Ramazan Bayramı‘na sayılı günler kalmışken bayram tatili için geri sayım başladı. Malum ben Münih’te yaşadığım için bana bayram yok aslında; ama yine de izin alıp ben de aynı tarihlerde tatil yapacağım, hatta 10 gün şeklinde biraz daha uzun 🙂 Münih’te güneşli günler sayılı olduğu için bu yıl doya doya deniz ve güneşin tadını çıkarmalık bir yaz tatili yapmak istedim, bunun için de sürekli niyetlenip bir türlü programıma alamadığım popüler Yunan Adaları Mikonos, Santorini ve Kos’u gezmeye karar verdim.
Benzer program yapmayı düşünenlere ilham olması için bu yazıda Yunan adaları gezisi planlaması ile ulaşım ve konaklama masraflarından bahsedeceğim. Eşim İstanbul’dan geleceği için uçak biletinde ona ödediğimiz fiyatları baz alarak en sonunda iki kişi için 10 günlük Yunan Adaları tatilinin orada yeme-içme gibi şeylere harcanan ücret hariç ne kadara mal olacağını bulacağız. Bu fiyatların tatili 3 ay önceden planladığımız durum için gerekli olduğunu da baştan belirteyim, hem yüksek sezon hem de bayram tatili olan bir dönem için uçak ve oteli son dakikaya bırakmanın maddi açıdan çok doğru bir tercih olmayacağı kesindi. Otellerin hepsine booking.com üzerinden rezervasyon yaptım, yazıda ilgili otel sayfalarının linklerini de paylaşacağım.
Fiyatlar 2016 yılına ait olduğundan, döviz kurları ve enflasyon gibi faktörleri düşünerek TL’ye çevirdiğim yerlerde üzerlerine biraz ekleyebilirsiniz.
İstanbul’dan Mikonos’a Atlas Global’in direkt uçuşları olsa da, biz saatleri ve fiyatı daha uygun olduğu için Yunan Havayolu Aagean Airlines’ı tercih ettik, aktarma noktası Atina (Selanik aktarmalı versiyonları da var). Atina’ya gitmediyseniz burada bir veya iki gece kalarak öyle devam edebilirsiniz, biz gittiğimiz için duraksamadan aktarma yapacağız. Aagean Airlines’ın kötü yanı, Yunanistan’ın en büyük havayolu şirketi olduğu halde ucuz uçak bileti satan havayolu firmaları gibi valiz eklemenin ayrıca ücretli olması. Uçuş süresi beklemeler hariç İstanbul Atatürk (IST) – Atina Havaalanı (ATH) 80 dk ve Atina Havaalanı (ATH) – Mikonos Havaalanı (JMK) 35 dk. Toplamda yaklaşık 2 saat diyebiliriz yani. Biletin valiz eklenmemiş (yalnızca kabin bagajlı) hali ise 478 TL. Biz yapmadık ama valiz eklemek isterseniz kısa uçuşlar için online valiz fiyatı 20 Euro ve havaalanında 35 Euro. İki kişilik tatilde birinin (bayan olan tabii ki 🙂 ) valiz ekleyeceğini ve diğerinin kabin bagajıyla geleceğini düşünerek bir tane valiz ekleyip hesap yapacağım, 65 TL diyelim.
Mikonos’ta 3 gece konaklayacağız, 3 yıldızlı havuzlu ve ortalama bir otel seçtik. Mikonos Adası ünlülerin ve jet sosyetenin tercih ettiği renkli gece hayatıyla ünlü bir yer olduğu için burada sanırım yeme-içmeye de fazlaca para vereceğiz. Ayrıca özellikle Cuma ve Cumartesi akşamlarını Mikonos’a denk getirdik ki çılgın Mikonos partileri ve gece hayatından eksik kalmayalım 🙂 Gecelik çift kişilik konaklama için 500 TL ödedik, oda fiyatına kahvaltı dahil. Mikonos otellerini görüp rezervasyon yapmak için tıklayın.
Tatilin en merak ettiğim kısmı olan Santorini’ye Mikonos’tan feribotla geçiyoruz. Hellenic Seaways isimli firmanın feribotuyla 2.5 saat süren yolculuk için kişi başı ücret 221 TL.
Santorini’de 4 gece konaklayacağız, ama burada alışılmışın dışında bir seçim yaptık. Dediğim gibi ben Santorini’yi her zaman çok merak ettim, gitmeyi çok istedim ve kaldera manzaralı infinity pool denilen denizle havuzun birleşmiş gibi göründüğü otel resimlerine her zaman iç geçirerek baktım. O yüzden ilk iki gece için böyle bir havuzun ve manzaranın olduğu lüks bir oteli tercih ettik, yılda bir veya iki kere kendime çok da gerekli olmayan bir şey için fazla para harcama şımarıklığı hakkı tanıyorum. Geçen yılki ‘hakkımı’ Dubai’de skydiving yaparak kullanmıştım bu yılki de böyle olsun dedim 🙂 Örneğin Santorini’de balayı geçirmek isteyenler bu tarz otellerden seçim yapabilir, gerçekten harika görünüyorlar.
SANTORİNİ BALAYI OTELLERİ yazımda otellerin özelliklerini ve fiyatlarını anlattım, şimdi böyle bir durum yokmuş gibi sonraki 2 gece için rezervasyon yaptığımız normal otel fiyatı üzerinden 4 gece konakladığımızı varsayarak hesap yapacağım.
Santorini Adası‘nın meşhur mavi-beyaz evli manzaralarının olduğu merkez Fira bölgesi oluyormuş, bizim sonraki iki gece için kalacağımız otel de burada. Kaldera denilen volkanik patlama sonucu oluşan toprak çöküntüsü adayı meşhur yapan en önemli şeylerden olduğu için o kısma yaklaştıkça otellerin fiyatları genelde artıyor. Bizimki gecelik 258 TL. Kendince küçük bir havuzu var ve tam Fira merkezde, kahvaltı ise maalesef yok. Fira/Santorini otellerini buradan inceleyebilirsiniz.
Santorini’den Kos Adası’na yolculuk Blue Star Ferries adlı firmanın feribotuyla 4.5 saat sürüyor, biraz uzak. Feribot fiyatı ise mesafe daha uzun olmasına rağmen Mikonos – Santorini feribotundan daha uygun fiyatlı; adanın popülerliğine ve firmaya göre değişiyor sanırım. Kişi başı ücret 134 TL.
Kos’ta iki yıldızlı otelde iki gece konaklayacağız, denize 100 metre mesafedeki havuzlu otelin iki kişi için gecelik ücreti 155 TL, oda fiyatına kahvaltı yine dahil değil. Yunanistan otelleri genelde kahvaltısız veya bana öyle olanları denk geldi sanırım. Kos otellerini görmek için tıklayın.
Kos Havaalanı’ndan uçuşlar pek çeşitli olmadığı için aktarmayla uğraşmaktansa Bodrum’a geçmeyi daha mantıklı bulduk, Bodrum’dan Kos Adası zaten tatilcilerin çokça tercih ettiği günübirlik tur olarak bile yapılabilecek bir gezi. Yeşil Marmaris firmasının feribotuyla yolculuk 20 dakika sürüyor, ücret kişi başı 65 TL.
Gönül isterdi ki oto kiralama firmaları ile görüşerek Bodrum’da araç kiralayalım ve Yunan Adaları sonrasında Bodrum’un güzel koylarını gezerek tatili tamamlayalım, ama işe geri dönme vakti geliyor bu noktada. Taksi ücretlerinin yüksek ve sıcakta valizlerle toplu taşımanın konforsuz olacağını düşününce Bodrum’dan araç kiralamak maliyet açısından uygun bir ulaşım tercihi olurdu, Bodrum’da kalacak olanlar böyle bir seçim yapabilir.
Dönüş uçağı Türk Hava Yolları ile Bodrum Milas Havalimanı (BJV) – İstanbul Atatürk (IST) şeklinde ve fiyatı 289 TL.
Planımızı bitirdik. Şimdi iki kişi için 9 gecelik Yunan Adaları tatilinin konaklama ve ulaşım maliyetlerini toparlayalım.
İstanbul – Mikonos uçak: (478 * 2) + 65 valiz = 1004 TL
3 gece Mikonos konaklama: (500 * 3) = 1500 TL
Mikonos – Santorini feribot: (221 * 2) = 442 TL
4 gece Santorini konaklama: (258 * 4) = 1032 TL
Santorini – Kos feribot: (134 * 2) = 268 TL
2 gece Kos konaklama: (155 * 2) = 310 TL
Kos – Bodrum feribot: (65 * 2) = 130 TL
Bodrum – İstanbul uçak: (289 * 2) = 578 TL
Toplam maliyetimiz 5268 TL oldu. Bunun tutarın üzerine eklenecekler ise adalar içindeki ulaşım, yeme-içme gibi diğer masraflar olacak, onları da Yunan adaları gezisi boyunca Hayat ve Seyahat facebook sayfası ile instagram ve twitter hesaplarından paylaşırım, hala takip etmeyenler için hatırlatma yapmış olayım 🙂
Herkese şimdiden iyi bayramlar dilerim, seyahatiniz bol olsun 🙂
Not: Ben henüz gitmediğim için yazıdaki resimler internetten alıntıdır.
Tatil dönüşü güncelleme: Orada bulunduğumuz sürede 600 Euro harcadık. Böylece her şey dahil toplam 7000 TL civarına mal oldu diyebiliriz.
0 Yorum