Kuzey ışıklarının dansını izlemek, o harika fotoğraf ve videoları en az bir kere görmüş herkesin hayalidir. Acaba gerçekten böyle bir görüntü var mı konusunda gözlerinizle görene kadar tam emin olamıyorsunuz, çünkü gerçek olmak için fazla güzeller 🙂 O yüzden gidip gerçek olduklarını görün diye bu yazımda kuzey ışıkları nerede, ne zaman, nasıl görülür konularında bilgiler verip 3 farklı kuzey ışıkları gezisinin ikisinde başarı yakalamış biri olarak İsveç mi Norveç mi Finlandiya mı (Lapland) yoksa İzlanda mı daha iyi hakkındaki fikirlerimi paylaşacağım.
Tüm bu bilgilerle kuzey ışıkları gezisi yapmayı düşünenlerin her lokasyonu artıları ve eksileriyle değerlendirip kendi öncelikleri doğrultusunda seçim yapmalarına yardımcı olmalarını amaçlıyorum.
Kuzey ışıkları nedir, nasıl oluşur, ne renktir, insan gözüyle görülür mü, turla mı yoksa bireysel mi gitmek daha iyi olur, tur fiyatları nasıl ve uygulamalardan nasıl takip edilir gibi konular için KUZEY IŞIKLARI NEDİR, GEZİSİ NE KADAR TUTAR, TURLA MI BİREYSEL Mİ GİDİLİR yazımı okumayı unutmayın.
O yazımda olduğu gibi burada da eklediğim fotoğraflarda çok az düzenleme olacak veya hiç olmayacak, çünkü size filtreli harika fotoğraflar gösterip gittiğinizde filtresiz gerçeklik konusunda hayal kırıklığı yaşamanızın sebebi olmak bence yanlış bir yaklaşım (blogumun tamamında geçerli).
Kuzey ışıkları en iyi ne zaman görülür & nasıl görülür?
Kuzey ışıkları oluşma şekli itibariyle güneşten gelecek rüzgarlara bağlı olduğu için yılın herhangi bir gününde olabilir. Bu sebeple şu tarihlerde kesin görürsünüz diye bir şey yok. Ancak istatistiksel olarak kuzey ışıklarını görebileceğiniz en iyi dönem Eylül – Mart arasındadır.
Bu doğa harikası olayın yerden yüzlerce km yukarıda oluştuğunu düşünürseniz karanlık ve bulutsuz bir gökyüzüne ihtiyacınız olacak. Kış aylarında hem de en kuzey bölgelerde “karanlığı” erken saatlerde bulacağınız garanti ancak “bulutsuz temiz bir gökyüzü” yakalamak büyük oranda şansınıza kalmış, yeterince şanslı değilseniz yukarılarda bir yerde ışıklar şov yapsa bile araya bulutlar girince kimsenin görmesi mümkün olmuyor. Hava karanlık olduğu halde sizin olduğunuz yerde ışıklandırmalar varsa, yani şehirde bir yerlerdeyseniz evlerin ışıkları, aydınlatma ışıkları, araba farlarının ışıkları gibi etkenler de ışıkları görmenize engel oluyor.
Günün hangi saatlerinde görülür diye baktığımızda ise genelde 21:00 – 03:00 saatleri arasında olduğu söyleniyor, ama havanın karanlık olduğu daha geniş bir saat aralığında da görülebilir.
Kuzey ışıkları ekinoks tarihlerinde (23 Eylül ve 21 Mart) en iyi görülür veya gezinizi o tarihlere yakın planlarsanız ışıkları görme şansınız daha yüksek diye belki duymuşsunuzdur ama bununla ilgili kanıtlanmış veriler yok (veya ben bulamadım). Ocak ve Şubat ayları ışıkları görebileceğiniz yerlerde aşırı kara kış koşulları yaşandığı ve yukarıda söylediğim “bulutsuz gökyüzü” ön koşulu yağmur ve karda sağlanamayacağı için bu ekinoks söylentisinin çıktığını düşünenler olduğu gibi ekinoks tarihlerinde dünyanın eğiminin kuzey ışıklarının oluşmasına zemin hazırladığını düşünenler de var.
Biz de belki doğrudur diye düşünerek kuzey ışıklarını görmeyi planladığımız Norveç Tromso gezisi için 17 – 21 Mart tarih aralığını tercih etmiştik, yani daha fazla ekinoks olamazdı. Fakat vardığımız ilk gün kar fırtınası çıkıp 3 gün boyunca dinmeyince tüm şansımızı kaybettik, oysa Şubat ayında gelenler neredeyse her gün görmüşler (tam tersi de olabilirdi). Kısacası şans faktörünün etkisi çok büyük ve her şeyi doğru yaptığınız halde bile şansınız yaver gitmezse kuzey ışıklarını göremeyebilirsiniz.
Fakat biz 3 günlük kar fırtınasından sonra hava birden açılınca Tromso’daki üçüncü gecemizde ışıkları görebilmiştik ve göremesek de başka bir yere yeni bir gezi planlayıp yeniden şansımızı deneyecektik, o yüzden mucizevi bir doğa olayına tanıklık etmeye çalıştığınızı motivasyon olarak aklınızda tutup umudunuzu kaybetmemek çok önemli 🙂
Kuzey ışıklarını görmeniz için gereken bulunduğunuz yerde olması gereken her şeyi birden toplayalım:
- Yeterli şiddette solar aktivite olacak (şans işi – uygulamalardan takip edilebilir)
- Hava karanlık olacak (gece olacak artı yapay ışıklardan uzakta yer bulacaksınız)
- Hava bulutsuz olacak (ışıkları ‘kovalamak’ genelde bu maddeden geliyor , uygulamadan takip edip nerede bulut yoksa oraya gidecek veya bulutlar açılsın diye bekleyeceksiniz)
Özellikle ikinci maddeyle ilgili dikkatli olmalısınız; şehir ışıklarından komple izole bir yere gitmek, beklerken arabanızın farlarını kapatmak ve ay ışığından uzak olmak öncelikli yapabilecekleriniz arasında.
Kuzey ışıkları en iyi nerede görülür?
Kuzey ışıkları en iyi “Aurora Ovali” yani kuzey ışıkları ovali içinde kalan şehirlerden izlenebilir. Siz de benim gibi ilk defa duyunca anlamadıysanız bu oval nasıl bir oval diye aşağıya çizdim, gördüğünüz gibi Türkiye’den bakınca “orada bir oval var uzakta, gitmesek de görmesek de..” şeklinde ulaşması son derece zor görünüyor.
İşte bu yüzden, yani Aurora ovali içinde kalan her kara parçasında şehirleşme olmadığından ulaşım/konaklama imkanı olan başlıca yerleri tercih etmelisiniz. Kanada, Norveç, İzlanda, Finlandiya-İsveç-Rusya’nın kuzey bölgeleri (Lapland/Laponya) bu konuda pek çok imkan sağladığı gibi kuzey ışıklarını en iyi izleyebileceğiniz yerler oluyor.
Güney ışıklarını izlemek içinse Antartika’ya gitmelisiniz, ki burası bilim adamı değilseniz öyle hadi gidiyoruz diyip gidebileceğiniz bir yer değil. İlla görmek isteyenler Güney Atlantik Okyanusunda Güney Georgia ve Sandwich Adası, Yeni Zelanda’nın en güneyindeki Stewart Adası ve Arjantin’in en güney şehri olan Ushuaia’da şanslarını deneyebilirler, oralar güzelse bize de anlatsınlar 🙂
“Tamam genelini anladım, ama ben şimdi ışıkları görmek için bu alandaki yerlerden hangisine gideyim?” dediğinizi biliyorum. Kuzey ışıkları en iyi nerede gözlemlenir veya nasıl görülür için bir sonraki başlıktaki küçük bir terim bilgisi gerekiyor, o yüzden şimdi ona giriş yapıyorum.
KP index nedir?
Şehir ışıklarından uzak ve bulutsuz bir gecede kuzey ışıklarını görmek için tek ihtiyacınız “2 ve üzeri değerde KP Index” olacaktır. Peki nedir bu kuzey ışıklarını kovalarken bilinmesi gereken en önemli şeylerden birisi olan KP Index?
Kuzey ışıklarını oluşturan temel etken güneşten kopup gelen yüklü parçacıkların atmosfere çarpması olduğunu düşünürsek, KP index de bu parçacıkların ne kadar yüklü olduğunu gösteren bir değerdir diye özetleyebiliriz. Yani KP indexi ne kadar yüksekse o kadar fazla/şiddetli ve farklı renklerde kuzey ışığı görebilirsiniz. KP indexinin artmasıyla beraber ışıkların görülebileceği alan da genişliyor.
Aşağıda çizdiğim haritada KP indexinin kuzey ışıklarını görmenizle ne kadar direkt alakalı olduğunu görebilirsiniz. Ne demiştim, KP index 2 ve üzeri ise şansınız var, çünkü bakın KP 2 ile KP 3 arasındaki çizgiler kuzey ışıklarının gözlemlendiği İzlanda, Lapland ve İsveç-Norveç’in kuzeyi gibi yerlerden geçmeye başlıyor. O yüzden kuzey ışıkları için İzlanda mı, Lapland mı, Norveç mi (Tromso, Bodo, Trondheim..) daha iyi sorusunun gökyüzündeki aktivite anlamında fazla bir farkı yok ve KP indexleri birbirlerine çok yakın. Aradaki farkı yaratan durum genelde -artık konuyu anladığınızdan tahmin etmiş olmalısınız- hava o an orada bulutlu mu bulutsuz mu farkı oluyor.
Yine de “çok yuvarlak konuşma, sence kuzey ışıkları en iyi nerede görülür?” diye soracak olursanız benim şahsi fikirlerim gittiğim yerler olan Norveç, İzlanda ve Lapland için nasıl anlatayım. Araya gitmediğim İsveç’i de bilgi olarak ekleyeceğim, Norveç ile benzer koşullar var diye düşünebilirsiniz. Bir de vize durumunu merak edebilirsiniz, bu yazıda anlatacağım her yer için yeşil pasaport vizesiz ve normal pasaportlara Schengen vizesi yeterli oluyor.
İsveç ve Norveç şehir isimlerindeki lokal harfleri yazmaya uğraşmadım. Tromsø, Bodø, Luleå, Jukkasjärvi gibi olanlar var birebir benim yazdığım gibi görmeyince acaba farklı yer mi diye şüphelenmeyin, aynı yer.
Norveç & İsveç Kuzey Işıkları Gezisi
Norveç kuzey ışıkları turu veya gezisi deyince Norveç’in kuzey bölgelerine gidiliyor ve buralar gerçekten çok kuzeyde olduğundan ışıkları görme ihtimali yüksek. Ama dediğim gibi biz Tromso’da, hem de ihtimalin en yüksek olduğu ekinoks tarihlerinde yaptığımız 4 gecelik gezinin yalnızca 1 gecesinde görebildik, çünkü kar fırtınasına denk geldik. Tabii bizim talihsizliğimizdi, kuzey ışıklarının en iyi görüldüğü yerler arasında üst sıralarda olan Tromso’da normalde 4 gecelik gezinin 3 tanesinde filan görmeliydik.
Bir de bu Tromso gezisini planladığınızda “Tromso çok güzelmiş, gezilecek yerler çokmuş” diye gitmediğiniz ve sadece ışıklara odaklandığınız için ışıkları görememek çok büyük bir hayal kırıklığı yaratıp “boşuna o kadar vakit ve para harcadık” diye düşünmenize sebep olabilir. Yani Norveç’te kuzey ışıklarını izlemek için plan yapmak ‘kazanacağından neredeyse emin olduğun bir kumar olduğundan büyük oynamak’ gibi, kaybederseniz geçmiş olsun.
Tabii sakin bir tatil olur, kar manzaraları güzel ve Norveç zaten medeniyet seviyesinde arşa çıkmış filan sonuçta farklı şeyler görürsünüz ama ışıkları izleyebileceğiniz İzlanda ve Lapland ile kıyaslarsak gezilip görülecek yerler anlamında Norveç en zayıfı diye düşünüyorum. Biz kar fırtınasının çıkıp ışıkları görme ihtimalimizin olmadığı günlerde kısaca etrafa bakıp günün geri kalanında sanki evde boş bir hafta sonu geçiriyormuşuz gibi bol bol uyuduk ve telefonlarla takıldık.
Norveç’te kuzey ışıkları nerede izlenir derseniz bizim gittiğimiz Tromso dışında Trondheim, Alta, Lofoten Islands, Svalbard, Bodo, Varanger, Narvik gibi çok fazla alternatif bulunuyor. Bizim Tromso’yu tercih sebebimiz Oslo’dan uçak aktarmasıyla kolayca gidilebilmesi ve Tromso Havaalanı’nın kuzey ışıklarını izleme noktalarına yakın olmasıydı, yani havaalanına vardıktan sonra saatlerce yol gitmeyecektik. Aşağıya Norveç havaalanları için harita ekledim, Oslo’dan (veya Norveç’teki ilk varış noktanız neresiyse oradan) bu havaalanlarına iç uçuşların fiyatlarını kontrol etmeye başlayarak Norveç’in hangi noktasına gideceğinizi kestirmeye çalışabilirsiniz.
Hem İsveç hem Norveç’teki iç uçuşlar için Norwegian ve SAS havayollarının birçok uçuşu bulunuyor ve her ikisi de iyi, hangisinden ucuz uçak bileti bulursanız onu alabilirsiniz.
Aşağıda belli başlı noktalardaki otellerin fiyatlarını ve müşteri yorumlarını görüp booking.com üzerinden rezervasyon yapmanız için linklerini ekliyorum:
Kuzey ışıklarını kendiniz kovalayacaksanız araba kiralamak şart, sonuçta koşarak kovalamıyorsunuz 🙂 Bütçenize ve ihtiyaçlarınıza uyan arabalar için birçok araç kiralama sitesinin fiyatlarını bir arada sunup ucuza rezervasyon yapma imkanı sunan siteleri tercih edin. Bizim kullandığımız Discover Cars için tıklayın.
Benim gitmediğim İsveç’te kuzey ışıklarını görmek için de pek çok yer varmış, zaten Norveç’te olup İsveç’te neden olmasın değil mi 🙂 İsveç’te kuzey ışıklarının en iyi görüldüğü yer gökyüzünün açık olmasıyla ünlü Abisko imiş, hatta dünyanın en iyi noktası olduğunu söyleyenler de var. Abisko’ya ek olarak Kiruna, Jukkasjarvi, Gallivare, Lulea, Harads gibi şehirler en iyi yerler arasında.
İsveç’in kuzey bölgesindeki, yani saydığım kuzey ışıkları bölgelerine en yakın havaalanlarını aşağıya ekledim. İsveç’in başkenti Stockholm veya ilk varacağınız yer neresiyse oradan bu havaalanlarına bilet bakıp uygun bulduğunuza göre bir an önce otel rezervasyonlarınızı yapmalısınız. Dünyadaki birazcık gezen her insanın hayalinin kuzey ışıklarını görmek olduğunu ve bu küçük şehir/kasabaların ne kadar kısıtlı kapasiteleri olduğunu düşününce elinizi hızlı tutmakta fayda var.
İşinizi kolaylaştırması için aşağıya faydalı otel linklerini ekliyorum.
Çetin cevizler için: Jukkasjarvi’de buzdan yapılmış otel – biz Lapland’da bir gece buzdan yapılmış odamızda eksi 5 derecede uyumayı deneyimlemiştik. İstemeyenler için normal odaları da var.
Yine farklı bir otel deneyimi yaşamak isteyenler için efsane bir şey: Harads’taki TreeHotel
Bahsettiğim buz otel veya ağaç otel gibi konseptli bir oteli deneyimlerseniz bence şansınıza kuzey ışığı çıkmasa bile farklı bir şey yaşamış olursunuz, bizim için öyle olmuştu. Tabii ona göre daha yüksek bütçe ayırmanız da gerekecek, gecelik fiyat 500 Euro civarı bile olabilir.
Seçenekler arasından kendinize uyan bir yer bulamadıysanız yukarıda ismini yazdığım diğer şehirlerle aramanıza devam edin veya açılan sayfaların herhangi birinde haritaya basarak yakınlardaki diğer otelleri inceleyin.
İzlanda Kuzey Işıkları Gezisi
Aslında haritaya baktığımızda İzlanda böyle kendi başına bir ada olduğundan sanki en izole yer orasıymış ve kuzey ışıkları oradan en harika görünürmüş gibi duruyor değil mi? Doğru ama yanlış 🙂 Şöyle; İzlanda’nın başkenti ve büyük ihtimalle herkesin ülkeye giriş yaptığı havaalanının bulunduğu Reykjavik (Keflavik), ülkenin güneyinde (aslında güneybatı ama batı olması konumuzla ilgili değil 🙂 ) olduğundan hem nispeten güneydeki konum hem de şehir ışıklarını düşününce kuzey ışıklarını izleme şansınız azalıyor. O yüzden az önce bahsettiğim Norveç Tromso’nun aksine, İzlanda’da kuzey ışıklarını görmek için havaalanından ülkeye giriş yaptıktan sonra biraz daha çaba sarfedip başka yerlere doğru devam etmeniz gerekiyor.
İzlanda’ya gitmiş olan 10 Türk’ten 9’una nereyi gördüğünü sorun size “Golden Circle rotasını yaptık” diyecektirler. İşte bu Golden Circle da güney bölgeler olduğundan İzlanda’da kuzey ışıkları görülür mü derseniz görülür (güneyinde de görülür) ama şansınızı arttırmak isterseniz İzlanda’yı tam tur dönüp kuzey bölgelerini de hesaba katmanız gerekir ve bunun için minimum bir haftalık süreye ihtiyacınız var. O yüzden ben İzlanda’yı İsveç ve Norveç’ten sonra ikinci sırada olarak görüyorum, bizim yaptığımız gibi tam tur yapmayı düşünenler (kuzeyine de gidecekler) için birinci sırada olarak da düşünebiliriz.
İzlanda’nın artısı ise, Norveç’in aksine kuzey ışıklarını görmediğiniz durumda dahi tatiliniz ‘boşa gitmiş’ olmuyor çünkü gezilip görülecek çok yeri var. Tabii İzlanda’ya yazın mı gidilir kışın mı derseniz o da başlı başına bir tartışma konusu. Yazın giderseniz upuzun gündüzlerin ve yemyeşil doğanın keyfini çıkarır ama kuzey ışıklarını göremezsiniz, İzlanda’nın yüksek sezonu yani en çok turist kalabalığının yaşandığı zamanları yaz aylarıymış.
Bizim gittiğimiz gibi kışın giderseniz ise gündüz süresi çok kısa olduğu için gezilecek yerleri aydınlıkta görelim diye koşturuyor ve hepsine birden yetişemeyerek seçmek durumunda kalıyorsunuz. Biz en kısa gündüzün yaşandığı Aralık ayı sonunda gittik ve hava 3 saat kadar aydınlık oluyordu, belki Ekim ve Kasım gibi gündüzlerin henüz o kadar kısalmadığı veya Şubat ve Mart ayları gibi gündüzün yavaştan uzamaya başladığı bahar ayları daha iyi olabilir 🙂
Ayrıca kışın gittiğinizde hava soğuk oluyor haliyle. Biz yine de İzlanda’da kış tatilini, güneyinde çamurlar ve kuzeyinde uçsuz bucaksız karlarla çok sevdik ve kuzey ışıklarını da 8 gecenin 2sinde çok net, 2-3 tanesinde silik gördüğümüz için İzlanda gezimiz tüm beklentilerimizi fazlasıyla karşıladı.
İzlanda’ya varış noktanız başkent Reykjavik olacak. Eğer ışıkları görmeyi bu civardayken umut ediyorsanız Reykjavik merkezden uzaktaki otelleri tercih edin, zaten otel fotoğrafları ve açıklamaları sizi yönlendiriyor: Reykjavik otelleri fiyatları ve rezervasyon
İzlanda’da kuzey ışıklarının en güzel izlenebileceği yerler ve konaklama seçenekleri aşağıdaki gibi:
Biz Akureyri ve Egilstadir’de konakladığımız gecelerdeki çevremizde ışıkları görebilmiştik. Hvammstangi’deki cottage ise yine farklı bir konaklama deneyimiydi ve oraya gidecekseniz kesinlikle bizim kaldığımız cottage’da kalın derim. Ama o gece kuzey ışıklarını kovalamamız başarısız olmuştu. Otel linki: Hvammstangi Cottages
Bizim İzlanda’da kaldığımız tüm otelleri ve fiyat bilgilerini, gezinin toplam maliyetiyle birlikte İZLANDA TATİL FİYATLARI yazımda detaylandırdım.
Söylediğim gibi İzlanda’da gezilmesi gereken yerler bol olduğu için İsveç ve Norveç’in aksine başkentten kuzey ışığı bölgesine aktarmalı uçuşu tavsiye etmiyorum ve başkentten araba kiralayıp gezerek buralara ulaşmalısınız. Ama böyle bir imkanınız yoksa da İzlanda’daki havaalanları haritasını ekliyorum, İzlanda içi uçuş aktarması yapmak gibi pek duymadığım yöntemleri denersiniz belki.
Başlangıç noktasına Reykjavik Airport yazarak İzlanda’da araç kiralama tekliflerini görmek ve rezervasyon yapmak için tıklayın.
Lapland (Finlandiya) Kuzey Işıkları Gezisi
Lapland’da kuzey ışıklarını görme ihtimaline karar vermemiz için önce Lapland kelimesinden ne anladığımız konusunda hemfikir olmamız lazım. Lapland denildiğinde Noel Baba Köyü olarak bilinen yeri anlıyorsak gezmesi en güzel ama kuzey ışıklarını görme ihtimalinin en düşük olduğu yer çünkü.
Lapland neresi dediğimizde İsveç-Norveç-Finlandiya-Rusya ülkelerinin kuzey bölgelerini kapsayan bir alandan bahsettiğimiz halde Lapland turu denildiğinde bahsedilen yer Finlandiya’daki Rovaniemi oluyor. Nasıl İzlanda’nın başkenti Reykjavik güneyde ve şehir ışıkları filan varsa, bu Rovaniemi de aynı şekilde Lapland bölgesinin güneyinde ve yine şehir ışıkları var.
O yüzden Lapland’da kuzey ışıklarını görmek için yine kuzeylere doğru yol almanız gerekiyor ama orada da turistik anlamda pek bir şey yok. Genelde şehirden tamamen uzak yerlere kurulan Lapland’da iglo otelde kalmak veya turla gidip kuzey ışıklarını kovalamak (ki turlar da sizi bahsettiğim kuzey bölgelere götürüyorlar) şeklinde yapılıyor. Veya tur almayayım derseniz araç kiralamanız gerekiyor.
Iglo otel fiyatları 400 Euro civarından başlıyor, imkanı olanlar iglo otel deneyimini kaçırmamalı bence. En meşhur ve her yerde fotoğrafları olan iglo otel Kakslauttanen Arctic Resort
Bizim buz otel kısmında kaldığımız otelin igloları da var (onlar buzdan değil, normal iglo yani sıcak), onu da tavsiye edebilirim buyrun: Arctic Snow Hotel & Glass Igloos
Lapland’daki birbirinden güzel konseptli iglo otelleri ve kuzey ışıklarını görmek için kalınması gereken yerleri, en yakın havaalanlarıyla birlikte LAPLAND TATİL FİYATLARI yazımda detaylandırdım, mutlaka okuyun. Bizim Lapland tatilinin ne kadara mal olduğunu da o yazıda bulacaksınız.
Elbette bu saydığım iki otel veya benzerlerinde kalınca Lapland merkezi olan Rovaniemi’den kuzeye çıkıyorsunuz ve şehirleşme azaldığından yapay ışıklara da maruz kalmıyorsunuz, dolayısıyla kuzey ışıklarını görme şansınız artıyor. Yani hem İsveç Norveç hem İzlanda ile kapışır bence.
Biz Lapland’da olduğumuz her gece uygulamalardan kontrol ettik ve biraz şans olsa bizi kuzeye götürsünler diye lokal turlara para verecektik, ama hava hep bulutlu olunca kuzey ışıklarını gör(e)mediğimiz bir Lapland turu yapmış olduk. Aslında turlara gidip soruyorsunuz ve çoğu ışıkları göremezseniz paranızı geri ödüyormuş, öyle olunca tüm gece ışıkları kovalayarak bazen Finlandiya’dan İsveç’e bile geçiyorlarmış. “Onca saatin ve tur parasının sonunda anca silik bir yeşillik görürüz, o da uğraştığımıza değmez” diye biz tercih etmedik ve onun yerine Tromso gezisini planlamaya başladık.
Peki kuzey ışıklarını göremeyince ‘boşuna’ mı gitti Lapland tatilimiz? Hayır, kesinlikle Noel Baba Köyü, Ren geyiği ve Husky safarisi gibi yaptığımız her şey birbirinden güzeldi. İşte o yüzden Lapland, Norveç’in tam aksi yönde bir kumar; ‘kaybetme riskim yüksek’ diye küçük oynuyorsunuz ve kaybetseniz de güzel vakit geçirmiş oluyorsunuz 🙂 Kuzeye çıkarsanız kaybetme riskiniz de azalıyor.
Özetlersek; kuzey ışıkları kuzey Avrupa’nın belli başlı noktalarında görülüyor ama kuzey ışıklarını görmek için şehirden ve her şeyden uzak bir karanlıkta olmanız gerektiğinden ‘hem ışıkları göreyim hem bol aktiviteli tatil olsun ki gittiğime değsin’ gibi her şeyi birlikte elde edemiyorsunuz. O yüzden cam iglo veya buz otel gibi konseptli konaklama seçeneklerini tercih ederek farklı deneyim yaşamak, İzlanda’nın ateş ve buz ülkesi olmasına tanıklık ettikten sonra kuzey ışıklarını kovalamaya çalışmak veya Lapland’da Noel Baba Köyü’nü görüp safarileri yaptıktan sonra kuzey ışıkları için şansınızı denemek gibi seçeneklerle seçtiğiniz destinasyon için tatilinizin içeriğini zenginleştirmek en iyisi.
Biz en önce Lapland’a gittik çünkü Lapland’daki masalsı ortamı ve konseptli otelleri her türlü görmek istiyordum ve kuzey ışıklarını da görsek hepsi tek tatilde hallolur diye düşündük. Kuzey ışıklarını göremeyince üzüldük ve sadece kuzey ışıklarının peşinde Tromso gezisini organize ettik, yani ışıkları Lapland’da görsek Tromso’ya gitmezdik. Tromso’da kuzey ışıklarını gördükten sonra ise İzlanda’ya gitmeye karar verdik, yani İzlanda gezimiz kuzey ışıkları için değildi ama görsek de güzel olurdu. 8 gece kalıp İzlanda’nın kuzeyi dahil olacak şekilde tam tur yaptığımız için ışıkları yine gördük ve gerçekten güzel oldu, tabii göremeseydik de İzlanda’yı harika bir yer olarak hatırlayacağımız gerçeği değişmezdi.
Artık tüm bu bilgilerin ışığında siz de önce hangi destinasyondan başlamak istediğinize karar verirsiniz, her biri için fiyat detaylarına ek olarak başka birçok konuyu açıkladığım KUZEY IŞIKLARI NEDİR, GEZİSİ NE KADAR TUTAR, TURLA MI BİREYSEL Mİ GİDİLİR yazımı da okumayı unutmayın.
Hayallerinize giden yolda adımlar attığınızda o hayallerin gerçekleşeceklerinin garantisi elbette yok, ama yerinizde oturduğunuz sürece gerçekleşmeyecekleri kesin. Kuzey ışıkları için şansınız bol olsun! 😉
Kuzey ışıkları nerede ne zaman görülür ve daha birçok bilgi içeren yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum