Paylaşın

Tayland‘ın Melekler Şehri olarak bilinen çarpıklıklarla dolu başkenti Bangkok, turistler için oldukça zengin, renkli ve şaşırtıcı. Yani aradığınız ister kültür, ister eğlence, isterse değişik bir şeyler görmek olsun, Bangkok’ta size hitap eden bir şeyler mutlaka bulacaksınız. Birçok insanın yaptığı gibi Tayland gezisine Bangkok’tan başlama niyetindeyseniz; Tayland hakkında bilgiler, Tayland’a gidiş seçenekleri, Bangkok’ta nerede kalınır, Tayland’da ne yenir gibi bilgiler vereceğim Bangkok gezi rehberi yazım işinize yarayacaktır.

Tayland’da nüfusun %90’ı budist. Meşhur turuncu giysileri içinde etrafta dolaşan keşişlere (monk) her yerde rastlamak mümkün.

Keşişler ve ben. Boynumda da karşılama çiçeklerim var 🙂

Para birimi olarak baht kullanılıyor. Ben Hong Kong’tan geldiğim için öncelikle elimde kalan Hong Kong dolarlarını bozdurdum. 1 HK doları  2017 Ocak ayı itibariyle 4.6 baht ve 1 Euro 37.6 baht ediyor. TL’yi her yerde bozduramayabilirsiniz, o yüzden Amerikan doları veya Euro ile gitmekte fayda var.
Yazının devamında bahsettiğim baht kuru ücretlerin anlamlı gelmesi için 1 TL = 10 baht, 1 Amerikan doları = 35 baht ve 1 Euro = 37 baht olarak yuvarlak hesap kullanabiliriz 🙂 Güncel oranlar için şu tabloya bakabilirsiniz.

Parlamenter monarşi denilen bir yönetim sistemi var, yani hem kral hem meclise sahipler. Kralın hayran kitlesi oldukça geniş.

Tayland’a ne zaman gidilir?

Ben Taylang gezisi öncesi araştırırken bir cümle okumuştum: “Tayland’ın havası sıcak, daha sıcak ve en sıcak olarak sınıflandırılabilir.” 🙂

Kasım – Şubat arası dönem en az sıcak dönem ve gitmek için en uygun olan zaman. Ben Ocak sonunda gittim, dayanılmayacak kadar sıcak değildi (Tabi ki yine de güneş kremlerimizi yanımıza almayı unutmuyoruz). Mart – Mayıs ayları muson yağmurları öncesi en sıcak ve kurak dönem olduğu için kaçınmak iyi olabilir. Haziran – Ekim arası ise günde birkaç saat süren muson yağmurlarının devam ettiği daha az sıcak dönem. ‘Yağmur önemli değil, şehir çok kalabalık olup beni baymasın yeter’ diyorsanız bu dönemde gidebilirsiniz.

Bangkok gezisi sırasında protesto gösterilerine denk gelebilirsiniz.

KONAKLAMA – Bangkok Otelleri – Bangkok’ta Nerede Kalınır

Bangkok’ta her bütçeye uygun konaklama seçenekleri mevcut. Yemek kültürleri biraz farklı olduğu için dışarıda kahvaltı aramakla bence vakit kaybetmeyin ve kahvaltı dahil konaklama seçeneklerini tercih edin. Merkezi konumda ve güzel bir otelde çift kişilik odanın geceliği 150 – 200 TL civarı değişebilir.

Alışveriş yapmayı ve şehir merkezinde kalmayı istiyorsanız Siam Center civarındaki otellere; nehir manzarası önemli derseniz Chao Phraya Nehri‘ne; gece hayatını yaşamaya ve eğlenmeye geldiyseniz Patpong Night Market‘e yakın otelleri araştırabilirsiniz. Bangkok otellerini, konumlarını ve yorumlarını inceleyip booking.com güvencesi ile rezervasyonunuzu yapmak için tıklayın.

ULAŞIM 

Türkiye’den Bangkok’a gidiş – Bangkok Uçak Bileti

Bangkok’ta iki tane havaalanı olsa da büyük ihtimalle Suvarnabhumi Havaalanı‘nı kullanacaksınız. Çünkü diğer havaalanı eski ve pek kullanılmıyor. Aktarmasız uçuşlar için Türk Hava Yolları veya Thai Airways’i tercih etmelisiniz (Diğer hava yolları da dönemsel direkt uçuşlar düzenleyebiliyor, lütfen kontrol edin). En ucuz alternatifler ise genelde Türkmenistan Hava Yolları, Emirates, Etihad ve Qatar olabiliyor. En iyisi skyscanner’dan kontrol etmek olabilir.

Başka ülkeden Bangkok’a gidiş

Uzakdoğu’daki başka bir ülkeden Bangkok’a uçacaksanız, Star Alliance üyesi Thai Airways‘in fiyatlarını kontrol edebilirsiniz. Yemek servisleri ve ikramları başarılı, uçakları da pembe-mor konseptli pek şirin (benim bindiğim öyleydi en azından 🙂 ). Air Asia gibi nispeten daha ucuz alternatifleri de değerlendirebilirsiniz ama iniş yapacağınız hava alanına dikkat edin.

Thai Airways’in şirin uçağı

Bangkok hava alanından ulaşım

En iyisi taksi veya tren kullanmak. Tren için The Airport Rail Link isimli trene binerek kalacağınız yere en yakın durağında inebilirsiniz. MRT toplu taşıma hattına aktarma yapmak için Makkasan City Interchange Station durağında inin ve MRT hattının Petchaburi durağına geçin. BTS Skytrain toplu taşıma hattına geçecekseniz Phayathai durağında inin. Kalacağınız yerin konumuna göre bu kısmın kalan kısmını araştırmak sizde 🙂

Bangkok şehir içi ulaşım

Şehir içi ulaşım için Bangkok’ta kara yolunu kullanıyorsanız kısa bir mesafenin dahi ne kadar süreceğini hiçbir zaman bilemezsiniz; çünkü maalesef trafik sorunu almış başını gitmiş. Normal taksiler olduğu gibi Tuk Tuk adındaki üç tekerlekli bisiklet havasında minik taksiler de var. Bangkok’taki birçok alım-satımda geçerli olduğu üzere tuktukların belli bir ücret tarifesi yok, sizin pazarlık gücünüze kalmış.

Taksi konusunda da dikkatli olmak gerekiyor. Fiyatları bilmiyorsanız ilk kez bindiğinizde taksimetre açtırmalısınız (gerekirse kavga ederek). Mesafeye göre ücreti aşağı yukarı tahmin edecek bilgi seviyesine gelirseniz, sonraki taksi ücretlerinde taksimetre açtırmak yerine daha düşük bir ücret teklif ederek pazarlık yeteneğinizi kullanabilirsiniz.

Bangkok şehir içi ulaşımda Tuktuk’ların önemi büyük.

Metro ve otobüsler de var ama şehir oldukça büyük, kalabalık ve karmaşık. Hem zaten ucuz olduğu için, sıkı bir pazarlıkla uygun fiyata rahatça seyahat edebilirsiniz. O yüzden uğraşmayın toplu taşımayla, uğraşacaksanız da bence yalnızca metroyu kullanın otobüsleri değil.

Metro kullanmak cazip göründüyse, BTS Skytrain dedikleri yer seviyesinden yukarıda giden metronun güzergahları için web sitesini inceleyebilirsiniz. Sitede Explore Bangkok by BTS linkine tıklayıp soldan gitmek istediğimiz yeri seçiyoruz ve hangi durakta ineceğimizi anlatıyor, farklı bir tecrübe olabilir.

Şehrin ortasından geçen Chao Phraya Nehri üzerindeki Express Boat hattını da kullanabilirsiniz. Mavi bayraklı turist hattını veya görülecek yerlerin hizasındaki duraklarda duran turuncu bayraklı botları tercih etmelisiniz. Bilet aldıktan sonra inip, gezdikten sonra ücretsiz tekrar binebiliyorsunuz. Mavi bayraklı turist hattının saatlerini, ücretini ve haritasını incelemek için tıklayın.

Bangkok’ta kara yolu trafiği oldukça yoğun.

River Taxi denilen deniz taksilerini tavsiye etmem, turistlere oldukça yüksek fiyatlar söylüyorlar. Ama iş yine pazarlıkta bitiyor, kendinize güveniyorsanız fiyatını sormayı deneyin.

Pek fazla trafik ışığı yok, o yüzden yürüyerek gezmeyi tercih ettiğiniz zamanlarda karşıdan karşıya geçerken dikkatli olun. Trafik ışığı yerine trafiği düzenleyen güvenlik görevlisi görünümlü adamlar var, yoğun yerlerde kargaşayı önlemek için onlar dur-geç yapıyorlar ve yola yerleştirdikleri kukalarla yolun gidiş-geliş yönlerini tayin edip kalabalığı düzenliyorlar. Hatta bu adamların yaya trafiğini halatla yönettiklerini bile gördüm. Önüne halatı gerince duruyorsun (mecburen), gevşetince de geçiyorsun.

BANGKOK’TA ALIŞVERİŞ

Bangkok’tan Ne alınır?

Yüzen Çarşı maket ve figürleri, Buda heykelleri, hediyelik eşya

Giyim kuşam, özellikle ipekten yapılanlar.

Mücevher seviyorsanız (ve paranız varsa) safir ve yakut Tayland’ta bolca çıkarılıyormuş, ama sertifikalarına ve orijinal olduklarına dikkat etmelisiniz.

Hindistan cevizi losyon ve kremleri, hindistan cevizi özellikle saçların güçlenip parlamasına yardımcı oluyor.

Benim hediyem orijinal ve esprili olsun diyenler için cam kapların içine sıra sıra dizilmiş ölü böcekler 🙂

Bangkok’ta alışveriş için sokak pazarları veya alışveriş merkezleri tercih edilebilir.

Bangkok’ta nereden alışveriş yapılır?

Siam Meydanı‘na gidip oradaki AVM’leri dolaşabilirsiniz (Siam Center, MBK ve Paragon alışveriş merkezleri). Zaman kısıtlıysa bence Paragon’dan başlayın, ben en çok onu beğendim. Siam Meydanı’nda yine çok sayıda tişört, kalem, kartpostal, magnet gibi eşyalar satan sokak tezgahları da var.

Patpong Gece Pazarı‘ndan Çin malı hediyelik eşyalar, Tayland’a özgü giysiler ve taklit ürünler alabilirsiniz. Pazarlığın çok önemli olduğunu unutmayın ve size ilk söylenen fiyatın yarısından daha azını (örneğin üçte birini) sanki dünyanın en normal şeyiymiş gibi teklif edin. Karşınızdaki size 1000 dediğinde 300 teklif etmek saçma gelecek biliyorum; ama ben ‘olur mu canım öyle şey’ dediğim için düşük teklifler sunmayıp başlarda oldukça kazıklandım ve 1000 dediğini 800’e alınca iyi iş başarmış gibi kendimle gurur duydum. Siz benim gibi efendi olmayın yüzsüz olun. ‘Ne kadar?’ diye sorduğunuzda elindeki hesap makinesini gösterip ‘Sen kaç verirsin?’ diye tutarı yazmanızı isteyen uyanık satıcılara da yüz vermeyin, açılış fiyatını önce o söylesin.

Bangkok’taki Patpong Gece Pazarı’na hem alışveriş hem seks turizmi için uğranabilir.

Seyahatiniz hafta sonunu da kapsıyorsa Chatuchak Hafta Sonu Pazarı‘na gidebilirsiniz. Yalnızca hafta sonları kurulan ve ne ararsanız bulacağınız Tayland’ın bu en büyük pazarını 8:00 – 18:00 saatleri arasında gezmek mümkün.

BANGKOK YEMEK – Bangkok Ne Yenir?

Deniz ürünlerini seviyorsanız Sea Food Market‘e gidebilirsiniz. Aslında Sea Food Market hem bir restoran hem de gezilecek bir yer olarak düşünülebilir. Çok turistik olduğu için fiyatları da yüksek. Çok taze (hareket eden) deniz ürünlerini yemek sizin için önemliyse gidip yemek yiyebilirsiniz, yoksa gidip kazıklanmayın. ‘Yüzüyorsa bizde vardır’ şeklinde kendinden çok emin bir sloganları var ve haklı olduklarını söyleyebilirim. Alışveriş arabasını alıp içine hangi balık veya canlıdan ne kadar istiyorsanız dolduruyorsunuz ve ufak bir pişirme ücreti eklenerek seçtikleriniz için kasada fiyatını ödüyorsunuz. Sonra seçtiğiniz canlılar yandaki aşçı grubuna gidiyor ve açık alanda pişiriverip önünüze getiriyorlar. Kullanılan yağlar nedeniyle normal balıkların bizim damak tadımıza pek uygun olmadığını öğrenmiştim, o yüzden almadım. Bir porsiyon karides, kalamar, biraz patates kızartması, sarımsaklı ekmek, tropik meyve ve yanında kola için 850 baht (23 Euro) civarı hesap ödedim, Bangkok gibi ucuz bir şehirde gayet yüksek bir rakam.

Taze deniz ürünlerini seviyorsanız, biraz pahalı olsa bile Sea Food Market’e uğramalısınız.

Tropik meyveler ve bu meyvelerden yapılmış dondurmaları es geçmemek lazım. Mangusteen, rambutan, durian (kötü kokuyor dikkat), mango, dragon fruit, rose apple ve pomello meyvelerinin tadına bakın. Muz yemeyi de deneyin, tadının bildiğimiz muzdan ne kadar farklı olduğuna ve nasıl mis gibi koktuğuna şaşıracaksınız 🙂

Tatilinizin zehir olmasını istemiyorsanız ‘acaba ne satıyorlar ki?’ merakınızı dizginleyin ve sokak tezgahlarından hiçbir şey yemeyin. Kullandıkları yağlar ve pişirme yöntemleri bizim alışkın olduğumuzdan farklı olduğu için normal restoranlarda bile midenizi bozma riski var (mide-bağırsak ilaçlarını yanımıza almayı unutmuyoruz), sokak tezgahları ise çok daha tehlikeli olabilir. Güzel kokanları veya iştah açıcı görünenleri var evet, ama siz yine de risk alıp rahatsızlanmayı ve hatta hastanelik olmayı ister misiniz bence bir kez daha düşünün. Veya ille denemeliyim diyorsanız en temiz görünenlerinden satın alıp az bir miktar yiyin. Ben risk almak istemediğim için Türkiye’den yanımda götürdüğüm bisküvilerden Bangkok’ta bol bol yedim. Tat bildik, mide alışık, kafa rahat 🙂

Musluk suyu içmeyin. Onlar temiz olduğunu söylüyor ve içiyorlar, bırakın içsinler. Siz şişe sulardan şaşmayın.

“Gerçekten böcek yiyorlar mı?” sorusunun cevabı: Evet. Hem de çıtır çıtır! Sokak tezgahlarından yemek yerken dikkatli olursanız iyi edersiniz.

GEZİ BÜTÇESİ – Bangkok Tatil Fiyatları

Standart ücretler olmayıp her şeyin fiyatı pazarlığa göre değiştiği için aşağı yukarı bir bütçe verebilmek çok mümkün değil. Ben bol bol alışveriş yaptım, o yüzden üç günde konaklama hariç 250 Euro harcadım. Alışveriş yapmayıp gece barlarda da çok harcamayacaksanız günlük 50 Euro civarı yeterli bence (yine konaklama hariç).

Benim gibi Hong Kong – Bangkok – Singapur şeklinde bir üçleme yapacaksanız, kendinize ve eşe dosta alacağınız hediyelikler en çok Bangkok’tan olmalı. Çünkü; daha gelişmiş yerler olan Hong Kong ve Singapur‘da fiyatlar daha yüksek.

Bangkok gezi rehberi yazımı beğendiyseniz, yeni yazılar ile gezi tavsiyelerimden haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’i sosyal medyada takip etmeyi unutmayın!

Instagram: hayatveseyahat

Facebook: Hayat ve Seyahat

Twitter: hayatveseyahat

Bunlar da İlginizi Çekebilir:


Paylaşın

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar*

Paylaş

Yeniler

Yurt Dışı Seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortasının Önemi

Seyahat öncesinde birçok ihtimale karşı hazırlıklı olmak kaydıyla yurtdışı seyahatleri, yeni kültürler keşfetmek ve farklı… Devamını Oku

2 Nisan 2024

Balkanlar Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Son zamanların en popüler gezi rotalarından biri haline gelen Balkanlar, dünyanın her yerinden ziyaretçilerin akınına… Devamını Oku

22 Mart 2024

İGA Lounge: İstanbul Havalimanı’nda Keyif ve Konforun Adresi

Havalimanında beklerken Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, masaj hizmetiyle rahatlamaya ve hatta uçuş… Devamını Oku

14 Şubat 2024

Kayak Tatili için Popüler Rotalar

Kış aylarının vazgeçilmezi pek çok kişi için kayak tatilidir. Türkiye, kayak tatili yapılabilecek pek çok… Devamını Oku

30 Ocak 2024

Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir?

“Acaba yurt dışında yaşasam nasıl olurdu?”.. Bazılarınızın aklından zaman zaman böyle sorular geçiyordur eminim, bazılarınız… Devamını Oku

31 Aralık 2023

Havalimanı Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Özellikle uçak seyahatleri yapanlar havaalanından araç kiralanır mı gibi sorgulamaları sık yapar. Tatil ya da iş amacıyla… Devamını Oku

25 Aralık 2023

Bu web sitesinde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul etmiş olursunuz.