
“Bir şehir geçer hayatından ve rengin değişir.” Karadeniz’i bir cümleyle anlat deseler en iyi böyle anlatırdım sanırım. Karadeniz gezisi hepimizin tatil planları arasında mutlaka vardır, öyleyse planlarınızı gerçeğe dönüştürün ve renginizin değişeceği şehre kavuşmak için geç kalmayın. Size yardımcı olması için Karadeniz’i Artvin, Trabzon ve Rize olarak 3 bölüm Karadeniz gezi rehberi halinde başlıyorum anlatmaya.
Doğu Karadeniz Gezi Rehberi
Nasıl Yapılır?
Araç kiralamak en hızlı ve rahat yöntem, ama kiralayacaksanız mutlaka yüksek araba tercih etmelisiniz, yollar stabilize. Ben 2018 Mayıs ayında gittim ve araba kiralama fiyatları günlük 200 – 250 TL arasında değişiyordu. Araba kiralamak için havaalanı ofislerini tercih edebilirsiniz ama mümkün olduğunca erken arayıp randevu almanızda fayda var, çünkü SUV tarzı araçlar çok tercih edildiği için hemen tükeniyor.
Bütçeniz daha düşükse veya yollarda kendinize güvenemiyorsanız günübirlik turları tavsiye ediyorum. Rize merkezde konaklayıp bu turlara katılarak görülmesi gereken yerleri ziyaret edebilirsiniz. Turların günlüğü 50 TL civarı ve turlar genel olarak Trabzon ve Rize kalkışlı. Artvin ve Trabzon’u da bu turlar aracılığıyla gezebilirsiniz.
Ne kadar kalınır?
Karadeniz gezi rehberi yazısının en önemli kısmı burası belki de. Hangi şehirde ne kadar kalacağınızı çok dikkatli ayarlamalısınız. Gezi planınız benim gibi Artvin, Trabzon ve Rize olacaksa bir hafta on gün süre yeterli olacaktır. Artvin ve Trabzon’a 2, Rize’ye ise 7 ile 8 gün arası ayrılabilir diye düşünüyorum, elbette zevk meselesi.
Ne giyilir?
Karadeniz her mevsim yağışlı olduğu için şemsiye ve yağmurluklarınızı yanınızdan ayırmayın derim. Aynı zamanda serinleyeceğiniz çok güzel şelaleler de var, o yüzden özellikle yazın gidiyorsanız mayonuz bavulunuzun bir köşesinde olsun 🙂
ARTVİN GEZİLECEK YERLER
- Çifteköprü, Mençuna Şelalesi, Karagöl (Borçka) ve Deliklikaya Şelalesi Artvin’de benim için öncelikle görülmesi gereken yerlerdi.
Sabahın köründe düştüm yollara.. Artvin’e bir günümü ayırdığım için bu 4 yeri de görmeyi hedefliyordum, nitekim öyle oldu.
Mençuna Şelalesi’ne giderken yol üstünde Çifteköprü bulunuyor. Çifteköprü’ye kadar yollar güzel ama sonrasında zorluklar başlıyor.
Şelaleye gitmek için aracınızı park ettikten sonra yarım saatlik bir yürüyüş sizi bekliyor. Ama manzarayla karşılaşınca yürüdüğünüz yolu da yorgunluğunuzu da unutuyorsunuz.
- Artvin’de 2 tane Karagöl var; Şavşat ve Borçka. Şavşat bayağı uzak, o yüzden benim tercihim Borçka oldu. Kamp yapma alanları mevcut, piknik yapabilirsiniz veya teknelerle muhteşem yeşillikler arasında gölü turlayabilirsiniz.
- Deliklikaya Şelalesi ise Artvin’in Murgul ilçesine bağlı. Navigasyon doğru yönlendirmiyor o yüzden sorarak gitmenizi öneririm. Aşınan kayadan akan su, o yeşillik, henüz keşfedilmemiş olması, sessizliği, sakinliği her şeyiyle burası beni etkiledi. Piknik yapacağınız masalar mevcut ama sosyal tesis yok, o yüzden yiyeceğinizi yanınızda götürmenizi tavsiye ederim. Yine aracınızı park ettikten sonra yürümek için 5 – 10 dakikalık bir yol sizi bekliyor 🙂
Artvin’de Görülmesi Gereken Diğer Yerler
Ben zaman ayıramadım, Artvin’e tekrar gitme sebebim olsunlar. Vaktiniz varsa gezi tavsiyelerim şöyle:
- Maral Şelalesi, Tibet Manastırı (Şavşat), Karagöl (Şavşat), Cam Teras.
TRABZON GEZİLECEK YERLER
- Sümela Manastırı: Ağustos 2018’e kadar tadilatta maalesef, o yüzden uzaktan bakmakla yetindim. Tadilat bittikten sonra giderseniz giriş ücreti 25 TL, Müzekart geçerli olduğu için Müzekartınız varsa ücretsiz.
- Uzungöl: Trabzon diyince akla ilk gelen yer.. Yolları rahat olup beni korkutmayan 2-3 yerden biriydi diyebilirim. Karadeniz’e gidenlerin çoğu Uzungöl’ü son durumundan ötürü maalesef tercih etmiyor; çünkü betonlaşıp aşırı turistik hale gelmiş ve doğal güzelliğini eskiye nazaran kaybetmiş durumda. Ama buraya kadar gelmişken o manzaraya yukardan bakmadan sakın gitmeyin, pişman olursunuz.
Trabzon’da Nerede Ne Yenir & Restoran Tavsiyesi
- Bordo Mavi Balık Restaurant: Boğa kadınıyım boğazıma fazlasıyla düşkünüm aslında. Ama gezmeye de fazlasıyla düşkün olduğum için gezerken yemek yemeyi unutuyorum 🙂 Buğulama ve Somon şişi tavsiye ederim. Yağda kızartılmış balığı tercih eden ben buğulama görünce dayanamadım sipariş verdim ve gerçekten muhteşemdi. Üstüne ev yapımı sütlaç veya kabak tatlısı da yerseniz tamamsınız 🙂
- Trabzon Kalkanoğlu Pilavcısı: Kuru fasulye-pilav ve kavurma kesinlikle denemelisiniz. Gramla pilav satın alıyorsunuz. Evet yanlış duymadınız savaş zamanlarına dayanan bir hikayesi var. Dönemin valisi askerlerin karnını doyuran Süleyman Ağa’ya bu şekilde dağıtmak adaletli değil herkese eşit olarak terazi ile tartarak ver diyor, bu gelenek de hala devam ediyor.
- Nejla Hanım: Nejla Hanım’da laz böreğini mutlaka tadın. Adının börek olup tatlı çeşidi olması sizce de çok ilginç değil mi? 🙂
Trabzon’da Görülmesi Gereken Diğer Yerler
- Hamsiköy ve Atatürk Köşkü listemdeydi ama gidemedim, vaktiniz varsa tavsiye ederim.
RİZE GEZİLECEK YERLER
- Mikron Köprüsü: Ayder’e çıkarken yolunuzun üzerinde olan Mikron Köprüsü’ne uğramayı ihmal etmeyin.
- Ayder Yaylası: Ayder’i görünce hissettiğim tek şey maalesef hayal kırıklığı oldu; ticarete dökülmüş ve fazlasıyla kalabalıktı. Neyse ki Rize’deki en düzgün yollara sahip yayla diyebilirim. Gidip görün ama beklentinizi yüksek tutmayın.
- Zil Kalesi: Palovit’e giderken yol üstünde mükemmel manzaralı bir kale. Ne yaşanmışlıklar, ne anılar barındırıyor kimbilir.. Girişi 3 TL
- Palovit: Ah Palovit.. Bir kayaya aşık oldum, suya aşık oldum, yeşile aşık oldum, doğaya tekrardan aşık oldum.. Şanslıysanız gökkuşağı ile birlikte sizi bekliyor bu muhteşem yer.
- Çat Vadisi: Sessiz, sakin, sarı çiçekler, yeşillikler, dağ manzarası.. Başka ne ister bir insan?
- Elevit Yaylası: Meşhur Köprü. Köprüden başka pek bir şey yok, peki tavsiye eder miyim gitmenizi? Kesinlikle evet..
Rize’de Görülecek Diğer Yerler
- Pokut Yaylası, Gito Yaylası, Çiçekli Yaylası, Huser Yaylası bence vaktiniz varsa görülmesi gereken yerler.
Rize’de Nerede Ne Yenir & Rize Restoran Tavsiyesi
- Karadeniz’e gidip muhlama yemeden dönmeyin klişe cümlesini kurmadan yazıyı bitirmek olmaz 🙂 Hemen hemen bütün lokantalarda var ama muhlama nerede yenir dersek benim en beğendiğim yer Rize’de bulunan Dağmaran Restaurant ve Küçükçayır Köyü’nde bulunan Memişoğlu Tesisleri.
- Balık yemeden dönmek olmaz tabii. Yine Rize’de bulunan Olta Balık‘a götüreceğim sizi. Turşu kavurması, salatası, balığı ve Hamsikolisinin tadı hala damağımda.
- Şimdi sırada çok sevdiğim sütlaç var. Özellikle bir yer önermiyorum çünkü her yerde birbirinden güzeldi, annemin sütlacını bile gölgede bırakan buralardaki sütlaca tek kelimeyle bayıldım (annem kızacak 🙂 ). Karadeniz gezisinden döneli aylar oldu İstanbul’da sütlaç yemedim, yiyemedim. Çünkü zirvede bıraktım 🙂
Rize’de Nerede kalınır & Rize Otel Tavsiyesi
- Rize’de konaklamak için genelde Çamlıhemşin tarafları tercih ediliyor. Buradaki Ada Pansiyon ve Tosi Pansiyon, Ayder Yaylası’ndaki Serender Otel tercih edilen butik, sevimli, tam fotoğraflık alanlar diyebilirim. Bu otellerin gecelik fiyatı 150 – 200 TL arasında değişiyor.
Rize de 4 otel değiştirdim. Butik, lüks hangisini tercih ederseniz size bırakıyorum gerisini 🙂 Yanlarına çift kişilik oda fiyatını da ekledim, elbette fiyatlar sezona göre değişkenlik gösterebilir.
- Okutur Otel: Rize merkezde temiz, sakin bir otel. Kahvaltı menüsü bana biraz sınırlı geldi. (Gecelik fiyat 150 TL)
- Babillon Otel: Rize İyidere ilçesine bağlı, temiz, plajı olan, zengin kahvaltı menüsüne sahip bir otel. (Gecelik fiyat 225 TL)
- Zümrüd-ü Anka Otel: Rize Derepazarı ilçesi Yanıktaş Köyünde şirin, küçük, otantik ve muhteşem köy kahvaltısına sahip bir otel. (Gecelik fiyat 150 TL)
- Ramada Otel: Rize merkezde 1 Mayıs itibarıyla açıldı ve Rize’de böyle bir otele gerçekten ihtiyaç vardı. (Gecelik fiyat 300 TL)
—
Yazı ve fotoğraflar: Helin Gözde Yılmaz, Instagram: helincegozdeyerler
Düzenleme: Fatma Ölçücü
Sizin de Türkiye’de gezip gördüğünüz yerlerle ilgili gezi yazılarınız Türkiye’nin en çok okunan seyahat bloglarından Hayat ve Seyahat’te yer alsın isterseniz gezi yazınızı ve ilgili fotoğrafları hayatveseyahat@gmail.com adresine göndermeniz yeterli.
Türkiye’de gezmeye değer yerler hakkında daha fazla bilgi için, Türkiye’de gezilecek tarihi yerler yazısından ayrıntılı bilgi edinebilirsiniz.
Doğu Karadeniz gezi rehberi: Artvin, Trabzon, Rize yazısını faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılardan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
rabia
11 Ekim 2018, 07:54yazınızda o kadar güzel anlatmışsınız ki memleketime bir kez daha hayran kaldım tşkler paylaşım için
Fatma Olcucu
11 Ekim 2018, 08:15Yaziyi hazirlayan sevgili Helin adina biz tesekkur ederiz 🙂
TEŞEKKÜRLER
29 Haziran 2019, 15:11EMEĞİNİZE SAĞLIK
Özcan
30 Ağustos 2019, 13:43Güzel paylaşımınız için çok teşekkürler her zaman takipteyim
Anıl Murat Sümer
27 Ocak 2020, 18:24Mrblar yazınız oldukça doyurucuydu
Sizden bir ricam olacak,haziran başı gibi 30-45 gün arası doğu karadeniz gezisi yapacağım,suv aracım var ve bazen çadır bazen kamp bazen de otellerde kalacağım
Sizden daha detaylı bilgiler alabileceğim kitap,kaynak,harita vb yardımı istiyorum
Bana bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
Anıl Murat Sümer
Veteriner Hekim/Ayvalık
Fatma Olcucu
28 Ocak 2020, 09:23Merhaba, burada okuduklariniz disinda bir yardimim yok baska kaynaklardan arastirmaya devam edin lutfen.
Duygu
05 Şubat 2020, 12:24Elinize sağlık