
Fransa’nın Şarap Yolu, Alsace Lorraine (Alsas Loren diye okunuyor) veya Colmar – Strasbourg olarak bilinen gezi rotası masalsı evleri, birbirinden güzel şarapları ve yemekleri ile bu aralar herkesin gözdesi. O yüzden, “Ben de gitmek istiyorum ama nereden başlayacağım bilemiyorum” diyenlere adım adım Alsace Gezisi Nasıl Planlanır? rehberi oluşturmanın faydalı olacağını düşündüm.
İster ilk defa kendi başınıza gezi planı yapacak, isterseniz planlama konusunda tecrübeli ama bu rotayı henüz pek bilmeyen bir gezgin olun; Colmar ve Strazburg’u kapsayan Fransa köyleri gezisi için ne zaman gitmeli, hangi havaalanına bilet almalı, nasıl gezmeli, nerede kalmalı gibi tüm sorularınıza cevap bulabileceğiniz bu yazının size faydası olacağını düşünüyorum.
1. Adım: Ne zaman gideceğinize karar verin.
Alsace gezisine ne zaman gidilir sorusunun bence iki cevabı var. Birincisi; Mayıs’tan Eylül sonuna kadar olan bahar ve yaz dönemleri. İkinci cevap ise; yılbaşı döneminde gitmek.
Mayıs – Eylül arası dönemde hava ısınacağı ve ağaçlar yeşillenip manzara renkleneceği için geziniz kesinlikle daha güzel geçecektir. Ben Ocak ve Haziran aylarında olmak üzere iki kez gittim, Haziran ayındaki gezim çok daha iyiydi.
Yılbaşı döneminde giderseniz, havanın soğukluğuna rağmen hepsi birbirinden güzel olan masalsı evlerin göz alıcı yılbaşı süslemeleri içinizi ısıtacaktır. Ayrıca Colmar başta olmak üzere Avrupa’nın en güzel Noel pazarları buralarda kuruluyor. Hele şansınıza bir de kar yağdı mı, masal dünyasına doğru yola çıktınız demektir 🙂
Colmar Christmas marketleri, Avrupa’nın kalan kısmıyla benzer olarak Kasım sonundan 24 Aralık’a (veya birkaç gün daha uzun olacak şekilde) kuruluyor. Gitmek istediğiniz yıl tam olarak hangi tarihlerde kurulacağına web sitesinden ulaşabilirsiniz.
Colmar – Strazburg rotasındaki gezilecek yerler için hava sıcaklığının Mayıs’tan Eylül’e kadar olan dönemde 15 – 25 derece ve geriye kalan soğuk dönemde ise 0 – 15 derece arasında olacağını söyleyebiliriz.

Haziran ayında ise Colmar’daki aynı yer böyle görünüyor; çiçekler, ağaçlarda yapraklar ve sokaklarda insanlar var.
2. Adım: Kaç gece kalacağınıza karar verin.
Alsace gezi rotası için Colmar’dan başlayıp Strazburg’ta bitireceğiniz şekilde en bilinen noktaları görmek için 3 gece kalmanızın yeterli olacağını düşünüyorum. Elbette daha fazla vaktiniz varsa daha güzel olur.
Colmar – Strazburg gezisi için 3 gecelik gezi planı nasıl olmalı dersek; ilk iki gece Colmar, son gece Strazburg ve en son havaalanına dönüş şeklinde bir planlama bence ideal. Basel Havaalanı’ndan geldiğiniz durumda güneyden başlayıp gezerek kuzeye doğru çıkıyor ve en son kuzeyden aynı yolu doğrudan geri dönüyorsunuz. Döneceğiniz günkü yol uzun olacağından, dönüş uçağınız erkense rotayı tersten başlamanız belki daha mantıklı olur. İlk gece Strazburg, son iki gece Colmar şeklinde tersini yaparsınız o zaman da.
3 gecelik gezi için tavsiye ettiğim duraklar güneyden kuzeye doğru sırayla: Eguisheim – Colmar – Kaysersberg – Riquewihr – Ribeauville – Haut Konigsburg Şatosu/Kalesi – Obernai – Strasbourg.
Eğer 3 geceden fazla zamanınız varsa İsviçre’de Basel, Fransa’da Mulhouse ve Almanya’da Freiburg im Breisgau şehirlerini ekleyerek Alsace gezi rotasını genişletmek mümkün. Üçüne de gitmiş biri olarak benim önerim Freiburg yönünde, çünkü tatlı bir üniversite şehri. Ama rotanın hemen üzerinde olmadığı için üşenebilirsiniz de tabii 🙂
3. Adım: Uçak biletinizi alın.
Ne zaman geziye çıkmak istediğinize karar verdiniz ve kaç gün kalacağınız da belli oldu. Bu durumda elinizde artık kesin bir tarih veya tarih seçenekleri var. Şimdi gezinin somut anlamda ilk aşaması olan uçak bileti konusuna giriş yapalım.
Önce Colmar şehrine en yakın seçenek olan Basel-Mulhouse-Freiburg Havaalanı veya diğer adıyla EuroAirport ile uçak bileti araştırmasına başlayın. Sınırdaki konumu nedeniyle özel statülü olan ve İsviçre-Fransa-Almanya tarafından ortak işletilen havaalanına kapağı bir attınız mı artık hangi çıkışından çıkıp hangi Avrupa ülkesini gezmeye başlasam diye şımarabilirsiniz 🙂 EuroAirport için uluslararası kodu EAP olsa da, uçak bileti aramalarında Basel Havaalanı (BSL) veya Mulhouse Havaalanı (MLH) olarak çıkabiliyor, kafa karıştırmasın hepsi aynı yer.
İstanbul’dan şimdilik Türk Hava Yolları ve Pegasus’un Basel Havaalanı’na direkt uçuşları bulunuyor. Basel Havaalanı ile Colmar arası 60 km kadar uzaklıkta.
Diyelim ki EuroAirport için size uyan bir uçuş bulamadınız, hemen Alsace gezisini başka bahara mı ertelemek zorunda kalacaksınız? Hayır mecbur değilsiniz, seçeneklerimizi zorlayalım.
Almanya’nın Karlsruhe/Baden-Baden Havaalanı (FKB) ile başlangıç noktası Strazburg olacak şekilde de planınızı yapabilirsiniz. Karlsruhe Havaalanı ile Strazburg arası 55 km civarı, gördüğünüz gibi Basel Havaalanı ile Colmar arası uzaklığın neredeyse aynısı. İstanbul’dan Karlsruhe/Baden-Baden Havaalanı’na Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşları bulunuyor.
3 geceden fazla vaktiniz varsa ve başka yerleri de gezmek istiyorsanız Zürih Havaalanı (ZRH) veya Stuttgart Havaalanı (STR) alternatiflerine bilet bakarak rotanızı genişletebilirsiniz. Zürih Havaalanı Colmar arası 160 km ve Stuttgart Havaalanı Strazburg arası da yine 160 km.
Git-gel yapmamak için gidişi başka dönüşü başka havaalanından şeklinde çok noktalı uçuş düşünürseniz ve araba kiralayarak gezecekseniz, arabayı teslim alma ve teslim etme noktaları farklı olduğunda fiyatın artabileceğini unutmayın; yani yalnızca uçak bileti fiyatına göre son kararınızı vermeden önce araç kiralama fiyatlarına da bakın. Havaalanları ile Alsace gezisi için en yakın başlangıç noktalarının uzaklıklarını yukarıda zaten belirttim, Colmar Strasbourg arası kaç km sorusunu ise yaklaşık 120 km olarak cevaplayabiliriz. Ona göre fazla km gitmek mi fazla para vermek mi sorunsalını kendinize göre çözebilirsiniz 🙂
Toparlarsak; Türkiye’den yazıyı yazdığım tarih itibariyle direkt uçuş olan güneydeki (Colmar’a yakın) havaalanları Basel Airport ile Zurich Airport ve kuzeydeki (Strazburg’a yakın) havaalanları Karlsruhe Airport ile Stuttgart Airport.
Ekleme: İzmir’den SunExpress’in Strasbourg’a sezonluk uçuşları olabiliyor, gezinizi İzmir çıkışlı düşünüyorsanız kontrol etmenizde fayda var.
Son olarak; bu gezi için vizeye başvuracaksanız başlangıç havaalanını seçerken ülkesini de göz önünde bulundurmanız gerekiyor, çünkü bildiğiniz üzere ‘vize alınan ülke ile ilk giriş yapılan ülkenin aynı olması’ şeklinde müthiş gereksiz de olsa hala baş ağrıtma ihtimali olan bir kural var. Risk almayı seviyorsanız bu kuralı uygulamayıp başına bir şey gelmemiş olan birçok kişi var (uzun vize vermesiyle ünlü X ülkesinden vize alıp Y ülkesine giriş yapmak gibi), ama bunun garantisini kimse veremez. O yüzden az önce özel statüsünün olduğunu söylediğim Basel-Mulhouse-Freiburg Havaalanı için Fransa’dan (bu geziye başlamak için Fransa tarafından çıkacaksınız), Zürih Havaalanı için İsviçre’den ve Karlsruhe ile Stuttgart Havaalanları için Almanya’dan Schengen vizesine başvurun.
Vizeniz zaten varsa yukarıdaki paragraf sizin için geçerli değil; çünkü daha önce o vize ile bir yere giriş yapmıştınız ve artık serbestsiniz.
4. Adım: Otellerinizi tutun.
Uçak biletimizi alır almaz otelleri bulmaya girişmeliyiz; çünkü Fransa Şarap Yolu (Wine Route) rotamız oldukça popüler ve fiyat-performans oranı iyi olan otellerin çabuk tükenme ihtimali yüksek. Ne demiştik; 3 gecelik bir gezi için 2 gece Colmar ve 1 gece Strazburg şeklinde planlama yapılması uygun. O yüzden aşağıda size Colmar ve Strazburg için müşteri değerlendirmelerine göre yüksek puan alan, iyi konumda olan ve otoparkı bulunan otellerden bazılarını toparladım.
Fiyatlar gecelik ve en az çift kişilik oda için (en az çift kişi = daire olanlarda daha fazla kişi kalma imkanı da olabiliyor). Her birinin üzerine basarak booking.com sayfasına yönlenebilir ve detaylarını inceleyebilirsiniz.
Colmar otelleri ile başlayalım; en masalsı yeri olan ve dolayısıyla en güzel fotoğrafları çekebileceğiz La Petite Venice (Little Venice – Küçük Venedik) bölgesi merkez sayılıyor, oraya yakın olmaya çalışmak gezinizi kolaylaştıracaktır. Aşağıdaki otellerde bu konum kriterini göz önünde bulundurarak Colmar otel tavsiyesi için liste oluşturdum.
Orta-üst kategori
Le Colombier (4 yıldız)
Orta fiyatlı
Apartments Center Colmar (Ücretsiz otopark)
Hôtel Quatorze (4 yıldız)
Le Rapp (4 yıldız)
Romantic Studio Center (Ücretsiz otopark)
Uygun fiyatlı
Brit Hotel Primo Colmar Centre
Araba kiralamayacaksanız tren istasyonuna (Gare de Colmar) yakın olmak daha önemli olabilir. Bu durumda şu otel iyi: Colmar Hotel (Ücretsiz otopark)
Colmar’ı hallettik sırada Strasbourg otelleri var. Bu sefer de meşhur Strazburg manzaralarının olduğu yerimizin ismi Petite France, ayrıca Strasbourg Katedrali de oldukça güzel. Bu saydığım yerlere yakın iyi seçimler için Strazburg otel tavsiyeleri aşağıda.
Orta-üst kategori
Hotel Rohan (4 yıldız)
Orta fiyatlı
Apartment Strasbourg Centre Cathedrale
Couvent du Franciscain (3 yıldız)
5. Adım: Nasıl gezeceğinizi belirleyin.
Otel tavsiyesi verirken otopark koşulunu da dikkate almamdan sanırım anlaşıldı, Alsas nasıl gezilir konusunda en mantıklı yöntem araba kiralamak. Çünkü yol üstünde gezeceğiniz çok fazla durak var her biri için toplu taşıma duraklarını bul, bekle filan biraz zor. Ama imkansız değil elbette, niyetiniz otobüs ve tren kullanarak gezmekse en mantıklısı kalacağınız yerden bilgi almak ve resmi sitelerdeki bilgilere ulaşmak için “Colmar to Strasbourg bus timetable” gibi anahtar kelimelerle aratmak olacaktır. (timetable = kalkış saatleri)
Araba konusuna geri dönersek, alış ve teslim noktası olarak varış ve ayrılma yapacağınız havaalanlarını seçin, böylece gezinin tamamında arabalı olursunuz. Araba seçimi çok kişisel olduğu için bu konuda daha fazla yorum yapmayayım, herkes kendi tercihi ve bütçesine uygun aracı eminim bulacaktır. Araç kiralama rezervasyonu için farklı şirketlerden en iyi teklifleri bir arada gösteren Discover Cars şirketini kullanabilirsiniz, sitesi için tıklayın.
Araba kiralarken genelde ödeme yapılan kredi kartının şoför olarak ismi yazılan kişiye ait olması ve arabayı teslim almaya gittiğinizde aynı kartın yanınızda bulunması gerektiğini lütfen unutmayın, yani kredi kartınızı yanınıza alın. Limiti doluysa da 400 Euro civarı boş bir limit bırakmaya çalışın (araba kiralama ücreti hariç), çünkü kartınızdan ön provizyon denilen “Ben bu limiti tutayım, arabaya bir şey yaparsan parasını buradan çekerim” işlemini gerçekleştirecekler ve arabayı teslim ettikten bir iki hafta sonrasına kadar o limit bloke durumda kalacak (siz de her gün “limiti geri bıraktılar mı acaba” diye kontrol edeceksiniz 🙂 ).
Rezervasyon yaparken ücrete dahil olan şeyler gibi bilgilerin tamamını dikkatli okuyun ve geziye çıkarken -söylemeye gerek var mı bilmiyorum- ehliyetinizi yanınıza alın.
Basel Havaalanı’ndan başlayıp Strazburg’a kadar çıkıp sonra geri Basel Havaalanı’na döneceğiniz rotanın yaklaşık 400 km tutacağını söyleyebiliriz.
6. Adım: Diğer işlemler
Uçak biletleri, oteller ve kiralık araç hazır olduğuna göre artık siz de Colmar Strasbourg gezisi için hazır sayılırsınız. Neler eksik kaldı dersek, giriş yapacağınız ülkeden Schengen vizeniz olması gerekiyor diyerek vizeden bahsetmiştik (normal pasaport sahipleri için).
Bir de Alsace gezisi ne kadar tutar diye para konusuna değinmek gerekli. Gezilecek yerler dışarıdaki evler ve kanallar gibi bilet parası ödemeyeceğiniz şeyler olduğu için yeme içme ve benzin dışında bir masrafınız olmuyor. O yüzden “Yedi sülaleme hediye alırım” veya “Yerim yerim yine de doymam” demiyorsanız iki kişi için günlük 100 Euro fazlasıyla yeterli olacaktır diye düşünüyorum.
Alsace Gezisi (Colmar Strazburg) nasıl planlanır? yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
cengiz
21 Haziran 2018, 11:18Kendimce Alsace bölgesinde şu kanıya varmıştım. Bir yeri güzelleştirmek isterseniz mümkün olan her yeri çiçek ile süsleyin.
Alsace’nin her bölgesi çok güzel ve her yeri çiçek. Çok güzel bir rota tavsiyeler, elinize sağlık
john
20 Kasım 2018, 13:54selamlar,
araba kiralamadan gezmesi cok mu zor olur acaba? maalesef ehliyetimiz yok.
Fatma Olcucu
21 Kasım 2018, 10:24Merhaba, keyfinize gore “burada durayim” diyemeyeceginiz icin biraz kisitli olabilir ama imkansiz oldugunu sanmiyorum. Ben burayi arabali gezmistim ama tek gittigim Milano ve Como gezisi icin de genelde araba onerilir ve ben toplu tasimayla Como gölü civarini gezmistim. Bazen uzun suren otobus beklemeleri olabiliyor ve dikkat edip duraklara giderek (veya Google maps’ten) arac saatlerini kontrol etmek ve ona gore plan yapmak gerekiyor. Yani bence birazcik daha zor ama mumkun 🙂
Mahmut Bayzit
14 Ağustos 2019, 19:03Harika paylaşımınız için teşekkürler. Ancak bu kadar güzel anlatılabilir bir gezi proğramı.
Fatma Olcucu
20 Ağustos 2019, 08:15Rica ederim, keyifli zaman gecirmeniz dilegiyle.
Emre Ekici
05 Eylül 2019, 18:32Gecen hafta bu belirttiginiz bölgedeydim Fatma Hanim. Cok kendine has, müthis bir aurasi var gercekten Colmar in. Müthis etkileyici güzel biryer. Özellikle sarap gurmesi birisi olarak, Alsace bölgesinin saraplarinin da cok basarili oldugunu söylemekte fayda var. Umarim sizde cok begenmissinizdir. Ortacagda kendinizi hissediyorsunuz ve o tarihi dokuyu korumus olmalarina hayranlikla bakiyorsunuz. Almanya ile Fransa arasinda uzun zaman gidip gelmis biryer biliyorsunuz. Birbirlerini az dogramamislar bu bölge icin. Hala bu bölgede yasayan bircok kisinin hem almanca hem fransizca konustuklari biryer her ne kadar Fransa bunu cok istemese de ve orayi fransizlastirmak icin ciddi para ve emek harcasa da. Bugün hala bircok Neo Nazi örgütün ve koyu milliyetci almanlarin icinde kanayan yaradir kaybedilen birinci dünya savasi sonucu bölgenin son olarak Fransizlarda kalmasi sonra tekrar ikinci dünya savasinda Almanlarin Fransa yi isgal edip Eiffel kulesine alman bayragi dikip bu bölgeyi de ele gecirmesi ve sonrasinda 2. Dünya savasi sonucunda teslim olmalariyla tekrar Fransizlarda kalmasi. Son yüzyilda bile 2 kez el degistirmis bölge. Almanya da Nürnberg ve Rothenburg ob der Tauber yine bu sekilde ortacag ruhunun hissedilebildigi yerler. Resimleriniz ve anlatim cok güzel. Emeginize saglik.
Fatma Olcucu
07 Eylül 2019, 19:32Merhaba, hem bölgeyi hem de yazımı beğenmenize sevindim. Almanya’da bahsettiğiniz yerler de blog için listemde, en yakın zamanda rehberlerini hazırlayacağım umarım.
Balim
13 Ekim 2019, 23:05Emeğinize sağlık Hiç sıkılmadan okudum yazınızı.Çok samimi buldum.
Yasemin Er
11 Ocak 2020, 13:06Yazını cok begenerek okudum cok planli vede guzel buldum, eline sağlık
İbrahim Anıtmak
03 Ağustos 2020, 13:262019 agustos ayında Fransa Paris ile geziye başladık daha önce Parısi detaylı gezmiştik 2 gün yetti ve isviçreye geçip minübüs kiralayıp tüm isviçreyi ve belirttiğiniz güzergahı çok fazlasıyla gezdik.Çok güzel anlatmışsınız en çok da her yerin çiçeklerle kaplanmasını sevdik.Almanya baden baden ve o güzergahtaki FRANSA İSVİÇRE ALMANYA üçgenindeki bölgedeki her yeri gezdik 12 günlük ailece yaptığımız bir turdu.İmkanı olan araba kiralayıp çok daha fazla yeri görme ve rahatlığı yakalayacaktır.
Fatma Ölçücü
07 Ağustos 2020, 13:15Guzel vakit gecirmenize ve yazimi begenmenize sevindim. Sonraki gezilerinizde faydali olmasi icin yine bloguma beklerim.
aydın aliosmanoğlu
14 Aralık 2022, 18:55merhabalar, bizde eşimle buraları gezmek istiyoruz, araç kiralayacağız, acaba park problemi varmı? yani bizlerdeki gibi sokak boyu park eiliyormu? yada boş görülen yerlere park edebiliyormuyuz? yoksa illa otoparkmı bulmamız gerekiyor?
Birol Tilkici
23 Ocak 2023, 11:06Perşembe-pazar 3 gece 4 günlük bir gezi planlarken sayfanıza denk geldim. Hayatımı kolaylaştırdınız. Emeğiniz için sonsuz teşekkürler.
Fatma Ölçücü
05 Nisan 2023, 20:19Rica ederim, umarım geziniz güzel geçmiştir. Sonraki gezileriniz için yine sayfama ve aynı isimli instagram hesabıma beklerim.