Avrupa’yı ilk kez ziyaret etmeyi düşünen birine en çok gitmek istediği üç şehri sorsak sanırım bir tanesi Amsterdam olurdu 🙂 Hollanda’nın peynirleri, bisikletleri, laleleri ve müzeleri ile ünlü şehri Amsterdam, aynı zamanda hafif uyuşturucu (marihuana) ve para karşılığı cinsel ilişkinin yasal olmasıyla da Avrupa’nın eğlence başkenti veya başka bir deyişle günahlar şehri olarak biliniyor. Herkesin kendine göre mutlaka bir şeyler bulabileceği ve hayatında en az bir kez görmesi gerektiği şehirle ilgili Amsterdam tatil fiyatları yazımda müze biletleri, coffee shop ve otlu sigara fiyatları, ulaşım ve konaklama ücretleri gibi konularda bilgiler vereceğim.
Önce 2017 yılında iki kişi 2 gece 3 günlük Amsterdam gezisi boyunca bizim harcadıklarımızın grafiğini uçak bileti hariç ekliyorum, değişen döviz kurları nedeniyle yazının geçerliliğini kaybetmemesi için harcamaları herhangi bir para birimine çevirmeden Euro’da bıraktım. Uçak biletini eklememe sebebim ise kampanyalı dönemler gibi sebeplerle Amsterdam uçak bileti fiyatının herkes için çok farklı olabilmesi, ama genel olarak kişi başı 100 – 250 Euro aralığında olur diye düşünüyorum ve onu üzerine eklersiniz.
Cafeler, yeme içme fiyatları, otobüs ve tren bileti veya giriş ücretleri belki çok az artar ama genel tablo en azından önümüzdeki birkaç yıl için değişmeyecektir. Grafikte geçen her bir kategorinin detaylarını aşağıda anlatacağım. Anlatacaklarıma bağlı olarak siz daha mı fazla yoksa daha mı az harcarsınız hesaplamasını yaparak kendi gezi bütçenizi bulabilirsiniz.
Amsterdam Otel Fiyatları – Otel Tavsiyeleri
Canınızı en çok sıkacak kısım olduğu için buradan başlayalım, grafikte gördüğünüz gibi yalnızca iki gece olduğu halde hatırı sayılır bir parayı buraya dökmüşüz (210 Euro). Lüks otelde mi konakladık, fiyat ‘sanırım öyle’ diye bağırsa da değil maalesef; yalnızca elimizi yeterince hızlı tutmadık ve ucuz oteller kapılmıştı. Çift olarak gittiğimiz için daha uygun fiyatlı yatakhane (hostel) odasında kalmak istemedik, vaktimiz az olduğundan merkezden uzak yerde kalıp yolda vakit kaybetmek de istemedik, müşteri değerlendirme puanı 5 – 6 olan otelleri ise zaten hiç istemedik ve sonuçta gecelik 105 Euro ödemiş olduk. Bir sonraki gidişimiz daha fenaydı, gecelik 150 Euro. Daha da gitmem Amsterdam’a 🙁
Kısacası Amsterdam’a ucuz uçak bileti bulmanız ucuz bir tatil geçirmeniz için yeterli olmayabiliyor ve şehrin popülerliği nedeniyle otel fiyatları son derece yüksek. Elinizden geldiğince Dam Square ve Central Station’a yakın olmaya çalışın ve otel yorumlarını okuyup fareli – böcekli bir yer tutmadığınızdan emin olun (binalar eski olduğundan birçok otelin yorumlarında davetsiz misafirler olduğunu okumuştum). Örneğin bizim kaldığımız bu otel tam Dam Square’deydi ve temizdi, yer varsa deneyebilirsiniz. Amsterdam şehir merkezi otellerinin tamamı ile yorumlarını görmek ve booking.com üzerinden indirimli rezervasyon yapmak içinse tıklayın.
Amsterdam Gece Hayatı – Coffee Shop – Eğlence Fiyatları
Otelden sonra bizim bütçede en çok pay tutan eğlence bölümüyle devam edeyim (135 Euro). Şimdi bu fiyatı yazınca “Vay arkadaş üç günde ne eğlenmişsiniz vur patlasın çal oynasın” gibi oldu ama işin aslı öyle değil 🙂 AMSTERDAM RED LİGHT SOKAĞI & CANLI SEKS TİYATROSU yazımda anlattığım üzere iki kişi 90 Euro’yu zaten sadece canlı tiyatro Casa Rosso’ya verdik. Detaylarına tekrar girmeyeceğim ama bence her yerde görülemeyecek bir şey olduğu için o paraya değdi.
Single olarak Amsterdam’a tatile gelen erkekler ise benzer bir miktarı Red Light Sokağı’ndaki kadınlara para karşılığı cinsel ilişki için tek seferde harcayabilirler. “Ben sevişmek için para ödemem ama canlı tiyatro da çok pahalıymış” diyorsanız Peep Show denilen bir şey var, 2 dakikasına 2 Euro makineye atıp canlı şovu camdan izliyorsunuz ve süreniz bitince cam kapanıyor. Son derece saçma (sanki diğerleri çok mantıklıydı 🙂 ) ama 2 Euro atıp neymiş diye bir bakabilirsiniz, hoşunuza giderse ödemeye devam edip süreyi uzatırsınız. Canlı seks tiyatrosu veya Red Light District’teki kadınlar ilginizi çekmiyorsa iyisiniz, bu paralar cepte kaldı.
Amsterdam’da coffee shop fiyatları veya ot (marihuana) sigara fiyatları için bakarsak, bizim gibi sigara kullanmıyorsanız bence dükkanda hazır sarılmış olarak satılan sigaraları tercih etmelisiniz, kendiniz ot ve sargı kağıdını ayrı ayrı alıp sarmaya çalışmanız halinde elinize yüzünüze bulaştırabilirsiniz. Hem hazır sarılmış olanlar tek seferlik oluyor, o yüzden bir sonraki için başka bir çeşit deneme şansınız var. Oysa sarmalık alırsanız -alacağınız miktara göre değişmekle birlikte- o miktar bitene kadar aynısını tüttürüyorsunuz. Neyse yani, kendim mi sarayım hazır sarılmış mı alayım olayına gidince dükkandaki satış elemanıyla filan da konuşarak karar verirsiniz, bu sigaralara joint deniyor bu arada.
Hazır sarılmış jointler için sigara fiyatı 6 – 8.5 Euro arası değişiyor, pure joint denilen en güçlü etkiye sahip olanlar bu fiyat aralığının yukarıya yakın tarafında. İsminin sonunda ‘haze’ kelimesi olan super haze, strawberry haze, silver haze gibi çeşitler “sativa” denilen mod yükseltici otlar ve ‘acayip güzel olayım’ diye düşünenler genelde bunları tercih ediyor. Siz tabii etmeyin, hatta bu zehir zıkkım şeyleri satan dükkanların yakınından bile geçmeyin ama işte blogger kişisi olarak ben öyle bilgi veriyorum (kamu spotu).
En meşhur coffee shoplar listelerinde bulunan her yere gittim ve daha pahalı marihuana görmedim. Yukarıda ‘becerebileceğinizden emin değilseniz kalkışmayın’ dediğim halde yine de gramla alıp kendim sarayım derseniz sanırım biraz daha ucuza gelir, kaç kişi olduğunuza ve ne kadar denemek istediğinize göre kaç gram ihtiyacınız olduğuna satış elemanıyla konuşarak karar verirsiniz. 1 gr marihuana fiyatı 10 – 15 Euro aralığında değişiyor.
Sigara tüttürmeyi başaramayan veya kafayı ‘tatlı yoldan’ bulmak isteyenler için olan otlu kek space cake fiyatı da benzer, 7 – 8 Euro civarında. Eğer bu zıkkımı tercih ederseniz nasıl tüketeceğinizi iyice sorun ve “Aa bunun tadı güzelmiş” diye hepsini mideye indirmeyin, bizim bir arkadaş dikkatsiz davranmış ve sonra biraz sıkıntı olmuş (bir arkadaşım ekolü 🙂 )
Son olarak magic mushroom olarak geçen mantar fiyatları aklınıza gelmiş olabilir. Mushroom artık yok ama kızkardeşi trüf mantarları satılıyor. İki kişi için tavsiye edilen miktar 20 gram gibi ve fiyatı 20 Euro civarında.
Amsterdam Müze Fiyatları
Grafikte turistik harcamalar olarak bahsettiğim kısımda bilet alınarak gezilen yerleri belirttim (90 Euro). Bu kısımda yapacağınız harcamalar komple zevklerinize bağlı, “Ben yalnızca cafe kanal gezeceğim ve giriş ücreti olan hiçbir şey ilgimi çekmiyor” derseniz bilet fiyatları sizin için komple sıfırlanabilir, ama tavsiye edilmez.
Biz de pek müzekolik sayılmayız, grafiğini paylaştığım geziyi lale mevsimi zamanında yaptığım için 58 Euro’sunu zaten Keukenhof Lale Bahçesi’ne gidiş artı bahçelere giriş ücreti olarak ödemiştik. Gerisi ise Heineken Müzesi giriş ücretiydi. Amsterdam’a Mart – Nisan – Mayıs aylarında gidecekseniz benzer bir harcamayı sizin de yapmanız güzel olabilir, HOLLANDA LALE BAHÇELERİ yazımda aradığınız tüm bilgileri bulacaksınız.
“Ben lale mevsiminde gitmiyorum, o zaman bu para cebimde kalır” diye sevindiyseniz hemen söyleyeyim ki pek öyle olmayabiliyor. Örneğin biz Ekim ayındaki bir sonraki Amsterdam tatilinde Rijksmuseum (iki kişi 35 Euro) ve Erotic Museum’a (iki kişi 14 Euro) gitmiştik ve ikisinin toplamı yine lale bahçeleri masrafına benzer olmuştu.
Müzeleri sıkıcı bulup müze bileti için kesinlikle para ödemeyi düşünmeyenler Heineken Experience isimli çok meşhur Heineken Müzesi’ni deneyebilirler, 18 Euro olan giriş ücretine iki bira (veya alkolsüz içecek) dahil. Kanal turuyla birlikte değişik bir kombine fikir olan bilet seçeneği ise 30 Euro’ymuş, biz normal biletten almıştık. Gitmeye karar verirseniz biletleri internetten alın, kapısında -Amsterdam’daki her yerde olduğu gibi- çok kuyruk oluyor. Heineken Experience web sitesi için tıklayın.
“Müzeleri gezmek isterim ama çok pahalı” diye düşünenlere, yani tek bir müze seçmek isteyenlere önerim Rijksmuseum. Rijks Müzesi’nin bilet fiyatı 17.50 Euro, ben biletini gittiğimde oradan almıştım ve şansıma sıra yoktu ama işinizi garantiye almak isterseniz biletini internet sitesinden alabilirsiniz. Van Gogh Müzesi (Van Gogh Museum) ve Rembrandt Evi Müzesi (Rembrandt House Museum) ise diğer en popüler müzeler ama onlara gir(e)medim.
Birden fazla müzeyi gezecek ve bolca toplu taşıma kullanacaksanız müzekart artı akbil diyebileceğimiz IAmsterdam Card almak işinize gelebilir, eğer durum buysa 24 saatliği bile 59 Euro olan kartın ücretini çıkarmak için oldukça yoğun bir gün geçireceğiniz kesin 🙂 IAmsterdam Card nedir ve nerelerde kullanılır incelemek için web sitesine bakabilirsiniz.
Havaalanı ulaşımı ve Amsterdam’ın en popüler yerlerinden biri olan Anne Frank Evi Müzesi’nin IAmsterdam Card kapsamında olmadığını belirteyim. Anne Frank Museum bileti ise 10 Euro ve biletler yalnızca internet sitesinden alınabiliyor. Ben meraktan gireyim demiştim ama kapısına gidip telefondan online bilet almaya çalışınca yalnızca çok ileri bir saate bilet verebiliyordu, ben de vazgeçtim. Siz öyle yapmayın ve niyetiniz varsa planlayıp biletinizi önceden online sitesinden alın.
Amsterdam Madame Tussauds Müzesi ise daha önce balmumu müzelerinin hiçbirine gitmediyseniz ilginizi çekebilir ve ben de seneler önce gitmiştim ama Amsterdam’da 3 – 4 günden az vaktiniz olması durumunda tavsiye etmiyorum; şehri yaşamanız daha iyi bir seçim olur. “Yok ben yine de gideceğim” diyorsanız bilet fiyatları 20 Euro civarından başlıyor ve başka atraksiyonlarla kombinlemeli seçenekleri var.
Amsterdam’da birçok harika müze olduğunu ve ilginizi çekip bütçenizi aşmayan en az birine girerseniz iyi olacağını belirttik. Heineken Müzesi iyi dedik ve mevsimine denk gelirseniz Keukenhof lale bahçesine bilet almanızın güzel olacağını da söyledik. Bu bölümde bahsedeceğim giriş ücretli bir kısım yerler daha var ki onlar da Amsterdam’ın ‘günahlar şehri’ konseptine uygun olarak ortaya çıkmış Sex Museum, Erotic Museum, Marihuana Museum gibi geyik amaçlı gidilebilecek müzeler.
Seneler önce ilk Amsterdam gezimde Seks Müzesi’ne gitmiş ve eğlenceli bulmuştum, o yüzden bu sefer de Erotik Müze’ye gideyim dedim. Giriş ücreti 7 Euro’ydu, bu da canlı seks tiyatrosu gibi her yerde olmadığı için komik bir tecrübe bence. Bu tür küçük müzelerin biletleri genel olarak bu civardadır sanırım, o an yol üstünde denk gelip merak ettiğinize girebilirsiniz.
Amsterdam Yeme İçme Fiyatları
Amsterdam’da ne yenir sorusunun cevabı çok basit; patates kızartması, dilim pizza, sandviç, waffle, pankek, patates kızartması, dilim pizza, sandviç.. (üzgünüm sağlıklı yemek severler 🙂 ) Elbette her yer cafe restoran dolu olduğundan canınız ne istiyorsa bulursunuz, ama en ucuz ve lezzetli seçenekler bunlar.
Fiyatlarına gelince, dilim pizza, sandviç ve patates kızartmasını aynı düşünebiliriz; 3 – 4 Euro arası. Patates kızartması kağıt külah içinde veriliyor ve üzerine ketçap mayonez ile kızarmış soğan gibi sos eklemeleri yaptırabiliyorsunuz. Waffle 5 Euro civarı. Ayaküstü yemek yerine restorana oturmak isterseniz de ortalama bir tabak yemek artı içecek kişi başı 15 Euro civarı diyebiliriz.
İçeceklere bakarsak, kahveler 3 Euro civarı. Bira fiyatları da genel Avrupa ortalamasında, 4 Euro gibi. Ama coffee shoplara oturup marihuana içecekseniz alkol almamanız gerekiyor, o yüzden ot denemek isteyenlerin bira ve başka alkollere girmemesi iyi olacaktır.
Bizim eşimle abur cubur yeme konusunda bir sıkıntımız olmadığı için 3 günde yalnızca bir kez restorana düzgün yemek yemeye oturmuşuz. Kahvaltı da otel fıyatına dahil olduğundan ve ‘kahve içmeden duramam’ insanı olmadığımızdan yeme içme konusunu ucuza kapatarak 61 Euro harcamışız.
Amsterdam Ulaşım Fiyatları – Tren ve Otobüs Biletleri
Amsterdam’da tek bir havaalanı bulunuyor ve ismi Amsterdam Schiphol Havalimanı (AMS).
Schiphol Havaalanı’ndan şehir merkezine (şehir merkezi = Amsterdam Central Station) trenle gitmek en yaygın yöntem ve tren bileti 5.5 Euro civarı. Civarı diyorum çünkü makineden kredi kartıyla almışız ve iki kişi için 10.90 Euro ödemişiz. Her ne kadar girişte bilet okutma makineleri olsa da turnike veya kontrol eden biri olmadığı için okutmadan da geçebiliyorsunuz ama biletsiz yakalanırsanız ne olur bilmiyorum. Muhtemelen 60 Euro civarı ceza ödersiniz (Almanya’da öyle oluyor).
Şehir içi ulaşımdaki bilet olayı biraz karışık veya ben tam çözemedim. Anladığım şöyle; tramvaya bindiğinizde içinde oturan bir biletçi oluyor ve biletinizi makineye okuttuğunuzdan emin oluyor (veya bize denk gelenlerde öyleydi). Otobüslerde ise böyle birisi yok ve trendekiyle benzer şekilde ‘güven esaslı’ çalışıyor. Bilet fiyatı 3 Euro’ya yakın ve belirli bir süre içinde (sanırım yarım saat) ücretsiz aktarma yapabiliyorsunuz.
Müzeler kısmında bahsettiğim IAmsterdam Card ile şehir içi ulaşım ücretsiz oluyor. Toplu taşımayı çok kullanacaksanız günlük veya haftalık kartlar ile bizdeki akbilin benzeri OV Chipcard da işinize yarayabilir, tourist information ofislerine danışmanızı tavsiye ederim. Biz merkezi yerde kalıp yürümeyi de sevdiğimizden tek seferlik biletler bize avantajlı olmuştu.
Amsterdam’a gelmişken Volendam ve Zaanse Schans gibi yakındaki güzel köylere/kasabalara uğramak lazım. Amsterdam’dan Volendam’a nasıl gidilir için benim cevabım otobüs, bileti Amsterdam Centraal’dan (Central Station – Merkez İstasyon) alıyorsunuz. Gidiş dönüş otobüs fiyatı 10 Euro. Bileti otobüse binerken okutmanız lazım, güven esası burada geçerli değil 🙂
Amsterdam ile Zaanse Schans köyü arası ulaşım da benzer şekilde alınabilir, sanırım o biraz daha ucuz. Biz ona bir sonraki Amsterdam seyahatimizde arabayla gitmiştik, o yüzden grafikteki ulaşım harcamasına dahil değil. Siz de öyle yaparsanız maalesef daha ucuza gelmiyor, çünkü yaşasın turist kazığı ve hoş gelmiş 10 Euro otopark ücreti.
Neyse, 3 günlük Amsterdam gezisine bence bu kasabalardan yalnızca biri sığdırılabilir, o yüzden iki kişi en fazla 20 Euro bu ulaşımlara ödersiniz diyebiliriz. Havaalanı şehir merkezi ulaşımı, şehir içi ulaşımlar ve Volendam dışında 56 Euro ulaşım harcamasının son kalemi ise bizim için bisiklet kiralamak oldu. Lale tarlalarını gezmek için kişi başı 10 Euro’ya bisiklet kiralamıştık, benzer bir şey şehir içinde gezmek için de yapılabilir. “Bilmediğim yerde bisiklet kullanamam” diyen garantici arkadaşlar için bu ücret cepte kalır.
Amsterdam’da Alışveriş – Hollanda Peynir Fiyatları
Yazılarımı takip edenler sırt çantasıyla gezdiğimi ve gezilerim sırasında pek alışveriş yapmadığımı bilir. Amsterdam’da ise diğer destinasyonlardan farklı olarak bir peynir gerçeğimiz olduğundan alışverişe biraz para harcamışız (27 Euro).
Amsterdam’dan ne alınır sorusu için tek bir cevap arıyorsanız cevabımız peynir. Volendam ve Zaanse Schans gibi kasabalarda ve Amsterdam şehir merkezinde her yerde karşınıza çıkacak peynirlerin aklınıza gelmeyecek kadar çok çeşidi bulunuyor ve tadım yapma imkanı var. Tanesi 7 – 10 Euro arasında değişen aromalı peynirler için biz üçlü olanından almıştık ve fiyatı 20 Euro’ydu. Dörtlü almak isterseniz 30 Euro’ydu.
Peynir dışında çorap (3 Euro), magnet (2 Euro) ve kartpostal aldık. Amsterdam gibi turistik bir şehirde tahmin edebileceğiniz üzere her yer hediyelik eşya dükkanları ile dolu, o yüzden alışverişi seviyor ve sevdiklerinize hediyeler almak istiyorsanız bu kısımdaki harcamalarınız oldukça artacaktır.
Özetlersek; Amsterdam çok popüler bir şehir olduğundan bütçenizi düşürmek istiyorsanız konaklama konusunda erken davranmalısınız. Hem kültür hem eğlence anlamında sayısız seçenek olduğu ve her biri maliyetli olduğu için biraz müze gezeyim ve biraz da coffee shoplarla gece hayatına takılayım dediğiniz durumda çok ucuz bir tatil geçireceğinizi söyleyemem, ama müzelerde güzel eserler görüp eğlence hayatında ise sonradan arkadaş ortamlarında anlatacak iyi veya kötü anılar biriktirebileceğinizi söyleyebilirim.
İlle de ortalama bütçe ver diyenlere;
İki kişi 2 gece 3 günlük bir tatil için bizimkine benzer ‘her şeyden biraz yapmalı’ konsept her şey dahil 700 – 800 Euro arası tutar (Grafikteki 579 Euro’ya uçak bileti ekledim).
“Sadece Amsterdam’a gitmek istiyorum ama para harcanan hiçbir şeyi yapmayacağım, hostel odasında kalacağım” derseniz aynı iki kişi yarı fiyatına da Amsterdam gezisi yapabilir elbette, tercih meselesi.
“Uçak bileti ve kalacak yeri hallettim, geri kalan her şeye günlük ortalama ne kadar harcarım” sorusuna cevabım bizim konseptteki bir tatil için kişi başı 60 – 80 Euro.
Amsterdam tatil fiyatları yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, diğer yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Twitter: hayatveseyahat
menderes uysal
29 Nisan 2020, 23:39gezdiğin yerleri bende seninle gezdim çok güzel harikasın
Keyifler Yerinde
23 Ağustos 2022, 11:21Emekli olmama az kaldığı için araştırma yapıyorum. Ön bilgi alabileceğim oldukça detaylı çalışmalarınız var. Elinize sağlık…
Özden
20 Ekim 2023, 18:37Yazınızı telefonun notlar bölümüne “En güzel Amsterdam yazısı” diye kaydettim. Elinize, gönlünüze sağlık. Çok bilgilendirici, merak ettiğim her şeyi en ince ayrıntısına kadar anlatan muhteşem bir yazı olmuş. Sayenizde haziran ayında yapacağım gezi öncesi çok fazla bilgi sahibi oldum.
Üç gece kalacağım Amsterdam’da sanırım böyle bir gezi için yeterli olabilir. Dörde çıkarma imkanım da var geceyi. Yazınızı okuduktan sonra dört gece mi kalsam acaba diye düşünmedim de değil 🙂
Tekrar teşekkür ediyorum, çok aydınlatıcı bir yazıydı.
Fatma Ölçücü
22 Ekim 2023, 13:37Rica ederim, yardımcı olabildiğime sevindim. Güzel yorumunuz için ben de size teşekkür ederim, sonraki gezileriniz için yine siteme beklerim 🙂