
Türkiye’de yaz tatili denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri olan Çeşme, hem hareketli hem sakin tatil geçirmek isteyen ziyaretçileri mutlu edebilecek plajlara ve mekanlara sahip. Çeşme gezi rehberi yazısında Çeşme neresi, nasıl gidilir, ne yapılır, nerede denize girilir ve nerede kalınır gibi Çeşme tatilinizi kolaylaştıracak konularda bilgiler vereceğim.
Çeşme Nerede?
Çeşme, İzmir’in batıda yer alan bir ilçesi. İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan en kısa otoyolları kullanıldığında 85 km mesafede bulunuyor.
Çeşme’ye Nasıl Gidilir?
İzmir’den Çeşme’ye araba ile ulaşım yaklaşık 35-40 dakika sürüyor.
Çeşme’ye toplu taşıma kullanarak gelmek isterseniz ise; 15-20 dakikada bir Üçyol’dan Çeşme-Alaçatı otobüsleri geçiyor. Bilet ücreti 30 TL.
Çeşme’de Nerede Denize Girilir?
Altınkum: İsminden anlayabileceğiniz gibi altın kumlarıyla burası benim Çeşme’deki favori yerim. Suyu soğuk ama temiz ve güzel, plajı sakin. İster halk plajını isterseniz yanındaki beach club’ı tercih edebilirsiniz.
Fly-Inn Beach Club: Altınkum’daki beach club’ın giriş ücreti 70 TL. Otopark ücretsiz. Eğlenceli, güzel vakit geçirebilirsiniz.
Kleopatra Koyu: Sakin koyları tercih edenler mutlaka listesine eklesin.
Sakızlı Koy: Dalyan köy sınırları içerisinde bulunan, Çeşme’ye 4 km uzaklığındaki bu koy, berrak ve sakin deniz arayışındaysanız sizin de tercihiniz olmalı. Özel aracınız yoksa Çeşme’den kalkan minibüslerle koya ulaşabilirsiniz.
Ilıca Plajı: Yine halk plajı olan, kalabalık olması nedeniyle tercih etmediğim uzaktan görmekle yetindiğim bu plaja da gidebilirsiniz. Çeşme Ilıca plajı giriş ücreti yok, o yüzden yüksek sezonda giderseniz benim gibi aşırı bir kalabalıkla karşılaşmanız mümkün.
Aya Yorgi Koyu: Çeşme’nin en popüler plajı olan Aya Yorgi’de yan yana beach club’lar bulunuyor. Gündüzleri plaj, akşamları gece kulübü olan bu beach club’larda Çeşme ile ‘özdeşleşmiş’ makyajlı tasarım bikiniler giyen süslü hanımlara ve maddi durumu iyi olan partnerlerine rastlayabilirsiniz 🙂 En ünlü mekanlar olan Paparazzi ve Sole-Mare ile başlayabilirsiniz, plaj girişi 100 TL. Ama giriş ücretinin yarısını içeride yiyip içtiğinize kullanabiliyorsunuz. Otoparkın 30 TL olması ise arabayla gelenler için biraz tatsız.
Çeşme’de Gezilecek Yerler
Yalnızca deniz güneş keyfi yapmak elbette bir seçenek, ama Çeşme’ye gelmişken biraz etrafı da keşfedeyim derseniz gezilip görülecek yerler bulunuyor.
Çeşme Kalesi ve Müzesi: 500 yılı aşkın tarihine meydan okuyan sağlamlığı, mimari yapısı ve medeniyetlerin izlerini taşıyan müzesi ile Çeşme’nin mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri. Giriş ücreti 8 TL, Müzekart sahiplerine ücretsiz.
Eşek Adası (Karaada): Çeşme’den kalkan ve günün büyük bölümünü bu koyda geçiren teknelerle Eşek Adası’na gidebilirsiniz. Ücretler tur şirketine bağlı olarak 50 TL’den başlıyor, öğle yemeği genelde dahil oluyor.
Ildır Köyü: Çeşme’nin gizli cennetlerinden olan Ildır’a zamanınız varsa gitmenizi tavsiye ederim. Özellikle tarih sevenler için antik tiyatrosunu ve Athena Tapınağı’nı görmek için tepeye tırmanmalısınız. Harika manzarasıyla buraya çıkmak için tercihiniz bence gün batımı olmalı.
Denize girebilecek bir plajı olmayan Ildır Köyü’nde kahvaltı yerleri, çay bahçeleri, restaurantlar mevcut. Köylülerin kurduğu tezgahtan doğal ürünler alıp köye veda edebilirsiniz 🙂
Çeşme’de Nerede Ne Yenir?
Dost Pide: Çeşme’nin en eski pidecisi olan mekanda binbir çeşit pidelere ek olarak beyti ve döner de çok öneriliyor.
Kumrucu Erol ve Kumrucu Şevki: Bol malzemeli, leziz kumrular yiyip tam bir İzmirli gibi hissetmek için bu iki mekandan birini tercih edebilirsiniz.
Ayrıca kahvaltılarda bol bol ‘gevrek’ ve boyoz yemeyi, canınız tatlı çektiğinde lokmaları afiyetle mideye indirmeyi ihmal etmeyin 🙂
Çeşme’de Nerede Kalınır?
Ucuz otel tavsiyesi isterseniz Günizi Beach‘i tavsiye ederim. Bungalow tarzı evleri mevcut, kendine ait özel plajı var. Oda fiyatı gecelik 85 TL, kahvaltı dahil değil. Kahvaltı isterseniz 25 TL ekleniyor.
Merkezde olmak için Çeşme Marina ve Çeşme feribot iskelesi yakınındaki otel seçenekleri daha uygun olabilir. Örneğin Çeşme’den Sakız adasına feribotla geçmek istiyorsanız feribot iskelesine yakın bir otel işinizi kolaylaştıracaktır.
Yazı ve fotoğraflar: Helin Gözde Yılmaz, Instagram: helincegozdeyerler
Düzenleme: Fatma Ölçücü
Sizin de Türkiye’de gezip gördüğünüz yerlerle ilgili gezi yazılarınız Türkiye’nin en çok okunan seyahat bloglarından Hayat ve Seyahat’te yer alsın isterseniz gezi yazınızı ve ilgili fotoğrafları hayatveseyahat@gmail.com adresine göndermeniz yeterli.
Çeşme gezi rehberi yazısını faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılardan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Twitter: hayatveseyahat
0 Yorum