İzmir‘in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı, özellikle sıcak yaz aylarında her yerden ve herkesten ismini duyabileceğiniz ve gidenlerin öve öve bitiremediği bir mahalle. Tarihi taş evleri, birbirinden güzel plajları, mutlaka denemek isteyeceğiniz lezzetleri ile tatil planlarınıza almanızı tavsiye ettiğim Alaçatı hakkında bilgiler ve kısa kısa notlar içeren Alaçatı gezi rehberi yazımın bu şirin beldeyi keşfetmenize yardımcı olacağını düşünüyorum.
Alaçatı’ya Nasıl Gidilir? Ne Zaman Gidilir?
İzmir’den Alaçatı’ ya araba ile ulaşım ortalama yaklaşık 45 dakika sürüyor.
Toplu taşıma kullanarak gelmek isterseniz 15 – 20 dakikada bir Üçyoldan Çeşme-Alaçatı otobüsleri geçiyor. Bilet fiyatı 35 TL.
Alaçatı’ya ben Eylül ayında gittim, diğer sezonlar çok kalabalık olduğu için en güzel zamanın Eylül ayı olduğunu düşünüyorum. Kalabalık olmayan sokaklar, sessiz, sakin bir Alaçatı istiyorsanız sizin tercihiniz de Eylül olmalı.
Değişik bir hafta sonu geçirmek için Alaçatı Ot Festivali zamanında Alaçatı’ya gidebilirsiniz. Otları tanıma ve toplama, konserler, tanıtım standları gibi birçok farklı etkinliğin düzenlendiği Alaçatı ot festivali tarihleri 2019 yılı için 6 – 8 Nisan arasında.
Alaçatı’da Ne Yapılır?
Alaçatı sokaklarında mutlaka kaybolun. Alaçatı’nın kalbinin attığı Kemalpaşa Caddesi ve Hacı Memiş Mahallesi‘nde dolaşın.
Cumartesi günü kurulan pazara gidin; el yapımı satılan ürünler, doğal sebzeler, sabunlar, giyim üzerine bulabileceğiniz bir çok şey var, fiyatlar da gayet makul.
Alaçatı’da gün batımı kaçırmamanız gerekenlerden. Güne veda edeceğiniz yer kesinlikle Yel Değirmenleri olmalı.
Alaçatı gece hayatı da oldukça hareketli. Hem diskolar hem rakı-balık konseptli mekanlardan dilediğinizi seçip sabahlara kadar dans edebilir veya dostlarla en keyifli sohbetlerin tadını çıkarabilirsiniz.
Alaçatı’da Ne Yenir? Nerede Yenir?
Kumru yemeden dönmeyin. Kumrucu Şevki ve Kumrucu Hikmet en iyiler arasında diyebilirim. Fiyatları 15 tl civarında.
Midye ile sizin de aranız iyiyse Midyeci Seyfi Usta‘ya mutlaka uğrayın. Özellikle büyük ve taze istediğinizi vurgulayın 🙂
Sakızlı muhallebi ve sakızlı tatlı için istikamet İmren Alaçatı Tatlıcısı. Fiyat 12 TL.
Yorgunluk kahveniz için Alaçatı’nın en eski mekanlarından olan Dutlu Kahve‘ye uğrayın. Dut ağaçlarının altında, serinleyerek güzelce keyif yapın.
Dondurma için tavsiyem Dondurmaca. Karar vermekte zorlandığım kadar çok çeşidiyle beni benden aldı 🙂 Belçika Çikolatalı ve yoğurtlusu özellikle başarılı bence.
Alaçatı’da Nerede Denize Girilir?
Alaçatı ile Ovacık arasında kalan Delikli Koy; denizinin rengi, sakinliği, verdiği huzur ve bembeyaz kayalarıyla kalbimi çaldı. Mutlaka ama mutlaka gidin. Birçok insan çadır kurmuştu. Kamp yapmayı seviyorsanız hazırlıklı gidin. Yanınıza yiyeceklerinizi almayı ihmal etmeyin, yakınlarında ihtiyacınızı karşılayacak herhangi bir yer yok. Delikli Koya gitmek için özel araç şart, minibüs tarzı toplu taşıma henüz yok. Alaçatı Porta kadar ulaşıp sonrasında yürüyerek veya otostopla ulaşmanız mümkün.
Diğer Alaçatı plajları arasında Spiaggia Grande beach bar konseptini seviyorsanız uğrayabileceğiniz bir yer. 70 TL giriş ücreti ve arabayla geldiyseniz 30 TL vale ücreti olduğunu eklemek lazım tabii.
Yıl boyu rüzgarlı olması sayesinde sörf sevenler veya öğrenmek isteyenler için de Alaçatı doğru adres. Alaçatı’da rüzgar sörfü için Surf Garden‘a uğrayabilirsiniz.
Alaçatı’da Nerede Kalınır?
Alaçatı otelleri arasında konaklamanız için iki önerim var.
Hay Otel: Çok şirin ve otantik bir otel olan HAY, yine gelsem yine seni tercih ederim 🙂 Çalışanları olsun, ilgileri olsun, verdiği huzur olsun tam aile yanında konaklama hissi uyandırıyor. Gecelik çift kişilik oda fiyatı kahvaltı dahil 400 – 600 TL arasında değişiyor.
Evliyagil By Katre Otel: Asla tezgaha oturtmayan(!) disiplini, ilgisi ve çalışanlarıyla kesinlikle tavsiye edebileceğim bir butik otel. Gecelik çift kişilik oda fiyatı kahvaltı dahil 450 TL.
Alaçatı’da ucuz konaklama içinse özel aracınız varsa Alaçatı’ya 10 dk mesafede olan Günizi Beach‘i tavsiye ederim. Bungalow otel tarzı evleri mevcut, kendine ait özel plajı da var. Gecelik çift kişilik oda fiyatı 85 TL, kahvaltı dahil değil. Kahvaltı isterseniz fiyata 25 TL ekleniyor.
…
Yazı ve fotoğraflar: Helin Gözde Yılmaz, Instagram: helincegozdeyerler
Düzenleme: Fatma Ölçücü
Sizin de Türkiye’de gezip gördüğünüz yerlerle ilgili gezi yazılarınız Türkiye’nin en çok okunan seyahat bloglarından Hayat ve Seyahat’te yer alsın isterseniz gezi yazınızı ve ilgili fotoğrafları hayatveseyahat@gmail.com adresine göndermeniz yeterli.
Yaz aylarında tatil yapmak için güzel bir yer arıyorsanız, Türkiye’de görülmesi gereken tatil yerleri isimli yazıyı da gözden geçirmenizi tavsiye ederim. Deniz, güneş kum seviyorsanız tatil için Alanya’yı da düşünebilirsiniz, yapılacak birçok aktivite bulunuyor.
Alaçatı gezi rehberi yazısını faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılardan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
Turgay Aksoy
16 Ekim 2018, 08:37Geçtiğimiz yaz Alaçatı’ ya gitmiştim. Çeşme’ de pahalı bir otelde konaklamak zorunda kalmıştık. Dondurmayı çok sevdiğimi için bayılmıştım Alaçatı dondurmasına. Çok kalabalık olmasa daha güzel olurmuş gibi geliyor bana. İmren, Şevki gibi yerlere biz de uğradık. Güzeldi.