Berlin deyince hepimizin aklına ilk gelen şeylerden biri kuşkusuz Berlin Duvarı oluyor. Böyle bir duvarın varlığını duyduk, Berlin’i ikiye ayırdığını filan da az çok biliyoruz, fakat olay aslında bundan çok çok daha fazlası ve hepimizi baştan aşağı şaşırtacak gerçeklerle dolu. O yüzden Utanç Duvarı olarak da bilinen Berlin Duvarı hakkında bilinmesi gereken Berlin Duvarı nedir, nerede, neden yapıldı, neden ve ne zaman yıkıldı, uzunluğu ne kadardı, Berlin Duvarı’nda öpüşen adamlar kim ve Berlin Duvarı’na gecekondu yapan Yozgatlı Osman Amca’nın hikayesi gibi her türlü bilgiyi Berlin duvarı hakkında her şey yazısında toparladım.
Okuyacağınız bilgiler her zamanki gibi benim Türkçe, İngilizce ve Almanca kaynaklardan yaptığım araştırmalar sonucunda önce kendim anlayıp sonra da size olabildiğince basit ve sıkıcı olmayacak şekilde anlatmaya çalıştığım bilgilerdir, yani yazmış olmak için yazılıp başı ve sonu belli olmayan “copy-paste“ bilgiler değildir. Haritaları bile kendim çizdiğimi göz önünde bulundurarak ne kadar emek verdiğimi hesaplayabilirsiniz. Başka kaynaklarda sonradan benzer cümleler görürseniz (ki böyle şeyler genelde oluyor) onlar işin kolayına kaçarak benden bilgi araklayan arkadaşlardır 🙂
Başlamadan önce, Berlin gezisi yapacaksanız ve henüz kalacak yer ayarlamadıysanız şehrin popülerliğinden dolayı otel işini bir an önce halletmeniz gerektiğini hatırlatayım. Berlin’in en güzel bölgelerini anlatıp otel tavsiyelerinde bulunduğum BERLİN’DE NEREDE KALINIR yazım otel seçiminde size yardımcı olacaktır.
Berlin Duvarı Nedir?
Berlin Duvarı, İkinci Dünya Savaşı sonrası Doğu ve Batı olarak ikiye bölünen Berlin’in, batı bölümünü Doğu Almanya ve Doğu Berlin’den ayırmak için yapılan 155 km uzunluğunda ve 3.6 metre yüksekliğindeki duvardır.
Önce bu cümleyi anlamak için aşağıda çizdiğim haritaya bakalım. Soldaki haritada Almanya topraklarının dört ülke arasında bölüşüldüğünü görüyoruz; İngiltere-Fransa-Amerika toprakları Batı Almanya’yı ve Rusya toprakları Doğu Almanya’yı oluşturuyor.
Doğu Almanya sınırları içinde bulunan Berlin’in nasıl bölüşüldüğünü ise sağdaki haritada görüyoruz; içinde Batı devletlerine ait bir bölge bulunuyor. Bu Batı devletlerine ait alanın çevresindeki koyu siyah alan da Berlin Duvarı oluyor işte. Yani Berlin Duvarı, Doğu’nun içindeki Batı toprağını çevreleyen bir duvar. Peki neden?
Berlin Duvarı Neden Yapıldı?
Berlin Duvarı, İkinci Dünya Savaşı’nı kazanan devletlerin, Almanya ve Berlin’i aralarında paylaştıktan sonra yönetim biçimi konusunda anlaşmazlığa düşmeleri yüzünden aralarına geçilemez bir sınır çekmek amacıyla yapılmış.
İkinci Dünya Savaşı’nı kaybeden Almanya’nın toprakları savaşı kazanan Rusya, Fransa, İngiltere ve Amerika arasında dörde bölündü. Taraflardan Fransa, İngiltere ve Amerika demokrasinin hüküm sürdüğü yeni ve modern bir Almanya inşa edilmesini isterken Rusya komünizmi benimsemişti. Bu sebeple anlaşamadılar ve Almanya’yı bir tarafında demokrasi diğer tarafında komünizm yanlıları olarak ikiye böldüler. Batıda kalan kısma Batı Almanya, doğuda kalan kısma da Doğu Almanya adı verildi. Berlin ülkenin başkenti olduğu için Almanya’nın geneliyle aynı şekilde Berlin de ikiye bölündü. Doğu Berlin Rusların, Batı Berlin de diğer üç müttefik devletin hakimiyetine geçti.
Doğu Almanya’nın o dönemki tam adı Demokratisches Deutsches Rebuplik (DDR) iken Batı Almanya ise Bundesrepublik Deutschland (BRD) olarak biliniyordu. Özellikle DDR kısaltması Doğu Almanya’yı anlatmak için Almanlar arasında halen kullanılıyor.
Doğu Almanya’nın tabiriyle Berlin Duvarı’nın resmi amacı, batılı faşistlerin Doğu Almanya’ya girmelerine ve kendi sosyalist devletlerini baltalamalarına engel olmakmış. Her ne kadar Doğu Almanya böyle diyerek kendini Batı’dan korumaya çalışıyor gibi gösterse de, tüm dünya esas amacın Doğu’dan Batı’ya doğru toplu göçleri önlemek olduğunu biliyordu. Yani batıdaki kimsenin doğuya geçme amacı zaten yoktu. Çünkü Batı Almanya demokrasi ve modernleşmenin getirdikleriyle hızla gelişirken otoriter komünist rejimin hakim olduğu Doğu Almanya bu duruma ayak uyduramadı ve her anlamda geride kaldı.
Pek çok iyi eğitimli insan bu otoriter rejimden kaçarak Batı Almanya’ya sığındı. Doğu Almanya bu kaçışlardan oldukça rahatsızdı ve sınır önlemlerini arttırdı. Dikenli teller, bariyerler, gözetleme kuleleri, köpekler ve hatta mayınlar caydırıcı olduysa da yetersizdi. Son önlem olarak da Berlin Duvarı’nı inşa ettiler.
Şimdi buraya kadarki bilgileri toparlayarak tekrarlıyorum ki duvarın tüm amacı kafanızda şekillensin (yukarıdaki haritaya da tekrar bakın). Almanya’nın bölünen topraklarında Berlin, Doğu Almanya içinde kalıyordu. Doğuda olduğu halde ikiye bölünen Berlin’in ise bir parçası Batı’ya verilmişti. Herkes Doğu’dan kaçmak istediğinden bu Batılı Berlin parçasının izole edilmesi gerekiyordu. Daha da kolay anlatılamaz sanırım 🙂
Duvarın izole parçayı çevreleyen toplam uzunluğu 155 km olmasına rağmen şehrin ortasından geçen 43 km’lik kısmı daha çok hikaye barındırdığı için daha popüler olmuş.
Berlin Duvarı Ne Zaman Yapıldı?
Berlin Duvarı 1961 yılı Ağustos ayında, 12’sini 13’üne bağlayan gece saat 01:00’de binlerce Doğu Almanya askeri tarafından yapıldı. 13 Ağustos günü uyananlar 28 yıl boyunca diğer tarafa bir daha geçemedi.
Böylece Batı Berlin, komünist Doğu Almanya toprakları içinde, özgürlük ve demokrasiyi temsil eden, duvarlarla çevrili bir ada haline geldi.
Batı bloğu ülkeleri bu durumdan hoşnut değillerdi. Avrupa’yı Nazi teröründen kurtarmak için yapılan 6 yıllık savaşın ardından Doğu Almanya’nın şimdi tekrar diktatörlük ile yönetilmesini istemiyorlardı. Fakat taraflardan hiçbiri yeni bir savaş da istemiyordu ve bu durumu diplomasiyle yani Soğuk Savaş’la yönetmeye çalıştılar.
O tarihten sonra ülkeler arasında sıcak bir çatışma yaşanmadı fakat diplomasi de kolay değildi. Soğuk Savaş 30 yıl daha sürdü ve Berlin Duvarı da Soğuk Savaş’ın en önemli simgesi haline geldi.
Berlin Duvarı Kaç Günde Yapıldı?
Berlin Duvarı binlerce askerin hızlı çalışması sayesinde inanılması güç bir şekilde sadece bir gecede inşa edildi. Duvarın bir gecede inşa edilen ilk hali tuğladan örülmüş ve dikenli tellerle desteklenmiş basit bir versiyonuydu. Daha sonra yıllar içinde yenilenerek 3.6 metre yüksekliğindeki beton blok halini aldı.
Berlin Duvarı Ne Zaman Yıkıldı?
Berlin Duvarı 28 yıl boyunca varlığını devam ettirdikten sonra 9 Kasım 1989 yılında sembolik olarak yıkıldı. Yani bu tarihte sınır kapıları açıldı ve Doğu ile Batı Berlin halkları birleşti. Duvarın fiziki olarak yıkılması ise 13 Haziran 1990 yılında başladı ve iki yıl kadar devam etti.
Berlin Duvarı Neden/Nasıl Yıkıldı?
Almanya ikiye bölünmüş bir devlet ve Berlin de ikiye bölünmüş bir şehirdi. Batı Almanya ve Batı Berlin savaş sonrası gelişmeye başlamış, demokratik ve modern yaşama ayak uydurmuş, hak ve özgürlükler seviyesinde daha ileri gitmişken Doğu Almanya’da işler bu şekilde yürümüyordu. Yıllar süren ayrılığın ve komünizm diktası altında yaşamanın verdiği rahatsızlık giderek tansiyonu arttırıyordu. Seyahat özgürlüğü yoktu, fikir ve düşünce özgürlüğü yoktu ve ekonomi çok kötüydü.
Böylece Doğu Almanya’da protestolar başladı. Protestolar polisle çatışmaya döndü ve giderek arttı. Doğu Almanya hükümeti iç savaşa doğru giden bu durumu engellemek için halkına kulak verdi ve 9 Kasım 1989’da Berlin Duvarı’ndan geçişleri serbest bıraktı.
Bu geçiş izni, duvarın yıkılması için vurulan ilk darbeydi. İzinle birlikte binlerce insan geçiş noktalarında toplandı ve sınır görevlisi askerlerin şaşkın bakışları arasında diğer taraftaki yakınlarıyla buluştular. Duvarın kalıntılarının tamamen temizlenmesi neredeyse iki yıl sürdüyse de o gece tüm dünya için Berlin Duvarı yıkılmıştı.
Berlin Duvarının Son Hali Nasıl? (kalıntıları, hediyelik, parçası)
Şehri ortadan ikiye bölen böyle bir duvar artık yok. Berlin Duvarı’ndan geriye kalanlar sadece o dönem yaşananların unutulmaması ve tekrarlanmaması için anıta dönüştürülmüş kalıntılardan ibaret. Bunlardan en büyük ve en meşhuru 1.4km uzunluğuyla dünyanın en uzun açık hava müzesi olan East Side Gallery yani Doğu Yakası Müzesi. Check Point Charlie, Potsdamer Platz ve Berlin Duvarı Müzesi ise duvara ait kalıntıları görebileceğiniz diğer yerler. Buralarla ilgili detayları BERLİN’DE ÜCRETSİZ GEZİLECEK YERLER yazımda ayrıca paylaştım.
Ayrıca pek çok hediyelik eşya dükkanında duvara ait ya da öyle olduğu iddia edilen kalıntılardan almak mümkün. Amazon’da bile var, 30 dolara satılıyor 🙂
Aşağıdaki videoda Berlin Duvarı Müzesi’nden görünen Berlin Duvarı’nın yıkılmamış parçasını anlattım.
Berlin Duvarı Haritası
Berlin Duvarı bugün hala dursaydı nerelerden geçerdi sorusunun cevabını bu haritada bulabilirsiniz.
Berlin Duvarı Kaçış Hikayeleri
Berlin Duvarı’nın yapıldığı ilk günden yıkıldığı güne kadar geçen 28 sene içerisinde 5000’den fazla insan Batı Almanya’ya kaçmayı başarmış. Üstelik bunlardan 600 tanesi Doğu Almanya sınır askeriymiş. Bu kaçışlar esnasında bilinen kayıtlara göre 140 kişi hayatını kaybetmiş. Bu 140 kişinin biri Sovyet askeri ve 8 tanesi Doğu Almanya sınır askeriymiş. Yalnızca halkın değil, askerlerin bile bir noktadan sonra gözlerini karartıp kaçış hikayelerinde yerlerini almaları o günkü koşulların ne kadar kötü olduğunu gösteren önemli bir detay.
Sağ salim duvarın diğer tarafına geçebilmeyi başaran şanslı insanlar sayesinde çok ilginç ve bir o kadar da tehlikeli kaçış hikayeleri ortaya çıkmış. Bunların içinde en ilginç olanları duvarı sıcak hava balonuyla geçmek, gergin bir halat üzerinde yürüyerek geçmek, yine gergin bir halat üzerinden kayarak geçmek ve Doğu Almanya’ya konsere gelen bir grubun hoparlörleri içine saklanarak geçmek olmuş.
En fazla kaçış hikayesini ise Berlin’deki gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olması gerektiğine inandığım Underworld Museum (Berliner Unterwelten)’da öğrenmek mümkün. Bu müzede duvarı geçebilmek için yeraltında tüneller açan ve hareket halindeki metrolardan atlayan insanların çarpıcı hikayelerine tanık oluyorsunuz.
Bu turdan çıkar çıkmaz öğrendiğim Berlin Duvarı’ndan kaçış hikayelerini aşağıdaki videoda anlattım.
Berlin Duvarı ile İlgili Filmler
Berlin Duvarı ile ilgili onlarca film çekilmiş. Bunlardan en popüler ve Imdb puanı en yüksek olan beş tanesini toparladım:
- Başkalarının Hayatı – Das Leben Der Anderen (2006) – Imdb 8.4
1984 Doğu Berlin’inde bir yazar ve sevgilisinin hayatını gözetleyen bir gizli ajanı anlatıyor.
- Berlin Üzerindeki Gökyüzü (1987) 8.1 – der Himmel über Berlin
1980’lerin sonunda Berlin’de insanları izleyen iki meleğin fantastik hikayesi.
- Tünel– The Tunnel (2001) – Imdb 7.8
Gerçek bir hayat hikayesi olan Tünel, şampiyon bir Doğu Berlinli yüzücü ile ailesinin batıya kaçış macerasını anlatıyor.
- Elveda Lenin – Good Bye Lenin (2003) – Imbd 7.7
Duvar yıkılmadan önce komaya giren annesini, komadan uyandığında yeni bir travma yaşamaması için hala eski Doğu Almanya’daymış gibi yaşatmaya çalışan bir gencin hikayesi.
- Casuslar Köprüsü – Bridge of Spies (2015) 7.6
Soğuk savaş sırasında Amerika ve Rusya arasında geçen ajan/mahkum pazarlığı ve takasını anlatan bir hikaye.
Bonus: Duvar – The Wall: Live in Berlin 1990 – Imdb 8.6
1990 yılında Berlin’de düzenlenen ve Pink Floyd’un solisti Roger Waters’ın başı çektiği Bryan Adams ve Sinéad O’Connor gibi daha pek çok ünlünün yer aldığı dev konserin kaydı.
Berlin Duvarı ile İlgili Şarkılar
Berlin Duvarı ile ilgili bir sürü şarkı var ancak hikayeleri ve müzik zevkime uymasından ötürü benim favorim olan üç tanesi şöyle:
- Iggy Pop – The Passenger
Bu şarkının Berlin’le ilgisi olduğunu öğrenince çok şaşırdım eminim ki sizler de şaşıracaksınız. Iggy Pop çok sevilen bu şarkısını Berlin’de olduğu dönemde yazmış. O dönemki gezgin punkçıları anlatıyormuş.
2. Scorpions – Wind Of Change
The Scorpions’ın Alman bir rock grubu olduğunu biliyor muydunuz? Sovyet lideri Gorbaçov’un daha ılımlı bir siyaset izlemeye başlamasıyla 1989 yılında duvarın yıkılmasından 3 ay önce Moskova’da bir barış konseri düzenlenmiş ve Scorpions da davet edilmiş. O dönemki siyasi ortamdan ve hissedilen değişim sürecinden ilham alan grubun solisti Klaus Meine “Wind Of Change”i yani “Değişim Rüzgarı”nı yazmış. Hem de Bon Jovi’nin de olduğu Moskva nehrinde bir tekne turundayken! Bu şarkı Scorpions’ı tüm dünyada meşhur etmiş ve 1990’da Doğu-Batı Almanya birleşmesinin resmi olmayan marşı haline gelmiş.
- Elton John – Nikita
Bu şarkının Berlinlileri olduğu kadar Türkleri de ilgilendiren bir yanı var. Neden mi? Çünkü klip boyunca arkada görülen Berlin Duvarı’nın üzerinde kocaman “Kahrolsun Faşizm” yazısı var 😛 Şarkı sınırda görev yapan güzel Doğu Alman askerine aşık olan Elton John’un hikayesini anlatıyor.
Berlin Duvarı ile İlgili Sözler
- Kimsenin herhangi bir duvar inşa etme niyeti yok.
“Nobody has the intention of building a wall.” – DDR başkanı Walter Ulbricht, Doğu Berlin, 15 Haziran 1961 (Ve 2 ay sonra Berlin Duvarı’nı inşa ettiler..)
- Her şeyden öte, kendi vatandaşlarına ateş etme.
“Above all, don’t shoot at your fellow countrymen!” – Batı Berlin Belediye Başkanı Willy Brandt, Batı Berlin, 16 Ağustos 1961 (Duvarın inşa edilmesinden birkaç gün sonra Doğu Almanya’nın tutumunu eleştiriyor.)
- Bunu söylemekten gurur duyuyorum ki ben bir Berlinliyim.
“I take pride in the words, ich bin ein Berliner.” – Amerika başkanı John F. Kennedy, 26 Haziran 1963, Batı Berlin
- Bay Gorbaçov, bu duvarı yıkın!
“Mister Gorbachev, tear down this wall!” – Amerika başkanı Ronald Reagan, Batı Berlin, 12 Haziran 1987
- Bu duvar bundan 50 hatta 100 yıl sonra bile ayakta durmaya devam edecektir.
“The Wall will be standing in 50 and even in 100 years” – DDR başkanı Erich Honecker, Doğu Berlin, 19 Ocak 1989 (Ve duvar 10 ay sonra yıkılır.. Bu adamın ismini aklınızda tutun, bir sonraki başlıkta tekrar geçecek)
- Elimdeki bilgiye göre uygulama şu andan itibaren geçerlidir. (Sınırın açıldığının basın toplantısı)
“It comes into effect, according to my information, immediately” – Günter Schabowski, Doğu Berlin, 9 Kasım 1989
- Birbirlerine ait olanlar artık birlikte büyüyecekler.
“Now what belongs together will grow together.” – Willy Brandt, Berlin, 10 Kasım 1989 (Dikkat ederseniz artık Doğu veya Batı Berlin demiyorum, çünkü bu söz söylendiğinde kapılar açılmıştı.)
- Duvar korkunun bir kanıtıydı. 9 Kasım’da eğlencenin yeri haline geldi.
“The Wall was an edifice of fear. On November 9th, it became a place of joy.” – Almanya eski başkanı Horst Köhler, Berlin, 9 Kasım 2009
Berlin Duvarı‘nda Öpüşen Adamlar Kim?
Bu iki adam için duvarın en koyu savunucuları diyebiliriz. Biri 1971’den duvarın yıkılışına kadar DDR’yi (Doğu Almanya) yöneten Erich Honecker, hani yukarıda aklınızda tutun demiştim. Çok iyi bir şeymiş gibi duvarın daha 50 ve hatta 100 yıl ayakta kalacağını söyleyen zat. Diğeri ise 1964’ten 1982’ye kadar Sovyetler Birliği’ni yöneten Leonid Brezhnev.
East Side Gallery’deki bu resim, DDR’nin 30. yıl kuruluş kutlamaları sırasında (1979 yılında) çekilen fotoğrafın duvar üzerine resmedilmiş hali aslında. Yani adamlar gerçekten böyle öpüşmüş ve dünya gazetelerinde o fotoğraf “The Kiss” olarak yerini almış.
Peki ne gerek varmış derseniz “The fraternal kiss” (arkadaşça öpücük) olarak bilinen bu tür samimi öpücükler Doğu Ortodoks dinine sahip sosyalist insanlar için normal kabul edilen bir sevinç ritüeliymiş.
1989 yılında Berlin Duvarı yıkılınca Sovyet ressam Dmitri Vrubel bu ünlü fotoğrafı Berlin Duvarı’nın doğu tarafına resmetmeye karar vermiş. Resim kısa zamanda Doğu Tarafı Galerisi (East Side Gallery) üzerindeki en ünlü eser olmuş.
Resmin hemen altında “Mein Gott, hilf mir diese tödliche Liebe zu überleben” (Tanrım, bu ölümcül aşktan kurtulmama yardım et) yazıyor; çünkü bu iki politikacıya kalsa o duvar asla yıkılamazmış. Öpüşme resminin altındaki “ölümcül aşk” ile adamların “Berlin duvarı aşkı” anlatılıyor yani, birbirlerine olan aşkı filan değil 🙂
Erich Honecker duvarın 100 yıl daha ayakta kalacağına o kadar inanıyor ve istiyormuş ki iç savaş çıkmasını bile göze almış. Ancak Gorbaçov’un göreve gelmesiyle Sovyetler Birliği ve dolayısıyla Doğu Almanya daha barışçıl bir yaklaşım içine girmiş ve Honecker zorla istifa ettirilmiş. Duvarın yıkılma sürecindeki en önemli olaylardan birisi de bu istifa olmuş.
Berlin Duvarı’nda Bir Gecekondu (Türk evi)
Bir Türk’ten başkasının kahramanı olamayacağı türden bir hikaye var şimdi karşımızda. Hikayemiz Doğu Alman askerlerinin Berlin Duvarı’nın Bethaniendamm caddesinden geçen kısmının inşasında kolaya kaçmasıyla başlamış. Cadde kavisli olduğu için işçiler işçilikten tasarruf edip duvarı aşağıdaki şekilde gösterdiğim gibi düz örmüşler. Almanlardan beklenmeyecek bu harekete cevap da gecikmemiş ve Yozgatlı Osman Amca Almanlara hak ettikleri dersi vermiş 🙂
Askerler duvarı düz örünce duvarın arkasında Doğu Berlin’e ait olan fakat Batı Berlin sınırlarında kalan yaklaşık 300 m2’lik boş bir alan oluşmuş. Doğu askerleri bu alana kendi sınırları dışında olduğu için, Batı askerleri de bu toprak Doğululara ait olduğu için dokunmayınca bu küçük arsa sahipsiz kalmış. Gel zaman git zaman insanlar buraya moloz, çöp ve kullanılmayan eşyalarını atmaya başlamış. Duvar örüldükten 20 sene sonrasına kadar bu böyle devam etmiş. Ta ki Osman Amca emekli olup bu mahalleye yerleşene kadar.
Oturduğu evin penceresinden bu arsaya gözü takılan Osman Amca emekliliği için kendisine bir uğraş bulmuş ve arsadaki çöpleri temizlemeye başlamış. Kaçmak için tünel kazdığını sanan ve kendisini oradan uzaklaştırmak isteyen Batı ve Doğu Alman askerlerini bir güzel kürekle kovalamış ve Türk‘ün gücünü göstermiş 😛 Bakmışlar Osman Amca’yla baş edemiyorlar ve işi büyütürlerse olay Doğu ile Batı arasında diplomatik kriz yaratacak, arsanın kullanımı için yazılı evrak bile vermişler. Osman Amca başlarda meşgale olsun diye toprağı ekip biçmeye başlamış ve daha sonra bir de gecekondu dikivermiş. Zamanla o bölgedeki asker, polis, genç ve yaşlı herkesin sevgilisi olmuş.
Görmek isteyenler için Osman Amca’nın Ağaç Evi ya da Berlin Duvarı’ndaki gecekondu bugün hala dimdik ayakta duruyor. Haritaya The Treehouse veya Baumhaus an der Mauer yazarak bulabilirsiniz. Ben niyetlenmiştim ama sonradan yolumu oraya düşürmeye fırsat bulamadım.
Berlin Duvarı ile Evlenen Kadın
Berlin Duvarı ile ilgili filmlere konu olan pek çok hikaye var, ancak bana kalırsa en sıradışı hikaye bu. İsveçli Eija-Riitta Eklöf-Berliner-Mauer yani Bayan Berlin Duvarı 17 Haziran 1979 tarihinde Berlin Duvarı ile evlenmiş. Evet ev-len-miş! Hep birlikte bir yaşımıza daha girebiliriz.
Bu hikayeyi araştırırken öğrendiğim kadarıyla Bayan Berlin Duvarı’nda dünyada pek çok insanda olan Object Sexuality Disorder yani Nesne Cinsellik Bozukluğu hastalığı varmış. Bu bozukluğun görüldüğü insanlar hemcinsleri veya karşı cinsleri ile hiçbir duygusal/cinsel yakınlık kurmuyorlar, sadece aşık oldukları obje ya da objelerle ilişki kuruyorlarmış. Eyfel Kulesi’yle evlenen filan da varmış ama duvar yani, ne bileyim..
Detaylı bilgi isterseniz YouTube’da konuyla ilgili belgeseller bulunuyor.
BONUS
Demir Perde (Iron Curtain) Nedir?
Demir Perde, Sovyetler Birliği ve komünizm yanlısı diğer Doğu Avrupa ülkeleri ile Batı Avrupa ülkelerini birbirinden ayıran sınıra verilen isim. Bu tabiri ilk kez Churchill bir konuşmasında “Baltık Denizi’nde Stettin’den Adriyatik Denizi’nde Trieste’ye kadar Avrupa Kıtası’na demir bir perde çekildi” diyerek kullanmış. O günden sonra Doğu ve Batı Avrupa arasındaki sınırı ve sosyalist devletlerin sürdürdüğü gizli ve kapalı siyaseti tanımlamak için Demir Perde ifadesi kullanılmış. Yani Almanya ve Berlin’i çok net olarak bölen Doğu ve Batı yönetim farklılıkları aslında Avrupa’nın tamamında etkili olmuş.
Bu Demir Perde haritası da aşağıdaki gibi.
Berlin Duvarı hakkında her şey yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Ayse Yılgın
10 Eylül 2019, 04:19Keyifke okudum. Ellerinize ve kaleminize sağlık…
Fatma Olcucu
10 Eylül 2019, 07:58Tesekkur ederim 🙂
Ayşegül Şenyurt
10 Eylül 2019, 20:06Güzel bir yazı olmuş. Bu tarihi olayların bir kısmını yaşamış biri olarak okumaktan keyif aldım. Özellikle genç takipçilerin okurlarsa eğlenerek öğrenirler. Sevgilerimle…
Fatma Olcucu
11 Eylül 2019, 08:24Tesekkur ederim oldukca ugrastim olmussa ne mutlu. Genc takipciler de instagramda poz yaristirmayi birakip okurlar umarim 🙂
Arzu Karacan
10 Eylül 2019, 20:06Emegine yuregine saglik fatmacimmm.Keyifle okudum Bilmedigim bir cok seyide ogrenmis oldum sayende canim.Cok tesekkurler Osman amca’ya cok guldum arsa’ya iyi cökmüs ama 😂❤❤❤Hollanda’dan kucak dolusu sevgiler selamlar !
Fatma Olcucu
11 Eylül 2019, 08:30Rica ederim canimm 🙂 Osman Amca olayini ben de yaziyi yazarken ogrendim, eglenceli bir hikaye. Opuyorum cok
Fadim Koçak
11 Eylül 2019, 04:22Teşekkür ederim,çok güzel bir bilgilendirmeydi.Berlin’e bir daha gittiğimde yazınız rehberim olacak
Fatma Olcucu
11 Eylül 2019, 08:33Rica ederim, Berlin hakkinda diger rehberler de yolda 😉
Cemil Birkan
15 Eylül 2019, 13:06Çok iyi, bilgilendirdici bir yazı olmuş zevkle okudum. Blogunuzdaki diğer yazıları da takibe alacağım, elinize sağlık. Teşekkürler.
Fatma Olcucu
16 Eylül 2019, 07:03Rica ederim, umarim diger yazilari da begenirsiniz.
Emel aksan
15 Eylül 2019, 22:09Faydalı , sade çok keyifliydi her zamanki gibi
Nazan Çinko
30 Eylül 2019, 05:56Yakında Berlin’e gideceğim. Harika bir kaynak oldu bu yazı. Hem bilgi, hem de hikaye tarzında. Berlin gezi yazısı da var mı acaba , bulamadım galiba 🙁
Fatma Olcucu
30 Eylül 2019, 13:36Faydali olmasina sevindim 🙂 Berlin gezi yazilarini hazirliyorum Berlin’e ilk bu yaziyla basladim. Siz gitmeden yetisir belki, takipte kalin
Ayten Çınar
01 Kasım 2019, 19:01Berlinden selamlıyorum sizi,en son çekim yaptığınız sokakta oturuyorum, yararlı bir yazı olmuş tekrar gelirseniz berline beklerim misafirim olun. 😊
Fatma Olcucu
03 Kasım 2019, 18:46Çok teşekkür ederim umarım yakın zamanda yolumu tekrar düşürebilirim 🙂