Afrika‘nın tropik incisi Zanzibar bembeyaz kumları, turkuaz denizi, sıcakkanlı insanları, birbirinden lezzetli deniz mahsülleri ve tropik meyveleri ile dünyanın her yerinden turist çeken ve özellikle de yurt dışı balayı turları için son derece popüler bir destinasyon. Zanzibar’da hem deniz-güneş-kum tatili yapıp hem de kültür ve aksiyon dolu aktivitelerle tatilinizi veya balayınızı unutulmaz kılabilirsiniz. O yüzden bu yazımda Zanzibar gezilecek yerler hakkında bilgiler verip Zanzibar’da ne yapılır sorusunu cevaplamaya çalışacağım.
Yazıyı “Zanzibar’da yapılacak en güzel 10 aktivite” olarak planladım ve benim fikrime göre en çok önemliden daha az önemli olana göre sıraladım. Elbette sizin tercihleriniz farklı olabilir, o yüzden Zanzibar geziniz sırasında hangilerini yapacağınıza karar verebilmeniz için her birinin ne olduğunu fiyatlarıyla birlikte anlattım.
Zanzibar tatili tabii ki biraz da dinlenmeli olmalı, o yüzden adanın en güzel otellerinin olduğu bölgedeki şu otellerden zevkinize ve bütçenize uyan birini seçin, tıklayarak booking.com sayfasına yönlenebilirsiniz: NUNGWİ OTELLERİ
Biz Zanzibar’daki 6 gecemizin ilk üçünde şehir merkezi ZANZİBAR CITY OTELLERİ arasından seçim yapıp Stone Town’ı ve onun yakınındaki gezilecek yerleri keşfetmiştik. Son üç gecemizde ise Nungwi’de biraz gezip biraz otel keyfi yapmıştık.
Zanzibar’daki gezilecek yerler tam veya yarım günlük özel turlar şeklinde yapılıyor, biz de öyle yaptık. Otelden alınıp bırakılma, gezdiğiniz yerin rehberi, giriş bileti, planda varsa yemek gibi şeyler bu ücrete dahil oluyor. Ayrıca havaalanı transferi veya otel değiştirme transferi gibi ulaşımları da sizin için ayarlıyorlar.
Gezme konusunu “gittiğimizde orada bakarız” veya “otele sorarız ayarlarlar” şeklinde şansa bırakmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü tek tek tur aldığınızda veya otelden istediğinizde pahalı olacaktır, yolda denk geldiğim kişi yardım etsin derseniz de iletişim kuracağınız kişinin güvenilirliği soru işareti yaratacaktır.
hayatveseyahat instagram hesabımdan veya hayatveseyahat@gmail.com mail adresimden bana yazarsanız bizi gezdiren ve çok memnun kaldığımız rehber arkadaşın iletişimini sizinle paylaşırım, kendisiyle gezi planınızı kolayca yaparsınız ve fiyatta anlaşırsınız. Daha önce Sri Lanka ve Bali’de 100’den fazla okurum önerdiğim rehberlerle gezip çok memnun kalmışlardı, şimdi Zanzibar için de güvenilir birini sizlere önerebileceğim için mutluyum 🙂
Öyleyse Zanzibar’da yapılacaklar listesine başlayalım.
Stone Town’da yerli halkın günlük yaşamını gözlemleyin.
Afrika kıtasına kadar gelip Zanzibar’a ayak bastıysanız beklentiniz komple otelde yatayım ve denize gireyim şeklinde olmamalı diye düşünüyorum, o yüzden Zanzibar’ın kalbinin attığı Stone Town’ı (Taş Şehir) ilk sıraya koydum.
Zanzibar’ın tarihi ve turistik merkezi olan Stone Town’daki dar sokaklarda gezinirken sağlı sollu dükkanlardan alışveriş yapabilir, ilginizi çeken restoranlarda deniz mahsülleri başta olmak üzere pek çok farklı yemeği deneyebilirsiniz.
ZANZİBAR GEZİ REHBERİ yazımda bahsetmiştim, Zanzibar’da alışveriş yaparken çok sıkı pazarlık etmelisiniz. Her fakir ülkede olduğu gibi ısrarla dükkanıma gir bak diyenler filan da olabilir, fazla takılmayın. Bol bol etrafa bakın, yerel mahallelerde nasıl bir hayat var keşfedin.
Zanzibar kapıları oyma işçilikleri ile son derece meşhurlar, Stone Town’da gezinirken mutlaka dikkatinizi çekecektir.
Afrika insanının Arap kültürüyle nasıl bütünleştiğini burada çok net hissedeceksiniz. Kadınların çok açık giyinmemesi bakışlardan rahatsız olmamak adına tavsiyemdir, ben de giyim konusunda önceden bilgilenip dikkatli davranmıştım (hemen aşağıdaki fotoğraflarda görebilirsiniz).
Zanzibar Stone Town’da özellikle görülmesi gereken yerler ise şöyle:
Freddie Mercury’s House: Queen grubunun dünyaca ünlü kurucusu ve solisti Freddie Mercury çocukluğunu bu evde geçirmiş. Otel olduğu için sanırım içeriyi gezme gibi bir durum yok, herkes girişindeki fotoğraflarına bakıp kapısında tek kol havada “Freddie Mercury pozu” veriyor siz de öyle yaparsınız 🙂
Otelin kendisi ise 4 yıldızlı hem konumu hem imkanları iyi, Freddie Mercury hayranlarına ek olarak Zanzibar merkezde güzel otel tavsiyesi arayanlar konaklamayı düşünebilir. Otel ismine tıklayarak booking.com sayfasından fiyatlarını ve yorumlarını inceleyin: TEMBO HOUSE HOTEL
Forodhani Food Stall: Sahilde akşamları kurulan bir meyve sebze ve yemek pazarı. Özellikle sokak lezzetleri sevenler kaçırmamalı, ama yemeyecek olsanız bile gezmesi keyifli. Biz gittiğimizde hem bu yemek pazarının kalabalıklığını hem de hemen yanındaki denize kıyafetleriyle bir bir atlayıp eğlenen erkekleri büyük bir şaşkınlıkla izlemiştik.
Old Fort: Zanzibar’da bir dönem hüküm süren Ummanlılar tarafından 1699 yılında Portekizlilere karşı savunma amaçlı yaptırılan kalenin tam ismi Ngome Kongwe. Çok sonralardan eklenen amfi tiyatro çevresinde gece eğlenceleriyle festivaller düzenleniyor, ayrıca sokak sanatçıları ve satıcıları ile hareketli güzel bir yer. Kalenin kendisini gezmek için de turlar varmış ama bizim ilgimizi çekmedi, sizin çekiyorsa bakarsınız.
Spice Community Shop: Bu pazar tam bir “local experience”, ille gidin diyemem ama özellikle gittiğiniz yerlerdeki turistik olmayan şeyleri keşfetmeye bizim gibi meraklıysanız dolaşabilirsiniz.
Yalnız gıda hijyeni konusunda titizseniz pazardaki bazı görüntüleri rahatsız edici bulabilirsiniz, çünkü açıkta satılan her türlü et, balık, tavuk bulunuyor. Bizim biraz midemiz kalktı ama bizim gibi turist olduğu halde açıktaki kanlı etleri üzerlerindeki sinekleri üfleyerek satın alanlar da vardı tabii. Onun dışında baharatlar da pazardaki her yerde satılıyor.
ZANZİBAR GEZİSİ NASIL PLANLANIR yazımda anlatmıştım, Stone Town çevresi Zanzibar Havaalanı’na ve gezilecek yerlerin birçoğuna yakın olduğu için biz Zanzibar’daki ilk üç gecemizde bu civarda konaklamıştık. O yüzden Stone Town, otelimize yürüme mesafesindeydi ve çevrede dolaşarak kendimiz keşfettik.
“Benim otelim yakın değil nasıl gideceğim” veya “Böyle tarihi yerleri birisi gezdirsin ve anlatsın istiyorum” derseniz Zanzibar’daki gezilecek diğer yerlere olduğu gibi Stone Town’a da kişisel tur alabilirsiniz. Burada anlattıklarımdan daha fazlasını tanımak isteyenler için böyle turlar uygun olabilir.
Birkaç saatlik Stone Town şehir turu kendi başına gezilirse kişi başı 50 dolar civarında. Yazının devamında anlatacağım diğer yerlerle kombinleyerek aynı günde gezerseniz daha ucuz olur. Veya örneğin gezinizin tamamında Nungwi bölgesinde kalıyorsanız ama dönüş uçağınız öğleden sonraki bir vakitteyse havaalanı transferiyle Stone Town gezisini birleştirebilirsiniz. Çünkü Stone Town, Zanzibar Havaalanı’na yalnızca 8 km uzaklıkta (yukarıdaki haritadan yazı boyunca anlatacağım yerlerin konumlarına bakabilirsiniz).
Blue Safari’de mavi tonlarına doyup kırmızı deniz yıldızlarıyla tanışın.
Zanzibar’ın bembeyaz sahillerinde yatıp turkuaz denizine doymak için ilk yapılması gereken şey Blue Safari turu almak olmalı. Tam günlük bu turda dhow isimli geleneksel Arap tekneleriyle yola çıkıp Zanzibar’ın güneyindeki Kwale Island’a doğru yola çıkıyorsunuz.
Blue Safari’nin yapıldığı Kwale Adası’nda denizin berrak renginden ötürü Zanzibar’ın en göz alıcı yerlileri olan kırmızı deniz yıldızlarıyla karşılaşma imkanınız oldukça yüksek. Fotoğrafınızı çekildikten sonra kırmızı deniz yıldızının yaşamaya devam edebilmesi için hemen denize geri bırakmayı unutmayın.
Ayrıca Mangrove Lagoon (Mangrov Lagünü) ve dev Baobab ağacı (Baobab Tree) de göreceğiniz güzellikler arasında. Mangrov nedir derseniz özellikle gelgit etkisinde kalan tropik bölgelerde yetişen bitkiler topluluğu ve orman oluyor. “Gelgit etkisinde kalan tropik bölge” Zanzibar’ı birebir tanımladığından mangrov bitkilerine Zanzibar’daki diğer gezilerinizde de rastlayabilirsiniz.
Tüm gün süren Blue Safari gezisi ağırlıklı olarak deniz mahsüllerinden oluşan bir öğle yemeğiyle adada gezip görüp yüzmekten yorulduğunuz anda yardımınıza koşuyor. Biraz daha keşif sonrası yine dhow tekneleriyle Zanzibar adasına dönüş yapılıyor. Öğle yemeği ve otelden alınıp bırakılma dahil Blue Safari tur fiyatı kişi başı 80-85 dolar civarında.
Benim Zanzibar’la ilgili en çok heves ettiğim gezi olmasına rağmen biz Blue Safari’ye ne yazık ki gidemedik. Her gece yatarken “Belki yarın gidebiliriz” diye umarak yattığımız halde sabah yağışlı veya yağış ihtimali olan havaya uyandık ve o yüzden turlar iptal edildi. Zanzibar’daki 6 günümüzün tamamında bu şanssızlığı maalesef yaşadığımız için önceden parasını dahi ödediğimiz halde hiçbir gün tur kalkmadı ve sonuçta paramızı iade ettiler.
O yüzden Zanzibar’a gittiğinizde siz Blue Safari’de benim için de keyif yapın 🙂
Jozani Forest’te Zanzibar’a özgü kırmızı maymunları selamlayın.
Zanzibar’ın kırmızı deniz yıldızlarının dışında yalnızca Zanzibar’da bulunan kırmızı maymunları da var. Kırmızı maymunları görmek içinse en güzel yer Jozani Ormanı.
Maymun deyince özellikle Bali’ye gittiyseniz “Aman şimdi yiyeceğimize saldırır, çantamızı çalarlar” diye endişe etmiş olabilirsiniz, etmeyin. Zanzibar’ın kırmızı maymunları (red colobus monkey) gayet sakinler ve öyle kötü şeyler yapmıyorlar. Zaten muz filan da yemiyorlarmış çünkü şeker sindirecek enzimleri yokmuş. Bitki tarzı şeyler yedikleri için sizinle alıp veremedikleri olmuyor yani.
Yarım günlük Jozani Forest turunda kırmızı maymunlara ek olarak az önce Blue Safari’de bahsettiğim mangrov ormanlarını da görüyorsunuz, böyle yerde birbirine dolanmış karmakarışık ağaçlar veya kısa kökler gördüğünüzde onlar oluyor işte. Mangrov ağaçlarının olduğu yere gelgit zamanında okyanus suları geldiği yani ağaçlar tuzlu suyla beslendikleri için böcekler yemiyormuş, o yüzden de bu kütükler Zanzibar’daki evlerin çatılarında kullanılıyormuş. Ayrıca yerleşim yerlerini okyanus suyu baskınlarından koruduğu için mangrov ormanlarına zarar verilmemesi önemliymiş.
Yukarıda anlattığım ilginç bilgiler gibi birçok bilgiyi Jozani Ormanı’nı gezdiren rehberimiz verdi. Biz Jozani Forest’e kişisel turla gittik (ve size de öyle yapmanızı tavsiye edip rehber iletişimi için bana yazın demiştim) ama kendiniz giderseniz orman girişine kişi başı 8 dolar kadar para ödüyorsunuz ve buna rehber dahil oluyor. Rehbersiz gezmek çok daha az şey ifade edeceğinden rehber olayını “Bahşiş koparmak için uydurmuşlar” gibi düşünmeyin. Ormanı size gezdiren rehber çok güzel bilgiler veriyor, isterseniz sonrasında 1-2 dolar bahşiş verirsiniz.
Jozani Forest turu yarım gün sürüyor o yüzden çok yakınındaki diğer gezilecek yerlerle kombinlemekte fayda var. Biz de öyle yaptığımız için oraları da anlatıp sonra toplam günlük tur fiyatını söyleyeyim.
The Rock Restaurant önünde fotoğraf çekilin & Paje Beach’te keyif yapın.
Zanzibar’ın en güzel plajları arasında gösterilen Paje Beach ve biraz ilerisindeki dünyanın en ilginç restoranlarından olan The Rock Restaurant, Jozani Forest gezisiyle birleştirebileceğiniz bir alternatif.
Rock Restaurant’ta öğle ve akşam yemeği menüleri servis ediliyormuş. İlgilenirseniz önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor, şoför ve rehberlik için anlaştığınız kişiye rezervasyonunuzu ayarlamasını ve ulaşımı halletmesini söyleyebilirsiniz. Benden sonra tavsiyemle Zanzibar’a giden bir okurum akşam yemeğine gitmişti ve yeme içme fiyatları kişi başı 50 doları buluyormuş. Ona göre değerlendirirsiniz.
Restorana girmek istiyorsanız gittiğiniz zamana ve denizin durumuna göre Rock Restaurant’a yürüyerek veya sandalla ulaşmanız gerekebilir, zaten ünlü olmasını da büyük oranda bu kendine özgü deniz durumuna borçlu. Biz gittiğimizde öğle vaktiydi ve sandalla ulaşılıyordu, yani deniz çekilmemişti. Biz orada yemek yemeyi düşünmediğimiz için yalnızca dışarıdan görmek yeterli oldu. Rock Restaurant’ı arkamıza alarak çekildiğimiz bu fotolar “Ben Zanzibardayım!” fotolarıydı işte 🙂
Jozani Forest ve Rock Restaurant’ı dışarıdan görmek sonrasında Paje Beach’te dinlenecekseniz otelden sizi alıp sonunda bırakacakları tur kişi başı 60 dolar civarı olur diye tahmin ediyorum, sadece Jozani Forest 50 dolar çünkü. Biz plaj keyfi yapmadık, zaten su sporlarının yapıldığı rüzgar alan bir plaj. Onun yerine bir yere daha gittik, o da hemen alttaki.
Jambiani Village Tour’da köylülerin evlerine konuk olun & Jambiani Beach’te keyif yapın.
Evet biz gezip görmeyi sevdiğimiz ve Zanzibar tatilimizin devamında 3 gün zaten Nungwi’deki otelimizde deniz güneş ağırlıklı takılacağımız için Paje Beach’te denize girmekle vakit kaybetmedik. Onun yerine yakındaki Jambiani Köyü’nü aynı günün üçüncü ve son durağı olarak planımıza ekleyerek tam günlük Jozani Forest + Rock Restaurant + Jambiani village tour şeklinde plan yaptık.
Zanzibar’daki tüm gezileri paket halinde aldığımız için tur başına ne kadar verdik bilmiyorum ama bu üç noktalı gezi sanırım kişi başı 75 dolar civarına geldi.
Jambiani köyü gezisinde köyün yerlisi genç bir çocuk bizi gezdirerek eskiden kullanılan çalı çırpı evleri ve kütüklerden yapılan takunya terlikleri gösterdi. Sonra bir evin önüne oturduk ve evin yerlisi çocuklar bizi merakla incelerken rehber her derde deva şifalı otları anlattı. Sonra da hindistan cevizinin nerelerde kullanıldığını gördük ve tabii ki suyunu içtik 🙂
Küçük çocuklar çok tatlı ama yoksullukları ve kir içindeki halleri insanı biraz üzüyor, pek çoğunun ayakkabıları bile yok. Belki turistik bir aktiviteydi ama biz sevdik köy turunu. Rehberlerin bahşiş isteme alışkanlıkları genelde yok, isterseniz 1-2 dolar verirsiniz. Köy gezisinin ücretini günlük tur aldığınızda ödemiş oluyorsunuz ve onlar gerisini aralarında hallediyorlar.
Jambiani Beach diye başlığa yazdığım yer ise köyün hemen yakınında olduğu için aynı isimli olan yine güzel plajlardan biri. Dilerseniz Paje Beach yerine onu da tercih edebilirsiniz. Dediğim gibi biz iki plajda da pek vakit kaybetmedik.
Spice Tour’da sofralarınızdaki baharatların ve aromaların doğadaki hallerini keşfedin.
Baharat adası olarak da bilinen Zanzibar’ın en popüler aktivitelerinden biri elbette baharat turu. Jozani Forest’teki orman gibi baharat bahçesini de rehber gezdiriyor ve bize denk gelen rehber öyle tatlıydı ki bütün bahçeyi güle oynaya gezdik.
Dünyanın en pahalı baharatları vanilya ve safrana ek olarak kahve, kakao, karanfil, karabiber, zerdeçal, tarçın, hindistan cevizi gibi birçok işlemden geçtikten sonra sofralarımızda gördüğümüz şeyleri doğada görmek bence çok ilginçti. Özellikle tarçın ve karabiberin öyle olduklarını hiç hayal etmemiştim, rehber sizce bu ne diye sorduğunda kesinlikle tahmin edemedik 🙂
Turun en ilginç kısmı ise “coconut man” dedikleri şarkı söyleyen bir adamın hindistan cevizi ağacına tırmanarak yaptığı şovdu. Adam düz ağaca tırmanıp coconut kopardı ve önce suyunu sonra tadı karidese benzeyen kabuğunu bize ikram etti. O arada bitkilerden örüp ucuna çiçek iliştirdiği tacı benim başıma kolyeyi boynuma ve kravatı da eşimin boynuna iliştiriverdi, adamın on parmağında on marifet 🙂 Baharat gezisinde herkesi böyle kral kraliçe yapıyorlar. Yine 1-2 dolar bahşiş verdik biz hem rehbere hem coconut man’e.
Tur sonunda da doğal bitkilerle yapılmış parfümler ve baharatlar satıyorlar. Biz iki küçük paket baharat aldık ve 5 dolar ödedik.
Prison Island’da dev kara kaplumbağalarını besleyin.
Baharat turu gibi Prison Island turu da Zanzibar’a özgü bir deneyim ve kaçırılmaması gerektiğini düşünüyorum. Biz ikisini aynı gün tam günlük tur olarak gezip kişi başı 75 dolar kadar vermiştik, yoksa sadece Prison Island turu 65 dolar imiş.
Anlamı Mahkumlar Adası olan Prison Island 1800lü yıllarda Afrikalı kölelerin satılmadan önce kaçmasınlar diye tutulduğu bir adaymış. Sonra adaya bir hapishane inşa edilmiş. Fakat o dönemde sarı humma hastalığı o kadar yaygınmış ki ada bu hastalığı taşıyanların topladıkları bir karantina adasına dönüşmüş ve uzun bir süre karantina adası olarak anılmış. Tabii zamanla ne köle kalmış ne sarı humma, ama asıl ismi Changuu Island olan adanın ismi Prison Island olarak yerleşmiş bir kere.
1900lü yılların ortalarında Seyşeller’den getirtilen dev kara kaplumbağaların yardımıyla ada bugünkü popülerliğini kazanmış. 200 yıl yaşayabilen dev kaplumbağalarını besleyip fotoğraf çekilmek çok eğlenceliydi. Kaplumbağaların nesli tükenme altında olduğundan burada devlet yönetiminde koruma altına alınmışlar.
En ilgimizi çeken kaplumbağa ise 196 yaşında olan en yaşlı kaplumbağa idi, hepsinin kabuğuna yaşlarını yazdıklarından kolayca ayırt edebiliyorsunuz. “Bu kaplumbağa doğduğunda dünya ne kadar farklı bir yermiş, henüz imparatorluklar varmış ve dünya savaşları yaşanmamış. Kim bilir neler görmüştür, konuşabilse de anlatsa..” diye derin düşüncelere daldım ben şahsen 🙂 Umarım siz gittiğinizde hala yaşıyordur.
Prison Island’a Stone Town civarından 20 dakikalık tekne yolculuğuyla ulaşılabiliyor, Nungwi ise biraz daha uzak kalıyor. Tekne yolculuğunun rüzgarlı olabilme ihtimaline karşı yanınıza hırka alın, hatta tekneye su sıçradığından yağmurluk gibi şeyler daha iyi olur. Kaplumbağaların olduğu yer ise özellikle yağmurlu havalarda acayip çamurlu, benim terlikten kayan ayaklarım hep simsiyah olmuştu. O yüzden parmak arası terlikle gitmek bence iyi oluyor, tekneyi beklerken denizde yıkadım geçti.
Nungwi Village’de köylülerin geçim kaynağı balıkçılık ve tekne yapımı manzaralarını izleyin.
Şimdiye kadar anlattıklarım hep havaalanı ve Stone Town’a yakındı (elbette Zanzibar’ın her yerinden gidilebilir). Nungwi Köyü’nü kapsayan Nungwi Experience ise Zanzibar’ın gelgitten en az etkilenen kısmı olduğu için en güzel otellerin yer aldığı Nungwi bölgesinde bulunuyor.
Nungwi, Zanzibar’ın kuzey burnu oluyor. Burnun sol tarafı daha turistik ve kalabalık. Tüm restoran, bar, hediyelik eşya dükkanı, aktivite satan tur operatörleri sol tarafta. Sağ tarafı ise daha sakin. Biz daha sakin olan taraftaki Nungwi Dreams by Mantis otelinde kalmıştık, siz daha hareketli olsun derseniz soldaki Z Hotel ve çevresindeki diğer oteller daha uygun olacaktır (incelemek için otel isimlerine basarak booking.com sayfalarına yönlenin).
Nungwi köy turunda bölge yerlilerinin önemli geçim kaynağı olan balık pazarını ve bot yapım yerlerini gezip köy hayatıyla ilgili bilgiler ediniyorsunuz. Bot yapımında eski usül el işçiliğinin kullanımı ve özellikle balık pazarı ilginçti ama Stone Town’daki pazarlarda açıkta satılan etler gibi burada da balıkları biraz vahşi halde ve sinekler içinde görüyorsunuz.
Tek başına köy turu özellikle Jambiani köyünü gezdiyseniz belki az ilginizi çekebilir, o yüzden yine dhow tekneleriyle açılıp gün batımı turu (sunset tour) ile kombinleyerek Zanzibar’ın kırmızı gün batımına şahitlik edecek şekilde organize edebilirsiniz. Biz bulutlu bir havaya denk geldiğimiz için gün batımını izleyemedik maalesef.
Biz gün batımı yerine köy turuyla birlikte Nungwi Experience olarak adlandırılan deniz kaplumbağalarının olduğu kombine turu aldık. Yarım gün süren turun fiyatı kişi başı 45 dolar tuttu. Onu da hemen aşağıda anlattım.
Nungwi Marine Turtle Mnarani’da sevimli deniz kaplumbağalarıyla tanışın.
Prison Island’da dev kara kaplumbağalarıyla tanıştıktan sonra şimdi sırada deniz kaplumbağaları var. Yine Nungwi’de olduğu için bizim gibi köy turuyla birleştirmenizi tavsiye ederim. Tek başına buranın giriş ücreti 10 dolar (tur aldığınızda yine tur fiyatına dahil oluyor).
Burası deniz kaplumbağaları için yuva gibi bir yer. Kaplumbağa çeşitleri hakkında her türlü bilgiyi edinip ellerinizle besleyebiliyorsunuz.
1993’te Nungwi köylülerinin açtığı koruma evinde gönüllülerin yardımı ve turistlerin maddi desteğiyle sevimli kaplumbağaları ‘düşmanlarından’ korumak amaçlanmış. “Ne düşmanı varmış ki?” diye düşündüyseniz yırtıcı kuşlar gibi diğer hayvanlar vee.. tabii ki insanlar. Zavallıları bazen sırf zevk olsun diye bazen de kabuğundan gözlük çerçevesi, kemer, takı yapmak için avlıyorlar, ya da bundan iyi cızbız olur diye yiyorlarmış..
Kaplumbağaların cinslerini, hangisinin ne için avlanmaya çalışıldığını ve yaşam döngüsünü anlattıkları tur yine çok bilgilendirici ve keyifliydi. Biz Zanzibar tatili sırasında biraz da kötü havanın etkisiyle bol bol kültür gezisi yapmış olduk ama gayet memnun kaldık.
Deniz kaplumbağalarının yaşam döngüsünü de anlatıyorlar. Karaya yumurtalamak için çıkan annenin yumurtalarını bıraktıktan sonra bir daha asla geri dönmediğini öğrenince çok üzüldüm 🙁 Zaten minikler de bir bakıma başlarında kimse olmadığından korumaya muhtaçlarmış.
Her yıl Şubat ayında artık kendini koruyabilecek duruma gelen kaplumbağaların denize salınma seromonisi varmış ve gayet turistik bir aktiviteymiş. Eminim tatlış kaplumbağalar sevinçle denize yürürken çok minnoş görüntüler oluşuyordur, koruma evindeki fotoğrafları öyle görünüyordu.
Aldığımız Nungwi Experience turunda Baraka Natural Aquarium isimli hemen yakındaki akvaryuma da gidiliyordu. Ziyaretçiler deniz kaplumbağalarıyla yüzüp eğlensin diye kaplumbağaları rahatsız etmeyi doğru bulmadığımızdan biz oraya gitmedik. İlginizi çekiyorsa siz gidersiniz.
Mnemba Snorkeling
Mnemba adası Zanzibar’da denizin en güzel olduğu yerlerden biri olarak biliniyor. O yüzden bu turda cam gibi sulara tekneyle açılarak yüzüyor ve deniz altı canlılarını gözlemliyorsunuz. Denizin temizliği ve su altı yaşamın zenginliği sayesinde burası dünyanın en iyi şnorkel ve dalış alanlarından biri olarak gösteriliyor.
Adanın kendisine ise giremiyorsunuz çünkü özel mülk. Üzerindeki 5 yıldızlı otelin yalnızca 24 misafir kapasitesi varmış, çok zenginseniz elbette konaklamayı düşünebilirsiniz 🙂 Onun dışında otelin çevresinde dolanıyor ama ayak basamıyorsunuz.
Yukarıda anlattığım deniz kaplumbağalarının yumurtlama alanı olduğundan ada aynı zamanda bir koruma alanıymış. Blue Safari’de olduğu gibi Mnemba adası turunda da başta kırmızı deniz yıldızları olmak üzere pek çok göz alıcı deniz canlısıyla karşılaşabilirsiniz.
Nungwi’ye daha yakın olan Mnemba adasına yapılan turlar yarım günlük oluyor ve size özel tekne olup olmayacağına göre kişi başı 35 – 65 dolar aralığında değişiyor. Nungwi köyü turuyla birleştirilerek biraz kültür biraz yüzme şeklinde kombin yapılabilir. Bizim tekne turu için öncelikli tercihimiz Blue Safari olduğundan ve hava koşulları nedeniyle onu bile yapamadığımızdan ne yazık ki Mnemba adası şnorkel turunu yapmadık.
Mnemba Snorkeling alternatifi: Nakupenda Sandbank turu
Nakupenda Swahilice (Zanzibar’da kullanılan dil) “Seni seviyorum” demekmiş. Sandbank ise kum tepecikleri anlamına geliyor. Stonetown’dan 20 dakika uzaklıktaki Nakupenda adası turunu Prison Island turu ile birleştirenler varmış. Adacık üzerinde hiçbir şey yok, zaten gelgitlere bağlı olarak bir görünüp bir kayboluyormuş.
Bence Blue Safari ve Mnemba daha ilgi çekici görünüyor ama gelgitte kaybolan bu adacıkları görmek de yine tam bir Zanzibar deneyimi tabii. Tur kapsamında gidilen Nakupenda adası yine Zanzibar’da denize girilecek en güzel yerler arasında gösteriliyor.
BONUS: Dolphine Adventure Tour
Zanzibar’ın güney tarafındaki yunusları gözlemlemek için yapılan bir tur. Biz yapmadık, hayvanları rahatsız etmeye gerek yok ve şimdiye kadar saydığım şeyler daha ilginç diye düşündük. Sabah 7-10 saatleri arasında yapılan yarım günlük turun fiyatı 40-70 dolar civarında.
Zanzibar gezilecek yerler listesini tamamladık, gördüğünüz gibi yapılacak şeyler epey fazla ve elbette hepsini yapmak zorunda değilsiniz 🙂 O yüzden anlattıklarımı günlük planlar haline sokup birinci gün şu ikinci gün bu gibi kesin doğrular vermek istemedim. Çünkü bence şöyle planlamanız daha iyi:
Neyin ne kadar ilginizi çektiğine ve toplam vaktinizle bütçenize göre kafanızda aşağı yukarı bir plan yapın. Sonrasında otel(ler)inizin nerede olduğu ve uçak saatlerinizin bilgisiyle birlikte benim önereceğim yerel rehber arkadaşa mail atın (Şu gün şu saatte geliyoruz, bu gün bu saatte gidiyoruz, otelimiz şu bölgede olacak, bu turla bu turu kesin yapmak istiyoruz duruma göre şu ve şu turu da ekleyebiliriz ideal plan ve fiyat nasıl olur gibi). Talepleriniz için en uygun planın hangisi olduğu ve hangi turların aynı günde birleştirileceği konusunda o yardımcı olacaktır.
Zanzibar gezilecek yerler: Zanzibar’da ne yapılır yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Murat Özen
01 Kasım 2020, 20:39Fatma hanım merhaba. 15.11.2020 pazar sabahı saat 9 civarı Zanzibar da olacağım ve ertesi gün akşam saat 21:00 de döneceğim. Siz olsaydınız bu kısa zamanı nasıl değerlendirirdiniz. Yazı için teşekkürler.
Fatma Ölçücü
04 Kasım 2020, 16:09Merhaba, size maille dönüş yaptım.
Atakan Yazıcı
29 Mayıs 2021, 23:45Fatma Hanım merhabalar, zanzibara turla gitmeyi önerir misiniz? yazınız için teşekkürler, saygıları.
Fatma Ölçücü
09 Haziran 2021, 23:59Merhaba, turla fazla pahalı ve az kapsamlı olur diye düşünüyorum. Uçak biletini ve otelleri kendiniz tutup (yazıda otel tavsiyelerim var) sonra da sizi gezdirecek rehber için bana yazabilirsiniz iletişimini veririm. Yani biz bu şekilde yaptık ve sizin de bu şekilde yapmanızı tavsiye ederim.
Perihan
28 Haziran 2021, 21:49Merhabalar yazinizi cok begendin bizde ailecek gitmek istiyoruz. Tavsiye ettiginiz Rehber bilgilerinizi alabilirmiyim acaba. Bir deturlara nereden ulasabilirim turfiyatlarini karsilastirabilecegimiz bir site falan var mi en uygun nasil olur
Fatma Ölçücü
29 Haziran 2021, 12:31Rehberin tur broşürünü de yolladığım için maille dönüş yaptım.
Melike Koroglu
29 Haziran 2021, 08:39Fatma Hanim Merhaba , Bilgiler icin tesekkurler , cok kapsamli bir yazi olmus . Rehber biglilerini sizden rica edebilirmiyim . Saygilar
Fatma Ölçücü
29 Haziran 2021, 12:31Rehberin tur broşürünü de yolladığım için maille dönüş yaptım.
Yasemin Talipoğlu
30 Haziran 2021, 15:11Yazınız için teşekkür ederim. 2 hafta sonra gideceğimiz seyahat için aydınlatıcı oldu. Tur rehberinizin broşürünü ben de rica edebilir miyim? Bahsettiğiniz tüm bu turlarda aynı rehber mi eşlik etti size? Kendisi ile iletişime geçersek pazarlık yapmamız gerekecek mi?
Fatma Ölçücü
30 Haziran 2021, 21:59Maili gönderdim. Para konusunu bilmiyorum genelde yazılı fiyatlar üzerinden pek pazarlık olmuyor bence. Siz iletişime geçin mailde yazdığım şekilde Fatma ve Mustafa yardımcı olacağını söyledi de deyin, yapılacak bir şey varsa yaparlar.
Kübra Szer
08 Temmuz 2021, 21:19Fatma hanım merhabalar,
Tur rehberinizin broşürünü bende rica edebilir miyim? Teşekkürler
Fatma Ölçücü
09 Temmuz 2021, 11:23Mailinizi gormustum de anca donus yapabildim, umarim ayarlarsiniz. Iyi tatiller, sevgiler.
ilker yalcin
06 Ağustos 2021, 16:32Rehber brosürünü bende alabilirmiyim. cok tesekkur ederim
Ozan Yıldız
11 Eylül 2021, 16:572 hafta sonra gitmeyi düşünüyoruz. Rehber broşürünü gönderebilirseniz çok sevinirim. Yazı için teşekkürler.
elifsen
13 Eylül 2021, 11:33Merhaba, yazınız için öncelikle çok teşekkürler, ben de rehber ve tur bilgilerini öğrenebilir miyim? Sevgiler.
elif uçar
09 Ekim 2021, 11:34merhaba fatma hanım
tur rehberinizin broşürünü rica edebilirmiyim?
Yasemin Demir
19 Kasım 2021, 13:31Merhabalar. 2 hafta sonra Zanzibar’da olacağım. Rehber önerinizi iletirseniz çok memnun olacağım. Sevgiler 🙂
Suheda
23 Mart 2022, 19:30Merhabalar, yazi gercekten cok ayrintili ve guzel.
1.5 yasinda bebegimizle gitmek istiyoruz tavsiye edermisiniz? Birde sarihumma asisi tr den gidenlerden istiyorlarmi bu konuda bilginiz varmi?
Tesekkurler
Fatma Ölçücü
25 Nisan 2022, 16:31Merhaba, bebeklere Afrika tavsiye ediliyor mu sağlık açısından onu araştırmanızı öneririm. Eğer o konuda sorun yoksa Zanzibar’ın kendisinde bir sorun olacağını düşünmüyorum konforlu bir otelde kalıp günübirlik geziler yapacaksınız sonuçta arabayla. Sarıhumma aşısı isteniyor diye hatırlıyorum.
Emine Çelik
01 Haziran 2022, 22:34Fatma hanım merhabalar
Yazınız görüğüm en detaylı içeriğe sahip, emeğinize sağlık
Rehberin bilgilerini ve broşürü ben de rica edebilir miyim?
Çok teşekkürler
eylul
14 Ekim 2022, 13:32Merhaba, tur rehberinizin iletisim bilgilerini iletebilir misiniz? Tesekkurler
lara
12 Aralık 2022, 20:33merhaba,
ben de eşimle ocak ayında gideceğim tanzanya’ya. zanzibarla ilgili yerel rehber ve broşür ben de rica ederim.
sevgiler.
levent yilmaz
24 Aralık 2022, 21:30kizimlan zenzibar tatili yapmayi pilanladik 30 .12.2022 ve 13 .1. 2023 arasi rehber bilgilerini gönderirseniz sevinirim
Gulsah
25 Eylül 2023, 17:24Merhaba Zanzibar tatiliniz çok güzel görünüyor biz eşimle kasım sonunda balayına gitmeyi planlıyoruz bahsettiğiniz yerel rehberin bilgilerini mail adresime yollarmısınız rica etsem.