Her şeyin en lüksüne, en iyisine, en büyüğüne sahip olması üzerine tasarlanan Dubai, bu sayede inci çıkarılan kendi halinde bir balıkçı kasabasından popüler bir turist destinasyonu haline getirilmiş. Dubai gezilecek yerler, modern bölge ve geleneksel bölge olmak üzere iki ana başlık altında toplanabilir. Modern bölge, Dubai gezisinde ilk akla gelen sıra sıra dizilmiş gökdelenler, kocaman alışveriş merkezleri ve hepsi birbirinden lüks otelleri kapsıyor. Güzelliğiyle şaşırtan palmiye şeklindeki yapay adamızı da bu kısma dahil edebiliriz. Geleneksel bölge ise; Dubai Koyu etrafında uzanan çarşılar, camiiler ve tarihi yapılardan meydana gelen bölgeden oluşuyor.
Birbirine yakın olanları gruplayarak üç kısma böldüm; üç gününüz varsa (genelde öyle oluyor) her birine bir gün gibi düşünebilirsiniz. Toplu taşıma kullanmayı düşünenler durakları bulmakla uğraşmasın diye bahsettiğim yerlere toplu taşımayla nasıl gideceğinizi de yazdım, ama isterseniz her birine taksiyle rahatça gidebilirsiniz. Hangi ulaşım yöntemini kullanmanız ve nasıl bilet almanız, nelere dikkat etmeniz gerektiği gibi konularda bilgi için DUBAİ ULAŞIM REHBERİ yazımı okuyabilirsiniz. Konumlarının ve aralardaki mesafelerin gözünüzde canlanması için belli başlı yerleri işaretlediğim harita burada.
Ne zaman gidilir, ne kadar kalınır, ne giyilir, nerede kalınır, nereden alışveriş yapılır gibi bilgiler için DUBAİ GEZİ REHBERİ yazımı inceleyebilirsiniz. Birleşik Arap Emirlikleri’nin Türk vatandaşlarından vize istediğini hatırlatayım, o yüzden geziniz öncesi Dubai vize işlemi için gerekli hazırlıkları yaptığınızdan emin olmalısınız.
Dubai’nin birbirinden güzel otelleri arasında seçim yapmanızı kolaylaştıracak otel tavsiyelerinde bulunduğum DUBAİ’DE NEREDE KALINIR yazımı okumayı unutmayın; şehir merkezinde, sahilde denize sıfır, palmiye adası üzerinde ve havaalanı yakınında olan en güzel otelleri sizin için toparladım.
1. GRUP
Genelde Avrupalıların ve zengin Arapların yaşadığı sahil tarafı, Dubai Marina bölgesi ve Palmiye Adası’ndan başlayalım.
Jumeirah Beach Residence: Bu bölgeye yerli halk kısaca JBR diyor. Sondaki R harfi hem residence (rezidans) hem road (yol) anlamında kullanılabiliyor. 1.7 km boyunca uzanan sahil şeridindeki gökdelenler bölgesinde kordon boyunca yürüyüş yapıp, yol üstünde beğendiğiniz mağazalar ve cafe-restoranlara uğrayabilirsiniz.
Dubai gezilecek yerler arasında güzelliğiyle beni şaşırtan yerlerden biri olmuştu JBR; bir tarafta gökdelenler diğer tarafta körfez manzaralı güzel bir yol boyunca yürüyüş yapanlar, oturup sohbet edenler, yemek yiyenler, hatta minderlere yayılıp kulaklıkla dev ekranda açık hava sineması keyfi yapanlar, ileride bir noktada konser alanından gelen rengarenk ışıklar ve hareketli müzikler.. Burada benim yaptığım gibi bir akşam yürüyüşü ve belki sonrasında akşam yemeği keyfini atlamamak lazım. Veya gündüz gelip plajlarda denize girebilirsiniz.
JBR’a ulaşmak için önce metronun Jumeirah Lakes Towers durağına gitmeli, oradan aynı isimli tramvay durağına geçerek Jumeirah Beach Residence 1 veya 2 duraklarından birinde inmelisiniz.
Emirates Hills: İlhamını ve ismini Beverly Hills’ten alan villa ve rezidanslar bölgesi, JBR’ın karaya doğru arkasında kalıyor. Çoğunlukla expatların yaşadığı bölgenin (Expat: Çalışmak için bir ülkeye gelmiş kalifiye insan) nasıl göründüğünü merak ediyorsanız uğrayabilirsiniz ama şart değil.
Dubai Marina: Basra Körfezi kıyı şeridinin genişletilmesiyle meydana getirilen yapay kanal bölgesinde Dubai’nin meşhur gökdelenlerinden bolca yer alıyor. Çevrede gezinip binaları inceleyerek modern Dubai manzaralarını izleyebilirsiniz. Burgulu yapısıyla muhtemelen dikkatinizi çekecek olan 306 metre yüksekliğindeki 73 katlı Cayan Tower‘ı kaçırmayın. 2013’te açılan ve dünyanın en yüksek burgulu binası olan Cayan Tower, Burj Khalifa ile aynı mimarlık firması tarafından tasarlanmış.
Dubai’nin teknokenti olan ve sağladığı vergi muafiyeti gibi avantajlarla Microsoft, Oracle, IBM, Cisco, HP gibi birçok teknoloji devini ağırlayan Dubai Internet City de marina bölgesinin yakınında bulunuyor.
Metronun Damac Properties durağında veya tramvayın Dubai Marina durağında inerek Dubai Marina’ya ulaşabilirsiniz.
Adrenalin tutkunları için muhteşem bir aktivite olan skydiving, Dubai’de çok ünlü. Skydive Dubai firmasıyla gerçekleşen uçaktan atlayışlar bu bölgede yapılıyor. Kafanızı kaldırdığınızda çok yukarılarda nokta gibi göreceğiniz paraşütlerden biri de bendim, bu maceramı anlattığım DUBAİ SKYDIVE yazımı okuyabilirsiniz.
Dubai marina bölgesindeki otelleri ve yorumlarını inceleyip booking.com üzerinden indirimli rezervasyon yapmak için tıklayın.
Şimdi anakaradan ayrılıp palmiye şekilli meşhur adaya gitme vakti 🙂
Palm Jumeirah: Dubai’nin simgelerinden biri olan palmiye görünümündeki adanın ismi Jumeirah Island (Jumeirah Adası) veya Palm Island (Palmiye Adası) olarak da geçiyor. Hatta Palm Cumeyra olarak ilginç bir şekilde Türkçe’ye çevrilmiş 🙂
Anakaraya köprü ile bağlanan ve 2006 yılında yerleşimin başladığı ada, toplamda 800 futbol sahasından daha geniş bir alanı kaplıyormuş ve Dubai kıyı şeridi uzunluğunun iki katına çıkmasını sağlamış. Aslında Dubai haritasına bakarsanız, palmiye şeklindeki adalardan iki tane olduğunu göreceksiniz. Diğerinin ismi Palm Jebel Ali ve ana şeklini almış olmasına rağmen henüz yapımı sürüyormuş. O yüzden Palm Jumeirah’ı gezmek yeterli olacaktır.
Yalnızca çok zenginlerin ikamet ettiği ve çok zengin turistlerin lüks otellerinde konakladığı adanın toplu taşıma sistemi bile Dubai’nin geri kalan kısmından ayrı ve tabii ki daha pahalı. Tramvayla Palm Jumeirah durağına gelin ve adaya özel olan Palm Monorail hattına geçin. Nol kartınız bu hatta geçmiyor ve tek yön 15, gidiş-dönüş 25 AED olmak üzere ayrı bilet alıyorsunuz (İkiden fazla kişiyseniz taksi daha uyguna gelir). Palm Monorail hattının şu an için iki durağı var; tramvaydan inip yolculuğa başlayacağınız Palm Gateway durağı ve adanın en ucuna gideceğiniz Atlantis Aquaventure durağı. Yolculuk boyunca çevrenizi inceleyerek buradaki lüks hayata şaşırın 🙂
Atlantis Hotel: 2008’de açılan süper lüks otel, Palmiye Adası’nın anakaradan en uzaktaki uç noktasında yer alıyor. Atlantis, The Palm olarak geçen civarda, Aquaventure Waterpark su parkına giderek eğlenmek ve aldığınız bilet sayesinde su parkının özel plajında Basra Körfezi’nde yüzmek bence iyi fikir. Aquaventure Waterpark’a en az 3 – 4 saat, hatta plajını da kullanacaksanız daha fazla zaman ayırmak yerinde olacaktır. Su parkını ve orada geçirdiğim süper eğlenceli günü Dubai Aktivite Rehberi yazısında anlattım, özellikle çocuklu ailelerin bayılacağı Atlantis The Palm otelini incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.
Monorail hattına veya taksiye binerek geri anakaraya dönelim.
Mall of the Emirates: Dubai’deki büyük alışveriş merkezlerinden olan Emirates Mall’un içinde, Ortadoğu’nun ilk kapalı alandaki kayak pisti Ski Dubai bulunuyor. Dışarısı sıcaktan kavrulurken içeride kayak ve board yapanları görmek ilginç geliyor insana, bilet alarak onlara katılabilirsiniz. Magic Planet isimli oyun ve eğlence alanı da var.
AVM’nin içindeki mağazalardan ve ne kadar çok seçenek olduğundan bahsetmeyeceğim. Dubai’nin alışveriş cenneti olduğunu, her şeyin ucuz olduğunu filan okumuş veya duymuşsunuzdur; ama bu durum maalesef artık geçerli değil. Hem adamların gözü açılmış hem de tüm fiyatlar dolara endeksli olduğu için dolarla birlikte almış başını gitmiş. O yüzden ucuz olan bir şey yok, ama Türkiye’de olmayan mağazalardan değişik şeyler almak isterim derseniz şu adresten mağazaları inceleyin ve ilginizi çekenlerin nerede olduğunu bularak hedefe yönelin. Yoksa sırf bir uçtan diğerine gitmekten yorgun düşer ve aradığınızı büyük ihtimalle bulamazsınız.
Emirates Mall’un alt katında büyük bir Carrefour var. Su, ekmek-peynir-domates gibi kahvaltılıklar ve Türkiye’ye hediye götüreceğim çikolatalı hurmaları ben buradan almıştım. Bol çeşit var ve fiyatlar uygun. Ayrıca para bozdurmanız gerekiyorsa exchange bürosuna uğramayı da unutmayın, sonra bulmak zor olabiliyor.
Aynı isimli metro durağında inerek Mall of the Emirates’e ulaşabilirsiniz. AVM ve içindeki aktivite alanları pazardan çarşambaya 10:00 – 22:00 ve perşembeden cumartesiye 10:00 – 00:00 saatleri arasında açık.
Madinat Jumeirah: Dubai’deki meşhur çarşılardan biri. İstanbul’da yaşayan ve Kapalıçarşı görmüş birisi olarak çarşının kendisinden etkilenmesem de, sahilde olması ve Dubai’nin ikonlarından olan yelken şeklindeki Burj Al Arab’ı görmesiyle güzel bir yer. Çarşı 10:00 – 23:00 arası açık. Sahil tarafında toplanmış olan cafe-restoranlar ise 12:00’den itibaren açılıyorlar. Mall of the Emirates’in yakınından geçen 88 numaralı otobüsle Madinat Jumeirah’a gidebilirsiniz.
Wild Wadi Water Park: Burası da Aquaventure gibi bir su parkı. Aquaventure’a gitmek planınıza uymadıysa veya ikisine birden gitmek istiyorsanız tercih edebilirsiniz. İkisinden birinin, diğerinden çok daha iyi olması gibi bir durum yok.
Burj Al Arab (Arap Kulesi): Modern Dubai’nin sembolü olan yelkenli şeklindeki dünyanın ilk yedi yıldızlı ve en lüks oteli. Geceliği ne kadardır diye merak edip baktım; çift kişilik oda fiyatı 8000 AED civarından başlıyormuş. İçeriye girmek için bir şeye rezervasyonunuz olması şart, bunun da en ‘ucuz’ yolu bir şeyler içmek veya çay saatlerine katılmakmış. Kişi başı en az 350 AED harcamanın zorunlu olduğu 27. kattaki restoranı duymuştum, mutlaka girmek isteyenler inceleyebilir. Benim için uzaktan resimlerini çekmek yeterli oldu.
2. GRUP
Dubai’nin orta kısmını, yani merkez bölgesindeki görülmesi gereken yerleri bu grupta toplamaya çalışacağım.
Business Bay bölgesi: İş Körfezi anlamına gelen isminden anlaşılacağı üzere, Dubai’nin iş merkezlerinin olduğu gökdelenlerle dolu bir bölge. Gidip özellikle görmeniz gereken bir yer değil; sadece bilgi amaçlı yazdım bu kısmı.
Dubai Fountain: Dünya’nın en büyük şov yapan çeşmesiymiş. İsterseniz Burj Khalifa biletlerinin alındığı yerden 65AED’ye bot turu satın alıp gösteriyi izlemek mümkün (The Dubai Fountain Lake Ride deniyor), ama gerek var mı derseniz bence hayır 🙂
Cuma hariç her gün 13:00 ve 13:30’da öğlen gösterisi var. Cuma ise 13:00 yerine 14:00’te yapılıyor. Akşam gösterisine gitmek daha iyi bir tercih olabilir; 18:00 – 23:00 arası her yarım saatte bir şov zamanı.
Çeşmenin müzikli şovu tam saatinde başlıyor ve yalnızca 2 dakika sürüyor. O yüzden izlemek istiyorsanız birkaç dakika önceden yerinizi almakta fayda var. Meydandaki yüksek sesli müzik, fışkıran sular, her yere doluşmuş insanlar, bir yanda Dubai Mall ve diğer tarafta ışıklı haliyle göz kamaştırıcı görünen Burj Khalifa binası güzel bir atmosfer yaratıyorlar; bence çeşme şovunu mutlaka izleyin.
Burj Khalifa (Halife Kulesi – Burç Halife): Dünyanın en yüksek binası olarak ünlenen ve diğer uzun rakiplerine 100 metreden fazla fark atan 164 katlı Burj Khalifa, 828 metrelik yüksekliğiyle Dubai’nin neredeyse her yerinden görülebiliyor. Yapımına 2004 yılında başlanan binanın, 2007’de 100. katına gelinmiş ve 150. kattan sonrası çelik kullanılarak yapılmış. Ocak 2009’da en yukarısındaki ince kulenin eklenmesiyle tamamlanmış ve 2010’da açılmış.
122. katında dünyanın en yüksek restoranı At.mosphere yer alıyor. Yüksek bütçeniz varsa, birazdan bahsedeceğim binaya çıkıp manzarayı izlemek yerine bu restoranı tercih edebilirsiniz. Rezervasyon ve kişi başı harcanması gereken minimum fiyatı öğrenmek için mail atabilirsiniz. 400 AED civarı diye duydum ama isteyen güncel fiyatı sorabilir.
144. katında dünyanın en yüksek gece kulübü ve 158. katında dünyanın en yüksek camiisi yer alıyor.
Burj Khalifa’nın binasını görmek yetmez, içine girip şehre en yukarıdan bakmalıyım diyenler için 124. ve 148. Katlardaki seyir teraslarına bilet satılıyor. 08:30 – 00:00 saatleri arası açık.
Burj Khalifa 124. kat – At the Top: 452 metre yükseklikte. Pahalı olan saatler, en güzel manzaranın yakalanabileceği günbatımı (sunset) saatleri. Mevsime göre değişen bu saatler arası bilet fiyatı 200 AED, geri kalan vakitlerde 125 AED. Hatta günbatımının tam saatini öğrenirseniz, çıkmadan önce günbatımını izleyip, sonra çıktığınızda (o kadar yüksektesiniz ki) tekrar izleyebiliyormuşsunuz, kulağa oldukça ilginç geliyor 🙂
Ben 22:30 seansına bilet aldım. Dünyanın en yüksek binasına dünyanın en hızlı asansörünü de yapmışlar ve 124. kata yalnızca 60 saniyede çıkılıyor. Hatta o kadar hızlı çıkıyor ki kulaklarımda basınç değişimini hissetmiştim.
Burj Khalifa 148. kat – At the Top SKY: 555 metre yükseklikte. 125. Kata inip oradan da seyretme imkanı ve içecek ikramı gibi ekstra şeyler var. Cuma 09:00 ve diğer günler 12:00’den 23:00’e kadar açık. Günbatımı saatleri için bilet fiyatı 350 AED ve diğer saatlerde 500 AED. Bu bana biraz pahalı geldi o yüzden 124. Kata çıkılan At the Top bileti benim için yeterli oldu. Zaten öyle çok büyüleyici filan da değil bence, bütçeniz kısıtlı ve nereden kırpsam diye düşünüyorsanız Burj Khalifa’ya çıkmayabilirsiniz.
Dubai Mall: Burası dünyanın en büyük AVM’siymiş ve gerçekten bir yerinden diğerine yürümek bile tabanları zonklatmaya yetiyor, içinde özellikle bir şey bulmaya çalıştığımı düşünemiyorum. 10:00 – 23:00 saatleri arası açık.
Dubai Mall – Dubai Fountain ve Burj Khalifa’nın olduğu bölgeye Downtown Dubai (Dubai Merkez) deniyor. Metronun Burj Khalifa/Dubai Mall durağında inerek kolayca varabilirsiniz. Dubai şehir merkezindeki otelleri incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.
Souk Al Bahar: Geleneksel yiyecekler ve eşyaların satıldığı çarşı. Dubai Fountain şovunu beklerken veya izledikten sonra uğrayabilirsiniz, hemen orada.
Emirates Towers: Eğimli çatıları olan iki gökdelenden oluşuyor ve yapımı 2000 yılında tamamlanmış. Kulelerin biri otel (yüksekliği 309 metre – 56 katlı) ve diğeri iş merkezi (yüksekliği 355 metre – 54 katlı) olarak kullanılıyor. İş merkezinin tavanları daha yüksek tasarlandığı için, bina daha uzun olduğu halde daha az kattan oluşuyor. Hangi binalar olduğunu bilip uzaktan resmini çekmeniz yeterli olacaktır, yanına kadar gitmenize bence gerek yok.
Jumeirah Mosque: Sabah 10:00’da ziyarete açılıyor. 10 AED’ye düzenlenen turlar 75 dakika sürüyor. Ben gittiğimde yalnızca rehberli turla gezilebildiğini söylediler ve içeri giremedim, ama camiinin kendisi de güzel. Dubai Mall’un önünden otobüsler olsa da, tam önünden geçmedikleri için gidecekseniz hiç zorlamayıp taksiyle gitmenizi tavsiye ederim. Veya vaktiniz çok kısıtlıysa elenebilecek yerlerden biri olabilir. Jumeirah Camii, biraz sonra anlatacağım tarihi bölgeye doğru olduğu için, isterseniz Bur Dubai bölgesindeki gezinizin bir yerine de burayı ekleyebilirsiniz.
Şimdiye kadar anlattığım bu iki bölgeden birinde konaklamanız iyi olacaktır, aşağıda bahsedeceğim Dubai Creek ve Al Bastakiya civarını tavsiye etmiyorum.
—
3. GRUP
Dubai’nin geleneksel yüzünü gösterdiği ve bu sebeple old town (tarihi şehir) bölümü diyebileceğimiz Dubai Creek (Dubai Koyu) ve koyun her iki yakasındaki tarihi yerler ile çarşılardan bu kısımda bahsedeceğim.
Dubai Koyu’nun batı tarafında kalan bölgeyi Bur Dubai bölgesi diye genelleyebiliriz. Şimdi bu bölgede yer alan görülecek yerlere bakalım.
Al Bastakiya Historical Area: Metroyla gökdelenlerin arasından geçip yeşil hattın Al Fahidi durağında inince, Dubai’nin daha az bilinen yerel yüzü kendini göstermeye başlıyor. Burada artık gökdelenlerin yerini alçak binalar ve süper lüks AVM’lerin yerini yöresel bakkal ve marketler alıyor. Halk ise daha çok Hindistan ve Pakistanlı; merkezdeki Avrupalı expat nüfusu buralara uğramıyor. Havanın çok sıcak olmasından dolayı buraya kadar hep kafama göre rahatlıkla giyinmiştim ve etrafımdaki çoğu insan benim gibiydi. Burada ise bakışlar rahatsız etmeye başlıyor.
Tarihsel bir yerleşim alanı olan Al Bastakiya güzel görünüyor, sıcak başınıza geçene kadar aralarda dolaşıp denk geldiğiniz müze ve sanat galerilerini gezebilirsiniz. Coin Museum (Para Müzesi), Coffee Museum (Kahve Müzesi) gibi ilginç müzeler ve engelli insanların yaptığı eserlerin sergilendiği sanat galerileri gibi şeyler var.
Al Fahidi Fort (El Fahidi Hisarı): 1787’de yapılmış hisar, Dubai’deki en eski binadır. Al Bastakiya bölgesinden yürüyerek varılabiliyor.
Girişi 3 AED olan Dubai Museum burada. Cuma günü 14:30 – 20:30 ve diğer günler 08:30 – 20:30 arası ziyaret edilebiliyor.
Grand Mosque: Şehrin en yüksek minaresine sahip olan camiiye yalnızca Müslümanların girmesine izin veriliyor. Yani ziyarete değil, yalnızca ibadete açık.
Hindu Temple: Dubai’deki tek Hindu tapınağı. Görmek şart değil ama Grand Mosque’a geldiyseniz hemen yanında olduğu için görebilirsiniz.
Textile Souk (Tekstil Çarşısı): Çeşitli giyim eşyaları başta olmak üzere aradığınız birçok şeyi bulabileceğiniz bir çarşı.
Al Fahidi Fort’tan Dubai Creek (Dubai Koyu)’e doğru yürüyerek Bur Dubai Station‘a varacaksınız. Burada Abra dedikleri küçük teknelerle karşı tarafa geçiliyor. 1 AED ücreti olan bu uygun fiyatlı yolculuk, etraftaki değişik manzaralar sayesinde turistik bir aktivite sayılabilir.
Abra ile halicin karşısına geçince Bur Dubai bölgesinden Deira bölgesine gelmiş oluyorsunuz. Deira Old Souq Station isimli durak, Dubai’nin çarşılarının olduğu bölge. Souq veya Souk, çarşı anlamına geliyor.
Gold Souk (Altın Çarşısı): Burada öyle büyük ve abartılı takılar var ki insan ağzı açık bakakalıyor. Diğer çarşı manzaraları ise, yine İstanbullular için çok tanıdık; “Hello madam. Silk, cashmire, sunglasses, Versace, Prada, Gucci…” tarzında başlayıp yürürken sizi takip etmeye başlıyor ve istemediğinizi söyleseniz de belli bir süre konuşarak sizinle gelmeye devam ediyorlar. Ben hem bundan sıkıldığım hem de bakışlardan rahatsız olduğum için çarşılarda uzun süre kalmadım.
Kötü haber ise fiyatların uygun olmaması.. Ucuza altın bulurum biraz alıp getirir Türkiye’de satarım gibi bir durum yok maalesef 🙂 Tüm fiyatlar hem Türkiye hem Dubai’de aynı şeye, yani dolara endeksli olduğu için sistem hiçbir noktada açık vermiyor. Yine de yalnızca çarşıyı gezip benim gibi abartının bu kadarına şaşırabilir veya beğenip bir şeyler alabilirsiniz. Altın Çarşısı, Cumartesi-Perşembe 10.00 – 22.00 ve Cuma 16.00 – 22.00 arasında açık.
Spice Souk (Baharat Çarşısı): Yalnızca baharat değil, tencere, tava, hediyelik eşya gibi aklınıza gelebilecek birçok şey var.
Deira bölgesini ve buradaki çarşıları biraz turladıktan sonra Al Ras durağından metroya binerek geri dönebilirsiniz.
BONUS: Dubai Miracle Garden (Dubai Mucize Bahçesi) bu saydığım gruplardan hiçbirine yakın değil ama taksiye filan binip bir şekilde mutlaka dünyanın en büyük doğal çiçek bahçesine gidip rengarenk resimler çekmenizi tavsiye ediyorum. Dubai Miracle Garden hakkındaki en önemli bilgi sezonluk bir yer olduğu; geziniz Ekim ile Nisan arasındaysa 45 AED giriş ücretini ödemeye kesinlikle değer. Web sitesi için tıklayın.
————–
Dubai gezilecek yerler yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Twitter: hayatveseyahat
0 Yorum