Son zamanların Asya‘daki en popüler destinasyonlarından olan Endonezya Bali adası, her gezginin mutlaka gitmek istediği yerler arasında ilk sıralarda bulunmalı ve genelde bulunuyor. Siz de Bali tatili yapmak veya Bali’de balayı geçirmek istiyor ama nereden başlayıp nasıl organize edeceğinizi bilemiyorsanız Bali gezisi nasıl planlanır yazım tam size göre.
Bu yazımda Bali’ye ne zaman gitmeli (yağmursuz dönem), ne kadar kalmalı, uçak biletlerini ve otelleri nerede tutmalı, Bali’yi nasıl gezmeli ve o kadar uzağa gitmişken başka nereleri görmelisiniz gibi konularda bilgiler vereceğim.
Bali’ye Ne Zaman Gidilir?
Ekvatora oldukça yakın olan Bali’de sıcaklıklar yıl boyu 20 – 35 derece aralığında değişiyor, yani soğuk hava gibi bir riskimiz yok. Bali tatili için tarih belirlemede en önemli kriter ise muson yağmurları. Bali’nin yağışlı dönemi Ekim’den Mart’a kadar olan zaman aralığı diyebiliriz, Türkiye’de yaz aylarının yaşandığı Temmuz – Ağustos ayları ise Bali’nin kuru ve dolayısıyla en kalabalık sezonu.
Yaz aylarında gitmek istediğim başka destinasyonlar olduğu ve Bali’yi en kalabalık zamanında gezmek istemediğim için ben en çok yağış alan aylardan biri olan Şubat’ta gittim. Gezimden memnun kaldım; çünkü soğuk kış aylarında böyle tropik yerlere gitmeyi seviyorum.
Yağmur yağdığında ne oluyor derseniz, birkaç saate kadar uzayabilen çiseleme veya çok kuvvetli yağış şeklinde artık şansınıza ne denk gelirse yağıyor, sonra her yer tekrar günlük güneşlik oluyor. Ama meşhur Kuta ve Seminyak bölgeleriyle çevresinde denize girmek istiyorsanız, yağışlar sebebiyle plaj hayalinizdeki ‘bembeyaz kumsal ve çarşaf gibi masmavi deniz’ şeklinde olmuyor. Ben Bali’ye deniz – güneşten ziyade kültür tatili için gittiğim ve ‘yatış’ günlerinde havuzlu otel tuttuğum için bu kısım da sorun olmadı.
Bali’ye ne zaman gidilir sorusu için cevabı toparlarsak;
- “Kalabalık ve yüksek otel fiyatları sorun değil, havanın harika olması daha önemli” diyenler için Haziran – Temmuz – Ağustos (yüksek sezon)
- “Biraz plajlara takılsam güzel olur ama en yüksek sezonu olmasın, şansıma kötü hava gelirse diye ben yine de havuzlu otel tutarım” diyenlere Nisan – Mayıs – Eylül – Ekim (geçiş sezonu)
- “Onca yolu denize girmeye gitmiyorum gezeceğim, yeter ki çok kalabalık olmasın” diyenlere (bakınız ben) Kasım – Aralık – Ocak – Şubat – Mart (düşük sezon)
Bali’de Ne Kadar Kalınır?
Eveeet, bana gelen mesajlarda en çok sorulduğunu gördüğüm, gitmeden önce ben dahil hepimizi kararsızlıklar içinde bırakan kısma geldik: Bali gezisi için ne kadar süre ayırmalı?
Genelde durum şöyle oluyor; Bali tatili planlayan kahramanımız ‘o kadar gitmişken’ sadece Bali adası’nı değil çevresindeki yerleri de görmek istiyor. Çünkü uçak biletleri pahalı, onca saat yol gidecek ve bunu haliyle hayatında çok fazla kez yapamaz. Ama kahramanımızın aynı zamanda yalnızca çok kısıtlı süresi var.
“Evet yaa, aynen” dediğinizi duyar gibiyim, öyleyse çok bilinmeyenli denklemimizi adım adım çözelim.
Yapmanız gereken en önemli şey Bali tatilinden beklentinizi belirlemek. Türkiye’den giden pek çok kişinin Bali’ye yalnızca denize havuza girmek için gittiklerini ve Bali’nin asıl zenginliği olan Ubud bölgesini hızlıca geçiştirdiklerini üzülerek görüyorum. Özellikle Bali’de balayı hayalleri kuruyorsanız ve son derece yorulduğunuz nikah düğün dönemlerinden çıkacaksanız böyle bir tatil yapabilirsiniz, ama yine de tatilinizin üçte birini Ubud bölgesine ayırmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü asıl o zaman Bali’deki tapınakları, pirinç tarlalarını, şelaleleri ve daha fazlasını görürsünüz ve ‘dünyanın bir ucuna’ tatile gelmiş olmanız yaşadığınız yerde pek bulunmayan şeyleri göreceğiniz için bu durumda daha anlamlı olur.
Özellikle geçiş sezonu ve benim gibi düşük sezonda gidenlere önerim ise tatillerinin üçte ikisini veya yarısını Ubud bölgesine ayırmaları yönünde. Örneğin 6 gecelik bir Bali gezisi planladıysanız 3 veya 4 gecesini (bence 4 daha iyi) Ubud’da ve geri kalanını Kuta – Seminyak – Nusa Dua – Jimbaran bölgelerinin birinde geçirmeniz yerinde olacaktır.
Bu noktada “Tamam ama bu saydığın yerlerde nasıl otel seçmeliyim?” dediyseniz (bence dediniz 🙂 ), Bali’de 4 farklı otelde kalan biri olarak Bali otel tavsiyelerim ve otel seçiminde dikkat edilmesi gerekenler için BALİ’DE NEREDE KALINIR yazımı okumayı unutmayın.
Örnek Bali Gezisi Planı
Ben nasıl gezdim? Tam zamanlı çalışan ve herkes kadar kısıtlı zamanı olan biri olarak ben Bali’ye 6 gece ayırabildim, keşke daha çok ayırabilseymişim. 5 – 6 geceden aşağısı kesinlikle olmaz bir kere o konuda anlaşalım, ya da deniz tatili kısmını komple es geçip yalnızca Ubud’u gezerseniz belki anca öyle olur. Ben 2 gece Seminyak ve 4 gece Ubud’da kaldım.
Bali’de Şoförlü Araç Kiralama
6 günün 4’ünde şoförlü araç ile gezdim. Şoförlü araç kulağa lüks gibi gelse de, Bali’de turistler için en yaygın ve az vakitte en verimli şekilde gezmenizi sağlayan normal bir yöntem. Gezerken çok memnun kaldığım ve döndükten sonra pek çok okuruma tavsiye edip birlikte gezmelerine vesile olduğum şoförün bilgisi için bana Facebook sayfamdan (Hayat ve Seyahat), Instagram hesabımdan (hayatveseyahat) ulaşabilir veya hayatveseyahat@gmail.com adresine mail atabilirsiniz. Bali’de çok fazla şoför olduğu halde daha önce denediğim ve gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ettiğim bu arkadaş sizin için daha güvenilir olacaktır. Lütfen yalnızca uçak biletinizi aldıktan, dolayısıyla geziniz kesinleştikten sonra bana yazın.
Bali’de şoför fiyatını sormak için yazmayı düşünürseniz diye ekleyeyim: Bali’de günlük şoförlü araç kiralama fiyatı araba başına 50 dolar, arabası maksimum 5 kişi alabiliyor, benzin ve park ücretleri şoföre ait, yemeğini filan da ödemiyorsunuz. Tur süresi maksimum 10 saat, yarım günlük tur isterseniz 30 dolar. Parasını gün sonunda nakit veriyorsunuz.
Bali’de Birinci Gün: Seminyak & Çevresi
Şoför konusunu parantez açtıktan sonra onunla gezdiğim 4 günün detayına geleyim; birisi Bali’ye vardığım gündü ve konaklamam Seminyak’taydı. Bali’de havaalanı ve dolayısıyla Seminyak’a yakın görmek istediğim ünlü plajlar ile Uluwatu Temple gibi Bali’de mutlaka gezilmesi gereken bazı tapınaklar bulunuyor. Uçağım sabah erken saatte vardığı için şoför beni havaalanında ismim yazılı tabelayla karşıladı ve bahsettiğim yerlerde tam gün gezdirerek akşam geç saatte otelime bıraktı.
Uçağınız geç saatte varıyorsa o günü yalnızca havaalanından otelinize transfer (şoför bu konuda da yardımcı olabilir) ve saydığım turu ertesi gün yapmak şeklinde ayarlanabilir. Sonuç: Bali’nin deniz bölgeleri olan Kuta – Seminyak – Nusa Dua – Jimbaran bölgelerindeki konaklama gün sayınızı, otelde ve kumsalda ‘yatış’ ile geçirmek istediğiniz gün sayısından bir fazla olarak tutun ve o bir gün için şoförle plajlar artı Uluwatu Temple turu yapın. Bali’deki gezilecek yerleri ayrıca anlatacağım için burada detayına girmiyorum.
Bali’de İkinci Gün: Seminyak’ta Masaj Keyfi
Vardığım günü bahsettiğim tur ile geçirdikten sonra Seminyak’taki ikinci günüm keyif günümdü. Otelin havuzunda takıldım (çünkü plaj yağmur yüzünden iyi durumda değildi), Bali masajı yaptırdım, Seminyak ve Kuta çevresini gezdim. Haliyle bu günde kendi başımaydım, yani şoförle bir gün ara verecek şekilde anlaşma yapmıştım. Bali tatilinin deniz güneş kısmını uzatmak isteyenler buraya gün ekleyebilir; güzel deniz mahsülleri yemek, cafelerde takılmak, genç insanlarla tanışmak, gece hayatı, bol bol güneşlenmek, dinlenmek, su sporları yapıp sörf öğrenmek gibi aklınıza gelen ve yaz tatiliyle özdeşleştirdiğiniz her şeyi bu kısımda yapabilirsiniz. Bana bir gün yeterli oldu ve böylece Seminyak’taki iki gecemi tamamladım.
Bali’de Üçüncü Gün ve Sonrası: Ubud & Kültür Turları
Şoförle ertesi 3 gün Ubud turları için anlaşmıştım; Seminyak’taki otelden alıp Ubud oteline götürdü ve üç gün boyunca Ubud çevresini gezdik. Elimden geldiğince hızlı gezmeme rağmen eksik kalan yerler oldu, zaten “Keşke daha fazla vaktim olsaymış” dememin sebebi de buydu.
Ubud’daki bir günümü ise yine otelde takılmacalı geçirmek istedim ve palmiye ağaçlarına bakan sonsuzluk havuzlu bu otelde manzaranın keyfini sürerek dinlendim. Sonuçta hem Ubud hem de Seminyak’taki birer günümü şoförsüz, diğer 4 günümü şoförlü kültür turu yaparak geçirdim ve bence güzel bir planlamaydı (öncesinde çok fazla araştırma yapmıştım). Elbette doğrusu bu diye bir şey yok, yazdıklarım doğrultusunda ve haritadan neyin nerede olduğuna bakarak aşağı yukarı bir fikir edindikten sonra son kararı şoförün önerileri doğrultusunda vermek en mantıklısı.
Bir de, internette satılan pahalı ve sizin taleplerinize özel olarak oluşturulmamış turlardan herhangi birini lütfen almayın.
Bali tatilinden beklentinize göre deniz ve kültür konseptlerine gün sayınızı bölüştürüp ona uygun olarak şoförle iletişime geçmeniz gerektiğini öğrendik. Bali’nin kendisini hallettiğimize göre şimdi işi bir adım öteye götürüyoruz.
Bali’ye Yakın Yerler & Bali ile Birlikte Gezi Planı Yapılabilecek Yerler
Bali gezisi için 6 günden az vaktiniz olması durumunda yazının bu kısmında bahsedeceğim komşu yerlere bence pek bulaşmamalısınız. Ama diyelim ki daha fazla vaktiniz var, veya benden farklı düşünüyorsunuz ve “Bali için 3 – 4 gün bana yeter, başka yerleri de görmek istiyorum” diyorsunuz. Tavsiye etmediğim halde hadi size de yardımcı olayım 😛
Bali ve Singapur Gezisi
Bali ile birlikte en sık gidilen ve benim de ilk tavsiye edeceğim yer Singapur. Hem harika bir şehir/ülke, hem de Bali’ye uçuş aktarmasını muhtemelen oradan yapacağınız için zaten geçiyorsunuz. Ben daha önce Singapur’a gittiğim halde Bali öncesi tekrar 3 gün ayırmıştım. Size de Singapur için tavsiye edeceğim minimum gün sayısı 3, ama “Benim birkaç saatlik uçak aktarmam var o arada gezsem olmaz mı” diyorsanız size de itirazım yok, ucundan şehre biraz bakabilirsiniz elbette. SİNGAPUR GEZİLECEK YERLER yazım başta olmak üzere Singapur ile ilgili yazılarımı okuyabilirsiniz.
Bali ve Gili Adaları & Lombok Gezisi
Başka ülkeyi değil de Endonezya’nın kendisini mi daha çok keşfetmek istiyorsunuz? O zaman Gili Adaları ve Lombok size göre olabilir. Gili Adaları’nın denizinin çok güzel olduğunu duydum, mutlaka gitmek isteyenler Bali’de Ubud ile yetinip deniz tatilini Gili’de yapabilir belki. Oradan da Lombok’a geçersiniz ve dönüş biletinizi Bali yerine Lombok’tan alırsınız. Mesela Singapur – Bali gidiş ve Lombok – Singapur dönüş gibi. Bali to Gili Trawangan gibi anahtar kelimelerle bu güzergahta çalışan feribotları ve fiyatlarını öğrenebilirsiniz.
Örneğin Bali tatili için iki hafta süreniz varsa ve gitmişken mümkün olduğunca çok yer görmek istiyorsanız saydığım Singapur – Bali – Gili Adaları – Lombok – Singapur şeklinde hepsini yapabilirsiniz. Ben ise bu tatil için iki haftam olduğu halde Gili ve Lombok’a gitmedim; çünkü onun yerine Malezya’ya gitmeyi tercih ettim 🙂
Bali ve Malezya Gezisi
Nasıl bir rota yaptım ve nereye ne kadar zaman ayırdım detayları için SİNGAPUR, MALEZYA ve BALİ TURU: DESTİNASYON & MALİYET yazımı okuyabilirsiniz. Gördüğünüz üzere limitli süreye yalnızca limitli destinasyon sığabiliyor ve ben de her ama her şeyi yapamadım (Gili ve Lombok eksik kaldı), önemli olan önceliklerimizi belirlemek. Ben bu tatil öncesi Kuala Lumpur – Langkawi – Penang üçlüsünü gezmenin benim için daha öncelikli olduğuna karar vermiştim.
Bali’ye Nasıl Gidilir – Bali Uçak Bileti
Bali’ye Türkiye’den direkt uçuş bulunuyor, en rahat yöntem elbette bu şekilde gitmek. Ancak fiyatı düşürmek isterseniz aktarmalı uçuşları tercih edebilirsiniz. Bali havaalanı ismi Ngurah Rai International Airport (Denpasar) ve havaalanı kodu DPS.
Hemen yukarıda linkini paylaştığım destinasyon yazımda benim bulabildiğim uçak biletlerini yazmıştım; Singapur’a aktarmalı uçakla varmış ve oradan direkt uçuşla Bali’ye geçmiştim. Bali’den geri Singapur’a dönmek yerine Kuala Lumpur’a geçerek İstanbul’a dönüşü oradan yine aktarmalı yaptım. Biletleri bulmak için fazlaca vakit ayırmanız gerekebilir ama gidiş ve dönüş şehirlerini benim yaptığım gibi farklı yerlerden bulabilirseniz (çok noktalı uçuş denilen yöntem) git – gel yerine farklı yerleri görme fırsatı yakalarsınız.
Singapur ve Kuala Lumpur dışında Endonezya’nın başkenti Jakarta ve biraz uzak kaldığı halde Hong Kong gibi aktarma alternatifleri de var, fiyatlar ve görmek istediğiniz yerler doğrultusunda bakarsınız ve dediğim gibi hem uçuş süresi kısa, hem fiyatı uygun, hem de sizin istediğiniz tarihlerde olan biletleri bulmak uzun sürebiliyor.
Ben uçak biletlerini bulmak için genelde skyscanner sitesini kullanıyorum ve uygun kombinasyonu bulduktan sonra havaalanının kendi sitesinden sorgulatıp hangi sitede daha ucuz diye fiyat karşılaştırması yapıyorum. Gidiş – dönüş uçuşlarını tek seferde ve Asya’daki iç hat uçuşlarını tek seferde almak çoğunlukla daha fazla uçuş kombinasyonu çıkarıp en uygun fiyatı veriyor ama denemek lazım.
İpucu: Tek oturumda aldığınız (aynı booking reference/PNR numarasına bağlı) biletlerin birini kullanmadığınızda diğerlerini de kullanamazsınız şeklinde garip bir kural olduğunu unutmayın; örneğin 4 uçuşu çok noktalı olarak birlikte alırsanız ve planınız değiştiği için 2. uçuşa binmezseniz sonrakilere de binemezsiniz. O yüzden biner miyim diye emin olmadığınız uçuş varsa onu ayrı alın. Havayolu acentası olmadığım için bu konuda kesin şöyledir demekten kaçınıyorum elbette, sorunuz varsa yetkili kişilere danışın derim.
Bali Nasıl Gezilir?
En verimli şekilde gezmenizi sağlayacak yöntemin şoförlü araç kiralamak olduğunu söylemiştim. Önceden belirttiğim gibi, şoför iletişimi için bana yazabilirsiniz.
Bali’nin yoğun trafiği, trafiğin soldan akması ve yanınızda en iyi rotayı yapacak oraları bilen birinin olmaması sizin için sorun değilse motor veya araç kiralayarak kendiniz gezebilirsiniz. Tavsiyem değildir.
Uber kullanabilir veya Bluebird taksi gibi özel transfer hizmeti alabilirsiniz. O gün içinde tek noktaya gidecekseniz (havaalanından otele gitmek veya yalnızca X noktasına gidip geri dönmek şeklinde) mantıklı olabilir, ama Bali’nin genelde aynı gün içinde çok nokta şeklinde gezildiğini de göz önünde bulundurmanızda fayda var. Ben sadece son gün Ubud otelimden havaalanına giderken yol üstündeki bir acentadan havaalanına taksi istemiş, yani bu yöntemi kullanmıştım.
Aradığınız tüm bilgileri bulacağınız Bali kategorisindeki diğer yazılarımla devam etmenizi tavsiye ederim.
Bali gezisi nasıl planlanır yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, diğer yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
pınar
03 Nisan 2018, 08:18Merhaba;
Nisan sonu 7 gün Baliye gideceğiz.
** Öncelikle havaalanından Ubuda a nasıl gideriz? Otel e bizi alması için rez yaptırmalı mıyız?
**Tur yapabileceğimiz bir kişiden bahsetmişsiniz, ilgili kişinin iletişim bilgilerini paylaşır mısınız?
**günlük ortalama kaç tl ayırmalıyız yeme-içme için
**sizce bu gezilecek yerler planını nasış yapmalıyız?çok tapınak var, hepsi gerçekten görmeye değer mi?
Fatma Olcucu
03 Nisan 2018, 08:39Merhaba, havaalanindan anlasirsaniz soforun sizi alabilecegini yazimda belirttim, isterseniz otelle anlasmak veya taksi gibi secenekler de olabilir. Sofor iletisimi icin lutfen bana sosyal medya veya mail yoluyla ulasin. Butce konusunu da yine yazida belirttigim gibi anlatmistim: https://hayatveseyahat.com/singapur-bali-malezya-maliyet/
Kerem çelik
30 Ağustos 2019, 13:44Her zaman bilgilendirici paylaşımlar yapıyorsunuz emeğinize sağlık
whereis
04 Ekim 2019, 04:14Uzun süredir gitmek istiyorum. Bakalım ne zaman nasip olacak
ayşe
16 Mayıs 2020, 22:29merhaba,
1 Kasım’da düğünümüz var ve hemen ardından Bali’ye uçmayı düşünüyoruz. Yağmur konusunda çok sorun yaşar mıyız sizce? Okyanusta yüzebilir miyiz sizce 🙂
Fatma Ölçücü
18 Mayıs 2020, 22:54Merhaba, tebrik ederim şimdiden. Corona virüsü sebepli bakmak lazım tabii önce, acaba gidebilir misiniz diye 🙂 Onun dışında Kasım ayında deniz çok güzel olmayabilir, havuzlu otel tutarsanız garantiye almış olursunuz. Gezerken de size şoförün eşlik etmesi şart, biletinizi alırsanız güvenilir şoför tavsiyem için (bizim kullandığımız ve daha sonra tüm okurlarımın gezdiği şoför) bana yazın.
Ertan
16 Temmuz 2020, 13:43Merhaba, Muthis bir yer olduğuna eminim Bali nin. Bir daha giderseniz lutfen bana da haber verirmisiniz? Beraber gideriz.
Fatma Ölçücü
17 Temmuz 2020, 12:32Her birlikte gezmek isteyen erkekle evli bir kadın olarak geziye çıkıyorum zaten ben. Haddinizi bilirseniz sevinirim.
Hüseyin
18 Haziran 2022, 20:55Merhaba 🙂
Öncelikle faydalı ve güzel bilgileriniz için çok teşekkür ediyorum 🙏🏻🙏🏻 Bali den tablo veya büyük bir şey satın almak istersek Türkiye’ye gelişi nasıl olur bilginiz var ise paylaşmanızı rica ediyorum.
merve
17 Aralık 2022, 18:22merhaba. ocak sonu şubat başı orada olmayı planlıyoruz. sizce kıyafet tercihimiz nasıl olmalı ?