
Hint Okyanusu üzerinde bir ada ülkesi olan Sri Lanka, birkaç yıl öncesine kadar çoğumuzun belki varlığından bile haberdar olmadığı uzak diyarlarda kendi halinde bir yer iken, doğal güzellikleri ve farklı kültürü gibi birçok özelliği ile şimdilerde adından çokça söz ettirmeye başladı. Bu nedenle, Sri Lanka hakkında bir şeyler duymuş ama havası suyu insanı nasıldır öğrenmek isteyen, nelere dikkat etmesi gerektiğini merak eden ve gitmeyi düşündüğü halde nereden başlayacağını bilemeyenler için Sri Lanka hakkında bilinmesi gerekenler ile ilgili bir gezi rehberi oluşturmanın faydalı olacağını düşündüm.
Sri Lanka Nerede?
Sri Lanka‘nın Türkiye’ye mesafesini gösterebilmek için aşağıdaki haritada işaretledim. Görüldüğü üzere ‘biraz’ uzak. O yüzden oraya kadar gitmişken, yakınlarındaki başka yerleri de görmekte fayda var. Sri Lanka turuyla birlikte en çok tercih edilen ülkeler Hindistan ve Maldivler olduğu için haritada onları da işaretledim. Ben Maldivler’i görmeyi tercih ettim ve Maldivler gezisi fiyatları hakkında şu yazıyı yazdım.
Sri Lanka otellerinin tamamını görmek ve booking.com indirimli fiyatlarıyla rezervasyon yapmak için tıklayın.

Maldivler ile Hindistan, konumları nedeniyle Sri Lanka gezisiyle birlikte tercih edilen ülkeler arasında.
Türkiye – Sri Lanka Saat Farkı
Sri Lanka‘nın saati Türkiye’den 2.5 saat ileride. Evet, iki-buçuk. Buçuklu bir saat farkını ben de ilk defa duydum 🙂 Sri Lanka’da yaz ve kış saati uygulaması olmadığından, Türkiye yaz saatinde kalmaya devam ettiği sürece saat farkı yılın her dönemi 2.5 olacak.
Sri Lanka Vizesi
Her ne kadar “vize gerekmiyordur” gibi düşündürse de Sri Lanka vize istiyor ve vize uygulaması yeşil pasaport, hizmet pasaportu, diplomatik pasaport gibi ‘ayrıcaklı’ pasaportlara herhangi bir ayrıcalık tanımıyor. Doğru anladınız, hepimiz alıyoruz 🙂
Neyse ki 30 güne kadar olan Sri Lanka turist vizesini almak oldukça kolay. www.eta.gov.lk adresinde istenen bilgileri girip kredi kartınızdan 35 dolar ödemek yeterli. 1 – 2 gün sonra vize mail adresinize geliyor ve çıktısını alıp gidiyorsunuz. Doğrudan turistik vize linkine ulaşmak için tıklayın.
Gidince havaalanında vize almak ise diğer seçenek, isterseniz öyle yapın. Tabii bence internetten halletmek daha kolay.
Sri Lanka’ya Ne Zaman Gidilir?
Sri Lanka‘ya gitmek için en uygun zamanlar Aralık, Ocak ve Şubat ayları ve bu zamanlarda ülke turist akınına uğruyormuş. Özellikle deniz-güneş tatili düşünüyorsanız gezinizi bu aylara denk getirerek 30 derece civarında seyreden güneşli havanın keyfini çıkarabilirsiniz.
Süreyi genişletirsek, Ekim’den Nisan ayına kadar olan dönemde gidilebileceğini söyleyebiliriz. Biraz şansınıza bağlı; ben çok ideal kabul edilmeyen Eylül ayında gittiğim halde ufak tefek sağanak yağışlar dışında bir problem yaşamadım. Kasım gibi daha uygun zamanda giden arkadaşlarım ise tropik fırtına ve sis sorunları yaşamışlar.
Sri Lanka’da Ne Kadar Kalınır?
Haritada küçük görünce birkaç günde bitiririm dediniz değil mi? Bitiremezsiniz 🙂 Ülkenin gezilecek yerleri dört bir yana dağılmış durumda ve yol şartlarından ötürü haritada şu kadar zamanda gidilir diye görülen bir yere o zamanın iki katı kadar sürede gidilebiliyor. Ben 6 gece kaldım ve günde 4 – 5 saat uykuyla canımı dişime takarak gezdiğim halde bazı yerlerine gidemedim. O yüzden en az bir hafta kalmanızı tavsiye ediyorum ama tamamını hakkını vererek gezmek isteyenler süreyi iki haftaya çıkarabilir.
Birçok insanın yaptığı “Vaktim çok az, öyleyse yalnızca başkent Colombo‘yu göreyim” hatasını ise lütfen yapmayın. Colombo‘yu görmek size Sri Lanka hakkında doğru bir izlenim vermez ve orada görecekleriniz sizi büyük ihtimalle tatmin etmez. Bence yalnızca Colombo‘yu ziyaret etmektense Sri Lanka‘ya gelmekle hiç uğraşmamak daha iyi ama tercih meselesi tabii.
Ödüllü Sri Lanka yazımda gezilecek yerleri biraz anlatmıştım, Sri Lanka gezi rotasını nasıl yapıp nerede kaç gün kalabileceğinizi ise otel tavsiyeleri ile birlikte Sri Lanka Gezi Rotası & Otel Tavsiyeleri yazımda detaylandırdım. Otellerinizi ayarlamadan önce bu yazımı okumanızı tavsiye ediyorum.
Bu gezilecek yerlerden hangilerinin size uygun olduğunu bilmiyorsanız bana hayatveseyahat@gmail.com adresimden mail yoluyla veya yazının sonunda linklerini verdiğim Instagram veya Facebook sayfamdan ulaşın, size Sri Lanka’daki şoför & turist rehberimin iletişimini vereyim. O sizin için planı yapıyor 🙂 Bu konseptin ne olduğunu Sri Lanka Ulaşım yazımda detaylandırmıştım ve şimdiye kadar sayısız okurum bu şoförle gezip kendisini bir baba gibi sevdiler, hatta ayrılırken gözyaşlarımızı tutamadık dediler 🙂
Sri Lanka’da Ne Yapılır?
Öncelikle ülkenin tarihi ve kültürüyle tanışmalı Sri Lanka tarihi hakkında biraz bilgi edinmelisiniz. Bağımsızlığını kazanmadan önce sırasıyla Portekiz, Hollanda ve İngiltere egemenliğinde kalan Sri Lanka’da antik kentler, budist tapınakları ve UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki tarihi yerler size geçmişe doğru bir yolculuk yaptıracak.
Yaz tatilinizi kışın yapmak istiyorsanız Sri Lanka doğru tercih olacaktır. Özellikle Aralık – Şubat arası dönemde ülkenin güney sahillerinde sere serpe güneşlenerek plaj keyfi yapabilirsiniz. Su sporlarını da deneyebilirsiniz, ben ilk jet-ski tecrübemi Sri Lanka‘da yaşadım 🙂
Sırt çantalı bir gezginseniz ve doğa yürüyüşü ve tırmanışı (trekking) seviyorsanız Sri Lanka yine doğru adres. Ülkenin özellikle iç kesimlerindeki yemyeşil ve dağlık alanlar ile şelaleler, doğal güzellikler anlamında dünyanın sayılı yerlerinden kabul ediliyor ve sırt çantalı gezginler yüksek sezon olarak yukarıda saydığım aylarda Adam’s Peak (Adem Tepesi) ve Ella başta olmak üzere bu bölgelere akın ediyorlar. Nisan’dan sonraki yağmurlu sezonda yüksek bölgelerin en çok yağış alan yerler olduğunu ve tırmanış riskleri nedeniyle bölgenin ıssız olacağını unutmayın. Yani niyetiniz doğanın tadını çıkarmaksa gezinizi yağmurlu döneme planlamayın.
Sri Lanka’daki tren yolculuğu da özellikle son bir iki yıldır sosyal medyada paylaşılan kapısından sarkan pozlarla çok meşhur oldu. Bu tren az önce söylediğim Ella’dan kalkıyor.
Sri Lanka Çayı
Sri Lanka‘nın dünyanın en önemli çay üreticilerinden olduğunu biliyor muydunuz? Kaçak çay veya Seylan çayı olarak bildiğimiz çayların yetiştiği toprakları görmek ve çay fabrikalarını ziyaret etmek, özellikle çay tiryakileri için Sri Lanka gezisinin keyifli anlarından olacaktır.
Türkiye’deki günlük hayatımızda pek karşılaşmadığımız filler ile Sri Lanka’da oldukça haşır neşir olabilirsiniz. Bu kocaman şirin hayvanları ben çok seviyorum, sanırım ağız kenarları her zaman gülümsüyor gibi yukarı baktığı için 🙂 Fil safarisi, fil yetimhanesi, fil dışkısından kağıt yapımı, biberonla bebek fil besleme, file binip tur atma gibi filler hakkında her şey burada var.
Sri Lanka yemekleri ve tropik meyveleri de oldukça lezzetli, yeme içme turizmini sevenler farklı lezzetler bulacaktır.
Sri Lanka’daki Hastalık Riskleri
Sri Lanka hakkında akla gelen ilk sorular genelde riskli bir ülke mi ve hastalık kapar mıyım oluyor. Evet, bazı konulara dikkat etmek gerekiyor. Önce iyi haberi vereyim, aşı olmuyoruz 🙂 Veya ben olmadım diyeyim, daha tedbirli olmak isteyenler illa ki yaptıracak bir aşı bulurlar.
Öncelikle sıtma hastalığından korunmak için önlem almalısınız. Sri Lankalılar ülkelerinde sıtma riskinin artık kalmadığını düşünüyorlar ve son yıllarda herhangi bir sıtma vakası görülmemiş, ama Türkiye’nin riskli kabul ettiği ülkelerden olduğu için Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz sıtma ilacı temin edebiliyoruz. Bunun için Seyahat Sağlığı Merkezi’nin www.seyahatsagligi.gov.tr sitesini ziyaret edebilir veya 444 77 34 nolu telefondan arayıp randevu alabilirsiniz. Randevu saatinizde size en yakın merkeze gidip (web sitesinin iletişim kısmından en yakın merkezi kontrol edin) seyahat süresince yetecek ilacı alıyorsunuz, hepsi bu 🙂 Turistik amaçla gittiğim için ben illa ki bir zorluk çıkar diye düşünmüştüm (sonuçta gitmeye mecbur değilim) ama ne bir zorluk çıktı ne de bir ücret istendi, takdir ettim. Yine de bu ilaç işini gideceğiniz son güne bırakmamaya özen göstermelisiniz, çünkü sıtma ilacını kullanmaya seyahatinizden birkaç gün önce başlamak gerekiyor. Bir de, ilacınızı almaya giderken TC kimliğiniz yanınızda olmalı.
Sri Lanka, Türkiye tarafından Hepatit A ve tifo riski de içeren ülkeler arasında sayılıyor, ama bununla ilgili ben ayrıca bir önlem almadım. Tifo mikrobu yiyecek ve su yoluyla bulaştığı için, seyahat sağlığı merkezine gittiğimde salata gibi çiğ yiyecekler tüketmemem ve musluk suyu içmemem gerektiğini söylediler. Hatta dişini fırçalarken bile şişe suyu kullan dediler ama ben bu kısmı pek dikkate almadım. Siz yine de en detaylı bilgileri bakanlığın sitesinden okuyun ve sıtma ilacını almaya gittiğinizde tekrar sorun.
Sri Lanka’ya Giderken Yanınızda Bulunması Gerekenler
İlaçlar ve Koruyucular
Sivrisineklerden bulaşan en önemli hastalık olan sıtmaya karşı önlemimizi aldıktan sonra, hastalık bulaştırmadıkları durumda bile fazlasıyla can sıkıcı olan ısırıklar için yanımıza sinek kovucu sprey ve kaşıntı için merhem gibi kişisel önlemler almakta fayda var. Ama “Spreyimi sıkarım ve hiçbir canlı tarafından ısırılmadan keyfime bakarım” diye düşünüyorsanız fazla iyimser bir insansınız, öyle bir dünya maalesef yok 🙁 Sri Lanka gezinizin en sevmediğiniz kısmı da bu kaşıntılı kırmızı şişlikler olacak zaten, fazla takılmamaya çalışın.
Bana olmadı ama yediğiniz şeyler belki midenizi bozar. İshal, kusma vs gibi sorunlar için yanınıza ilaç alabilirsiniz.
Kılık Kıyafet
Gelelim gezimizi kurtaracak küçük ipuçlarına. Sri Lanka geziniz sırasında çokça Budist tapınağı gezeceksiniz ve bu tapınaklara ayakkabı ile girilmiyor. Bizdeki gibi camiiye girerken ayakkabı çıkarmak olarak düşünmeyin çünkü tapınaklar genelde açık havada oluyor veya en azından bir kısmı açık havadan başlıyor. Bu durumda birbirinden kötü iki ihtimalimiz var; birincisi hava yağmurlu olacak ve ayaklarınız çamur içinde kalacak. Bu ihtimal için çantanızda her zaman bolca kağıt mendil bulundurun. İkinci ihtimal ise, hava güneşli olacak ve bastıkça ayaklarınız haşlanacak. Bu ihtimal için de çantanızda her daim çorap bulundurun. Bana bolca dua edersiniz 🙂
Tapınaklar ile ilgili diğer dikkat edilmesi gereken şey kılık kıyafet konusu. Bangkok yazımda yazmıştım, bayanların yanında şal ve hırka bulundurarak omuz-sırt-göğüs kısımlarını kapatmaları iyi olur. Diz üstü kısa şort ve etekler de giymemeye çalışın, her an bir görevli kıyafetinizin uygun olmadığını söyleyip tapınağa girmenizi engelleyebilir.
Kılık kıyafet demişken, gideceğiniz döneme bağlı olmakla birlikte yanınıza genellikle yazlık giysiler ile hava serinlediği veya yağmur yağdığı anda üzerinize giyebileceğiniz hırka ve mevsimlik montlar almanız uygun olacaktır. Güneşten korunmak için güneş kremi, şapka ve yağmur riskine karşı şemsiye almayı unutmayın. Ayrıca tapınaklardaki ayakkabı çıkarma olayı nedeniyle ayakkabılarınızın kolay giyilip çıkarılan cinsten olmasında ve çıkardığınız yerde çalınma riskini düşünerek çok kıymetli olmamasında fayda var. Bu söylediklerim terlik seçeneğini düşündürüyor farkındayım ama sadece terlik olarak düşünmeyin, ülkenin iç kısımlarındaki bazı bölgeler serin oluyor üşürsünüz. Bazı bölgelerde ise o kadar sinek böcek var ki ayaklarınızın hiçbir kısmının açıkta kalmasını istemeyebilirsiniz 🙂 Spor ayakkabı candır. Bence.
Sri Lanka’da Prizler
Peki ya prizler? Ben gitmeden önce Sri Lanka prizleri nasıl diye bir bilgi bulamadım, o yüzden ülkenin geçmişinden yola çıkarak mantık yürüttüm. “Bir dönem İngiliz sömürgesi olduklarına göre İngiliz prizlerinden kullanılıyor olabilir” diyerek üç girişli prizler için olan dönüştürücümü (converter) yanımda götürdüm, doğru düşünmüşüm 🙂 O yüzden varsa siz de yanınıza alın, yoksa artık oralarda bulursunuz veya kaldığınız yerden ödünç istersiniz.

Tapınaklarda giyimle ilgili sorun yaşamamak için benim gibi tişört ve dizaltı pantolon tercih edebilirsiniz. Şapka ve ayakkabı ise tapınaklara girerken çıkarılıyor.
Bunlardan Korkmayın!
Sri Lanka, Tamil Kaplanları isimli ayrılıkçı örgütün Tamil etnik grubunun yaşadığı bölgede bağımsız bir devlet kurmak için verdiği mücadele nedeniyle 26 yıl süren bir iç savaş sorunuyla uğraşmış ve bu sorunu ancak 2009 yılında çözebilmiş. Tropik iklim ve kültürel zenginliğine rağmen ülkenin turizm anlamında geri kalmasının en önemli sebebi bu savaş.
Savaşın yıprattığı ülkede turizm birçok insana ciddi geçim kaynağı olduğu için halk turistleri seviyor ve rahatsız etmiyor. Birçok fakir ülkede olduğu gibi yanınıza gelip para isteyen ve bir şeyler satmaya çalışan insanlar var; ama çok musallat olup rahatsız edeniyle karşılaşmadım. Ayrıca çok güvensiz ve suç oranlarının yüksek olduğu bir ülke filan değil, her zaman aldığınız güvenlik önlemleriyle gezinizi sorunsuz atlatırsınız diye düşünüyorum. Zaten benim tavsiye ettiğim gibi şoförle gezerseniz o sizi herhangi bir tatsız durum olma riski olduğunda uyarıyor ve önceden önlem alma ve riskten kaçınma şansınız oluyor.
Sri Lanka’da Dikkat Edilmesi Gerekenler!
Sri Lanka hakkında bilinmesi ve Sri Lanka’da dikkat edilmesi gerekenler arasında birkaç basit ama önemli konu yer alıyor.
Budizm
Öncelikle budizm ile ilgili her şeye çok saygılı olmalısınız. Buda heykellerine dokunmayın, hatta arkanızda kalacak şekilde resim bile çekilmeyin. Doğru duydunuz, Buda’ya arkanızı dönmenizi saygısızlık olarak kabul ediyorlar ve birçok tapınakta resim çekilirken yan durmanızı isteyen görevliler olacak. Tarihsel anlamda daha önemli olarak bilinen heykellerde ise Buda ile aynı karede olmanız dahi yasak, yalnızca heykeli tek başına çekebilirsiniz. Ayrıca buda heykelinin duruşunu taklit eden şekillerde poz vermeye filan sakın kalkışmayın. Biraz garip ama kültür farklılığı işte.

Buda heykellerine arkanızı dönmek saygısızlık kabul edildiğinden resim çekilirken yan durmaya dikkat edin.
Keşişler
Turuncu giysili keşişleri her yerde göreceksiniz; elle göstererek, dik dik bakarak veya sürekli resimlerini çekerek rahatsız etmeyin, ille de birlikte resim çekilmek istiyorsanız izin isteyin. İzin verirlerse adamlara el kol atarak dokunmayın, kadınlar çok yakınlarında bile durmamalı. Turuncu giysili olan bir çocuk ise “aman ne şeker” diye sevmeye kalkışmayın ve kesinlikle başlarına dokunmayın.
Sinekler ve Maymunlar
Sivrisineklerden ve sizi ısıracaklarından bahsetmiştim 🙂 Dikkat edilmesi gereken diğer hayvanlar yaban arıları ve maymunlar. Yaban arılarının kovanlarının görüldüğü yerlerde sessiz olunması ve yavaş hareket edilmesi öneriliyor; aksi bir durumu arılar kendilerine tehdit olarak görüp saldırabiliyorlarmış. Maymunlar ise sevimli ama çok yaramazlar, altından geçtiğiniz ağacın yapraklarını bir anda sallayıp veya yolda önünüze atlayıp çok korkmanıza neden olabilirler. Resimlerini çekmek için telefonunuzu uzatmayın ve hatta saklayın, elinize vurup telefonu yere düşürebilirler. Karınlarının genelde aç olduğunu da eklemek gerekir; size doğru hızla gelen bir maymun varsa muhtemelen üzerinizde taşıdığınız yiyeceği istiyor, verin ve gitsin.
Sri Lanka hakkında bilinmesi gerekenler yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarım ve tatil önerilerim için Hayat ve Seyahat‘i sosyal medyada takip etmeyi unutmayın! 🙂 Yazıda bahsettiğim gibi Sri Lanka’da beni ve sonrasında birçok okurumu gezdiren şoför iletişimi için bana mail atabilir veya aşağıdaki hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Melis Oglakcioglu
29 Nisan 2016, 16:02Merhaba,
Sri Lanka vizesi alirken pasaport en az 6 aylik olmali gibi bir sart okudum. Benim passportumun suresi Ekim 2016 sonunda doluyor sizce bir sorun olur mu? Sizin passportunuz ne kadarlikti ?
Fatma Olcucu
01 Mayıs 2016, 19:27Merhaba, yurt dışına gidiş öncesi ülkeden bağımsız olarak her zaman uyarırlar pasaportunuzun 6 aydan fazla geçerlilik süresi olsun diye. Sorun yaşamanız muhtemel, vaktiniz varsa bir an önce yenilemenizi tavsiye ederim. Vakit yoksa kabul edilecek mi diye denemeniz gerekecek tabii. Benimki uzun süre daha geçerliydi.
Ferhan
29 Mayıs 2017, 14:37Verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim Fatma hanım bı haftalık srilanka tatili için herşey dahil ne kadar bir maliyet gerekir orada hangi para birimi geçiyor acaba .
Fatma Olcucu
30 Mayıs 2017, 09:14Merhaba, rica ederim. Fiyatlardan bahsettigim yazimi okuyabilirsiniz para birimi ve donusturucu icin linkler de var: https://hayatveseyahat.com/sri-lanka-tatil-fiyatlari/
yusuf
03 Temmuz 2017, 23:22merhabalar, yogun sekilde yasanabilecek bir ulke ariyoruz ne dersiniz 4 kisilik bir aile icin yasanacak bir yer mi ? dilinin ingilizce olmasinin yaninda baska bir avantaji var mi sizce egitim saglik calisabilme gibi … simdiden tskler
ümit
11 Eylül 2017, 04:34sri lanka nın havası çok mu nemli nem oranı yüksek mi hava şartları nasıl bu konu hakkında bilgi alabilir miyiz
ozan
24 Haziran 2018, 07:56esselamunaleyküm ve rahmatullahi ve berekatü,
hocam hindistan altın üçgen düşünüyorduk birisi dedi ki oraya kadar gitmiş iken hindistan nepal yada hindistan sri lanka yapın dedi? siz hangisini tavsiye edersiniz? yada hindistana nepal yada sri lanka dışında eklenebilecek 3 bi alternatif varmıdır? teşekkürler hayırlı günler
not:bireysel değil turla gideceğiz
Halil özdemir
21 Nisan 2019, 09:45sri lanka halına çok geçmiş olsun yaradanım mevlam yardımcıları olsun
Telaş yalçın
02 Nisan 2023, 08:00Gitmeyi düşünüyorum. Çok faydalı oldunuz, Teşekkür ederim. Ben Muğla Dalyanda pansiyonciyum, gül pansiyon,yolunuz düşerse misafirim olun.