
Norveç denildiğinde aklınıza fiyortlar, kuzey ışıkları, en lezzetli somon balığı, balıkçılar (ve onların kullandığı iddia edilen kremler 🙂 ), harika doğa ve kar manzaraları, yüksek medeniyet ve daha birçok güzel şey geliyor olabilir. Aynı zamanda çok pahalı bir ülke olduğunu da mutlaka bir yerlerden duymuş ve gidenlerin pahalılık konusundaki isyanlarına denk gelmişsinizdir. İşte tam bu noktada “Acaba Norveç ne kadar pahalı ya, şöyle kısa bir gitsek ne kadar harcarız?” sorusu akıllara geldiği için Norveç tatil fiyatları yazımda sizi biraz aydınlatmaya çalışacağım.
Norveç gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan başkent Oslo ve şirin evlerinin yanında Norveç fiyortları gezilerinin de başlangıç şehri olan meşhur Bergen, Norveç’e ilk defa ayak basacaksanız rotanıza alacağınız yerler olabilir. Biraz daha vakit ayırıp oralara kadar gelmişken fiyort turları da yapmanız elbette daha güzel olur, ama biz bunun yerine toplam 28 km’lik zorlu tırmanış rotasıyla birçok gezginin ‘ölmeden önce yapılacaklar listesi’ (bucketlist) üst sıralarında yer alan Trolltunga’ya gitmeyi tercih ettik ve toplam 12 saatte tamamladığımız Trolltunga yürüyüşü güzel doğa manzaraları açısından bize bu seferlik yetti. Sonuçta Norveç kocaman bir ülke ve tek seferde tüm güzelliklerini görebilmek biraz zor.
2017 yılı Ağustos ayının ortasında, yani en yüksek sezonda eşimle birlikte 1 gece Oslo, 2 gece Trolltunga, 1 gece Bergen olarak gerçekleştirdiğimiz gezimizde nereye ne kadar harcadığımızın grafiğini aşağıya ekledim, grafikte yalnızca uçak bileti eksik ve bulacağınız uçak bileti fiyatına göre onu üzerine eklersiniz.
Yazının kısa süre sonra geçerliliğini kaybetmemesi için herhangi bir para birimi çevirmesi yapmadan fiyatları Norveç para birimi olan Norveç kronu (Norwagian krone – NOK) olarak bıraktım. Bu para biriminin yaklaşık olarak kafanızda şekillenebilmesi için şöyle düşünebilirsiniz (Ağustos 2019 kuru üzerinden): 100 NOK = 10.2 EUR ve 100 EUR = 980 NOK. Yani bizim iki kişi için toplam harcadığımız 6175 NOK yaklaşık 630 Euro’ya karşılık geliyor.
Türk lirası çok değişken olduğu için hiç girmeyeyim ama Norveç parasını ikiye bölüp yukarı yuvarladığınızda TL karşılıkları yaklaşık bulunabilir, şuradan güncel kuru kontrol edin.
Şimdi grafikte belirttiğim harcamaları tek tek inceleyelim. Böylece, benzer bir geziyi siz yapsanız ne kadar ödersiniz konusu kafanızda şekillenecek.
OSLO – BERGEN – TROLLTUNGA OTEL FİYATLARI & OTEL TAVSİYELERİ
Grafikte gördüğümüz gibi 4 gecelik Norveç gezisi için bütçemizin yarısından fazlasını konaklama için ayırmışız (3579 NOK). Üstelik kötü bir haberim var; yalnızca 3 gecesi için otel parası ödedik. Yani ortalama bir otelde gecelik çift kişilik oda fiyatının yüksek sezon için 1200 NOK (125 Euro) olduğunu söyleyebilirim, imkanınız varsa Ağustos ayını tercih etmeyin ki oteller biraz daha ucuz olsun. Veya size uygunsa hostel/yatakhane gibi çok kişilik odalarda kalarak konaklama bütçenizi düşürebilirsiniz. Bizim bu gezi için Ağustos haricinde vaktimiz yoktu ve çift olarak gittiğimiz için paylaşımlı hostel odası da bizim için uygun değildi, o yüzden sonuç böyle oldu 🙁
İlk gecemiz Oslo’daydı ve couchsurfing’den host bularak geceyi bedavaya getirmiş olduk, yoksa grafiğe en az 1000 NOK daha eklenecekti. Oslo’da nerede kalınır için benim tavsiyem mutfağı olan bir yer tutmanız ve böylece dışarıda yeme içme masraflarını azaltmanız yönünde, couchsurfing hostunu bulmadan önce ben de böyle bir yer tutmuştum. Aşağıdakiler merkezi konum ve uygun fiyat açısından en iyi seçim olabilecek daireler, her birinin isminin üzerine tıklayarak booking.com sayfasına yönlenebilirsiniz.
Frogner House Apartments: Arbins Gate 3, Huitfeldtsgate 19, Skovveien 8, Colbjornsengate 3
“Daire istemiyorum, normal otel olsun” diyorsanız özellikle harika konumda bulunan aşağıdaki otel tavsiyeleri size uygun olabilir, fiyatları yüksekten düşüğe doğru sıralı olacak şekilde ekledim.
Hotel Continental (5 yıldız)
Hotel Christiania Teater (4 yıldız), Best Western Karl Johan Hotel (3 yıldız)
Scandic Victoria (4 yıldız)
Smarthotel Oslo (3 yıldız), Saga Poshtel Oslo Central
Oslo’dan sonra iki gece Trolltunga’da konakladık. Aslında Trolltunga gezisi veya tırmanışı için nerede konaklanır diye baktığımızda en yakın bölgeler Odda ve Tyssedal. Biz Odda’da kaldık.
Benim aklıma gelmeyen çok harika bir planınız yoksa Trolltunga’ya çıkmak için bu bölgede iki gece konaklamalısınız; çünkü ilk gün önceki destinasyonunuzdan ulaşım ve erkenden uyumak, ikinci gün ise sabahın ilk ışıklarıyla 28 km’lik Trolltunga yoluna çıkıp akşam aşırı yorgun halde erkenden tekrar uyumak şeklinde plan yapmak en mantıklısı. “Geceyi yolda geçirip otele eşyamı attıktan sonra tırmanışa başlarım, böylece tek geceyle yırtarım” veya “Tırmanış sonrası hemen sonraki destinasyona yola çıkarım, böylece tek gece yeter” gibi saçma planlar yapmayın; Trolltunga gerçekten zorlu bir rota ve kendinize zehir etmek veya tepeye çıkamadan geri dönmek istemezsiniz.
Bu arada, ilk defa duydunuz ve “Neymiş bu Trolltunga?” dediyseniz aşağıdaki videomu izleyebilirsiniz.
Trolltunga gezisi (veya Trolltunga’yı içeren Norveç gezisi diyelim) için karar verdiğiniz anda Trolltunga otelini hızlıca tutmalısınız; Trolltunga tırmanışı çok popüler bir hiking rotası ve tırmanış sezonu kısa olduğu için (yalnızca yaz aylarında mümkün) otellere talep yüksek oluyor. Yürüyüş yolunun başlangıç noktasına en yakın olan aşağıdaki otel tavsiyeleri en iyi seçimler.
Bu üçü doluysa yönlendiğiniz booking.com sayfasında haritayı açıp yakınlarda başka bir yer bulmaya çalışın.
Trolltunga’dan sonra son gecemiz Bergen’deydi. Yazın insanlar Norveç fiyortlarını görmeye akın ettikleri ve bu fiyort gezisine Bergen’den başladıkları için Bergen’de otel fiyatları alıp başını gitmişti ve ucuz otel bulmak çok zordu maalesef.
Yalnızca bir gecemiz olduğundan vaktimizi verimli kullanmak açısından merkezde konaklamak istedik ve Bergen Budget Hotel isimli yine mutfağı olan bir otelde kaldık. Self check-in sistemiyle resepsiyon görevlisi masraflarından kurtularak fiyatları nispeten düşürebilmişler sanırım, yoksa bence fena bir otel değildi. Size girişinizden bir gün önce giriş kodunu mail atıyorlar ve orada yazanları yaparak odanıza ulaşıyorsunuz, otelin puanının düşük olması da otel sayfasında anlatılan bu sistemi okumadan rezervasyon yapıp sonra ‘personel yoktu yeaa’ diye şikayet eden değişik arkadaşlardan kaynaklanıyor 🙂
İçinize sinmedi veya yer bulamadıysanız aşağıdakiler de olabilir, yine mutfakları varmış.
Biraz daha bütçeyi artırabilirseniz: Engen Apartment
ULAŞIM FİYATLARI: NORVEÇ TREN BİLETLERİ & ARABA KİRALAMA & OTOSTOP
Konaklamadan sonra en yüksek bütçeyi ulaşım için ayırmışız (1934 NOK) ve uçak bileti kampanyalı dönemlerde çok farklı olabileceği için bu fiyata dahil değil. Biz gidiş Oslo, dönüş Bergen olarak uçak biletlerini almıştık ve bizim yaptığımız rotayı izleyecekseniz fiyatı biraz daha yüksek olduğu halde sizin de öyle yapmanızı tavsiye ediyorum. Çünkü gidiş dönüşu Oslo’dan alırsanız, Bergen’den Oslo’ya kara yoluyla dönmek 7 saatinize mal olacaktır. Veya ucuz uçak bileti bulursanız gidiş dönüş Oslo’dan alın ve sonra Bergen – Oslo arası tek yön uçak biletine ayrıca bakın, o da bir alternatif.
Ulaşım harcamaları olarak belirttiğim kısımda ilk olarak Oslo havalimanından şehir merkezine gidiş için bindiğimiz tren yer alıyor. Gidince oradaki NSB tren şirketinin kiosklarından alınan ve 23 dakikada merkeze varan tren bileti kişi başı 93 NOK (10 Euro) tuttu. Geçerlilik süresi boyunca bu biletle şehiriçi metrosuna da biniliyor. Bu arada, Oslo’da Avrupa’nın genelinde olan güven esaslı bilet sistemi var ve biz herhangi bir bilet kontrolüne denk gelmedik, yani biletimize bakan olmadı.

Oslo’dan başlayıp Voss aktarmasıyla Trolltunga’ya devam eden ve Bergen’de sona eren Norveç gezi rotamız.
Oslo’da bunun dışında şehiriçi ulaşım bileti almadık, gezilecek yerler dar bir alanda olduğundan genelde yürümeyi tercih ettik. Bilet alayım derseniz, tek yön bilet 2 – 3 Euro’ya denk gelir diye düşünüyorum.
Ulaşım masrafları içinde en çok yer kaplayan Oslo’dan Trolltunga’ya nasıl gidilir konusu biraz kritik, çünkü tren biletini önceden almak gerekiyor ve son dakikaya kalırsanız bilet fiyatı artıyor. Kötü olan diğer konu ise trende ineceğiniz yerden tekrar bir araca daha binmeniz gerekmesi. Kafa karışıklığı yaratmaması için hem bizim nasıl yaptığımızı hem de diğer seçenekleri tek tek anlatayım.
Biz Oslo S (Central Station) – Voss arası tren bileti aldık, Dediğim gibi bu bileti mümkün olduğunca erken almakta fayda var ve ben iki ay önceden alınca 599 NOK’a bulabildim, vakit yaklaştığında kontrol amaçlı tekrar bakmıştım ve 800 NOK olmuştu. Toplamda 1934 NOK olan ulaşım harcamamızın 1198 NOK’unu (iki kişiyiz, 599 çarpı 2) bu trene verdik yani. Tren 6.5 saat sürdü, harika yol manzaralarıyla ünlü Flam treni için de aynı trene binip Voss’tan biraz önceki duraklardan olan Myrdal‘da iniliyor, ilginizi çekiyorsa rotanıza katarsınız.
Oslo S (Central Station) – Voss tren biletini şu adresten alabilirsiniz. Trenler çok konforlu ve wifi bağlantısı var, Flam treni yolculuğunu yapmak için gelen çok gürültülü ve çok kalabalık Asyalı turist topluluğuna denk gelmezseniz yolculuk son derece rahat geçiyor. Yani geçiyor olmalı diyeyim, bize huzur vermediler maalesef.

Oslo’dan Voss’a giden trende, tüm yolculuğu videoya alan aşırı gürültülü Asyalı gruba denk gelme ihtimali yüksek oluyor.
Voss’tan sonra Voss – Odda arası otobüse binmek gerekiyor (Trolltunga’ya yakın konaklama yerinin Odda olduğunu söylemiştim), otobüs biletini gidince oradan alabileceğimi okumuş ve önden almamıştım. Fakat işin kötü yanı bu otobüs pek az, o yüzden hemen trenden iniş zamanına denk gelmiyor ve bizim Voss’ta 6 saat kadar bekleme süremiz oluyordu. O arada beklerken, Oslo’daki couchsurfing ev sahibimizin tavsiyesine uyarak “Neden otostop denemeyelim ki?” diye düşündük ve eşimle hayatımızda ilk defa otostop çektik, çünkü Norveç’te otostop oldukça yaygın ve güvenilirmiş. Otostop için kimse durmasa bile otobüs için zaten beklememiz gerekiyordu, sonra vakit gelince gider bileti alırız diye düşündük.
Neyse ki yarım saat bile beklemeden biri durdu ve yol üstünde bir yere bıraktı, oradan başka bir araç Odda’daki otelimize kadar götürdü. Otostop sayesinde hem hızlı ulaşmış hem de otobüs biletine para vermemiş olduk, sanırım toplam 600 NOK kadar kar ettirdi.
“O zaman o pahalı tren biletini de almayıp Oslo’dan Odda’ya kadar otostopla gidilir mi?” diye düşünmeye başladınız tahminimce. Elbette olabilir ve öyle yapanlar da var. Yalnızca yol çok uzun ve zaman kısıtlı olduğu için biz işimizi şansa bırakmak istemedik, sonuçta ertesi gün oldukça zor bir hiking yapacaktık. Artık siz kendiniz karar verirsiniz.
İlk seçenek bizim yaptığımız tren artı otobüs/otostop (Voss aktarması dışında başka rota alternatifleri varsa ben bilmiyorum), ikinci seçenek komple otostop dedim. Üçüncü ve en rahat seçenek ise elbette araba kiralamak. Trolltunga sonrası Bergen’e gitmek için de işinize yarar hatta, o yüzden fena fikir değil. Biz trende uyuklayarak gitmeyi daha konforlu bulduğumuz için araba kiralama işine girmedik, hem sadece iki kişi olduğumuz için biraz daha pahalıya gelirdi diye düşünüyorum, araba işi genelde 3 – 4 kişi olunca daha mantıklı oluyor.
Bir şekilde Trolltunga’ya ulaştığınızı kabul edip devam edelim. Trolltunga yakınlarına (Odda veya Tyssedal) vardıktan sonra konaklayacağınız yerle konuşarak Trolltunga başlangıç noktasına varmak ve geri dönmek için shuttle işini sormanız gerekiyor. O bölgeye herkes Trolltunga’ya çıkmak için geldiğinden birçok shuttle var ama saatlerine filan dikkat etmek lazım, örneğin biz gittiğimizde son dönüş shuttle’ı akşam 20:00’deydi. Bu shuttle’lara kişi başı 100 NOK verdik ve iki kişi gidiş dönüş 400 NOK (45 Euro) tutmuş oldu. Hem Norveç, hem turist kazığı üstüste olunca 10 km için böyle saçma sapan paralar alıyorlar işte 🙁
Arabayla geldiyseniz Trolltunga’nın ilk 3 km’sini araçla çıkıp oradaki otoparka 600 NOK karşılığında aracı bırakabiliyorsunuz, sabah 7’den itibaren ilk 30 aracı aldıkları için gidip olabildiğince erkenden sıraya girin, bazen 6:15 gibi de araçları almaya başlıyorlarmış. Başarırsanız 6 km az tırmanıp 22 km ile olayı kapatmış olacaksınız. Yoksa da yine aşağıda normal bir yere park edip en azından shuttle ücretinden kurtulursunuz.
Trolltunga’dan Bergen’e yine otostopla gittik, öbür türlü Voss’a dönüp oradan trene binmemiz gerekecekti. Sadece arada binilen kısa bir feribot vardı, ona kişi başı 38 NOK verdik. Trolltunga Bergen arası ulaşımda otostop sayesinde toplam 1000 NOK civarı para cepte kaldı diye düşünüyorum.
Bergen gezisini tamamladıktan sonra havaalanına ulaşmamız gerekiyordu. Bergen şehir merkezinden havaalanına tramvayla gitmek en ucuz yöntemdi, ona da kişi başı 37 NOK verdik.
Son olarak, araç paylaşım platformu (başkasının aracına belirli bir miktar para ödeyerek binmek) BlaBlaCar uygulamasını telefonunuza indirip kayıt olarak tren ve otobüslere göre daha uygun fiyatlı yolculuk arayabilirsiniz, bazen denk geliyor. Araba kiralarsanız kendiniz de boş koltuklar için ilan verip tasarruf etmeyi deneyebilirsiniz hatta.
Toparlayalım; tahminimce Oslo havaalanından (Oslo Gardermoen Havalimanı – OSL) başlayıp geziyi Bergen havaalanına (Bergen Havaalanı Flesland – BGO) kadar komple toplu taşımayla yapmak iki kişi için 3700 NOK (380 Euro) civarı tutacaktı. 4 günlük araç artı benzin daha uyguna geliyor mu diye kontrol ederek ulaşım tercihinizi şekillendirebilirsiniz.
NORVEÇ’TE YEME İÇME – NORVEÇ YEMEK FİYATLARI
Norveç’te restoranların ne kadar pahalı olduğundan bahsetmeme sanırım gerek yok, bizim de yemek kısmındaki masraflarımızı düşük tutabilmemizin başlıca sebebi cafe ve restoran keyfi yapmaktan kaçınmamız oldu zaten (318 NOK).
Konaklama bölümünü anlatırken mutfaklı bir yer seçmenizin yeme içme masraflarınızı azaltacağını söylemiştim, biz de öyle yaptık. Hatta az eşyayla seyahat ettiğimiz için sırt çantalarımızda yer vardı ve makarna, hazır çorba, Trolltunga’ya çıkarken yiyeceğimiz enerji verici şeyler, ekmek, muz gibi yiyecekleri de Norveç’te daha pahalı olacağı için oradan almayıp yanımızda götürdük. Çantamıza boş pet şişe atıp su almaktan da kurtulduk, çünkü Norveç’te musluk suyu içiliyor. Pet şişe dolu olunca havaalanı güvenliğinde alırlar tabii ama boş olunca sorun olmuyor.
Oslo’da kahvaltı için dilimli kaşar peyniri aldık, 40 NOK. Voss treninden inince muffin, kurabiye ve kola aldık 80 NOK.

Norveç’te market fiyatları yüksek olduğundan çantanızda yer varsa kuru gıdaları oradan almak yerine yanınızda götürmeyi deneyebilirsiniz.
Oslo’da bir kez Burger King’te yedik, bir menü artı bir hamburger fiyatı 158 NOK. Bildiğimiz Burger King’in bildiğimiz hamburgerlerine bile bu parayı ödemek sinirimizi bozdu, Türkiye fiyatı olan 20 TL’nin en az 4 katı oluyor. O yüzden Bergen’de gün içinde yine acıkınca bir kez McDonalds’ta yedik ama bu sefer zengin gibi (!) menü almadık tabii 🙂 İki cheeseburger yedik 30 NOK tuttu, hani o en küçük olanları. Menülerde iki fiyat yazdığını göreceksiniz, sağdaki pahalı olanlar oturup orada yeme fiyatıymış. O yüzden kasiyerin ‘here or take away?’ sorusuna take away cevabını verip sonra çaktırmadan oturup öyle yedik. Yoksa 4 NOK fazla verecektik, yaşasın küçük çakallıklar 🙂
“O kadar Norveç’e gittin balık yemedin mi, insan bir somon filan tadına bakar?” dediyseniz, Bergen’in ünlü balık pazarındaki ‘Altın ve elmas kabul edilir’ tabelası durumu özetler sanırım. Yemeyi elbette çok istiyordum, ama bu kadar balık bolluğu içindeki bir ülkede bir tabak balık (veya dengi deniz mahsülü) yemek için 30 Euro civarı para ödemeyi çok anlamsız ve kazık buldum, o yüzden eksik kalmayı tercih ettim.

Balık zengini olduğu halde Norveç’te balık fiyatları çok yüksek, altın veya elmas karşılığında da balık yeme imkanı (!) sunmuşlar neyse ki.
TURİSTİK HARCAMALAR
Norveç gezisi boyunca yaptığımız 260 NOK turistik harcamalara yalnızca Oslo’daki Folkemuseum (Norwegian Museum of Cultural History – Norveç Kültür Tarihi Müzesi) giriş bileti ücreti dahil ve bu parayı vermeye değdiğini düşünüyorum.
Bir diğer harcamamız Bergen’deki teleferik (Bergen Funicular) olabilirdi ve çıksak yukarıdan güzel manzaralar izleyebilirdik, ama Bergen evleri ve balık pazarı civarını gezmek yetti açıkçası. Çıkmak isterseniz bu füniküler için gidiş dönüş bileti 95 NOK imiş. Sadece çıkıp sonra geze geze yürüyerek inmek ise diğer alternatif ve fiyatı 50 NOK imiş.
Onun dışında neyse ki dağa taşa para alacak kadar vicdansız hale gelmemişler ve Trolltunga giriş ücreti gibi bir şey 2018 yılı itibarıyla henüz yok.

Oslo’daki Norveç halkının geleneksel yaşamını anlatan açık hava müzesine giriş ücreti ödedik ama memnun kaldık.
NORVEÇ’TE ALIŞVERİŞ
Şimdiye kadar anlattıklarımdan tahmin edeceğiniz üzere Norveç gibi pahalı bir ülkede alışveriş yapmak pek tercihim olmadı, yalnızca turist klasiği olan hatıra amaçlı magnet ve kartpostal aldım (84 NOK). Magnet 49 NOK tuttu ve kartpostal başı fiyat 8-10 NOK aralığında.
“Peki Norveç’ten ne alınır, ucuz olan hiçbir şey yok mu?” derseniz ben Almanya’da yaşadığımdan benim için yoktu. Ama Türkiye’de aşırı pahalı olan outdoor kategorisini yani çok soğuk havalarda koruyabilen mont, ince olup sıcak ve kuru tutan yürüyüş eşofmanları gibi eşyaları indirimli bulursanız aynı markanın Türkiye fiyatından ucuza gelebilir. Çünkü böyle ürünleri kullanmak Türkiye’de yalnızca üst düzey gelirli insanlara hitap ederken Norveç’te hem soğuk hava koşulları hem de aktif doğa sporları yapmanın hayatın normal bir parçası olması sebepleriyle bu ürünleri her kesimden insan kullanıyor. Aradığınız ürünü bulun ve sonra telefonunuzdan internete girip Türkiye fiyatıyla karşılaştırın.
Özetlersek;
- Norveç’te otel fiyatları yüksek, olabildiğince erken yerinizi ayırtın ve gezinizi ucuza getirmek istiyorsanız mutfaklı bir yer bulmaya çalışın. Özellikle yazın gidiyorsanız gecelik çift kişi otel fiyatları 100 Euro’yu aşabilir, maalesef.
- Trolltunga ulaşımı için yolun bir kısmı veya tamamında otostop çekmeyi deneyebilirsiniz. İki kişiden kalabalık grupsanız veya “Aktarmalarla uğraşamam ulaşım rahat olsun” derseniz araba kiralama opsiyonunu değerlendirebilirsiniz.
- Yiyeceklerinizi elinizden geldiğince Norveç’ten almamaya çalışırsanız biraz tasarrufunuz olur, kuru gıda ve paketlenmiş yiyecekleri yanınızda götürün. Pet şişeli su almayın, Norveç’te musluk suları son derece temiz ve güvenli.
- En ucuz yiyecek bulma şansı olan fast food zincirleri bile son derece pahalı, ama tüm gün dışarıda olunca bisküvi filan yemek istemezseniz (ki biz bir noktada artık istemedik) yine pahalının ucuzu en iyi alternatif buralar.
- Balık ne yazık ki ucuz veya normal fiyatlı değil, mutlaka denemek isterseniz Bergen Balık Pazarı’nda en çok çeşidi bulabilirsiniz.
- Bizim yaptığımız standartta bir gezi planlıyorsanız 4 gece her şey dahil (ortalama fiyatlı uçak bileti dahil) iki kişi 700 – 900 Euro arası fiyata Oslo – Trolltunga – Bergen tatilini tamamlarsınız. Bu kadar bütçe ayırmanızın imkanı yoksa öncelikle konaklama harcamalarından kısmak için farklı opsiyonlar aramanız yerinde olacaktır. Seçme şansınız varsa Ağustos ayından uzak durun, böylece harcama aralığının alt ucuna yakın olursunuz.
Norveç tatil fiyatları (Oslo-Bergen-Trolltunga) yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
İSMAİL ÖZTÜRK
25 Aralık 2019, 19:30nasıl gezi turlarını katılırız