Bali’nin farklı beklentileri olan her türlü gezgine hitap edebilmesi, hem deniz-güneş, hem doğal güzellikler, hem de kültür ve yemek anlamında sunduğu çeşitlilikten kaynaklanıyor. Bali tatili sırasında 4 farklı otelde kalıp öncesinde de fazlaca araştırdığım için, her bir tatil konsepti için adanın hangi bölümlerinin uygun olduğunu, nelere dikkat edilmesi gerektiğini ve farklı bütçelere hitap eden hangi otellerde kalınabileceğini bu yazımda anlatmaya çalışacağım. Böylece Bali’de nerede kalınır sorusu için yardımcı olmaya çalışıp Bali otel tavsiyeleri paylaşacağım.
Bali’de Balayı Otelleri: Nusa Dua Bölgesi
Öncelikle romantik balayı tatili olarak başlayalım. Bali’de balayı geçirmek isteyen evlilik arifesindeki çiftler, kişiye özel tur paketleri sunan firmalarla anlaşarak Bali tatili ayarladıklarında çoğunlukla Nusa Dua bölgesinde kalıyorlar. Buradaki oteller 4 ve 5 yıldızlı, lüks konseptte hizmet veren oteller olduğundan balayı süresince her ayrıntının mükemmel olmasını isteyen çiftler için uygun olduğunu söyleyebiliriz. Eh haliyle böyle bir tatilin fiyatının yüksek olacağını da söyleyebiliriz.
Nusa Dua bölgesinde kaldığınızda sakin bir tatil geçirebilir ve adanın merkezi Ubud’u günübirlik turlarla gezebilirsiniz, zaten bu günübirlik turlar da büyük ihtimalle paket programınıza dahil olacak. Havuzla yetinmeyip denize de girmek istiyorsanız (ki bence öyle yapın) Nusa Dua plajına yakın veya en azından plaja düzenli aralıklarla servisi olan bir otel seçmelisiniz. Plaja yakın olan aşağıdaki otelleri inceleyebilirsiniz:
Tur programının size sunduğu kategorideki otellerle (4 yıldız, 5 yıldız gibi) yukarıdaki otellerin fiyatlarını kıyaslayıp, programa dahil olan uçak bileti ve günübirlik turları da ekledikten sonra ayrı ayrı almak mı daha uygun yoksa paket şeklinde mi daha uygun kıyaslayabilirsiniz. Bu kıyas için tam günlük turların fiyatını araba başına 60 dolar ve yarım günlük turlarınkini 35 dolar olarak hesaba katın.
Diyelim ki paket tur gezgini değilsiniz, her şeyi kendiniz ayarlamak istiyorsunuz. O zaman bizim gibi birden fazla otelde kalmanız gerekebilir, biz 2 gece Seminyak ve 4 gece Ubud bölgesinde kaldık.
Bali’de Nusa Dua dışında Kuta ve Seminyak bölgeleri öncelikle deniz-güneş tatili yapmaya gelmiş gezginleri ağırlıyor, Nusa Dua’dan farklı olarak bu bölgelerde daha uygun fiyatlı konaklama seçenekleri bulunabilir.
Bali’de Nerede Kalınır: Kuta & Legian Otelleri
Kuta ve hemen yanındaki Legian bölgeleri dalgalı denizi ile meşhur, buradaki sahillerde başta Avustralyalı olmak üzere her milletten sörfçüler var. ‘Sörf hiç denemedim ama öğrensem fena olmaz’ diyenler için eğitim de veriyorlar. Bali tatilinden sörf yapmayı öğrenmiş şekilde dönmek havalı olmaz mı? 😉
- Citadines Kuta Beach Bali (4 yıldız)
- Vasanti Kuta Hotel (4 yıldız)
- Grandmas Plus Hotel Legian (3 yıldız): İyi olduğunu okuduğum için bu otelin spa merkezine masaj yaptırmak için gittim, gitmişken oteli de gezdim uygun fiyatlı olduğu halde odaları çok şirin yapmışlar. Masaj gayet güzel ve temizdi bu arada, otelde kalmasanız bile masaj için uğrayabilirsiniz. Fiyatı da çok uygun, bir saatlik Bali masajı fiyatı 8 – 10 dolar civarında.
- Beach Melati Apartments (2 yıldız)
- Lokal Bali Hostel (Hostel)
Bali Otelleri: Seminyak Bölgesi
Seminyak bölgesi Kuta’dan yarım saat yürüme mesafesinde, burası daha havalı olarak biliniyor. Denizi daha sakin, beach club gibi alternatifler daha çok. Özellikle arkadaş grubuyla gelenler veya deniz saati geçtikten sonra biraz yürüyeyim, alışveriş yapayım, ‘drink’ alıp takılayım diyenler Seminyak otellerini düşünebilir. Yani şart değil, dediğim gibi Kuta ile birbirlerine yakınlar zaten. Hangisinde içinize sinen bir otel bulursanız onu tutabilirsiniz.
- Double – Six, Luxury Hotel Seminyak (5 yıldız)
- The Breezes Bali Resort & Spa (4 yıldız)
- Grandmas Plus Hotel Seminyak (3 yıldız): Biz bu otelde kaldık, fiyat – performans olarak çok iyi bir seçim olduğunu söyleyebilirim. Otelin restoranı, masaj salonu ve hatta küçük bir havuzu var. Konuklara ücretsiz bisiklet imkanı da sağlıyorlar. Bali’de sahile yakın ucuz otel arayanların ihtiyacını karşılayacağını düşünüyorum.
Bali’ye yağmurlu sezonda giderseniz Kuta ve Seminyak plajlarının pis olacağını göz önünde bulundurarak havuz alternatifi olan otellere yönelmenizi tavsiye ederim. Bali yağmur sezonu ne zaman ekleyelim; Ekim’den Mart’a kadar olan dönem. Biz Şubat ayında gittik, sahilde insanlar vardı ama plajın genel görünümü hepimizin aklındaki ‘bembeyaz kumsal ve çarşaf gibi masmavi deniz’ olmaktan uzaktı.
Bali Otelleri: Ubud Bölgesi
Gelelim meşhur Ubud bölgesine. Ubud, Bali’nin merkezinde bulunduğundan adanın diğer yerlerine gideceğiniz günübirlik turlar için zaman kazandıracaktır, zaten günübirlik turları Bali’ye gittiğinizde ayarlamak isterseniz Ubud kalkışlı-geri dönüşlü olanların fiyatlarının daha uygun olduğunu göreceksiniz.
Benim için Bali’yi Bali yapan yer Ubud, yoksa deniz-güneş tatili yapacağım diye dünyanın öbür ucuna Endonezya’ya gitmezdim şahsen. O yüzden Ubud otellerinde kalmalı veya en azından günlük turlarla Ubud ve çevresini gezmelisiniz.
Ubud’da konaklamanız gereken sürenin minimum 3 – 4 gece olduğunu düşünüyorum, Bali gezilecek yerler için daha az bir süre yetmeyecektir. Ubud’da havuzlu otel tutup arada otelde takılmalı arada gezmeli bir şeyler yapmak isterseniz süreyi bir hafta civarına çıkarabilirsiniz, bence bu şekilde bir tatil planı en ideali olacaktır.
Ubud’un en ünlü otelleri:
Her iki otelin de resimlerini Bali tanıtımlarında görebilirsiniz, gerçekten harika görünüyorlar. İlki tam Ubud’da değil Payangan diye geçiyor ama Ubud’un çevresi işte, sanırım o daha meşhur. Fiyatı size uygunsa doğrudan bu iki otelden birinde kalabilirsiniz.
Bize olduğu gibi sizin de bütçenizi aştıysa aşağıdaki otellere göz atabilirsiniz. Bana göre Ubud’daki bir otelde yemyeşil doğaya bakan yüksekteki bir açık havuz (infinity pool – sonsuzluk havuzu), başka yerdeki otellerde bulunması zor bir detay olması açısından Bali tatilinde atlanmamalı.
- Goya Boutique Resort (4 yıldız)
- Alila Ubud (4 yıldız)
- Pertiwi Bisma 1 (3 yıldız): Biz burada kaldık ve oteli çok beğendik, havuzunun manzarası tam hayal ettiğimiz gibiydi. Zaten hayatveseyahat instagram sayfasına bu otelin havuzundaki resmimi koyduğum anda otelin ismini soran mesajlar yağdı 🙂 Konumunun Ubud merkeze ve Maymun Ormanı’na yakınlığı, odaların (ev diyebiliriz) büyüklüğü, yatağın cibinlikli olması (aslında öyle sinek böcek de görmedim ama her ihtimale karşı yapmışlar) ve kahvaltısı fiyatına oranla gayet iyiydi. Geceliği 60 – 150 dolar aralığında, mevsime göre değişse bile büyük ihtimalle yukarıdakilerden çok daha uygun fiyatlı olacaktır.
Hala bütçenize uygun bir seçenek çıkmadı mı? Öyleyse siz uygun fiyatlı, sırt çantalı gezgin (backpacker) otelleri diyebileceğimiz konaklama konseptini arıyorsunuz. Neyse ki Ubud’da bu konseptte ucuz otellerden de çokça bulunuyor 🙂
Bali’de Ucuz Oteller
Backpacker otelleri için bence en önemlisi merkezi bir konum; çünkü yukarıdaki gibi aradığınız birçok şeyi kendi bünyesinde zaten bulunduran otellerden ziyade bu tarz bir otelde sık sık dışarı çıkacaksınız. Merkez derken nereye yakın olmalı diyenler için Ubud Palace (Ubud Sarayı) ve Ubud Market (Ubud Pazarı)’i referans noktası verebiliriz, buralara yakın bir otel işinizi kolaylaştıracaktır.
Ayrıca otelin binasının yeni olması, kapı ve pencerelerinin düzgün olması Ubud için çok önemli detaylar; her yer yeşillik olduğu için eski bir bina veya kapı – pencerelerinde aralık olan bir otelde sinek böcekten rahat edemeyebilirsiniz. Biz binası ilginç ve yerel bir tecrübe olur diye geleneksel Bali tarzı sivri çatılı bir konukevi tutmuştuk, söylediğim sinek – böcekle ilgili detaylara dikkat etmediğimiz için uzun kollu pijamayla, pantolon paçalarımızı çoraplarımızın içine sokarak ve nevresimi tepemize kadar çekerek o sıcakta çok rahatsız bir gece geçirmiştik 🙁 O yüzden beğendiğiniz otelin resimlerini bu gözle dikkatli incelemenizde fayda var.
Aşağıdakiler güzel görünüyor:
- Sumantra House Ubud (3 yıldız)
- Igna Bungalows (2 yıldız)
- Buana Home Stay (Konukevi): Biz burada kaldık ve çok sevdik. Yeri gayet merkezi, sinek – böcek koruması yeterli (akşam olunca görevli gelip odaların önündeki balkona sineklik perdesi kapatıyor, onu bile düşünmüşler), çay – kahve imkanı, havuz var. Ayrıca wifi gayet iyiydi. Kalanlar sırt çantalı genç insanlardı; genç çift veya arkadaş grubuyla gezenler için yeni arkadaşlar edinme imkanı bile olabilir. Otelin genel sırt çantalı gezgin müşterilerinden olsa gerek hemen yanında çamaşırhane de var, tam ihtiyacımız olduğu anda bizim çok işimize yaramıştı. Bali’nin merkezinde ucuz temiz otel arayanlar için güzel bir seçenek.
Bali’deki konaklama imkanları benim saydığım Nusa Dua, Kuta, Legian, Seminyak ve Ubud bölgeleriyle sınırlı değil elbette; ancak Bali’de nerede kalınır hakkında bir başlangıç noktası olarak yazımda örnek verdiğim otelleri inceleyebilirsiniz. Genel hatırlatmamızı da yapalım; yazıdaki Bali otel tavsiyeleri yalnızca tavsiye niteliğindedir ve son karar size aittir, sonrasında seçiminizden beni sorumlu tutmayınız 🙂
Bali’de Şoförlü Araç Kiralamak
Son olarak, günübirlik turlarda size eşlik etmesi için bizim kullandığımız şoförün bilgisini paylaşabilirim, lütfen yalnızca bilet aldıktan sonra (yani geziniz kesinleştiğinde) bana hayatveseyahat instagram hesabımdan tarihlerinizle birlikte mesaj atın. Fiyatı araba başına 55 dolar, arabası maksimum 5 kişi alabiliyor, benzin ve park ücretleri şoföre ait, yemeğini filan da ödemiyorsunuz. Tur süresi maksimum 10 saat, yarım günlük tur isterseniz 35 dolar. Parasını gün sonunda nakit veriyorsunuz. Bize 4 tam gün boyunca eşlik etti ve çok memnun kaldık; bizim atladığımız Bali’deki görülmesi gereken yerleri de programımıza ekledi ve güzel yerel bilgiler verdi. Ayrıca en iyi fotoğraf noktalarını gösterip fotoğraflarımızı çekti. Bizden sonra en az 100 okurum onunla veya onun ekibinden biriyle gezdi, bir okurum şoförün arabasında artık Türk bayrağı olduğunu bile söylemişti 🙂
Sorulacağı için son olarak söyleyeyim; Bali’de araba kiralamak oldukça kötü bir fikir, düşünmeyin. Sri Lanka gibi Bali de trafiğin tersten akması, mesafelerin birbirine uzak, yolların dar ve kalabalık olması gibi sebeplerle şoför ile gezilmesi gereken bir yer, zaten herkes öyle yapıyor.
Bali tatilini organize etmekle ilgili aklınızda net olmayan başka sorular varsa BALİ GEZİSİ NASIL PLANLANIR yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Bali’de nerede kalınır ve Bali otel tavsiyeleri içeren bu yazımı beğenip faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, diğer yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Yavuz Subaşı
01 Mart 2017, 09:53Gezinizi ilgi ve imrenerek takip ettim.
istifade ettiğimi söyleyebilirim.
teşekkür ediyorum