Workaway Nedir? Workaway ile Dünyayı Gezmek

Paylaşın

İster çalışma hayatının rutininden sıkılmış bir beyaz yakalı, ister yaz tatilinde değişik bir şeyler yapıp kendini ve yabancı dilini geliştirmek isteyen bir öğrenci, isterseniz sırt çantasıyla yola çıkmaya hazır bir gezgin olun; yeni yerler keşfetmek, tecrübeler yaşamak, yerel hayatı ve kültürleri deneyimlemek, farklı milletlerden insanlarla arkadaşlıklar kurmak ve en önemlisi tüm bunları para ödemeden yapmak istiyorsanız workaway ile tanışma vaktiniz gelmiş demektir. Peki workaway nedir?

Bu yazıda, “hem çalışıp hem gezmek” ve “yurt dışında gönüllü çalışmak” isteklerini gerçekleştirmeye olanak tanıyan workaway nedir sorusundan başlayarak ne işe yarar, kimlere uygun, nerelere gidilebilir, para kazanılır mı, gezmeye vakit olur mu gibi workaway hakkında bilgileri soru cevap şeklinde açıklamaya çalışacağım. İlk defa yazıyı yazan ve bu tecrübeyi yaşayan ben değilim, yazıyı eşim hazırladı. Kendisine teşekkür edelim ve onun ağzından dinleyelim 🙂

Workaway nedir?

  • Workaway.info seyahatlerinde yerel tecrübe edinmek isteyen gezginlerle bu gezginlere evlerini açan ve karşılığında ihtiyaç duydukları işler için yardım talep eden ev sahiplerini buluşturan bir internet portalıdır.
  • Bu portalda oluşturduğunuz profil üzerinden gitmek istediğiniz bölgeyi seçer ve kriterlerinize uygun ev sahiplerini aramaya başlarsınız.
  • Uygun gördüğünüz ev sahibiyle yazışır, onların da sizi uygun görmesi durumunda workaway için hazır olursunuz.
  • Konaklama ve yemeğe para vermeyip, bunun karşılığını çalışarak ödeyip, en ucuz yoldan dünyayı gezmek de workaway nedir sorusuna verilebilecek bir cevaptır aslında.

Workaway’de ev, otel veya benim gibi çiftlikte çalışabilirsiniz.

Workaway ne işe yarar?

  • Dünya üzerinde gidip hakkında her şeyi öğrenmek istediğiniz bir yörenin dilini, aksanını, geleneklerini göreneklerini, yemeklerini kısacası o bölgenin kültürüne dair her şeyi bizzat yaşayarak birinci kaynaktan öğrenme fırsatı sunar.
  • Örneğin İngilizcenizi geliştirmek istiyorsunuz ve İngiliz aksanı ile konuşmak istiyorsunuz. Bu şartlarınızı karşılayabilecek bir ailenin yanında geçireceğiniz yeterli zaman sonrasında bunu elde edebilirsiniz. Veya benim gibi hem Almancanızı ilerletmek, hem Bavyera kültürünü tanımak hem de çocukluğunuzdan beri hayal ettiğiniz çiftlik yaşamını deneyebilirsiniz.
  • Özetle siz ne istiyorsanız o işe yarar.

Workaway hangi ülkelerde yapılır? Nerelere gidebilirim?

Workaway nedir ve ne işe yarar sorularını netleştirdikten sonra bu tecrübeyi nerelerde yaşayabileceğimize gelelim. Workaway yapmak için

  • Avrupa,
  • Asya,
  • Avustralya,
  • Afrika,
  • Amerika

gibi dünyanın her yerine gidebilirsiniz. Gitmek istediğiniz yeri bulmak için önce kıta sonra ülke sonra da bölge seçerek alternatif ev sahiplerini liste halinde görebilirsiniz. Yani Workaway yaparak dünyayı gezebilirsiniz.

Workaway için dünyanın her yerinde ev sahipleri bulunuyor.

Workaway için vize almam gerekiyor mu?

Workaway için vize almanız gerekiyor. Gitmek istediğiniz bölge neresiyse oranın vizesini almış olmanız gerekiyor. Workaway size bir vize hizmeti sağlamıyor; bu yüzden normalde turistik vize almanızla benzer şekilde vize işlemlerini kendiniz halletmeniz gerekiyor.

Workaway için sigorta yaptırmalı mıyım?

Workaway için sigorta yaptırmalısınız. Yurt dışı seyahatlerinizde yurt dışı sağlık sigortası yaptırmanızla aynı şey ve mutlaka yaptırmalısınız. Zaten pek çok ev sahibi konuyla ilgili profilinde hatırlatmada bulunuyor.

Workaway sırasında çok sevdiğim hayvanlarla iyice kaynaştım.

Workaway ücretli mi?

Workaway’in kendisi ücretsiz, yani konaklama sırasında yemek de dahil ev sahibinize hiçbir şey için herhangi bir bedel ödemiyorsunuz. Fakat Workaway yapabilmeniz için gerekli olan profili ücretsiz bir şekilde oluşturduktan sonra ev sahipleriyle iletişime geçmek ve bu tecrübeyi yaşamak istiyorsanız ücretli üyelik almalısınız. Workaway ücreti daha doğrusu Workaway üyelik ücreti 39 Euro olarak belirlenmiş. Dilerseniz bu ilginç deneyimi partneriniz, arkadaşınız veya çocuklarınızla birlikte de yaşayabilirsiniz. Bu durumda çift üyeliği için 49 Euro ödeniyor. Bunun dışında misafir olacağınız ev sahiplerine herhangi bir ücret ödemiyorsunuz.

Workaway’de profil oluştururken nelere dikkat etmeliyim?

Diğer sitelerde olduğu gibi belirli bir formatı takip ederek doldurmanız gereken alanlar göreceksiniz. Unutmayın Workaway nedir sorusunun cevabı konaklama ve yemeğin karşılığını çalışarak ödeyerek dünyayı gezmekti. Bu sebeple profilinizi oluştururken neden workaway dünyasına katıldığınızı, neler yapmaktan, ne gibi tecrübeler edinmekten hoşlandığınızı, ev sahiplerine ne gibi konularda yardımcı olabileceğinizi (örneğin yemek yapma, çocuk bakma, yoga öğretme, otelde resepsiyonla ilgilenme vb) ve özel yeteneklerinizi yazmanız yerinde olacaktır.

Yapabileceklerinizin yanında ‘sınırlarınızı’ da belirtmeniz gerekiyor. Alerjiniz, yemeyi tercih etmediğiniz şeyler (domuz eti, et süt ürünleri, deniz mahsulü vb) ve kedi-köpek korkusu gibi özel durumlarınızı mutlaka profilinizde belirtin veya ev sahibinize önceden bildirin. Bildirmediğiniz durumda kendileri nasıl yaşıyor, ne yiyip içiyorsa sizin de aynı şekilde davranacağınızı öngörüyorlar.

Workaway profilinizde ne tür işler yapabileceğinizi belirtmeniz faydalı olacaktır.

Workaway yapacağım ev sahibini nasıl bulacağım?

Profilinizi oluşturduktan sonra artık kendinize uygun ev sahibi aramaya başlayabilirsiniz. Arama bölümünden gitmek istediğiniz bölgeyi seçerek ara tuşuna basın ve gelen ev sahiplerini tek tek inceleyin. Burada dikkat etmeniz gereken birkaç nokta:

  • Ev sahibi konaklayacak misafirlerinden ne gibi işler talep etmiş?
  • Ev sahibi hakkında daha önceki misafir yorumları nasıl?
  • Ev sahibi gelen mesajlara ne sıklıkta ve ne kadar sürede yanıt vermiş?
  • Ev sahibi en son ne zaman online olmuş?
  • Ev sahibinin takvimindeki müsaitlik durumu sizin seyahat tarihlerinize uyuyor mu?

Bu bilgiler oldukça önemli; çünkü belirli bir süre evinde kalacağınız insanlar hakkında alabileceğiniz tüm ayrıntılar kişinin profilinde bulunuyor. Aynı durum sizin için de geçerli, zaten o yüzden profilinizde belirtmeniz gereken şeylerden bahsettik.

Benim workaway’deki Bavyeralı (Alman) ev sahiplerim.

Ev sahiplerinin ne sıklıkta online olduğu ve ne kadar sürede mesajlara yanıt verdiği kısmı özellikle çok önemli; çünkü tam istediğiniz gibi bir host (ev sahibi) bulsanız bile mesajlarını çok geç okuduğu için siz o arada başka bir host ile anlaşmış oluyorsunuz gibi durumlar olabiliyor.

Size uygun ev sahibini bulduktan sonra neden misafirleri olmak istediğinizi, ne gibi yardımda bulunabileceğiniz ve karşılığında ne amaçladığınızı anlatan bir talep mesajı atıyorsunuz ve sonra cevap bekliyorsunuz. Cevap geldikten sonrası kolay, telefon numaraları alınıp veriliyor.

Dilerseniz gittiğinizde güzel bir başlangıç olsun diye yöresel bir armağan götürebilirsiniz. Ben çifte kavrulmuş lokum götürmüştüm, çok sevmişlerdi.

Workaway yaptığım yerde ne kadar süre kalabilirim?

Workaway öyle bir hafta sonu ya da birkaç günlüğüne yapılacak bir şey değil maalesef. Hostlar genelde minimum 2 hafta kalmanızı talep ediyorlar. Benim başvurduğum çiftliklerden birisi minimum 3 ay kalman gerekir diyerek talebimi reddetmişti.

Workaway süresini minimum iki hafta olarak düşünebilirsiniz. Fakat çok istediğiniz halde sadece bir haftanız varsa yine de şansınız deneyebilirsiniz. Belki uygun bir host çıkar.

Workaway sırasında bana verilen oda.

Workaway’de ne tür işler yapılıyor?

Ev sahiplerinin profillerinde bu bilgi mevcut, iyice okuyup işe uygun olduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Benim gibi çiftlik tarzı bir yerde kalmak isterseniz sporcu bir yapıda olmalısınız; çünkü yapılan işler gerçekten bedensel güç gerektiriyor. El arabası taşımak, balyozla çit çakmak, kürekle bir şeyler küremek gibi işler kollarınızı, bacaklarınızı, omuzlarınızı ve belinizi zorlayacaktır. Bu yüzden her ev sahibi profilinde ne aradığını detaylı şekilde yazmış oluyor, size de dikkatlice okumak kalıyor.

Ev sahibi workaway yapan kişiye ne sağlamakla yükümlü?

Ev sahibi size üç öğün yemek, yatacak yer, banyo, tuvalet gibi yaşamanız için ne gerekiyorsa temin edecektir. Burada kültür farklarını dikkate alarak asla yapamam, yiyemem dediğiniz şeyler varsa bunları önceden ev sahibinizle yazışmış olun ki bir sürprizle karşılaşmayın. Bu arada evde bulunduğunuz süre boyunca sadece üç öğün değil acıktıkça yiyebilirsiniz, kendiniz de pişirebilirsiniz. Profillerinden de görebileceğiniz gibi bu konuda ev sahipleri oldukça anlayışlı ve esnekler.

Görevlerimden biri çiftlikteki hayvanların yemini ve suyunu vermekti.

Workaway’de günde en çok kaç saat çalışılır? Çalışma karşılığı para kazanılır mı?

Birçok ev sahibinin profilinde günde 5 saat yazıyor, ancak farklı durumlar olabilir.

Bazı ev sahibi profillerinin otel, pansiyon veya bakımevi gibi yerlerin işletmecileri olduğunu göreceksiniz. Örneğin başvurduğunuz ev sahibi Bavyera’nın bir köyünde küçük bir aile pansiyonu işletiyor olsun. Sizden bir pansiyonda yapılması gereken her türlü iş için yardım isteyebilirler, yani bu tip işletmelerde daha mesai usulü bir çalışma ortamı olabilir. Normal bir ailenin yanında ev, bahçe veya hayvan bakımı işleri ise biraz daha esnek olabilir. Bu sebeple ev sahibi profillerini dikkatle incelemeli ve taleplerini iyice anlamalısınız.

Çalışmanızın karşılığı olarak size konaklama ve yiyecek temin edileceği için kimse kimseye bir bedel ödemeyecektir. Yani workaway süresince para kazanılmıyor.

Ev sahiplerinin yerel yaşantısına ortak olmak, workaway tecrübesinin en ilginç yönlerinden.

Ev sahibi beni kabul ettiğinde sorumluluklarım neler?

Sorumlu olduğunuz şeyler ev sahiplerinin profillerinde genelde çok detaylı olarak tarif ediliyor. Örneğin benim kaldığım aile bir kılavuz bile hazırlamıştı ve çoğu kurumsal firmada bile olmayan bir kılavuzdu bence. Liste şeklinde hangi işin ne zaman ve hangi sıklıkta yapılacağını çok net şekilde madde madde yazmışlardı.

İlk gittiğinizde yapacağınız iş size gösterildiğinde anlamadığınız şeyleri mutlaka sorun, yapamayacağınızı düşündüğünüz şeyleri mutlaka bildirin. Böylece sizden beklenenler ve sizin yapacaklarınız konusunda uzlaşmaya varmış olabileceksiniz.

Workaway’de ekstra masrafım oluyor mu?

Evde kaldığınız sürece herhangi bir masrafınız yok. Eve alışveriş yapmak zorunda değilsiniz. Ancak boş zamanlarınızda evin dışında yapacağınız tüm harcamalar size ait olacaktır. Ayrıca gidilecek yere olan ulaşım masrafı gibi şeyleri de kendiniz karşılıyorsunuz.

Organik ve sağlıklı yaşam 🙂

Workaway sırasında gezmeye vaktim oluyor mu?

Sizden beklenenleri ne kadar sürede tamamlarsanız o kadar boş vaktiniz kalıyor ve vaktinizi gezmeye ayırabilirsiniz elbette. Size kalan sürede çevreyi keşfe çıkabilir, yöresel yaşamın keyfine varabilirsiniz. Ayrıca hafta sonları da çalışmıyorsunuz.

Workaway İngilizce geliştirmek için iyi yöntem mi?

Kesinlikle evet. Sadece İngilizce değil herhangi bir yabancı dili geliştirmek için bence çok doğru bir yöntem. Burada ‘öğrenmek’ değil ‘geliştirmek’ için iyi bir yöntem olduğuna dikkat etmeniz gerekiyor, çünkü belirli bir seviyede yabancı dil bilmiyorsanız ev sahiplerinizle iletişime geçemez veya gidene kadarki yazışmaları sizin adınıza başkası yapsa dahi gittiğinizde size söylenenleri anlamazsınız. Yani gitmeden önce ‘derdinizi anlatacak kadar’ yabancı dil bilmeniz gerekiyor, sonrasında geliştirmek için elinizden geleni yaparsınız.

Gittiğiniz bölgenin aksanına dikkat etmenizde fayda olduğunu düşünüyorum. Örneğin benim gittiğim bölgede Bavyeraca diye ayrı bir dil konuşuluyordu. Almanca da konuştukları halde kendilerine has bir aksanları vardı. Benim önceliğim Bavyera kültürünü yakından tanımak olduğu için o aksanı ve Bavyeraca’yı da biraz yaşayıp görmek istediğim için burayı seçmiştim; ama sadece Almancamı ilerletmek isteseydim ağır aksanları sebebiyle Bavyera doğru bir seçim olmazdı. Bu yüzden önceliğiniz dil öğrenmekse gideceğiniz bölgeyi dikkatli seçin ve ev sahiplerinizin de size bu konuda yardımcı olacak karakterde olduklarından emin olun. Çok konuşkan olmayan bir ev sahibiyle amacınıza ulaşamazsınız, ev sahibi yorumlarını dikkatli okuyun.

Boş vakitlerinizde gezebilir veya bilgisayar başında oturabilirsiniz.

Workaway’de sıkılırsam veya ters giden bir şeyler olursa bırakabilir miyim?

Sonuçta uzaktan hoş geliyor ama başladığınızda aradığınızı bulamayabilir veya yapabileceğinizi düşündüğünüz şeyleri çok da iyi yapamadığınızı görüp sıkıntıya düşebilirsiniz (inşallah hiçbiri olmaz 🙂 ) Böyle bir durumda işi bırakabilirsiniz. Neticede yazılı bir anlaşma, caymanız halinde ödemeniz gereken bir tutar bulunmuyor. Ancak ev sahibiniz hayal kırıklığına uğrayacağı ve sizin olmayacağınız dönemde yalnız kalacağı için size olumsuz yorum yazabilir. Bu da bir sonraki workaway deneyiminiz için bir dezavantaja dönüşebilir.

Workaway sırasında yeme içme nasıl oluyor?

Yurt dışındaki yemek kültürünün bizden oldukça farklı olduğunu bilerek yola çıkmanız gerekiyor. Örneğin kahvaltı bizim dışımızda diğer hiçbir ülkede bu kadar önemli görülmediği için hafif geçilen bir öğün. Genelde kahve, kruvasan veya bir iki dilim kızarmış ekmeğe sürülen marmelattan ibaret. Bunun dışında öğle ve akşam yemekleri daha normal bildiğimiz öğünler.

Genelde hostunuz ne yiyorsa siz de birlikte yiyorsunuz.

Sorun yaşamamak için özellikle yeme içme konusunda detaylara dikkat etmek gerekiyor. Örneğin siz eti çok iyi pişmiş yiyorsanız bunu mutlaka belirtmelisiniz; çünkü genelde diğer kültürlerde orta veya az pişmiş et tercih ediliyor. Veya Müslüman olmayan bir yere gidecekseniz ve domuz eti yemiyorsanız belirtmelisiniz. Ekmeğe çok düşkünseniz ev sahibinize iletmeli, gerekiyorsa civardaki marketlerden ihtiyacınız kadarını almalısınız. Çay bizdeki kadar tüketilmediği için aynı şekilde yanınızda poşet çay götürmek mantıklı olabilir. Genelde kahvaltı dışındaki öğünleri kolaylıkla halledebilirsiniz ancak kahvaltıda yumurta, zeytin, peynir, bal kaymak olmadan edemiyorsanız biraz zorlanabilirsiniz 🙂

Ev sahibinizin yemeklerinden memnun kalmazsanız kendiniz de pişirebilirsiniz. Bu durumda sizin için alışveriş yapmalarını rica edebilirsiniz; şikayet etmek veya küsmek, kızmak yerine durumunuzu açıklamak ve konuşarak anlaşmaya varmaya çalışmanız önemli.

Workaway yan gelip yatma yeri değildir! 🙂

Workaway’e eşimle, arkadaşımla, çocuklarımla gidebilir miyim?

Aynı anda birden fazla misafiri kabul etmeye istekli ev sahibi bulup gidebilirsiniz; pek çoğu buna uygun. Tek değilseniz profilinizde ‘couple’ seçeneğini seçmeyi unutmayın. Bir ev sahibinin misafir yorumunda 2 çocuklu Yeni Zelandalı bir ailenin iki ay kaldığını okumuştum, oldukça ilginç bir deneyim olmalı.

Kendi deneyimlerimi, workaway sırasındaki hayatımı ve tavsiyelerimi anlattığım yazımla devam etmek için tık tık: ALMANYA’DA WORKAWAY DENEYİMİ

Workaway nedir yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşarak daha fazla insana ulaşmasına da katkıda bulunabilir, yeni yazılar için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip edebilirsiniz.

Instagram: hayatveseyahat

YouTube: Hayat ve Seyahat

Facebook: Hayat ve Seyahat


Paylaşın

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar*

Yorumlar

  • Merhaba gerçekten cok guzel yazı olmuş.Ben de gelecek baharda bu platformu kullanarak,yurtdışına çıkmayı düşünüyorum.
    1.Nerelerden başlamamızı tavsiye edersiniz(mesela uygulamayı görmek için yurt içinden başlamayı önererirmisniz yada Avrupa'nın şu yada bu ülkesinden?)
    2.Güvenlik ile ilgili hiç probleminiz oldu mu,olursa bu gibi durumlarda site ile irtibata geçebileceğimiz iletişim adresi mevcut mu?

Paylaş

Yeniler

Yurt Dışı Seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortasının Önemi

Seyahat öncesinde birçok ihtimale karşı hazırlıklı olmak kaydıyla yurtdışı seyahatleri, yeni kültürler keşfetmek ve farklı… Devamını Oku

2 Nisan 2024

Balkanlar Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Son zamanların en popüler gezi rotalarından biri haline gelen Balkanlar, dünyanın her yerinden ziyaretçilerin akınına… Devamını Oku

22 Mart 2024

İGA Lounge: İstanbul Havalimanı’nda Keyif ve Konforun Adresi

Havalimanında beklerken Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, masaj hizmetiyle rahatlamaya ve hatta uçuş… Devamını Oku

14 Şubat 2024

Kayak Tatili için Popüler Rotalar

Kış aylarının vazgeçilmezi pek çok kişi için kayak tatilidir. Türkiye, kayak tatili yapılabilecek pek çok… Devamını Oku

30 Ocak 2024

Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir?

“Acaba yurt dışında yaşasam nasıl olurdu?”.. Bazılarınızın aklından zaman zaman böyle sorular geçiyordur eminim, bazılarınız… Devamını Oku

31 Aralık 2023

Havalimanı Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Özellikle uçak seyahatleri yapanlar havaalanından araç kiralanır mı gibi sorgulamaları sık yapar. Tatil ya da iş amacıyla… Devamını Oku

25 Aralık 2023

Bu web sitesinde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul etmiş olursunuz.