
Son zamanlarda gezginler arasında popülerliği artan destinasyonlardan olan Sri Lanka, Türkiye’ye biraz uzak olmasıyla Sri Lanka nerede ve nasıl giderim sorularını akla getiriyor. Bu yazımda Sri Lanka’ya nasıl gidilir ile ilgili en bilinen alternatiflere ek olarak, Sri Lanka nasıl gezilir (Sri Lanka içi ulaşım) konusunda da tecrübe ve tavsiyelerimi paylaşacağım.
Sri Lanka’ya Nasıl Gidilir – Sri Lanka Uçak Bileti
İstanbul’dan Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’daki Colombo Bandaranaike Havaalanı (CMB)‘na giden birçok farklı havayolu şirketi bulunuyor. Uzak mesafeler için en önemli şeylerden biri ucuz uçak bileti olsa da, gelmişken göreyim diye aktarma arasını uzun bırakarak bir şehir daha görmek şeklinde planlama yapabilirsiniz. O yüzden Sri Lanka’ya en çok giden havayolu firmalarından hangileri nerede aktarma yapıyormuş bakalım (An itibariyle geçerli olan bilgilerdir, havayolları değişiklik yapmış olabilir).
- Air Arabia, Arap Emirlikleri’nden biri olan Sharjah‘ta aktarma yapıyor. İstanbul kalkışları Sabiha Gökçen Havaalanı’ndan.
- Emirates Havayolları Dubai’de aktarma yapıyor. Dubai uçak biletleri normalde pahalı olduğu için, Emirates biletinin fiyatı uygunsa arada bırakabildiğiniz kadar uzun duraklama süresi bırakarak Dubai’yi gezin derim. Bu şekilde planlama yapanlar için Dubai Gezilecek Yerler yazım yardımcı olacaktır.
- Etihad Airways Abu Dhabi’de aktarma yapıyor. Abu Dhabi tam olarak günübirlik gezilecek bir yer bence, o yüzden bu seçenek de mantıklı. Abu Dhabi Gezilecek Yerler yazım işinize yarayacaktır, en azından bahsettiğim camiyi görebilmek için elinizden ne geliyorsa yapın 🙂
Bu arada, her üç seçenekte de aktarmalı uçuşu beklerken şehri gezeyim diyenler için vize gerektiğini hatırlatalım 🙂 Dubai rehberlerimde Birleşik Arap Emirlikleri vizesi nasıl alınır onu da anlattım. Buyrun.
- Benim arama yaptığım tarihler için en ucuz uçak bileti Qatar Airways‘te olduğu için ben Doha aktarmalı olarak gittim. Doha’yı gezme niyetim şu an için olmadığından aktarma süresini kısa tutarak 2 saat civarında olan uçuşları tercih ettim. 14 güne kadar olan turistik Katar vizesi 100 riyal (27 dolar civarı) karşılığında havaalanı girişinde alınıyormuş, önden bir şey yapmaya gerek yokmuş. “Muş” diyorum çünkü ben almadım. Benim gibi aktarmalı uçuşunu havaalanında bekleyecek olanlar için saydığım seçeneklerin hiçbirinde transit vizeye ihtiyacınız yok.
- Son olarak Türk Hava Yolları‘nın direkt Colombo uçuşları da var elbette. Yukarıdakilerden biraz pahalı olabilir ama kontrol etmekte fayda var.
Sri Lanka Nereye Yakın, Neresi ile Birleştirilebilir?
Saydığım aktarma şehirleri cazip gelmediyse Maldivler ve Hindistan da Sri Lanka’ya oldukça yakın. İkisinden birini seçerek oraları gezdikten sonra yerel havayoluyla Sri Lanka’ya geçebilirsiniz. Örneğin ben Maldivler’den gittim, Maldivler ile ilgili yazımda bu şekildeki bir yolculuk için gerekli uçak biletinin detayını bulabilirsiniz.
Colombo’ya uçuş süresi aktarma yapılan yere ve aktarmalar arası bekleme süresine göre değişmekle beraber 9 – 10 saat civarından başlar diye tahmin ediyorum. Fiyatına gelince, İstanbul Colombo uçak biletini gidiş – dönüş 300 – 400 USD aralığında bulursanız çok iyi fiyattır bence.
Sri Lanka Nasıl Gezilir?
Sri Lanka’ya varmak zahmetli oldu, peki vardıktan sonra nasıl gezmeli? Sri Lanka’ya gitmeden önce bilinmesi gereken önemli bilgilerden bahsettiğim şu yazımda, büyük ihtimalle uçağınızın ineceği ve başkent olduğu için ‘yeterli’ olacağını düşünebileceğiniz Kolombo şehrini gezerek “Sri Lanka’yı gezdim” demenin çok büyük bir hata olduğundan bahsetmiştim. Yani ülkenin diğer şehirlerine gitmeniz gerekiyor. Kötü haber ise; ziyaret edilecek şehirler birbirine uzak, yollar kötü ve trafik yoğunluğu yüksek. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi otobüs veya tren istasyonundan istediğim yere giderim durumu pek yok. “Araba kiralasam olmaz mı?” dediniz duydum. Sri Lanka’da trafik soldan akıyor, yollar dar ve kavisli, trafik kurallarına pek uyulmuyor, ayrıca yola fil filan çıkıyor bazı yerlerde 🙂 O yüzden bence yapmayın. Taksi olan tuk tuklarla da o kadar uzun yol gidilmez.
Sri Lanka Ulaşım
Neyse ki Sri Lankalılar, turistler için böyle bir ulaşım sorununun varlığından haberdarlar. Ülkenin turizm ofisi, “şoför ve turist rehberi” diye bir meslek tanımı oluşturmuş ve ülke çapındaki otellerde, turistler ile birlikte gelen yerli bu kişilere konaklayacak yer sağlamayı (veya en kötü ihtimalle organize etmeyi) zorunlu tutmuş. Sri Lankalı şoförler İngilizce konuşuyor ve gezilecek yerler hakkında detaylı bilgiye sahipler. Havaalanında isminizin yazılı olduğu kağıtla sizi karşılıyor ve sonrasında geziniz süresince hiç yanınızdan ayrılmayarak son gün havaalanına kadar bırakıyorlar. Ayrıca birçok ülkede olduğu gibi Sri Lanka’da da ‘milli spor’ sayılan turist kazıklama tehlikesine karşı verdikleri bilgilerle bütçenizi korumaya destek oluyorlar.
Sri Lanka’da Şoför ve Rehber Kiralama
Yukarıda saydıklarımı düşününce, şoför ve turist rehberi Sri Lankalılar ile gitmeden önce internetten bağlantı kurarak geziniz süresince size eşlik etmesini sağlamak; hem Sri Lanka hakkında kapsamlı yerel bilgiler edinmek, hem fiyatlar konusunda aldatılmamak, hem de saatler sürecek yolculuklar için yetersiz sayılabilecek toplu taşıma ile vakit kaybetmemek açısından pratik bir çözüm olarak tercih edilebilir, ben kesinlikle tavsiye ediyorum. O yüzden bana uçak biletinizi aldıktan sonra hayatveseyahat@gmail.com adresimden mail yoluyla veya yazının sonunda linklerini verdiğim Instagram veya Facebook sayfamdan ulaşın, size Sri Lanka’daki şoför & turist rehberimin iletişimini vereyim.
Sri Lanka Gezisi Nasıl Planlanır?
Bizim şoförün email adresini internetten bulduk ve gitmeden birkaç hafta önce iletişime geçtik. Gezinizi hangi tarihler arasında planladığınızı, nereden başlayıp nerede bitireceğinizi, ve kabaca nerelere uğramak istediğinizi belirtmek gerekiyor. Bu konuda yardımcı olması için şoföre danışarak Sri Lanka Gezi Rotası & Otel Tavsiyeleri yazısını hazırladım, lütfen otellerinizi tutmadan önce bu yazımı okuyun.
Tam olarak bilemiyorsanız, doğa-tarih-kültür-deniz tatillerinden hangisinin öncelikli tercihiniz olduğunu belirterek danışabilirsiniz. Hepsini birden istiyorsunuz evet, ama en az iki haftanız yoksa biraz zor. Örneğin benim için tarih ve kültür daha önemliydi; o yüzden antik kentleri ve önemli Budist tapınaklarını gezmeyi tercih ettim. Fillerle ilgili en az bir aktivite ve Nuwara Eliya bölgesindeki çay tarlaları ise zaten olmazsa olmazlar arasında. Ama sonuçta uçsuz bucaksız yeşilliklerde kaybolarak doğa tatili yapmak isteyenler ile deniz-güneş tatili yapmak isteyenler farklı bir rota yapacaklardır, az önce bahsettiğim gezi yazım bu konuda bilgi verecek.
Şoförle temel bazı bilgileri paylaştıktan sonra konuşmanın gidişatına ve adamın rota tavsiyelerine göre otel rezervasyonlarınıza son şeklini verebilirsiniz. Şoför gidip otellerle pazarlık yaparak o an neredeyseniz en yakındaki oteli son dakikada da tutabiliyor; ama bu yöntem biraz riskli olabilir. Örneğin biz Kolombo’da pek yapacak bir şey olmadığını görünce Kolombo rezervasyonumuzu yakmayı kabullenerek devam etmeye karar vermiştik ve vardığımız yerdeki oteli şoför ayarlamıştı. Bizim ayırdıklarımızdan biraz daha uygun fiyatlıydı (10 dolar kadar daha ucuz) ama odaya giren börtü böceğin haddi hesabı yoktu 🙁 Kendimiz tutacak olsak eminim ki otelin eski binasının resimlerini görür veya yorumlarında bu böcek olayını okur ve diğer alternatiflere bakardık. Karar size kalmış, benim tavsiye ettiğim yöntem olan rezervasyonumun nerede olacağını kendim inceleyip karar vereyim diyenler için Sri Lanka otelleri (örneğin Colombo) burada.
Sri Lanka’da Şoför ve Rehber Fiyatları
Kulağa pek hoş gelen bu şoför hizmetinin şartları ve fiyatlarından bahsedeyim. Şoförün araba, benzin, konaklama, yemek gibi ihtiyaçlarının hiçbirine siz karışmıyorsunuz; tamamı anlaşılan ücretin içinde kabul ediliyor. Gezi rotanızın uzunluğuna göre anlaşacağınız günlük ücret büyük ihtimalle 70 dolardan başlayacaktır. Eğer benim kullandığım şoför yerine kendiniz sıfırdan ayarlamayı tercih ederseniz, herhangi bir kötü sürprizle karşılaşmamak için fiyata dahil olan hizmetler ile şoförün turistik yerler hakkındaki bilgisinden emin olmayı ve kilometreyi değiştirmeyecek şekilde rotanızı esnek tutabileceğinizi belirtmeyi unutmayın.
Bizim şoför süper bir amca olduğu için ekstra hiçbir şey yapmamıza gerek kalmadı; ama sizin şoför bilmiyorsa veya unutursa diye adamdan faydalanabileceğiniz önemli bir konuya değineyim: Bir yere girmeden önce mutlaka o şeyin veya işin oluru ne kadardır adama sorun.
Sri Lanka’da Fiyat Pazarlığı Nasıl Oluyor?
Fiyat konuşulmaya başlandıktan sonra şoför artık karışamayacak, çünkü turistin kazıklanmasını engelleyince o fırsatçı pislikler adama düşman oluyormuş. Örneğin fil safarisi mi yapacaksınız, arabadan inmeden önce ‘en fazla ne kadar ödemeliyim’ sorusunun cevabını öğrenin.
Bizimki önden kritik bilgiyi vermişti: “Normalde kişi başi 2000 rupee olmalı fiyatı düşürene kadar pazarlık edin, ama direkt 2000 olsun demeyin ki benim söylediğimi anlamasınlar.” Sonra gittik saf turist modunda ve fiyatını sorduk, adam ne dese beğenirsiniz? 3500 rupee! Normalde evet pazarlık yapmam gerektiğini biliyorum ama ulaşmam gereken noktayı bilmeyince adam 3000’e düşürdüğünde bile aman ne güzel pazarlık yaptım diye düşünecektim, halbuki ne güzel kazıklanmış olacaktım 🙂 2500’e indiğinde ‘aslında kimseye yapmıyorum da senin hatırına’ ayakları yaptı zaten, ben de gıcıklığına 1800 teklif ettim ki 2000’de buluşabilelim. Kaşları kaldırarak ‘daha neler’ tripleri yaptı ama yemezler. Ben de ‘bak gidiyorum o zaman’ tribi yapınca sonuçta benim istediğim oldu. Başka yerlerde de benzer fiyat kavgaları yaşadım, Asya’daki şu ‘her dakika herkesle pazarlık’ olayı bazen gerçekten yorucu…
Sri Lanka’da Para Bozdurmak
Aktivite ve alışveriş dışında kazıklanabileceğiniz bir diğer nokta ise paranın kaynak noktası, yani exchange ofisleri. Ne yazık ki alıştığımız gibi günlük kurların yazdığı bir ekran yok; aksine adamına göre döviz kuru var. O ‘adam’ siz olmayın, verin parayı (doları) şoföre o gitsin bozdursun (rupee alsın). Tabii güveninizi kazandıysa, yoksa yüksekten alıp düşük aldığını söyleyerek farkı cebe atabilir ama bizimki çok iyi olduğundan güvenmiştik. Adama kur söyledikten sonra dışarıda bizim beklediğimizi gören ve görüntümüzden turist olduğumuzu anlayan dövizciler, ilk söyledikleri fiyatları düşürmeye çalıştılar filan kötüydü. Hatta şoföre “Senin paran mı onların parası mı?” diye sormuşlar, ona göre fiyat verecek yani pislikler. Kendi başınıza bozduracaksanız da mutlaka internetten günlük kuru kontrol edin ve sonra döviz bürosuna gidin.
Sri Lanka’ya nasıl gidilir & Sri Lanka nasıl gezilir yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarım ve tatil önerilerim için Hayat ve Seyahat‘i sosyal medyada takip etmeyi unutmayın! 🙂
Yazıda bahsettiğim gibi Sri Lanka’da beni ve sonrasında birçok okurumu gezdiren şoför iletişimi için bana mail atabilir veya aşağıdaki hesaplarımdan ulaşabilirsiniz.
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Hakan
03 Aralık 2018, 07:57Şirket Sri Lanka’ya gönderecekti ve gitmek nasip olmadı başka zaman inşallah merak ettiğim ülkeler arasında.
Bu arada da bol bol gezmeleriniz olsun. 🙂
Fatma Olcucu
03 Aralık 2018, 10:47Ne guzel sirketmis o oyle 🙂 Tesekkurler, sizin de.
Ebru
28 Ekim 2019, 21:38Sri Lanka yazınızı okudum gerçekten güzel faydalı bilgiler paylaşmışsınız teşekkür ederim. Ocak ayında bir haftalık gezi planım var şöfer amcadan o kadar güzel bahsetmişsiniz ki sanki orada bir tek ona güvenmem gerektiğini düşür oldum bu yüzden şöför amcanın iletişim bilgilerine ihtiyacım var yardımcı olursanız çok sevinirim.
Fatma Olcucu
29 Ekim 2019, 10:21Burada acik acik yazacak olsam yazida direkt verirdim 🙂 Gerekmeyen insanlar adamin vaktini alip bosuna havaalanina bile gitmesine sebep olduklari icin sadece ozel mesajla paylasiyorum, hayatveseyahat@gmail.com veya instagram sayfam hayatveseyahat’tan bana ulasabilirsiniz.
Gezgin
28 Temmuz 2020, 19:43Sri Lanka hakkında pek çok blog okudum, belgesel izledim. Gerçekten verdiğiniz bilgiler son derece yeterli geldi bana. Umarım tekrar giderim ve gitmeden yazınızı tekrar okurum. Paylaşım için çok teşekkürler !!!
Fatma Ölçücü
29 Temmuz 2020, 12:53Rica ederim, umarim siz de ben de tekrar gideriz 🙂