Yunan adaları arasında her zaman popülerliğini koruyan Santorini, mavi çatılı beyaz evleri, pembe çiçekleri ve caldera manzarasıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor. Adanın içinde gezilecek yerlere ek olarak, günlük düzenlenen tekne turları Santorini’de yapılacak şeyler arasında ilk sırada geliyor. Santorini’deki tekne turları; meşhur gün batımını denizden izlemek, çevre adaları keşfetmek ve Santorini volkanını görmek gibi değişik alternatifler sunuyor. Bu yazımda Santorini tekne turlarının nereden kalktığından, tur fiyatlarından, nerelere gidildiğinden ve gidilen yerlerin ne olduğundan bahsedip kendi tecrübelerime dayanarak bazı tavsiyelerde bulunacağım.
Santorini içindeki gezilecek yerler için SANTORİNİ GEZİLECEK YERLER yazımı inceleyebilirsiniz.
Santorini’de tekne turları, 2 saat civarında süren en küçük turdan tüm gün süren tura doğru kapsamını genişleten seçenekler halinde sunuluyor. Fira merkezden veya kaldığınız otelden satın alabilirsiniz. Genel olarak tur rotaları ve fiyatları şöyle:
Volcano: 2 – 2.5 saat, 15 – 18 Euro (yalnızca Santorini volkanını görüyorsunuz)
Volcano – Hot Springs: 3 saat, 20 Euro (Sıcak kaplıca sularında yüzebileceğiniz durak ekleniyor)
Volcano – Hot Springs – Thirassia: 5 – 6 saat, 25 – 35 Euro (Thirasia Adası’na da uğranıyor)
Full Day with Sunset in Oia: 8 saat civarı, 38 – 45 Euro (Yukarıdakilere Oia’da gün batımı ekleniyor)
Peki nedir bu turlar ve gittikleri yerlerde neler var? Oia’da gün batımını Santorini Gezilecek Yerler yazımda anlatmıştım, eğer kalabalığın arasına girmeden gün batımını tekneden izlemek istiyorsanız böyle bir tekne turunu sevebilirsiniz.
Diğer turları öğrenmek için önce basit bir şekilde Santorini’nin jeolojik yapısını anlamaya çalışalım. Şimdiki hilal şeklindeki Santorini Adası’nı 30bin yıl önce şimdikinin iki katı büyüklüğünde bir yuvarlak ada olarak düşünün. Milattan önceki yıllarda volkanik hareketler ve güçlü patlamalarla kenarları çökerek ada küçülüyor, şimdiki hilal boşluğunu oluşturan kısım da komple çökerek su altında kalıyor. Zaten kaldera diye Santorini’yi anlatan her yazıda okuduğunuz yer şekli de bu çökme sonucunun jeoloji bilimindeki ismi (Hee diye bir aydınlanma sesi duydum sanki 🙂 ).
Milattan önce 1500lü yıllarda patlamaların en büyüğü gerçekleşiyor ve Santorini’yi yerle bir ediyor. Dünya üzerinde gerçekleşen en büyük volkanik patlamalardan biri olarak kaydedilen ve çevrede tsunami, deprem gibi etkilere yol açmasıyla çok ciddi bir doğal felaket olan Minoan Eruption (Minos Patlaması) sonucunda Santorini üç parçaya bölünüyor: Bildiğimiz Santorini adası, turların uğradığı Thirasia adası, ve güneyde küçücük bir parça olduğu için kimsenin pek umrunda olmayan Aspronissi adası. Böylece tur programlarında yer alan Thirasia Adası’nın Santorini’den kopan bir ada parçası olduğunu öğrendik.
Devam edelim. Yüzyıllar sonra hilal şeklimizi oluşturan su altındaki kara parçalarından zamanla su yüzüne çıkmaya başlayanlar oluyor. İlki Palia Kameni adacığı, Hot Springs denilen yer bu adacık oluyor. Yeraltı magma suları ısıttığı için kaplıca suyu olarak ziyaret ediliyor ve kükürt (sülfür) gibi çeşitli bileşenler nedeniyle sarı renkli bölümleri var.
İkinci ve son olarak yer yüzüne çıkan kara parçası ise Santorini volkanları arasında şu an tek aktif olan ve en son 1950 yılında patlayan volkan adası. Nea Kamani isimli bu adacığımız tekne turlarında, bildiniz, Volcano olarak uğranan yer. Tur ücretine ek olarak adaya giriş ücreti 2.5 Euro alınıyor.
Yani aslında geniş anlamda düşündüğümüzde Santorini için, turların uğradığı Volcano, Hot Springs ve Thirasia’nın hepsini kapsayan bir ada grubu diyebiliriz. Çünkü çökmeler ve kopmalar olmasa tamamı tek kara parçası olacakmış.
Tekne turuna katılmanın iyi bir fikir olup olmadığı Santorini gezisi için tartışılan bir konudur, birçok kişi gitmeye değmediğini söylüyor. Ben Volcano – Hot Springs turuna katıldım (Thirasia için vaktim yoktu) ve kötü bir fikir olmadığını düşünüyorum, yani memnun kaldım. Volkanik çöküntüler, sülfür kokusu ve hala sıcak olan volkan ağzına elinizi uzatabilmek, ‘volkanik patlama’ denilen olayın gerçekliğine tanık olabilmek adına ilginç bir tecrübeydi benim için. Volkan ağzı sıcak, çünkü söylediğim gibi burası hala aktif bir volkan. Aktif kelimesi korkutucu geliyor olabilir, ama siz oradayken patlamayacak merak etmeyin 🙂 Tüm volkanik hareketler son teknoloji cihazlarla takip edildiği için güvendeyiz.
İlk durak olan volkan adasında taşlı yolda uzunca bir yürüyüş rotası olduğu için benim yaptığım gibi parmak arası terlikle gitmeyin ve spor ayakkabı giyin, konu hakkında bilgisi olup önceden tavsiye alanlar hep öyle yapmıştı. Ayrıca şapka veya pileli etek gibi uçuşu serbest olan şeyler yanınızda veya üstünüzde olmasın, aşırı rüzgar oluyor.
Denize girmek ve sıcak suyu deneyimlemek için uğranan Hot Springs’te suya girecekseniz yanınıza havlu almalısınız, turlarda böyle ihtiyaçlar sağlanmıyor. Ayrıca, doğrudan denizin ortasından atlamanız gerektiği için, boyunuzu geçen yerde yüzemiyorsanız teknede kalmanız daha iyi olur. Zaten bu tekne turlarını önermeyen insanların en şikayet ettiği konu “hot springs’in hot olmaması”, yani suya girmezseniz de çok bir şey kaybetmezsiniz. Yüzerken arada sıcak bölgeler denk geliyor ama genel olarak turun bu kısmı benim de beklentimin altında kaldı, çünkü ‘sıcacık bir su’ durumu yok. Yine de sarı renk filan enteresan görünüyor.
Volcano – Hot Springs turunu tavsiye eder miyim? “Başka bir yerde pek göremeyeceğim ilginç manzaralar göreyim (volkan adası, sıcak sarı renkli su vs) ve bunun için vakit (Fira’dan ulaşımla birlikte 4 saate yakın), para (Fira’dan ulaşımla birlikte kişi başı 30 Euro civarı) ve emek (Volcano’da bir saat kadar yürümek gerekiyor) harcamaya hazırım” diyorsanız Santorini’de tekne turunu tavsiye ederim. Yoksa etmem; plajlarda filan takılmaya devam 🙂
Santorini tekne turları hakkında genel bilgileri edindik, turlar nereden kalkıyor şimdi ona bakalım. Santorini’de herhangi bir tekne turu satın aldıysanız kalkış yeri büyük ihtimalle Old Port olacaktır. Fira’da bulunan Old Port, yani eski limana varmak için önce deniz seviyesine inmeniz gerekiyor ve bunu yapabilmek için 3 yöntem var: Teleferik, eşek taksiler veya merdivenler.
Santorini’de böyle ‘eşek taksi’ diye garip bir ulaşım yöntemi var, adanın her yerinde eşeklere rastlayabilir ve hediyelik eşya dükkanlarında eşek figürleriyle sıkça karşılaşabilirsiniz. Adanın dar sokakları ve dik merdivenlerinin olduğu yerlerde bu eşek taksiler, yürümek dışındaki tek alternatif olarak imdada yetişiyorlar.
Ben “Nasılsa aşağı iniyor, yürüyerek gideyim yolda resim filan da çekerim” dedim ama pek iyi fikir değilmiş, merdivenler indikçe çoğaldı sanki. Yarım saat veya daha fazla vaktiniz varsa yapabilirsiniz, onun dışında tavsiye etmiyorum. Acele ederken kayıp düştüm kolum soyuldu hatta 🙁
Eşekler genelde yukarı yönlü çalıştıkları için aşağı inerken bence teleferiği kullanın, fiyatı 5 Euro. Eşeğinki de aynı fiyat zaten. Ben yukarı çıkarken bu sefer eşek kullandım ama onda da mutluluğu bulamadım; aynı anda çok fazla eşeği saldıkları ve yol dar olduğu için eşek, hem diğer eşeklere hem duvarlara sürte sürte bacaklarımı mahvetti. Yani yolda yan yana dizilmiş bir sürü eşek düşünün, bindiğiniz eşek aradan kendini sıyırıyor ama sizin iki yandan sarkan bacaklarınıza ne olacağını düşünemiyor tabii 🙂 Yine de yukarı çıkmak için hemen tekneden indiğiniz yerdeki en pratik çözüm olduğu için (ve onca merdiveni tırmanmak imkansız olduğu için) eşek taksileri deneyebilirsiniz.
Tekne turu Fira’dan değil Athinios‘tan kalkıyorsa burası New Port (Yeni Liman) oluyor, Santorini’ye feribot ile vardıysanız bu limanı zaten tanıyorsunuz. Başka kalkış noktaları da olabilir, turu satın alırken ‘departure point’ neresiymiş dikkat etmelisiniz.
Santorini tekne turları yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarım ve seyahat ipuçlarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
0 Yorum