Almanya’da Market Fiyatları vs. Türkiye’de Market Fiyatları

Paylaşın

Almanya’da market fiyatları ile ilgili çok şey yazılıp çizildi, Almanya şöyle ucuz Türkiye böyle pahalı (veya tam tersi) konusunun tartışılmadığı mecra kalmadı. Ben de 2016 yılından beri Münih’te yaşayan biri olarak Almanya market fiyatları ve Türkiye fiyatları ile kıyaslaması hakkında gözleme dayalı bir yazı yazmamın faydalı olacağını düşündüm. O yüzden bu yazımla; Almanya’daki marketler gerçekten ucuz mu, neler ucuz neler pahalı konusunda sizleri aydınlatmak istedim.

2020 yılı güncellemesi: Bu yazıyı yazdığım 2018 yılından beri iki senede fiyatlar Almanya ve Türkiye’de nasıl değişmiş, asgari ücret ve alım gücü nasıl etkilenmiş gibi güncel bilgileri Almanya’da Market Fiyatları 2020, Asgari Ücret ve Enflasyon yazımda anlattım, iki ülkenin birbirinden şaşırtıcı değişimini görmek için mutlaka okumanızı tavsiye ederim. Ek olarak Almanya’da 50 Euro ile yapılan market alışverişindeki aynı ürünlerin, ayni miktarda Migros ve Bim’den alınması durumunda ne kadar tuttuğunu anlatan Almanya Türkiye Market Karşılaştırması 2020 yazımı da okuyabilirsiniz.

Ön Bilgiler

Yazıda nelerden bahsedeceğim; önce alışveriş sepetini oluşturan ürün kategorilerinde Almanya ve Türkiye fiyatlarını aynı birim miktarlarla karşılaştırmanız için örnekler vereceğim ve Şubat 2018 yaklaşık kuru 1 Euro = 4,65 TL olarak hangi üründe/kategoride kazanan kim (kim ne kadar ucuz) en temel kategoriler üzerinden göstereceğim.

Son olarak, Almanya ile Türkiye’deki alım gücü kıyaslamasını biraz açıklığa kavuşturacağını düşündüğüm bir örnekle ve buna dayalı bazı çıkarımlarla bitireceğim.

Not 1: Fiyatlar her iki ülkede de ucuzluk marketi (discounter) olmayan ortalama marketlerdeki bilinen markalara ait (market markası olmayan) fiyatlardır.

Not 2: Tablolarda kırmızı ile işaretlediklerim Almanya’nın ucuz olduğu ürünlerdir.

EN ÖNEMLİ NOT: “Ben Türkiye’de maaşımla 10 birim alabiliyorum Almanya’da 100 birim alırdım, TL’ye çevirip nasıl kıyaslarsın?” atarlı yorumlarından bıktım, bu yazı onu anlatmıyor ve alım gücünden bağımsız olarak ‘fiyat’ yani rakamsal değer kıyaslıyor arkadaşlar. Alım gücü kıyası için Almanya’da Alım Gücü vs. Türkiye’de Alım Gücü yazımı okuyun orada aradığınızı bulacaksınız. LÜTFEN OKUYUN ve okumadan buraya daha fazla garip yorum yapmayın.

Almanya’da Market Fiyatları

Almanya vs Türkiye market fiyatları karşılaştırmasına Almanya’nın Türkiye’den daha ucuz olduğu kategorilerle başlayalım.

1. Almanya’da Alkol Fiyatları

“Almanya’da sizce ne Türkiye’den daha ucuzdur?” diye sorsam hemen herkes önce ‘Alkollü içecekler‘ cevabını verecektir. Cevabınız doğru, en büyük fark alkol kategorisinde olduğu için oradan başlamak yerinde olur diye düşünüyorum. Ülkemizde üretilen rakı bile Almanya’da maalesef daha ucuz.

Almanya’da alkollü içecek fiyatları Türkiye’yle kıyaslanamayacak kadar ucuz.

Bu durumun sebebinin Türkiye’de alkole uygulanan yüksek vergiler olduğunu da biliyorsunuz, o vergiler ne kadar yüksekmiş araştırdım, aşağıda.

Türkiye’de alkollü içeceklere uygulanan vergi oranları

2. Almanya’da Et, Tavuk ve Balık Fiyatları

Alkollü içeceklerden sonra Almanya’nın büyük oranda öne geçtiği Et & Tavuk & Balık ürünlerine bakalım. “Almanya’da et çok ucuz” diye mutlaka duymuş ve acaba gerçekten öyle mi diye merak etmişsinizdir; ne yazık ki öyle. Neden Almanlar bu kadar uzun boylu, iri yapılı oluyor ve sağlam görünüyorlar sorusunun cevabı biraz da burada belki, ekmekle değil etle karınlarını doyuruyorlar da ondan 🙂 Almanya sanayi ülkesi olduğu halde hayvancılıkta gelişmiş durumdalar ve yerli üretime önem veriyorlar, et fiyatlarının düşük olmasının başlıca sebebinin yerli üretimin desteklenmesi olduğunu düşünüyorum.

Almanya’da et – balık fiyatları uygunken tavuk fiyatı Türkiye’de daha ucuz.

Türkiye’de pek tüketilmediği için kıyaslamanın mantıklı olmadığı domuz eti ise dana etinden daha ucuz, “Avrupa’da her yemekte domuz eti kullanılıyor” şeklindeki Türk turist isyanlarına sebep olan domuz etinin bu kadar yaygın olması bu yüzden. Yani; dana eti zaten Türkiye’den daha ucuzken Almanya’da ucuzun da ucuzunu tüketecekleri bir çeşit kırmızı et (domuz eti) daha var diye düşünebilirsiniz.

3. Almanya’da Çikolata Fiyatları

Almanya’da yaşayan akrabalarımız gelirken bize her seferinde ne getiriyor? Çikolata 🙂 Çünkü Alman çikolataları Türkiye’ye göre ucuz ve çeşit çok fazla, tabii ucuz olmasa da teyzeniz sizi çok sevdiği için yine getirirdi hehe. Yalnız Antep fıstıklı çikolatanın Almanya’da olmadığını da söylemeden edemeyeceğim, ben Türkiye’ye her gelişimde herkese paket paket çikolata getirirken Türkiye’den de kendime Antep fıstıklı çikolata alıp öyle dönüyorum, en sevdiğim çeşit Almanya’da bulunmayan tek çeşit olmasa iyiymiş.

Almanya’da çikolata çeşitleri daha bol, fiyatlar daha ucuz.

Şimdi de Türkiye’nin Almanya’dan ucuz olduğu ürünlere bakalım.

4. Almanya’da Meyve & Sebze Fiyatları

Moralinizi yeterince bozduysam şimdi yeniden düzeltmek için market alışverişinde Türkiye’nin ucuz olduğu ürün kategorileriyle devam ediyorum. Neyse ki ülkemizin harika bir iklimi ve birçok sorunla beraber bile olsa devam eden tarımcılığı var. Meyve & Sebze kategorisinde Türkiye’nin bir cennet olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Meyve – sebze fiyatları Türkiye’de çok daha ucuz.

5. Almanya’da Süt Ürünleri ve Yumurta Fiyatları

Çok önemli bir diğer kategori olan Süt Ürünleri & Yumurta için de kısmen güzel haberlerim var. Süt ve yoğurt market alışverişinde ucuzluğu Almanya’ya kaptırsak da peynir yiyerek aradaki farkı kapatabiliriz belki 🙂 Yumurta da Türkiye’de daha ucuz.

Almanya’da süt ve yoğurt daha ucuzken Türkiye’de peynir fiyatları daha avantajlı.

Almanya’nın ucuz olduğu bonus kategorisine çikolatayı eklemiştim, Türkiye için iki bonusumuz var ve ikisi de evlerimizden hiçbir durumda eksik olmayan ürünler.

6. Almanya’da Çay Fiyatları

Çay fiyatları Almanya’da daha mı ucuz şeklinde bir ara ortalık alevlenmiş ve türlü tartışmalar dönmüştü, Almanya’da çılgın indirim filan olmadığı normal durum için bu iddialar benim gördüğüm kadarıyla doğru değil. Gönül rahatlığıyla çayımızı içmeye devam 🙂

Olması gereken şekilde Türkiye’de çay fiyatları Almanya’ya göre daha uygun.

7. Almanya’da Ekmek Fiyatları

“Ben her gün ekmek yiyorum, nerede bu ekmek fiyatları?” dediğinizi duyar gibi oldum, elbette ekmeği unutmadım ve ekmeğin de Türkiye’de daha ucuz olduğunu söyleyebiliriz. Yalnız bizdeki ekmek çok büyük oranda tek çeşit beyaz ekmek ve belki az bir miktar kepek ekmek şeklindeyken Almanya’da yüzlerce çeşit ekmek olduğunu ve herkesin tükettiği standart bir çeşit olmadığını eklemek gerekir. Ben Almanya için ortalama bir ekmeğin fiyatını seçmeye çalıştım ama çok daha ucuzları ve çok daha pahalıları da bulunuyor, biraz ucu açık bir kategori.

Almanya’da çok çeşit ekmek olsa da Türkiye’deki ekmeğin daha ucuz olduğu söylenebilir.

Almanya’da Alım Gücü

Evet, Almanya market fiyatlarını öğrendik ve Türkiye’deki fiyatlarla karşılaştırmasını yaparak neyin nerede daha ucuz ve daha pahalı olduğu hakkında biraz bilgi edindik. Elbette iş bu kadar basit değil, ‘alım gücü‘ denilen çok önemli bir faktörü hesaba kattığımızda Almanya’nın arkada kalan Türkiye’ye el sallayıp koşarak uzaklaştığını üzülerek söylemek gerekir. Alım gücünü oluşturan kur farkı ve enflasyon faktörleri devreye girdiğinde Türkiye’de durum biraz sıkıntılı bir hal alıyor.

Almanya’da yıllık enflasyonun yüzde 1,5 – 2 aralığında seyrettiğini, para biriminin de değer kaybetmediğini düşünürsek yukarıdaki tablolarda gösterdiğim ürünlere ait harcamalar Almanya’daki biri için yıllar içinde çok değişmeyecektir. Ancak Türkiye’de fiyatların her sene enflasyona ve kurlara bağlı olarak arttığını ve maalesef gelirlerin de aynı oranda artmadığını düşünürsek harcama oranı her geçen yıl artacaktır.

Basit bir örnek verip durumu daha iyi açıklamaya çalışayım. Ekonomist filan olmadığım için benden daha iyi bilenler elbette vardır ve ben bazı faktörleri yanlış değerlendirmiş/kaçırmış olabilirim, lütfen verdiğim rakamları ve örneği fazla takılmadan olayı genel hatlarıyla anlatan basit bir örnek olarak değerlendirin.

Ali ve Hans ülkelerinin ortalama koşullarında maaş zammı aldıklarında Ali’nin alım gücü eriyor.

2014 yılında Türkiye’de Ali 1000 TL, Almanya’da Hans 1000 Euro ile işe başlasın. Hemen belirtelim; Ali ve Hans benzer işi yapan insanlar değil ve Ali bir şekilde Almanya’ya taşınırsa hemen 1000 Euro almaya başlamayacak. Çünkü maaş konusunda “Burada 1 TL alan orada 1 Euro alıyor” şeklinde bir durum yok, yalnızca küçük rakamlar üzerinden kıyaslama yapmak kolay olacağı için örnek maaşları böyle seçtim.

1000 TL maaşla işe başlayan Ali, Türkiye’de 5 yıl boyunca her sene ortalama %10 (enflasyon+performans)  zam alsın. Buna ek olarak bir sefer de çok iyi çalıştığı ve sevilen iyi bir insan olduğu için %15 ek performans zammı alsın (tabloda 2016 yılında). 2018 yılına geldiğimizde Ali’nin aldığı maaş başlangıç maaşına göre %66 artıyor. Fakat Euro kurlarının da seneler içerisinde aynı oranda artması nedeniyle Ali’nin Euro bazlı alım gücü sadece %4 oranında artmış oluyor.

1000 Euro maaşla işe başlayan Hans ise her sene ortalama %2 oranında enflasyon ve bir kereye mahsus %10 ek performans zammı alsın. Beş sene sonunda Hans’ın alım gücünde gerileme olmadan geliri %19 oranında artmış oluyor. Bu tablodaki sonucun değişmesi, yani Ali’nin alım gücünde Hans’la yarışabilmesi için yıllık zam olanının %10 yerine %17,5 olması gerekiyor ki Ali de 5 sene sonunda Euro bazında %19 artış sağlayabilsin. Elbette Ali çok şanslı bir insan değilse her sene bu kadar zam alamıyor.

Ali’nin alım gücünün erimemesi için ülkesinin ortalama koşullarının çok üzerinde maaş zammı alması gerekiyor.

Tüm bilgilere dayanarak ve benim 2 yıldan uzun süredir Almanya’da yaşayan biri olarak gözlemlediğim sonuç; Türkiye’de bazı ürünler daha ucuz ama ekonomik faktörler nedeniyle hayat şartları daha ağır. Asgari ücret ve örnek maaşlar üzerinden alım gücü kıyaslaması yaptığım Almanya’da alım gücü vs. Türkiye’de alım gücü yazımda ulaştığım rakamsal verilerin ne kadar düşündürücü olduğunu görebilirsiniz.

ÇOK SEVİLEN “TL İLE EURO’YU KIYASLAYAMAZSIN, ORADA O KADAR BİRİM ALIYORUM BURADA BU KADAR BİRİM ALIRIM” KIYASLAMASI O YAZIDA.

2020 yılındaki güncel fiyatlar ve asgari ücret üzerinden karşılaştırma için Almanya’da Market Fiyatları, Asgari Ücret ve Enflasyon yazımla devam edebilirsiniz.

Bu bilgilere ek olarak Almanya’da 50 Euro ile yaptığımız market alışverişinde neler aldığımızı ve bu aldıklarımızın Migros ve Bim’deki fiyatlarını öğrenmek için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz.

Almanya’da market fiyatları vs. Türkiye’de market fiyatları kıyaslama yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, Almanya hakkında bilgiler ve Almanya’da yaşam ile ilgili yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂

Instagram: hayatveseyahat

YouTube: Hayat ve Seyahat

Facebook: Hayat ve Seyahat


Paylaşın

Yorum Yapın

E-posta adresiniz yayınlanmayacaktır. Zorunlu alanlar*

Yorumlar

  • Merhaba,
    Çok güzel bir yazı olmuş.
    Ben de Nisan'da Münih'e taşınıyorum, eşim 4 ay önce orada çalışmaya başladı.
    Aynı şeylerden ben de geçiyorum. Tüm yazılar için teşekkürler :)

    • Merhaba, rica ederim Yurt dışında Yaşamak bölümündeki diğer yazılarımı da beğenirsiniz umarım. Yeni hayatınızda bol şans :)

  • Tamamen yanlış kıyaslama şekli o günkü euro kuru ile çarpıp Türkiyedeki satış fiyatıyla kıyaslamış tamamen yanlış olaya birim olarak bakmak lazım en iyi sonuç için yani almanyada 1 KG ISPANAK 1.49(BİRİM)Euro ise Türkiyede o ISPANAK 4(BİRİM)Lira ise Almanyada daha ucuz demektir böyle cahillik olamaz bilmiyorsan niye böyle bir karşılaştırma yapmaya kalkışıyorsun

    • Tavrınız bile ne kadar saygısız bir insan olduğunuzun göstergesi ama hadi kaale alıp cevap vereyim. Önce tanımadığımız insanlara senli benli hitap etmiyoruz bu bir. Emek verip hiçbir karşılık beklemeden bilgi paylaşan insanların emeğine saygısızlık yapmıyoruz bu da iki. Sorunun cevabına gelince, yazı bir FİYAT karşılaştırması, başlığına bakın bakalım ne yazıyor. FİYAT da ürün ve hizmetlere biçilen RAKAMSAL değer demektir, yazıda kısaca değinilen ve sizin süper cahilliğinizle farkı algılayamadığınız ALIM GÜCÜyle bir alakası yoktur. Yani yazı "Et acaba Almanya'da kaç para" diye düşünenleri bilgilendiriyor, "Türkiye'de bu kadar et alabiliyorsam orada ne kadar alırım" kıyaslaması yapmıyor. Çünkü birim olarak kıyaslamak fiyatla değil alım gücüyle olur. Gidip siz bunları biraz düşünün bakalım anlayacak mısınız. (Diğer okuyucularımdan bu uslüp için özür dilerim :) )

  • Ben de yaklaşık dört yıldır avrupada yaşıyorum. Yazını çok faydalı ve doğru buldum. Ne yazık ki Türkiye'de yaşam koşulları çok ağır. Birşeyler değişmeli :(

  • Almanyada 1500 euro maaş alan adam 4 euro ya çay alırken
    Türkiyede 1500 tl alan bir adam. 13 tlye çay alıyor.
    Almanın 1496 eurosu kalıyor.
    Türkün 1487 tl si kalıyor.Kimin daha çok kredisi kalıyor da çay türkiyede daha ucuz oluyor.Yaptığınız hesap mantıksız.

    • Önceki yorumda bahsettiğim üzere ben kim ne kadar çay alır onu anlatmıyorum, çay nerede ne kadar onu anlatıyorum çünkü FİYAT dediğimiz şey budur. Sizin söylediğiniz şey alım gücüdür ve Almanya'nın bu konuda daha iyi olduğunu zaten yazının sonlarında söyledim. "Fiyat" kimin kaç para maaş aldığına bakmaz ve yalnızca rakamsal bir değerdir, kavramları karıştırmayalım lütfen.

  • Türkiyede ekmek daha ucuz yazmışsınız.
    Türkiyede 1600 tl ile 1280 adet ekmek alınıyor.
    Almanyada 1600 euro ile 3200 adet ekmek alınabiliyorken Türkiyede ekmek daha ucuz nasıl oluyor aklım almadı.

    • Aynı şeyi kaç kez yazmam gerekiyor? Biri 1TL diğeri 2TL ise 1TL olan daha ucuzdur, bitti gitti. Hala o parayla şu kadar alırım diyorsunuz hayret yani. Ben daha fazla yardımcı olamayacağım, fiyat ve alım gücü ne demektir ve farkları nedir açın internetten okuyun lütfen.

  • Fatma hanım merhaba;
    Buradaki birkaç yoruma baktım da iyi sabredip cevap vermişsiniz :)
    Mesela bu gibi tavırları almanlarda pek bulamayız ama türkiyede dolu. Belkide bu yüzden onlar gibi olmayı haketmiyoruz. Belki değil olamama nedenlerden biri bu :)
    Neyse..
    Eğitim sistemleri ile ilgili bir yazı paylaşır mısınız?
    Teşekkürler. :)

    • Merhaba, tesekkurler. Site sahibi olarak anlayisli olmaya calisiyorum ama bu gibi durumlarda zor oluyor haklisiniz. Egitim ve saglik sistemleri aklimda, henuz vakit bulamadim.

  • Allahım yarabbim böyle cahillik olamaz ya. Almanya'daki Euro'yu tl ye çevirip Türkiye fiyatıyla karşılaştırıyor inanamıyorum. Hanımefendi şimdi ucuzluk pahalılık karşılaştırması yapmışsınız bu şekilde olmaz bu. Domates orda 2 küsür Euro bizde 7 lira. Bu Euro'yu tl ye çeviremezsiniz. Çünkü orda 1600 Euro olan birisinin cebinden 2 birim parası giderken burdakinden 7 birim para gidiyor. Yani buradaki adam yani Türkiye'de ki adam yaklaşık 214 kilo domates alabiliyorken Almanya'da ki adam 800 kilo alabilir. Durum hal böyle iken nasıl oluyor da Almanya'da ki pahalı oluyor

    • Cevabini 50 kez verdigim sorunun tekrar sorulmasina insan gercekten hayret ediyor. Aynen benden size: "Allahım yarabbim böyle cahillik olamaz ya"

  • Ya bir de tipler dağdaki çıban ile bizim oyunuz nasıl bir.olur deyip kendini akıllı zanneden muhalif tipler. Yahu Fatma Hanım zaten alım gücünğn Türkiyede düşük olduğunu söylüyor. Nerde bunu anlayacak akıl.

    Her neyse, bu kıyas ne kadar mantıklı olsa da kimse zaten Türkiyenin alım gücü olarak iyi olduğunu söylemiyor. Türkiye bu kadar alışveriş imkanları ve gider kalemleri artmasına rağmen alım gücü artan bir ülke olarak iyi durumda. Eğer kör değilseniz 2000 senesinden başlayarak o zamanki asgari ücretle ne kadar yakıt, ekmek, et vb alabildiğinize bakın. Sonra da şimdiki asgari ücrete göre bunu yapın.
    Azıcık vicdanınız varsa ve at gözlüğü de takmıyorsanız bunu görebilirsiniz. İleride daha da iyi olacak inşaallah.

    • Türkiyede alım gücü bu sene daha kötü oldu fiyatlar ikiye katlandı bence işler daha kötüye gidiyor hı hı hı

  • Öncelikle merhabalar. Yaptığınız işlemler son derece hatalı işlemler çünkü yapılan kıyaslamalar yanlış yöntem ile olmuş. Örnek verecek olursak Almanya'da 3,79 olan çay Türkiye'de 13,75 tl. Euro üzerinden baz alınca Türk lirası değeri 17 lira çıkıyor. Bu durumda 13,75 tl olan çay daha ucuz olmuyor. Önce iki ülke ekonomisi ele alınıp kıyaslama yapılırken alım gücü daime birim hesabıyla yapılır. Yani siz Euro ve TL karşılaştırması yapıyorsunuz bazı noktalarda Türkiyenin ucuz olduğunu söylüyorsunuz kaldı ki bunu söylediğiniz noktalarda bile Almanya daha ucuz. Hesap yaparken kur farkıyla değil her ülkeyi kendi para biri ile hesaplayın araya kur farkı sıkıştırıp kıyaslama yapmayın bu sefer büyük hatalar oluyor.

    • Ekonomi kiyaslamasi degil fiyat kiyaslamasi yaptim, fiyat da mal ve hizmetlere bicilen sayisal degerdir. Dolayisiyla sayisal degeri buyuk olan fiyat pahalidir digeri ucuzdur. Ayni cevabi sanirim 1500 kez daha verecegim, yaziyi okuyup yorumlari okumadan mi yaziyorsunuz anlamadim ki..

  • Rakamsal değerleri kıyaslıyorum deyip pahalı ucuz demeniz kabul edilemez. Bu durumda rakam değil ekonomi konuşmuş oluyorsunuz. Meyve sebze olarak Türkiye için cennet demişsiniz, rakamsal olarak mı cennet yani? Bize ne ki bundan :) Yani burada kimsenin oradaki fiyatları güncel kur ile çarpıp iyi bari buradaki daha ucuzmuş dediğini sanmıyorum. Keşke alım gücü olarak kıyas yapıp bıraksaydınız.

      • Paha: Değer, fiyat, eder (TDK)

        Gerçekten de ekonomi ile hiç alakası yokmuş.

        Israrla kıyas yapmak istiyorum diyorsanız rakamsal olarak "küçük" ya da "büyük" demeniz daha uygun olur; fakat bunun da yine hiçbir mantığının olmadığını belirtmek isterim.

        • Mantigi olmayan bir yazi icin okumaya zaman ayirip ustune benim de vaktimi almasaniz keske? Yine de tekrar soyleyeyim; yazinin 'mantigi' "Almanya'da et kac para acaba" gibi sorulara cevap verebilmektir ve fiyat kavrami kisilerin alimgucuyle alakali degildir.
          Iki fiyati kiyaslarken rakamsal olarak "buyuk" olan "pahali"dir zaten, bana Turkce'yi ogretmeyin. Yine de ille 'ben daha iyi biliyorum' diyorsaniz siz yazip linkini gonderin ben okuyayim, ama boyle ahkam kesmek eminim daha kolaydir.

Paylaş

Yeniler

Yurt Dışı Seyahatlerde Seyahat Sağlık Sigortasının Önemi

Seyahat öncesinde birçok ihtimale karşı hazırlıklı olmak kaydıyla yurtdışı seyahatleri, yeni kültürler keşfetmek ve farklı… Devamını Oku

2 Nisan 2024

Balkanlar Gezi Rehberi ve Gezilecek Yerler

Son zamanların en popüler gezi rotalarından biri haline gelen Balkanlar, dünyanın her yerinden ziyaretçilerin akınına… Devamını Oku

22 Mart 2024

İGA Lounge: İstanbul Havalimanı’nda Keyif ve Konforun Adresi

Havalimanında beklerken Türk ve dünya mutfağının eşsiz lezzetlerini tatmaya, masaj hizmetiyle rahatlamaya ve hatta uçuş… Devamını Oku

14 Şubat 2024

Kayak Tatili için Popüler Rotalar

Kış aylarının vazgeçilmezi pek çok kişi için kayak tatilidir. Türkiye, kayak tatili yapılabilecek pek çok… Devamını Oku

30 Ocak 2024

Yurt Dışında İlk Günler: Neler Yapmak Gerekir?

“Acaba yurt dışında yaşasam nasıl olurdu?”.. Bazılarınızın aklından zaman zaman böyle sorular geçiyordur eminim, bazılarınız… Devamını Oku

31 Aralık 2023

Havalimanı Araç Kiralama Nasıl Yapılır?

Özellikle uçak seyahatleri yapanlar havaalanından araç kiralanır mı gibi sorgulamaları sık yapar. Tatil ya da iş amacıyla… Devamını Oku

25 Aralık 2023

Bu web sitesinde size en iyi deneyimi sunabilmek için çerezler kullanılmaktadır. Siteyi kullanmaya devam ederseniz, bunu kabul etmiş olursunuz.