Roma‘ya Türkiye’den doğrudan uçakla, veya birçok şehri kapsayan Avrupa turunuzun herhangi bir noktasında gitmeyi düşünüyor olabilirsiniz. Roma ulaşım rehberi yazımda; Roma’ya nasıl gidilir, Roma havaalanı transfer ve Roma ulaşım fiyatları ile ilgili bilgiler verip şehir içi ulaşım ve toplu taşıma kartlarının çeşitleri gibi Roma’yı ziyaret edenlerin işine yarayacağını düşündüğüm bilgiler vermeye çalışacağım. Roma’daki görülecek yerler için, gruplayarak konumlarına göre rotalı halde anlattığım ROMA GEZİLECEK YERLER yazımı inceleyebilirsiniz.
Roma’da otel seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, otel fiyatları ve otel tavsiyeleri için ROMA’DA NEREDE KALINIR yazım da sizindir.
Uçakla Ulaşım – Roma Havaalanları
İstanbul’dan Roma’ya direkt uçuş 2 saatten biraz fazla sürüyor. Türkiye’den bindiyseniz Leonardo da Vinci veya daha çok bilinen ismiyle Fiumicino (FCO) Havaalanı‘na ineceksiniz. Türk Hava Yolları, Pegasus ve Alitalia’nın direkt seferleri var, üstelik takip ederseniz ve önceden alırsanız çok uyguna alma şansınız olabilir. Ben Alitalia ile gitmiştim, fiyatı gerçekten fark ediyorsa gidilebilir ama pek beğenmemiştim, yemek filan vermiyorlar. Ulusal havayolundan ziyade ucuz uçuş firması standartlarındaydı bence.
Havaalanından Ulaşım – Roma Havaalanı Transfer
Fiumicino Airport’tan şehre ulaşmanın en ucuz yolu otobüs kullanmak. Terravision isimli otobüs firmasının her 20 dakikada bir kalkan otobüsleriyle şehir merkezindeki Termini durağına varmak 55 dakika sürüyor. Tek yön bilet, 5 Euro ve gidiş-dönüş 9 Euro.
Konaklayacağınız yer Castel San’t Angelo (Kutsal Melek Kalesi) ve Vatikan tarafına yakınsa, tek yön bileti 6 Euro olan SIT isimli firmanın otobüslerini tercih etmek daha mantıklı olabilir, o bölgede durakları var. Web sitesi için tıklayın.
Son olarak, kalacağınız yer şehrin güneyinde ise (Colosseum’un biraz daha aşağısı, metronun B hattındaki Piramide durağının oralar) TAM firmasının Ostiense Station isimli durağa tek yön 5 Euro’ya seferleri var. Web sitesi için tıklayın.
Otobüs yerine tren kullanmak isterseniz fiyatlar iki katı, yolculuk süresi yarısı 🙂 Leonardo Express firmasının Termini durağına giden trenleri yarım saat sürüyor ve tek yön biletler 14 Euro. 25 dakika kazanayım diye kişi başı 8 – 10 Euro daha fazla ödemek isteyenler tercih edebilir 🙂
“Valizimiz var, zaten kalabalığız aynı paraya gelir” derseniz taksi de kullanılabilir. Havaalanından şehir merkezinin fiyatını sabitlemişler ve 48 Euro tutuyormuş. Şehir merkezi dedikleri ve bu fiyatın geçerli olduğu bölge sizin gideceğiniz yere ne kadar uzaklıktadır ve fiyatın üzerine ne kadar eklenir onu sormak lazım.
Roma’daki diğer havaalanının ismi Ciampino (CIA) Airport. Türkiye’den buraya (şu an) gidilmiyor ama Avrupa içindeki bir yerden Ryan Air, Easy Jet, Wizz Air gibi ucuş ucuz sağlayan firmaları kullanarak Roma’ya vardıysanız Ciampino Havaalanı’na inme ihtimaliniz var. Ama iyi haber; böyle havayollarının indikleri havaalanı şehir merkezinden çoook uzakta olur ya, bu sefer öyle değil. Hatta merkeze yolculuk daha kısa sürüyor.
Şehir merkezine gitmek için Fiumicino Havaalanı ile benzer seçeneklerimiz var. Terravision yine bir numaralı seçeneğimiz ve fiyatlar aynı. Termini istasyonuna gitmek 40 dakika sürüyor.
Kalacağınız yer şehrin güneyindeyse, Termini’ye kadar gidip sonra metroyla geri dönmek çok mantıklı olmayabilir. Metronun A hattının ilk/son durağı olan Anagnina‘ya giden otobüslerden bulun ve bu otobüslerle 10 dakikalık kısa yolculuk sonrası kendinizi metroya atın.
Taksi kullanmak isteyenler için yine fiyat sabit, merkeze 30 Euro.
Her iki havaalanı için saymadığım başka firmalar ve seçenekler vardır; gittiği yer, fiyat, kalkış saati gibi özellikler açısından bahsettiklerimden daha çok işinize geliyorsa onları tercih edersiniz.
Roma Trenle Ulaşım
Roma’ya Avrupa’daki başka bir şehirden trenle geldiyseniz az önce bahsettiğim Termini İstasyonu‘na geleceksiniz çünkü burası şehrin ana tren garı. Metroların kesişim noktasında ve gayet merkezi bir konumda yer aldığı için sonrasında sıkıntı yok.
İrili ufaklı birçok tren istasyonu daha var ama bunları kullanacağınızı tahmin etmiyorum, kullanırsanız da indiğiniz yerden Termini’ye veya en yakın metro durağına varmaya çalışın.
Trenle Roma’ya nasıl gelirim veya nerelere gidebilirim diyenler Trenitalia‘nın sitesini inceleyebilir. Burada.
Roma Otobüsle Ulaşım
Daha hızlı ve daha konforlu olması, ayrıca fiyatların neredeyse aynı olması gibi sebeplerden dolayı şehirler arası yolculuk için tren daha çok tercih edilen bir yöntem; ama yine de otobüsleri kontrol etmek isteyebilirsiniz. Roma’ya varan ve Roma’dan kalkan şehirler arası otobüslerin çoğu, Tiburtina tren istasyonunun olduğu yeri kullanıyorlar. Buraya en yakın metro durağı, aynı isimli Tiburtina.
Seçenekler için Avrupa’nın popüler otobüs firması Eurolines‘ın sitesini buradan inceleyebilirsiniz. Başka firmalar da var tabii, gideceğiniz yerin ismiyle internetten aratın (“rome to venice bus” gibi).
Roma Şehir İçi Ulaşım
Roma’yı keşfetmenin en güzel yolu yürümek olsa da, zaman zaman toplu taşımaya ihtiyaç duyulabiliyor.
Toplu taşımanın mantığı gayet basit, Londra‘daki gibi bölgelere veya saatlere göre farklı ücret ödemek gibi durumlar neyse ki yok. Otobüs, metro ve şehir içi tren hatlarında aynı bilet geçiyor. Havaalanı ve Vatikan ulaşımlarında geçmiyor.
Tek kullanımlık bilet 1.50 Euro ve 100 dakikalık süre içinde ücretsiz aktarma yapılabiliyor. Günlük bilet 7, iki günlük bilet 12.50, üç günlük bilet 18 Euro ve haftalık bilet 24 Euro. Başlangıç tarihini işlettikten sonra (‘validate’ deniliyor) geçerlilik süresi boyunca sınırsız kullanabiliyorsunuz. Gün kavramı 24 saat olarak kabul ediliyor, takvim günü olarak değil. (Saat 23:00’te günlük bileti okutursanız ertesi gün 23:00’e kadar devam eder).
Metroya binmek için açılıp kapanan bilet bariyerlerinden geçmek gerekiyor, yani metro için bilet mutlaka alınmalı diyebiliriz. Roma Gezilecek Yerler yazımda bahsettiğim görülecek yerlerin çoğu için kendi isimlerini taşıyan duraklar olduğu için gitmek istediğiniz yeri kolayca bulabilirsiniz. Yazımda her bir yer için en yakın metro durağını belirtmiştim, inceleyebilirsiniz.
Line A ve Line B olmak üzere iki metro hattı var, haritasını gidince her yerde bulacaksınız.
Otobüs ve tramvaylarda, Avrupa’nın birçok şehrinde sıklıkla gördüğümüz bilet okutma makinelerinden var. Binerken biletinizi makineye okutmanız (validate etmeniz) bekleniyor, kontrole denk gelirseniz ‘okutulmamış bilet’ eşittir ‘bilet yok’ olarak kabul ediliyor. Ben birkaç kez kısa yolculuklar için otobüse binmiştim ve bilet almamıştım. Şansım yaver gitti ve kontrole denk gelmedim. En yakınınızdaki durak için hangi hatlar geçiyormuş ve nereye gidiyormuş diye bakıp işinize yarıyorsa binin, ben öyle yapmıştım. Durak bilgilendirmeleri gayet yeterli.
Müze ve tarihi yerlere ücretsiz girmek için Roma Pass Card isimli bir kart bulunuyor. İki veya üç günlük çeşitleri var; fiyatları 28 ve 38.50 Euro. İki günlük olanda bir ve üç günlük olanda seçtiğiniz iki yere ücretsiz girebiliyorsunuz. Diğer biletli yerlerde de Roma Pass turnikesinden geçerek sıra beklemiyorsunuz. Ayrıca başka indirimler sağlıyor ve ayrıntılı şehir haritası içeriyormuş. Bence biraz pahalı olduğundan gerek yok, bu kadar güzel bir şehirde tüm vaktinizi müze gezmeye harcamazsınız. Ama çok faydalı olduğunu düşünenler var. Bunları neden ulaşım başlığında anlattığıma gelince; Roma Pass Card ile şehir içi ulaşım ücretsiz. Buna havaalanı veya Vatikan ulaşımlarının (ve Vatikan müzelerinin) dahil olmadığını göz önünde bulundurun. Roma Pass Card hakkında detaylı bilgi için web sitesini inceleyebilirsiniz.
Az önce bahsettiğim ulaşım biletlerinden size uygun gün sayısı olanın fiyatı artı Roma’da görmek istediğiniz en pahalı bir veya iki yerin (Roma Pass Card’ın hangi çeşidiyle kıyasladığınıza göre) giriş ücretlerini toplayın. Giriş ücretlerinden Roma Gezilecek Yerler yazımda bahsetmişim. Bulduğunuz tutarı Roma Pass Card ücretiyle kıyaslayın. Hangisi mantıklı oluyorsa ondan alırsınız. Benim için bu hesaplama şöyleydi:
“Genelde yürüyerek gezeceğim, o yüzden günlük/üç günlük/haftalık ulaşım kartı almama gerek yok. İki gün boyunca tahminen 6 kez metroya binerim, tanesi 1.5 Euro’dan 9 Euro eder. Colosseum’a gireceğim ücreti 14 Euro. İki günlük ulaşım ve Colosseum’a girme fiyatım 20 Euro eder. İki günlük Roma Pass 28 Euro. Öyleyse almayayım :)”
Son bir uyarı. Yaya olduğunuz durum için, Roma’da motosiklet kullanımının çok yaygın olduğunu ve Akdeniz kanına sahip İtalyanların bazen biraz çılgın kullanabildiklerini belirteyim. Karşıdan karşıya geçerken lütfen dikkat.
Roma ulaşım rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşabilir, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip edebilirsiniz.
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
Cengiz Sabanci
19 Temmuz 2019, 09:54Teşekkürler emeğinize sağlık. internette bulduğum en faydalı bilgileri sayfanızda buldum.