Avrupa’nın göbeğinde hem ucuz, hem keyifli hem de estetik bir şehir düşünün desem..? “Nerede öyle bir yer” diye umutsuzluğa kapılacak gibi olduysanız olmayın, Budapeşte tüm güzelliğiyle sizi bekler 🙂 O yüzden Budapeşte’de ne yapılır yazımda Budapeşte’de yapılacaklar listesi hazırlayarak deneyimlemeniz gereken en güzel 10 şeyi toparladım.
Budapeşte popüler bir şehir olduğundan öncelikle otel işini çözmeniz iyi olacaktır. Peste tarafı daha hareketli olduğundan pek çok kişi gibi ben de o tarafta kalmanızı tavsiye ediyorum. Peste tarafındaki otelleri, fiyatlarını ve misafir değerlendirmelerini görüp booking.com üzerinden rezervasyon yapmak için tıklayın.
Öyleyse Budapeşte’de ne yapılır maddeler halinde bakalım.
Tuna Nehri’nin iki tarafındaki ışıl ışıl gece manzaralarını izleyin.
İçinden nehir geçen şehirler hep güzel oluyor, hem şehrin havası değişiyor hem de nehir çevresine toplanan cafe ve restoranlarla etraf canlılık kazanıyor. Budapeşte de Tuna Nehri’nin iki tarafına kurulduğu ve gece ışıklandırmalarıyla nehir çevresi büyüleyici göründüğü için akşam yürüyüşlerini atlamayın derim.
Hatta benim de Budapeşte gezilerimden birinde yaptığım gibi tekne turuna katılırsanız etrafınızdaki güzelliklerin hangisine bakacağınızı şaşırıyorsunuz. Yazın güzel havalarda çok keyifli oluyor tabii, kışın soğukta belki tercih edilmeyebilir.
Budapeşte tekne turu için gittiğinizde nehir kenarında birçok alternatif göreceksiniz, önceden bilet almanız gerekmiyor.
Zincir Köprüsü’nde hem gündüz hem akşam yürüyün.
Budapeşte’ye gitmeyi düşünüp Aslanlı Köprü’yü (Chain Bridge) atlamanız imkansız, ama benim tavsiyem tek seferle yetinmeyip hem gündüz hem akşam halini görmeniz yönünde. Köprünün uzunluğu zaten 375 metre olduğundan yürüyerek çok rahat geçer ve hatta geri dönersiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi ve çekilmeyi unutmayın.
Kahramanlar Meydanı ve Şehir Parkı’nda turlayın.
Budapeşte’nin en meşhur görülecek yerlerinden biri Zincir Köprüsü ise diğeri de Kahramanlar Meydanı (Heroes Square). Macaristan’ın tarihinde büyük önemi olan bu ‘kahramanların’ heykellerini inceleyin ve ortadaki sütunun hizasında durarak simetri sevenleri memnun edecek ünlü ‘Budapeşte pozu’ndan verin 🙂
Sonrasında hemen yanındaki Şehir Parkı’na (City Park) doğru yönelin. Vajdahunyad Castle (Vajdahunyad Kalesi) ile sizi görsel açıdan memnun edecek şekilde karşılayan park, özellikle güzel havalarda Budapeşte’nin yerlilerinin keyif yaptığı bir yer. Onlara katılıp Budapeşte tatilinizin tadını çıkarın.
Buda tarafında yüksek bir noktaya çıkıp şehri yukarıdan seyredin.
Budapeşte’nin özellikle Buda tarafı engebeli olduğu için şehri yüksek bir noktadan seyretme imkanı sunan pek çok teras bulunuyor. Benim tavsiyem Gellert Hill’e akşamüstü çıkmanız ve böylece manzaraya gündüz gözüyle başlayıp akşam gözüyle bitirme imkanı bulmanız. Ben farklı zamanlarda yaptığım Budapeşte gezilerimde hem gündüz hem akşam çıkmış ve Buda Kalesi ile Gellert Tepesi civarlarından görünen şehir manzarasını çok etkileyici bulmuştum.
Bu yazıdaki amaç Budapeşte’de yapılacak en güzel şeyleri anlatmak olduğundan gezilecek yerlerle ilgili maddeleri kısa geçtim. Şimdiye kadar saydığım Zincir Köprüsü, Kahramanlar Meydanı, Şehir Parkı, Buda Kalesi, Gellert Tepesi gibi birçok noktayla ilgili tüm detayları BUDAPEŞTE GEZİLECEK YERLER yazımda bulabilirsiniz.
Szimpla Kert çevresinde yoğunlaşan harabe bar konseptini ve civardaki mekanları keşfedin.
Türkiye’de Avrupa’nın en hareketli şehirleri diye düşünüldüğünde Budapeşte’yi sıralamaya koyan pek olmaz ama Avrupa içinde Budapeşte canlı gece hayatı ile biliniyor. Macar kızları güzel mi sorusu da belki pek aklınıza gelmemiştir ama Avrupa’da en güzel kadınlar nerede diye Avrupalı birine sorsanız büyük ihtimalle Macar kızlarını söyler.
Budapeşte gece hayatı Yahudi Mahallesi (Jewish District) olarak geçen Szimpla Kert civarında toplanmış durumda. Burada ‘ruin pub’ (harabe bar) denilen bir konsept var, yani mekanlar daha underground tarzda ve öyle şıkıdım şıkıdım gitmiyorsunuz.
Ruin bar nedir diye sorarsanız, tasarımıyla yaratıcı ve cool mekanlar diyebiliriz. Yani birine bakıyorsunuz içeride gerçek boyutlu araba maketi var, diğerinde tavanda hayvan figürleri asılı ortadan ışıklı kablolar geçiyor filan. Budapeşte’nin İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki fakir zamanlarında insanlar sosyalleşmek için böyle toplama eşyalarla mekan yapmaya başlamışlar ve sonrasında o ruh korunmaya çalışılmış.
Akşamları en meşhur yer Szimpla’ya bakabilir veya Budapeşte partileri için Instant-Fogas ve techno/electro seviyorsanız Larm’a gidebilirsiniz. Biz Budapeşte’de ucuz yeme içme için Karavan isimli yemek bölümüne bakmış ve karnımız doyunca mekanlara doğru devam etmiştik.
Yeme içme fiyatları hamburger 3 Euro, patates kızartması 1.5 Euro ve bira 2 Euro civarıydı. Yani anlaşılsın diye Euro yazdım, Macaristan para birimi olan Forint karşılıkları kadar tabii ki.
Şifalı hamamları ve termal tesisleri ziyaret edin.
Budapeşte yeraltı kaynakları bakımından adeta bir cennet olduğu için her köşesinde termal tesisler ve Türk hamamları bulmak mümkün. Budapeşte’deki Türk hamamları gerçekten 16. yüzyılda şehirdeki Osmanlı hakimiyeti zamanında yapılmışlar ve yenilenerek günümüze kadar gelmişler.
BUDAPEŞTEDEKİ EN GÜZEL HAMAMLAR & TÜRK HAMAMLARI yazımda hamam isimleri, fiyatları, hamam partileri gibi her türlü bilgiyi detaylandırdım. Kendinize ve bütçenize en çok uyan hamam(lar)ı seçmenize yardımcı olacaktır.
Gül Baba Türbesi’ne gidin, Budapeşte’deki Türk mahallesini keşfedin.
Hamamlardan bahsedip Budapeşte’deki Osmanlı eserleri arasında olduğunu söylemişken aynı döneme ait Osmanlı yadigarı Gül Baba Türbesi’ni atlamak olmaz. Burası gerçekten bildiğimiz anlamda bir türbe ve Gül Baba’nın tabutu içinde bulunuyor.
Türbenin olduğu yer Budapeşte’nin eski Türk mahallesi olduğundan gelmişken biraz dolaşıp cafe restoranlarında soluklanın. Török utca isimli Türk caddesi ve çevresinde Türk restoranı, Türk marketi gibi aradığınız birçok şeyi bulabilirsiniz. Gezerken insan biraz gururlanmıyor da değil, atalarımız buralara kadar gelmişler sonuçta 🙂
Merkez Hali’nde yerel Macar lezzetlerini tadın, ufak tefek hediyelikler alın.
Peste tarafındaki Vaci Caddesi’nin (Vaci utca) ucunda bulunan Central Market Hall, benim Budapeşte’de en sevdiğim yerlerden biri olmuştu. Birçok yeme içme standını ziyaret edip hem atıştırabileceğiniz hem de kendinize ve sevdiklerinize hediyelikler alabileceğiniz bu küçük dükkanlarda insan kendini kaybediyor, hele bir de tadım imkanı olanlarında 🙂
Atıştırmalık olarak benim tavsiyem mutlaka denenmesi gereken Macar yemekleri arasında olan Langos. Bizdeki pişiye benzediği ve üstüne pizza gibi acayip lezzetli şeyler eklendiği için ben çok seviyorum, pofuduk hamuruyla ‘memleket’ tadı olan bir şey bence. Elbette Budapeşte’de Merkez Hali dışında başka birçok yerde de denk gelirsiniz, ama hazır buradayken karnınız açsa da ilk seçenek olarak aklınızda olsun (langos tarifinde sarımsak olduğunu unutmayın, istemiyorsanız ‘no garlic’ opsiyonu var mı diye sorun).
Börek ve lahana sarması gibi tanıdık lezzetler ise Macaristan’daki Osmanlı döneminin etkisiyle kendinizi yabancı hissetmemenizi sağlayacak.
Gulaş ve paprika gibi lezzetler sunan meşhur Macar yemeklerini deneyin.
Macaristan’ın meşhur yemekleri arasında ilk sırada gulaş (goulash) geliyor. Macarcada Gulyás olarak geçen ve genelde dana eti, soğan, biberle yapılan gulaş yemeklerinin pek çok farklı versiyonu mevcut. Özellikle benim gibi Budapeşte’ye kışın gidecekseniz gulaş çorbası içinizi ısıtacak lezzetli ve yerel bir seçim olacaktır.
“Et istemem tavuk olsun” diyenler içinse Budapeşte’nin en meşhur yemeği Chicken Paprikash. BUDAPEŞTE GEZİ REHBERİ yazımda Macar mutfağında paprikanın çok sık kullanıldığını söylemiştim, bu biberli tavuk yemeği bence denenmeyi hak ediyor.
Alkol kullanıyorsanız Tokaji marka beyaz şarap ünlü, ondan yudumlamayı da unutmayın.
Budapeşte’de restoran tavsiyesi olarak bizim çok memnun kaldığımız Aziz Stefan Bazilikası’na (Szent István Bazilika) 500 metre mesafedeki Pesti Vendéglő’yu verebilirim. O civarları gezinirken karnınız acıkırsa uğrarsınız.
Budapeşte’de restoran fiyatları ise bunun gibi orta segmentte (fiyat skalası olarak €€ diye ifade edilenlerde) gulaş çorbası 3 Euro, chicken paprika gibi ana yemekler 8 Euro, şarap 5 Euro olarak hesap edebilirsiniz aşağı yukarı. Hesaba yüzde 10 kadar servis ücreti de ekleniyor.
Canınız tatlı çekince Kurtos Kalacs ile kendinizi şımartın.
İsmini Kürtőskalács veya İngilizce chimney cake (boru kek, baca keki) olarak da görebileceğiniz bu tatlıyı özellikle Avrupa’daki Noel marketlerini gezdiyseniz daha önce görmüş olabilirsiniz. Hani böyle silindir halinde ateşte kızartılan ve badem ve tarçın gibi muhteşem lezzetlere bulandıktan sonra sıcak sıcak size verilen tatlı var ya, işte o. Kendisi Avrupa’nın pek çok ülkesinde olduğu halde Macar kökenli kabul ediliyor ve Budapeşte’de her yerde satılıyor.
Hatta bir bilgi daha vereyim, Prag’a gidenlerin anlata anlata bitiremediği Trdelnik tatlısını duymuşsundur, kendisi Kurtos Kalacs ile ufak tefek yöresel farklılıklar dışında aynı şey 🙂
YAZ AYLARI İÇİN BONUS: Margaret Adası’na uğrayın.
Budapeşte’nin yerlileri için hafta sonu kaçamağı olan Margaret Adası, şehir merkezine çok yakın olmasıyla gezginlerin de ilgisini çekiyor. Ben gitmedim ama Türk misafirlerin yaz aylarında Budapeşte gezisi yapmaları durumunda mutlaka gittiklerini duydum. Elektrikli scooter kiralayıp gezmek çok keyifliymiş.
Sizin tatiliniz de yaz aylarındaysa alabildiğine yeşillik, açık havada cafe restoranlar, müzik performansları gibi birçok keyifli aktivite sunan Margaret Adası’na uğramayı unutmayın.
Budapeşte’de ne yapılır? Budapeşte’de mutlaka yapmanız gereken 10 şey yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum