Tayland gezilecek yerler diyince başkent Bangkok’tan başlamak en mantıklısı. Bangkok gezilecek yerler arasında Bangkok tapınakları, filmler ve belgesellere konu olan Yüzen Çarşı ve Bangkok nehrinde kanal turu sayılabilir.
Detaylara geçmeden önce, yazıda geçen budist tapınaklarına girebilmek için bayanların omuz, göğüs ve dizlerini kapatacak kıyafetleri (üste hırka, alta şal götürdüm ben) yanlarında bulundurmaları gerektiğini hatırlatayım, erkeklerin giyimi konusunda daha esnek olunsa da yine fazla salaş olmamakta fayda olabilir. Bangkok hakkında genel bilgiler, Tayland’a ne zaman ve nasıl gidilir, nerede kalınır, ne alınır, ne yenir-içilir ve Bangkok’ta ulaşım gibi bilgiler için BANGKOK GEZİ REHBERİ yazıma göz atmanızı tavsiye ederim.
Wat Traimit: Tayland’ın en eski ve en büyük altın heykelinin sergilendiği tapınak. Bu tapınakta 5.5 ton ağırlığındaki (4.5 ton olduğunu söyleyenler de var) Altın Buda heykeli var. Altın Buda heykelinin önünde oturmuş dua eden budistleri ve Buda’ya adandığı için önüne bırakılan yiyecek, içecek ve çiçekler ilginç bir görüntü.
Wat Pho: Bangkok’un en eski tapınağı. Buradaki 46 metre uzunluk ve 15 metre yüksekliğindeki Yatan Buda heykeli dünyaca meşhur. Gerçekten de muazzam bir büyüklüğe sahip. Ayrıca altında eski kralın küllerinin bulunduğu Oturan Buda heykelini de burada görebilirsiniz.
Wat Phra Kaew tapınağı ve Grand Palace da Bangkok’ta görülmesi gereken yerler arasında. Bu tapınağın girişi ücretli ve 15:30’a kadar açıkmış. Tapınakta Tayland Krallığı’nın en kutsal simgesi olan Zümrüt Buda heykeli yer alıyor. Grand Palace da kraliyet sarayı olduğu için görülebilir.
Mimarisiyle ünlü Wat Arun (Şafak Tapınağı)’u da gitmeye vaktiniz olmasa bile uzaktan görün (Bangkok kanal turu sırasında görebilirsiniz). Minik minik porselenlerle dekore edilmiş bu zarif tapınak oldukça ünlü.
Çok tapınak saydım, neyse ki birbirlerine yakınlar. Az vakti olup yine de hepsini görmek isteyenler için bir günlük rota önerisi:
Sabah 8:30 gibi oldukça erken bir saatte, nehirden giden Express Boat ile mavi bayraklı turist hattı botuna bilet alın. Aktarmalar ücretsiz olduğu için istediğiniz gibi inip binebilirsiniz. Tha Chang durağında inerek Wat Phra Kaew ve Büyük Saray Kompleksi’ni (Grand Palace) görün ve oradan tekrar mavi bota binerek bir durak gidip Tha Tien durağında inin, Wat Pho tapınağını gezin. Wat Arun’u karşıdan izleyin (nehrin diğer tarafında kalıyor 🙁 ). Yine mavi bota binip Rachawong iskelesine yakın bir yerde inerek Wat Traimit’e gidin. Muhtemelen akşamı ettiniz tapınaklar kapandı. Wat Traimit’in çok yakınında Çin Mahallesi var, gelmişken orada da biraz gezinin.
Peki tapınaklar dışında Bangkok’ta nereleri gezmeli? Mutlaka yapılması gereken iki şey daha var; Yüzen Çarşı gezisi ve Bangkok nehrinde kanal turu.
Damnoen Saduak Floating Market (Yüzen Çarşı): Yüzen Çarşı Bangkok’ta değil, Ratchaburi şehrinde aslında. Ama birçok filmin çekildiği ve belgesellere konu olmuş bir bölge olduğu için Bangkok gezisi sırasındaki en önemli turistik destinasyonlardan biri sayılıyor.
Bu pazarın öğlen kapandığını unutmayın ve sabah erkenden (7 gibi) yola koyulun. Ben önce otobüsle kara yolu ve sonrasında 20 dakika kadar tekneyle gidip Yüzen Çarşı’ya vardım, toplamda 2 saat kadar sürdü. Tekne kısmını çok sevdim; hem Tay stili ince uzun James Bond teknelere binmek gerçekten Uzakdoğu’da olduğumu hissettirdi hem de adam özellikle gaza bastığında roller coaster’a binmiş gibi eğlenceli oldu. ‘Sırf bir pazar yeri görmek için sabahın köründe kalkıp 2 saat yolu neden gideyim?’ şeklinde bir üşenme gelecektir, sakın aldanmayın. Damnoen Saduak’a gidilecek 🙂 Gitmişken meşhur teknelerden taze meyveler alabilir ve iç kısımdaki pazarda her aradığınızı bulabilirsiniz.
Şimdi gelelim kanal turuna. Bangkok için “Uzakdoğu’nun Venedik’i” dendiğini biliyor muydunuz? Hal böyle olunca nehrin ortasından geçen Chao Phraya Nehri üzerinde bir kanal turu, Bangkok’ta yapılması gerekenler arasında yerini alıyor. Chao Phraya Nehri şehir kanalizasyonuna yakın olduğu halde en ufak bir koku, pislik veya sineklenme yok. Hatta içinde kedi balığı başta olmak üzere birçok balık yaşıyormuş. Bravo Bangkoklulara 🙂
Chao Phraya Nehri’nde çok sayıda balık yaşadığını söyledim. Nehirde balık avlamak da serbest; bir istisna dışında: Tapınak önleri. Evet, tapınakların önünde avlanmak yasak. O yüzden kanal turu sırasında bir tapınağın önünden geçiyorsanız suya bakın, kedi balıklarını görecekseniz. Akıllı balıklar bu bölgede kimsenin kendilerine dokunmayacağını anlamış olmalılar ki tapınak önlerine kümelenmişler. Ekmek atıp balıkları besleyebilirsiniz.
Kanal turu sırasında kazıklar üzerine oturtulmuş derme çatma evleri ve önlerinde oturup hellooo diye size el sallayan çocukları görünce hallerine üzülmeyin, o şekilde yaşamayı kendileri tercih ediyorlar. Çünkü nehre bakan bir evde oturmak Bangkok’ta zenginlik göstergesiymiş. O yüzden hem zenginler hem de zamanında bir şekilde oradan ev sahibi olmuş kimi fakir aileler yan yana ama birbirinden çok farklı görünümlü evlerde Chao Phraya Nehri kıyısında birlikte yaşıyorlar, zaten Bangkok’un “çarpıklıklar başkenti” olarak bilinmesinin sebebi de bu birbiri içine geçmiş zengin ve fakir hayatları.
Fakir aileler, sırf nehre yakın konumlarını kaybetmemek için evlerini yüksek fiyata da olsa satmıyorlarmış. Hem de su ile evlerin tabanı arasındaki rüzgar akımından dolayı bunaltıcı havalarda bile bu evler serin oluyormuş.
Bangkok gezilecek yerler listesine alışveriş için uğrayacağınız Patpong gece pazarı, Chatuchak hafta sonu pazarı ve alışveriş merkezleri eklenebilir. Bangkok Gezi Rehberi yazımın alışveriş bölümünden detaylarını inceleyebilirsiniz.
En ucuz Bangkok uçak biletleri için tüm havayollarını ”Biletbayi.com” ile karşılaştırın, en uygun fiyatlarla Bangkok ucuz uçak bileti satın alın.
Yazımı beğendiyseniz, yeni yazılar ile gezi tavsiyelerimden haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’i sosyal medyada takip etmeyi unutmayın!
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
Alpaslan ÇOBAN
16 Nisan 2016, 10:55Merhaba, yüzen çarşıya turla mı gittiniz, yoksa kendi imkanlarınızla mı gittiniz? Bir de Pattaya’da da bir yüzen çarşı olduğundan bahsetmiştiniz, Bangkok’ta zamanım biraz az da, bunun yerine ona gitsem olur mu 🙂
Paylaşım için teşekkürler 🙂
Fatma Olcucu
16 Nisan 2016, 23:00Pattaya’dakine gidebilirsiniz bence, Bangkok’taki çünkü yazıda bahsettiğim üzere aslında Bangkok’ta değil ve çevredeki bir şehirde. Ulaşım için kaldığınız yere sorarsanız yardımcı olacaklardır, ön bilgi edinip satıcıların veya şoförlerin yanına öyle giderseniz fiyat konusunda aldatılma riskiniz azalır.
ALPASLAN ÇOBAN
21 Nisan 2016, 07:37Çok teşekkür ederim 🙂
Ümit
27 Haziran 2016, 15:16Arkadaşlar tayland ilk baştan bankok heykelleri timsah show büyük saray sukumvit sol konvoy ardından pattayaya hayvanat bahçesi kaplan tapinagi pattayanin yuksek tepesi walking street en son phuket gidin en güzel yerler phukettedir şimdi hersey pahali orta normal otel 50 tl günlük şehirler arasi seyahatte otobüslerle gidin 50 t lye bankok phuket otobüsleri var uçak pahali tavsiye etmem patong beach phuketin en güzel yeridir gece hayatı süper kolunuzdan tutanların yanına gitmeyin para tuzağı pinpong şovlara gitmeyin asla biraya hap atıp fazla hesap geçirirler banada yaptılar ama benim 6 tane tay arkadaşım oldun dan hesap ödemeden çıktık insanlar güler yüzlü pazarlık atın ama fazla zorlamayın 1 ay vize yok fazla kalmak isteyen havalimanında vize veriyorlar 2000 baht karşılığı gondomsuz hiç bir kadinla ilişkiye gitmeyin sivri sinek ilacı alın gelirken tifo ve hepatit b a aşısı olmanızı öneriyorum çok sicak bir ülke ocak şubat ayı sadece derin 20 derece diğer aylar 50 dereceye kadar çıkıyor sıcaklık ben %85 buluyor.artı ülkede sahte fildişi sahtetaş satıyorlar almayın bence kehribar satanlar var kehribardan anlamayan almasın sahteside var orada tatil için uçak bileti hariç 10 milyar çok iyi yeterli 1 ay yemek konusunda mekdanis ve marketen hamburger balık cipsi peynir bence marketen yayın hem ucuz hemde damak tazımıza uygun kimseye güvenmeyin asla her ay festival oluyor eğlenmek isteyenlere birebir 1 lira 12.30 baht yasa 13 baht yapıyor umarım bu bilgi yeter hepinize tesekurler turkiye
Rasim
28 Ocak 2019, 15:59Bangkok harika bir kent ama keşmekeşi sıkıntı 🙂