Güney Amerika’ya gidip Latin kültürünü deneyimlemek her gezgin gibi benim de hayallerim arasındaydı ve nihayet 2019 yılının Şubat ayında o coğrafyaya Arjantin’den ayak basma imkanı buldum. Eşimle birlikte 3 gece Buenos Aires ve 1 gece Iguazu Şelaleleri olarak gerçekleştirdiğimiz Arjantin tatili için bu yazımda Arjantin’de fiyatlar nasıl, Arjantin ucuz mu ve neye ne kadar harcanır hakkında bilgiler paylaşarak Buenos Aires tatil fiyatları ile ilgili fikir vermeye çalışacağım.
Buenos Aires gezisi ne kadar tutar öğrendikten sonra Iguazu Şelaleleri ile ilgili harcama detaylarına ayrı bir yazıda değineceğim.
Arjantin Para Birimi
Arjantin’de para birimi olarak Arjantin pesosu kullanılıyor. Bu yazıyı yazdığım 2020 Şubat ayı itibarıyla 1 TL = 10 Peso, 1 USD = 60 Peso ve 1 EUR = 66 Peso, ama biz gittiğimizde yani bir sene öncesinde 1 EUR = 42 Peso ediyordu (bir yılda 14 Peso fark). Yani Arjantin’de enflasyon problemi yaşandığı için bu kurlar sıkça değişebilir. En iyisi yazıyı okuduğunuz tarihteki güncel kurlara şu siteden bakın ve yazının devamındaki harcamaları ona göre yaklaşık fikir olarak değerlendirin.
Biz Almanya’dan gittiğimiz için yanımızda Euro vardı ve para çevirmelerini Euro üzerinden yaptık. Dilerseniz dolar ile de gidebilirsiniz, TL ile gitmek döviz bozduracak yer bulmak açısından sıkıntı yaratabilir. Bu yazıda yerel para biriminin bizim gittiğimiz zamandaki Euro karşılıklarını vereceğim, çünkü enflasyon dahilinde Peso karşılıklar değişirken Euro karşılıklar aşağı yukarı aynı kalacaktır. 1 Euro 4 TL dersem ve her şeyi ona göre anlatırsam bir sene sonra Euro 5 veya 6’ya yükseldiğinde anlamlı olmuyorsa ve o yüzden 1 Euro’yu 1 Euro olarak bırakmak daha mantıklıysa burada da aynı hesap olacak yani.
Buenos Aires havaalanından şehre ulaşım için taksi ödemesi kredi kartıyla yapılabildiğinden kurları kötü olan havaalanında döviz bozdurma işine girişmedik. Şehre vardığımızda kapısında cambio/exchange yazan bürolardan Arjantin pesosu aldık, siz de böyle yapabilirsiniz. Döviz bürosunda bazen pasaport da isteyebiliyorlar, yanınızda olsun.
Gitmeden önce okuduğum kaynaklarda Arjantin’de para bozdurmak için döviz büroları yerine sokakta daha iyi kurdan para çevirmesi teklif eden insanlar olduğu ama verecekleri para sahte olabileceği için “tercih meselesi” olduğu yazıyordu ama bize böyle bir şey teklif eden kimse olmadı, size olursa artık tercihinizi yaparsanız.
Bizim iki kişi üç gecelik Buenos Aires tatili fiyatı 1333 Euro olmuş. Bizim dönüş uçağımız Rio de Janeiro’dan idi, ama sadece Buenos Aires gidiş dönüş olsaydı da fiyatı benzer olurdu. Buenos Aires’te konaklama için ücret ödemedik, yani bu tutar içinde yer almıyor. Neyse ki ucuz otellerden lüks konaklama seçeneklerine kadar her şey var, yani kendi bütçenize göre bir yer mutlaka bulursunuz. Buenos Aires otellerini ve fiyatlarını booking.com üzerinden görmek için tıklayın.
Şimdi bu fiyat nasıl bir tatil için harcanmış ve neler yapmışız ona bakalım, yazının sonunda grafik üzerinde de göstereceğim.
Buenos Aires Otel Fiyatları
Biz bu kısımda şanslıydık ve orada yaşayan bir takipçim benim daha hiç Buenos Aires planım yokken instagram’dan yazmıştı ve arkadaş olmuştuk. O zamanlar konuşurken bana “Buenos Aires’e yolunuz düşerse beklerim” dediğinde “Dünyanın öbür ucu” diye düşünmüştüm ama yolumuz düşüverdi, kısmet işte. Gezi planımız belli olunca kendisi bizi misafir ettiği için konaklama ücreti ödemedik (Teşekkürler Nihan 🙂 ).
Buenos Aires’te nerede kalınır için benim cevabım Palermo bölgesi. Cafe restoranlarla çevrili bu semt gece gündüz kıpır kıpır ve çok tatlı, en iyi otel ve daire fiyatları yüksek sezonda bile gecelik 70 Euro’nun altında. Elbette çok daha ucuzları ve pahalıları da var; Palermo otellerini, misafir değerlendirmelerini ve fiyatlarını inceleyip booking.com üzerinden rezervasyon yapmak için tıklayın.
İkinci tercihiniz bizim de kaldığımız Puerto Madero bölgesi olabilir, burası expatların yaşadığı nezih bir yer. Otelleri ve fiyatları için tıklayın.
Buenos Aires Yeme İçme Fiyatları
Arjantin’e gidip biftek yemeden olmaz, Arjantin steak diye her yerde duymuşsunuzdur. Biz de üç günümüzün ikisinde bizi misafir eden arkadaşlarımızın tavsiyesiyle güzel restoranlarda lezzetli biftekler yedik. İlk gittiğimiz La Hormiga isimli restoran, konaklama kısmında önerdiğim Palermo bölgesindeydi. İki kişilik 800 gr t-bone biftek ve yanında püre, salata gibi garnitürler içeren tabak 713 Peso, yerel marka kırmızı şarap 135 Peso idi. Yanında söylediğimiz peynir gibi başlangıçlarla birlikte hesaba iki kişi 1000 Peso (24 Euro) ödedik.
İkinci gün biraz daha lüks bir restoran olan Estilo Campo’ya gittik, Ayhan Sicimoğlu Buenos Aires’te bu restorana gidince orada yaşayan arkadaşlarımız merak edip gitmişler ve onlar beğendikleri için önerince biz de gidelim dedik. Bu sefer porsiyon kocaman değildi ama yine de maksat tıka basa yemek olmadığı için iki kişiye bir porsiyon et söyledik, zaten önden gelen meze tabağı gibi lezzetli tabak karnımızı neredeyse doyurmuştu.
Etleri getiren garson, ne kadar yumuşak olduklarını göstermek için kaşıkla keserek servis yaptı. Bu şov karşısında ağzımızın suyu akmaya başladı ve yumuşacık etleri yerken mest olduk. Başlangıç tabağı, et, dulce de leche’li tatlı ve yanında kırmızı şarapla birlikte iki kişilik hesap 1865 Peso (45 Euro) tuttu. Dünyanın en pahalı eti olarak bilinen Kobe bifteği de menüde vardı ama onu denemedik, fiyatı 2450 Peso (53 Euro) idi.
Bir cumartesi akşamı canlı müzik yapılan Sheldon Live Music isimli restoran bara gittik. Kokteyller 200 Peso (5 Euro) idi.
İki kez Argentinian steak haricinde bir kez McDonalds yedik, onun dışında marketten atıştırmalıklar aldık; her yerde Carrefour ve Dia olması insanın işini kolaylaştırıyor. Ayrıca Buenos Aires’te musluk suyu içilebildiği için suya para vermek durumunda kalmadık.
Üç günde tüm yeme içme masrafımız 3968 Peso (95 Euro) olmuş. Dışarıda biftek yemenin Türkiye dahil birçok yerde çok pahalı olduğunu düşünüp hem de o bifteklerin en iyi versiyonlarını yediğimizi hesaba katarsak iyi bir fiyat sayılabilir.
Buenos Aires’te Tango Gösterisi Bilet Fiyatı
Tangonun anavatanına gelmişken gösteri izlemeden dönmek olmaz deyip Tango Porteno isimli şehrin en iyi tango şovlarından birine bilet aldık. Yemekli, içecekli ve yalnızca şov şeklinde üç farklı bilet satılıyor, aslında yalnızca şov yeterli olurdu ama o bilet en ucuzu olduğundan sahneyi kötü gören bir yere oturtuyorlarmış. Öyle olunca içecekli olan biletten aldık, Arjantin’in meşhur etli çiğ böreği Empanada ile kırmızı şarap söyledik. İki biletin ücreti 3600 Peso (86 Euro) tuttu ve 75 dakika süren harika şov için bizce değdi.
Buenos Aires’te Ulaşım Fiyatları
Güney Amerika’ya ilk defa ayak basan insanlar olarak herkesin dilindeki güvenlikle ilgili felaket senaryolarını biz de duymuştuk ve güvenlik konusunda sorun yaşamamak için toplu taşımayı hiç kullanmadık (Kullansak da belki yaşamazdık ama işte riski minimize ettik diyelim). Arjantin’de Uber varmış ama Türkiye’deki gibi normal taksiciler kendilerini yakalarlarsa biraz ‘öpüyorlarmış’, o yüzden normal taksi ile her yere gittik ve üç günde ulaşım için 2490 Peso (59 Euro) ödemişiz.
Bu ücretin en büyük kısmı uluslararası uçuşla Arjantin’e vardığımız Jorge Newbery International Airport (havalanı kodu AEP) ile kaldığımız merkezi bir yer olan Puerto Madero bölgesi arasındaki havalanından şehir merkezine ulaşım için gitti. Bu havaalanı şehrin oldukça dışında ve havalimanından transfer otobüsü gibi seçenekler olduğu halde en güvenli ve kolay yoldan şaşmayalım dedik, sonuçta taksi 1250 Peso (30 Euro) tuttu.
Dönüşümüz ise şehre daha yakın olan diğer havalimanından idi, onun ismi Ezeiza International Airport (havalanı kodu EZE). Mesafe yakın olunca taksi 310 Peso (7.5 Euro) tuttu, kabul edilebilir bir ücret. Öyleyse Buenos Aires’e nasıl gidilir için uçuşlar bakıyorsak ve her iki havaalanı için aynı fiyatlı uçuşlar varsa öncelikli tercih EZE olmalı.
Buenos Aires’teki gezilecek yerler için birinden öbürüne bindiğimiz taksiler hep 100 – 150 Peso (2.5 – 3.5 Euro) aralığında tuttu. Toplam ödediğimiz ulaşım ücretinden havaalanından ulaşım ücretlerini düşersek, demek ki sonuçta şehir içi ulaşım için taksilere üç günde 21.5 Euro ödemişiz.
Buenos Aires’te Alışveriş Fiyatları
Beni takip edenler bilir, gittiğim yerlerden kartpostal ve magnet harici bir şey almak pek huyum değildir, zaten backpack ile gezdiğimden taşıyacak yerim olmuyor. Ama Buenos Aires’te alışılmışın biraz dışına çıktık; çünkü ben çizgi roman kahramanı Mafalda’nın hediyeliklerine bayıldım. Mafalda’nın yaratıcısı Buenos Airesli olduğu için şehirdeki her yerde onunla ilgili heykeller, grafitiler ve tabii ki hediyelik eşyalar bulunuyor. Eşim ise Arjantin’in meşhur futbol takımı Boca Juniors forma ve tişörtleri ile ilgilendi.
Rengarenk La Boca semti hem birçok çeşit bulunması hem de fiyatların uygun olmasıyla Buenos Aires’te alışveriş için bence en iyi seçenek, biz de oraya gittiğimizde biraz gaza gelmiş bulunduk. Küçük Mafalda peluşu 90 Peso, iki tane Mafalda bozuk para çantası 160 Peso, Mafalda tişörtü 300 Peso ve iki tane Boca Juniors tişörtü 500 Peso tuttu. Sonuçta bizim için çok fazla ve normal bir gezgin için sıradan olan bu alışverişe birkaç kartpostal ve magnetle birlikte 1260 Peso (30 Euro) ödemişiz.
Almak isteyip alamadığımız ise Buenos Aires’te meşhur olan Dulce de Leche’nin ekmeğe sürmelik versiyonları oldu. Kavanozlar hep 100ml’den büyüktü ve biz kabinde yanımıza 100 ml’den büyük bir şey alamazdık. Yani sıvı sayılıp problem çıkar mı emin olamadık. O yüzden çantasını bagaja verecek olanlar özellikle hafta sonu kahvaltılarını şenlendirecek bu süt karamelini kaçırmasınlar. 500 gr fiyatı 120 Peso (3 Euro) civarında.
Buenos Aires Gezisi – Diğer Harcamalar
Buenos Aires’te görülmesi gereken yerler arasında olan Japon Bahçesi isimli yere giriş ücreti olarak iki kişi 300 Peso (7 Euro) vermişiz, bir kez de La Boca’da paralı tuvalete denk gelince 10 Peso oraya gitmiş 🙂
Ücretli girilen müzeler ve binalar da vardı ama biz kısıtlı vaktimizi oralarda geçirmek istemedik, o yüzden görülmesi gereken yerler için başka harcamamız olmadı.
Sonuçta Buenos Aires’te geçirdiğimiz 3 gün boyunca konaklama ve uçak bileti hariç toplam 11628 Peso (277 Euro) harcamışız. Konaklama dahil olsa sanırım 400 Euro’dan biraz fazla tutacaktı.
Buenos Aires Uçak Bileti Fiyatları
Bunu en sona bıraktım, çünkü en büyük masraf kalemi olduğu halde Buenos Aires uçak bileti fiyatı nereden ve ne zaman gideceğiniz, bilet aldığınız zamanki kampanya durumları gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebiliyor. Biz Münih’ten yola çıktığımız için biletlerimizi öyle aldık ve gayet son dakika aldığımız için biraz pahalıya geldi. Münih – Buenos Aires gidiş ve Rio de Janeiro – Münih dönüş şeklindeki uçak biletlerimiz kişi başı 528 Euro tuttu. Ama dediğim gibi biz yüksek sezonda gittik ve biletleri son dakika aldık, aslında daha ucuza bulunabilirdi.
Türkiye çıkışlı uçuşlar için Arjantin uçak bileti fiyatı ise yalnızca Türk Hava Yolları’nın uçuyor olması sebebiyle daha yüksek olabiliyor, tabii direkt uçuş gibisi yok o yüzden fiyatı size uyuyorsa öyle alın. Ama ucuz uçak bileti bulmak sizin için daha öncelikliyse ve bunun için yolda biraz daha uzun vakit geçirmeyi göze alıyorsanız şöyle bir yöntem izleyebilirsiniz:
Mesela İstanbul’dan yola çıkacaksanız skyscanner sitesinden İstanbul – Buenos Aires uçak bileti için fiyatlara bakın elinizde baz alacağınız bir fiyat olsun. Sonra kalkış yerine İstanbul yazın ve varış yerini boş bırakın. Çıkan seçeneklerden Avrupa’daki en ucuz olanlarına bakın, mesela Milano çıktı diyelim. Sonra Milano’dan Buenos Aires’e ayrı bir pencerede yine fiyatlara bakın, yani ilk baktığınız ve ideal olan uçuşu ikiye bölüyorsunuz gibi düşünebilirsiniz. Bunu farklı kombinasyonlar için deneyin örneğin Amsterdam KLM’nin, Paris Air France’ın, Frankfurt Lufthansa’nın Avrupa’daki transit havaalanları ve Türkiye’den bu destinasyonlara ucuz bilet bulunabiliyor.
Eğer bölerek yani aktarmalı gittiğinizde fiyat azalıyorsa ve bu fark fazladan harcayacağınız zamana değiyorsa öyle alabilirsiniz. Biz Buenos Aires’e Air France ile Paris aktarmalı gittik ve gayet memnun kaldık. Tabii öncelikle aktarma yapacağınız şehirde transit vize isteniyor mu ona bakmalısınız, bazı şehirlerde terminaller arası güvenlik kontrolünden geçmezken bazılarında geçebiliyorsunuz, küçük bir Google araması ile bunu öğrenmeniz mümkün. Bir de ilk uçuşunuzun rötar ihtimaline karşı aktarma süresini uzun bırakmak kendinizi güvene almaya yardımcı olabilir, 5 saat gibi bir süre mesela.
Tüm bu bilgilerden sonra bizim Buenos Aires gezisindeki 1333 Euro harcamamızın dağılımı aşağıdaki grafikteki gibi. Grafikte gördüğünüz gibi uçak biletini hallettikten sonra gerisi için öyle çok çok büyük bir bütçe ayırmanız gerekmiyor.
Buenos Aires tatil fiyatları yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Twitter: hayatveseyahat
Buenos Aires’te yaşayıp bizi misafir eden sevgili Nihan’ın gezi rehberleri, Arjantin’de yaşam ve daha birçok konuyla ilgili bilgi, tecrübe ve gözlemlerini aktardığı bloguna da bence göz atın: tersmevsim.com
0 Yorum