Paylaşın

Yurt dışına yerleşmeye karar verdiniz, başvurular yaptınız ve sıra geldi mülakatlara. Yurt dışı başvuruları için CV’nizin nasıl olması gerektiği ve yurt dışı mülakat süreçleri hakkında detaylı bilgileri blogumun Yurt Dışında Yaşamak/İş&Kariyer bölümünde paylaşmıştım. Bu yazıda ise yurt dışı mülakat soruları üzerinde yoğunlaşacak ve bu sorularla ilgili bazı ipuçları paylaşacağım.

Şimdiye kadar İrlanda, İngiltere ve Almanya’da iş görüşmeleri yapmış ve Google, Facebook, LinkedIn, Amazon, Mastercard, American Express, Flixbus gibi dev şirketlerin birçoğuyla mülakatları geçmiş gibi olarak ipuçlarımın size güzel bir başlangıç noktası olabileceğini düşünüyorum.

Yurt dışı mülakat soruları nelerdir diye hemen konuya girmeden önce, bir an kendinizi sizinle görüşecek kişinin yerine koymanızı tavsiye ederim. Önünde bilmediği bir ülkede çalışan birinin CV’si var, ve kısa süre içinde bu CV’nin sahibi olan kişinin ne yaptığını anlayıp konuşulan pozisyon için doğru aday olup olmadığına dair bir karar vermesi gerekiyor. Bu yüzden vereceğiniz tüm yanıtların az ama öz olmasına özen gösterin.

Avrupa’nın en yüksek gökdelenlerine sahip şehri, finans merkezi Frankfurt

Yurt Dışı Mülakat Soruları

Kendini anlatır mısın?

Evet oldukça kolay bir soru, ama kısıtlı birkaç dakikada en çok belirtmek istediğiniz şeyler neler ve bunları hangi kelimelerle anlatmak istediğiniz önceden çalışmayı gerektirebilir. Mümkün olduğunca iş ilanında belirtilmiş aranan özelliklere göre uyarlamaya çalışın.

Çok bilinen uluslararası bir firmada çalışmıyorsanız şirketinizin ne yaptığına dair çok kısa ama açıklayıcı bir giriş cümlesi üzerinde çalışın. Şöyle büyük, böyle köklü vs gibi şirket web sitelerinde yer alan pazarlama cümlelerinden uzak durun. “Türkiye’nin en büyük bankalarından birinin tüm IT servislerini sağlayan firma” veya “Mobil ödeme alanında birçok ülkeden müşteri portföyüne sahip yazılım şirketi” gibi temel bilgiler verin ve uzatmayın.

Orada ne kadar süredir çalıştığınız, ekibin kaç kişi olduğu, ne tür projelerde çalıştığınız gibi işinize dair detaylarla ilgili cümleleriniz hazır olsun. Ek olarak özellikle belirtmek istediğiniz projeleriniz veya başarılarınız varsa bunlarla ilgili cümleler üzerinde de çalışın.

Neden bu firmada çalışmak istiyorsun?

Sakın “İlanınız vardı başvurdum, neden olacak?” demeyin. İşe ihtiyacınız olduğu için iş aradığınızı ve piyasada size uyabilecek pek çok pozisyona başvurduğunuzu aslında bu soruyu soran da sizin kadar iyi biliyor. Ancak yine de şirketler kendilerini özel hissetmek istiyor ve bu sorunun cevabını duymak istiyorlar. Bunun için de öncesinde şirketi iyice araştırmış olmanız gerekiyor. Şirketin kurumsal değerlerine gönderme yaparak verilecek bir cevap yerinde olabilir.

Neden ülke değiştirmek istiyorsun?

Türkiye’yi sevmediğim için filan diyerek hem kendi hem de memleketimizin imajını çizmeyin lütfen. Bunun yerine ‘international experience’ filan gibi daha havalı cevaplar hazırlayın.

Maaş beklentin nedir?

Bu soru bence zor. İş Başvurusu Nasıl Yapılır yazımda bazı tavsiyeler paylaşmıştım. Almanya’da görüşme yapacaklar da Almanya’da Maaşlar 2020 ve Almanya’da İş Görüşmesi Püf Noktaları yazılarımı okuyabilirler.

İhbar süren ne kadar / Ne zaman işe başlayabilirsin?

Aslında ihbar süreniz 2 hafta bile olsa işe kabul edildikten sonra çalışma vizesi filan derken 2 ayı buluyor ama bu soruyu yine de soruyorlar. Vize ve taşınma süreçlerini de düşünerek en mantıklı tarihi söyleyin, gaza gelip hemen Pazartesi demeyin 🙂

Şimdi biraz daha düşündürücü bazı soru örneklerine bakalım, bunların üzerinde önceden çalışmış olmak çok işe yarıyor.

Güçlü ve zayıf yönlerin neler?

Zayıfın sorulma ihtimali daha yüksek, ‘yok’ demeniz ise oldukça yanlış. İş üzerinde doğrudan etkili olmayan ve aslında çok da kötü olmayan şeyler düşünün, sonuna da onu nasıl aştığınızı ekleyin. En klasik cevap olan “Çok mükemmeliyetçiyimdir ehe ehe” diye yanıtlamazsanız bence iyi olur.

İstediğin kadar başarılı olmamış bir projen oldu mu ve neleri daha iyi yapabilirdin?

Sizden kaynaklanmayan şeylerin bu sonuca sebep olduğunu ima etmeyi unutmayın. “Aynı anda çok fazla beklenmedik öncelikli proje geldi ve yeterli insan kaynağı yoktu o yüzden projeler istenilen zamana yetişmedi. Üstlerime planlama ve sonrasında müşteriyi bilgilendirme konusunda daha fazla yardımcı olmaya çalışabilirdim ama proje yönetimi bölümlerinin bunu yaptığını düşünmüştüm” gibi.

Hayatta şimdiye kadar en iyi yaptığını düşündüğün şey nedir?

Bu soru gelirse iş anlamında mı yoksa genel hayatınızda mı diye sorabilirsiniz. Bana LinkedIn mülakatımda sorulmuştu ve beklemediğim için şaşırmıştım. Sonrasında üniversitede okurken part-time işlerde çalışarak para kazandığımı ve sonra o paralarla hem yurt dışında okuyup hem insanları tanıma anlamında çok yol aldığımı söylemiştim.

Bence dikkat edilmesi gereken, söylediklerinizin bir yerden hep görüştüğünüz iş ile ilişkilendirilebilecek olması. Örneğin benim cevabımda hem farklı insanlarla iletişim kurma konusunda tecrübeli olduğuma vurgu var, hem de daha önce yurt dışında yaşadım o yüzden işe kabul edilirsem yeni ülkeye çabuk adapte olurum anlamı çıkıyor.

Bize sormak istediğin bir şey var mı?

Eğer pozisyona veya şirkete dair emin olmadığız şeyler varsa sorabilirsiniz. Kaç gün yıllık iznim olacak, maaşım ne olacak, pozisyona kabul edilirsem eşim nasıl yanıma gelir gibi o an için gereksiz olan soruları asla sormaya kalkmayın. O aşamalara gelirseniz bu soruların cevaplarını zaten öğreneceksiniz.

Başvurulan pozisyonun kime raporladığı (organizasyon şemasındaki yeri) gibi pozisyonla ilgili şeyler sorabilirsiniz. Eğer şirketle ilgili zaten yeterince açıklama yaptıysa, ‘bundan sonrasının nasıl gelişeceğini’ sorun, böylece telefonu kapattığınızda ‘şimdi ne olacak’ soru işaretinden kurtulursunuz.

Android tabanlı uygulamalarımla ilgili bir workshop için Google Berlin ofisine davet edildim.

Tavsiyeler

Soruları yanıtlarken veya kendinizi anlatırken ‘… yapmaya çok motiveyim’, ‘… olması benim için çok önemli’ gibi yuvarlak cümleler kullanmamaya dikkat edin; arkasından gelecek soru ‘Neden motivesin’ , ‘Neden önemli’ gibi daha detay vermenizi isteyecektir (üzerinize gelinmesi için fırsat verdiniz) ve konuşmanın devamı hazırlıklı olmadığınız zor bir yere gidebilir. ‘Motiveyim çünkü çok istiyorum’ demeye kalkarsanız da ‘Neden istiyorsun’ diyecek, o yüzden yanlış yerlere girmeyin.

Sorulan soruları destan anlatır gibi uzun uzadıya yanıtlamaya kalkmayın, görüşmeciniz biraz dinledikten sonra lafınızı kesecek ve sorması gereken diğer soruya geçecektir. Bu durumda ise siz o soruyu yanıtlayamamış kabul edileceksiniz, çünkü asıl yere henüz gelememiştiniz. Cevaplarınızın uzunluğunu mülakatın süresine göre ayarlayabilirsiniz; bir saatlik bir görüşmede daha fazla detay verebilirsiniz ama 20 dakika veya yarım saat sürecekse uzatmayın, çünkü görüşmeyi tam olarak vaktinde bitiriyorlar ve bu süre içinde belli soruları sormaları lazım.

Yurt dışı mülakat soruları yazısını beğendiyseniz faydalı olabileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınızla paylaşmayı unutmayın. Yurt dışında yaşam ile ilgili yazı ve videolarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz!

Instagram: hayatveseyahat

YouTube: Hayat ve Seyahat

Facebook: Hayat ve Seyahat


Paylaşın

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar*

Paylaş

Yeniler

Yurt Dışı Seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortasının Önemi

Seyahat öncesinde birçok ihtimale karşı hazırlıklı olmak kaydıyla yurtdışı seyahatleri, yeni kültürler keşfetmek ve farklı… Devamını Oku

2 Nisan 2024

Balkanlar Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Son zamanların en popüler gezi rotalarından biri haline gelen Balkanlar, dünyanın her yerinden ziyaretçilerin akınına… Devamını Oku

22 Mart 2024

İGA Lounge: İstanbul Havalimanı’nda Keyif ve Konforun Adresi

Havalimanında beklerken Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, masaj hizmetiyle rahatlamaya ve hatta uçuş… Devamını Oku

14 Şubat 2024

Kayak Tatili için Popüler Rotalar

Kış aylarının vazgeçilmezi pek çok kişi için kayak tatilidir. Türkiye, kayak tatili yapılabilecek pek çok… Devamını Oku

30 Ocak 2024

Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir?

“Acaba yurt dışında yaşasam nasıl olurdu?”.. Bazılarınızın aklından zaman zaman böyle sorular geçiyordur eminim, bazılarınız… Devamını Oku

31 Aralık 2023

Havalimanı Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Özellikle uçak seyahatleri yapanlar havaalanından araç kiralanır mı gibi sorgulamaları sık yapar. Tatil ya da iş amacıyla… Devamını Oku

25 Aralık 2023

Bu web sitesinde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul etmiş olursunuz.