Uzakdoğu‘daki en kurallı ve düzenli ülke diyebileceğimiz Singapur; farklı kültürü, tropik iklimi ve vizesiz gidilebilmesi gibi sebeplerle Türkler tarafından son yıllarda sıkça tercih edilmeye başlandı. Singapur’a gitmeden önce bilinmesi gereken Singapur hakkında bilgi ve tavsiyeler, meşhur Singapur yasakları ve Singapur tatil fiyatları konularından bu yazımda bahsedeceğim.
Singapur’a ne zaman gidilir, Singapur uçak bileti, Singapur otelleri, ulaşım, alışveriş, gece hayatı-eğlence ve yeme-içme konuları için SİNGAPUR GEZİ REHBERİ ve Singapur’daki görülecek yerler listesi için SİNGAPUR GEZİLECEK YERLER yazılarımı inceleyebilirsiniz.
SİNGAPUR HAKKINDA BİLGİ VE TAVSİYELER
Singapur’da para birimi olarak Singapur doları kullanılıyor. Singapur doları kaç TL yapıyor konusunda 2017 yılı sonları itibariyle 3 TL’ye yakın diyebiliriz. Ama Türk lirası ile gitmenizi tavsiye etmem, bazı döviz büroları kabul etmeyebilir. Euro veya Amerikan doları ile gitmek daha mantıklı. Güncel oranlar için şu tabloya bakabilirsiniz.
Bir zamanlar İngiltere etkisinde kaldığından olsa gerek, Singapur’da trafik soldan akıyor. Singapur prizleri de üç girişli converter gerektiren İngiliz prizleri şeklinde olabiliyor, converterınız varsa yanınıza alın belki ihtiyacınız olur.
Ekvatora yakınlığı nedeniyle Singapur çok sıcak bir ülke. Ne zaman gittiğinizden bağımsız olarak (her zaman sıcak), yanınıza mutlaka güneş kremi alın. Ama yanınızda hırka taşımayı da eksik etmeyin, nitekim kapalı mekanlarda klimalar ölümüne çalışıyor.
Kalacağınız yer ücretsiz wifi sağlıyor mu dikkat edin, Singapur’da internet konusu biraz sıkıntılı olabiliyor. Sağlamıyorsa üç seçeneğiniz var; ya parası neyse vereceksiniz ya birkaç gün internetsiz yaşamayı peşinen kabulleneceksiniz ya da Singapur hattı alacaksınız.
SİNGAPUR YASAKLARI
Singapur için “fine city” deniyor, hediyelik eşya satan yerlerde bu yazının her yerde yazdığını göreceksiniz. İngilizce’de hem “güzel şehir” hem de “yasaklar şehri” anlamına gelen bu betimleme Singapur’a tam olarak uyuyor. Singapur yasaklarından biraz bahsedelim.
En ilginç olan ve en bilinen yasak, sakız çiğnemek ve satmak. Sakızı yere tükürmek filan değil, basbayağı çiğnemek yasak. Yanınızda sakız götürmeyin.
Bunun nedenini biraz araştırdım. Sıcak bir ülke olduğundan saçma yerlere tükürülen sakızlar başa bela olmuş ve oraya buraya yapışan sakızlar yüzünden çok sorun yaşanmış. Hatta asansöre atılan bir sakız asansörün sensörünü bozmuş ve iki çocuğun ölmesine sebep olmuş, onlar da sakız olayını komple yasaklamışlar diye duydum. Anca doktorlar reçeteyle sakız yazabiliyormuş ilaç niyetine.
Yasakların devamı da var. Singapur markası olmayan sigaranın yalnızca bir paketiyle ülkeye girebilirsiniz. Daha fazlası yasak. Yol bomboş olsa da kırmızı ışıkta karşıya geçmek yasak. Taksileri yoldan çevirmek yasak, duraktan bineceksiniz.
Singapur’un nüfus yoğunluğu oldukça yüksek. Bu nedenle kurallar ülkesinin, trafik konusunu da birtakım kurallarla düzenlemesi gerektiği aşikar. Ve yapmışlar tabi ki 🙂 Araba sahibi olmak çok zormuş, öncelikle 10 senelik bir ehliyet almak gerekiyormuş. Bu ehliyet de araba fiyatından bile yüksek olabiliyormuş. Ehliyet 120 bin Singapur doları ve araba 30 bin Singapur doları gibi rakamlar duydum, arada nasıl bir oran olduğunu artık siz düşünün. 10 sene dolduğunda ise aynı ehliyeti tekrar almak gerekiyormuş.
Vee gelelim durian yasağına. Toplu taşımaya bindiğiniz veya bazı kapalı alanlara girdiğinizde, bilindik ‘No smoking’ ve ‘No eating&drinking’ gibi uyarıların yanında, ‘No durians’ diye ilginç bir uyarı göreceksiniz. Yasak olan bu durian dedikleri şey sadece bir meyve 🙂 İçi oldukça tatlı ve yumuşak olan bu meyvenin dışı ise berbat kokmasıyla kendi içinde ciddi bir çelişki barındırıyor, bu nedenle kapalı yerlerde hiç ama hiç istenmiyor. Ama Singapurluların duriana olan tutumları da meyvenin kendisi gibi çelişkili; güya hiç sevmeyip istemiyorlar ama ülkedeki opera binasının dışını dikenli dikenli yaparak duriana benzetmişler, yani içten içe bir sevgi de yok değil. Zaten öyle olmasa sakız gibi onu da doktor reçetesine bağımlı hale getirebilirlerdi 🙂
Singapur’daki yasaklar bitmedi; arabanın kirli olmasının da ülkede yasak olduğunu ve ceza kesilebildiğini duydum. Evet, bir yaşımıza daha girdik 🙂 Eh, araba (aslında ehliyet) almak bu kadar pahalı olunca, ülkedeki zenginlik göstergelerinden biri olarak sayılmaya başlanmış. 5C olarak bilinen zenginlik göstergelerinden bir tanesi araba (Car) yani. Diğerleri ise nakit para (Cash), kredi kartı (Credit card), kriket-golf kulübü üyeliği (Cricket) ve kat mülkiyeti-ev sahibi olmak-mortgage alabilmiş olmak (Condominium). Bu saydığım C’lere sahip olabilmek her baba yiğidin harcı değilmiş.
Singapur hakkında bir bilgi daha; her daim etrafınızdaki tabelalara dikkatlice bakın. Toplu taşımayı kullanırken yemek yemeyin, hatta su bile içmeyin. Ya da öncelikle başkasının bunları yaptığını görüp başına bir şey gelmediğinden emin olun ve anca sonra siz yapın. Sigara kullanıyorsanız hayat sizin için biraz daha zor olabilir, her gördüğünüz açık alanda sigara içmeye sakın kalkışmayın ve bulunduğunuz bölgenin sigara içilebilir alan olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Sigara izmaritini veya başka herhangi bir çöpünüzü sakın ola ki yere atmayın, yere tükürmeyin ve arkadaş grubunuzla geziyorsanız gürültülü bir şekilde konuşmayın. Tabi bu son söylediklerimi yaşam felsefesi haline getirip her daim uygulamak en ideal olanı, ama bu küçük ada devletinde dikkatli olmazsanız 1000 Singapur doları ceza yeme riskiniz var, aman dikkat.
SİNGAPUR TATİL FİYATLARI
Singapur genel olarak pahalı bir ülke. Uçak bileti ve konaklama hariç düşünürsek; ulaşım, gezilecek yerler için giriş ücretleri, yeme-içme, alışveriş ve eğlence masrafları kalıyor.
Ulaşım için Singapur yazımda bahsetmiştim; metro fiyatları mesafeye göre değişiyor ama genelde tek bilet 2 – 5 Singapur doları diyebiliriz.
Giriş ücretleri ve aktivite fiyatlarını Gezilecek Yerler yazımda detaylandırmıştım; en pahalı ama olmazsa olmazlardan Night Safari için yalnızca safari mi yoksa Bird Park + River Safari + Night Safari gibi kombine bilet mi alacaksınız ona karar vermeye çalışıp bilet fiyatını kontrol edin. Tercihe göre 20 – 50 Euro aralığında olacaktır. Sentosa Adası içinse, hangi aktiviteleri denemek istediğinize aşağı yukarı karar verin ve bilet fiyatlarını kontrol edin. Aktivitelerin sayısı ve türüne göre yine 50 Euro’ya kadar çıkabilmesi muhtemel.
Yeme-içme konusuna meraklıysanız deneyebileceğiniz birçok farklı lezzet var elbette. Restoranına göre tek öğün 5 Euro’dan başlar ve sonsuzluğa doğru gider 🙂
Singapur’da alışveriş için meşhur Orchard Road’u tercih ederseniz pahalı olacaktır; ucuz alışveriş için Çin Mahallesi ve Küçük Hindistan bölgelerine yönelin.
Singapur gece hayatı da yeme-içme ile benzer diyebiliriz, tercihe bağlı olarak fiyatlar çok değişecektir. Clarke Quay’a gittiğinizde giriş ücretlerini ve içerideki fiyatları kontrol edip bütçenize uygun club ve pubları tercih etmelisiniz.
Sen ne kadar harcadın derseniz 🙂 Ben ilk gittiğimde Bird Park ve River Safari biletlerini almadım, yalnızca Night Safari yaptım ve Sentosa Adası’nda müthiş kalabalıktan dolayı hiçbir şeye para harcayamadım. İkinci gidişimdeki masraflarımı Singapur-Bali-Malezya gezisi ne kadar tuttu? yazımda detaylandırdım.
Pahalı yerlerde yemek yemedim. Gece olunca ortalama mekanlarda bir iki bira içtim. Birkaç hediyelik eşya, kıyafet ve krem aldım. Sonuçta ilk seyahatimde üç günde uçak bileti ve konaklama hariç 150 Euro civarı harcadım.
Yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’i sosyal medyada takip edebilirsiniz 🙂
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
Kadir S. Vermezoğlu
13 Ekim 2020, 20:59Harika bir yazı. Teşekkürler. Yazı o kadar güzel kaleme alınmış ki okurken sanki Singapur’u geziyormuşsunuz gibi hissediyorsunuz.
Fatma Ölçücü
14 Ekim 2020, 22:01Çok teşekkür ederim 🙂
Fatih
21 Kasım 2021, 14:28Singapura giderken yanimizda nakit dolar goturebiliozmu miktari ne olmali.
Amerikan dolarimi singapurmu olmali veya euro mu olmali!