Filipinler ismini her geçen gün gezginlerden daha fazla duymaya başladı ve eşsiz lagünleri, koyları, plajları ile bu güzel ülkeyi keşfetmeye niyetlendiyseniz aklınıza gelen ilk soru Filipinler tatili ne kadar tutar olacak. Filipinler pahalı mı ve maliyetler konusunda bilgi edinmeniz için 2018 yılında iki kişi 16 gece gerçekleştirdiğimiz Filipinler gezisi harcamalarımızı Filipinler tatil fiyatları yazımda toparladım.
Biz Filipinler tatilinde en çok gidilen yerler olan Palawan adası, Cebu-Bohol ve Boracay adasının hepsini gezdiğimiz için önce fiyatları her biri için ayrı ayrı anlatacağım. Böylece, saydığım üç bölgenin tamamı için vaktiniz yoksa maliyet sizin için nasıl değişecek yalnızca ilgili kısımlara bakarak öğrenebileceksiniz. Sonrasında bu bölgelerdeki fiyatlara uçak bileti ve internet gibi genel masrafları da ekleyerek tatilin tamamının ne kadar tuttuğuna bakacağız.
Filipinler gezisi boyunca birden fazla otelde kalmak gerektiği ve otel standartları sinek-böcek, sıcak su, internet gibi birçok açıdan düşük olabildiği için oteller konusunda dikkatli olun ve FİLİPİNLER’DE NEREDE KALINIR yazımı mutlaka okuyun.
Filipinler Para Birimi
Filipinler para birimi Filipinler pezosu (PHP) olduğu halde tüm çevirmeleri USD üzerinden yaptığımız için daha anlaşılır olacağını düşünerek harcamaları USD olarak kullandım. Tur fiyatları gibi bazı harcamaları ise gittiğinizde doğrudan karşılaştırabilmeniz için yerel kurda ayrıca belirteceğim. Yaklaşık olarak 1 USD = 50 PHP gibi bir oran oluyor ve biz gittiğimizde de o civarlardan para bozdurduk. Güncel oranlar için şu siteye bakabilirsiniz.
Yazı boyunca her şey, aksini belirtmediğim sürece iki kişiliktir.
Filipinler Tatil Fiyatları : Palawan Adası
Öncelikle Filipinlerin kalbi diyebileceğimiz ve Filipinler gezisi yapan herkesin mutlaka uğraması gereken Palawan adası ile başlayalım. Palawan adasında en meşhur gezilecek yerler olan Puerto Princesa – El Nido – Coron şeklinde bir rota yaptık ve 8 gecede 818 USD harcamışız.
Konaklama
Konaklama (317 USD): 1 gece Puerto Princesa Mariafe Inn oteli 28 dolar, 4 gece El Nido Inngo Tourist Inn oteli 187 dolar, 3 gece Coron CTJJ Guesthouse oteli 102 dolar tuttu.
Aktivite
Aktivite (312 USD): Palawan’daki her durakta ilgimizi çeken bütün aktiviteleri yaptık, yani aklımda kalan hiçbir şey olmadı. Bizim ilgimizi çekmediği için katılmadığımız dalış kursları ve imkanları ise çok geniş, kapsamına göre fiyatları 30 dolar civarından başlıyor. Filipinler’de dalış (scuba diving) için meraklılarına El Nido ve Coron resifleri birer cennet olabilir.
Bizim aktivite harcamalarımızı tek tek detaylandırayım.
Puerto Princesa’da Underground River turu 3200 PHP tuttu. Gidince ayrıca ‘Environmental fee’ diye zorunlu bir vergi istediler ona da 300 PHP verdik. Tura giden yol üzerinde mağara gezisi ve zipline uçuşu yapılabilecek bir yerde durduk, zipline uçuşu diye bir aktivite Filipinler genelinde yaygın nedense. Ben de öyle adrenalinli şeyleri sevdiğimden katılalım dedik, mağara gezisi artı zipline aktivitesi 1000 PHP tuttu. Toplamda Puerto Princesa’da 90 dolar harcamışız.
El Nido’da mutlaka yapılması gereken Tour A ve Tour C tekne turlarını yaptık. Normalde Tour A fiyatı kişi başı 1200 PHP ve Tour C fiyatı kişi başı 1400 PHP. Biz bir şekilde otelden ikisi için birden bilet alıp toplam 4000 PHP verdik (600 PHP indirim). Demek ki El Nido’daki tekne turlarına 80 dolar harcamışız.
Coron’da üç farklı tur yaptık. Super Ultimate Tour toplam 3200 PHP idi. Teknede bazı sorunlar çıktığı için şikayet edip 400 PHP indirim alarak 2800 PHP verdik. Island Escapade Tour 2500 PHP idi, yolda geçen süreler çok uzun olduğu için bu turu pek sevmedik. Öylesine vakit doldurmak için aldığımız ve Filipinler genelinde birçok yerde yine çok yaygın bir aktivite olan Firefly Watching Tour ise ateş böcekleri ve planktonları izlemenin eşsiz tecrübesiyle gezimizin yıldızıydı, yüzen restoranda akşam yemeğinin de dahil olduğu bu tura 1800 PHP verdik. Öyleyse Coron’da 142 dolar harcamışız.
Ulaşım
Ulaşım (109 USD): Palawan adası içindeki ulaşımları bu kısımda toparladım, uçak biletleri yok. Uçak biletlerini en sonda tatilin tamamına bakarken göreceğiz. Filipinler gezisine biz Palawan adası ile başladığımız için birkaç dolarlık küçük tutarlar için pazarlık etmeyi gereksiz görüp başta biraz kazıklandık. Sonra hem ‘kazıklanan enayi turist’ muamelesi görmek hoşumuza gitmediği hem de o küçük birkaç dolarlar tatil sonuna kadar birikirse büyük bir tutar olacağı için daha dikkatli davranmaya başladık.
Puerto Princesa havaalanından otele götüren tricycle için 200 PHP verdik, aslında 50 PHP yeterli olacaktı.
Puerto Princesa El Nido arası ulaşım için van transfer denilen minibüsü kullandık 800 PHP tuttu. Şoför bizi El Nido otelimize bırakmak için 100 PHP daha istedi verdik, aslında kavga edip vermeyebilirdik çünkü sanırım böyle bir ücreti şoför kendi uydurdu.
El Nido’da tricyclelar için sabit fiyat olduğundan gereksiz diyaloglar neyse ki pek olmuyor, Las Cabanas plajına gidip sonra geri dönmek için 300 PHP verdik.
El Nido Coron arası ulaşım için önerilen yöntem olan Montenegro Fast Ferries biletine 3520 PHP, liman vergisine 40 PHP ödedik. El Nido limanına gitmek için tricycle’a 50 PHP ve vardıktan sonra Coron limanından otelimize gidebilmek için tricycle’a 100 PHP verdik.
Coron’da gün batımı manzarasıyla meşhur olan Mount Tapyas’a gitmek için yine tricycle’a 30 PHP ödedik.
Yemek
Yemek (61 USD): Yeme içme fiyatları ortalama yerlerde pek değişmiyor, biz de öyle ortalama yerlerde yedik. Aslında biraz az yediğimizi söyleyebiliriz, Filipinler yemekleri genel olarak hem bana hem eşime dokundu. Gerçi diğer gidenlerden pek böyle bir şey duymadım, sanırım sadece bize pek uymadı. Sonuçta siz bu kısımdaki harcamalarınızı biraz daha fazla olacak diye düşünebilirsiniz.
Fiyatlar şu civarda; kahvaltı 150 PHP, pizza 400 PHP, diğer yemekler 350 – 500 PHP, shake veya smooethie denilen taze meyve suları 200 PHP, dondurma 50 – 100 PHP, kutu içecekler 50 PHP, 1 litre şişe su 20 – 30 PHP.
Biz 8 günde az yiyerek 61 dolar harcadıysak, normal yiyen bir çift günde 10 – 12 dolar harcar diye yuvarlayabiliriz. Genel konsept tekne turu olduğu ve onlar da öğle yemekli olduğu için yalnızca akşam yemeği ve otelinizde yoksa kahvaltıya para harcıyorsunuz. Bizim El Nido otelimizde kahvaltı yoktu, diğerlerinde vardı.
Alışveriş
Alışveriş (19 USD): Backpack ile gezdiğimiz için pek alışveriş yapmıyoruz ama El Nido’da tekne turları için su geçirmez çanta ve deniz ayakkabısı almak şart oluyor. Hijyen konusuna çok önem veriyorsanız şnorkel de alınabilir (veya varsa yanınızda götürülebilir), ama biz ‘tuzlu suda mikrop ölür’ diyerek turda verilenleri kullandık 🙂
Puerto Princesa’da zipline uçuşu sırasında çekilen fotoğrafı çok komik bulduğumdan 300 PHP’ye satın aldım. El Nido’da iki deniz ayakkabısına 600 PHP ve 20 litre su geçirmez çantaya 350 PHP verdik, bu ikisi olmadan tekne turuna çıkmayı hiç düşünmeyin. Onun dışında da kartpostal magnet gibi ufak şeyler aldık.
Filipinler Tatil Fiyatları : Boracay Adası
Palawan sonrası, dünyanın en güzel adası kabul edilen Boracay adasına bakalım. Birçok kişi Boracay’ı çok kalabalık olduğu için tatil planından çıkarsa da, biz adanın en meşhur ve kendine ait plajı olduğu için son derece sakin olan otelinde 4 gece kaldık ve bizim için çok güzel geçti. Bizim yaptığımız gibi Filipinler tatilinin Boracay kısmını sona getirebilirseniz, acayip dinlenmiş halde tatili kapatarak eve musmutlu dönmeniz mümkün 🙂
Filipinler’de balayı nasıl olur diye düşünüyorsanız Boracay’da bizim kaldığımız otelde huzurun keyfini çıkarıp canınız istediğinizde ücretsiz shuttle servisleriyle kalabalığa karışarak gayet güzel vakit geçirebilirsiniz. Filipinler’in en pahalı yeri olduğunu rahatlıkla söyleyebileceğimiz Boracay’da biz 4 günde 623 dolar harcamışız.
Konaklama
Konaklama (504 USD): Bahsettiğim Fairways and Bluewater Boracay otelinde 4 gece harika bir kahvaltı büfesi dahil bu fiyata kaldık. Filipinler ortalamasının biraz yukarısında olduğu halde değdiğini düşünüyorum. Bu kadar donanımlı bir otel sanırım başka yerde olsaydı gecelik fiyatı böyle olurdu.
Yemek
Yemek (80 USD): Otelin kahvaltısı çok iyi olunca ve biraz da yanımıza alınca yalnızca akşam yemeği yiyerek günde bir öğünle yeme içme olayını kapatabildik. Tabii otelin kendisi pahalı olunca yemek fiyatları da normalin bir tık üstündeydi. Genel olarak yine yeme içme fiyatları Palawan ile aynı, ama Boracay gece hayatı ünlü olduğundan alkollü kokteyllere girmek isterseniz (mesela Filipinler’de su gibi rom tüketiliyor) fiyatları 150 – 250 PHP civarında. Bazı barlara ise yine bu civarda giriş ücreti istenebiliyor. Bira ise ortalama 100 – 150 PHP.
Ulaşım
Ulaşım (30 USD): Biz Boracay adasına en yakın havaalanı olan Caticlan’a vardık. Biraz daha uzak olan ama daha uygun fiyatlı uçuşlar bulunabilen Kalibo havaalanı da varmış, oraya varıyorsanız ulaşım ücretleri biraz daha fazla tutacaktır.
Caticlan Havaalanı’ndan port denilen limana gitmek için tricycle artı gemi bileti almak gerekiyor, toplam 100 PHP. Terminal fee ve environmental fee diye çok manasız vergiler ekleniyor, onlar da 175’erden 350 PHP. Tüm bunların sonunda Boracay’a varıyorsunuz ama bizim otel merkezde olmadığından bir kez daha tricycle’a binmemiz gerekiyordu ona da 200 PHP ödedik. Boracay dönüşünde otelden havaalanına varmak için tekrar aynısını yaptık, toplamda tek yön otel-Boracay arası 200 PHP Boracay-havaalanı arası 500 PHP daha tuttu. Otelin önerdiği pahalı ama konforlu transfer hizmetini almadık, böyle anlatınca karışık gibi görünse de herkes aynı şeyi yaptığından yolunuzu buluyorsunuz. Bu paragraftaki ana fikir, oteliniz transfer hizmeti sağlıyor ama siz acaba alsam mı diye düşünüyorsanız, toplu taşımayla iki kişi tek yön 10 dolar gibi bir ücrete Boracay Caticlan havaalanından merkeze ulaşım sağlanıyor, ona göre karar verirsiniz.
Boracay merkez kabul edilen DMall için otelin ücretsiz shuttle servisi olduğundan shuttle saatlerine uyarak ada içinde ulaşıma pek para ödemedik. Aynı otelde kalırsanız siz de benzer şekilde yaparsınız veya kalabalık olsa da yine merkezde kalacağım diyorsanız zaten böyle bir masrafınız olmaz. Yalnızca bir gece Boracay geceleri nasıl oluyormuş görüp eğlence hayatına takılalım diye geç saate kaldık, orada da otele dönmek için tricycle’a 150 PHP verdik.
Alışveriş
Alışveriş (9 USD): Boracay’dan ne alınır için benim cevabım Hindistan cevizi yağı (coconut oil). Ben saçlarıma bakım yapmak için kullanıyorum ama yemek yaparken özellikle tatlılarda kullanılabilir, veya cilt bakımından hastalıklara karşı korumaya kadar sayısız faydası varmış. O yüzden iki tane 100 ml coconut oil aldım ve 270 PHP tuttu. Onun dışında kurutulmuş muz ve Hindistan cevizi gibi atıştırmalıklar da alabilirsiniz, paket fiyatları 70 PHP civarında. Kıyafet alışverişlerine ben girmedim, her bütçeye hitap eden seçenekler vardı.
Bizim Boracay’da hiç bütçe ayırmadığımız şey ise aktiviteler oldu. Dediğim gibi tatilin sonuna getirdiğimiz için yeterince tekne turu ve koy gezisi yapmıştık, tekrar o curcunaya girmektense adanın bembeyaz sahillerinde dinlenmeyi tercih ettik. Turların fiyatları Palawan adasındaki turlarla benzer şekilde kişi başı 25 dolar civarından başlıyordur diye tahmin ediyorum. Bir de isterseniz masaj seçeneği çok var, fiyatları bir saatlik masaj için 7 dolardan başlıyor.
Filipinler Tatil Fiyatları : Cebu-Bohol
Cebu-Bohol ikilisinde ikişer geceden toplam 4 gece kaldık, zamanınızı turlara yetişecek şekilde ayarlayabiliyorsanız yalnızca birinde kalıp diğerine günübirlik gitmek gibi bir planlama da yapılabilir. Burada 468 dolar harcamışız ve ilginç bir şekilde aktivite fiyatları konaklama fiyatlarından daha fazla olmuş. Detaylarına bakalım.
Aktivite
Aktivite (213 USD): Cebu ve Bohol’daki gezilecek yerlere, Filipinler genelinden farklı olarak bireysel tur alarak gidiliyor. Yani grupla olanlar da mutlaka vardır ama denk gelmedim.
En pahalı olan aktivite Cebu Oslob’da balina köpekbalıklarıyla yüzmek + Tumalog ve Kawasan şelalelerini görmek şeklinde olan tam günlük bireysel tur. Bu tur için şoför ve iki rehberden oluşan ekibe 4500 PHP verdik. Rehberleri istemiyorum deme şansınız yok ve aracın içinde geliyorlar. Zaten fotoğraf çekmek ve eşyalarınıza sahip çıkmak gibi birçok işe yarıyorlar J Balina köpekbalıklarıyla yüzmek 2000 PHP, Tumalog şelalesi giriş 40 PHP, girişe motosikletle gitmek zorunda olduğumuzdan götürenlere 100 PHP verdik. Kawasan Falls (Kawasan Şelaleleri) girişi ise toplam 90 PHP tuttu. Demek ki Cebu’daki yapılması gereken şeylerin en önemlilerini kapsayan bu tam günlük tura her şey dahil 6690 PHP (yaklaşık 135 dolar) vermişiz.
Adrenalin sevdiğimi söylemiştim, Cebu’da feribot saatlerinden dolayı yarım günlük ekstra vaktimiz kalınca Cebu Sky Experience denilen bir gökdelenin tepesindeki eğlence yerine gittik. Çatıda güvenlik halatlarıyla bağlı şekilde yürüme ve aşağıya eğimli koltukta oturma gibi saçma ama eğlenceli şeylere toplam 1000 PHP ödedim. Bu kısım tamamen opsiyonel ve benden başka yapan pek görmedim, ilginizi çekmiyorsa atlayabilirsiniz.
Bohol’da ise mutlaka yapılması gereken yine tam günlük Chocolate Hills (Çikolata Tepeleri) + Butterfly Park (Kelebek Parkı) + Tarsier Sanctuary (Tarsier maymunlarıyla tanışma) + Loboc River tekne turu (Loboc Nehri) gibi çok noktadan oluşan geziyi yaptıracak şoföre 2500 PHP ödedik, Cebu’da olduğu gibi Bohol için de şoförü kaldığınız otel kolaylıkla ayarlayabiliyor.
Şoför haricinde gün boyu ücret ödemeye devam ettik; Çikolata Tepeleri giriş ücreti 100 PHP, Butterfly park giriş 90 PHP (rehber çok tatlı olduğundan 20 PHP bahşiş de verdik), Tarsier sanctuary giriş 120 PHP, sallanan bir bambu köprünün üzerinden geçmek 70 PHP, Loboc Nehri’nde öğle yemekli tekne gezisi 1100 PHP, teknede sanatçılara bahşiş 20 PHP derken Bohol gezilecek yerlerin tamamı 3830 PHP (yaklaşık 77 dolar) tutmuş.
Konaklama
Konaklama (124 USD): İki gece Pillows Hotel Cebu 48 dolar tutmuş, tabakta basit bir kahvaltı dahildi ve temiz güzel bir oteldi. İki gece Bohol Tagbilaran’daki Belian Hotel ise 78 dolar tutmuş, bence yine fiyat-performans açısından başarılı bir oteldi ve Tagbilaran feribot iskelesine yürüme mesafesinde olduğumuzdan Bohol’a feribotla vardıktan sonra ulaşım için ücret ödememize gerek kalmadı.
Yemek
Yemek (57 USD): Cebu, Filipinler’in başkent Manila’dan sonra ikinci büyük şehri olduğundan büyük fast food zincirleri bulunuyor, McDonalds gördüğüm için bir gün o kadar sevineceğim söylense hayatta inanmazdım 🙂 İki tane cheeseburger menüye 230 PHP ödemişiz. Pizza hut içinse bölüştüğümüz pizza artı kola 300 PHP imiş.
Cebu’daki tur sırasında gittiğimiz Kawasan şelalelerinin restoranı gayet güzeldi, noodle artı kola 230 PHP tutmuş. Bohol’da yine pizza ve kolayı bölüşmüşüz 400 PHP tutmuş. Küçük ve çok lezzetli muzlardan ise tanesi 10 PHP olmak üzere 6 tane almışız. Onun dışında marketlerden yine litresi 30 PHP’den su ve cips bisküvi gibi atıştırmalık masrafı yapmışız.
Gördüğünüz gibi biz yine bölüşmeli filan biraz az yemişiz, Filipinler yemekleri (veya Filipinler’de yenilebilecek normal yemekler diyelim) ile arası daha iyi olanlar biraz daha fazla yeme içme masrafı yapacaktır. İki kişi günlük 15 – 20 dolar arası gibi düşünebilirsiniz.
Ulaşım
Ulaşım (55 USD): Yukarıda anlattıklarımdan anlayacağınız üzere gezilecek yerlere bireysel tur kapsamında götüren şoförlere ödediklerimizi aktivite kısmına dahil etmiştim. Buradaki ulaşım masrafları ise temelde Cebu – Bohol arası feribot ulaşımlarından oluşuyor.
Bohol’dan uygun uçuş bulamadığım için Cebu’ya uç, gez, Bohol’a geç, gez, Bohol’dan sonraki durağa geç gibi düz bir plan yerine tekrar Cebu’ya dönmek şeklinde git-gel yapmamız gerekti. Cebu Bohol arası ulaşım için en iyi yol olan Oceanjet feribotunda klimalı kapalı yerden aldığımız biletler 1000 PHP tuttu, 100 PHP vergi eklediler. Bohol’dan dönüşte ise bilet fiyatı yine aynıydı ama vergisi için 40 PHP istediler, artık nasıl bir vergiyse her yerde değişiyor J Bohol’da ayrıca backpacklerimizi bir yere yerleştirmek için ‘baggage check in’ diye bir saçmalık uydurup 100 PHP daha istediler. Kısaca Cebu – Bohol arası feribot tek yön iki kişi 22 dolar civarı diyebiliriz.
Cebu’nun büyük şehir olduğunu söylemiştim; o yüzden bildiğimiz karayolları ve taksilerden de var. Beyaz taksiler daha ucuz olduğundan ona binerek feribot iskelesinden otele gitmek 195 PHP tuttu. Diğer taksi kullanımımız içinse otelden havaalanına 300 PHP ödedik. Filipinler’de Uber kullanılıyor mu diye merak ettiyseniz evet, ama bu beyaz taksiler biz kontrol ettiğimizde Uber’den biraz daha ucuz gösteriyordu.
Bir de toplu taşıma için jeepney denilen minibüslere iki kez binerek Cebu’yu biraz gezdik. Tek yön 7 PHP’den iki kişi git-gel 28 PHP yapmış.
Alışveriş
Alışveriş (19 USD): Kabin bagajıyla (backpack) seyahat ettiğimiz için yanımıza alabildiğimiz 100 ml güneş kremi bitti, 255 PHP’ye 100 ml güneş kremi aldık. Bohol’da Çikolata Tepeleri’ne gittiğimizde çok minnoş göründüğü için üzerinde tarsier maymunu olan tişörtlerden almak istedik (yukarıdaki çalgılı fotoda üstümde) ve 200’er olmak üzere 400 PHP ödedik.
Bir de ben Bohol’daki AVM’den 85 PHP’ye yazlık havalı şapka aldım. Geri kalanı yine kartpostal, magnet gibi ufak tefekler.
Filipinler Tatil Fiyatları : Toplam Harcamamız
Eveet, bölgelere göre kırılımlarını verdiğim harcama dağılımlarını öğrendik. Şimdi Filipinler gezisi toplam ne kadara mal olur ona bakacağız. Bunun için yukarıda bölgelere göre dağıttığım harcamaların her bir kategorisini kendi içinde topluyorum, Filipinler’de internet kullanmamızı sağlayan sim kartın ücretini ve elbette şimdiye kadar hiç bahsetmediğim uçak biletlerini ekliyorum.
İnternet
İnternet (24 USD): Filipinler’de iki tane büyük GSM operatörü var; Globe ve Smart. Manila’da havaalanının içinde mutlaka göreceğiniz masalar oluyor, biz oradan bu fiyata iki tane 4 GB internet içeren Globe sim kart aldık. Arama eklemek isterseniz fiyat biraz daha artıyor, biz gerek görmedik.
Uçak Biletleri
Dış uçuşlar (721 USD): Saudia Havayolları ile İstanbul – Manila, Manila – Münih olarak yaptığımız uçuşlar bu kadar tuttu. Gidilen mesafeye oranlayarak bakınca aldığım en ucuz uçak biletiydi diyebilirim, hatta dönüşü Münih yerine İstanbul’a yapsak biraz daha ucuz olacaktı.
İç uçuşlar (338 USD): Filipinler içindeki uçuşların en uygun fiyatı çıkaran kombinasyonu beni çok uğraştırdı ve rotayı biraz da buna göre şekillendirdim. Puerto Princesa’yı hiç plana almadan Manila – El Nido uçuşu yapamadım mesela, Manila – Puerto Princesa şeklinde alıp sonra El Nido’ya van transfer ile gittik. Sonra Bohol – Boracay uçuşu da olmadı, Bohol’dan geri Cebu’ya dönüp Cebu – Boracay şeklinde uzatmak gerekti. Bir de kimisini kombinleyerek kimisini kendi başına farklı sitelerden aldım filan, epeyce uğraştırdı ama sonuçta uyguna halledebildim. Dağılımları şöyle:
- Air Asia ile Manila – Puerto Princesa uçuşu 88 USD
- Philippine Airlines ile Coron – Cebu uçuşu 77 USD
- Air Asia ile Cebu – Boracay (Caticlan) uçuşu 73 USD
- Cebu Pasific Air ile Boracay (Caticlan) – Manila uçuşu 84 USD
Bir de garip bir şey oldu; Manila’dan olan ilk uçuşta backpacklerimizi kabine kabul eden Air Asia, Cebu’da aynı backpacklere bagaj parası istedi. Direnmek pek işe yaramayınca 16 dolar da bagaj ücreti ödemiş olduk.
Kabin boy valiz veya backpack içine sığamayan biriyseniz bu yerel havayollarının hepsinde çanta büyüklüğü ve ağırlığına göre değişen bagaj ücreti ödemeniz gerekiyor, fiyatları bagaj başına 10 dolar civarlarında ama kontrol etmeniz ve bileti satın alırken (veya sonrasında) eklemeniz lazım, çünkü havaalanında eklemek daha pahalı oluyor. Yani biz backpack ile seyahat etmesek iki kişi 4 iç uçuş için en az 80 dolar daha ödeyecektik. Ayrıca birçok yerde kullanmamız gereken bisikletten bozma tricycle’lara da belki iki kişi artı valizlerle sığamayacağımız için iki ayrı tricycle’a binerek bu ulaşım fiyatlarını ikiye katlamamız gerekecekti. O yüzden başarabilirseniz bizim gibi az eşyayla seyahat edin ve böyle ekstra ücretleri hiç ödemeyin 🙂
Sonuçta yapmak istediğimiz her şeyi yapıp Boracay’da lüks otelde kalmak gibi ufak şımarıklıklar bile eklediğimiz iki kişi 16 gecelik Filipinler tatili bize neredeyse 3000 dolara mal olmuş. Yaşadığımız deneyimler ve gezip gördüğümüz yerler açışından sonuna kadar değdiğini düşünüyorum, isteyen herkese nasip olmasını dilerim.
Filipinler tatil fiyatları ve Filipinler gezisi ne kadar tutar yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Tugba
19 Mart 2019, 11:51Merhaba yeralti nehri gezisini hangi acentayla yapmistiniz
Fatma Olcucu
19 Mart 2019, 21:29Otele en yakın olanla yapmıştım, özellikle şu acentayla yapın gibi bir tavsiye gerektiğini düşünmüyorum.
Necmi
07 Haziran 2019, 08:33Selam
. manilada herşey dahil otel varmi
Fatma Olcucu
07 Haziran 2019, 12:03Her sey dahil olmasi onemli degil yeme icme zaten her yerde bulursunuz. Su otele bakin veya acilan sayfadan diger otelleri de incelersiniz: https://www.booking.com/hotel/ph/makati-diamond-residences.tr.html?aid=911198&no_rooms=1&group_adults=2&room1=A%2CA