
Avrupa’da hayat şartları nasıl ve Avrupalıların alım gücü yüksek mi (veya ne kadar yüksek) soruları son zamanlarda hepimizin aklını her zamankinden daha çok kurcalamaya başladı. Bu gibi sorulara cevap verebilmesi için yine uzun süren bir hazırlık süreci sonrasında size Almanya alım gücü vs Türkiye’de alım gücü kıyaslaması yazısı hazırladım.
Yazı için veri hazırlama süreci nasıl oldu? Bir ay boyunca eşimle birlikte Münih’te marketten satın aldığımız her şeyle ilgili bilgileri ‘ne aldık, kaç birimdi, fiyatı neydi’ şeklinde tek tek excel dokümanına not ettik. Üşenmedik mi, biraz üşendik yalan yok 🙂 Yine de ‘işimizi’ ciddiye aldık ve satın aldığımız hiçbir şeyi aksatmadan bir ay boyunca yazdık.
Ay bitiminde elimde bir sürü veri oldu. Aynı cins olan ürünleri topladım ve ay içinde o ürüne toplam ne kadar para ödemişiz buldum. Sonra Türkiye’deki muadil ürünün fiyatını araştırdım ve Türkiye’den alsaydım ne kadar öderdim onu buldum. Yani herhangi bir kur çevirmesi yapmadan X ürünü Almanya’da kaç Euro ve Türkiye’de kaç TL olarak hesaba kattım. En son ortaya çıkan tabloda iki kişilik bir ailenin (örnek olarak bizim aile) bir aylık süre için Almanya’daki mutfak masrafı ve Türkiye’deki mutfak masrafı toplamı her ülkenin kendi para birimi cinsinden çıktı.
Sonra can alıcı ve en çok merak ettiğiniz kısma geliyoruz. Bu iki kişilik ailenin bulduğumuz mutfak masrafı Almanya’da asgari ücret ve Türkiye’de asgari ücret üzerinden gelirlerinin yüzde kaçına tekabül ediyor kıyaslaması yapacak ve böylece alım gücü hakkında fikir edinmeye çalışacağız. Sonra aynı kıyası bir kez de mühendis maaşları üzerinden yapacağız.
NOT 1:
Alım gücüne etki eden çok daha başka masraf kalemleri olduğunu biliyorum ve yalnızca bu yazıdaki verilerden yola çıkarak şurada yaşam şartları çok iyi burada kötü diye bir genel çıkarım yapamayız. Mutfak masrafları üzerinden yalnızca bir kıyas yaptım, sonra diğer kıyasları da yaparım inşallah.
NOT 2:
Yazıya neyi dahil edip neyi etmemem gerektiğini çok düşündüm ve ‘mutfak masrafı’ derken yalnızca yeme içme fiyatları yerine marketten aldığımız her şeyi yazmanın daha uygun olduğuna karar verdim. “Temizlik ve kozmetik ürünleri ne zamandan beri mutfak harcaması oluyor?” diye sormayın yani, yazıyı ‘market harcaması’ olarak da düşünebilirsiniz.
NOT 3:
Biz X maddesini çok almışızdır siz almıyorsunuzdur o yüzden durum için sizin için komple farklıdır onu bilemem, yazıyı ben yazdığıma göre örnek olarak kendimi vermekten başka şansım yok 🙂
Bizim gibi büyük hafta sonu kahvaltılarına düşkünseniz bu kahvaltılıklara biz göz atmanızı tavsiye ederiz: https://t.co/Zm30678ezH
— Hayat ve Seyahat (@hayatveseyahat) November 14, 2020
NOT 4 :
Almanya’da ortalama marketten alışveriş yaptığım için doğru kıyas anlamında Türkiye’de de ortalama fiyat bulmaya çalıştım, sizin kasapta et fiyatı komple farklıdır ben az veya çok yazmışımdır olabilir yani. Benzer şekilde domates yazın ucuzdur kışın pahalıdır o yüzden sizin bildiğinizden farklı bir fiyat yazmışımdır gibi şeyler de gayet normal.
Son bilgi olarak; ele aldığımız iki kişilik aile (yani biz) kahvaltı ile akşam yemeğini evde yiyoruz ve dışarıda yemek yeme alışkanlığımız yok. Öğle yemekleri ise hafta içi iş yerinde ve hafta sonu evde.
Eveet, tüm açıklamalar sonrası buyrun Almanya ve Türkiye için bir aylık mutfak masrafı kıyaslaması:

Bir ay boyunca marketten aldıklarımız, Almanya’da bu ürünlere ne kadar ödediğimiz ve Türkiye’deki muadil ürün fiyatları.
Yukarıdaki detaylı görünüm tablo verilerini kategorilerine göre pasta grafiğine yerleştirerek harcamaların dağılımını daha net göstermeye çalışayım.
Almanya’da 210 Euro ve Türkiye’de 926 TL olarak satın aldığımız tüm ürünlerin toplam fiyatını her iki ülkede bulduk. Şimdi alım gücü kıyaslamasına geçelim.
Asgari Ücret Üzerinden Almanya Alım Gücü
Almanya’da asgari ücret ne kadar sorusunun cevabı biraz karışık. 2018 yılı itibarıyla saatlik minimum ücret 8.84 Euro ve haftada günde 8 saat çalışan biri için 1538 Euro (bir ayda ortalama 21,75 gün çalışılıyor) yapıyor, fakat dikkat etmemiz gereken şey bu ücretin BRÜT olduğu. Brütten net ücret hesaplamak ise evli misiniz, evliyseniz eşiniz çalışıyor mu, çocuğunuz var mı, Almanya’nın hangi eyaletinde yaşıyorsunuz gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiyor. Hesaplama sitelerinde farklı koşullar girerek denemeler yaptım ve ortalama Almanya’da net asgari ücret olarak 1200 Euro rakamını kullanacağım.
Türkiye’de asgari ücret 2018 yılı için brüt 2029.50 TL, net 1603 TL ile 1679 TL arasında Almanya’dakine benzer aile ve çocuk durumlarına göre değişiyor (AGİ). Onu da kimse itiraz etmezse 1650 TL olarak alacağım.
Her iki ülkede de bu harcamaları bir asgari ücret gelirimiz olduğu durumda yaparsak;
Almanya: 210 / 1200 = 0.175. Yani asgari ücretimizin %17.5 ini mutfak masraflarına kullandık.
Türkiye: 926 / 1650 = 0.5612. Asgari ücretimizin maalesef %56 si aynı ürünler için mutfak harcamalarına gitti bile.
Almanya’da asgari ücret alım gücü ve asgari ücret hakkında merak ettiğiniz diğer tüm detayları Almanya Asgari Ücret 2020 yazımdan öğrenebilirsiniz.
Yeni Mezun Maaşları Üzerinden Almanya Alım Gücü
Şimdi bakış açımızı asgari ücretin bir adım ötesine taşıyalım; çünkü Almanya gibi gelişmiş ülkelerde asgari ücretli ile beyaz yakalı bir çalışanın maaşı arasındaki fark Türkiye’deki kadar fazla olmayabiliyor. Genel fikir vermesi için çok yuvarlak konuşursak; Almanya’da yeni mezun mühendis maaşı için net 1800 Euro ve Türkiye’de net 3000 TL diye düşünerek bir kez daha kıyaslıyorum.
Almanya: 210 / 1800 = 0.1166. Almanya’daki mühendis maaşının yaklaşık %12 sini harcadı.
Türkiye: 926 / 3000 = 0.3086. Türkiye’deki mühendis arkadaşın maaşının %31 i aynı ürünlere gitti.
Sonuçta; benim elde ettiğim ve bu yazıda baz aldığım mutfak masrafı verilerine göre her iki durumda da Türkiye’deki alım gücü Almanya’ya göre düşük çıktı ve Türkiye’deki hayat pahalılığı ne yazık ki doğrulanmış oldu. Düşük gelir seviyelerinde makas daha açıkken, gelir seviyesi yükseldiğinde makas daraldığı halde durum değiş(e)medi.
Almanya alım gücü vs. Türkiye’de alım gücü kıyaslama yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, Almanya hakkında bilgiler ve Almanya’da yaşam ile ilgili yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın!
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Murat Altin
12 Eylül 2018, 19:10Bilemedim ne desem size,muhtesemsiniz desem az kalir,daha süslü bir kelime bulamadım. Hassasiyet ve titizlikle aynı zamanda mühendis ciddiyetinde çok doğru bir karşılaştırma tablosu hazirlamissiniz.Ben,eşim
Ve kizimla hazirladiginiz tabloyu inceledik Türkiye ‘den aldığınız veriler birebir doğru ve biz 3 kişilik aile olmamıza rağmen tuketimimiz çok minik farklılıklara aynı. Emeginize sağlık.Bu esnada kızım da liseyi almanca hazırlıklı okudu Kabataş Erkek Lisesinde şimdi ise Ingilizce Bilgisayar Mühendisliğini kazandı bu yıl.Tam olarak olmasa da yine de sizin yolunuzdan gidiyor diyebilirim.Bu karşılaştırmalı tabloyu hazirladiginiz ve ciddi bir emek verdiginiz için hem size hem eşinize tesekkurlerimizle.Saglicakla kalın
Fatma Olcucu
12 Eylül 2018, 21:55Ne kadar güzel bir yorum, çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi çok emek veriyorum, sizin gibi görüp takdir edebilen insanların varlığı da yeni yazılar için vereceğim emeklerin motivasyonu oluyor. Kızınızı çok tebrik ederim, eminim ki çok parlak bir gelecek onu bekliyor. Tüm aileye selamlar..
Ahmet Burak Yıldırım
12 Eylül 2018, 23:47Türkiye’yi seviyorum benim ülkem burası ama çok şey değişti. Başka şansım kalmadı. Ben Türkiye de kalırsam hiç bir zaman evlenemem hiç bir zaman çocuk sahibi olamam. Asgari ücretle bırak evlenip ev geçindirmeyi, kendime bile bakamam. Türkiye benim vatanım ama Almanya için çalışıp paramı Almanya’da kazanmak istiyorum. Bu yüzden yakında Almanya’ya taşınıyorum. Çok güzel bir çalışma olmuş elinize ve ayırdığınız zamana sağlık.
Fatma Olcucu
13 Eylül 2018, 09:08Tesekkurler, size de yeni hayatinizda bol sans dilerim. Turkiye uzak degil gidip gelirsiniz, ben de oyle yapiyorum.
Ümit
30 Eylül 2018, 12:12Türkiye’nin avantajlı olduğu tek konu ev kiraları galiba bu konu hakkında ne dersiniz Fatma Hanım ?
Fatma Olcucu
01 Ekim 2018, 12:50Istanbul’da da ev kiralarinin cok mantiksiz oldugu yerler var, henuz kesin degerlendirme yapacak kadar o sektoru arastirmadim.
Sibel
02 Ekim 2018, 07:37Ben 11 yıldır evliyim 2 cocugum var istanbulda yasiyoruz.cocuklar eve farkli saatlerde geldikleri icin artik calisamiyorum eve tek maas giriyor.ben berlinde buyudum okudum evlendim istanbula geldik ama artik berline geri donmeyi dusunuyoruz cunku burdaki pahalılìk bizi batirdi diye bilirim,cocuklarin okul masraflari mutfak masraflari,faturalar kira tek maas yetmiyo cocuklarimizin ve bizim sosyal hayati yok cunku her kurusu hesaplamamiz gerekiyo zaman zaman elektrik kesiliyo yada su kesiliyo.baktik boyle olmicak donmeye karar verdik.berlinde ben de calisabilirim.yaziniz cok iyi olmus istanbul cok guzel ama maalesef artik yasanmaz hale geldi
Fatma Olcucu
02 Ekim 2018, 11:21Haklisiniz ve Berlin alternatifiniz oldugu icin sansli oldugunuzu da soyleyebilirim. Umarim orada her sey dilediginiz gibi olur.
Tugba Demirci
08 Kasım 2018, 14:14Şahanesiniz. Ellerinize sağlık. Kıyaslama budur.
Fatma Olcucu
09 Kasım 2018, 09:02Çok teşekkürler 🙂
Hüseyin
27 Aralık 2018, 08:57Emeğinize sağlık. Güzel yürekli güzel insan.
Fatma Olcucu
30 Aralık 2018, 21:28Teşekkür ederim, eksik olmayın.
Merve
08 Ocak 2019, 11:04emeğiniz için çok teşekkürler
Sevtap
09 Ocak 2019, 19:30Almanya daki yaşam hakkında paylaşımlarınız çok güzel. Hep gittiğim ülkelerin toplumsal yapılarını, ordaki insanlarin günlük hayatlarini, bakış acılarını, istatiksel bilgilerini merak ederim.
Ellerinize sağlık.
Fatma Olcucu
09 Ocak 2019, 20:27Beğendiğinize sevindim, teşekkür ederim.
Zeynep Tava
10 Ocak 2019, 16:58Yine çok güzel, bilgilendirici bir yazı olmuş. Keyifle okuyorum sizi. Emeğinize sağlık. Uzun zamandır (16 ay) İngiltere -Türkiye için düşünüyordum bu kıyaslamayı. Fakat yeni bir ülke, yaşam şartları, ortam derken bir türlü yoğunluktan odaklanamadım. İngiltere’ye taşındığım ilk günden beri kafamda hep bir kıyas yapıyoruz, paramızı burada kazandığımız için kur farkını takibini bıraktık ama yine de aradaki alım gücü paritesi, inanılmaz farklarla etkileyici sonuçları gözler önüne seriyor. Tekrar emeğinize sağlık.
Fatma Olcucu
11 Ocak 2019, 12:36Teşekkür ederim, dediğiniz gibi içinde yaşadığımız halde böyle analizini yapıp yazıya dökünce çıkan sonuca ben de şaşırdım. Sevgiler
Güney Altan
27 Ocak 2019, 21:57Fatma hanım selamlar. Bilale anlatır gibi bir deyim yerleşti dilimize. Tamda buna uyumlu anlatmışsınız. Ellerinize yüreğinize sağlık. Benim size bir kaç sorum olacak. Almanca öğrenip geldikten sonra düzeni kurmak ve ailemi getirmek için biraz zaman gerekli doğal olarak. Ben burada günde 12 hatta 15 18 saatlik çalışmalara alışkınım. Dolayısıyla çalışma konusunda sıkıntım yok fakat. Mesleğim oto lastik tamiri ve balans ayarları konusunda olduğundan konu ile ilgili oradaki firmaların ödedikleri ücretlerle ilgili bir fikrim yok takdir edersinizki. Orada bu işler için minimum ödenen ücretler ile 4 kişilik ailemizi geçindirebilirmiyiz. Türkiyedeki gibi bazı şeylerden feragat edip sadece geçime odaklanmak ve temel ihtiyaçlarımızın harici para harcamadan yaşamak istersek. Teşekkür ederim saygılarımla
Fatma Olcucu
29 Ocak 2019, 12:38Merhaba, teşekkür ederim. Yazılarımı basit tutmaya çalışıyorum herkesin anlaması önemli, beğendiğinize sevindim. Ne yazık ki sorunuzun cevabını bilmiyorum, iş teklifi alırsanız şu yazımdaki brüt net hesabı ve diğer bilgilere göre kararınızı verirsiniz. https://hayatveseyahat.com/almanyada-maaslar/
ali can
09 Şubat 2019, 14:24Süper emek var yazıda,elinize sağlık gerçekten.Hem dürüst hem dolu içerik.İşinde çok titiz ve başarılı biri olduğunuz izlenimi edindim yazıdan.Ricam sizden temel masraflar dışında en önemli kalem ev kiraları ve araba fiyatları yazısı da olursa aynı kıyasla tadından yenmez.
Fatma Olcucu
11 Şubat 2019, 21:00Rica ederim hem yazıyla hem benimle ilgili düşündüklerinize sevindim. Söylediklerinize benzer aklımda olan çok şey var ama her bir yazı için çok emek ve zaman harcadığımdan sıra gelmiyor, umarım gelir.
Asu
25 Şubat 2019, 05:06Nasıl güzel anlatımlı, bilgilendirici bir yazı olmuş. Emeğine sağlık. Mutlu bir yeni hafta diliyorum.
Fatma Olcucu
27 Şubat 2019, 19:43Çok teşekkürler 🙂
davut
26 Mart 2019, 12:36ALMANYA da WW MERCEDES BOSCH MERCEDES gibi nice markalar var sen GSYH 4 TRİLYON DOLAR İLE GSYH 780 MİLYAR DOLAR olan bir ülkeyi karşılaştırmak bile saçma ENFLASYON BİLE bizde %20 yazık daha bu iyi günlerimiz.
Fatma Olcucu
26 Mart 2019, 20:59Karşılaştırmak saçma filan değil, sonuçta hangi ülkenin ne olduğunu rakamlar gösteriyor zaten.
sema
28 Nisan 2019, 17:14bu hesaplama 1 haftalik olarak gecerli olabilir almanya icin..1 litre süt 1 ay icin hesap edilmis, biz haftada 3-4 litre süt tüketyoruz 3 kisi ve dieger icecekleri söylemiyorum bile..cok sacma hesaplama olmus gercekten. almanyada yasayan biri olarak diyorum..bir ay icerisinde 1 kilo kiyma kime yeter ya da 1,5 kg dana kusbasi….siz buna bir kisilik deyin ve üzerine de bi 50-100 euro ekleyin derim
Fatma Olcucu
28 Nisan 2019, 19:00Yazıda şöyle bir yer var herhalde gözünüzden kaçtı “NOT 3: Biz X maddesini çok almışızdır siz almıyorsunuzdur o yüzden durum için sizin için komple farklıdır onu bilemem, yazıyı ben yazdığıma göre örnek olarak kendimi vermekten başka şansım yok”.
Biz sütü sadece çorbaya katmak için kullanıyoruz onun dışında içmeyiz. Bir ay içinde listedeki toplam 3.5 kg kırmızı et bize yetmiş, bunda garip olan bir şey yok. Ayrıca yazıda ‘tahmin edilen’ bir durum olmadığından kafama göre 100 Euro ekleyemem, biz bu kadar harcıyoruz ve yazı da bizim harcadıklarımızı anlatıyor. Sizin çok süt içmeniz ve çok et yemeniz bizi ‘saçma’ yapmaz. Zahmet olmazsa siz sizinkini bir ay boyunca not edip gönderin saçma olmayan neymiş görelim, ama eminim böyle boş boş eleştirmek daha kolaydır.
Mert
10 Mayıs 2019, 21:32Almanya’da yasayan Türklerin %90’ı gibi bos bir insan yorum atmış iste. Erasmus yaptım oradan biliyorum. O güzelim ülkeden faydalanıyor, sayesinde güzel şartlarda yaşıyorlar sonra da laf ediyorlar yok efendim Türkiye çok güzel. Gelin Türkiye’ye diyoruz burda isimiz var diyorlar. Çok konuştum oradaki Türklerle. Çok cahil var. Almanlar da Araplarla bir tutuyor zaten.
mantis karidesi
15 Mayıs 2019, 20:24Sema Hanım gerçekten almanyada yaşıyorsan biran önce terk et bu zeka fazla gelir insanlara :))
Barış
06 Temmuz 2019, 19:00Güzel bir çalışma elinize sağlık yalnız türkiyede 3000tl çalışan mühendis yok ölüsü 5000 tl burada şöför maaşı bile 3000 4000 arası
Fatma Olcucu
08 Temmuz 2019, 08:30Ayni Turkiye’den mi bahsediyoruz cok emin olamadim kac tane sofor 3000-4000 aliyordur ki? Ben ulke ortalamasini yaziyorum herkesin kendi kosullari farklidir.
muzaffer
20 Temmuz 2019, 23:422019 yılı 7. Ayindayiz yazınızı yazali neredeyse bir yıl olmuş
Şu anda dahi yeni başlayan mühendis maaşı 3000 değil . Ekşisozlukte 2500 lira teklif edilen mühendislerin ağladığı sayfalar dolusu yazı var
Ayrıca iki ülkeyi eşitlemek için elinizden geleni yapmışsınız yine de Almanya biraz önde olmuş. 🙂
Şimdi yine cevap verirseniz okumadigimi , anlamadığını , iddia edecek hangi mühendislerimiş o 2500 alan ben ortalamaya bakıyorum gibi laflar edeceksiniz. Hiç zahmet etmeyin bunlari yazmaya yazmış gibi kabul ediyorum.
Zaten şu anda Almanya’dan akrabalarim yolda hatta ilk grup geldi ve gitti bol bol Almanyada durumların ne kadar kotu olduğunu bizim burada yaşadığımızı iddia ederek . Şimdi 2. Grup geliyor. 🙂
Fatma Olcucu
22 Temmuz 2019, 14:08Yorumunuzun genel mesajını ve ne demeye çalıştığınızı anlamadım ama tavrınızı biraz saygısız buldum.
halil öztürk
22 Temmuz 2019, 09:55Fatma Hanım selamlar. Yeni takip etmeye başladım sizi. Kıyaslamalarınızı, farklı ülkelerdeki fiyat politikaları yazılarınızın bir kısmını okudum. Yorumları da aynı şekilde okudum ve sizinde büyük bir sabırla yazdığınız cevaplarınızı da. işletme/iktisat eğitimi almış, uzun yıllar piyasanın içinde olan birisi olarak söyleyebilirim ki, karşılaştırmalarınız ve yaklaşımınız oldukça doğru ve bilgiye/istatistik verilerine uygun. Makalenin başında kriterleri ve amacınızı yazmış olmanıza rağmen, yorum yapan arkadaşların anlamsız düşüncelerini sabırla cevaplamanız takdire şayan. fiyatlar genel seviyesi ile satın alma gücü arasındaki farkı bilmeyenlere makalenizi anlatmanız zor. Siyasi yada politik cevaplar vermekten biraz uzak kalacağım ancak, birkaç konuya değinmeden edemedim. Yorum yapan arkadaşlardan bazıları Türkiye’de yaşamın zor olduğunu, Avrupa’ya tekrar döneceklerini, geçinemediklerini ve kendisinin de çalışmaya başlayacağından bahsetmiş. Aynı kişi Türkiye’de çalışmaktan yana değil, Avrupa’da çalışmak zorunda kalacağından bahsetmiş. Sorun da işte burada, her ülkenin kendi dinamikleri altında yurt dışında yaşayan bir çok aile fertlerinin her biri ayrı ayrı çalışma hayatının içindedir. Böyle olmak zorundadır. Türkiye’de de aynı evde yaşayan 3 kişi çalışma hayatında olsa, bu şikayetler büyük oranda azalacaktır. Kimse Türkiye’de iş yok, işsiziz demesin, çalışana her yerde iş var. Türkiye’deki sorun işi yada maaşı beğenmemektir. Masa başı olsun, aylık bilmem kaç bin tl olsun, salla başını al maaşı olsun. Yok öyle bir dünya, kimse kusura kalmasın. Diğer konu kaç şoför 3-4bin tl alıyordur sözünüze, yakın zamanda lojistik ve ulaşım sektöründeki tecrübemle cevap vereyim. Asgari ücretli şoför türkiye’de yoktur. En az alan 3bin hatta, 4bin tl üzeri maaş alırlar. Şahsen 220 araç için 500 personel(24 saatlik vardiyalı sürekli işler) çalıştırmış birisi olarak 4bin liraları geri çevirip çalışmak istemeyen yüzlerce işsiz! kişiyi biliyorum. Fazla uzatmadan sonlandırayım. Seyahatlerinizde mutluluk, yazılarınızda başarılar dilerim.
Fatma Olcucu
24 Temmuz 2019, 13:52Merhaba, teşekkür ederim özellikle Almanya kıyas yazılarımda okumayı bilmeyen çok kişiyle karşılaşıyorum arada bir sizin gibi birilerinin dikkatle okuması güzel. Türkiye’de yaşam şartları genel olarak zor olsa da birçok kişinin zora gelemediği için yakındığı konusunda haklı olabilirsiniz, yorumum yok. Şoför maaşı konusunu da bilmiyorum, iyiymiş eğer öyleyse.
Burakk
22 Temmuz 2019, 10:511 almanyada haftada 40 ayda 160 saat diye islem gormezsin 173 saatten islem gorursun
2 bu karşılaştırdıklarınız gunluk 8 saat uzerindendir turkiyede memurlar kamu gorevlileri haric kimse 8 saat calismaz en az 10 saat olmakla beraber 12 15 saat calisani var bi garson 12 saat calisir bu fazla saatleride eklersek sonuç belli
3 bu gelir tablosunda bi almanin gircegi 2.is ile extra lux bi hayat yaşıcagı aşikar 1500 euro orda bitiremezsin yeme icmeyle cunki burda turkiyede degil 2 5.iş olsa bi ete 70 80 lira findik fistiga 100 lira verdikten sonra dayanmaz
4 almanyada kimse asgari ucrete calismaz ben daha gormedim en az kazanan suan almanyada 1600 eurodur daha aşşasını görmedim dedim gibi birde bunlar en düşük sınıflardir en az parayi alan en vasifsiz iscilerdir
Turkiyede 8 saat calissan asgarinin yuzde 70 ni alabilirsin 2000 se 1600 1500 anca almanyada suan asgari 1560 euro oldu suan 2019 da en dusuk kazanan 1700 1800 euro oda 8 saatle extra is yapan 2500 3000 euro zorluyor bu para ne demek biliyormuaunuz almanyada kralsin krall o dolabi 500 kere eti findigiyla doldurursun arada cok farkkkkk var almanyada yaşayan biri olarak
1 2 eklemede ben yapcak olursam
Almanyada a3 bi araba 15 20 bin euro arasi degisir fiyatlari 1 asgari vasifsizin 1 senelik maasina denk gelir
Ayni araba turkiyede 100 bin tl den baslar 150 ye kadar çıkar yani 6 7 senelik asgarisine denk gelir benzin fiyatlarini biliyoeunuz ztn yazmama gerek yok
Gene telefonlar bilgisayarlar uzerinden hesaplama yapsak 4 de 1 fiyatina denk geliyor yani tartismasi gereksiz bi mevzu bu 1 tane almanyada yasayan turk arkadasima neden internette bole uydurma seyler yaziosun dedim zaman adam bana buraya gelmesinler burda rahat edelim bari diye çıkma yaptı biz kimsenin ekmegini kiskanmayiz gelebilen turk kardesimiz varsa gelsin sonuclar ortada admin kardesimiz guzel bi yazi paylasmis gerisi size kalmks
Fatma Olcucu
25 Temmuz 2019, 22:04Düşüncelerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim, fakat zor okunuyor. Arada biraz noktalama işareti kullanırsanız (nokta, virgül gibi) söylediklerinizi anlamak kolaylaşacaktır.
Emre
06 Kasım 2019, 07:19Bu siteden çıkamıyorum. Bir gün Almanya’ya eşimle birlikte çalışmaya gelebilirsek mutlaka sizle irtibat kurup yüz yüze teşekkür etmek istiyorum. Kafamdaki bütün soruların cevaplarını burada buldum. Yazım dili ve anlatım tekniğiniz de cok güzel. Bir sorum olacak, Almanca seviyeniz nasıldı oraya gittiğinizde? Mesela devlet dairelerinde Almanca konuşabilecek kadar biliyor muydunuz? Şimdiden teşekkürler.
Fatma Olcucu
08 Kasım 2019, 09:33Cikmayin siteden tabii, okuyacak cok yazim var 🙂 Begenmenize sevindim. Ben Almanca’yi C1 seviyesinde bilerek geldim ve gereken her yerde tamamen dogru ve super olmasa da isimi halledecek kadar konusabiliyordum. Fakat oyle olmamasi da sorun degil cunku esim baslangic seviyesinde bilerek geldi ve baslarda islerini Ingilizce halletti.
Alp
17 Şubat 2020, 10:09Benim gördüğüm kadarıyla, bu verilen fiyatlar Turkiyedeki 2020 Şubat ayı fiyatları ile aynı. Enflasyonu göz önüne alırsak 2018 Ağustos ayında bu fiyatların yaklaşık %30 daha ucuz olması gerekirdi. Berlin fiyatlarını bilmiyorum. Ama Sydney, Londra, Singapurda tüketici fiyatları İzmir’in yaklaşık 2.5 katı. Barınma 5-10 katı.
Bence Türkiyenin sıkıntısı pahalılık değil, kötü ekonomi yüzünden işsizlik, yada kaliteli işlerin olmaması.
20 yıl yurt dışında çeşitli ülkelerde çalıştıktan sonra memleketime döndüm. Yurt dışında yaşam mücedelesi verenlere bol şans ve sabır diyorum 🙂
ali
24 Ağustos 2021, 16:15Guzel bir calisma olmus ama bir ata sozu var yarım doktor candan yarım hoca dinden eder demisler.
Mutfak masrafi yapabilmek icin once bir mutfaginizin olmasi gerekir.O zaman ev kiralarida dahil edilmeli.
Mesela dişinizi yaptırmanız lazım almanyayla turkiyeyi o konuda da kiyaslayin ki tam yasama yakin olsun.
Fatma Ölçücü
20 Eylül 2021, 12:39Tüm bu söylediklerinizi tek bir yazıda yazayım da ansiklopedi olsun o zaman? Her şeyi çok bilmeniz iyi ama bildiklerinizi kategorize edip okunabilecek şekilde sunma konusunu bana bırakın isterseniz. Ev kiraları ve diğer konularla ilgili fiyatlamalar Almanya bölümündeki diğer yazılarda var.