Almanya’da Aylık Giderler: Almanya’da Ne Kadar Para ile Geçinilir?

Paylaşın

Almanya’da yaşam ile ilgili paylaşımlar yapmaya başladığımızdan beri Almanya’da aylık giderler ne kadar, tek başına, çift olarak veya çocuklu bir ailenin aylık geçim masrafları ne olur, Almanya’da alım gücü yüksek mi sorularının cevapları ve Almanya’da yaşam giderleri en çok merak edilen konular oldu hep. Çok okunan ALMANYA’DA MAAŞLAR yazımızı tamamlamak için bu yüzden Almanya’da aylık giderler hakkında her şeyi kendi harcamalarımızla birlikte detaylı bir şekilde yazmaya karar verdik.

Almanya istatistik kurumundan aldığımız verilerle bir, iki ve üç kişilik evlerde ortalama ne kadar harcanıyormuş ve o harcamalar bizim harcamalarınıza kıyasla nasılmış hepsine bakacağız. Böylece “Tamam, sizin çift olarak harcamanızı anladım, fakat ben Almanya’ya gelirsem tek başıma gelirim ve ben ne kadar harcarım?” ya da “Bizde bir de çocuk var, biz ne kadar harcarız?” diyen herkesin aklındaki soruları yanıtlamaya çalışacağız.

Almanya’da aylık giderleri kira, konut giderleri ve aylık harcamalar şeklinde üç ana başlıkta toparlayabiliriz. İlk başlığımız Almanya’da en büyük gider olan kiralar.

Almanya’da Aylık Giderler: Almanya’da Kiralar

Almanya’da kiralar hangi şehirde ev aradığınıza bağlı olarak oldukça farklılık gösteriyor. Rakamlara geçmeden önce birkaç ön bilgi vermekte fayda var. Almanya’da kiralar sıcak kira (Warmmiete) ve soğuk kira (Kaltmiete) diye ikiye ayrılıyor. Soğuk kira sadece evin kendi değerini, sıcak kira ise soğuk kiraya ek olarak o eve ait elektrik, su, ısıtma, internet, otopark ve aidat gibi diğer yan giderleri de kapsıyor.

Bunun dışında bir de evleri tarif ederken oda sayılarının söylenme biçimi Türkiye’de alışkın olduğumuzdan farklı şekilde telaffuz ediliyor. Örneğin bizim 1+1 dediğimiz evlere Almanlar 2 odalı, 2+1 (veya 2 oda 1 salon) şeklinde tarif ettiğimiz evlere ise 3 odalı diyorlar. Özetle salonu da odadan sayıp toplam oda sayısı üzerinden konuşuyorlar.

Bu iki ön bilgiden sonra Almanya’daki beş büyük şehirdeki ortalama kiralara geçebiliriz. Burada vereceğimiz rakamlar Almanya’da şehirlere göre ortalama soğuk kiraları gösteriyor. Almanya’da ev kiraları bir odalı evler için ortalama 580 Euro, iki odalı evler için 880 Euro ve üç odalı evler için de 1460 Euro olarak hesaplanmış.

Almanya’da Aylık Giderler : Kiralar (soğuk)

Almanya’da 5 büyük şehirde bir, iki ve üç odalı evlerin ortalama kiralarına baktığımızda Münih’in açık ara en pahalı şehir olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki burada verilen rakamlar ortalama olduğu için evin konumuna bağlı olarak kira değeri değişecektir. Eğer çok merkezi bir konumda ev arıyorsanız ödeyeceğiniz kira yükselecek ve merkezden uzaklaştıkça azalacaktır. Bizim 3 odalı ve soğuk kirası 1200 Euro olan evimiz Münih merkeze arabayla 10km mesafede ve toplu taşıma ile 20 dakika uzaklıkta.

Burada ev kiraları olarak verilen rakamlar soğuk kiralar olduğundan üzerine elektrik, su ve ısıtma gibi genel konut giderleri eklenmesi gerekiyor. O yüzden şimdi ikinci başlığımıza yani genel konut giderlerine bakalım.

Almanya’da Aylık Giderler: Genel Konut Giderleri

Almanya’da elektrik, su, ısıtma ve aidat gibi genel konut giderleri istisnalar olmakla birlikte genelde her ay eve gelen faturalar şeklinde değil aylık sabit miktarlar üzerinden kiraya eklenerek yapılan ödemeler oluyor. Yani her ay soğuk kiranızın üzerine sabit bir bedel dahilinde elektrik, su gibi harcamalarınız eklenir ve toplam sıcak kirayı ödersiniz. Sene sonunda da sayaçlarınız okunarak harcadığınız ile ödediğiniz miktarlar karşılaştırılarak alacaklı ya da borçlu çıkarsınız 🙂 Biz şu ana kadar hiç borçlu çıkmadık şükür.

Yine de Türkiye’de alışkın olduğumuz mantığa uygun olarak genel konut giderlerini tek tek ortalama değerler üzerinden inceleyelim.

Almanya’da Aylık Giderler : Elektrik, Su, Isıtma, Aidat, İnternet vb.

Almanya’da Genel Konut Giderleri: Aidat

Almanya’da genel konut giderleri içinde en yüksek kalem ortalama aidat 65 Euro olarak hesaplanmış. Almanya’da aidat denildiğinde bina/ev genel bakım giderleri düşünülüyor sadece, çünkü kapıcı gibi bir uygulama bulunmuyor. Ekmek veya gazetenizi kendiniz alıp çöpünüzü kendiniz çıkarmalısınız yani.

Almanya’da Genel Konut Giderleri: Otopark

Otopark ücretleri ise detaylı açıklama gerektiren bir başka gider kalemi. Almanya’da sokaklar ve evler çok düzenli olduğu için her bir ev için bir otopark düşünülmüş. Genelde bir evi kiraladığınızda o eve ait bir de otopark oluyor ve bazen bu otoparkı da kiralamak zorunda oluyorsunuz. Arabanızın olup olmaması durumu değiştirmiyor, eğer arabanız yoksa otoparkı bir başkasına kiralayabiliyorsunuz.

Bazen de apartmanların otoparkında yeterli yer olmadığı için siz isteseniz de otopark kiralayamıyorsunuz ve sokağa park etmek durumunda kalıyorsunuz. Bu durumda da belediyeden park kartı alıp camınıza yapıştırmanız gerekiyor. Almanya’da aylık otopark kiraları 50 Euro civarındayken sokağa park ücreti aylık 2-3 Euro gibi çok cüzi bir bedel üzerinden ödeniyor. Fakat oturduğunuz binanın otoparkında boş yer varsa daha ucuza gelsin diyerek sokağa park etmenize izin verilmiyor. Sokak için park kartı almaya gittiğinizde apartman yönetiminden park yeri olmadığına dair yazı getirmenizi istiyorlar. Aman dikkat 🙂

Almanya’da Genel Konut Giderleri: Elektrik

Almanya’da aylık ortalama elektrik için ödenen miktar 40 Euro’ymuş. Fakat burada yine kullanım miktarınız ve elektriği hangi sağlayıcıdan aldığınıza göre rakam değişebilir, çünkü Almanya’da farklı firmalardan elektrik hizmeti alabiliyorsunuz. Aynı şekilde internet de farklı firmalar tarafından sağlanan bir hizmet.

Tv vergisi ise ödemekten en çok rahatsız olduğumuz gider diyebiliriz. Evimizde televizyon yok fakat yine de iletişim vergisi mantığı ile bu vergiyi ödemek gerekiyor. Aslında aylık 17.5 Euro olan bu miktarı küsüratlı görünmesin diye yazarken 15 Euro olarak belirttik.

Dip toplama baktığımızda Almanya’da genel konut giderleri ortalaması 280 Euro olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam oturduğunuz evin metrekaresine, kullandığınız sağlayıcılara veya otopark durumuna göre 200-300 Euro arasında farklılık gösterecektir. Bizim aylık konut giderlerimiz ise 305 Euro olarak ortalamanın biraz üstünde çıkmış. Bunun sebebi otopark ve internet giderlerimizin ortalamanın 10-15 Euro üzerinde olması.

Almanya’da Aylık Giderler: Ortalama Aylık Harcamalar

Kiraları hallettiğimize göre barınma ihtiyacı dışında Almanya’da bir ayda neye ne kadar para harcanıyormuş onlara bakabiliriz. Burada Almanya’da aylık mutfak masrafları, market harcamaları, ulaşım, eğlence, tatil, ev bakımı, giyim, sağlık, sigorta, cep telefonu ve eğitim gibi tüm yaşam masraflarını tek tek verdik.

Almanya’da Aylık Giderler: Mutfak Masrafları

Almanya’da market harcamaları aylık harcamalar içerisinde en büyük paya sahip. Almanya’da tek kişi aylık market alışverişi için ortalama 220 Euro, iki kişi 475 Euro ve üç kişilik bir aile de 550 Euro harcıyormuş. Bizim aylık market harcamamız ise Almanya ortalamasının altında ve aylık 350 Euro. Buradan bizim daha ucuz veya daha az tükettiğimiz anlamı çıkabilir ancak durum pek öyle değil. Almanya ortalamaları içinde alkol ve sigara harcamaları da dahil edilmiş. Biz ise sigara içmiyoruz ve çok nadir olmak üzere eve alkollü içecek alıyoruz. Bu sebeple ortalama harcamamız haliyle daha düşük çıkıyor. Bir paket sigaranın 7 Euro civarı olduğu düşünülür ve günde bir paket sigara tüketilirse aylık harcama otomatik olarak sigara içen bir kişi için 210 Euro artacaktır. Buyrun size sigara içmemek için bir sebep daha 🙂

Almanya’da market fiyatlarını merak edenler Türkiye ile karşılaştırmalı ALMANYA’DA MARKET FİYATLARI 2020 yazımıza göz atabilirler.

Almanya’da Aylık Giderler : Market ve ulaşım harcamaları

Almanya’da Aylık Ulaşım Masrafları

İkinci en yüksek harcama kalemi ulaşım giderleri olarak karşımıza çıkıyor. Almanya’da aylık ulaşım kartları şehirlere ve kartın geçerli olduğu bölgelere göre 50-100 Euro gibi çok geniş bir aralıkta değişebiliyor. Bunun dışında şahsi arabanız varsa ek harcamalarınız olacaktır. Ortalama bir araç için aylık benzin gideriniz için kullanıma bağlı değişmekle birlikte 200-300 Euro, bu arabanın vergisi, sigortası, bakımı ve kaskosu için de bir 200-300 Euro daha bütçe ayırmanız gerekecektir. Eğer şirket aracı kullanıyorsanız aracın benzin ve bakım giderleri için bir harcamanız olmayacak sadece maaşınızdan ek vergi kesilecektir. Bu da şirketinizin size vermiş olduğu arabanın değerine bağlı olarak ortalama 200-300 Euro civarında olacaktır.

Bizde ben aylık ulaşım kartı kullanıp 55 Euro ödüyorum, eşimde ise şirket arabası olduğundan yalnızca yukarıda söylediğim ek vergiyi ödüyor ve toplamda ortalama 300 Euro aylık ulaşım masrafımız oluyor. Eşimde şirket arabası yerine kendi arabası olsaydı aylık 500 Euro’yu bulurduk diye tahmin ediyoruz, zaten iki kişilik aileler için ulaşım masraflarının Almanya ortalaması 450 Euro’ymuş.

Almanya’da Aylık Giderler: Eğlence, Kültür ve Hobi Masrafları

Almanlar bize göre boş vakitlerini çok daha fazla dışarıda geçiren ve hobilerine zaman ayıran insanlar. Bu sebeple de Türklere göre daha fazla restoranlarda yemek yiyip hobileri için daha fazla bütçe ayırıyorlar. Bu da istatistiklere yansıyor zaten. Ortalama olarak bu harcama kalemi için bir kişi 175 Euro harcama yapıyormuş. İki kişilik bir ailenin ortalaması ise 330 Euro ve bizimkine göre 70 Euro daha fazla.

Bizim bu kategorideki harcamalarımız ayda 1-2 kere dışarıda yemek yeme (60 Euro), 1-2 kere gece eğlenmeye çıkma (60 Euro), benim öğlen yemeklerim (100 Euro) ve eşimin tenis kulübü üyeliğinden (40 Euro) oluşuyor. Sabahları kahvaltı masrafımız olmuyor çünkü evde hallediyoruz. Eşimin şirketinde öğle yemeği verildiği için onun öğle yemekleri için bir harcaması olmuyor, ama bu istisnai bir durum ve Almanya’da genelde öğle yemekleri sizin kendi paranızla ödediğiniz bir şey (şirketler karşılamıyor).

Bunların dışında çok sık spor yapmama rağmen benim bir spor salonu üyeliğim yok çünkü daha önce üç sene çalıştığım şirketimde spor salonu vardı ve şimdi ise evimizdeki bir odayı spor odası yaptık 🙂 Almanya’da spor salonu üyelik ücretleri aylık 20 Euro civarından başlayıp lüks salonlar için 100 Euro’ya kadar çıkabiliyor.

Almanya’da Aylık Giderler: Eğlence, hobi ve tatil harcamaları

Almanya’da Aylık Tatil Masrafları

Almanya’da yıllık izin kaç gün derseniz genelde 30 gün. Yanlış duymadınız 30! Hem de iş günü, yani 6 tam hafta. Üstelik tam bir hafta alınca 6 gün falan da sayılmıyor, isterseniz hepsini tek seferde bile alabiliyorsunuz. Bunların üzerine bir de resmi tatiller ekleniyor. Hal böyle olunca Almanlar geziyor efendim durduramıyoruz 🙂 Tatil için aylık harcanan miktar hanedeki kişi sayısına bağlı olarak 95 Euro ile 230 Euro arasında değişiyor.

Biz ise bu harcamamızı 135 Euro olarak hesapladık. Fakat bu 135 Euro’ya sadece 2-3 ayda bir Türkiye’ye ailelerimizi görmek için gidiş geliş uçak biletlerimizi dahil ettik. Seyahat etmeye düşkün olduğumuz ve aslında bu bizim için bir hobi olduğundan genel seyahat giderlerimizi bu hesaplamanın dışında tuttuk, biraz da bu sebeple hobi giderlerimiz ortalamanın altında görünüyor. Çünkü hobi ve tatil harcamaları kişilerin tercihlerine göre değiştiğinden herkesin kendine göre bir hesaplama yapması gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden de Almanya’ya gelen bir Türk için birkaç ayda bir Türkiye’ye gitmek herkesin yapacağı bir harcama olduğu ve genele yayılabileceği için sadece bu gideri hesapladık.

Yani yukarıdaki görselde kırmızı çerçeveye aldığımız kısımda bizim seyahat harcamalarımız ve onunla ilgili hobi harcamaları (fotoğraf makinesi ve ekipmanı gibi) yer almıyor. Siz de kendi hobileriniz ve bütçe ayıracağınız kişisel zevkleriniz doğrultusunda bu kısma kendi eklemelerinizi yapabilirsiniz.

Almanya’da Aylık Giderler: Ev Eşyası ve Ev Bakım Masrafları

Almanlar evlerine bizden daha fazla harcıyorlarmış. İstatistiklere göre Almanya’da ortalama rakamlar 85 ile 210 Euro arasında iken bizim aylık harcamamız ev eşya ve bakımı için 15 Euro olmuş, yani neredeyse olmamış 🙂 Sırrımız minimalizm. Biz eşya sevmeyen, ne kadar az eşya o kadar iyi prensibi benimsemiş bir çiftiz. Evimizde gereksiz hiç eşya bulundurmayız. İhtiyacımız olanın da en sade ve fonksiyonelini seçmeye özen gösteririz. Ayrıca Almanya’da ikinci el eşya kullanımı son derece yaygın olduğu için çoğu zaman ikinci el alırız. Hal böyle olunca da harcamalar azalıyor.

Almanya’da Aylık Giderler: Giyim ve ev eşyası masrafları

Almanya’da Aylık Giyim Masrafları

Kılık kıyafet harcamalarını optimize etmenin tek bir formülü yok aslında. Takip edip neyi nerede zevkinize göre ve uygun fiyata buluyorsanız almalısınız. Biz ise karma bir formül uygulayarak bu harcamalarımızda Almanlar’dan daha tutumlu olabiliyoruz. İki kişilik Alman bir aile ayda 130 Euro giyim harcaması yaparken biz 90 Euro harcıyormuşuz. Bunu da biraz Türkiye’den biraz Almanya’dan alışveriş yaparak başarıyoruz. Örneğin Nike ayakkabı Türkiye’de 600 TL, Almanya’da 40 Euro ise o ayakkabıyı Almanya’dan alıyor, Zara’da bir etek Almanya’da 50 Euro Türkiye’de 200 TL ise Türkiye’den alıyoruz. Tabii ki her zaman böyle denk gelmeyebiliyor, acil bir ihtiyaç varsa nerede denk geldiysek oradan alıyor ancak genelde bu prensibe sadık kalıyoruz.

Almanya’da Aylık Giderler: Sağlık ve Kişisel Bakım Masrafları

Almanya’da tek kişi için ortalama aylık sağlık ve kişisel bakım harcaması 70 Euro iken iki kişi için bu gider 120 Euro ve tek çocuklu (üç kişilik) bir aile için de ortalama 150 Euro’ymuş. Bizim ise bu kalemdeki ortalama aylık giderimiz 120 Euro olmuş. Bizim sağlık ve kişisel bakım harcamalarımızın tamamı Almanya’da olmuyor. Tıpkı giyimde olduğu gibi bazı şeyleri Türkiye’de hallediyoruz. Örneğin benim saç ve cilt bakımım için yaptığım harcamaların tamamı Türkiye’de. Eşimin kuaför harcaması ise Almanya’da, erkek saç traşı fiyatı olarak berbere aylık 15 Euro veriyoruz.

Bunun dışında kullandığımız omega 3 veya vitamin hapları gibi takviyeler için ayda ortalama 15 Euro harcıyoruz. Yine ek olarak diş temizliği gibi sigortanın ödemediği diş harcamalarımız da olabiliyor.

Almanya’da Aylık Giderler : Sağlık ve sigorta masrafları

Almanya’da Aylık Sigorta Masrafları

Almanlar sağlamcı insanlar ve güvende olmayı seviyorlar. Bu sebeple aylık sigorta harcamaları sabit giderleri arasında önemli bir paya sahip. Ferdi kaza sigortası, üçüncü kişilere verilebilecek zararlar için yaptırılan sigortalar, diş bakımı sigortası ve seyahat sağlık sigortası bizim de Türkiye’den alıştığımız sigorta tipleri. Burada farklı olarak hukuk sigortası ve yol yardımı gibi sigorta tipleri de mevcut. Örneğin hukuk sigortası yaptırmanız durumunda avukat ihtiyacınız olan herhangi bir durumda hiçbir ücret ödemeden avukatlık hizmeti alabilirsiniz.

Farklı olarak yol yardımı ya da buradaki adıyla ADAC sigortanız varsa dünyanın herhangi bir yerinde kendi arabanızı sürerken veya bir başka arabanın içinde sürücü/yolcu iken başınıza bir şey gelmesi durumunda rahatlıkla yol yardımı alabilirsiniz. Biz üçüncü kişilere verilebilecek zararlara karşı olan sigorta (Haftpflichtversicherung) ile ADAC yaptırdık ve ikisine ayda 20 Euro ödüyoruz. ADAC sigortamız ayrıca dünyanın her yerinde geçerli olan bir seyahat sağlık sigortasını da kapsıyor.

Sigorta giderlerinin yanında ‘diğer’ olarak belirttiğimiz de planda olmayan beklenmeyen giderler oluyor. Örneğin trafik cezası gibi 🙁

Almanya’da Aylık Giderler: Cep Telefonu ve Posta Masrafları

Almanya’da cep telefonu faturası seçilen sağlayıcıya ve pakete göre aylık 15 – 40 Euro aralığında olabiliyor.

Bunun dışında bir de posta giderleri var. Posta giderinin ayrı başlıkta anlatılması sizleri şaşırtmasın. Almanya’da ciddi anlamda bir posta kullanımı var. Kurumların hemen hemen hepsi hala yazışmaların çoğunu posta yoluyla yapıyor. İki güne bir posta kutunuz doluyor. Postalara ek olarak bir de kargo ile bir şeyler alıp göndermek de çok popüler 🙂 Tabii bu da ayrı bir maliyet oluşturuyor.

Bizdeki harcamanın 20 Euro şeklinde ortalamanın altında olması eşimin şirket hattı kullanmasından kaynaklanıyor, yani onun telefon faturası için bir ödememiz yok. Ben ise 3 GB internet ve sınırsız konuşması olan 13 Euro’luk ucuz bir tarife kullanıyorum. Kimseye posta veya paket gönderme huyumuz ise Almanların aksine pek yok.

Benim kullandığım Maxxim isimli ucuz tarifeyi kullanmak isterseniz buradan üye olabilirsiniz. Ben gayet memnunum en pahalı operatörlere dünyanın parasını kaptırmaya bence gerek yok.

Almanya’da Aylık Giderler : Eğitim ve cep telefonu giderleri

Almanya’da Eğitim Masrafları

Almanya’da eğitim sistemi ve eğitim harcamaları biraz daha detayı hak eden bir başlık ancak şimdilik Almanya istatistik kurumunun verileri doğrultusunda sadece harcama detayları ile idare edelim. Eğitim harcamaları aslında evde okula giden bir çocuk olup olmaması ile orantılı. İstatistiklere göre tek çocuklu bir ailenin (3 kişilik aile) eğitim harcaması aylık 75 Euro. Çocuğu dışarıda tuttuğumuz zaman ise kişi başı harcama ortalama 5 Euro olarak hesaplanmış. Bu da arada sırada alınan kitaplar veya online eğitim materyallerinden oluşuyor. Bizim harcamalarımız da bu paralelde 🙂

Bütün başlıkları bitirdik, epey bir para harcadık, bakalım toplamda ne kadar tutmuş.

Almanya’da Aylık Giderler : Kira ve konut giderleri dışındaki harcamalar

Almanya istatistiklerine göre bir kişinin aylık barınma ihtiyacı dışındaki harcamalarının toplamı 1035 Euro, iki kişi için bu rakam 2125 Euro, üç kişilik bir aile içinse 2545 Euro. Bizim aylık harcama tutarımız ise Almanya ortalamasının altında ve 1360 Euro. Tabii bu tutarın üzerine bizim hobimiz ve kişisel önceliğimiz olan seyahat harcamalarımız ekleniyor.

Bu maalesef ara toplamdı. Yazının en başına dönecek olursak bunun üzerine bir de kira ve genel konut giderlerini eklememiz gerekecek. Onları da eklediğimizde rakam daha da yükseliyor ve aşağıdaki gibi bir tablo karşımıza çıkıyor.

Almanya’da Aylık Giderler Toplamı

Yalnız yaşayan birisi için Almanya’da kira, elektrik, su vb gibi konut giderleri, market harcamaları, tatil, eğitim, hobi, sağlık gibi tüm harcama kalemleri dahil ortalama tutar 1875 Euro olarak hesaplanmış. İki kişilik bir aile için bu tutar 3285 Euro ve üç kişilik (tek çocuklu) bir aile için de 4305 Euro olmuş. Bizim toplam harcama tutarımız ise aylık 2865 Euro olarak Almanya ortalamasının altında kalmış. Fakat yine hatırlatalım bu rakamın içerisine Türkiye aile ziyaretlerimiz dışında yaptığımız tatil harcamalarını dahil etmedik.

Almanya’da aylık giderler

Ayrıca tekrar edelim bunlar ortalama rakamlardır. Örneğin Almanya’ya öğrenci olarak gitmek isteyenler ev kiralamak yerine oda kiralayarak yani paylaşımlı evde kalarak (WG deniliyor) kira ve konut giderlerini ortalamanın altına düşürebilir böylece Almanya’da ucuz yaşam sürebilirler. Veya Almanya’da asgari ücret ile çalışan bir kişinin aylık giderleri de kazancı oranında düşük olacağı için bu rakamların altında gerçekleşebilir. Aynı şekilde geliri yüksek bir ailenin giderleri de ortalamanın üzerinde olacaktır. Almanya’da asgari ücreti ve alım gücünü merak edenler ALMANYA’DA ASGARİ ÜCRET VE ALIM GÜCÜ yazımızı okuyabilirler.

Almanya’da aylık giderlerin tamamını kalem kalem ayrıntılı bir şekilde tüm detayları ile paylaştık. Bu rakamları Almanya istatistik kurumu verileri ışığında oluşturduk ve bu şekilde grafiklere dökerken epey bir zaman ve emek harcadık. Umarız faydalanır ve beğenirsiniz.

Detayları bir de bizim ağzımızdan dinlemek isterseniz YouTube kanalımıza bekleriz.

Almanya’da aylık giderler ve masraflar: Almanya’da ne kadar para ile geçinilir? yazımızı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, Almanya hakkında bilgiler ve Almanya’da yaşam ile ilgili yeni içeriklerden haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂

Instagram: hayatveseyahat

YouTube: Hayat ve Seyahat

Facebook: Hayat ve Seyahat


Paylaşın

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar*

Yorumlar

Paylaş

Yeniler

Yurt Dışı Seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortasının Önemi

Seyahat öncesinde birçok ihtimale karşı hazırlıklı olmak kaydıyla yurtdışı seyahatleri, yeni kültürler keşfetmek ve farklı… Devamını Oku

2 Nisan 2024

Balkanlar Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Son zamanların en popüler gezi rotalarından biri haline gelen Balkanlar, dünyanın her yerinden ziyaretçilerin akınına… Devamını Oku

22 Mart 2024

İGA Lounge: İstanbul Havalimanı’nda Keyif ve Konforun Adresi

Havalimanında beklerken Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, masaj hizmetiyle rahatlamaya ve hatta uçuş… Devamını Oku

14 Şubat 2024

Kayak Tatili için Popüler Rotalar

Kış aylarının vazgeçilmezi pek çok kişi için kayak tatilidir. Türkiye, kayak tatili yapılabilecek pek çok… Devamını Oku

30 Ocak 2024

Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir?

“Acaba yurt dışında yaşasam nasıl olurdu?”.. Bazılarınızın aklından zaman zaman böyle sorular geçiyordur eminim, bazılarınız… Devamını Oku

31 Aralık 2023

Havalimanı Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Özellikle uçak seyahatleri yapanlar havaalanından araç kiralanır mı gibi sorgulamaları sık yapar. Tatil ya da iş amacıyla… Devamını Oku

25 Aralık 2023

Bu web sitesinde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul etmiş olursunuz.