Avrupa’daki ülkelerin çoğuna ayak basabilmek için vize almamız gerektiği gerçeğiyle her gezimiz öncesinde tatsız bir şekilde yüzleşebiliyoruz ve hem zamanımıza hem paramıza mal olan vize sürecini hiçbirimiz sevmiyoruz. Avrupa’da iş bulmak ve yaşamak istediğimizde ise durum daha karmaşık bir hal alıyor, kendimizi çalışma izni veya vizesi dediğimiz yepyeni birtakım yasal süreçlerin içinde buluyoruz. Üstüne bir de eş birleşimi vizesi, eş durumundan nasıl gidilir gibi sorular var ki kafamızı allak bullak etmeye birebir.

Almanya çalışma izni hakkında kendim yaşadığım süreçleri ve bildiklerimi şu yazımda anlatmıştım, o kadar çok okundu ve yazımda “tüm bildiklerimi yazdım, cevap olmadıysa daha fazla bilmiyorum, vize danışmanı değilim” şeklinde pek çok kez ifade ettiğim halde kendi kişisel durumlarını bana uzun uzadıya yazıp çare olmamı bekleyen çoook fazla sevgili okurum oldu 🙂 Bu amaca hizmet edemedim (zaten öyle bir niyetim de yoktu) ama pek çok okuyucumu Almanya Mavi Kart hakkında yeterince bilgilendirdiğimi ve hem sürece bir yerinden dahil olmak isteyenlere hem de sürecin tam ortasında olanlara yardımcı olduğumu biliyorum. Bunun üzerine Almanya aile birleşimi vizesi ile ilgili benzer bir yazı yazmamı isteyen fazlaca talep geldi, daha fazla bekletmeden yazayım dedim ben de.

Kişisel sorularınıza bu yazımla yine cevap veremeyip yalnızca aile birleşimi vizesi hakkında kendi öğrendiklerimi yazacağım, vize veya yurt dışında yaşam danışmanı olmadığımı ve benim de herkes gibi kısıtlı bir vaktim olduğundan tüm okurlarımın kişisel süreçleriyle tek tek ilgilenemeyeceğimi umarım anlayışla karşılarsınız. Almanya çalışma vizesi yazısında yaptığım uyarının aynısını şimdi aşağıya tekrar kopyalayıp kendimi sağlama aldıktan sonra başlıyorum.

ÖNEMLİ UYARI: Bu site resmi bir kaynak değil, Fatma Ölçücü’nün kişisel blogudur. Herhangi bir yanlış veya eksik bilgiden dolayı yazar sorumlu tutulamaz. Bu yazıyı okuyan herkes bu koşulları kabul etmiş sayılır.

eş birleşimi vizesi

Münih Isar Nehri

1. Aile birleşimi vizesi nedir?

Aile birleşimi vizesini kısaca, yurt dışında oturma veya çalışma izni olan eşin yanına gidebilmek için gerekli olan eş vizesi olarak özetleyebiliriz. Benim yaşadığım süreç: Almanya’da iş bulup Mavi Kart çıkarttım ve eşim yanıma gelebilmek için aile birleşimi vizesine başvurdu (Almancası: Familienzusammenführung).

2. Aile birleşimi vizesine başvurabilmek için ne gerekiyor?

Öncelikle evli olmanız gerekiyor, ‘biz birlikte yaşıyoruz ama evli değiliz’ olmuyor. Yani o imza atılmış olacak, Avrupalılar da o kadar medeni değilmiş demek 😛 Ayrıca eşinizin Almanya’da oturma veya çalışma izni olması gerekiyor. Çalışma izni olanın zaten oturma izni de olacağı için bu kısmı artık sadece çalışma izni olarak yazacağım.

3. Başvuruyu nasıl ve nereye yapıyorum?

iData’yı telefonla arayarak aile birleşimi vizesi için konsolosluktan randevu almak istediğinizi söylüyorsunuz. iData’nın çağrı merkezini arayınca randevu veriyorlar ve 5 Euro işlem ücreti tahsis ediyorlar. Bu randevu işlemi, Schengen vizesinin aksine internetten yapılamıyor ve aramak şart. Telefondaki çağrı merkezi asistanına başvuru ücreti için kredi kartının tüm bilgilerini söylemek ise biraz garip, yani herhangi bir ses kayıt sistemine aktarma ve kart bilgilerini oradan tuşlama yapılmıyor. Bunu istemiyorsanız aradığınızda alternatif yöntem sorun, bankaya ödeme yapmanızı önerebilirler. iData Çağrı Merkezi telefon numarası: 0850 460 8493 (0850 460 VIZE)

Başvurular İstanbul, Ankara veya İzmir’deki Başkonsolosluk binalarına şahsen yapılıyor, bulunduğunuz ilin hangi başkonsolosluğun kapsamında olduğunu telefonda sorabilirsiniz.

4. Başvuru işlemlerine ne kadar önceden başlamak gerekiyor, vizenin çıkması ne kadar sürüyor?

Bir hafta sonrasına vize randevusu alıp o arada belgelerinizi hazırlasanız, vizenin çıkması da iki hafta sürse, 20 gün gibi bir sürede vizenizi alırsınız diyebilirsiniz. Daha kısa bile sürebilir, o yüzden eğer hemen gitmeyecekseniz, verilecek vize 3 ay olduğu için Türkiye’deki sürenizde vizeden yememek için çok erken başvurmayın. Eşiniz Mavi Kartla gittiyse taşınma tarihinizden bir – bir buçuk ay kadar önce başvurmanız bence yeterli olacaktır, Mavi Kart vizeleriyle ilgili işlemler konsolosluk görevlileri tarafından daha az ‘riskli’ görülüyor ve daha kolay işleme alınıyor diye düşünüyorum. Eşiniz normal çalışma izniyle gittiyse biraz daha uzun süren vakalar olabiliyormuş, acaba gerçek bir evlilik mi diye anlamak için soracakları özel hayatınızı didikleyecek rahatsız edici sorulara hazırlıklı olun.

almanya aile birleşim vizesi

Münih Oktoberfest

5. Almanya aile birleşimi vizesi için gerekli evraklar neler?

– Mavi Kart başvuru formunun aynısından iki tane Almanca olarak doldurmak gerekiyor. Formun çıktısını almak için tıklayın. Cevabından emin olmadığınız soruları lütfen bana sormayın, boş bırakın ve randevunuz için gittiğinizde konsoloslukta sorun. İki adet fotokopi lazım olacak, onu da emin olmadığınız soruları doldurduktan sonra konsolosluğun yakınındaki bir fotokopicide çektirirsiniz.

– 2 adet biyometrik fotoğraf ve pasaportunuz zaten klasik belgeler ama söylemiş olayım. Pasaport fotokopisi de alın lazım olabilir.

– Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği. Bu ne ki diyebilirsiniz, nüfus dairesinden alınan bir şey. Nüfus dairesi de kaymakamlık binasında oluyor genelde. Nüfus kayıt örneği ile tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği farklı şeylermiş, doğrusunu aldığınızdan emin olun. Aslı ve 2 fotokopisini götürüyorsunuz diğer belgeler gibi.

aile birleşimi vizesi

Münih Marienplatz

Kendinizle ilgili yukarıdaki belgelere ek olarak eşinize ait belgeler önemli. Hepsi 3 nüsha halinde olsun. Başvuru evraklarında ‘asılları’ diyor ama eşinizin pasaportunun aslı sizde olamayacağına göre aslını götürmeniz mümkün olmayan şeyleri fotokopi götürün.

– Evlilik cüzdanı. Almanca’ya çevirisini filan istemediler bizde.

– Eşinizin pasaport fotokopisi

– Çalıştığı şirketteki iş sözleşmesi

– Oturum kartı (Aufenthaltstitel) veya oturum kartına henüz çevirmediyse çalışma vizesi (Visum)

– İkamet belgesi (Meldebescheinigung)

Alması kolaysa son 3 aylık maaş bordrosunu da alıp size versin, hani maaşını alıyor ve her şey yolunda gibisinden elinizi kuvvetlendirir. Yoksa da sorun değil, maaş bordrosu başvuru evrakları arasında geçmiyor.

– Başka ülke vatandaşıysa vatandaşlık belgesi

Bunların dışında iki konu kritik. Birincisi aile birleşimi vizesine başvuran eşin Almanca bilgisi. Eğer eşiniz normal çalışma izniyle gittiyse en az A1 seviyesinde Almanca bilgisi istiyorlar, istisnai durumlar var onlar zaten iData’dan randevu aldığınızda gönderilecek belgeler arasında olduğundan girmiyorum. Önden okumak isteyenler için: Bilgi notu 40b  Eşiniz Mavi Kart ile gittiyse Almanca bilmek ön koşulundan yırttınız 🙂

İkinci kritik konumuz sağlık sigortası. Aslında başvuran eşin sağlık sigortası yaptırması isteniyor ama benim eşim başvurduğunda yaptırmadı; çünkü yanıma geleceği zaman ben onu kendi sigortama dahil ettirecektim. ‘Sağlık sigortanız var mı’ sorusunu bu yüzden boş bıraktı ve orada bu durumu anlattığında soruyu Hayır olarak işaretlemişler ve vizesinin çıkmasında sorun olmadı. İki eş birlikte başvuruyorsa ve birlikte taşınacaklarsa muhtemelen çalışacak eş kendine ne kadar süre seyahat sağlık sigortası yaptırıyorsa (ülkeye giriş yapacağı günün iki gün öncesinden işe başlayacağı tarihe kadar) aile birleşimi için başvuran eşin de aynısından yaptırması gerekecektir.

Son olarak, çocuğum olmadığı için çocukla ilgili belgeleri ve ayrıntıları bilmiyorum. Pasaport, resim ve sağlık sigortasıdır bence.

6. Aile birleşimi vizesi başvuru ücreti ne kadar, ödemeyi nasıl yapıyorum?  

Başvurunuzu yaptığınızda 60 Euro olan başvuru ücretini nakit ödüyorsunuz, doğrudan Euro kurunda ödeme yapmak gerektiğinden hazırda bulundurun. Size makbuz ve başvuru numarası gibi bir belge veriyorlar. Ayrıca pasaportunuz için UPS kargo ödemesi yapıp adres bilgilerinizi yazdırıyorsunuz. Elden teslim alma seçeneği yok, UPS olayı mecburi.

almanya eş birleşimi vizesi

Üç aylığına verilen aile birleşimi vizesi böyle görünüyor.

 7. Eksik veya yanlış evrak götürürsem ne olacak, her seferinde yeni randevu mu alıyorum?

Eksik belgeniz olduğunda tekrar randevu almanız lazım değil neyse ki. Konsolosluğun çalışma saatlerinde gelip, kapıdaki güvenlik görevlisine başvuru numarası belgenizin fotokopisiyle birlikte eksik belgelerinizi teslim ediyorsunuz. Böylece hangi başvuru sahibi ne getirdi haberleri oluyor ve eklemeleri yapıyorlar. Bu durumda tekrar konsolosluk binasının içine alınmayacağınızı ve konsolosluk çalışanlarıyla görüşme şansınızın olmadığını göz önünde bulundurup ilk seferde aklınıza takılan tüm soruları sormaya çalışın.

8. Biz birlikteyiz/nişanlıyız. O gitse, sonra gelse evlensek ve ben sonra aile birleşimi vizesine başvursam olur mu?

Evet olur. Başvuru yaptığınız t anında evli misiniz ve yukarıdaki evlilik cüzdanı belgesini sağlayabilecek misiniz önemli olan o.

aile birleşimi vizesi

Münih İngiliz Bahçesi

9. Ayrı kalmak istemiyoruz, birlikte taşınacağız. Aynı anda o çalışma vizesine ve ben aile birleşimi vizesine başvursam olur mu?

Yani olur bence (emin değilim iData’yı aradığınızda sorun). Ama onun çalışma vizesi başvurusu reddedilirse sizin aile birleşimi de reddedileceği için 60 Euro’lara yazık olabilir. Mavi Kart başvurusu gibi nispeten vize çıkması daha kesin bir durumsa bunu yapabilirsiniz ama diğer durumlar için bence çok zaman kısıtı da yoksa sırayla başvurmak daha güvenli olabilir.

Benim fikrimi sorarsanız, birlikte gitme fikri yalnızca gittiğinizde kalacak yerinizin belli olması durumunda avantajlı. Yoksa özellikle benim gibi ev bulmanın çok zor olduğu bir şehre taşınıyorsanız geçici süreli evler bulup birkaç kez taşınmanız gerekebilir (aşırı gıcık bir durum). Bu durumda ise iki kişi olmak; geçici bulunan yerin iki kişilik olması gerekliliği yüzünden seçenekleri kısıtlaması, her seferinde daha çok eşya taşımak ve ikinci kişiyi de yıpratmak açısından en doğru tercih sayılmaz. Ama tabii Türkiye’de kirada oturuyorsanız birinin gidip yurt dışında kira vermesi diğerinin Türkiye’de kira ödemeye devam etmesi gibi maddi açıdan abuk sonuçlar da ortaya çıkaracağından birlikte gitmek gerekebilir. Sonuçta karışık işler, herkes kendi koşullarına göre karar vermeli diyelim.

almanyada yaşam

Münih Nympenburg Sarayı

10. Aile birleşim vizemi aldım, artık benim de çalışma iznim olmuş oluyor mu?

Mavi Kartlı eşten dolayı aldıysanız çalışma izniniz olduğunu biliyorum, hemen CV’nize çalışma izniniz olduğunu ekleyin 🙂 Normal çalışma izninin eşi olarak aldıysanız ise emin değilim, ama nasıl anlayacağınızı söyleyebilirim. Vizeye bakın, Erwerbstätigkeit gestattet veya Erwerbstätigkeit nicht gestattet yazacak. Nicht yazıyorsa çalışma izniniz yok (mesela Almanya Schengen vizesinde de öyle yazar, turist gelen çalışamayacağı için), nicht yazmıyorsa çalışma izniniz var.

11. Ben iş de buldum, aile birleşimi vizesine mi başvurayım kendi işimle ilgili çalışma iznine mi?

Oo çok havalısınız, vizelerden vize beğenin 🙂 İş bulduysanız kendi vizenize başvurun, hatta biz kayıt bürosundaki görevlilere sorduğumuzda eşime, Mavi Kart koşullarını sağlayan bir iş bulursa (kendi mesleği olan ve yıllık minimum maaş koşulunu sağlayan) aile birleşimi vizesini Mavi Kart’a çevirmek için tekrar başvuru yapmasını önerdiler. Çünkü Mavi Kart sahiplerinin kalıcı oturum iznini daha kolay alma imkanı oluyor, detaylarını Mavi Kart’ın avantajları olarak Mavi Kart yazımda anlatmıştım. Eşim iş bulup bu sürecin detaylarını öğrendiğimizde onu da yazarım.

almanya eş birleşimi

Festivalleri bitmeyen Münih’te Bahar Festivali

Almanya’da çalışan kişinin eşinin yanına gelebilmesi için gereken eş vizesi süreci bu şekilde diyebiliriz. Peki vizeyi aldık gittik şimdi ne olacak konusu başlı başına bir olay; bu yazıyı destansı uzunluğa çevirmemek için ikamet işlemleri, vizeyi oturum kartına çevirme, sağlık sigortası, vergi sınıfı değişikliği gibi eş taşındıktan sonra yapılması gereken çok önemli şeyleri sonraki yazımda anlatacağım. Haberdar olmak için lütfen Hayat ve Seyahat‘ı sosyal medyada takip edin:

Facebook: Hayat ve Seyahat

Instagram: hayatveseyahat

Twitter: hayatveseyahat

Yorum paylaş:

yorum yapılmış

This article has 4 comments

  1. Mehmet Reply

    Yazilariniz icin tesekkur ediyorum size. Buyuk fayda sagliyorsunuz gercekten. Bir sonraki yazinizi heyecanla ve merakla bekliyorum. Yalniz bu yazida aklima takilan bir sey oldu:

    Aile birlesimi vizesi 3 ayligina veriliyorsa. Esim 3 ay icinde is bulamadigi takdirde ne olacak? Geri mi donmesi gerekiyor?

    • Fatma Olcucu Reply

      Merhaba, rica ederim. Hayir elbette, suresi dolmadan vizeyi oturum kartina cevirecek. Yurtdisina tasinan esin yapmasi gerekenleri anlatan yeni bir yazi yazacagim ama bu kisim calisma vizesi ile ayni, o yazimdan bakabilirsiniz.

  2. Kemal Ersöz Reply

    Almanya’da yaşayan eş eğer Almanya vatandaşı ise, 60 Euro’luk vize ücreti alınmıyor.

  3. Abdulsamet Reply

    Merhabalar; ben ağustosun 7 sinde vize başvurusu yaptm ama henüz bi sonuç daha yok ve nereden takip edeceğimide bilmiyorum. konsolosluğu arıyorum bant kaydından başka bir şey çıkmıyor. eşim almanyada yabancı daireyi aramış hiçbir evrak kayıt görememişler 🙁

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *