Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir?

Paylaşın

“Acaba yurt dışında yaşasam nasıl olurdu?”.. Bazılarınızın aklından zaman zaman böyle sorular geçiyordur eminim, bazılarınız ise benim gibi denemeyi kafaya koymuş ve hedefe çoktan kilitlenmiş olabilir 🙂 Peki istediğiniz oldu ve gittiniz diyelim, yeni bir ülkede yaşamaya başlayınca neler yapmak gerekiyor merak ettiniz mi? Bu yazımda Almanya ve Münih üzerinden kendi tecrübelerimi paylaşıp yurt dışında ilk günlerin nasıl geçtiğini ve taşınmayı takip eden süreçte neler yapmak gerektiğini anlatmaya çalışacağım. Başta Avrupa olmak üzere başka bir ülkeye yerleşecek olan veya yerleşmek isteyen arkadaşlara tecrübelerim faydalı olabilir diye düşünüyorum.

Yurt dışına yerleşir yerleşmez yapmam gereken ilk iş kalacak bir yer bulmaktı; çünkü hem belediyeye kaydımı yaptırmak ve artık o ülkede yaşadığımı ilgili resmi kurumlara bildirmiş olmak, hem de maaş alabilmek için ihtiyacım olan banka hesabını açabilmek için ev adresine ihtiyacım vardı. Ev tutarken bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken fazlaca konu var, bunları şu yazıda detaylı anlattım. Şimdilik yurt dışına taşınmak sonrası yapılacak ilk işin ev bulmak olduğunu bilelim.

Türkiye’deki tası tarağı toplamış son pozum.

Bizdeki gibi kargo şirketleri ve her türlü belgeyi kargoyla imza karşılığı kişiye teslim etmek gibi bir mantık yok; evi tutunca verilen ev anahtarlarından bir tanesi de aşağıdaki kilitli posta kutusunun oluyor ve tüm belgeler posta ile bu kutuya bırakılıyor. Yani yerleşme ile ilgili işlemlere başlayabilmek için bir adet ev adresi ve bir adet posta kutusu şart 🙂

Evi tutar tutmaz, bulunduğunuz şehirdeki yabancılar dairesine gitmelisiniz. Bu kurumun nerede olduğunu ve orijinal ismini vize alırken konsolosluğa sorabilir veya internetten araştırabilirsiniz. Çalışma saatlerini ve randevuyla mı çalıştığını yoksa gidip sıra numarası alma mantığıyla mı işlediğini öğrenmeyi unutmayın. Münih için Kreisverwaltungsreferat (KVR) isimli devlet kurumuna ikamet kağıdımı (Meldebescheinigung) almaya gittim. Bu kurum Ruppertstrasse 19 adresinde ve U3 metrosunun Poccistrasse durağında inilerek gidiliyor, giderken pasaport ve kira sözleşmesinin yanınızda olması gerekiyor.

Her apartmanın girişinde bulunan kilitli posta kutuları ve üzerinde isminizin yazması çok önemli.

Kayıt yapılırken medeni haliniz, evliyseniz eşinizin sizinle yaşayıp yaşamadığı, çocuğunuz var mı ve hangi dine mensupsunuz gibi sorular soruluyor. Tüm bu kriterler kayıt sonrasında oluşturulacak ve çalıştığınız yerle paylaşmanız gereken vergi numarasıyla ilişkilendirilerek maaşınızdan kesilecek vergileri belirliyor. Örneğin evliyseniz ve eşiniz sizinle birlikte taşındığı halde çalışmıyorsa maaşınızdan daha az vergi kesiliyor. Din konusu da önemli, eğer Hristiyan değilseniz bunu kesinlikle söyleyin aksi takdirde her ay kilise vergisi kesilir maaşınızdan 🙂

Eğer iş yeriniz işe başlama evrakları arasında bizdeki adli sicil kaydına denk gelen certificate of good conduct veya Almancasıyla Führungszeugnis istiyorsa bu belgeyi de gelmişken görevliden isteyebilirsiniz. Ben unuttuğum için sonradan bir kez daha gittim 🙂 Führungszeugnis için 13 Euro ödemek gerekiyor.

Kayıt bittiğinde verilen oturum kağıdını çok iyi saklamak gerekiyor, orada yaşamaya devam ettiğiniz sürece bu belge her an lazım olabilir. Eğer ilk gittiğinizde geçici bir yer buldunuz ve sonra taşındığınız için adresiniz değiştiyse yeniden aynı işlemi yapmanız gerekecek tabii. Vergi numarası ve eğer başvurduysanız sicil kaydı belgeleri oturum kağıdının aksine hemen verilmiyor ve posta ile sonradan geliyor, ne demiştik posta kutusu çok önemli. 

Benim gibi kışın taşınırsanız tüm yerleşme işlemlerini karlar eşliğinde yapmanız gerekebilir.

Kayıt yaptırdıktan sonra Alman telefon hattı almak için sim kart satılan dükkanlardan birine gittim. Bana oturum kaydımın lazım olacağını söylemişlerdi, meğerse kontörlü hat (prepaid) alacağım için lazım değilmiş, faturalı isteyince lazım oluyor dediler. Biraz boşuna beklemiş oldum ama daha Türkiye’deyken ev aradığım ilanlara mecburen Türk hattımı verdiğim için ev konusunu netleştirmeden hat değiştirmek mantıksız olurdu zaten. İdareten bir dükkandan aldığım sim kartı sonradan başka operatöre taşıyarak değiştirdim. Eğer başarabilirseniz Check24 sitesinden en ucuz operatörü aratıp doğrudan ilk sim kartınızı internetten sipariş verebilirsiniz. Benim gibi bunu bilmiyorsanız veya bir şekilde yapamayıp sonradan daha ucuzuyla değiştirmek istiyorsanız adres yine Check24 sitesi. Oradan bulduğum operatörüm ayda 10 Euro’ya KlarMobil şu anda. Numara taşınabiliyor ama Almanca bilmiyorsanız süreci anlamak biraz zor olabilir, ben 7 senede 3 kez operatör değiştirdim.

Bir aydır yerleşme işlemleri ve yeni iş derken hiçbir yere gidemedim. Neyse ki önceden gezmişim Münih’i. BMW Müzesi, 2014.

Ev bulduk, kayıt yaptırdık, telefon hattı aldık. Şimdi sırada banka hesabı açmak var. Almanya’da bankalar bizdeki gibi yıllık değil aylık hesap işletim ücreti alıyorlar, ücretler 2-6 Euro arasında. Bir de online bankalar varmış (herhangi bir şubesi olmayan) ve sadece onlar ücretsizmiş. Ücretsiz olan online bankacılık ING DiBA’ya başvurdum, sonra eşim gelince ona da aynı bankadan hesap açtık. ING DiBA’dan memnunuz ve tamamen ücretsiz (28 yaş altındaysanız veya hesabınıza ayda en az 700 Euro giriş varsa). Biz ikimiz de maaş hesabı olarak kullandığımız için haliyle ayda 700 Euro giriş oluyor. Benim annelik izni sebebiyle çalışmadığım dönemde de eşim aylık 700 Euro transfer yapıyordu ve hesap ücreti ödememeyi o şekilde çözmüştük. Kısacası Almanya’ya yerleşenler hesap açtırabilir (açacağınız hesabın ismi Giro Konto). Üstelik kaydolunca 50 Euro hediye ediyor. Hesap açma işlemine başlamak için tıklayın.

Münih Nymphenburg Sarayı

Banka konusunu da hallettik sayılır. En az banka kadar karmaşık olan bir diğer konu ise sağlık sigortası. Türkiye’deki bir şirkette işe başlayınca “otomatik olarak anlaşmalı banka ve sigorta şirketinden her şeyin yapılması” şeklinde işleyen sistemi baya aradığımı itiraf etmeliyim; çünkü Almanya’da her şeyi sürekli ben seçmek zorunda kaldım ve elbette hangisinin daha iyi olduğu konusunda hiçbir fikrim yoktu.

Sağlık sigortasında devlet ve özel sigortalar varmış, ben devlet olan sigortayı uzun süre özel zannettim; çünkü bizdeki X Sigorta, Y Sigorta gibi bir sürü farklı firma var nasıl devlet oluyor henüz çözemedim. Özel sigortaya üye olabilmek için yıllık brüt maaşın belli bir tutarın üzerinde olması gerekiyormuş. Çok kurcalamadan şirketteki insanlara hangi sigortaya üye olduklarını sordum ve tamamen sürü psikolojisiyle, çoğunluğun kullandığı Tekniker Krankenkasse devlet sigortasına internetten başvurdum. Sonra posta ile üyelik numarasının yazdığı kağıt gönderiyorlar ve bunu şirkete vermek gerekiyormuş. Özel bir ihtiyacınız yoksa bu sigorta hamilelik ve doğum dahil yeterli oluyor diye düşünüyorum. 

Son işimiz Türk konsolosluğuna gidip adres beyanında bulunmak, yani ‘Ben artık burada yaşıyorum’ demek. Bunu nedense zaten başvuru yaptığımız Almanya iletemiyor ve bizim ayrıca yapmamız gerekiyor. Sonuçta e-devlet üzerinden giriş yaptığınızda adresiniz Almanya görünmeli. Yoksa Genel Sağlık Sigortası borcu çıkıyormuş, ayrıca oy kullanma gibi işlemlerde de sorun olur. Yerleştikten 21 gün içinde yapılmazsa cezası varmış, bir an önce yapmak lazım. Posta göndererek yapılabiliyormuş ben randevu alıp şahsen gittim. Benim gibi şahsen gitmek isteyenler konsolosluk.gov.tr adresinden ilgili konsolosluğu seçin ve sonra Nüfus işlemlerine basın. Randevu al butonundan randevunuzu alın. İkamet belgesi (Meldebescheinigung) ve nüfus cüzdanınız yanınızda olsun. İşlem bittikten sonra e-devlet üzerinden adresiniz değişmiş mi diye kontrol edin.

Fasching denilen kostümlü festivali fırsat bilip bir kez Marienplatz’a gidebildim.

İlk ay böylece yerleşmekle ve eksikleri tamamlamakla geçti, gidilen yerde yaşayan insanlarla irtibata geçmek hem süreci hızlandırmak hem de bilmemekten kaynaklı yanlış yapıp pişman olmamak için çok önemli. 

Tecrübelerimi ve öğrendiklerimi paylaşmaya devam edeceğim, haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘ı sosyal medyada takip edin 😉

Instagram: hayatveseyahat

YouTube: Hayat ve Seyahat

Facebook: Hayat ve Seyahat


Paylaşın

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar*

Yorumlar

  • Merhaba, yazılarınızı beğeniyle izliyorum, elinize sağlık! Yeni şehrinizde ve işinizde başarılar dilerim. Umarım Münih'te çok mutlu olursunuz :)
    Ben de yedi yıldır Londra'da yaşıyorum.İngiltere'ye ilk öğrenci olarak gelmiştim. HSBC yabancı öğrencilere hesap açıyordu, ama ücretli hesap. Ücretli hesap açtırıp aynı anda ücretsiz hesap açabildiğim bankaya başvurup onlar benim hesabımı açınca ücretli hesabımı hemen kapattırmıştım. Siz de öyle yapabilirsiniz :) Kapatmamak için diretmişlerdi, ben de o ücret ödediğim ekstra hizmetlerinizi istemiyorum, bana sadece basit bir banka hesabı lazım, siz de yabancı öğrenci olduğum için o hizmeti bedavaya vermiyorsunuz, başka bir banka veriyor, kapatın diye ısrar edince kapatmışlardı :) Gerekirse ısrarcı olmanızı tavsiye ederim.

    Londra'dan sevgiler,

    • Merhaba, cok tesekkür ederim :) Ben de ücretsiz hesabimin acilmasini bekliyorum, sonrasinda digerini kapatmakla ugrasacagim bakalim basarabilecek miyim. Dediginiz gibi direnecegim artik olmazsa :) Sevgiler..

  • Merhaba,

    Almanya'da çalışmak amacıyla vize başvurusu yaptım ve vizem onaylandı. Genelde vizelerin 3 aylık verildiği ve Almanya'ya gidince gerekli işlemlerin yapılması gerektiğine dair hem sizin sitenizde hem de başka yerlerde bilgiler gördüm. Fakat benim vizemi 1 yıllık vermişler ve herhangi bir gün sınırı da yok. Buna rağmen benim de oturum almam gerekiyor mu sizce yoksa 1 yıllık vermelerinin amacı bir daha oturumla uğraşmamak için mi? Bu konuda bilginiz ya da tahmininiz var mı?

    Teşekkürler.

    • Merhaba, daha önceki yorumlarda yazılmıştı sanırım, Almanya'nın kendisi 3 ayda işlemleri yetiştiremediği için süreyi uzatmış olmalı. 1 yıl kalıp dönmeyecekseniz eninde sonunda almanız gerekiyor oturumu.

  • Merhaba Fatma hanım,
    Ben Münihte yeniyim ve buraya gelene kadar ve geldikten sonrada sizin sayfanızı takip ediyorum. Oldukça motive edici ve faydalı şeyler paylaşıyorsunuz. Ben sizin yazınızı okumadan önce Sparkassede hesap açtırdım ancak aylık 10 euro istediler. Bankamatikten para çekme online işlemler hepsi ücretli bu paleti alırsan daha karlı olur dediler bence inandım. ING diba d abankamatikten para çekme vs işlerinde ekstra ücret ödüyormusunuz? Biraz daha bilgilendirirseniz çok sevinirim. :)

    • Merhaba, hayır ödesem yazardım :) Uzun yıllar finans yazılımı işinde çalıştığım için bankacılığı biraz biliyorum ve asla para vermem. Yazıda ING için hesap açma linkini vermiştim, hemen oradan başlatın derim. Diğerini sonra kapatırsınız.

Paylaş

Yeniler

Yurt Dışı Seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortasının Önemi

Seyahat öncesinde birçok ihtimale karşı hazırlıklı olmak kaydıyla yurtdışı seyahatleri, yeni kültürler keşfetmek ve farklı… Devamını Oku

2 Nisan 2024

Balkanlar Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Son zamanların en popüler gezi rotalarından biri haline gelen Balkanlar, dünyanın her yerinden ziyaretçilerin akınına… Devamını Oku

22 Mart 2024

İGA Lounge: İstanbul Havalimanı’nda Keyif ve Konforun Adresi

Havalimanında beklerken Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, masaj hizmetiyle rahatlamaya ve hatta uçuş… Devamını Oku

14 Şubat 2024

Kayak Tatili için Popüler Rotalar

Kış aylarının vazgeçilmezi pek çok kişi için kayak tatilidir. Türkiye, kayak tatili yapılabilecek pek çok… Devamını Oku

30 Ocak 2024

Havalimanı Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Özellikle uçak seyahatleri yapanlar havaalanından araç kiralanır mı gibi sorgulamaları sık yapar. Tatil ya da iş amacıyla… Devamını Oku

25 Aralık 2023

İtalya’da Gezilecek Yerler

İtalya, tarihi zenginlikleri, muazzam mimarisi, lezzetli mutfağı ve güzel manzaralarıyla büyüleyici bir destinasyon. İtalya'da gezilecek… Devamını Oku

21 Aralık 2023

Bu web sitesinde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul etmiş olursunuz.