Dublin gezi rehberi yazımda İrlanda ve Dublin hakkında bilgiler verip, konaklama ve ulaşım detayları, eğlence hayatı, alışveriş, yeme – içme gibi merak etmeniz muhtemel konulardan bahsedeceğim. Dublin’e nasıl gidilir, İngiltere vizesiyle İrlanda’ya girilir mi, Dublin’e ne zaman gidilir, St. Patrick’s Day nedir, Dublin havaalanı transfer, Dublin gece hayatı, Dublin’den ne alınır ve Dublin gezi bütçesi gibi Dublin gezisi ile ilgili birçok sorunun cevabını vermeye çalışacağım. Dublin’de görülmesi gereken yerler için lütfen ilgili yazıma da göz atın. Bakınız: DUBLİN GEZİLECEK YERLER
İRLANDA VE DUBLİN GENEL BİLGİLER
İrlanda’nın, İrlanda Gaelcesi (İrlandaca) ve İngilizce olmak üzere iki resmi dili var. Fakat İrlandaca pratikte konuşulan bir dil değil, İrlandalıların çoğu bile bu dili iyi bilmiyor. Bu nedenle ülkede İngilizce ana dil olarak konuşuluyor. İrlandaca diyince öyle İngilizce’ye benzeyen ve sonradan uydurulmuş bir dil düşünmeyin bu arada, tamamen farklı ve tek kelimesi bile anlaşılmıyor.
İrlanda’nın nüfusu 5 milyona yakın ve nüfusun büyük çoğunluğu (%90 civarında) Katolik. Dublin’in nüfusu ise 1.5 milyon civarında.
İrlanda’yı sevmeyen insanların dertli olduğu konuların başında ülkenin iklimi geliyor. Sonuçta kuzeyde olduğu için sıcak bir ülke sayılmaz ama zannedildiği kadar da soğuk değil; yani hava sıcaklıkları sıfırın altına çok nadiren düşüyor. İklimini tanımlayan kelime bence ‘değişken’; gittiğinizde bir elinizde şemsiye – hırka ve diğer elinizde güneş gözlüğüyle gezmeniz gerekebilir. Sıcaklık ortalamaları kışın 4 – 6 ve yazın 16 – 18 derece civarında. Kışın giderseniz sert esen rüzgarlar ve yazın giderseniz havanın bir açıp bir kapaması can sıkıcı olabilir.
Şehri ortadan ikiye ayıran nehrin adı Liffey.
Saati Türkiye’den iki saat geride. Para birimi olarak Euro kullanılıyor. Trafiği İngiltere gibi soldan akıyor. Prizleri genelde üç girişli, converter’ınız varsa yanınızda götürün. Musluk suyu içilebiliyor.
İrlanda, Avrupa Birliği’ne dahil ama Schengen anlaşmasına dahil değil. Bu nedenle, AB üyesi ülkelerin vatandaşları AB kurallarına uygun olarak İrlanda’ya herhangi bir vize olmadan girebildikleri halde biz Schengen vizesiyle dahi giremiyoruz 🙁
İngiltere Vizesiyle Dublin’e Girilir Mi?
Vize demişken, çok karıştırılan ve yanlış bilinen vize konusunun doğrusunu açıklamak istiyorum 🙂 İnternette o kadar yanlış bilgiler var ve herkes kendinden o kadar emin yazmış ki (içlerinde büyük gazeteler de var) karşılaştığım zaman inanamadım. Durum şu; İrlanda’ya bal gibi de İngiltere (aslında Birleşik Krallık ve orijinal ismi United Kingdom) vizesiyle girebilirsiniz! Üç kez bu şekilde gitmişliğim var 🙂 Bazı kurallar ve gerçekler mevcut, onlardan bahsedeyim:
İrlanda diye söylendiğinde genelde tek ülke gibi algılanıyor fakat İrlanda aslında iki farklı ülke. Tam isimleri; birinin Kuzey İrlanda ve diğerinin İrlanda Cumhuriyeti. Kuzey İrlanda’nın başkenti Belfast ve Birleşik Krallık’a bağlı olduğu için zaten Birleşik Krallık vizesiyle gidilebilen bir yer. Bu yazıda bahsettiğim ve Dublin’in başkent olduğu İrlanda Cumhuriyeti ise, adı üstünde bir cumhuriyet ve Birleşik Krallık’a bağlı değil (Yazının devamında İrlanda derken ben bu ülkeden bahsedeceğim). Normal şartlarda İngiltere vizesiyle giriş yapılamamasının sebebi de zaten bağımsız bir devlet olması. Vize konusunda yanlış bilgi verenler sadece bu kısmı biliyorlar belli ki 🙂
Fakat; ülkeye gelen turist sayısını ve turizm gelirlerini artırmak için İrlanda hükümeti tarafından Visa Waiver denilen bir uygulama yürürlüğe konulmuş ve uygulama kapsamında vize kolaylığı sağlanan ülkelerden biri de Türkiye. Şu an Ekim 2021’e kadar geçerli olacağı duyurulmuş fakat tarih için herhangi bir güncelleme var mı diye lütfen kontrol edin. Belgenin orijinali burada. Resmi web sitesi www.inis.gov.ie adresinden arama bölümüne Visa Waiver yazarak detaylı bilgi edinebilirsiniz.
Doküman oldukça kapsamlı ve okumanızı öneririm, yine de İngilizcesi yeterli olmayanlar için küçük bir özet geçeyim (Soru işaretleriniz varsa mutlaka yetkili kişilere danışın ki gezinizi riske atmayın). Eğer Birleşik Krallık (UK) üyesi bir ülkeden UK (United Kingdom) vizesiyle giriş yaptıysanız ve vizenizin süresi bitmiyorsa İrlanda’ya devam edebilirsiniz. Hatta, ülkenize geri dönüp sonra doğrudan İrlanda’ya da girebilirsiniz; ama UK ülkesine ilk girdiğiniz tarihten itibaren geçen sürenin, vizenizin üzerindeki “Duration of stay” den daha uzun olmaması gerekir. (Örneğin; UK’ye 01.02’da girmiştiniz, Türkiye’ye geri döndünüz ve vizenizde Duration of stay 180 gün ise, 01.02’den itibaren 180 gün içinde doğrudan İrlanda’ya giriş yapabilirsiniz. Elbette bu tarihte vizeniz halen geçerli olmalı.) UK ülkesinde en az 24 saat (bazı durumlarda 36 saat diyebiliyorlarmış) kalmış olmanızı istiyorlar bu arada, giriş damgasını bastırıp devam ederim gibi düşünmeyin.
Dublin gezinizi Christmas nedeniyle her yerin kapalı olduğu 24 – 25 Aralık ve katolik inancında Hz. İsa’nın öldüğü gün olarak anıldığı Good Friday‘e denk getirmemeye çalışın. Aksi halde gezilecek yerler kısmında bahsettiğim yerlerin çoğunu göremeyeceksiniz. Good Friday, Paskalya’nın başladığı Easter Monday olarak bilinen pazartesiden önceki cuma gününe denk geliyor. Ben Mayıs, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında olmak üzere Dublin’e 4 kez gittim ve serin mi sıcak mı olacağına karar veremeyip kafa karıştıran Temmuz ve Ağustos yerine, daha tutarlı ve serin olan Mayıs ve Eylül ayları civarını tavsiye ederim.
Dünyaca ünlü St. Patrick’s Day, aslında dini bir gün ama festival tadında kutlanıyor. Başta Dublin olmak üzere her yıl 17 Mart’ta tüm ülke yeşillere bürünüyor ve caddelerde yürüyüşler, gösteriler, şovlar yapılıyor. Dublin’e o tarihte gitmek eğlenceli olabilir ama gezinizi çoook önceden planlamalısınız; aksi takdirde kalacak yer bulmak pek mümkün olmayabilir. St. Patrick’s Day ile alakanız yoksa, Dublin’e her şeyin pahalı ve daha turistik olacağı Mart ayında (özellikle ortalarında) gitmeyin 🙂
Yalnızca Dublin’i gezmek istiyorsanız 3 gün gibi bir süre yeterli olabilir. Çevredeki diğer şehirleri ve turistik yerleri görmek içinse birkaç gün daha ayırmak gerekecektir.
KONAKLAMA – Dublin Otelleri
İrlanda, yaşam standartları yüksek bir ülke. Ayrıca Dublin, Paris‘le Londra‘dan sonra Avrupa’nın en çok ziyaret edilen üçüncü başkenti. Bu iki gerçek birleşince ne yazık ki pahalı bir şehir ortaya çıkıyor. Bu nedenle kısıtlı bütçeniz varsa konaklama konusunu iyi araştırmak yerinde olacaktır.
Öncelikle Temple Bar ve Christ Church civarını araştırabilir ve oralara yakın olmaya çalışabilirsiniz. Merkezde birçok hostel bulunuyor (Ben Abbey Court Hostel‘de kaldım yeri gayet iyiydi), otel seçeneklerini incelemek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.
ULAŞIM
Dublin’e Ulaşım – Dublin’e Nasıl Gidilir
Dublin’deki tek havaalanının ismi Dublin Airport (DUB). İki tane terminali bulunuyor. İstanbul’dan direkt uçuş düzenleyen Türk Hava Yolları, Terminal 1’e iniyor. 3.5 saat süren bu direkt uçuşun fiyatları biraz yüksek olabiliyor, o yüzden aktarmalı gitme seçeneğini düşünebilirsiniz (Özellikle yukarıda bahsettiğim İngiltere vizesiyle girme durumu varsa zaten önce Birleşik Krallık’a giriş yapmalısınız, oraları gezip sonra Avrupa içi ucuz bir havayoluyla Dublin’e geçin.) Yaz dönemlerinde İzmir, Bodrum, Antalya gibi yerlerden Dublin’e direkt seferler konulabiliyor, eğer o taraflardan gitme niyetiniz varsa uçuşları kontrol etmeyi unutmayın.
Avrupa içinden Dublin’e uçuş bulmak çok basit. Meşhur “ucuz bilet” firması Ryan Air‘in İrlanda kökenli olduğunu biliyor muydunuz? Hem Ryan Air’in (Terminal 1) hem de İrlanda’nın resmi havayolu olan Aer Lingus‘un (Terminal 2) Dublin’e bolca seferi bulunuyor.
Dublin uçak biletleri için biletbayi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
Dublin İçi Ulaşım
Havaalanından şehir merkezine gitmek için en uygun yöntem 16 veya 41 numaralı otobüsleri kullanmak. Tek yön bilet 2.90 Euro ve 90 dakika boyunca sınırsız kullanım hakkı veriyor. Otobüslerde Wifi bağlantısı mevcut, bu nedenle kalacağınız yere en yakın durağı haritadan takip edebilirsiniz. Şehir merkezinde olan O’Connell Street veya Dame Street‘e varmak yarım saat civarında sürüyor.
Diğer seçenekler ise şehir merkezindeki popüler yerler ile havaalanı arası çalışan Airlink ve Aircoach. Tek yön ücret 6 Euro ve gidiş-dönüş 10 Euro. Özellikle gece yolculukları için faydalı olabilir ama normal şartlarda normal otobüs yeterli bence. Web siteleri burada: Airlink ve Aircoach
Dublin şehir merkezi küçük sayılır ve aralarda dinlenerek bence tamamı yürüyerek gezilebilir. Bu nedenle görülecek yerleri, Dublin gezilecek yerler yazımda konumlarına göre sırasıyla anlattım. “Yürümek istemiyorum” veya “Kendime farklı bir rota çizdim” diyenler için her birine toplu taşımayla nasıl ulaşılacağını da yazdım 🙂 Merkezin dışındaki yerlere gitmek için otobüs, tramvay veya tren kullanılabilir.
Otobüs için Dublin Bus web sitesi burada.
Luas isimli tramvay hattının haritasını çok güzel çizmişler, istediğimiz durağın üzerine basınca yakınlarında ne var görebiliyoruz. Burada. Tramvayda bilet kontrolleri rastgele zamanlarda yapılıyor, risk almayı seven ve bilet almasam bile yakalanmam diye şansını denemek isteyen arkadaşlar için ek bilgi olarak bulunsun 🙂
Dart isimli treni ise kullanmanız pek gerekmeyecektir ama yine de Dublin Gezilecek Yerler yazımda bahsettim.
Dublin’de bisiklet kullanımı çok yaygın. İlginizi çekiyorsa bisiklet kiralayıp öyle gezmeyi tercih edebilirsiniz.
DUBLİN EĞLENCE – İrlanda Pubları
İrlanda’da eğlence diyince hepimizin aklına öncelikle publar geliyor. Irish pub olarak bildiğimiz ve sevdiğimiz pubların her türlüsünü görmek için Temple Bar‘a gidin. Temple Bar, Dublin’deki meşhur kırmızı tabelalı pub olsa da, aslında aynı zamanda o bölgenin adı. Akşamları bu bölge çok hareketli oluyor, o yüzden dolaşırken önünden geçtiğiniz pubların içlerine göz atın ve beğendiğiniz bir tanesinde oturup Guinness biranızı yudumlayın 🙂 Guinness sevmiyorsanız elbette başka biralar veya bira dışındaki içkileri de tercih edebilirsiniz. Hatta alkol kullanmıyorsanız bile, İrlanda kültüründe önemli yeri olan bu pubları ziyaret edin. Bence canlı müzik yapılan bir tanesini tercih etmelisiniz, İrlanda müzikleri oldukça değişik. O’Connell Street üzerindeki Murray’s Bar, giriş ücreti ödemeden İrlanda müziği dinleyebileceğiniz barlardan bir tanesi. The Stag’s Head de yine civardaki güzel publardan biri. Ayrıca “Irish Music & Dance” şeklinde akşam yemeği ve şov için bilet sunan birçok mekan bulunuyor.
Publar erken saatlerde canlanıyor, bu yüzden istediğiniz saatte gidebilirsiniz (Bence 20:00 – 20:30 arası akşam yemeğinden sonra gitmek en ideali). Yasalar gereği; Pazartesi – Perşembe günleri arası 23:30, Cuma – Cumartesi 00:30 ve Pazar günleri 23:00’den sonra servis yapılamıyor. Zaten kısa süre sonra da insanlar evlerinin veya gece kulüplerinin yolunu tutuyor. Gece kulüplerini tercih edenler, Cuma – Cumartesi 02:30 ve diğer günlerde 01:00 civarına kadar sipariş verebiliyorlar. Ana fikir; bir mekana gitmek için vaktin gece yarısını geçmesini beklemeyin 🙂
Gece kulübü olarak The Living Room‘u denedim ve beğendim. Önce akşam yemeği yenip dev ekranlarda canlı maçların izlendiği bir mekan olarak başlıyor ve saatler ilerledikçe gece kulübüne dönüyor.
Gece kulüplerinde sıkı kıyafet kuralları yok, veya ben görmedim. Çok spor olmayan normal kıyafetlerle çoğuna girilebiliyor. Damsız girilmez gibi abuk kurallar ise zaten yok 🙂
Dublin’de casino da var. Kumarda şansımı deneyeyim derseniz The Fitzwilliam Casino & Card Club‘a uğrayabilirsiniz. Trinity College civarından yürüme mesafesindeki Merrion Square’de yer alıyor.
Single arkadaşlar için yerel popülasyon hakkında bilgi verelim 🙂 Öncelikle, İrlandalılar çok güleryüzlü ve nazikler, yardım istediğinizde ellerinden geleni yapıyorlar. Bunun dışında, meşhur “İrlanda aksanı” gerçekten çok seksi. Bizim Dablin diye okuduğumuz şehrin adını bile öyle bir telaffuz edişleri var ki insanın “Bir daha söyle!” diyesi geliyor 🙂 İrlanda erkekleri yakışıklı; uzun boylu, ince yapılı, beyaz tenli, kısa saçlı ve yuvarlak renkli gözlü diye bir genelleme yapabilirim. Bunun üstüne güzel aksan ve güleryüz ile nezaket eklenince ortaya çok çekici bir erkek çıkabiliyor. Kızları ise eh; beyaz tenli, kızıl saçlı ve balık etli kızlardan hoşlanıyorsanız neden olmasın 🙂 İyi haber; cinsellik konusunda katı değiller. Şanslıysanız geceniz güzel bitebilir 🙂
ALIŞVERİŞ
Dublin’den ne alınır?
İrlanda’nın hediyelik eşyaları çok güzel bence 🙂 Üzerinde kuzu olan kupalar, yonca desenli anahtarlıklar ve İrlanda yeşili tshirt – sweatshirtler başta olmak üzere birçok alternatif var. Ben normalde kalabalık yapmasın diye pek almam ama çok şirin oldukları için Dublin’den bolca souvenir aldım 🙂
Grafton Street üzerindeki Butlers isimli mağazanın el yapımı çikolataları ünlü. Hem kendinize hem sevdiklerinize hediye olarak alınabilir. Alışverişlerinizde belirli bir tutara ulaştıysanız (güncel tutarı mağazadan öğrenebilirsiniz) tax free formunu istemeyi ve doldurmayı unutmayın. Bu formu dönerken havaalanındaki kutuya attığınızda birkaç ay sonra vergiler hesabınıza iade ediliyor.
Nereden alınır?
Grafton Street, Temple Bar, O’Connell Street civarındaki mağazalar ve St. Stephens Green Shopping Centre isimli alışveriş merkezi, fazla seçeneğin bulunduğu alternatifler olarak öne çıkıyor.
Hediyelik eşya için şehrin birçok yerinde bulunan ve ücretsiz wifi sağlayan Carroll’s isimli zincir mağazadan alışveriş yapabilirsiniz.
Moore Street üzerindeki pazar yerine uğrayıp Dublin’in en eski meyve – sebze pazarından alışveriş yapabilirsiniz. Burada bağıran satıcılar, Dublin marşı olarak bilinen Molly Malone şarkısına ilham kaynağı olmuşlar. Molly Malone isimli güzel balıkçı kadın da balık satarken “Cockles and Mussels” (değişik midye türleri) diye bağırıyormuş ve şarkının diğer ismi böyle konulmuş. Bu arada, Suffolk Street‘te el arabalı heykeli var Molly Malone’un.
DUBLİN YEME İÇME – Dublin’de Ne Yenir?
Grafton Street üzerinde Dublin’in en eski cafesi Bewley’s bulunuyor. Alışverişten yorgun düştüğünüz bir anda yemek molası vermek için uğranabilir.
Elephant and Castle, Temple Bar civarındaki acı soslu tavuk kanadıyla ünlü çok popüler bir yer. Kereviz sapıyla birlikte getirdikleri tavuk kanatları gerçekten lezzetli. Özellikle haftasonları önünde sıra olabiliyor.
İrlanda’nın çok ünlü bir yemeği benim bildiğim kadarıyla yok. Deniz ürünleri ve domuz eti ile yanında Guinness veya Murphy’s biraları çok tüketiliyor. Acıktığınızda civardaki en iyi restoranları Tripadvisor’ın offline uygulamasından inceleyebilirsiniz.
DUBLİN GEZİ BÜTÇESİ
Dublin’in pahalı bir şehir olduğundan bahsetmiştim. Konaklama için çift kişilik özel banyolu hostel odasına gecelik 60 Euro ödedim 2014 yılında. O yüzden konaklama tercihinize göre bütçe çok değişecektir.
Cafe ve restoranlar da pahalı, bir yere oturmadan önce menülerini ve fiyatlarını kontrol etmek faydalı olabilir. Bira fiyatları genelde 3 – 8 Euro arası değişiyor.
Neyse ki, şehrin çoğunu yürüyerek gezebileceğiniz için ulaşıma çok para harcamanız gerekmeyecek.
Gezilecek yerlerde öğrenci biletleri çoğunlukla 1 – 2 Euro indirimli olduğundan, Türkiye’deki öğrenci kartınızı götürüp bilet alırken gösterin. Genelde kabul ediyorlar.
EKSTRA BİLGİLER
Şehrin en önemli katedraline ve her yıl 17 Mart’ta düzenlenen festivale adını veren St. Patrick (Aziz Patrick), milattan sonra 432 yılında İrlanda’ya Hristiyanlığı getiren kişidir.
İrlanda’da kürtaj yasak. Bu nedenle istenmeyen gebeliklerle karşılaşan anne adayları, İngiltere gibi yakın ülkelere gidip kürtaj yaptırmak zorunda kalıyorlarmış. Böyle bir imkanı olmayanlar ise doğurmak durumunda kalıyorlarmış. Cinselliğin serbest yaşandığı bir ülke olduğu için kürtaj yasağı sebebiyle erken yaşta ve evlilik dışı ilişkiden anne olan genç kız sayısı fazlaymış.
İrlanda’da boşanmak da zormuş, “tek celsede boşanmak” durumu yokmuş. Hatta 1997 yılına kadar boşanmak yasakmış ve İrlanda, boşanmayı yasal olarak en geç kabul eden ülkelerden biri olmuş. Bu nedenle ülkede birçok kişi, evlenmeden birlikte yaşamayı tercih ediyormuş.
Dini gerekçeye dayalı bu iki durumun ardından, İrlanda’da eşcinsel evliliğin (bazı koşulları varmış) yasal olduğunu söylemem şaşırtıcı gelebilir 🙂
İrlanda’da vergi oranlarının düşük olması sebebiyle Google, Facebook, Twitter, LinkedIn, PayPal gibi büyük şirketlerin Avrupa merkezleri Dublin’de yer alıyor.
Guinness Rekorlar Kitabı ile Guinness birasının ikisinin de adında ‘Guinness’ geçmesi tesadüf değil 🙂 Kitabın ortaya çıkış hikayesi şöyle; 1951 yılında Guinness biralarının yöneticisi Hugh Beaver adındaki adam, arkadaşlarıyla bir av partisine gitmiş ve kaçırdığı bir atış sonrası arkadaşlar arasında, en hızlı av kuşunun hangisi olduğuyla ilgili tartışma başlamış. Sonuca varamayınca bizim Guinness müdürü, İrlanda publarında ve diğer yerlerde her gün bu tarz tartışmaların çıktığını ve ‘en’leri yazılı içeren kaynak niteliğinde bir kitabın her türlü kavgayı önleyip insanlara fayda sağlayacağı için başarılı olacağını düşünmüş ve rekorların kitaplaşması böyle başlamış. Kitabın adını da çalıştığı şirket olan Guinness koymuş.
Guliver’in Gezileri kitabını hatırlamayan var mı? Yazarı Jonathan Swift, Dublin’li.
Megan Fox, Christina Aguilera, Drew Barrymore, Colin Farrell, Mariah Carey, George Clooney, Julia Roberts, Ben Affleck, Tom Cruise, Johnny Depp, Ashton Kutcher, Bono, Gerard Butler gibi güzel ve yakışıklı birçok ünlünün kökenleri İrlanda’ya dayanıyor.
Dublin gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşabilir, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip edebilirsiniz.
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
ss
08 Mayıs 2015, 20:01Size bu paylaşım için teşekkürü borç bilirim ve çok teşekkür ediyorum. Lise üçüncü sınıftayım ve lise birden beri İrlanda hayranı gibi bir şeyim. Bu sene Kore’yi çok seven bir arkadaşım sayesinde bende İrlanda ile iyice ilgilenmeye başladım. Onun Kore’ye gitme hevesi benide heyecanlandırdı. Bende ilk yurtdışı deneyimimi İrlanda da yaşamak istiyorum. Gözümü korkutan tek şey para birimi. Beni tatmin edecek kadar gezdirecek parayı biriktirebilir miyim ya da ailem bana ne kadar verebilir bilmiyorum ama sanırım sizin bu İrlanda’yı daha da çok sevmeme neden olan paylaşımızdan sonra elimden geleni ardıma koymayacağım. 😀 Her şeyi çok güzel anlatmışsınız. Tekrar çok teşekkür ediyorum. Tüm İrlanda severler adına 😀
Fatma Olcucu
09 Mayıs 2015, 13:00Guzel yorumun icin asil ben tesekkur ederim 🙂 Simdi olmazsa bile ileride kendi parani kazanmaya basladiginda olur, asla hayallerinin pesinden kosmayi birakma 😉
Ref
04 Haziran 2015, 22:38Muhtesem bir yazi, tek solukta okudum diyebilirim. Eylul ayinda dublinde 6 aylik dil kursuna baslicam yaazinizda birileri ucretsiz olarak kapilarini size acabilir yazmissniz o konuda biraz bilgi verebilir misiniz
Fatma Olcucu
05 Haziran 2015, 11:46Tesekkur ederim 🙂 couchsurfing sitesinden bahsetmistim ama 6 ay icin olmaz, siteden haberlesip anlasmak durumunda bir iki gun oranin yerlileri ucretsiz misafir edebiliyorlar.
Aydın Sümer
23 Haziran 2015, 16:26Fatma Hanım kaleminize sağlık muhteşem bir yazı olmuş. Çok teşekkürler.
Fatma Olcucu
25 Haziran 2015, 10:01Cok tesekkur ederim begendiginize sevindim 🙂
Muhammed Elmaoglu
14 Temmuz 2015, 03:59Harika bir yazı. Inanılmaz güzel ve akıcı bir dille yazılmış. Bir gezi rehberi bu kadar yazamazdı 🙂
Teşekkürler güzel paylaşımınız için
Fatma Olcucu
14 Temmuz 2015, 10:51Ne kadar güzel bir yorum, çok teşekkür ederim 🙂 Umarım işinize yarar.
Buse
27 Ağustos 2015, 23:45Merhabalar dil okulu için düşündüğüm, normalde de dikkatimi çeken ve ciddi merak uyandıran bir ülke benim için İrlanda.Paylaşımınızı çok çok beğendim ve okurken aynı zamanda notlar aldım defterime ayrıntılı ve güzel yazınız için çok teşekkür ediyorumm 🙂
Fatma Olcucu
28 Ağustos 2015, 14:09Merhaba, teşekkür ederim umarım dil okuluna gitme isteğinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Orhan
06 Kasım 2015, 00:57Gercekten muhtesem bir yazi olmus su an dil okulu sebebiyle dublindeyim ve bu yaziyla yeni karsilasiyorum:)deneyimlerinizi burda kaldigim sure boyunca bende deniycem fatma hanim tesekurler.
Fatma Olcucu
06 Kasım 2015, 07:49Teşekkür ederim. Şimdi biraz soğuktur oralar ama yine de keyfini çıkarın 🙂
Musa
16 Kasım 2015, 08:15Selamlar, öncelikle bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim. Şubat ayında dil eğitimi için 6 haftalık Dublin planım var. Şubatta hava durumu nasıl olur, insanlar sokakta olur mu bilginiz bulunuyor mu?
Fatma Olcucu
16 Kasım 2015, 12:59Merhaba, rica ederim. Soguk oluyor ama insanlar icerek isiniyor diyebiliriz 🙂 subattan itibaren 6 hafta ise St. Patricks Day’e kadar kalma ihtimaliniz var umarim oyledir. Ozellikle 17 mart haftasi Dublin cok eglenceli olacaktir.
İlbars ŞAHİN
30 Aralık 2015, 09:42Öncelikle böyle keyifli ve heyecanlandıran yazınız için elinize sağlık teşekkürler:). Benim birkaç sorum olacak? Öncelikle bir dublinde 8-9 ay kalmak için gitmenin dil kursları dışında bir yolu varmıdır? Dil kursuyla da gidersem varımı yoğumu kursa ve aile yanı konaklamaya vereceğim. Fakat 6 ay üzeri süre için gidersek çalışma izni alabiliyormuşuz(bildiğim kadarıyla). ilk 1-2 ay çalışamadığımı varsayarak ne kadar parayla gitmeliyim. Ve iş bulmak o kadar kolay olur mu? Müsait bir zamanda cevaplayabilirseniz çok memnun olurum şimdiden teşekkürler Fatma Hanım:)
Fatma Olcucu
30 Aralık 2015, 15:16Merhaba, nasıl bir iş yapmayı düşündüğünüzü bilmiyorum tabii ama Dublin pahalı bir şehirdir ve ‘fırsatlar ülkesi’ değil bence, yani varınızı yoğunuzu koyup risk alırsanız aldığınız risk fazla büyük olabilir. Yazımda ücretlerden bahsetmiştim ona göre ortalama bütçe hesabınızı konaklama ve yeme-içmeye göre siz yaparsınız. Bol şanslar.
Amine sahin
21 Mart 2016, 18:02Selam yazı için teşekkürler fakat merak ettiğim bir şey var aynı şekilde irlanda vizesi ile ingiltereye giriş yapılabiliyor mu? Uçak yerine farklı yollar kullanıldığı zaman herhangi bir kontrol var mı?
Fatma Olcucu
21 Mart 2016, 21:46Merhaba, hayır bildiğim kadarıyla giriş yapılmıyor. Sınırda durdurup vize kontrol etmiyorlardır ama riskli bir konu.
zoro
13 Haziran 2016, 08:49slm öncelikle deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim. 1 haftalık turist vizesi çıkarmak istersem çok sorun olur mu? 20 ağustos ta dubline gidecem ve 5 eylül de ispanya ya gidecem schengen vizesini çıkarmak sizce ne kadar mantıklı 🙂 ?
Fatma Olcucu
13 Haziran 2016, 13:52Merhaba, rica ederim. Aslinda sorunuzu tam anlamadim, Dublin’den Ispanya’ya gecmek icin Schengen vizesi almam lazim mi diyorsaniz evet lazim, iki vize birbirinden farkli. Dublin’e girebilmek icin Irlanda veya kosullarini anlattigim sekilde Ingiltere vizesi sahibi olmalisiniz, Schengen ülkeleri icinse Schengen vizesi.
zoro
16 Haziran 2016, 18:24anladm fatma hanım 1 hafta için vize işlemlerine şimdi baslamak gerekr mı ? vize işlemlerini kendim yapabilrmiym yoksa vize şirketlerine basvuraym mı ? oraya gittgmde szin de tanıdığınız kmse yok mu bize yardmcı olsun. ve bnde takıp ettgm kadryla pahalı bir şehir 3 kişi gidecez ancak yer ayarlamadk henüz. orada yer alan google binasına girebirmyz ?
Fatma Olcucu
20 Haziran 2016, 09:53Gideceginiz kesinse vize islemlerine bir an önce baslamalisiniz, genel kural 🙂 Ingilizceniz varsa kendiniz yapabilirsiniz vize bölümünde anlattigim sekilde, yoksa belki anlamaniz zor olabilir yardim almayi deneyebilirsiniz. Yardimci olabilecek kimse yok maalesef, yazdiklarimla yardimci olmaya calisiyorum gitmeyi düsünenlere. Google binasina giremezsiniz ben orada calisan arkadasim oldugu icin girdim, turistik bir yer degil. Bana tarihlerinizi, istediginiz oda detaylarini ve butcenizi iletisim adresimden mail atin size otel bakip oneri gonderirim.
Elif
15 Mayıs 2017, 08:29Merhaba. Londra’dan Dublin’e geçmeyi düşünüyorum. Dublin’e geçmeden önce Londra’da en az 24 saat geçirilmeli kısmına takıldım. Dokümanda şöyle bir ifade var:
“The person travelling will be required to have landed in and gained lawful entry to the UK, on foot of the current visa, prior to undertaking the journey to Ireland. Lawful entry to the UK will be attested by the appropriate entry stamp of the UK Border Agency. Therefore, transit passengers through the UK to Ireland, who do not pass through immigration in the UK, will still require an Irish visa. There is no minimum length of stay in the UK required before travel to Ireland.”
Pasaport kontrolden geçip giriş damgasının pasaportta olması yeterli diye anlıyorum buradan. THY ile Londra’ya uçup pasaportu damgalattıktan birkaç saat sonra mesela ryan air ile Dublin’e gidilmesinin önünde bir engel var mı? İnternette biraz araştırdım ama bu konuda çok net bir bilgi bulamadım. Bu şekilde sıkıntı yaşamış olan varsa yorum bırakabilirse sevinirim… Teşekkürler
orhan
05 Şubat 2018, 04:49merhaba , aynı sorunu yasıyorum suan. londraya ınıp bir kaç saat içinde dublin e gidicem. herhangi sorun yasadınız mııı ___? acıl cevap çok tesekkurler
Hande
26 Eylül 2017, 16:51Merhabalar.. İrlanda’ya UK vizesi ile girilir mi diye araştırırken ortada da çok fazla bilgi kirliliği varken yazınıza denk geldim ve gerçekten çok ta mutlu oldum. Durumla ilgili vermiş olduğunuz bilgileri okudum (hem yazdığınız hem de linkini verdiğiniz yerden). Yalnız bir şeyi hala merak ediyorum. Örneğin ben 6-8 Ekim arası Londra’da olucam ve sonrasında kendi ülkeme döneceğim ve Aralıkta ve ya Şubatta Dublin’e gitmek istiyorum. Dublin’e girişte memurları gelme amacıyla ilgili ki amaç turistik gezi bir ikna durumu söz konusu sanırım. 🙂 Siz bu şekilde mi gittiniz havaalanında ki tutum nasıl oluyor onu merak ediyorum. Özellikle de tek başıma gitmeyi düşünüyorsam.
Fatma Olcucu
27 Eylül 2017, 08:16Merhaba, isinize yaradigina sevindim. Ben de tek basima gitmistim Irlanda insani guleryuzludur anlattigim sekilde UK’ya girdiginizden itibaren Duration of Stay suresi icinde kaliyorsaniz sorun olmamasi lazim.
Hande
27 Eylül 2017, 13:28Teşekkür ederim..
Merve
06 Şubat 2018, 11:01Merhaba,
Fatma Hanım bu yararlı paylaşımınız için teşekkürler 🙂 Nişanlımla balayı için İrlanda’ya gitmeyi düşünüyoruz. İlgimizi çeken bir ülke. Tecrübelerinize dayanarak balayı çifti için bu ülkeyi önerir misiniz? Sakin bir tatil istiyoruz. Eylül ayında olacak balayı planımız inşallah. Başka önerebileceğiniz yer olursa yeni önerilere de açığız 🙂
Şimdiden teşekür ederim 🙂
Fatma Olcucu
13 Şubat 2018, 10:57Merhaba, bilmem ki oyle balayi romantizmi olan Roma, Paris gibi bir destinasyon degil ama balayi bahane biz normal tatil yapacagiz diyorsaniz olur elbette.
Murat Çelik
22 Nisan 2018, 14:42Öncelikle Merhabalar Fatma hanım,şu an sizinle paylaşacağım şeyi bende yeni öğrendim.Yaptırdığım DNA test sonucunda ATA’larımın İrlandalı olduğunu öğrendim.Avrupanın hemen hemen her yerinde bulundum lakin İrlanda’ya hiç gitmedim.size mail adresimi iletişimi vericem benimle kontağa geçerseniz mutlu olurum.cerko@gmx.de
Mustafa ESEN
30 Nisan 2018, 09:28Merhaba Fatma Hanım,
Öncelikle emeğiniz için teşekkür ederim,bir gezi için harcanan emeği iyi bilenlerdenim ; Ucuz uçak, uygun ve varsa özel günlere denk getirmek, uygun konaklama ve güvenli bölge seçmek ve sonunda da mümkün olan tüm gezilesi yerlere ulaşabilmek için sıkı bir araştırma ve günlük gezi programları yapmak ve dahası.Tabi bunlar bitip her şey hazır olduğunda mutlu bir yorgunluk akabinde seyahat gününü beklemek 🙂
Siz bir de bunun üstüne geziden sonra detaylı bir şekilde yazıya döküp gezginleri ve ilgilenenleri sanki gezercesine anlatıyorsunuz , tekrar teşekkürler.
Benim size küçük bir sorum olacak, eşim ile defalarca (Uzun süreli UK vizemiz mevcut) İngiltere, iskoçya seyahatimiz oldu bu sefer Dublin’i ziyaret etmek istiyoruz ve ileri tarihe Londra Stansted havalimanına uygun uçak bileti yakaladık ve buradan da Dublin’e Ryanair ile Stansted’den (Hava limanından hiç çıkmadan 1- saat ara ile) uçmak istiyoruz.
Daha önce hiç ayrı firmalardan uçak bileti alıp arada transfer yapmadığım için endişem var, İstanbul’dan Stansted’e gidiş dönüşü ayrı, Londra Dublin gidiş dönüşü de ayrı firmadan kendim alırsam bu şekilde İstanbul’dan Stansted’e ulaştıktan sonra Pasaport kontrolden UK girişi yapıp kaşe vurdurtmam gerekli mi? ki böyle yaparsam 2 saat sonra tekrar ülkeden çıkış yapıp Dublin’e uçmam gerekli. Yoksa Biletleri kendim dahi alsam 24 saat içinde olduğu için pasaport kontrolüne girmeden (UK giriş kaşesi vurulmadan) Dublin uçuşu için transit olarak mı geçmem gerekli?
Tabi bu şekilde Dublin’e girişim doğru ve yasal olur mu sizce ?
Sorum uzun oldu, yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim. İyi geziler dilerim 🙂
Fatma Olcucu
02 Mayıs 2018, 12:02Merhaba, herhangi bir yükümlülük altına girmemek için bu tür sorulara cevap vermeyi tercih etmiyorum. Bildiğim kadarıyla son durumda UK ülkesinde 24-36-48 saat kalmak gibi kriterler de aranabiliyor, yani söylediğiniz 2 saat yeterli olmayabilir. Yetkili kişilere danışmakta fayda var.
Ankarali
31 Mayıs 2018, 07:49Selamlar, İngiltere vizesine sahibim 2 yıllık , İrlanda da ne kadar kalabilirim? İrlanda’ya girdiğim de pasaportuma şu tarihte çıkış yapmaniz gerekiyor diye bir ibare var mıdır?
mustafa
20 Haziran 2018, 21:34merhabalar. öncelikle benim londraya uçak biletim var irlanda vizesiyle londraya gidebilmiyim sonra da dubline geçicem sorun yaparlar mı ingiltere için irlanda vizesini
A.Y
07 Ocak 2020, 16:44Merhaba,
Bu koşullar sadece Türkiye’de ikamet eden Türk vatandaşları için bi geçerli acaba bundan emin değilim. Türk vatandaşıyım. Barselona’da ikamet ediyorum. Beklenen uk vizem var ve İngiltere’ye girişim var buraya kadar güzel. İkametim Türkiye’de değil alırlar mı acaba Barselona’dan direkt uçuşta da. Madrid başkonsolosluğuna yazdım gidemezsiniz dediler. Irlandanın kendi sayfasında kişi sadece kendi ülkesinden giderse geçerlidir diye bir ibare yok. Kafam karışık seyahatimi yakmalı mıyım şansımı deneyip gitmeli miyim. Kontrolden geçemezsem ilk uçağa bilet almaya zorlanıp döneceğim havaalanından, çok acı.
Fatma Olcucu
07 Ocak 2020, 17:08Bana sorun olmaz gibi geldi, sonucta sartlar oturdugunuz yere gore degil vatandasliginiza gore belirleniyor olmali. Ama yazida verdigim resmi belgenin tamamini dikkatlice okumaniz ve belki ek arastirma yapmaniz gerekiyor.