Geçtiğimiz Şubat ayında eşimle İstanbul çıkış ve dönüşlü Singapur – Bali – Kuala Lumpur – Langkawi – Penang şeklinde 15 gecelik bir Asya gezisi gerçekleştirdik. Gitmeden önce tatil planım ile uçak bileti ile konaklama maliyetlerini 2017 Şubat Tatil Planım: Destinasyon & Maliyet yazısında detaylandırmıştım. Bu yazımda her bir ülkede neye ne kadar para harcadığımızı grafiklerle anlatacağım ve en sonunda uçak biletleri dahil toplamda tatilin ne kadara geldiğini bulacağız. Böylece benzer bir tatil aşağı yukarı ne kadar tutar konusunda fikir vermeye çalışacağım. Fiyatlar 2017 yılına ait olduğundan, döviz kurları ve enflasyon gibi faktörleri düşünerek üzerine biraz ekleyebilirsiniz.
Singapur’dan başlayalım, 3 gece Singapur‘daydık.
Gördüğümüz gibi konaklama için aşırı bir harcama var; çünkü bir gece Singapur’un en meşhur oteli Marina Bay Sands‘te kaldık. Bu tamamen bizim bunu bir tecrübe olarak görüp yaşamak istememiz kaynaklıydı, yoksa otel için bu kadar para verilmesi şart değil.
Turistik harcamalar derken giriş ücretleri gibi şeylerden bahsediyorum, bunun yüksek olmasının sebebi ise Singapur Universal Studios’a sıra beklemeden oyuncakları deneme bileti dahil bilet almamız. Bir de Trick Eye Museum diye eğlenceli bir müzeye bilet almıştık. Böyle şeyler ilgisini çekmeyenler için bu ücretler cepte kalabilir.
Ulaşım masrafı düşük, çünkü Singapur’da her yere metro ile gidilebilir. Yemek için de pahalı restoranlar tercih etmedik. Kadınlar inanamayacak belki ama hiç alışveriş yapmadım, zaten sırt çantası ile çıktığımız için pek bir şey almıyorum ama Singapur’a ikinci gelişimiz olduğundan magnet filan hepsi vardı, o yüzden bu kısmı komple sıfırladık 🙂
İkinci durağımız Bali’ydi, Bali’de 6 gece kaldık. Otel seçiminde dikkat edilmesi gerekenler ve tavsiyelerim için Bali’de Nerede Kalınır? yazımı okumayı unutmayın.
Singapur’un aksine Bali’de ulaşım için çok para harcadık; çünkü Bali’de toplu taşıma kullanmak mümkün değil ve hem trafik tersten aktığı hem de yollar çok dar ve mesafeler çok uzak olduğu için araba kiralamak da pek akıllıca değil. Öyle olunca 4 gün şoför ile gezdik, zaten Bali’de neredeyse tüm turistler öyle yapıyor. Bali’ye gidecek olanlar şoför bilgisi için bana yazabilir.
Yemeğe çok harcama sebebimiz Bali’deki otel kahvaltılarının açık büfe değil yalnızca bir tabak şeklinde olması, kaldığımız 4 farklı otelin hepsinde öyleydi. Sabah fazla yemeyince insan gün içinde çok acıkıyor, en azından biz normalde otel kahvaltısında dünyayı yiyip sonra günü tok geçiren tipleriz 🙂 Bir de bizim gibi deniz mahsüllerini ve taze sıkılmış meyve sularını seviyorsanız her yemeğin maliyeti böyle yüksek oluyor işte. Yerli insanların yediği gibi yol üstü tezgahlardan sokak lezzetlerini yemeyi sevenler için maliyet daha düşük olacaktır, biz ilk gün denedik ama pek hoşumuza gitmediği için sonra hep restoranlarda yedik. Restoranların her seferinde hesaba vergi + servis ücreti olarak %20 eklemesi de tuz biber oldu tabii.
Şoförle gezdiğimiz 4 gün boyunca olan turistik yer girişleri, ormanın içindeki kocaman salıncakta sallanmak (kişi başı 20 dolar) ve ikişer kez yaptırdığımız Bali masajı (masaj başı 7 – 8 dolar) ücretlerini ‘turistik’ bölümünde belirttim. Fazla gezmeden daha çok deniz – güneş tatili yapacak olanların bu kısımdaki harcamaları daha düşük olabilir.
Son durağımız Malezya; 3 gece Kuala Lumpur, 2 gece Langkawi ve 1 gece Penang olarak Malezya’nın tamamını birlikte belirttim.
Kuala Lumpur’da bir gece yine 5 yıldızlı lüks otelde kaldığımız için konaklama masrafı diğer maliyet kalemlerine göre oldukça yüksek, böyle bir şey yapmaya niyeti olmayanlar için maliyet daha düşük olacaktır. Ama benim gibi teras havuzlu (infinity pool) otelleri seviyorsanız Kuala Lumpur bunu tecrübe edebileceğiniz görece uygun fiyatlı bir yer, benim kaldığım şu otele hemen rezervasyon yapın: The Face Suites
Ulaşımın içinde Langkawi – Penang arası feribot bileti var, yarısı zaten o. Kuala Lumpur’da elimizden geldiğince metro kullandık ama taksi gereken yerler de oldu, Uber’in normal taksilerden daha ucuz olduğunu ise ne yazık ki geç keşfettik, aman sizin aklınızda olsun 🙂 Ayrıca Langkawi’de bir gün motosiklet kiraladık, onun ücreti de ulaşım masrafları içinde. Yalnız KL – Langkawi ve Penang – KL arası uçak biletlerini bu kısma eklemediğime dikkat edin, uçakları yalnızca en sondaki toplam maliyet kısmına dahil edeceğim.
Öyleyse toplam maliyetimize bakalım. Az önce üç farklı destinasyon için kırılımlarını verdiğim maliyet kalemlerini burada topluyorum ve ulaşım kısmına aşağıdaki uçuşların maliyetini ekliyorum. Böylece cebimizden çıkan paranın tamamını bulmuş oluyoruz.
İstanbul – Singapur (Qatar Airways)
Singapur – Bali (JetStar)
Bali – Kuala Lumpur, Kuala Lumpur – Langkawi, Penang – Kuala Lumpur (Air Asia)
Kuala Lumpur – İstanbul (Qatar Airways)
Toplam maliyetimiz 13.409 TL çıktı. Bizim bu tatile kendi sebeplerimiz nedeniyle hemen karar vermek durumunda olmamız Qatar Airways biletlerinde en uygun fiyatı takip etme fırsatımızı ortadan kaldırdı. Yani aslında daha esnek davranabilecek olanlar için biletler toplamda 1000 TL kadar daha ucuza alınabilirdi.
Asya gezisi için genelde konaklamaya daha az harcayabileceğinizi ve uçak biletini daha uyguna alabileceğinizi söyledim, peki nelere daha çok harcayabilirsiniz onlara da bakalım. Biz backpack ile gittik, yani 4 tane ara uçuşun hiçbirinde ekstra valiz ücreti ödemedik (JetStar ve AirAsia uçuşlarına valiz dahil değil). Eğer sırt çantalı gezgin değilseniz her bir uçuşa kişi başı en az 70 – 80 TL bagaj ücreti ödemeniz gerekecektir. Bu durumda 4 uçuşta iki kişi için bagaja ödemeniz gereken tutarın 600 TL civarından başlayacağını söyleyebiliriz.
Singapur’a ikinci gidişimiz olduğu için bazı yapılacak şeyleri önceden yapmıştık, ilk kez giden biri için turistik ücretler daha yüksek olabilir. Ayrıca alışveriş severler için özellikle Bali’de fiyatların uygun olması çok cazip geliyor, dediğim gibi bizim çantalarda yerimiz yoktu ama özellikle valizle gelenlerin harcamalarına dikkat etmesinde fayda var 🙂 Ayrıca ben Bali gezi planını çok ince çalıştım ve böylece şoför tuttuğumuz günlerde oldukça efektif gezdik, yani bir gün parasına belki 1.5 gün gibi. Yeterli hazırlığı yapmayanlar için şoförü daha uzun süre tutmak gerekebilir. Kuala Lumpur’da ise metro kullanımı zahmetli; şehir çok büyük olduğu için metro duraklarına çok fazla yürümek gerekebiliyor. Uğraşamam taksiye binerim diyenler için ulaşım masrafı artacaktır.
Sonuçta uçak biletinin uyguna bulunduğu, 3 yıldız gibi normal kategorideki otellerde kalındığı, çok pahalı restoranlarda yiyip içilmediği ve çok fazla alışveriş yapılmadığı takdirde böyle 15 gecelik bir Asya gezisi fiyatının iki kişi için toplamda ortalama 10 – 12 bin TL civarında olacağını söyleyebiliriz. “Ben daha ucuza geziyorum”cular yorulmasın diye ekleyelim, evet daha ucuza da elbette olur. Bu tatilin ‘en ucuz’ ne kadar olacağını değil, bana benzer şekilde gezmek isteyenler için ‘ortalama’ ne kadara mal olacağını anlatmaya çalıştım. Hostellerde kalarak, ücretli turistik aktiviteleri pas geçerek, en ucuz yerlerde yiyerek veya kaldığınız yerde pişirerek gibi bir konsept tercih ediyorsanız o şekilde gezen ve daha az para harcayan çok kişi de var.
Umarım yazım faydalı olmuştur. Bahsettiğim destinasyonların gezi rehberlerini hazırlamaya başladım, haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’i sosyal medyada takip edin 😉
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
EMİN KURNAZ
17 Şubat 2018, 08:36Abi sen nasıl insansın ya!
Hiç zorsunmadan sayfalar dolusu yazmayı hangi insani güçle başardın?
Tek cümle ile helal olsun.Dünya güzeli bir insan olduğun belli.Tebrik ve teşekkür ederim.
Adana’danSaygı ve sevgilerimle.
Fatma Olcucu
17 Şubat 2018, 11:08Teşekkür ederim beğendiğinize sevindim. Ben sevdiğim için vakit ve emek veriyorum, umarım gezmeyi seven sizlerin işine yarar.
EMİN KURNAZ
17 Şubat 2018, 08:47Özellikle maliyet farkı ile anlattığınız fark detayı nefis olmuş.Adeta ders gibi.Kulağıma küpe yapacağım.İşin doğrusu gelirim düşük keşfe,geziye meraklı bir emekli olarak gittiğimiz yerlerde yeterince turlara katılamıyorum.
Sinan
14 Şubat 2019, 11:50Yazılarınız oldukça detaylı ve faydalı bilgiler içeriyor. Emekleriniz için teşekkür ederim
Fatma Olcucu
14 Şubat 2019, 19:42Rica ederim beğendiğinize sevindim.
Büsra Cirit
19 Şubat 2020, 10:49Merhaba bir blog sayfasında gördüm balide önerebileceğiniz şöförlerin irtibat bilgileri varmı elinizde?
Fatma Ölçücü
19 Şubat 2020, 10:57Merhaba, gitmeyecek olan insanlar soforun vaktini almasin diye bloga dogrudan yazmayi tercih etmiyorum (daha once oyle yapanlar oldu maalesef), o yuzden lutfen bana mail adresimden veya sosyal medya hesaplarimdan yazin.
özcan bursa
10 Kasım 2020, 08:00merhabalar faydalı bilgiler için teşekkürler. 2017 şubat için dolar kuru üzerinden 3200 dolar civarı hesapladım maliyetinizi. Şu an dolar kuru 8.10 civarı desek 26000 tl civarı yapıyor yanlış düşünmüyorsam doğru mudur ?
Fatma Ölçücü
10 Kasım 2020, 21:53Merhaba, doğrudur o zamanlar kurlar çok değişken olmadığı için TL ile yazıyordum sonraki yazılarımda doğrudan dolar veya euro olarak bırakmaya başladım.