Sualtı sporları güvenliğin ve konforun ilk sırada geldiği alanlardan biri olarak bilinir. Ekipman desteğinin önemli olduğu branşların başında gelen sualtı sporlarına başlamadan önce, tecrübe kadar doğru tercihlerde bulunmak da çok önemlidir. Dalış yapılan bölgeye göre değişiklik gösteren ekipman tercihleri, temel düzeyden profesyonel noktalara kadar her dalışçının bilmesi gereken ayrıntılara sahip. Sağlıklı ve doğru bir dalış deneyimi için kendinize ve daldığınız suya uygun ürünler ile; hobilerinizi spora, deneyiminizi de unutulmaz bir hatıraya çevirebilirsiniz.
Olmazsa Olmaz Temel Ekipmanlar
Sualtına inmeden önce her dalışçının dolabında bulunması gereken temel ekipmanların başında şnorkel, palet, deniz gözlüğü ve dalış maskesi yer almaktadır. Suya girmeden önce mutlaka satın almanız gereken bu ürünler için geniş bir fiyat skalası ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle deniz gözlüğü fiyatları noktasında araştırma yapmakta fayda var. Zira marka ve kalite farkları geniş bir fiyat listesini önünüze getirebilir.
Temel dalış deneyimleriniz için kullanabileceğiniz şnorkeller ile fazla derine inmek mümkün olmayabilir. Bu nedenle giriş ekipmanı olarak ifade edilen şnorkeller, profesyonel nefes ekipmanlarına göre çok daha ulaşılır seviyelerdedir. Dalış deneyiminizi çok daha derinlere taşımak istiyorsanız dalış regülatörüne sahip olmalısınız. Özellikle uzun dalışlardaki en önemli ekipmanlarınızdan biri olan dalış regülatörlerinde de güvenlik ilk planda olmalı ve ürünün bakımları sık sık yapılmalıdır.
Temel dalış ekipmanları ile ön yüzme yaparak alışma sürecini tamamladıktan sonra su altına inmek, çok daha sağlıklı bir dalış sürecini beraberinde getirecektir. Giriş seviyesi bir dalış sporcusu iseniz yüksek maliyetli bir ekipman listesi hazırlamak doğru bir tercih olmayabilir. Elbetteki sualtı sporları gibi hata kabul etmeyen branşlar için kaliteli ürünleri tercih etmek gerektiğini de unutmamak gerekiyor.
Konforlu ve Profesyonel Bir Sualtı Deneyimi için Bilinmesi Gerekenler
Sualtı deneyiminizi ileri seviyeye taşımak eğitimle olduğu kadar ekipmanla da desteklenmesi gereken bir süreç. Temel düzey sonrası belirli eğitim ve ekipmanlarla sualtına dalmak hem sizi daha profesyonel bir deneyime taşıyacak hem de söz konusu spordan aldığınız zevki tırmandıracaktır. Bu düzeyde bulundurulması gereken ekipmanların başında dalış elbisesi gelmektedir. Sualtı ekipmanlarındaki ilk kurallardan birinin rahatlık olduğu unutulmamalıdır. Bu noktada da dalış elbisesi tercihinde rahatlık kadar kalite de çok önemlidir.
Suyun altında geçirilen sürenin artması ve dalış mesafelerinin profesyonel seviyelere taşınması ile gerekli olan ekipmanlardan biri de denge yeleği ve soluma cihazıdır. Özellikle soluma cihazı, basıncın yükseldiği seviyelerde nefes dengenizi korumak adına ciddi bir önem taşımaktadır. Denge yeleği ile de su altında rahat hareket etmeniz sağlanırken su üstüne çıktığınızda da rahatça batmadan kalmanız sağlanır.
Dalış noktasında hem bedeninizi korumak hem de sualtı dalış kalitenizi arttırmak için gerekli ekipmanlardan biri de deniz ayakkabısı ve dalış eldivenidir. Özellikle derine yapılan dalışlarda çok daha fazla katkı sağlayan söz konusu ekipmanlar ile dalış konforunuzu artırabilirsiniz. Özellikle derin dalışlarda önemli bir yer tutan deniz ayakkabıları, hem yüzme sürecinizi kolaylaştırır hem de denizde yaşanabilecek olası kazaların önüne geçer.
Dalış Deneyiminizi İleriye Taşıyacak Ekipmanlar
Güvenlik ve konforun yanı sıra, dalış deneyiminizi geliştirecek ekipmanları da unutmamak gerekir. Dalış bıçağı gibi ek aksesuarlar, suyun altında fazlasıyla işinize yarayacaktır. Deniz bıçağı ihtiyacını, karşılaşabileceğiniz tehlikelere karşı bir savunma olarak düşünmektense, batık bir enkazı keşfetmekte veya kesmeniz gereken bir ağ için kullanabilirsiniz.
Dalış deneyiminize katkı sunacak bir diğer aksesuar ise dalış bilgisayarıdır. Su Geçirmez Bilgi olarak da bilinen ürünler ile dalış sırasında derinlik ve su sıcaklığı gibi bilgilere anlık olarak erişebilirsiniz. Güvenli bir dalış için en büyük destekçilerinizden olan dalış bilgisayarları ile dalışlarınızı kayıt altına alarak gelişim süreçlerinizi de takip edebilirsiniz.
0 Yorum