İster Orta Avrupa turu kapsamında Viyana ve Budapeşte ile, ister hafta sonunu 1-2 gün uzatıp kaçamak yaparak tek başına Prag gezisi yapmayı planlıyor olun, Çekya’nın gizemli başkenti sizi Ortaçağ’a uzanan keyifli bir yolculuk yaptıracak. O yüzden Prag gezi rehberi yazısında bu masalsı şehri tanımanızı ve gezmenizi kolaylaştıracak Prag hakkında bilgiler verip vize, alışveriş, ulaşım, Prag gezisi için en güzel mevsim/zaman gibi konuları detaylandıracağım.
Prag Hakkında Bilgiler
Prag nerede ve hangi ülkede diye baktığımızda Çekya ülkesinin (eski adıyla Çek Cumhuriyeti) kuzeybatısında bulunduğunu görüyoruz. Çekya’nın kuzeybatı ve batı komşusu Almanya. Kuzeydoğu komşusu ise Polonya.
Prag nüfusu 1.3 milyon civarında. Çekya’nın toplam nüfusu ise 10 milyondan biraz fazla.
Prag’da saat kaç sorusunun cevabı merkez Avrupa’nın genel saatiyle aynı olduğu için Türkiye’den 1 saat geride (Türkiye yaz saati uygulamasında kaldığı sürece kışın saat farkı ikiye çıkıyor). Çekya’nın uluslararası telefon kodu +420.
Prag’ın içinden geçen nehrin ismi Vltava Nehri. Viyana ve Budapeşte’den alıştığınız için belki Tuna Nehri olacağını düşünmüştünüz ama değil 🙂 Üstelik Vltava Nehri oldukça uzun bir nehir, Çekya’nın pek sevilen şehri Cesky Krumlov dahil olmak üzere birçok yerini dolaşıyor ve 430 km uzunluğunda.
Prag’da konuşulan dil Çekçe. İngilizce konuşuluyor mu derseniz turistik yerlerde evet, ama örneğin ucuz olması için merkezin biraz dışındaki bir restorana giderseniz ve restoranda çalışanlar çok genç insanlar değilse muhtemelen İngilizce bilmezler.
Prag Vizesi
Çekya’ya Türk vatandaşları Schengen vizesi ile giriş yapabiliyor (normal pasaport sahipleri için). Yeşil pasaport vizeden muaf. Yani Çek Cumhuriyeti turistik vizesi, vize evrakları ve ücreti için Schengen vizesi koşullarını incelemelisiniz.
Çekya uzun vize veren ülkeler arasında değil bildiğim kadarıyla, çevremde başvuran herkese yalnızca seyahat süresi kadar çıkmıştı.
Prag’a Nasıl Gidilir?
Prag Uçak Bileti
İstanbul’dan Prag’a Türk Hava Yolları ve Pegasus’un direkt uçuşları bulunuyor. 1800 km kadar olan İstanbul Prag arası mesafe uçakla 2.5 saat sürüyor. Ayrıca ucuz Çek Havayolu Smartwings‘in (eski adı Travel Service) Antalya Prag arası direkt uçuşlar açabiliyor, belki dönemsel olarak Türkiye’deki başka şehirlere de uçuyordur. Yani çıkış noktanızın İstanbul dışında bir yer olması size daha kolaysa Smartwings uçuşlarını kontrol etmeyi unutmayın.
Prag uçak bileti fiyatları genelde 100 – 200 Euro aralığında değişiyor. Havayollarının kampanyalı dönemlerini takip ederek daha ucuz uçak bileti bulunabilir elbet.
Prag’dan Viyana’ya trenle veya otobüsle nasıl gidilir?
Pek çok kişi gibi Viyana-Prag-Budapeşte şeklinde bir Orta Avrupa gezisi yapmak istiyorsanız Prag’ı Viyana’yla arka arkaya planlamanız gerekiyor (Kuzeyden güneye doğru: Prag-Viyana-Budapeşte). Prag’dan Viyana’ya nasıl gidilir için en ucuz yöntem genelde otobüs bileti almak (yani FlixBus kullanmak) oluyor. Prag Viyana arası 300 km civarı ve otobüsle yolculuk 4 saat kadar sürüyor. Trenle yolculuk süresi de benzer.
Prag Viyana otobüs bileti fiyatı 10 Euro’dan ve tren bileti fiyatı 20 Euro’dan başlar şeklinde genel bir fikir verebilirim. Biletlerde uçak bileti mantığı var, fiyatlar değişken ve erken almak genelde daha iyi oluyor (her zaman değil ve sonradan fiyat düşebilir de, şansınıza kalmış).
Prag’la birlikte Avrupa’da hangi şehre gidilir?
Çekya’nın batı ve kuzeybatı komşusu olan Almanya’nın Prag’a en yakın büyük şehri Dresden. Yani “Prag’la birlikte bir şehri daha görmek istiyorum, ama Viyana ve Budapeşte’ye daha önce gittiğim için oralar olmasın” derseniz ikinci şehriniz Dresden olabilir. Prag Dresden arası mesafe 150 km.
Dresden’i beğenmediyseniz biraz daha uzaklaşıyoruz ve yine çokça Prag ile kombinlenen Berlin’i öneriyorum. Prag Berlin arası 350 km ve Flixbus ile yolculuk 5 saat kadar sürüyor.
Prag’dan otobüs ve trenle sınırlı kalmayıp Avrupa’nın dört bir yanına uçuşlar da gerçekleştirebilirsiniz. Çünkü Avrupa arası ucuz uçak bileti kovalayan herkesin ilk tercihi olan Ryan Air’in yanı sıra aynı kategorideki Easy Jet ve az önce söylediğim Smartwings gibi charter havayollarının Prag’dan 50 Euro’dan ucuz fiyatlara harika şehirlere uçuşları bulunuyor. Yani Türkiye’den normalde pahalı uçuşların olduğu şehirleri güzel bir planlamayla Prag’ın arkasına bağlayıp gezi maliyetinizi düşürmeniz mümkün.
Prag’a Ne Zaman Gidilir?
Prag hava durumuna baktığımızda kış aylarının soğuk ve yaz aylarının serin olduğunu söyleyebiliriz, pek çoğumuzun sert bulup haz etmediği klasik Avrupa iklimi yani. O yüzden Prag soğuk mu derseniz bence evet.
Prag’a iki kez Ekim ve bir kez Temmuz ayında gitmiş biri olarak söyleyebilirim ki Ekim ayı ve onun eşleniği Mart bence Prag gezisi için sınır zamanlar, biraz daha kış aylarına doğru yaklaşırsa hava buz gibiyken pek keyifli olmayacaktır. Yaz ayları güzel ama yazın da gidecek çok yer var tabii, Prag özellikle yazın harika olan bir şey vadetmiyor. O yüzden Prag için en iyi mevsim bahar ayları diye düşünüyorum.
Kışın ise Christmas döneminde yani Kasım sonundan Ocak başına kadar olan dönemde giderseniz Prag Noel marketlerini gezebilirsiniz. PRAG GEZİLECEK YERLER yazımda Prag’ın ünlü meydanları olan Old Town Meydanı ve Wenceslas (Vaclav) Meydanı’nı anlatmıştım, Prag Noel marketleri de buralarda kuruluyor. Elbette kat kat en sıcak tutan kıyafetlerinizi giymeyi unutmayın.
Noel marketleri yılbaşında açık mı diye yılbaşı tatilini bağlamayı düşünenlerden de sorular geliyor zaman zaman, Noel günü 24 Aralık olduğu için bazı şehirlerde o tarihten sonra Noel marketi olmayabiliyor. Prag Noel marketleri ise 6 Ocak’a kadar açık görünüyorlar ama yıl bazında değişebilir belki. Prague Christmas markets 2021 dates gibi gitmeyi düşündüğünüz yıl için tam tarihlerini aratmanız ve planınızı ona göre yapmanız iyi olur.
Prag’da Ne Kadar Kalınır?
Prag’ın görülecek yerleri 3 günde temel hatlarıyla tamamlanabilir diye düşünüyorum. Daha fazla vakit ayırabilirseniz cafe restoranlarda keyif yapmak ve Prag Kalesi (Prague Castle) ile Ulusal Müze (Prague National Museum) gibi dev yerleri tadını çıkara çıkara gezmek için vaktiniz olur. Hiçbir binanın içine girmeden yalnızca 3-5 temel noktayı dışarıdan görmek size yeterli olacaksa hafta sonu gezisi gibi 2 gün de olabilir ama bir şeyler eksik kalır bence.
Prag’da Nerede Kalınır? Prag Otel Tavsiyesi
Prag’da nerede kalınmalı sorusu için birden fazla cevabımız var. Prag 10 adet bölgeye ayrılmış durumda ve otel aradığınızda Prague 1, Prague 2 gibi adresler göreceksiniz. Öncelikli tercihiniz tabii ki en merkez olan Prague 1 olmalı. Bir de nehrin Prag Kalesi’nin olduğu tarafındaki Mala Strana (Lesser Town) adresini çok göreceksiniz, burası da güzel bir bölge olduğu için tercih edilebilir.
Aşağıda her bir bölge için konum ve misafir değerlendirmeleri açısından çok yüksek puan alan birkaç otel önerisi ekledim, otel ismine bastığınızda açılan booking.com sayfasından civardaki diğer otelleri ve fiyatlarını da kontrol edebilirsiniz.
Turistik merkezde olmak isteyenler için Prag Old Town otel tavsiyeleri:
Iron Gate Hotel & Suites (5 yıldız)
Old Town Apartments Tyn (4 yıldız)
The Old Town Square & Parizska Apartments (daire)
Hem turistik merkeze yakın olup hem de akşam aynı canlılığa etraftaki cafe, restoran ve barlarla devam etmek isteyenler için Vaclav Meydanı otel tavsiyesi:
Pytloun Boutique Hotel Prague (4 yıldız)
Mala Strana dediğim yine turistik ama özellikle geceleri daha sakin olan bölgede otel tavsiyeleri:
U Zlatych nuzek (4 yıldız)
Archibald At the Charles Bridge (4 yıldız)
Historic Centre Aparthotel X (daire)
Prag Para Birimi
Çekya Euro’ya geçmeyen Avrupa Birliği ülkeleri arasında yer alıyor. Prag para birimi Çek korunası. CZK veya bazen Kč olarak görebilirsiniz.
Eylül 2020 itibarıyla 1 TRY = 3 CZK ve 1 EUR = 26 CZK civarı yapıyor. Prag’a dilerseniz Türk lirasıyla gidebilirsiniz ve paranızı çevirecek döviz bürosu mutlaka bulursunuz, ama Euro ile gitme imkanınız varsa biraz daha kolay olacaktır. 1 TL kaç koruna güncel kurunu öğrenmek için tıklayın.
Prag’dan Macaristan veya Polonya gibi Euro kullanmayan başka bir Avrupa ülkesine seyahat edecekseniz kalan Çek korunalarınız sorun olmaz ve doğrudan diğer ülkenin para birimine çevirebilirsiniz. Arada Euro’ya geçip alım satım farkından zarar etmenize gerek yok yani. Avrupa Birliği ülkeleri arasında özellikle birbirine komşu olanların para birimlerini kolayca dönüştürebiliyorsunuz.
Klasik bir kural olarak havaalanı döviz bürolarının kurları kötü olduğundan paranızın tamamını havaalanında bozdurmayın. Yalnızca şehir merkezine gidene kadar ihtiyacınız olan parayı bozdurmanız daha avantajlı olur. Otobüsle şehir merkezine gidecekseniz otobüs biletini bilet makinesinden kredi kartıyla da alabileceğiniz için havaalanında hiç para bozdurmasanız bile olur.
Prag Gezisi Ne Kadar Tutar? Prag Ucuz Mu?
Prag’ın Euro yerine kendi para birimini kullanıyor olması en ucuz Avrupa ülkeleri arasında olduğunu düşündürüyor ister istemez. Bence Prag biraz arada kalıyor, yani Budapeşte kadar ucuz değil ama Venedik ve Paris kadar da pahalı değil. Euro kullanan ortalama Avrupa şehirleriyle benzer fiyatları var, artısı ise son derece görkemli ve turistik bir şehir olması tabii.
Prag’da otel fiyatları geniş bir aralıkta değişiyor, 4 yıldızlı oteller için çift kişilik odada gecelik 60 – 100 Euro arası. Prag’ın popüler bir şehir olduğunu düşününce fiyat performans olarak iyi oteller erken dolacağı için otel konusunu son dakikaya bırakmamanız iyi olur. Prag otellerinin tamamını ve fiyatlarını görüp booking.com sayfasından otel rezervasyonunuzu yapmak için tıklayın.
Prag’da fiyatlar nasıl? Prag yeme içme fiyatları
Yeme içme için uygun alternatifler bulunabilir. Klasik Çek mutfağından ana yemek ortalama bir restoranda 150 – 200 Czk (5.5 – 7.5 Euro) tutacaktır, fast food alternatiflerine yönelirseniz elbette daha ucuz olur.
Prag’da en ucuz olan şey
Bira 🙂 Dünyanın kişi başı en çok bira içilen ülkesi neresi diye sorulsa muhtemelen Almanya cevabını verirdiniz ama yanlış, doğru cevap Çekya. Bira alkollü bir içecek değil de ekmek ve su gibi görülüyor. Biradan alınan vergi de bu sebeple düşükmüş. O yüzden Prag’da bira fiyatları restoran veya gece kulübü gibi yerlerde bile 35 – 50 Czk aralığında, yani büyük ihtimalle maksimum 2 Euro tutar.
Yeme içme fiyatları demişken ufak bir parantez açalım, Prag’da musluk suyu içilir mi sorusunun cevabı evet. Biz de gittiğimizde içmiştik. Yani içme suyu için para harcamanız gerekmeyecek.
Prag’da bahşiş
Avrupa şehirleriyle benzer; hesaba service fee gibi ekstra bir şey eklenmişse tekrar bahşiş bırakmanıza gerek yok. Eklenmemişse yüzde 10 diyorlar ama en yakın 5 veya 0’la biten sayıya tamamlayarak biraz daha az bırakmanız da normal karşılanır.
Prag gezi bütçesi
Prag’da görülmesi gereken yerler arasında hem ücretli hem ücretsiz olanları sayıca fazla. Yani bilet alınan yerlere girerseniz elbette kültür ve tarih anlamında daha çok şey öğrenip daha dolu bir tatil geçirirsiniz ama bütçeniz yoksa ve yalnızca ücretsiz yerleri gezip biletli yerlere de dışarıdan bakacaksanız ‘boş’ bir tatil geçirmiş olmazsınız. O yüzden gezip görme bütçesi ne kadar para harcamak istediğinize bağlı.
Kafka Müzesi, Prag Kalesi, Ulusal Müze gibi temel yerlerin her birinin giriş ücretini yuvarlak olarak 10 Euro gibi hesaplayabilirsiniz. PRAG GEZİLECEK YERLER yazımda her birini anlatırken bilet fiyatı ne kadar bilgilerini de eklemiştim, daha detaylı bilgi için o yazıma bakmanız iyi olur.
Prag’da şehir içi ulaşım fiyatları
Metro, tramvay ve otobüslerde yolculuğunuzun ne kadar süreceğine göre bilet fiyatları değişiyor. 30 dakika için geçerli bilet 24 Czk ve 90 dakika için olan bilet 32 Czk (1 Euro civarı). 6-14 yaş arası için yarı fiyatına ve 5 yaşına kadar çocuklar ücretsiz. Bilet kontrolü diğer Avrupa şehirlerinin aksine oldukça sık, o yüzden almadan binmenizi tavsiye etmiyorum (yazar burada ben yandım siz yanmayın diyor 🙂 ). Ulaşım için de biraz bütçe ayırmanız gerekecek yani.
Prag gece hayatı fiyatları
Prag’ın en ünlü gece kulübü Karlovy Lazne giriş ücreti 10 Euro ve 50lik yerli bira (Krušovice) 2 Euro karşılığı Çek korunasına denk geliyor. Tahmin edebileceğiniz üzere burası çok turistik bir yer olduğu için aynı zamanda en pahalı yer. Yani ödeyeceğiniz maksimum ücret bu kadar olacaktır. Onun dışında çok daha uygun giriş ücreti olan veya hiç olmayan birçok bar ve gece kulübü var, özellikle Wenceslas Square civarında bulunabilir.
Prag tekne turu fiyatları
Vltava Nehri’nde tekne turu çok popüler bir aktivite ve fiyatları 10 Euro civarından başlıyor. Yemekli turlar gibi seçenekler 70 Euro’lara kadar çıkıyor. Tabii soğuk havalarda pek güzel olmayabilir veya kapalı alanı olan botları tercih edersiniz.
Prag Havaalanından Şehir Merkezine Ulaşım
Prag’a hangi havayoluyla geldiğinizden bağımsız olarak varacağınız yer aynı, Václav Havel Airport Prague (Prag Václav Havel Havaalanı). Kısaca Prague Airport olarak geçiyor ve havalimanı kodu PRG. Prag havaalanının şehir merkezine uzaklığı yaklaşık 20 km.
Prag havaalanından şehre en ucuz ulaşım: Otobüs
Otobüsler için iki seçenek var; ya 119 numaralı otobüse binip metronun A hattının (yeşil) Nadrazi Veleslavin durağına varıyor ya da 100 numaralı otobüse binip B hattının (sarı) Zlicin durağına varıyorsunuz.
Sonra vardığınız bu iki noktanın birinden kalacağınız yere giden metroya aktarma yapmanız gerekiyor. Örneğin old town square’in olduğu durak tam ortadaki Mustek durağı oluyor. Gitmeden önce Google maps’e Prag havaalanı ve otelinizi yazıp toplu taşıma ile ulaşım yöntemi çıkarmasını isterseniz otelinizin hangi durağa yakın olduğunu görür ve planınızı ona göre yaparsınız.
Yukarıda otobüs bileti fiyatının süreye göre olduğunu söylemiştim. İlk noktaya varmak yaklaşık yarım saat süreceği ve siz oradan devam edeceğiniz için 30 dakikalık bilet sizi kurtarmaz, 90 dakika olanından almanız lazım. O zaman havaalanı ulaşımı ücreti kişi başı 32 Czk (1.3 Euro) oluyor diyebiliriz.
Airport Express diye havaalanı shuttle otobüsü de var, denk gelirseniz onu da kullanabilirsiniz. Bilet fiyatı az önce söylediğim normal otobüslerle neredeyse aynı, ama varacağınız yer metronun C hattının (kırmızı) merkez bölgedeki Hlavni Nadrazi durağı olduğundan buradan sonra yürüyerek veya büyük ihtimalle otelinize yakın olacağı için az para tutacak olan taksiyle devam etme imkanınız var. İsterseniz metroyla da edersiniz tabii, ama bu sefer shuttle otobüsünün kendi ayrı bileti olduğu için üstüne metro bileti almanız gerekecek, 30 dakikalık 24 Czk olan kurtarır herhalde.
Bu Hlavni Nadrazi durağı aynı zamanda Prag tren ve otobüs istasyonu, yani Prag’la birlikte başka Avrupa şehirlerini de otobüs ve trenle yolculuk yaparak gezecekseniz buraya büyük ihtimalle yolunuz düşüyor.
Metro haritasını bahsettiğim durakları işaretleyerek aşağıya ekledim.
Özellikle Airport Express seçmeniz ve Prag’a otobüs/trenle varmanız durumunda yürüyerek devam edebileceğiniz, onun dışında da her türlü metro yolculuğuyla çok iyi konumda olan ve Türk misafirlerden olumlu yorum alan Hlavni Nadrazi (Main Station) yakınındaki otel önerileri:
Grandium Hotel Prague (5 yıldız)
MeetMe23 (3 yıldız)
Prag havaalanından şehre taksi fiyatları
Prag havaalanı transferi için taksi fiyatı 27 Euro civarında. Özellikle çocuklu aileler ve valizi ağır olanlar bu yöntemi tercih edebilir. Taksileri havaalanı çıkışında zaten göreceksiniz. Fakat taksicilerin uzun yoldan götürüp fiyatı ikiye katlaması gibi turist tuzakları varmış, o yüzden binerken ne kadar tutacağını sormanız faydalı olabilir. “Bilmiyoruz bakarız” gibi yuvarlayan ve gözünüzün tutmadığı bir tip olursa bence binmeyin. Bu söylediğim 27 Euro’ya yakın bir şey söylerse o zaman iyi.
Merak edenler için, Prag’da Uber kullanımı gayet yaygın. Dolayısıyla hem havaalanı yolculuğu hem de şehir içindeki ulaşım için ihtiyaç duyduğunuzda kullanabilir ve böylece her turistin korkulu rüyası ‘taksici terörü’nü yaşamamış olursunuz.
Hotel pick-up (özel transfer) servisleri
Havaalanı ulaşımını kendiniz halletmeniz durumunda hangi seçeneğin ücretinin ne olduğunu anlattım. Bu bilgilerle bir de otelinizin sizi otelin kapısına getirecekleri özel transfer ücretini sorup hangisini tercih edeceğinize karar verebilirsiniz.
Prag Nasıl Gezilir? Prag’da Toplu Taşıma
Prag’ın en güzel yanlarından biri gezilecek yerlerinin birbirine yakın olması, o yüzden çoğu yeri yürüyerek geziyor ve toplu taşımaya az ihtiyaç duyuyorsunuz. Oteliniz merkezde bir yerdeyse Prag Kalesi’ne çıkarken (tepede olduğundan yürümek yorucu olabilir) ve belki 2 – 3 kez daha en fazla 4 – 5 duraklık mesafe için ihtiyaç duyarsınız.
Prag’da araç kiralama fikri belki aklınıza gelmiştir ama bence hiç gerek yok, kiralayan da pek duymadım. Yürümek ve toplu taşıma gayet yeterli ve sizi her yere götürüyor. Özel durumunuz olduğundan yürüyemiyorsanız ya da yürümeyi sevmiyorsanız taksi veya Uber ile de durumu çözebilirsiniz.
Prag metrosu ve diğer toplu taşıma seçenekleri
Prag metro haritasını yukarıda paylaşmıştım. A (yeşil), B (sarı) ve C (kırmızı) olmak üzere üç hattan oluşuyor.
Metro dışında otobüs ve tramvaylar var. Ben seyahatlerimde toplu taşıma kullanacağım zaman bulunduğum yerden Google maps uygulamasını açarak gitmek istediğim yeri yazıyorum ve uygulamanın toplu taşıma önerilerine göre seçerek neye bineceğime karar veriyorum her zaman. Gezerken internetiniz olmayacaksa bu planlamayı önceden yapıp not etmeniz veya free wifi bulmayı umut etmeniz gerekecek tabii.
Prag’da toplu taşıma bilet fiyatları
Otobüs, metro ve tramvay bilet fiyatını yukarıda söylemiştim, 30 dakikalık 24 Czk ve 90 dakikalık 32 Czk idi. 24 saatlik bilet 110 Czk ve 72 saatlik bilet 310 Czk gibi daha sık kullanacaksanız avantajlı olabilecek çeşitleri de var. Oteliniz turistik merkeze yürüme mesafesinde değilse git-gel zaten 2 kez bineceksiniz bir de gün içinde en az 3 kez daha binerim diyorsanız günlük bilet avantajlı olabilir.
Gitmeden önce gezi planınızı yapıp gitmeyi düşündüğünüz yerler arası kaç kez toplu taşımaya binmeyi düşünüyorsunuz ve bunu ne kadarlık sürede yapacaksınız gibi aşağı yukarı bir hesaplamayla size uygun bileti gittiğinizde alabilirsiniz. Bu planlamayı yapabilmeniz için lütfen PRAG GEZİLECEK YERLER yazımı okuyun.
Bileti aldıktan sonra ‘validate’ denilen şeyi yapmak yani makinelere okutmak gerekiyor. Bunu yapmazsanız biletiniz geçerli sayılmaz, o yüzden unutmayın. Prag’da biletsiz yakalanma cezası o an öderseniz 800 Czk (25 Euro) ve sonra ödeyecekseniz 1500 Czk (45 Euro) imiş. Birçok Avrupa şehrine göre insaflı bir ceza olsa da yemeye hiç gerek yok tabii.
Prag’da Alışveriş: Prag’dan Ne Alınır? Nereden Alınır?
Prag’ın nesi meşhur sorusunun cevabını yeme içme kısmında vermiştim: Çek birası. Öyle olunca bira ile ilgili pek çok hediyelik var tabii (açacak gibi), onlardan alabilirsiniz.
Onun dışında Prag’ın kuklaları da ünlü, böyle iplerle kolu bacağı oynatılan ahşap kuklalar (marionette deniyor). Özellikle dekoratif eşyaları seviyorsanız bu her yerde satılan şirin kuklalar size göre olabilir.
Bir de Bohemya kristalleri var, ismini büyük ihtimalle duymuşsunuzdur. Bohemya neresi veya Bohemya Krallığı diye baktığımızda günümüzde Prag’ın da olduğu bölge olduğunu görüyoruz. Bohemya devleti Avusturya-Macaristan İmparatorluğu topraklarına katılmış ve Birinci Dünya Savaşı’nda bu imparatorluk dağılınca yeni kurulan Çekoslavakya ülkesi sınırlarında kalmış. Bohemya kristalleri de Bohemya Krallığı dönemi olan 18. yüzyıldan beri üretiliyormuş.
Souvenir mağazalarında Euro kabul ediliyor ama kuru çok düşük aldıklarından Çek korunası ile gitmenizi ve alışveriş yapmanızı tavsiye ederim.
Prag’da alışveriş yapabileceğiniz en güzel yer bence Vaclav Meydanı (Wenceslas Square), çünkü çok fazla seçenek var. Old Town civarı ve nehrin diğer tarafına geçtiğinizde Prag Kalesi ile Mala Strana (Lesser Town) bölgesi de yine çok seçenek bulabileceğiniz yerler. Kısacası turistik yerlerin tamamı.
Prag Güvenli Mi?
Prag’da güvenlik konusuna dikkat etmelisiniz. Hırsızlık olayları çok sık yaşanıyor ve kapkaççılar için hem parası bol hem de sürekli sağı solu incelediği için dikkati dağınık kitle olan turistler bulunmaz nimet. “Aa astronomik saat şovu, hadi full konsantre yukarı bakıp izleyelim” veya “Eşyalarımı şuraya atayım da fotoğrafta çıkmasınlar” gibi şeyleri dikkatli yaparsanız iyi olur yani.
Sırt çantasının ön gözünden, pantolonun arka cebinden gibi klasik yöntemlerin dışında Prag’da hırsızlık için ‘dikkat dağıtma’ yöntemi de çok kullanılıyor. Örneğin biri size telefonundan bir şey gösterip şuraya nasıl giderim diye soruyor ve siz gösterdiği yere eğilip bakarken diğeri gözüne kestirmiş olduğu boşta kalan tarafınızdaki telefonu çaktırmadan alıyor. Veya süper güleryüzlü birisi bir anda sokak sanatçısının müziği başlayınca sizinle dans etmek istiyor ve siz “Avrupa’da olmak harika, istediğimi yaparım” diye sevinçle dans ederken hareketlerinizi izleyen ekip arkadaşı cebinizden cüzdanınızı çekiyor. Çok paranoyak olmayın tabii ama çok rahat da olmayın, dikkat edin yani.
Prag Türk Konsolosluğu
İnşallah hiç ihtiyacınız olmaz ama olursa Prag’da Türk konsolosluğu bulunuyor. Merkezi yerlerin toplu taşımayla yarım saat kadar dışında kalıyor ve Charles Köprüsü civarından 1, 2, 96 nolu tramvay hatlarının Baterie durağında inerek ulaşılabilir.
Prag Türk konsolosluğu adres: Na Ořechovce 733/69, 162 00 Praha 6, Çekya
Telefon numarası: +420224311402
Prag gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum