2016 yılı benim için tek başıma Almanya’ya taşınmam nedeniyle zorlu ve nispeten az seyahatli geçmişti, artık yeni düzenime iyi kötü alıştığıma göre aklı başında bir tatile çıkmanın vakti geldi. Münih çok çok soğuk olduğu için gezi rotamı seçerken ilk kriterim ‘sıcak yerler’ olmasıydı, Asya mı olsun Güney Amerika mı derken (tekrar) Asya’ya gitmeye karar verdim. Yeni destinasyonlarım Singapur, Endonezya ve Malezya olacak.
Hangi ülkenin hangi şehrinde ne kadar kalacak şekilde planladım ve ulaşım ile konaklama ne kadar tuttu/tutacak bu yazımda onları anlatacağım. Farklı yerlerden satın aldığım için firmanın önerdiği kura bağlı olarak TL, Dolar ve Euro kurlarının her üçünü de kullanmak durumunda kaldım; önce hepsini benim kendi aldığım kurdan yazıp sonra genel fikir vermesi açısından anlık güncel kura göre TL’ye çevireceğim ve iki kişilik toplam tatil fiyatını hesaplayacağım. Yazımın kışın nerede balayı yapılır, Singapur – Bali turu fiyatları, Malezya tatil adaları gibi konularda bilgiler vermesini umuyorum.
Gezinin başlangıç noktası İstanbul olacak, o yüzden önce Münih’ten İstanbul’a uçuyorum. Bir gün sonra 6 Şubat’ta Qatar Airways ile Doha aktarmalı olarak İstanbul – Singapur uçuşum var. İstanbul – Doha arası 4 saat 15 dakika ve Doha – Singapur arası 7 saat 35 dakika sürüyor. Aradaki 3 saat 20 dakika bekleme süresiyle birlikte toplamda 15 saat 10 dakikalık upuzun bir yolculuk olacak.
Aslında Singapur’a gitmiştim, ama Endonezya uçuşları genelde Singapur aktarmalı olduğundan sırf aktarma yapmak için geçeceğime bari 3 gün kalayım dedim. Vee sürpriz, burada bir gece Singapur’un simgesi diyebileceğimiz gemi şeklindeki otel Marina Bay Sands’te kalacağım! 🙂 O meşhur sonsuzluk havuzunun (infinity pool) resimlerine o kadar çok baktım ve o kadar özendim ki bir gün mutlaka kalmalıyım demiştim, sonunda oluyor işte. Gönül isterdi ki gezi boyunca kalayım ama öyle bir bütçem olmadığından ve amaç da sadece orada olup o deneyimi yaşamak olduğundan sonraki iki gece için 3 yıldızlı ortalama bir otele geçiyorum. Singapur çok gelişmiş bir yer olduğu için oldukça pahalı, normal otel fiyatlarında dahi bunu maalesef görüyoruz.
Peki ilk günü Marina Bay Sands otelde takılarak geçirdikten sonraki iki gün ne yapacağım? İlk hedefim Sentosa Adası’na gitmek, geçen gittiğimde hem hafta sonu hem de şehrin en kalabalık dönemi olan Çin Yılbaşı zamanı olduğundan kabus gibiydi hiçbir şey yapamadan dönmüştüm (bakınız: Singapur Gezilecek Yerler yazım). Sentosa Adası’ndaki Universal Studios ve balmumu müzesi Madame Tussauds başta olmak üzere gün boyu eğlenmeyi planlıyorum. Zaten üçüncü gün yok diyebiliriz, sabah erkenden uçuş var.
10 Şubat’ta JetStar Havayolları ile Singapur – Bali uçuşum var, yolculuk 2 saat 50 dakika sürüyor. Endonezya bu tatildeki ilk yeni ülkem olacak; o kadar çok kez Bali’ye gitmeyi planlayıp hepsinde bir sebeple yapamamıştım ki sonunda başaracağıma çok mutluyum. İki geceyi Bali’nin deniz-kumsal bölgesi Seminyak’ta geçireceğim, sonra ise asıl egzotik bölgesi olan Ubud’da dört gecem var. Seminyak’ta 3 yıldızlı ve Ubud’un ilk üç gecesinde yıldızsız kendi çapında bir konukevinde kalacağım, zaten fiyatlar çok uygun. Burada asıl parayı Sri Lanka‘da olduğu gibi turistik yerlerin girişlerine ve toplu taşıma imkanları çok zayıf olduğu için gün boyu yanımızda olacak şoföre vereceğiz gibi duruyor.
Ubud’da üç gün boyunca gezip yorulduktan sonra son günü otelde kalıp dinlenmeye ayırabiliriz ve Bali’de balayı modunda takılabiliriz diye düşündüm, o yüzden bir geceliğine 3 yıldızlı ve ormana bakan açık havuzu olan bir otel tuttum. Benim kafamdaki Bali resmi nedense hep ‘palmiye ağaçlarıyla dolu bir orman, o ormana bakan sonsuzluk havuzunun kenarında manzarayı seyreden kadın’ şeklindeydi, belki bu resimdeki kadın ben olabilirim kim bilir.
Endonezya’da Bali haricinde özellikle Jakarta ve Bali’nin yakınındaki Gili Trawangan Adası görmek istediğim yerlerin başındaydı, ama bu seferlik oraları atlıyorum. Singapur gibi tekrar gelebilirim umarım.
Bali’deki 6 geceden sonra 16 Şubat’ta Air Asia ile Bali – Kuala Lumpur uçuşum var, uçuş 2 saat 55 dakika sürüyor. Aslında haritadaki konumlarına göre bakınca yukarıdan aşağıya doğru Kuala Lumpur – Singapur – Bali şeklindeler; yani Singapur’dan önce Bali’ye inip sonra geri Kuala Lumpur’a çıkmak saçma ama Bali’den İstanbul’a uygun dönüş bileti bulamadığım için onu rotanın ortasına getirmek lazımdı.
Kuala Lumpur’da üç gecem var, Malezya ikinci yeni ülkem olacak. Bu gezinin adetini bozmayıp yine bir gecesini sonsuzluk havuzuna sahip 5 yıldızlı otelde geçireceğim, Asya’da balayı düşünenler için romantik balayı otelleri ile ilgili tüm bilgileri toplamış olmayı hedefliyorum 🙂 Zaten fiyatı Singapur’da zorla bulabildiğim 3 yıldızlı ortalama otelle aynı, Malezya da Endonezya gibi ucuz bir ülke diyebiliriz. Diğer bir gecesini yalnızca konumu iyi olduğu için seçtiğim 2 yıldızlı ve son gecesini hava alanına yakın olduğu için seçtiğim 1 yıldızlı bir otelde geçireceğim, çünkü sabah uçuşum çok erken saatte. Kuala Lumpur’da her gece için ayrı otel biraz garip oldu ama backpack ile gideceğim için yer değiştirmek çok sorun olmayacaktır.
19 Şubat’ta yine Air Asia ile Kuala Lumpur – Langkawi uçuşum var, uçuş 1 saat sürüyor. Langkawi’de iki gece yine puanları iyi olan öylesine bir otelde kalacağım. Aslında Langkawi’ye kadar gelmişken gayet yakınındaki Phuket’e de geçmek isterdim ama Tayland’ı bu geziye dahil etmemeye karar verdim sonra. Langkawi’den feribotla Penang’a geçip günübirlik meşhur Georgetown bölgesini görmeyi planladım. Feribot 2 saat 45 dakika sürüyormuş, uçuş fiyatları 20 Euro civarında olduğu için feribot yerine uçak da tercih edebilirdim ama hava alanına gidip beklemesi derken süre olarak aynı hesaba gelecek diye düşündüm, bari feribot olsun.
Penang – Kuala Lumpur uçuşum yine Air Asia ile ve 21 Şubat 23:20’de. Dediğim gibi Penang’a o gün öğlen varmayı planladığım için aslında konaklamıyorum ama hem eşyamı koyarım hem de belki bir iki saat girip dinlenirim duş filan alırım diye otel tuttum, fiyatlar gayet uygun olduğu için ortalıkta kalmayı gerektirecek bir durum yok diye düşündüm.
Penang’tan Kuala Lumpur’a uçuş bir saat sürüyor ve varış 00:20’de. Kuala Lumpur’u bu noktada zaten görmüş olacağım için tekrar şehre gidip sonra dönüş uçağının vakti gelince tekrar hava alanı şeklinde git-gel yapmayayım diye dönüş uçağını ayarlamakta oldukça zorlandım; fiyatı uyanın saati uymadı, saati uyanın uçuş uzunluğu veya aktarma noktasındaki bekleme süresi.. Sonunda 02:05’te kalkan yine Qatar Airways’e ait Doha aktarmalı Kuala Lumpur – İstanbul uçuşunu planıma uydurabildim.
Kuala Lumpur – Doha arası 7 saat 40 dakika ve Doha – İstanbul arası 4 saat 45 dakika sürüyor, aradaki 2 saat 30 dakikalık bekleme ile birlikte toplam 14 saat 55 dakikalık yine yorucu bir yolculuk olacak. Zaten gidiş uçuşlarında heyecandan bir şey anlamıyorum da dönüş uçuşları bitmek bilmiyor, tatilin sonuna kadar bunu düşünmemeye çalışayım en iyisi 🙂 Düşünmemem gereken diğer konu ise Penang’tan dönüş uçağımda ciddi bir gecikme durumunda İstanbul’a dönüş uçağımı kaçırma riskimin olması. Ama burada riski göze alıp, saatlerce hava alanında beklemek veya şehre dönüp tekrar hava alanına gelmek istemediğime karar verdim ve internette aratınca Air Asia’nın uçuşlarının genelde dakik olduğunu gördüm. Burada aldığım risk elimde patlayıp pişman etmez umarım 🙂
İstanbul’da bir gün kalıp dinlendikten ve ailemi gördükten sonra ertesi gün tekrar Münih uçuşum var ve bir sonraki tatilimin hayallerini kurmaya başlayabilirim 😉
Evet, planımdan bahsettim. Fiyatlara geçmeden önce neyi nereden aldığımı anlatayım. Uçuşları skyscanner.com’dan arattım, kendime uygun uçuşları bulduktan sonra bu uçuşların hangi satın alım kombinasyonlarında daha uyguna geleceğini deneme yanılma yöntemiyle bulmak gerekiyor. Benim alacağım gidiş-dönüş (2 bilet) ve ara uçuşlar (4 bilet) için; gidiş-dönüşü tek seferde, ara uçuşların aynı firmadan olan 3 tanesini (Air Asia) tek seferde ve JetStar firmasından olan uçuşu ayrı seferde olmak üzere toplam üç parçaya bölmek en uygun fiyat kombinasyonunu verdi. Önce her havayolunun kendi sitesinden fiyatlarını kontrol ettim, skyscanner’dakinden pahalıydı. En az bir ucu Türkiye’de olan uçuşlar için genelde en uygun fiyatı bulduğum ekobilet.com sitesinden gidiş ve dönüş uçuşlarını aldım. Diğer biletleri ise skyscanner.com sitesinin yönlendirdiği bilet firmalarından aldım. Bazı firmalar en son ödeme adımına gelince kredi kartı için ekstra ücret talep edince fiyat mantıksız oldu ve tekrar en baştan başlayıp diğer firmayı denemem gerekti, böyle son dakikada ‘sürpriz’ ücret çıkartan firmalardan vaktimi çaldıkları için acayip nefret ediyorum.
Otelleri ise her zamanki gibi booking.com‘dan tuttum, otellerin kendi sitelerini kontrol ettim hepsi daha pahalıydı booking.com gerçekten gezginler için büyük avantaj. Ücretsiz iptalli seçenekleri tutup planım kesinleşince artık ihtiyacım olmayan otelleri iptal ettim veya tarihlerini değiştirdim.
Ve sonunda fiyatlara geldik. Önce İstanbul’dan başlayan ve benim tuttuğum birer gecelik lüks oteller olmadan (ortalama otellerle) böyle 15 gecelik bir tatilin konaklama ve şehirler arası ulaşımı iki kişi için ne kadar tutardı ona bakalım.
İstanbul – Singapur gidiş ve Kuala Lumpur – İstanbul dönüş uçuşları: (2001 * 2) = 4002 TL
Singapur – Bali uçuşu: (91 * 2) = 182 USD
Bali – Kuala Lumpur, Kuala Lumpur – Langkawi, Penang – Kuala Lumpur uçuşları: (98 * 2) = 196 EUR
Langkawi – Penang feribot: (16 * 2) = 32 USD
Singapur 3 gece çift kişilik konaklama (3 yıldızlı otel): 208 EUR
Bali Seminyak 2 gece çift kişilik konaklama (3 yıldızlı otel): 51 EUR
Bali Ubud 4 gece çift kişilik konaklama (konukevi – pansiyon): 48 EUR
Kuala Lumpur 3 gece çift kişilik konaklama (2 yıldızlı otel): 36 EUR
Langkawi 2 gece çift kişilik konaklama (konukevi – pansiyon): 55 EUR
Penang 1 gece çift kişilik konaklama (konukevi – pansiyon): 21 EUR
Toplam 4002 TL + 214 USD + 615 EUR yaptı. Döviz kurları çok değişken olduğu için TL cinsinden hesap yapmak zor ama işi buraya kadar getirip ‘hadi artık toplama işlemini siz yaparsınız’ diye yarıda bırakacak değilim 🙂 Mevcut kurlar olan 1 USD= 3.85 TL ve 1 EUR = 4.12 TL ile işlem yaparsak toplam 7360 TL tutuyor.
Bagaj konusundan da bahsedelim, ben backpack ile gitmeyi düşündüğüm için şimdilik valiz eklemedim. Qatar Airways uçuşlarına zaten bagaj dahil ve Air Asia için her uçuşa 20 kg bagaj eklemek 21 Euro civarında. 3 uçuş için 2 kişiye bagaj eklemek 123 Euro yapıyor, 7 kg kabin bagajına kesin sığmam lazım 🙁 Air Asia kabin bagajı boyutları 56 * 36 * 23 cm ve artı bir el çantasına izin veriliyor. JetStar ise 20 kg’ın 19 Euro olması ve 15 kg’lık ara opsiyon sunmasıyla daha insaflı, ama kabin bagajında el çantasıyla birlikte ‘toplam’ 7 kg hak vermesi açısından daha insafsız. Kabin bagajı boyutları Air Asia ile aynı. Yani böyle bir tatile bagaj eklemek için iki kişiye toplamda ekstra 160 Euro civarı masraf çıkacak diyebiliriz. Hava alanındaki ücretlerin daha yüksek olduğunu söylemeye gerek yok sanırım, bagajınız varsa online ekletmelisiniz (genel kural). Benim gibi ‘acaba sığar mıyım’ durumunuz varsa çantanızı erken hazırlama provası yapın ve sığıyor musunuz bakın, ona göre gerekli işlemi yaparsınız. ‘Acaba izin verileni biraz geçsem bir şey derler mi’ konusu ise tehlikeli; ya demeyecekler ve hiç ödemeyeceksiniz, ya da diyecekler ve hava alanı tarifesinden ödeyeceksiniz.
Şimdi deneyim amaçlı birer gece tuttuğum lüks otellerle birlikte benim ne kadar ödeyeceğimi söyleyeyim, Münih – İstanbul uçuşlarımın fiyatının kimseyi ilgilendirmeyeceğini varsayıp onu katmıyorum 🙂 Yine iki kişi, yukarıdakinden tek farkı 3 gece için lüks otellerin eklenmesi ve yukarıda ortalama hesap için kullandığım normal otellerin fiyatlarından bu 3 gecenin eksilmesi olacak.
Singapur’u bilenler en çok Marina Bay Sands otelinin fiyatını merak ediyor haliyle, gecelik benim bulduğum en düşük fiyatlı oda 401 Euro. ‘Ben o paraya bir tatil daha yaparım’ muhabbetlerine girmezseniz sevinirim, siz tatilinizi yapın ben o otelde kalmak ve ‘ölmeden önce’ o meşhur havuzuna girmek istiyorum tercihime saygı. Benim gibi ‘bucketlist’ine (ölmeden önce yapılması gerekenler listesi) bu otelde konaklamayı alanlar için fiyatlarını (ve resimlerini) buradan inceleyebilirsiniz.
Ubud’taki 3 yıldızlı otel 59 Euro, Marina Bay Sands’ten daha pahalı oteller bile var ama ben havuzuna önem verdiğim için (ve bir tane daha müthiş pahalı oteli ödeyemeyeceğim için) böyle bir otelde karar kıldım. En ünlü otelini de araştırdım merak edenler için, ismi Hanging Gardens of Bali ve fiyatları Marina Bay Sands’ten (en azından benim baktığım tarih için) biraz daha yüksek. Bütçede esnek davranabilecek özellikle balayı çiftleri için harika görünüyor, buyrun burada.
Kuala Lumpur’daki 5 yıldızlı otel 74 Euro, önceki iki oteli inceleyip ‘Çok isterdim ama o kadar para veremem’ diye üzüldüyseniz bu oteli kaçırmayın, başka yerde olsa eminim 6 – 7 katı fiyatı olurdu 🙂 Petronas Kuleleri manzaralı sonsuzluk havuzu harika görünüyor, burada.
Bu durumda benim ödeyeceğim fiyat ortalama tatil bütçesinden 435 Euro fazla oluyor ve sonuçta bu durumdaki toplam maliyet 7360 TL yerine 9150 TL.
Tatilden dönünce orada ne kadar harcadığımı da katarak her şey tatil toplam tatil bütçesini ekleyecek ve yazıyı güncelleyeceğim, haberdar olmak için takipte kalın 😉
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
GÜNCELLEME: Her şey dahil toplam fiyat 13.409 TL tuttu. Detayları için Singapur-Bali-Malezya Gezisi Ne Kadar Tuttu? yazıma bakabilirsiniz.
Burak Atakoyuncu
18 Ağustos 2022, 10:09Harikasınız..teşekkürler paylaşım ve yorumlarınız için