Paylaşın

Güzel Akdeniz ülkesi İtalya‘ya yakışacak güzellikte, tarih kokan bir şehirdir başkent Roma. Her köşesinde bir heykel, anıt, çeşme ve daha fazlasına rastlayabileceğiniz şehirdeki görülecek yerler, benim anlatacaklarımla sınırlı değil elbette.. Yine de en bilinen noktaları toparladığım Roma gezilecek yerler yazımda Roma’yı keşfetmenizi kolaylaştıracak bilgiler bulacaksınız.

Roma’da gezilecek yerlerin çoğuna yürüyerek ulaşmanız mümkün. Zaten Roma’yı keşfetmenin en iyi yolu, ayaklarınıza kara sular inene kadar yürümek 🙂 Yine de toplu taşımayla nasıl ulaşabileceğinizi eklemeye çalıştım. Zamanı daha kısıtlı olanlar için, mutlaka görülmesi gerekenleri yıldız (*) ile işaretledim. Meydan, çeşme ve sarayları bu yazıda özet geçtim, detaylı bilgileri için ROMA’NIN MEYDAN, ÇEŞME VE SARAYLARI yazımı okuyabilirsiniz.

Roma’da otel seçiminde dikkat edilmesi gerekenler, otel fiyatları ve tavsiyeleri içinse ROMA’DA NEREDE KALINIR yazıma buyrun.

Roma Gezilecek Yerler Haritası

Roma’da görülecek yerlerden birbirine yakın olanları yazımda gruplamaya çalıştım. Başka türlü de gruplanabilir, anlatacağım temel yerleri işaretlediğim ROMA GEZİLECEK YERLER HARİTASI, yan sekmede açık dursun. İstediğiniz gibi yerlerini değiştirin, rotanızı yapın ve şehri keşfetmeye başlayın 🙂

Başlıyorum.

Roma gezilecek yerler ve Roma’da yapılacaklar listesinin olmazsa olmazı dilek dileyip Aşk Çeşmesi’ne para atmak 🙂

Roma Gezilecek Yerler

  • Fontana di Trevi (Aşk Çeşmesi)*

Dünyanın en ünlü çeşmelerinden biri olan Aşk Çeşmesi’ne uğramadan Roma gezisi tamamlanmış sayılmaz. Çeşmeye arkanızı dönüp, omzunuzun üstünden çeşmeye para atarak dilek dilemeniz lazım mutlaka, adet öyle 🙂

En yakın metro durağı: Barberini.

  • Tempio Adriano (Temple of Hadrian)

Roma İmparatoru Hadrian (Hadrianus) için yapılan bu tapınak, Antik Roma’dan günümüze ulaşanlar arasında yer alıyor. Hadrian’ın Anadolu’yu ziyaretine ithafen bir başka Hadrian Tapınağı da ülkemizdeki Efes Antik Kenti’nde var.

  • S. Ignazio di Loyola

Pantheon’a giderken yol üstünde kalan bu kilise başka şehirde olsa eminim çok ünlü olurmuş; çünkü içi çok güzel. Ama Roma’da bir sürü muhteşem şey olunca burası pek bilinmiyor. Siz de yol üstünde uğrayabilirsiniz.

Kubbesindeki göz anlamına gelen açıklık Pantheon’u aydınlatıyor.

  • Pantheon*

Az önce bahsettiğim imparator Hadrian tarafından yaptırılan bu kilise, Antik Roma’nın tanrıları için yapılmış bir tapınak. Aynı zamanda Roma’daki en eski beton kubbeli ve en iyi korunmuş yapı. Kubbesindeki açıklık, latincede göz anlamına gelen oculus’muş ve mimarinin neden bu şekilde tasarlandığıyla ilgili değişik görüşler varmış. (aydınlatma, çevresindeki bantlarla birlikte optik ilüzyon, kubbenin çökmesini önlemek vb.)

Pantheon kelimesi, Yunanca’da “tüm tanrıların tapınağı” anlamına geliyor ve içeride tanrılar olmasa da önemli kişilerin mezarları yer alıyor. Mezarı olanlardan biri, Rönesans döneminde yaşamış ünlü İtalyan ressam ve mimar Raffaello Santi. Bu sebeple Dan Brown’ın ünlü kitabı Melekler ve Şeytanlar‘da kahramanlarımız, şifreyi çözebilmek için Pantheon’a uğruyorlar. Spoiler içermemesi için, Pantheon’a geldiklerinde kitap/filmde ne olduğuyla ilgili detay vermeyeyim 🙂

Pantheon’un girişi ücretsiz bu arada.

Pantheon’un etkileyici dış cephesi

  • Piazza Navona*

Sokak sanatçıları, ressamlar, müzisyenler, falcılar ve kafelerle dolu çok hareketli, bir yandan da çeşme ve heykelleriyle masalsı görünümlü mutlaka uğranması gereken bir meydan. 70, 82, 492 numaralı otobüslerden biriyle varılabilir.

  • Campo de’ Fiori*

Çiçek tarlası anlamına gelen bu meydanın, pazar kurulan gündüzü ile gençlerin eğlence merkezi olan gecesi birbirinden farklı ve her ikisi de görülmeye değer. Akşam 6 civarı giderseniz İtalyanların aperativo dedikleri içki ve yanına atıştırmalıklar şeklindeki happy hour keyfini işten çıkan İtalyanlarla birlikte yapabilirsiniz, aperativo fiyatı 6 Euro gibi.

Campo de Fiori’de aperativo keyfi (içkinin ismi Aperol Spritz)

  • Piazza Venezia*

Roma’nın turistik meydanlarından biri de Venedik Meydanı. Şehir merkezindeki önemli caddelerden olan Via del Corso ile, bir ucu Colesseum’a çıkan Via dei Fori Imperiali‘nin kesişim noktasında olmasıyla her daim çok kalabalık ve Roma’daki otobüslerin hemen hepsi buradan geçiyor. Metroyla ulaşmak için B hattının Colosseo durağında inmeli ve tramvay kullanacaksanız 3 numaralı olanı tercih etmelisiniz.

  • Palazzo Venezia

Piazza Venezia’daki bu saray, günümüzde müze olarak kullanılıyor (Museo Nazionale del Palazzo di Venezia) ve girişi 5 Euro, Roma Pass Card’la ücretsiz.

  • Monumento a Vittorio Emanuele II*

İtalya’daki küçük devletçiklerin 1861 yılında birleşmesiyle oluşan ve 1946 yılında İtalya Cumhuriyeti’nin kurulmasına kadar devam etmiş İtalya Krallığı’nın ilk kralı Victor Emmanuel II adına yapılmış bu anıt da Piazza Venezia’da yer alıyor. Romalılar bu anıtın fazla büyük ve göze çarpıcı olup şehrin tarihi dokusuna uyum sağlamadığını düşünerek eleştiriyorlarmış ve bu nedenle anıta “düğün pastası” ismini koymuşlar. Roma’yı bütün olarak düşündüğümüzde haklı olsalar da, anıtın kendi başına görkemli ve özellikle akşam ışıklandırıldığında etkileyici göründüğünü eklemek lazım.

Piazza Venezia (Venedik Meydanı) ve ‘düğün pastası’

  • Colosseo (Colosseum)*

Piazza Venezia’dan Via dei Fori Imperiali (Krallar Yolu) boyunca yürüyünce Kolezyum’a (İngilizcesi Colosseum ve İtalyancası Colosseo) varacaksınız. MS. 80 yılında tamamlanmış olmasıyla neredeyse 2000 yıllık olan bu yapı, mimarinin ve mühendisliğin yarattığı en şahane eserlerden biri kabul ediliyor. Şu anki harabe görüntüsü ise, maruz kaldığı güçlü depremler ve taşlarını çalan yağmacılar sebebiyle oluşmuş. Dünyanın en büyük amfi tiyatrosuymuş ve bildiğimiz üzere Roma’nın simgesi. Ayrıca 2007 yılında belirlenen Dünya’nın Yedi Yeni Harikası’ndan biri olarak seçilmiş.

Amfi tiyatro kelimesi Yunanca’dan geliyormuş. Amfi, iki taraftan veya çevreden; tiyatro ise izleme yeri anlamını taşıyor. Antik çağlarda yapılmış amfi tiyatroların Yunan mı yoksa Roma kökenli mi olduğunu anlamanın en basit yolu şekline bakmak. Antik Yunan eserleri yarım daire ve ön tarafta sahne şeklinde iken, antik Roma eserleri tam daire ve ortasında gösteri alanı şeklinde tasarlanmışlar (Her gördüğünüz amfi tiyatroya bu gözle bakmayı deneyin 🙂 ). Kolezyum’un tam daire olmasının sebebi tam olarak bu.

Roma gezilecek yerler deyince akla ilk gelen yerlerden Roma’nın simgesi ve Avrupa’nın en ünlü yapılarından Colosseum

Geçmişinde pek çok farklı amaçla kullanılmış; Roma İmparatorları’nın kendilerini ve halkı eğlendirmek için düzenledikleri gladyatör dövüşleri de bunlardan biri. Zaten gladyatör, antik Roma’daki savaşçılara verilen isimmiş. Kolezyum’un çıkışında turistlerle fotoğraf çekilip para isteyen gladyatör kostümlü kişilerin neden orada böyle bir şey yaptıklarını biliyorsunuz artık 🙂

Colosseum, Roma gezilecek yerler arasında hem gündüz hem gece görmeniz gereken yerlerden biri daha; ihmal etmeyin.

Colosseum’un içini gezmek istiyorsanız, sıra beklememek için biletinizi önceden alın.

Kolezyum Giriş Ücreti

İçini gezmek isterseniz ziyarete sabah 8:30’da açılıyor. Kapanış saati ise mevsime göre değişiyor; kışın 16:30 ve yazın 18:30 civarı diyebiliriz. Biletinizi internetten almakta fayda var, önünde inanılmaz sıra olduğu için kapıdan bilet almak hiç mantıklı değil. Hemen aşağıda anlatacağım Roma Forumu ve Palatine Tepesi’ni kapsayan 2 gün geçerli kombine bilet şeklinde satılıyor ve 19 Euro (Skip the line denilen sıra beklememe ücreti dahil). Her ayın ilk pazar günü ve 18 yaş altındakilere ücretsiz. Bilet satın almak için tıklayın.

Roma Pass Card aldıysanız ücretsiz giriş haklarınızdan birini zaten mutlaka Colosseum + Roma Forum ve Palatine Tepesi için kullanırsınız. Bu durumda da yine Roma Pass Card için ayrılan özel turnikelerden geçerek sıra beklemek durumunda kalmayacaksınız.

Antik kalıntıların olduğu Roma Forumu görülmesi gereken yerlerden biri.

  • Foro Romano ve Palatino (Roman Forum ve Palatine Hill)*

Kolezyum’a yürüme mesafesindeki Roma Forumu; anıt, tapınak gibi antik kalıntıların bulunduğu ve antik Roma’da toplumsal hayatın merkezi olan, bence gezilmesi gereken bir antik kent. Zaten dediğim gibi, Kolezyum biletiyle buraya da girebiliyorsunuz. Palatino Tepesi ise, İstanbul gibi yedi tepe üzerine kurulu Roma’daki tepelerden antik merkezde olanı. Roma Forumu’ndan 40 metre yukarıdaki bu tepeye çıkarak foruma yukarıdan bakabilirsiniz.

  • Musei Capitolini (Capitoline Museums)

Roma’daki yedi tepeden bir diğeri olan Capitoline Tepesi’ndeki bu üç müze, İtalyan sanatçı ve mimar Michelangelo tarafından 16. yüzyılda tasarlanmış. Çoğunlukla antik Roma’ya ait eserleri barındıran Capitoline müzeleri, dünyadaki ilk müzeler olmalarıyla önem taşıyorlar. Ben girmedim, bilet 15 Euro’ymuş. Roma Pass Card ile ücretsiz girme imkanı var. Müzeler hakkında daha detaylı bilgi için buraya ve bilet almak için buraya tıklayın.

  • Bocca della Verita (Mouth of Truth)

Antik Roma’dan kalan ve birinci yüzyıla ait olduğu düşünülen bu heykelin en önemli özelliği, ortaçağdan itibaren yalan dedektörü olduğuna inanılması. Şöyle ki; elini heykelin ağzına koyarak bir şeyler söyleyen kişinin söyledikleri doğru değilse, Doğruluk Ağzı heykelimiz o eli ısırıyormuş 🙂 Mouth of Truth’un asıl şöhreti ise, unutulmaz filmlerden kabul edilen ve Audrey Hepburn ve Gregory Peck’in başrollerinde oynadığı 1953 yapımı Roman Holiday (Roma Tatili) filminde görünmesinden geliyor.

Yalan söyleyenlerin elini ısırdığına inanılan Mouth of Truth

Bocca della Verita’yı çevreleyen yapı ise Santa Maria in Cosmedin bazilikası ve her yıl 14 Şubat’ta kutladığımız (veya kutlanan diyelim, bazılarımız kutlamıyoruz 🙂 ) Sevgililer Günü’ne ismini veren antik Romalı aziz St. Valentine’in (Sevgililer Günü = St. Valentine’s Day) kafatası burada yer alıyor.

Roma Forumu’ndan 10 dakika kadar yürüyebilir veya 44F, 83, 160, 170, 716 numaralı otobüslerden birine binebilirsiniz.

  • Isola Tiberina (Tiber Island)

Roma’dan akan Tiber Nehri (Fiume Tevere) üzerindeki tek ada olan Tiber Adası, Roma’ya iki köprü ile bağlanıyor. Capitoline Museums veya Mouth of Truth’tan 10 dakika yürüme mesafesinde, isterseniz uğrayıp turlayabilirsiniz. Assassin’s Creed: Brotherhood oyununun geçtiği yerlerden biri olan Trans-Tiber (Trastevere) burasıymış.

Tiber Nehri ve solda arkamdaki girinti Tiber Adası.

  • Piazza della Repubblica

Cumhuriyet Meydanı anlamına gelen meydan Roma’nın ünlü meydanlarından biri.   

  • Santa Maria degli Angeli (Basilica of St. Mary of the Angels)

Cumhuriyet Meydanı’nda yer alan bu bazilika, Hrıstiyan şehitlerine adanmıştır. İçindeki meridyen çizgisi ise 1700’lü yılların başında dini bayramları anlamak için kullanılan bir çeşit güneş saatiymiş.

Metro’nun A hattındaki Repubblica durağında inerek meydana ve bazilikaya ulaşabilirsiniz. Piazza della Repubblica’da, Roma’nın ana caddelerinden biri olan Via Nazionale başlıyor ve bu cadde takip edildiğinde Piazza Venezia’ya ulaşılıyor.

Piazza della Repubblica

  • Chiesa di Santa Maria della Vittoria (Church of our Lady of Victory)

Hz. İsa’nın annesi Meryem Ana’ya adanan bu kilise, aslında Roma’daki güzel kiliselerden birisi yalnızca. Ama Dan Brown, Melekler ve Şeytanlar romanında şifreleri çözmek için, burada yer alan Gian Lorenzo Bernini’nin Rahibe Terasa’nın Vecdi (Ecstasy of Saint Teresa) heykelinden bahsedince, heykel ve dolayısıyla kilise ziyaretçi akınına uğramaya başlamış. Romanda yer almasının dışında bu heykel, Bernini’nin azize Teresa’nın yüz ifadesi ve kıyafet detaylarını mermere yansıtmasındaki başarısıyla barok sanatının önemli örneklerinden biri olmuş.

Lüks alışveriş caddesi Via Condotti ile meşhur İspanyol Merdivenleri’ni bağlayan meydan Piazza di Spagna, her daim turistlerle dolu.

  • Teatro dell’Opera

Meraklısı için opera binası. Güncel etkinliklere buradan ulaşabilirsiniz.

  • San Carlo Quattro Fontane (Saint Charles at the Four Fountains)

17. yüzyılda yapılmış bu kilise, Barok mimarinin şaheserlerinden biri sayılıyor. Piazza della Repubblica’dan Piazza Barberini’ye gidişte yol üstünde kaldığından görülebilir.

  • Piazza Barberini

İtalya’nın 17. yüzyıldaki soylularından olan Barberini ailesi adına yapılmış kalabalık bir meydan.

  • Palazzo Barberini

Barberini Meydanı’ndaki bu saray, İtalya’nın en önemli yağlıboya resim sergilerinden biri kabul edilen Galleria Nazionale d’Arte Antica (National Gallery of Ancient Art)’a ev sahipliği yapıyor.

Metro’nun A hattındaki Barberini durağında inerek meydana ulaşabilirsiniz. Barberini’den aşağı doğru giderseniz Aşk Çeşmesi’ne, yukarı doğru giderseniz İspanyol Meydanı’na varırsınız, ikisi de yakın. Aşk Çeşmesi’ni anlatmıştım, ben İspanyol Meydanı’na göre devam ediyorum.

  • Piazza di Spagna*

İspanya Konsolosluğu’nun bulunduğu yer olduğu için bu ismi aldığı söylenen İspanyol Meydanı, Roma’daki meydanlar içinde en meşhur ve kalabalık olanlardan biri. Roma’da hırsızlık olaylarının en çok yaşandığı yerlerden biri burasıymış, aman dikkatli olalım.

İspanyol Merdivenleri’ni tırmanarak Trinita dei Monti kilisesine çıkılıyor.

  • Scalinata della Trinata dei Monti*

Şimdi böyle diyince pek benzetemediniz ama mutlaka birilerinden duymuş olduğunuz İspanyol Merdivenleri‘nin orijinal ismi böyle. Baharda gidecekseniz, muhteşem görünen pembe-mor çiçeklendirilmiş haline denk gelme ihtimaliniz yüksek, şanslıysanız gelirsiniz. Yüzlerce insan gibi merdivenlerde oturarak etrafı seyreder ve yakınlardaki marketlerden aldığınız bira/şarap ile yorgunluğunuzu atarken, hayatın aslında ne kadar güzel olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz 🙂 135 basamak yukarıya tırmanırsanız kiliseye varırsınız ve aşağıdaki meydan manzarası da güzeldir.

  • Trinata dei Monti

İspanyol merdivenlerinin bittiği yüksek noktada yer alan katolik kilisesi.

İspanyol meydanı ve merdivenlerine, metronun A hattındaki Spagna durağında inerek ulaşabilirsiniz.

  • Mausoleo Augusto (Mausoleum of Augustus)

Roma İmparatoru Augustus tarafından millattan önce yaptırılan türbe. Markalar caddesi Via Condotti’yi bitirip ana cadde Via del Corso’yu geçince yolun öbür tarafında kalıyor.

  • Piazza del Popolo (People’s Square)*

Ünlü Popolo Meydanı, sokak sanatçılarının da uğrak adresi olduğu için keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Roma gezilecek yerler arasında ünlü meydanlardan Popolo Meydanı

  • Santa Maria del Popolo

Popolo Meydanı’ndaki bazilika, Melekler ve Şeytanlar’daki ilk cinayetin işlendiği Chigi Şapeli‘ni barındırmasıyla özellikle Dan Brown hayranları tarafından ziyaret ediliyor. Bazilikanın içinde soldan ikinci olan Chigi Şapeli, rönesans mimarı Raphael tarafından yapılmaya başlanmış ve 17. yüzyılda Bernini’nin çalışmalarıyla tamamlanmış.

Metronun A hattındaki Flaminio durağında inerek Popolo Meydanı’na ulaşabilirsiniz.

  • Villa Borghese*

Heykeller ve göller ile Roma’nın genel masalsı havasını yansıtan çok büyük ve güzel bir bahçe. Romalılar burada yürüyüş, koşu, paten, bisiklet, sandal turu gibi her çeşit kıskanılası aktiviteyi yapıyorlar. Bahçeyi gezerken gölün üzerinde göreceğiniz tapınak, sağlık ve şifa tanrısı Asclepius için yapılmış (Temple of Asclepius).

Bahçenin içindeki Galleria Borghese ise, Gian Lorenzo Bernini’nin eserleri başta olmak üzere birçok tablo ve heykele ev sahipliği yapıyor. Bernini’nin David (Davut) heykeli ve Apollo’nun aşkına karşılık vermediği için ağaca dönüşen Daphne’nin hikayesini simgeleyen Apollo and Daphne heykeli ünlü eserlerden ikisi. Detaylı bilgi ve online biletler burada.

Müzeye iki saatlik seanslar halinde alıyorlar. Müzeyi görmek olmasa da Borghese Bahçeleri’ni gezmek şart.

Şehrin kalabalıklığından bunalınca kendinizi Borghese Bahçeleri’ne atın. (sağda Temple of Asclepius görünüyor)

  • Castel San’t Angelo (Castle of the Holy Angel)*

İmparator Hadrian’ın, Pantheon’u yaptırdığını söylemiştim. Kutsal Melek Kalesi anlamına gelen neredeyse iki yüz yıllık bu kaleyi de o yaptırmış, adamın Roma üzerinde emeği büyük. Aslında kendisi için türbe olsun diye yaptırmış ve ölünce külleri buraya serpilmiş. Ama daha sonra papaların kalesi ve ikametgahı olarak kullanılmış. Hatta hapishane olarak bile kullanmışlar. Şimdilerde ise müze olarak kullanılıyor ve giriş ücreti 10.5 Euro’ymuş. Melekler ve Şeytanlar filminde geçen yerlerden biri de burası, filmin sonlarına doğru göreceksiniz.

Castel San’t Angelo

  • Ponte San’t Angelo (Bridge of the Holy Angle)*

Kaleyle aynı şekilde köprü de İmparator Hadrian tarafından yaptırılmış ve ilk ismi Bridge of Hadrian’mış. Tiber Nehri üzerindeki köprü uzun bir süre, Vatikan’a ve San Pietro Bazilikası’na ulaşmak isteyen din yolcularının geçiş yolu olmuş. 17. yüzyılda ise, Instruments of the Passion denilen, Hristiyanlıkla iliştirilen öğeleri temsil eden 10 adet melek heykelinin köprüye yerleştirilmesine karar verilmiş. Örneğin; elinde haç tutan melek heykelindeki haç, bu öğelerden bir tanesi ve Hz. İsa’nın çarmıha gerildiği haçı temsil ediyormuş.

San’t Angelo Köprüsü yalnızca yaya trafiğine açık ve San’t Angelo Kalesi’ni fotoğraflamak için en güzel yer. Vaktiniz varsa hem gündüz hem akşam gitmelisiniz; ama birini tercih edecekseniz bence ışıklandırılmış hallerini görmek için akşam saatlerinde uğrayın. İçini görmek isterseniz bilet almanız gerekiyor, ben girmedim.

Instruments of Passion elementlerinden biri olan haç, San’t Angelo Köprüsü’ndeki 10 melekten biri tarafından taşınıyor.

San’t Angelo Kalesi ve Şatosu’na varmak için metronun A hattındaki Lepanto veya Ottaviano – San Pietro durağında inebilir; 23, 34, 40, 46, 49, 62, 64, 271, 280, 926, 982, 990 numaralı otobüslerden birini kullanabilirsiniz. Yürüyerek gitmek isterim diyenler için, Piazza Navona’dan nehir tarafına 10 dakika yürüyerek köprüye, ve köprüden geçerek kaleye ulaşmak mümkün.

  • Vatikan*

Castel San’t Angelo, Roma’daki diğer yerlere göre Vatikan tarafına daha yakın olduğu için sabah Vatikan’a gidip, dönüşte San’t Angelo kale ve köprüsünü görmek şeklinde bir program yapılabilir. VATİKAN HAKKINDA HER ŞEY yazımı okumayı unutmayın 🙂

Roma gezilecek yerler yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂

Instagram: hayatveseyahat

YouTube: Hayat ve Seyahat

Facebook: Hayat ve Seyahat


Paylaşın

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar*

Yorumlar

Paylaş

Yeniler

Yurt Dışı Seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortasının Önemi

Seyahat öncesinde birçok ihtimale karşı hazırlıklı olmak kaydıyla yurtdışı seyahatleri, yeni kültürler keşfetmek ve farklı… Devamını Oku

2 Nisan 2024

Balkanlar Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Son zamanların en popüler gezi rotalarından biri haline gelen Balkanlar, dünyanın her yerinden ziyaretçilerin akınına… Devamını Oku

22 Mart 2024

İGA Lounge: İstanbul Havalimanı’nda Keyif ve Konforun Adresi

Havalimanında beklerken Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, masaj hizmetiyle rahatlamaya ve hatta uçuş… Devamını Oku

14 Şubat 2024

Kayak Tatili için Popüler Rotalar

Kış aylarının vazgeçilmezi pek çok kişi için kayak tatilidir. Türkiye, kayak tatili yapılabilecek pek çok… Devamını Oku

30 Ocak 2024

Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir?

“Acaba yurt dışında yaşasam nasıl olurdu?”.. Bazılarınızın aklından zaman zaman böyle sorular geçiyordur eminim, bazılarınız… Devamını Oku

31 Aralık 2023

Havalimanı Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Özellikle uçak seyahatleri yapanlar havaalanından araç kiralanır mı gibi sorgulamaları sık yapar. Tatil ya da iş amacıyla… Devamını Oku

25 Aralık 2023

Bu web sitesinde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul etmiş olursunuz.