
Almanya’ya taşınma hikayemizde eşimin yaşadıklarını öğrenmeniz için başladığımız yazı dizisinin ilkinde Kariyeri Bırakıp Bilinmeyene Yol Almak başlıklı süreci anlatmıştık. Elbette karar verip yeni bir hayata başlamak güzel, ama bu karar yabancı bir ülkede yaşamaksa o ülkenin dilini öğrenmek başlı başına bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ben kendi sektörümde (bilişim) İngilizce ile iş bulduğumdan ve Almanca’yı iyi denebilecek seviyede bildiğimden (lisede öğrendim ve bir yıl Avusturya’da okudum) tek bir gün bile oturup Almanca çalışmışlığım yoktur. Ama eşim için durum tam tersiydi; çünkü hem Almanca bilmiyordu hem de iş bulabilmesi için öğrenmesi gerekiyordu. Gerekiyordu da Almanca ne kadar sürede öğrenilir biliyor muydu?
O yüzden şimdi en zorlayıcı ve sizden gelen mesajlar doğrultusunda en çok merak ettiğinizi anladığım Almanca öğrenme serüveniyle karşınızda, sözü ona bırakıyorum.
…
Önce ‘basit’ bir iki kelime ile giriş yapalım 🙂

Almanca öğrenmeye başladığınızda böyle kelimeleri görüyor ve gerçekten var olduklarına inanmak istemiyorsunuz.
Almanca öğrenmeye başladığınızda yukarıdaki Arbeiterunfallversicherungsgesetz gibi kelimelerle karşılaşıp asla Almanca öğrenemeyeceğinize dair umutsuzluğa kapılıyorsunuz. Fakat zamanla bu upuzun kelimelerin aslında yan yana yazılmış basit kelimelerden oluşan birleşik kelimeler olduğunu ve kelimenin tamamını okumaktansa bu küçük kelimeleri seçip onları okumanız gerektiğini öğreniyorsunuz. Böylece artık gözünüz korkmuyor ve bir süre sonra Almanca profesörü gibi hissederken kelimenin tamamını bir çırpıda okuyabiliyorsunuz. “Peki ama ne kadar süre sonra?” dediğinizi duyar gibiyim. Bu yazıda sizi kendi Almanca öğrenme hikayemden yola çıkarak Almanca ne kadar sürede öğrenilir ve işin maddi boyutu ne kadar tutar hakkında bilgilendireceğim.
Almanca Seviyeleri ve Konuları
Almanca ne kadar sürede öğrenilir sorusunu doğru yanıtlayabilmek için Almanca’yı hangi seviyede öğrenmek istediğini belirlemelisiniz önce. Almanca seviyeleri hafrler ve sayılarla ifade edilir. A, B, C harfleri başlangıçtan ileriye doğru olan temel seviyelerdir. O seviyenin başında mı sonunda mısınız diye her harf 1 ve 2 olmak üzere ikiye kırılıyor (A1, A2, B1, B2, C1, C2). Almanca seviyenizi söylerken genelde “A2’yim” gibi bu kırılımda söylüyorsunuz. Sonra da bir kez daha kırılıyor ki bunlar da genelde kurs sınıflarının ayrıldığı seviyeler oluyor. Yani A1.1, A1.2, A2.1, A2.2 şeklinde C2.2’ye doğru giden toplam 12 adet seviye bulunmakla birlikte bunların öğrenmesi en zor ve uzun süreni başlangıçtaki A1, A2 ve B1 seviyeleri oluyor, yukarıda anlattığım üzere benim için de öyle olmuştu.

Almanca öğrenim eğrisini Fatma bana hep bu şekilde izah etmiştiç En başta büyük ve zor, mantığını anlayıp ilerleyince kolaylaşıyor.
- A1 ve A2 insanın kendisini tanıtıp, nereden geldiğini hobilerinin neler olduğunu anlattığı, yani tanışma diyaloglarına yetecek kadar kısmıdır.
- B1 ise “derdimi anlatacak kadar” dediğimiz miktardır. Gittim, gideceğim, sen gittin gibi basit kişi/zaman çekimleri, karşılıklı tarzanca ama anlaşılır şekilde detaylı sohbetler gibi düşünebilirsiniz.
- B2’den itibaren artık “bu işe baş koyduk ve düzgün bir şekilde konuşmak istiyoruz” demektir. Aynı zamanda da oturup günlerce kelime ezberleyeceğiniz ve daha karmaşık uzun cümle yapılarını öğrenmeniz gerektiği anlamına gelir.
- B2.2 kuru iş ve günlük yaşamınıza rahatlıkla yeter bir seviyedir.
- C1 seviyesi akıcı bir şekilde her türlü konuda konuşabiliyor olmak demektir.
- C2 ise artık o dile anadil seviyesinde iyice hakim olduğunuzu gösteriyor.
Elbette kendiniz pek çabalamadan yalnızca kurslara giderseniz gerçek seviyesi B2 olmayan bir B2 öğrencisi olma ihtimaliniz de var, yani iş kursa gitmekle bitmiyor.
Ben C1.1 kurunu tamamladıktan sonra bir haftalığına C1.2 kuruna da devam etmiştim. Kurun ilk gününde sınıfta felsefe ve politika gibi zor konularda tartışma yapıldığını görünce kursu bıraktım. Bence kurslara sonuna kadar gitmek şart değil ve C1.1 kurunu hakkıyla tamamladıktan sonra ‘Almanca biliyorum’ demek mümkün.
Almanca’ya evde kendi kendinize başlamak veya zaten başladıysanız hızlı bir şekilde ilerletmek için size faydası olacak kitapları şurada toparladık, mutlaka inceleyin: https://t.co/4sxyRTQFTQ
— Hayat ve Seyahat (@hayatveseyahat) November 14, 2020
Almanca Öğrenmeye Nereden Başlamalı?
Fatma’yı Almanya’ya yerleştirdikten sonra İstanbul’a dönmüş ve hayatıma kaldığım yerden tek başıma devam etmeye başlamıştım. Önümüzde nasıl geçeceğini, ne kadar süreceğini ve nasıl sonuçlanacağını bilemediğimiz bir dönem vardı. Ben mi Almanya’ya gidecektim ya da benim işim sebebiyle bambaşka bir yere mi göçecektik belli değildi. Fakat bunu bekleyip görmek ve Almanya’ya karar verirsek sonrasında dil öğrenmeye başlamak bana çok vakit kaybettirecekti.
Bir yandan Almanca öğrenmeye başlamak, hiç değilse ilk kurları halletmek başlangıç için mantıklı bir adım gibi görünüyordu. Ben de Fatma’yı Münih’e bırakıp döndükten hemen sonra dil kursuna başlamaya karar verdim.
Hızlı ilerlemek istediğim için özel ders almayı düşünüyordum ve olmazsa olmaz kriterim Alman bir hoca bulmaktı. Biraz araştırma neticesinde bünyesinde Alman birkaç hocası olan Taksim’de bir kurs buldum ve iletişime geçtim. Kurs bana üç Alman öğretmenin cv’sini gönderdi ve içlerinden seçmemi istedi. Ben de cv’den gördüğüm kadarıyla Münihli olan hocayı seçtim ve derslere başladık.
Elbette maliyeti minimumda tutmak için internetteki ücretsiz kaynaklardan da sıkça yararlandım. TANDEM-Frankfurt e.V. online Almanca dil okulunun,
www.lernmedien-wolkenkratzer.
Almanca A1 Ne Kadar Sürede Öğrenilir?
Hocam ile haftada iki gün, iş çıkışı 19.00 – 21.00 arası ikişer saat ders yapıyorduk. Hem benim öğrenme hırsım hem de onun benim hırsımdan gaza gelip daha fazla yüklenmesi sonucu bir iki hafta sonra benim beynim yandı. İlk kırılma noktasını bir hafta sonu sabah 10’dan gece 1’e kadar lanet olası akkusativ, dativ ve genitivleri anlamaya çalışmakla geçirdiğimde yaşamıştım. Bilmeyenler için Türkçe’deki ismin -i, -e halleri (kitap – kitabı) ve isim tamlamaları (kapının kolu) diyebiliriz.
Almanca’nın meşhur der, die, das artikelleri her seferinde farklı bir hale bürünüyor, ben daha hangi artikeli kullanacağımı bilmezken üstüne onun değişmiş halini cümleye eklemem gerekiyordu, hem de bu sadece başlangıçtı. 15 küsür yıl önce lisede öğrendiği Almanca’yı bir daha asla unutmamaya yemin etmiş olan (respect!) Fatma’yı aradım ve Türk gözüyle nasıl öğrendiğini anlatırsa belki kavrarım diye düşündüm.
Gecenin bir körü telefonda Fatma bana artikellerin nasıl değiştiğini anlatmaya çalışıyor, anlattıkları bana hiçbir şey ifade etmiyor ve kesinlikle anlamıyordum. Ben anlamadıkça o gayet iyi niyetle tekrar anlatıyor fakat kafama girmiyor ve girmedikçe sinirlenmeye başlıyordum. En son “Aşkım bugün için daha fazla zorlamayalım, ben çok gerildim ve sinirlerim bozuldu kapatalım en iyisi” dedim ve öyle kapattık telefonu.
İşte ilk kez o gün “Acaba başaramayacak mıyım?” diye geçirdim içimden ve çok korktum. Çünkü bu hiç düşünmediğim bir şeydi ve planımda da yoktu.

Sosyal medyada “Hayat, Almanca öğrenmek için çok kısa” başlığıyla paylaşılan bu resim tam olarak o zamanki hislerimi yansıtıyor. (Kaynak: 9gag)
Neyse ki bu zorlanma benim için bir kırılma noktasıydı ve inatla üstüne gittikçe beynim Almancaya göre şekillendi, daha çok anlamaya ve ilerlemeye başladım. 3 ay içinde toplam 48 saat özel ders aldım. Seviye olarak A2 yani hala başlangıç seviyesindeydim.
Almanca A2 ve B1 Seviyesine Ne Kadar Sürede Gelinir?
3 aylık özel ders maratonuyla başladığım Almanca öğrenme maceramda, bu zor başlangıç sürecini atlattıktan sonra derslere ara vererek kendi başıma tekrarlara ve kelime ezberlemeye başladım. Çünkü derslerde dilbilgisi konularında çok hızlı ilerleyebiliyorsunuz ancak kelime hazneniz istediğiniz cümleleri kurmaya yetmiyor. Bu yüzden sürekli kelime ezberlemeniz gerekiyor.
Bir yandan kendim çalışıp kelime ezberliyor, bir yandan hocamın verdiği testleri çözüyor whatssapp’tan ona gönderiyordum, o da hatalarımı düzeltiyordu. İstanbul’dayken iş çıkışları ve hafta sonlarında ders çalışmak elbette çok yorucu oluyordu ama ilerliyordum.
Almanya hedefinize bir adım daha yaklaşın!
Bizim de başucu kitabı olarak kullandığımız Prof. Dr. Dursun Zengin’in “Her Yönüyle Modern Almanca” kitabını ve diğer faydalı Almanca kitaplarını inceleyip sipariş vermek için tıklayın:https://t.co/4sxyRTQFTQ— Hayat ve Seyahat (@hayatveseyahat) November 23, 2020
Derken birden neden Almanya’da bir kursa gitmiyorum diye düşündüm ve yaz tatilini Münih’te kursa giderek değerlendirmeliyim dedim. İki hafta izin alıp Ağustos ayında Goethe Institut’te iki haftalık yoğunlaştırılmış kursa gittim. Daha sonra Eylül ayında bayram tatilini bağlayarak bir haftalık bir kurs daha bulup tekrar Münih’e geldim. Böylece hem Fatma ile Münih’te birlikte yaşamanın provasını yapmış olduk hem de Almancamı daha da geliştirdim.
Yani Şubat ayından Eylül ayına kadar 48 saatlik özel ders ve 3 haftalık (günde 3 saat) yoğunlaştırılmış kurslar sonunda A2.2 ile B1.1 arasında bir seviyeye gelebilmiştim (başlangıç seviyesini tamamlamıştım). Eylül ayından sonra artık benim de istifa edip taşınma kararı almam ve evi toparlama süreçlerim başladığı için kurslara ara verdim ve evde kendim çalıştım.
Almanca B2 ve C1 Seviyeleri Ne Kadar Sürer?
İstifa edip Münih’e yerleştikten sonra kafamdaki plan belliydi. Bir sene iş hayatına ara verecek ve sadece Almanca’ya konsantre olacaktım. Hedefim maksimum bir senede Almanca’yı tamamen halletmekti fakat gönül hedefimi Münih’e gittikten 6 ay sonra B2 kurunu (orta seviyeyi) bitirebilmek olarak belirlemiştim.
Bunu başarmak için İngilizce’yi nasıl öğrendiğimden pay biçerek yola çıktım. Düz lise mezunu olduğum için ODTÜ’yü kazandıktan sonra bir sene sıfırdan başlayarak hazırlık okumuştum. Bu demek ki bir senelik hazırlık sınıfında yaklaşık 10 ay, haftada 5 gün ve günde 6 saat ders görmüştüm. Üstelik evde çalıştıklarım hariç. Eğer böyle bir tempo tutturabilirsem Almancamı da İngilizcem kadar iyi hale getirebilirim diye düşündüm ve kolları sıvadım.
Bu hesaptan yola çıkarak 48 saatlik özel ders, 20 haftalık yoğunlaştırılmış kurs ve daha da yoğunlaştırılmış kişisel çaba ile ilk dersi almaya başlamamdan 1.5 sene, Almanya’ya gelmemden ise 6 ay sonra C1 kursunu tamamlamayı başardım. 6 ayın sonunda gönül hedefim olan orta seviyenin bir kur daha üzerine çıkmış ve C1.1 i tamamlamıştım. Hatta bir hafta da C1.2’ye katılmış, garip garip felsefi tartışmalar yapıldığını görünce Almanca kurslarıyla artık kopma vaktim geldiğine kanaat getirmiştim 🙂
İşin bir de mali boyutları vardı tabii, Almanca dersi ve kursu fiyatları pek ucuz değildi. Türkiye’deyken aldığım özel dersler ve Almanya’da gittiğim üç haftalık kurs toplam 2384 Euro tutmuştu. Hala çalıştığım için bu harcamayı bir yatırım olarak görmüştüm. Fakat Münih’e yerleştikten sonra işimden ayrıldığım için 2200 Euro tutan kurs ücretlerini ödemenin bir yolunu bulmalıydım ve bulacaktım da.
Münih’te Almanca kurslarına devam ederken kendime part-time bir iş bulup hem kurs ücretlerini karşılamaya hem de günlük hayatta konuşma tecrübesi kazanmaya çalıştım. Kursları bitirdikten sonraki planım biraz daha tekrar yapıp öğrendiklerimi pekiştirmek ve iş başvurularına başlamaktı. Öğrendiğim Almanca’yı nasıl pekiştirdiğim, part-time işim ve kendi mesleğimle ilgili iş başvurularım sonraki yazıların konuları olacak 🙂
Tüm bu anlattıklarımı özetleyecek olursak:
Almanca Kaç Ayda Öğrenilir? Ben Ne Kadar Sürede Öğrendim?
- A1.1’den A2.1 seviyesine 3 ay,
- A2.1’den B1.1 seviyesine 11 ay,
- B1.1’den B2.2 seviyesine 4 ay,
- B2.2’de C1.1 seviyesine 1 ay
Toplamda da 19 ay sürede C1.1 seviye Almanca öğrendim. Bu süre içinde bazı dönemler kursa gittim bazen de evde kendim çalıştım. Ek olarak iki haftalık Almanya’da Workaway deneyimi edinerek Alman bir aile ile iki hafta vakit geçirdim. Böylece hem kültürlerini yakından tanıma fırsatı buldum hem de Almancamı geliştirebildim. WORKAWAY NEDİR ve ALMANYA’DA WORKAWAY DENEYİMİ yazılarımdan bu iki haftanın detaylarını öğrenebilir, sizler de benzer bir deneyim yaşayabilirsiniz.
Aşağıdaki grafikte tüm detayları ile Almanca ne kadar sürede öğrenilir ve ne kadara mal olur sorularının cevaplarını görebilirsiniz.
Almanca kaç ayda öğrenilir ve C1 seviyesine ne kadar sürede gelinir sorularını yanıtlamaya çalıştığımız videomuzu da izleyebilirsiniz.
…
Eşimin gözünden Almanya yazısının ikincisi olan Almanca Ne Kadar Sürede Öğrenilir yazısını beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılardan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Gökberk Borman
08 Nisan 2019, 13:51Yazının devamını heyecan ile bekliyoruz
Arzu karacan
11 Nisan 2019, 12:48Azminizi tebrik ediyorum.Bence 6 ayda super bir basari elde etmissiniz..yurtdisinda yasayip A1 seviyesinin ustune cikamayanlar var.. 👏👏Yazinin devamini bekliyoruz..
Fatma Olcucu
11 Nisan 2019, 19:45Teşekkürler, inanıp emek verince oluyor 🙂 Yazıların devamı yakında..
Çiğdem
19 Nisan 2019, 08:53Eşinizin de sizin de her şeyi ilmek ilmek başardığınızı gösteren harika bir yazı olmuş. Zamanınızı almayacaksa sizden iş Almancasını ilerletmek için online özel ders alabileceğimiz bir site varsa tavsiye isteyecektim. Başarılar sizinle olsun. Selamlar
Fatma Olcucu
23 Nisan 2019, 08:33Merhaba, tesekkurler. Ben dogrudan is yerinde konusarak ilerletiyorum o yuzden kurs bilmiyorum maalesef.
neytiri
21 Mayıs 2019, 08:25Merhaba, devamini bekleyenler var 🙂 cunku seri cok guzel.
Sevgiler.
Fatma Olcucu
21 Mayıs 2019, 08:37Ilettim kendisine, hazirliyormus 😀
Yaprak
03 Haziran 2019, 11:33Hani eskilerden duyardik ya “biz bir koltuk 2 tencereyle evlendik zamanla dosedik evi” diye, sizde de ayni o ruh var,: buyuk saygi, sevgi ve fedakarlikla ilmek ilmek orulmus bir iliski ve hayat! Sizi uzun bir suredir takip ettigim icin ne kadar azimli ve guclu oldugunuzu biliyordum ama esinize ayri bir saygi duydum. En modern, batili toplumlarin erkeklerinden hallice karisina bu kadar saygi duymasi, destek olusu, esitcilik anlayisi gercekten takdire sayan! Hani ac kalmamak icin insanlar fedakarlik yapar cunku yapmak zorundadir; yeri gelir senelerce ayri kalir insanlar karnini doyurabilmek icin ama onlarin dayanma gucleri de ayri olur, psikolojik olarak da daha hazirdirlar vs. ama sizin esiniz gibi zaten Istanbul’un gobeginde yasayan kariyerli bir erkek bu asamalardan gectiyse gercekten cok guclu demektir! Bencilligin, salt hedonizmin, aceleciligin hukum surdugu gunumuzde gunes gibi parlayan bir ciftsiniz, bir boyu mutluluklar diliyorum size. Italya “Gardasee” den selamlar:) ben de burada yasayan yasitiniz bir hemcinsinizim. Oldukca yakiniz malum, o yuzden yolunuz duserse buralara gorusmeyi cok isterim, isterseniz mail adresimden yazin bana lutfen. Sevgiler, Yaprak.
Fatma Olcucu
03 Haziran 2019, 19:40Merhaba Yaprak, eşimle birlikte okuduk yorumunu ve çok mutlu olduk çok teşekkür ederiz. Hem yazılarımı hem sosyal medya hesaplarımı takip edenlere hep emek verdikten sonra iyi şeylerin sahibi olunabileceğini göstermeye çalışıyorum, eşim de bu yola tüm zorluklarıyla birlikte girmese belki şimdi hala yerimizde sayıyor olurduk. Dediğin gibi bencil ve aceleci olmamak çok önemli..
Gardasee’yi yakın olduğu için hep erteledik ama bu yıl başarırız umarım. Gelirsek yazacağım veya instagram’dan illa ki duyururum ben unutursam da sen görürsen bana yaz olur mu. Çok çok sevgiler
Meric z
12 Ağustos 2020, 17:34merhaba alman bir kız arkadaşım var ve biz yakında allah nasip ederse evleneceğiz ama ben a1 seviyesinde almanca biliyorum ve almanyada yaşyıyacağız orda kursa gideceğim alman eşim olacağı için almanca öğrenmemde bir katkısı olur mu çünkü bu dili öğrenmem için bana 3 yıl zaman verdi ve ben bu dili öğrenmek için çok çalışıyorum ve biz bütün gün almanca konuşuyoruz daha doğrusu ben konuşmaya çalışıyorum o bana yardım ediyor ve çok azimliyim
Fatma Ölçücü
13 Ağustos 2020, 18:11Azimliyseniz ogrenirsiniz elbette, 3 yil fazla fazla yeterli bir zaman. “Ogrenenlerin benden ne fazlasi var?” diye dusunun, hayatta imkansiz diye bir sey yoktur. Bol sans diliyorum.
Firat Gunduz
13 Ağustos 2020, 21:39Iste bu harika otesi bir paylasim! Bu yoldan gecmekte olan biri olarak tumunu inanilmaz keyifle okudum.
Hele o muhtesem time series grafigi! 🙂
Almanca ogrenimi uzerine rastladigim en kaliteli paylasimlardan bir tanesi oldu, eger en iyisi degilse!
Ben de hasbelkader Almanca ogreniminde B1.2 bitirmis durumdayim. Bu noktaya kadar aslinda benim yolum da biraz “radikal” oldu. Baslangicta A1 bile degilken A2.2’ye kadar kendi kendime geldim. Kurs ya da ders almadan böyle bir rahatsizlikta bulundum evet Digital materyalleri, app’leri vs semirmek suretiyle değişik bir deneyim oldu diyelim kısaca… Akabinde Goethe Institut’ta B1.1 + B1.2 hızlandırılmış kursuna gittim ve bitirdim.
Sonrasinda mesleki tarafin cok agir bastigi, teknik çalışmalarla ve Almanya is görüşmeleriyle geçen bir surece girdim ve Almanca orada kaldı malesef. Teselli olarak geriye gitmesin diye günde en az 15 dk Almanca herhangibirşey okuyorum.
Tam B1 sonrasını gözümde iyice buyutmustum ve bi karamsarlık gelmişti acikcasi ki; bu grafik umutlarimi yeşertti su anda. B1 sonrasinda B2.2 ye kadar efektif bir sıçramanın mümkün olduğunu düşündüm, umarim yanilmiyorumdur…Orada çalışaraktan bu nasıl olur şu anda kafamda oturtmaya çalışıyorum, spesifik herhangi öneriniz olursa çok sevinirim.
Azim ve inanc, birseyleri gelistirme/degistirme motivasyonuna ancak boyle ornek olabilirsiniz bence, ikinize de yurekten tebrikler!
Fatma Ölçücü
17 Ağustos 2020, 21:28Merhaba, tesekkur ederiz super yorumunuza hem ben hem esim cok sevindik. Kendi kendine azmederek bir seyler basarabilen biri oldugunuz belli, bu yaklasiminizi korursaniz dediginiz gibi B2.2’yi bitirirsiniz sorun olmaz diye dusunuyoruz. Almanca ögrenme tavsiyeleri uzerine yazilar yayinlamaya devam edecegiz, hem calismaya hem takibe devam edin 🙂
OKAN KÖSEMEK
01 Şubat 2021, 19:09Merhabalar,
Test çözdüğünüzü söylediniz. Hangi kitaplardan faydalandığınızı hangi kitapları satın alıp testlerini daha verimli bulduğunuzu bizimle paylaşır mısınız? Özellikle A1.1-A1.2 ve A2.1-A2.2 için yanıtlarsanız çok sevinirim.
Sağlıklı günler dilerim.
Fatma Ölçücü
09 Şubat 2021, 21:33Merhaba, kitap tavsiyesi çok sık istendiği için yazının içindeki twite eklemiştik, oradan bakabilirsiniz.
Peralta
02 Mart 2021, 18:40merhaba hocam. lise çağındaki birinin 3 yılda bu dili *türkiye’de* *özel ders olmadan* c1 seviyesinde öğrenmesi mümkün müdür? ayrıca örneğin b1’iz diyelim. 3 ay almanya’da dil kursuna gitsem b2,5 (böyle bir seviye yok biliyorum ama anladınız siz. c1 b2 arası) olur muyum?
Fatma Ölçücü
03 Mart 2021, 10:30Almancayi veya herhangi bir dili ne kadar surede ogrendiginiz ne kadar sure hangi ulkede kursa gittiginizle degil, ne kadar calisip caba gosterdiginizle alakali. Yaziyi okudugunuz halde bunu anlamamis olmaniz sasirtici. Yani yeterince calisirsaniz olursunuz, sadece kursa giderek olamazsiniz.
Uras Kayra Bağcı
02 Mayıs 2021, 13:34Merhaba,
Bu siteyi aktif olarak kullanıyor musunuz bilmiyorum ancak yine de şansımı denemek istedim Almancayı geliştirmem konusunda. Yazınızın hepsini okudum ve gerçekten beni daha da teşvik etti. Şuan üniversite öğrencisiyim ve en geç 1 yıl içerisinde Almanya’da okuluma devam etmek veya baştan başlamayı planlıyorum hangisi daha kolay olacaksa benim için tabiki. Şuan daha kurs kayıtları başlamadığı için evden Youtube üzerinden ders videoları izliyorum. Hueber yayınlarının A1.1 ve A1.2 Kitaplarını aldım. Günlük olarak Almanca bakıyorum. İngilizce seviyem C2 olduğu için İngilizce üzerinden yürüyorum genellikle. Kendi başıma cümle kurmaya çalışıyorum. Evde bazen bir şey içeceğim zaman içtiğim yada yiyeceğim şeyin Almancasını bulmaya çalışıyorum yada Almancasıyla söylüyorum. Goethe-Institut’un kursuna başvuru yapacağım. Fakat Artikeller hakkında bir şey merak ediyorum kelimeleri daha doğrusu eşya isimlerini vs. Artikeli ile ezberlemem daha doğru olmaz mı? Ve önerebileceğiniz bir şey varsa gerçekten çok sevinirim
Fatma Ölçücü
07 Mayıs 2021, 11:32Merhaba, Youtube kanalimizda artikelleri anlatan videolarimiz var onlari öneririm. Izleyenlere cok faydali olduguna dair donusler aliyoruz.
https://youtu.be/D2NVoieztQ4
https://youtu.be/BwUEnMpkfj8
Begum
08 Ağustos 2021, 12:53Merhaba, öncelikle güzel ve umut verici yazınız için teşekkür ederim.” Biraz araştırma neticesinde bünyesinde Alman birkaç hocası olan Taksim’de bir kurs buldum ve iletişime geçtim. Kurs bana üç Alman öğretmenin cv’sini gönderdi ve içlerinden seçmemi istedi. Ben de cv’den gördüğüm kadarıyla Münihli olan hocayı seçtim ve derslere başladık.” Bizim sürecimizi de hızlandırması açısından cvleri hangi kurumdan aldığınızı veya memnun kaldıysanız ders aldığınız hocanın iletişim kanallarını paylaşabilir misiniz.Şimdiden teşekkür ederim:)
İsmail Korkmaz
22 Kasım 2021, 06:14Merhabalar bilişim sektöründe olduğunuzu söylemişsiniz. Bende yazılım sektöründe çalışıyorum ve Almanya’ya gitmek istiyorum. Sektörel olarak daha detaylı açıklama yapabilir misiniz?
Muzaffer (Muzo)
09 Nisan 2023, 22:12İsmail, sen korkma yeter, burası emek ve ter, çalışa çalışa kalmadı gözlerde fer, hastanede sakın koklama eter, mesajımı aldın İsmail bu da sana yeter..!!