
Yer altı suları, doğal güzellikleri, uçsuz bucaksız kırsalları ve kuzey ışıklarını izleme şansı sunması gibi birçok haklı sebepten ötürü İzlanda, hemen her gezginin keşfetmek istediği yerler listesinde üst sıralarda yer alır. Keşif hayallerini ertelemenin başlıca nedeni ise Kuzey Avrupa ülkeleri için ortak sorunumuz olan pahalılık.. O yüzden bu yazımda size İzlanda’da otel fiyatları, araç kiralama ücretleri, Blue Lagoon giriş bileti, yeme içme fiyatları gibi gezi boyunca olan tüm masrafları anlatıp İzlanda tatil fiyatları hakkında bilgi vermeye çalışacağım. Böylece İzlanda pahalı mı ve sizin bütçenize uyar mı konusunda tatil planlarınızı şekillendirebileceksiniz.
Yazı boyunca örnek olması açısından eşimle benim İzlanda’daki 8 günümüzde yaptığımız harcamaları kategorilere ayırarak anlatacağım. Yazının sonunda tüm harcamalarımızı özetleyen ve toplam maliyetin nasıl ortaya çıktığını gösteren bir grafik de bulacaksınız.
İzlanda parası olarak Icelandic krona (İzlanda kronu) kullanıldığı halde her yerde kredi kartı geçtiği için biz para çevirmesi hiç yapmadık. Yapacaksanız Euro veya Dolar ile gitmenizi tavsiye ederim, Türk lirası kabul eden döviz bürosu bulmanız zor olabilir. Bizim gibi kredi kartıyla harcama yapmanız durumunda ise Türkiye’deyken kredi kartınıza dolar ekstresi tanımlatırsanız iyi olur, böylece tüm harcamalarınız dolar üzerinden ücretlendirilir (hatta bu işlem ücretsiz ise eliniz değmişken Euro ekstresi de tanımlatın). Aksi takdirde fiyatlar bankanızın düşük kurları ile TL’ye çevrildiğinde zararlı çıkabilirsiniz.
Bizim kredi kartlarımızın hem dolar hem euro ekstresi bulunduğundan, satın aldığımız yere bağlı olarak yaptığımız bazı harcamalar dolar, bazıları euro kuruna çevrildi. Ben bu yazıda hepsini euro üzerinden anlatmayı tercih ettim, dolar da verilebilirdi.
1 izlanda kronası kaç tl (veya dolar/euro) olarak baktığımızda karşımıza çok küçük rakamlar çıkabiliyor, o yüzden 1000 krona üzerinden gidelim. 2022 yılı Aralık ayı itibarıyla 1000 ISK = 132 TRY = 8 USD = 7 EUR gibi yuvarlak hesap yapılabilir, güncel oranları görmek için tıklayın.
Dediğim gibi daha aşina olduğumuz bir kur olduğu için bu yazıda neredeyse her şey Euro olarak geçecek. Harcamalar aksini belirtmediğim sürece iki kişiliktir ve 2018 Aralık ayına aittir (fakat Avrupa’da fiyatlar Türkiye’deki gibi çok değişken olmadığından ileriki yıllar için de fikir verecektir).
İZLANDA UÇAK BİLETİ FİYATLARI
İzlanda nerede diye baktığımızda ülkemize bir hayli uzak olduğunu görüyoruz. Ve ne yazık ki Türkiye’den İzlanda’ya direkt uçuş olmaması da İzlanda’ya nasıl gidilir konusunda biraz kafa yormayı gerektirebiliyor. Hem aktarma süresi uzun olmayan hem de fiyatı uygun olan uçuşları bulmak için farklı kombinasyonlar denemenizi öneririm.
İzlanda’nın başkenti Reykjavik’e yapılan uçuşlar için Reykjavik Havaalanı’na (Keflavik International Airport – havalimanı kodu KEF) varmak gerekiyor. Genelde domestic uçuşlar için kullanılan Reykjavik Airport (havalimanı kodu RKV) de bulunuyor ama orayla işinizin olması ihtimali az, o yüzden karıştırıp haritada onu işaretleyerek yanlış plan yapmayın.
Biz Münih çıkışlı olarak kişi başı 267 Euro’ya direkt uçuş aldık, Türkiye çıkışlı uçuşların fiyatları biraz daha yüksek olabilir, ama kampanya dönemlerini takip ederek ucuz uçak bileti bulabilirsiniz.
İZLANDA OTEL FİYATLARI
İzlanda gezileri her zaman başkent Reykjavik’ten başladığı halde, tatile kaç gün ayırdığınıza bağlı olarak devamında iki farklı yöntem izlenebilir. Birincisi; 3 – 4 gün vaktiniz olduğu için Reykjavik’te konaklamak ve çevresindeki yerlere git – gel şeklinde günlük geziler yapmak. Bu seçenekte genelde Reykjavik’e yakın olan Blue Lagoon ve Golden Circle denilen Güney İzlanda’daki yerler görülüyor, “bir bakıp çıkıcam” gezisi diyebiliriz 🙂
İkincisi ise en az 7 – 8 gün vaktiniz olduğu durumda yapabileceğiniz daha kapsamlı bir plan olarak tüm İzlanda’nın çevresini dönmek. Bu seçenekte yuvarlak olan İzlanda adasında hep ileri doğru gittiğiniz ve sonunda başladığınız Reykjavik’e döndüğünüz için neredeyse her gün farklı bir otelde kalıyorsunuz. Biz 8 gece süremiz olduğu için böyle yaptık ve toplamda 8 gecelik konaklama için 751 Euro ödemişiz.

İzlanda’nın çevresini tam tur döndüğümüz gezimizde 8 gece konakladık. Okların kesildiği yerler konaklama bölgeleri, otel linkleri yazıda.
Kaldığımız otellerin nerede olduğu, kaç gece kaldığımız, otel ismi, özelliği ve çift kişilik odaya ödediğimiz toplam fiyatlar sırasıyla aşağıdaki gibi oldu. Noel tatilinde gittiğimiz için fiyatlar kışın tatil olmayan zamanda giden birinin ödeyeceği fiyatlardan yüksek olabilir, yazın ise yüksek sezon olduğundan daha yüksek fiyat bile çıkabilir. İyi puan alan uygun fiyatlı otelleri seçmeye çalıştık, İzlanda artık ne kadar ucuz olabilirse..
Otellerin ismine tıklayarak booking.com sayfalarına yönlenebilir, fiyatlarını ve müşteri değerlendirmelerini okuyarak rezervasyon yapabilirsiniz.
Reykjavik (3 gece): Stay Apartments Bolholt – mutfaklı stüdyo daire, 298 Euro
Vik (1 gece): Icelandair Hotel Vik – otel, 165 Euro. Burası maalesef üzdü ama tam Noel akşamı olduğundan fiyatlar tavan yapmıştı 🙁
Egilsstadir (1 gece): Lyngas Guesthouse – ortak mutfaklı ve banyolu misafirhane, 58.5 Euro
Akureyri (1 gece): Saeluhus Apartments & Houses – mutfaklı stüdyo daire, 76.5 Euro
Hvammstangi (1 gece): Hvammstangi Cottages – mutfaklı kır evi, 97 Euro
Reykjavik (1 gece): Guesthouse Alfar – ortak mutfaklı ve banyolu misafirhane, 56 Euro.
Gördüğünüz gibi son gece İzlanda’nın çevresindeki dairemizi tamamlayıp başladığımız şehirde konaklamışız, çünkü ertesi sabah erken dönüş uçuşumuz vardı. Ama havaalanına yakın olması için ilk otelimizden farklı bir yer tercih ettik.
İzlanda’da cottage denilen kır evleri yaygın bir konsept olduğu için bizim gibi en az bir gecenizde cottage konaklaması yapmanızı tavsiye ederim. Bizim yapmadığımız bir diğer popüler seçim ise açık hava spa küvetli ve jakuzili konaklama seçenekleri. Biz Blue Lagoon’e zaten gidip benzer bir şey deneyimlediğimiz için tekrar havuzlu küvetli bir yerde kalmaya uğraşmadık ama ilgilenenler öyle seçenekleri değerlendirebilir. Yukarıdaki otellerin linki açıldıktan sonra harita üzerinde yakın olan spa havuzlu otellere bakarsınız.
İZLANDA ARAÇ KİRALAMA FİYATLARI
Bu kısımda hem İzlanda’da araç kiralama fiyatlarından hem de araç kiralamanın kaçınılmaz ikinci maliyet kalemi benzin fiyatlarından bahsedeceğim, hatta otopark konusuna bile değineceğim 🙂
Öncelikle bizim gibi kışın gidecekseniz 4×4 tipi araçları tercih etmenizi tavsiye ettiğimi söyleyeyim. Çünkü normal araçlarla yalnızca asfalt yollara girebiliyorsunuz, oysaki gezilecek yerlerin bir kısmına gitmek için off-road denilen patika ve engebeli yollardan geçmeniz gerekiyor. Yazın belki fark etmiyordur ama kış koşullarında 4×4 araç olmazsa çok zorlanırsınız.
Araç kiralamadan gezmek ise pek mümkün değil, anca küçük tur olarak bahsettiğim Golden Circle rotasını yapıyorsanız oraları gezdiren bir tur almanızla mümkün olabilir. İzlanda’da toplu taşıma kullanarak gezen hiç duymadım.
Biz 8 günlük kiraladığımız 4×4 dizel araca 271 Euro ödedik. İnternetten yapılan kiralama işlemlerinde ödeme için kullandığınız kredi kartınızın aracı alırken yanınızda olması gerektiğini ve kartınızda en az 300 Euro karşılığı boş limit bulundurmayı unutmayın. Araç kiralama şirketi bu 300 Euro civarındaki limitinizi iki hafta kadar süreyle bloke edecek ve araçta bir sorun olmadığına karar verdiğinde geri bırakacak, kartınıza önden ödeme yaparak limitini açabilirsiniz. Araç kiralama rezervasyonu için farklı şirketlerden en iyi teklifleri bir arada gösteren Discover Cars şirketini kullanabilirsiniz, sitesi için tıklayın. Teslim alma noktasına Reykjavik Havalimanı yazın.
Tüm İzlanda’nın çevresini dolaşıp 2500 km civarı yol yaptığımız benzin ücreti 255 Euro tuttu. İlk gün geç vardığımız ve son gün erken ayrıldığımızı düşünürsek 8 günü full kullanmamışız diye düşünebiliriz, demek ki günlük ortalama benzin ücreti 35 – 40 Euro civarındaymış.
Benzincideki makinelere bizim gibi kredi kartınızla ödeme yaparsanız (genelde başka seçenek olmuyor) önce kartınızdan çok yüksek bir tutar için provizyon alınıyor ve bir iki gün onu öyle görüyorsunuz, sonra normal tutarına dönüyor. Yani kredi kartınızda benzincide yapılmış yüksek bir tutar görürseniz ilk birkaç gün paniklemeyin 🙂 Makinelere kartınızı taktıktan sonra ne kadarlık benzin almak istediğinizi soran bir ekran geliyor, tutar girmek yerine “full yap” seçeneğiyle ilerlemenizi tavsiye ederim. Yoksa full için gerekenden fazla bir tutar girerseniz üstünü alamadığınız için fazla paranız gitmiş oluyor.
İzlanda’da araç kullanırken hız sınırları konusunda ekstra dikkatli olmalısınız, çünkü insan “Amaan bomboş yol” diye tabiri caizse ‘yardırmak’ istiyor, yani hızlı gitmemde sakınca yok diye düşünüp sonra yüksek cezalar ödemek durumunda kalabilirsiniz. Bir de tabelalar pek optimal yerleştirilmemiş, mesela 70 ile giderken birden 50 tabelası görüyorsunuz ve tabelanın hemen arkasında radar oluyor, yani siz henüz 50’ye düşemeden radara girebiliyorsunuz, aman dikkat.
Aracın kendisi ve benzininden sonra son masrafı da otopark ücreti. Biz yukarıda isimlerini ve linklerini verdiğim kaldığımız yerleri ücretsiz otoparklı seçerek burada ucuz kurtulmuş olduk, toplam 8 Euro ödemişiz. Bir kez Reykjavik şehir merkezini gezerken kapalı otoparka girdik ve iki saat için 320 ISK ödedik.
Diğerinde ise garip bir sistem gördük; Svartifoss isimli şelaleye gitmek için park ettiğimizde “Lütfen park ücretini ödeyin” gibi uyarılar vardı. Park ücretinin genelde bariyerden geçip bilet alındığı durumlarda ödenmesine alışık olduğumuz için garip geldi. Meğer belirli noktalardan geçerken araç plakasının fotoğrafını çekip sonra ödemezseniz ceza gönderiyorlarmış. İzlandalılar yapmaz diye düşünsek de forumlardan okuduk ve insanların ödeyin dediklerini görünce biz de 750 ISK ücreti oradaki makinelere ödedik. Başka gezilecek yerlerin bazılarında da benzer sistem varmış, artık öder misiniz yoksa risk mi almak istersiniz size kalmış.
İZLANDA BLUE LAGOON GİRİŞ ÜCRETİ
İzlanda hakkında gezi yazıları okumaya başladıysanız pahalı ve kalabalık olduğu için Blue Lagoon’ü yerin dibine sokan, kendi de turist olarak ülkeye geldiği halde “Orası çok turistik yeaa” diye yakınan gezginler olduğunu görebilirsiniz. Genelde size adı sanı duyulmamış ucuz veya ücretsiz başka lagünler önereceklerdir.
Açıkçası benim için Blue Lagoon, İzlanda tatili ile özdeşleşmiş bir yerdi ve gezim sırasında mutlaka deneyimlemek istiyordum, o yüzden başka bir lagüne gitmeyi düşünmedim. Eğer siz de benimle benzer fikirlere sahipseniz İzlanda geziniz kesinleştiği anda yapmanız gereken ilk şey Blue Lagoon biletinizi resmi web sitesinden satın almak olmalı, aksi takdirde en ucuz fiyatlı biletler tükenebiliyor. Blue Lagoon’ün konumu Reykjavik’e yakın olduğu için İzlanda’ya vardıktan sonraki ilk tam gününüz için biletleri alabilirsiniz, biz öyle yapmıştık.
Blue Lagoon bilet fiyatı dönemsel olarak değişebiliyor, benim gittiğim Noel döneminde en ucuz bilet tipi olan Comfort ticket kişi başı 71 Euro’ydu. Bilet ücretine havlu, duş, bir adet içecek ve silica maskesi dahildi, dahil olmayan parmak arası terlikleri ise biz yanımıza almıştık ama soyunma odasından suya hemen girilebildiği (yürüme mesafesi olmadığı) için şart değil. Yani bu bilet gayet yeterli oluyor, elbette daha çok keyif yapmak isterseniz yüksek fiyatlı bilet kategorilerinde sağlanan ek hizmetleri inceleyebilirsiniz.
Sonuçta Blue Lagoon için iki kişi 142 Euro ödedik. Çok daha ucuz ve güzel olan keşfedilmemiş lagünler vardır ama benim için Blue Lagoon yeterince güzeldi ve bu paraya kesinlikle değdi.
İZLANDA YEME İÇME FİYATLARI
Ucuz İzlanda gezisi yapmak istiyorsanız masrafları kısabileceğiniz en temel konu yeme içme oluyor. Çünkü İzlanda’da dışarıda yemek yemek çok pahalı ve İzlanda mutfağı herhangi özel bir lezzet de sunmadığı için dışarıda yemek yemediğiniz zaman bir şey kaybetmiş olmuyorsunuz.
Otelleri anlattığım kısımda mutfak olup olmamasını özellikle belirtmemden anlamışsınızdır, biz yemeklerimizi genelde kendimiz pişirmeye çalıştık. Gün içinde gezerken de sabah hazırladığımız sandviçler ve yanımıza aldığımız atıştırmalıklarla idare ettik. O yüzden İzlanda’ya doğru yola çıkarken yanımıza makarna, makarna sosu, protein barı, kuruyemiş, hazır çorba ve boş su şişesi aldık. Ona rağmen 118 Euro yeme içme masrafımız olmuş ki İzlanda koşullarında 8 gün için uygun bir ücret. Hemen bir parantez açayım; boş su şişesini havaalanında güvenlikten geçirebiliyorsunuz, içinde su varsa alıyorlar. Biz de gezilerde şişeyi boş götürerek İzlanda gibi musluk suyu içilebilen yerlerde gezi boyunca dolduruyor ve suya para vermiyoruz.
Bir kez Reykjavik’te KFC fast food restoranına gittik ve iki menü için 3200 ISK ödedik. İzlanda’da McDonalds olmadığı için ilk bulabildiğimiz zincir fast food restoranı KFC oldu. İzlanda’da McDonalds neden yok derseniz, 2009 yılında kriz olunca maliyetler arttı diye İzlanda pazarından çekilmişler.
Vik’te kaldığımız otelin mutfağı yoktu hemen karşısındaki restoranda iki tane fish&chips menü artı kola 4530 ISK tuttu. Son günümüzde de büyük pizza alıp bölüştük, yanındaki kolayla birlikte 3249 ISK ödemişiz.
Yani bizim ödediklerimize bakarak, dışarıda en ucuz yemek yiyebileceğiniz yerleri seçtiğiniz durumda bile iki kişi 25 – 30 Euro’dan aşağı çıkamayacağınızı söyleyebilirim. Şöyle düzgün bir yemek olsun, yanında da içkimizi içelim derseniz kesenin ağzını iyice açmanız gerekecek.
Üç kez dışarıda yemek yemenin yanında marketlerden ekmek, peynir, kek, meyve suyu, yoğurt gibi yanımızda getiremediğimiz (veya getirebildiğimiz kadarı biten) şeylerden aldık, onlara da 8 günde 34 Euro civarı ödemişiz.
İZLANDA ALIŞVERİŞ FİYATLARI
İzlanda’dan ne alınır sorusunun benim için belirgin bir cevabı yoktu, o yüzden alışveriş için para harcamamayı tercih ettim. Mutlaka almak isteyenler İzlanda bayraklı atkı, bere, çorap gibi kışlık giyim alabilirler belki.
Reykjavik’te Icemart diye bir hediyelik eşya zinciri var, yolunuzun üstünde olan şubelerini inceleyebilirsiniz. Onun dışında gezilecek yerlerde ve hem benzin, hem alışveriş hem de tuvalet molası için duracağınız benzincilerde hediyelik eşyalar satılıyor. Biz üç kartpostal bir magnet alıp toplam 9 Euro harcamışız, fazlasına gerek görmedik 🙂
Sonuçta İzlanda gibi pahalı bir ülkeyi en ucuz haliyle gezebilmenin yolu uçak bileti kampanyalarını takip etmekten, otelleri ve gidecekseniz Blue Lagoon biletini olabildiğince erken almaktan, “Her gün makarna mı yenir yaa” diye söylenmeden kendi hazırlayacağınız pratik yemekleri yemekten ve içinizdeki alışveriş canavarına dur diyebilmekten geçiyor. Ayrıca mümkünse 4 kişi olarak gitmeniz de araç için ödediklerinizi bölüşmek anlamında ekonomik olacaktır, mesela biz yanımıza bir çift daha bulabilsek araçla ilgili masraflar ikiye bölünecekti.
Ateş ve buz ülkesi güzel İzlanda’yı cebiniz yanmadan daha keyifle gezmeniz dileğimle..
İzlanda’da fiyatlar hakkında bilgiler içeren İzlanda tatil fiyatları ve yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
HATICE
19 Şubat 2019, 15:16Yine cok guzel bir yazı olmus.Ellerine saglik.Biz 4 kisiyiz ama hepsi aynı aileden:))) Masraflar bayağı katlamalı.Ama tabiki hayal etmekten ve istemekten vazgeçmek yok?
Fatma Olcucu
27 Şubat 2019, 19:43Elbette, hayallerimize giden yolda çabalamaya devam! 🙂
Murat
01 Mart 2019, 12:50Guzel bir gezi olmus 2000€ 2 kisi icinmi
Fatma Olcucu
03 Mart 2019, 22:42Evet, bu bilgi yazıda gayet net.
Nursel
07 Mart 2019, 19:05Çok faydalı bilgiler içeriyor, elinize sağlık, bir gün gidersem bu bilgileri kullanacağım
Fatma Olcucu
07 Mart 2019, 20:47Beğendiğinize sevindim, umarım gitmeniz kısmet olur.
Tolga
10 Mart 2019, 08:49Merhaba Fatma Hanım,
Bilgiler için teşekkür ederim. Özellikle Golden Circle kapsayan bir gezi planlıyorum. Kuzey ışıklarını görme ihtimalini en yükseğe çıkartmak için bir öneriniz var mı? Tarih, konum vb.
Fatma Olcucu
10 Mart 2019, 12:26Merhaba, Mart ayı kuzey ışıklarını görebilmek için uygun. Bol şans dilerim.
Görkem Yüksel
08 Ocak 2020, 19:40Merhaba!
Ben de bu mart ayında İzlanda’da olacağım. Verdiğin bilgiler için teşekkürler ben en çok şu sondaki fiyat pasta grafiğine bayıldım 🙂 Bu arada İzlanda’ya ben Gdansk üzerinden 20 euroya bilet aldım belki okuyup faydalananlar da olur, sevgiler!
Fatma Olcucu
09 Ocak 2020, 11:22Rica ederim, begendigine sevindim. Izlanda’da iyi kesifler! 🙂
recep
25 Aralık 2022, 17:13Geçen yıl izlanda gezimde öğrendiğim birşey varsa oda Dünyanın görülmesi gereken çok ama çok güzel yerlerinin 0lduğudur.
Fatma Ölçücü
05 Nisan 2023, 20:17çok doğru 🙂