
İstanbul’dan Dubai’ye yaklaşık 4.5 saatlik uçuş sonrasında varılıyor.
Dubai’ye gitmek için iki havaalanını kullanabilirsiniz. En makbulü Dubai International Airport (DXB). Türk Hava Yolları, Pegasus, FlyDubai ve Emirates Airlines’ın İstanbul’dan direkt uçuşları bulunuyor. Diğer havaalanı ise ayrı bir şehirde olan, fakat nispeten ucuz fiyatlı charter uçuşların bulunabileceği Sharjah International Airport (SHJ). Sabiha Gökçen’den bu havaalanına Air Arabia’nın direkt uçuşları var. Sharjah Havaalanı’ndan Dubai’ye varmak için Air Arabia’nın shuttle servislerini kullanabilirsiniz, bir saat süren yolculuk 15 AED tutuyormuş. Saatlerini öğrenmek için tıklayın.
Dubai uçuşları ne yazık ki çok uygun fiyatlı veya muhteşem kampanyalı olmuyor. Çünkü Dubai’ye sürekli iş için gidip gelen çok sayıda insan var ve talep hiçbir zaman azalmıyor. Bu nedenle uçaklar için kişi başı en az 600 TL’yi gözden çıkarmalısınız, daha uyguna bulursanız zaten kaçırmayın. Veya benim gibi birikmiş milleriniz varsa, ucuz uçak bulma şansınız yüksek olan Avrupa yerine Dubai için uçuş millerinizi kullanmak mantıklı olabilir. Çift yön tarifesi 25bin milden başlıyor; ama ben o sınıfta yer bulamadığım için 35bin mil kullanmış ve 315 TL vergi ödeyerek THY ile gitmiştim.
Dubai’nin lüksün ve ihtişamın şehri olduğundan ve en büyük, en yüksek gibi “en”lerin burada yer aldığından DUBAİ GEZİ REHBERİ yazımda bahsetmiştim. Dubai International Airport’a iner inmez, birazdan tanışacağınız şehrin ne kadar büyük ve lüks olduğu ile ilgili ilk izlenimi ediniyorsunuz, havaalanı yürümekle bitmiyor 🙂 Beni şaşırtan ve sevindiren bir diğer konu ise, kadınların burada iş hayatına aktif katıldıklarını görmek oldu. Örneğin pasaport kontrolü gişelerinde çalışan çarşaflı kadın memurlar var.
Havaalanından Ulaşım
Araç kiralamayı düşünüyorsanız, Türkiye’deki ehliyetinizle Dubai’de araç kullanmaya izin veriliyor ve ek bir belge almaya gerek yok. Yalnızca firma, sürücü belgesinin noter onaylı tercümesini isteyebiliyor, o yüzden kiralayacağınız şirketi seçtikten sonra Türkiye ofislerini arayarak detayları öğlenmeye çalışabilirsiniz. Genelde Budget firması tercih ediliyormuş. İndiğiniz havaalanında firmanın ofisi olmasına dikkat edin; böylece iner inmez arabanızı alıp kalacağınız yere kolayca gidersiniz. Aşağı yukarı fiyat bilgisini öğrenmek için burayı, Emirates Havayolları’nın konuyla ilgili Türkçe bilgilendirmesini okumak için burayı tıklayın.
Dubai International Airport’un çıkışında metro istasyonu var. İstasyondaki gişeden ihtiyacınıza uygun Nol Card türünden alarak en fazla 8.5 AED’ye merkeze gidebilirsiniz. Bu kartı toplu taşıma araçlarının hepsinde kullanmak mümkün, birazdan metro sistemini anlatırken detaylandıracağım. Metroyla merkeze gitmek 40 dakika kadar sürüyor. Taksi kullanırsanız şehir merkezi 50 – 70 AED civarı tutacak ve 25 dakika kadar sürecektir.
Sharjah International Airport’a geldiyseniz büyük ihtimalle Air Arabia uçağını kullandınız. Havaalanının çıkışında Air Arabia shuttle otobüsleri var ve 10 AED ödeyerek 1 saatte yapacağınız bu yolculukla metronun yeşil hattındaki Oud Metha ile Dubai Healthcare City durakları arasındaki bir yerde iniyorsunuz (Lamcy Plaza). Sonrasında taksi kullanabilirsiniz. Otobüs saatlerini öğrenmek için tıklayın.
Sharjah Havaalanı’na başka bir şekilde geldiyseniz, yine çıkışındaki otobüslerle Dubai merkezine olabildiğince yaklaşıp sonra metro veya taksiyle devam edin. “Valizlerim var, hiç uğraşamam” derseniz taksiyle Dubai şehir merkezi 150 AED’ye yakın tutacaktır.
Şehir İçi Ulaşım
Kiralık Araç: Araç kiraladıysanız bilmeniz gereken en önemli şey, zerre alkollü dahi olsanız asla ama asla araç başına geçmemeniz. Alkollü araç kullanmak, işlenebilecek en büyük suçmuş ve başınız fena halde derde girebilir. “Birkaç saat önce içmiştim” veya “Zaten burada çevirme olmaz” gibi Türkiye mantığıyla düşünüp kendinizi riske atmayın ve çok çaktırmasa da şeriatla yönetilen bir yerde olduğunuzu unutmayın. Trafik bizdeki gibi sağdan akıyor ve trafik levhalarının İngilizceleri de var, o yüzden başka dikkat edilmesi gereken bir konumuz yok. Şehrin ana yolu olan geniş ve çok şeritli Sheikh Zayed Road üzerinden her yere kolaylıkla gidebileceksiniz.
Taksiler: Çevrenizden duymuşsunuzdur, “Dubai’de taksi çok ucuz, her yere taksiyle git”. Taksinin diğer ülkelere göre ucuz olduğu sevindirici bir gerçek olsa da, sonuçta taksi olduğu için toplu taşımaya göre daha pahalı. Tabii iki kişiden fazla bir grup halinde geziyorsanız (3 – 4 kişi) ortalama mesafeler için taksi ile toplu taşıma aynı ücrete, hatta kısa mesafeler için taksi daha uyguna gelebilir. Zaten her durumda, sıcak ve bunaltıcı havada yürümek istemediğimiz için gün içinde birkaç kez taksi kullanmak şart oluyor. Önemli olan, yolun gidebildiğimiz kadarını metro ile giderek ulaşım bütçemizi kısmak 🙂
Taksiler krem renkli, üzerlerindeki renkli tabelada dolu/boş oldukları yazıyor. Pembe renkli tabelası olanlar kadın taksisi, yalnızca kadınlar ve çocuklar binebiliyor. Taksiciler oldukça yardımsever, hepsi gayet iyi İngilizce konuşuyor. Çoğu zaman sizinle sohbet edip, turist rehberi gibi bilgiler verebiliyorlar. Bizdeki sistemin aynısı var, yoldan geçerken el edip taksi çevirebilirsiniz. Bizdeki biTaksi uygulamasının benzeri ise Careem isimli app. Uygulamayı indirip araç seçebiliyor ve taksi çağırabiliyorsunuz. Taksi fiyatlarını hesaplamak için şu siteyi kullanabilirsiniz.
Metro: Taksinin ucuz olması nedeniyle ulaşım yöntemi olarak ikinci planda kalan Dubai Metro, aslında çok etkin bir ulaşım aracı ve dünyanın en uzun tam otomatik (sürücüsüz) metro hattı olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş. Kırmızı ve yeşil olmak üzere iki hattı var, hat haritasını içeren kitapçıkları her yerde bulacaksınız.
Metro seferleri Cuma hariç her gün 06:00 – 23:00 ve Cuma günleri 14:00 – 00:00 arasında yapılıyor. İşinizi son metroya bırakmamaya çalışın, ama mecbur kalırsanız da 23:30 civarı hala bulunduğunuz duraktan metro geçiyor olabilir, kontrol etmeyi deneyin.
Metronun hem giriş hem çıkış turnikelerinde kart okutmak gerekiyor ve mesafeye göre ücret değişiyor. Kullanacağınız ilk seferde gişelerden Nol kart alın. Metro, otobüs ve tramvaylar RTA (Roads & Transport Authority) isimli devlet kurumuna bağlı oldukları için Nol kart hepsinde geçerli.
Yalnızca tek sefer veya çok az kullanacaksanız Nol Red Ticket sizin için uygun. 2 AED ücreti olan kart, gişelerde yeniden yükleme yapılarak en fazla 10 kez kullanılabiliyor. Kısa mesafe 4 AED, iki zone’luk biraz daha uzun mesafe 6 AED ve havaalanı 8.5 AED tutuyor. İçinde kalan bakiyeyi geri alamıyorsunuz. Ve içindeki bakiye ile çıkış yapamazsanız (örneğin 4 AED vardı ama uzun mesafe gittiniz), turnike izin vermeyecek ve ücreti çıkışta ödemeniz gerekecektir.
Benim gibi her gün birkaç kez kullanacaksanız ve hatta Abu Dhabi’ye otobüsle gitmeyi planlıyorsanız Nol Silver Card sizin için uygun. 25 AED karşılığında, içinde 19 AED bakiye olan kartı alıp (kalan 6 AED kart ücreti) istediğiniz yere gidebiliyor ve metrodaki makinelerden veya gişelerden kolayca yeniden yükleyebiliyorsunuz. Kısa mesafe 3 AED, iki zone’luk biraz daha uzun mesafe 5 AED ve havaalanı 7.5 AED tutuyor. İçinde kalan bakiyeyi geri alabiliyorsunuz. Red Ticket’ın aksine bu kart için ‘bakiyen yetmezse manuel öde’ mantığı yok, o yüzden içinde en uzun mesafe ücreti olan 7.5 AED yoksa turnikeden girmenize izin vermiyor (kısa mesafe gidecek olsanız bile).
Bir de first class’tan vazgeçemeyen zenginler için Nol Gold Card var ve deri koltuklu özel vagonda iki katı fiyata seyahat ediyorlar. Almayın, o kadar çok paranız varsa taksi kullanın zaten 🙂 Dikkat etmeniz gereken, normal kat sahipleri olarak Gold Class vagonuna binerseniz ceza ödersiniz. Peronlarda ve vagonda altın rengiyle bu bölümü belirtiyorlar.
Gold Class dışında, erkeklerin dikkat edip binmemesi gereken bir vagon daha var; kadın ve çocuk vagonları. Bu kısım da peronlarda ve vagonda pembe rengiyle belirtiliyor. Kadınlar bu vagona binmek zorunda gibi bir durum yok bu arada, yalnızca tercih edenler için böyle bir seçenek sunmuşlar.
Otobüs: Otobüsler her yere gidiyor; ama sıcakta otobüs durağına yürümek ve sonra otobüs beklemek biraz işkence geldi bana. Klimalı otobüs duraklarıyla sıcakta bekleme sorununu çözmeye çalışmış olsalar da, durak klimaları genelde çalışmıyor (veya tüm çalışmayanlar bana denk geldi). O yüzden yukarıda belirttiğim gibi metro + taksi şeklinde kombo kullandım ben. Birkaç kez otobüse bindim, binerken bizdeki gibi şoförün yanındaki makineye Nol kartınızı okutarak geçiyorsunuz. Ücretler yine metronunkine yakın.
Tramvay: Palmiye Adası’na yakın anakara ve Dubai Marina ile Jumeirah Beach Residence civarı dar bir alanda hizmet veren Dubai Tram, saydığım tüm bu yerleri turist olarak görmeniz gerektiği için yine de işe yarıyor 🙂 DUBAİ GEZİLECEK YERLER yazımda tramvayı kullanarak gidebileceğiniz yerleri belirtmiştim. Ücreti Nol Silver Card için 3 AED ve Nol Red Ticket için 4 AED. Metrodan farklı olarak, tramvayda kart okutunca açılan turnike yerine kenarda kendi halinde kart okutma makineleri duruyor. “Kimse yok, okutmasam mı” diye düşünmeyin, burası Avrupa değil 🙂 Girerken belki kurtarırsınız ama bu işin çıkışı da var. Çıkıştaki makinenin yanında duran görevli, kartı okut diye gözünüzün içine bakar ve girişte okutmadıysanız cezayı yersiniz.
Monorail: Palm Jumeirah’ın (Palmiye Adası) kendi ulaşım hattı. Dubai Gezilecek Yerler yazımda bahsetmiştim, Nol kart bu hatta geçmiyor ve bir başında bir sonunda olmak üzere iki durağı var, express hat diyebiliriz. Tek yön 15 ve gidiş – dönüş 25 AED.
Abra: Dubai Creek’in karşı kıyılarında olan Bur Dubai – Deira Old Souq istasyonları arası karşıya geçmek için tek yön 1 AED’ye bu teknelere biniliyor, yine gezilecek yerleri anlatırken söylemiştim. İsterseniz 1.20 AED karşılığında haliçte bir saatlik tekne gezintisi de yapabiliyorsunuz. Abralar 06:00 – 00:00 arası çalışıyor. Madinat Jumeirah Çarşısı’nın önünden binilen turistik ve lüks abra gemileri ile karıştırmayın, onlarla tur atmanın fiyatı 75 AED imiş.
Bilmeniz Gerekenler
Nol kartı okuttuktan sonra 30 dakika içinde metrodan otobüse veya tam tersi ücretsiz aktarma yapabiliyorsunuz. Yani 30 dakika içindeki ikinci yolculuk ücretsiz.
5 yaşından küçük veya 90cm’den kısa çocuklar ücretsiz yolculuk yapabiliyor.
Metroda yeme ve içmeye ek olarak sakız çiğnemek de yasak.
Turist otobüsleri ile gezmek isterseniz Big Bus ve City Sightseeing olmak üzere iki firma var. Turist noktalarında istediğiniz durakta inip sonra yine istediğiniz zaman durağa giderek, gelen diğer otobüse binebiliyorsunuz. Bence bu otobüsler son derece pahalı, ama yine de düşünürseniz broşürlerini her yerde veriyorlar. City Sightseeing firmasının Türkçe anlatım seçeneği olduğu için onu tercih edebilirsiniz.
0 Yorum