Avrupa tatili yapmayı çok istiyor ama vizesiz ve nispeten ucuz olsun diyorsanız Karadağ (Montenegro) gezisi için vaktiniz gelmiş demektir 🙂 Hem kültür hem deniz güneş tatili yapabileceğiniz Karadağ için Karadağ tatil fiyatları yazımda neye ne kadar ödenir konusunda bütçenizi oluşturmanıza ve sonuçta Karadağ tatili ne kadar tutar sorusunun cevabını bulmanıza yardımcı olmaya çalışacağım.
Karadağ’da görülmesi gereken yerler olan Podgorica, Kotor – Perast, Budva – Sveti Stefan ve Bar’ın hepsini gezdim. Ulaşımların tamamını toplu taşıma ve taksiyle yaptığım gezimde 1 gece Podgorica ve 2 gece Kotor’da konakladım.
Tatil bütçesi için önce konaklama konusuyla başlayacağız, çünkü en büyük masraf kalemi otel fiyatları olacak. Sonra araba kiralayarak mı toplu taşımayla mı gezmelisiniz konusunda bilgilerle devam edeceğiz. Son olarak da her bir şehirdeki fiyatlara bakacağız.
KARADAĞ OTEL FİYATLARI
Önce Kotor Budva tatili için hangi şehir size daha çok hitap ediyor onu bulmamız lazım. O yüzden konaklamak için Kotor mu Budva mı derseniz; şehir gezisi yapmak için Kotor ve deniz tatili yapmak için Budva’yı merkez seçmelisiniz. Yazı boyunca bahsedeceğim otellerin isimlerine tıklayarak booking.com sayfasına yönlenebilir ve önceki konukların fikirleriyle birlikte sizin seyahat tarihleriniz için fiyatlarını görebilirsiniz.
Elbette ideali en az 4 gün gibi bir süre ayırıp ikişer geceden ikisinde de kalmak, ama benim gibi kısıtlı vaktiniz varsa seçiminizi sizin için neyin öncelikli olduğuna göre yaparsınız. Otel değiştirmeyeyim diyorsanız daha çok vakit geçirmek istediğiniz şehirde konaklayarak diğerine günübirlik gidip gelebilirsiniz. Kotor Budva arası kaç km sorusunun cevabı düşündüğünüzden çok daha az, yalnızca 23 km. Arabayla yarım saat ve otobüsle 1 saate yakın sürüyor.
Benim için öncelikli olan şehir tatiliydi, o yüzden 2 gece Kotor’da konaklamayı tercih ettim ve Budva’ya günübirlik gittim. Belgrad’dan Karadağ’a uçağım geç saatte indiği ve o saatte Kotor’a giden otobüs bulur muyum emin olamadığım için Karadağ’ın başkenti Podgorica’da da 1 gece konakladım.
Podgorica’da Nerede Kalınır?
Benim gibi bir şekilde uçağınız Podgorica’ya iniyorsa gelmişken bir gece kalarak etrafı biraz gezebilirsiniz. Benim kaldığım Apartment Center dairesine Eylül ayı başında 30 Euro ödedim. Hem yeri merkezdeydi hem de sahibi David oradaki her şeyimle ilgilendi, tavsiye ederim. Konuklarını gezdiren ev sahibine ilk kez denk geldim, iyi ki gelmişim. Giderseniz Fatma’nın selamı var dersiniz 🙂
Aslında Podgorica diğer şehirlere göre ucuz olduğundan son derece lüks bir otelde gecelik 100 Euro’dan daha uygun bir fiyata kalmanın keyfini çıkarmak için doğru adres. Eğer böyle yüksek bir standart istiyorsanız Podgorica otelleri arasında şunlar en iyileri:
Hilton Podgorica Crna Gora (5 yıldız)
CentreVille Hotel and Experiences (4 yıldız)
Kotor’da Nerede Kalınır?
Karadağ’ın bence gözbebeği olan Kotor’a gelirsek, Kotor’da nerede kalınır için cevabımız Old Town bölgesi. Karadağ’da tarihi kesim ve şehir merkezi olan bu bölgelere Stari Grad deniliyor, hem Kotor’un hem Budva’nın Stari Grad bölgeleri bulunuyor.
Kotor’a -büyük ihtimalle- gelme amacınız olan Kotor Old Town bölgesindeki oteller arasından seçim yapmanızı tavsiye ederim, hem gezilecek yerler hem yeme içme anlamında her şey bu bölgede dönüyor. Ayrıca dışarıdan baktığınızda ihtişamlı bir tarihi yapı olduğunu düşüneceğiniz yüzyıllara meydan okuyan bir binanın özenle tasarlanmış odalarında konaklamak harika bir tecrübe olmalı. Önceki giden konukların çok yüksek puan verdiği aşağıdaki Kotor otel tavsiyeleri yüksek sezonda gecelik 150 Euro civarı fiyatlarla:
Boutique Hotel Astoria (5 yıldız)
Bütçeniz daha düşükse benim yaptığım gibi “apartment” denilen daire kiralama ve apart otel seçenekleri bulursunuz. Kotor Stari Grad bölgesindeki tüm konaklama seçeneklerini ve fiyatlarını görmek için tıklayın.
Dobrota’da Nerede Kalınır?
Ben yaz boyunca diğer tatillerime çoook para harcadığımdan Karadağ gezisini mümkün olduğunca ucuza kapatmak ve tek başıma olduğumdan backpacker tarzı bir tatil yapmak istiyordum, o yüzden Old Town bölgesinden 10 dakikalık yürüme mesafesindeki Dobrota bölgesinde kaldım. Apartments Coso isimli daireye Eylül ayı başında iki gece için 54 Euro ödedim, fiyatına göre fena değildi ama beklentiyi son derece düşük tutmak lazım. Örneğin o 10 dakikalık yürüme yolu yokuştu, spor yapmayan biri için zorlayıcı olabilirdi. Yine de Kotor ucuz otel tavsiyesi arayanlar için belki uygun olabilir.
Budva’da Nerede Kalınır?
Benim günübirlik gittiğim Budva’da ise kalınacak yer bence Stari Grad’a ve plaja yakın olmalı, çünkü hem Karadağ’a geldiğimizi hissettirecek tarihi bir şeyler olsun hem de denize girelim istiyoruz. Buna uygun Budva otel tavsiyeleri aşağıda, otel fiyatları çift kişilik oda için yüksek sezonda gecelik 100 – 250 Euro arası geniş bir aralıkta değişiyor:
Avala Resort & Villas (4 yıldız)
Kotor ile benzer şekilde bütçeniz daha düşükse kendinize uygun daireler veya apart oteller arasından seçim yapabilirsiniz, Budva Stari Grad bölgesindeki tüm konaklama seçeneklerini ve fiyatlarını görmek için tıklayın.
Sveti Stefan’da Nerede Kalınır?
Son olarak meşhur ada Sveti Stefan için konaklama seçeneklerine bakalım. Aslında Sveti Stefan’da konaklama yalnızca adanın süper lüks oteli Aman Resorts’ta mümkün oluyor ve adaya girebilmenizin yolu da gecelik 800 Euro gibi uçuk fiyatları olan bu otelde kalmak. Ama adayı gören bölgeye de Sveti Stefan deniyor ve plaj yakınında güzel oteller var. Sveti Stefan otel fiyatları Budva’dan bir tık daha uygun, ama Budva Stari Grad’a 10 km mesafede oluyorsunuz. Buna karşılık Karadağ’da olduğunuzu dibine kadar hissettirecek Sveti Stefan adasını görüyorsunuz, artık tercih meselesi.
Ada manzaralı ve plaj yakınındaki iyi puan alan Sveti Stefan otel tavsiyeleri:
Lux Apartments St Stefan (4 yıldız)
KARADAĞ ULAŞIM FİYATLARI
Karadağ’da Araç Kiralamak vs. Toplu Taşıma + Taksiyle Gezmek
Karadağ’da araç kiralama konusuna öncelikli bakarsak, benim yaptığım şekilde arabasız gezmek gayet mümkün olduğu için öyle bir mecburiyetiniz yok. Peki araç kiralamak mı daha ucuz olur yoksa senin yöntem mi derseniz, tüm ulaşım maliyetlerini tek tek toplayıp araç kiralama fiyatıyla kıyaslamakla uğraşmayın diye üç günde Karadağ’ın tamamında ulaşıma ödediğim paranın 62.5 Euro olduğunu belirteyim. Bunun 26.5 Euro’su otobüs gibi kişi başı verilen ücretler ile gerisi taksi. Yani iki kişi gezsem toplam ulaşım ücreti (26.5 * 2) + 36 = 89 Euro olacakmış. Bir de kişi başı 5 Euro Perast’taki tekne var onu ayrı tutalım, çünkü araç kiralayıp kiralamadığınızdan bağımsız olarak Perast’a giderseniz bu tekneye bineceksiniz.
Şimdi tek tek bu ücretlere bakalım, siz kendi planınızda olanları seçersiniz. Hiçbir bileti önceden almayarak hep gittiğim yerlerde o anda aldım. Otobüs saatlerini busticket4.me adresinden kontrol ederek ona göre kendinizi planlarsınız. Ve aşağıda çizdiğim haritayla kolay eşleşmesi için numaralandırdım.
- Podgorica Havaalanı’ndan merkeze taksi 10 Euro. Doğrudan havaalanından binmeyip yola çıkarak orada durdurursan daha uygun olur dediler ama ben çok geç bir saatte vardığım için uğraşamadım.
- Podgorica merkezden Podgorica bus station’a taksi 1 Euro. Podgorica’da en sevdiğim şey taksilerin sıfır ile açılması ve sonra bir taksi için inanılmaz fiyat olan 1 Euro gibi paralar tutmasıydı. Sırf eğlence olsun diye bile taksiye binilebilir 🙂
- Podgorica – Kotor otobüsü 7.5 Euro. Yolculuk süresi 2 saatten fazla.
4. Kotor’da otobüsten indiğim bus station’dan otele taksi 5 Euro. Gördüğünüz gibi taksi krallığı bitti, Kotor’da taksimetre 1 Euro’dan açılıp minimum 5 Euro ödeniyormuş. Veya benim bindiğim taksici beni öyle kandırdı bilemiyorum.
5. Kotor – Perast otobüsü tek yön 2 Euro (gidiş – dönüş 4 Euro). Blue Line isimli bu otobüsler Kotor old town’dan veya benim gibi Dobrota’da kalanlar için Shopping Center Kamelija’nın önünden kalkıyor ve yolculuk süresi 20 dakika. Perast’tan dönüşte ise otobüs durağı St. Nikolas Church’ün önünden oluyor, giderken şoföre otobüs saatlerini sorup dönüşünüzü ona göre ayarlarsınız.
6. Perast’ta gezilecek adaya (Our Lady of the Rocks) tekneyle gidiş dönüş 5 Euro.
7. Kotor – Budva otobüsü 4 Euro. Yolculuk süresi 50 dakika.
8. Şimdiki madde en pahalı madde ve ben sadece vaktim çok kısıtlı olduğu için böyle yapmak zorunda kaldım, yoksa yine otobüsle halledilebilirdi. Budva old town’dan Sveti Stefan’a gidip fotoğraf çekilerek oradan Budva bus station’a gitmek için taksiyle 20 Euro’ya anlaştım. Çünkü Budva ve Bar’ı aynı gün görmem gerekiyordu ve Sveti Stefan manzarasıyla fotoğraf çekilmesem de olmazdı 🙂 O yüzden benim kadar acelesi olmayıp Budva’da konaklayanlar bu kısmı daha uyguna çözecektir.
9. Budva – Bar otobüsü 5 Euro. Yolculuk süresi 1 saat. Otobüs Sveti Stefan, Petrovac, Sutomore diye sahil boyundan gidiyor, yani Sveti Stefan’a gitmek için bu otobüs kullanılabilir.
10. Bar – Kotor otobüsü 6 Euro. Yolculuk süresi 2 saat, solda oturursanız otobüsten Sveti Stefan manzarasını da fotoğraflarsınız.
Artık kiralamak istediğiniz aracın günlük ücretine bakarak buna göre gerekli fiyat kıyaslamasını yapabilirsiniz. Belki işinize yarar, Karadağ gezisi için benim yaptığım ve yukarıda madde madde anlattığım tüm rota gidip gelmeleriyle birlikte 261 km imiş.
Karadağ genelindeki konaklama ve araç kiralama fiyatlarını öğrendiğimize göre, şimdi her bir şehir için ayrı ayrı fiyatlara bakalım.
Bu arada, genelde her yerde kredi kartı geçtiği için kartınıza bankanızdan Euro ekstresi tanımlatarak dilediğiniz ödemeleri kartla da yapabilirsiniz. Euro ekstreniz yoksa Karadağ’daki Euro harcamalarınıza bankanızın düşük kuru üzerinden TL ücretlendirme yapılacağı için zararlı çıkarsınız, o yüzden Euro ekstresi tanımlatma işini halledemiyorsanız genelde harcamalarınızı nakit yapmaya çalışın derim.
PODGORICA’DA FİYATLAR
Ben Podgorica’ya akşam vakti vardığımdan yalnızca meşhur köprüsünü (Millenium Bridge) gördüm ve sonra kaldığım yerin sahibi David ile birlikte Podgorica gece hayatının olduğu cafe ve publarla dolu Bokeska caddesinin oralara gittik. Bana Pembe Panter’in Montenegrolu olduğunu anlattı ve Senorita isimli yerde meşhur olan Pink Panther Cocktail içtik. İngilizlerin Karadağ’ı bombaladıkları savaş uçağının ismini alan B52 shotları da çok iyiydi.
Sonra Zeppelin isimli canlı müzik yapılan yere gittik, bence tam bir lokal tecrübeydi ve çok güzeldi. Gece boyunca shot ve kokteyllerin her biri 2 ile 4 Euro arasında tuttu. Bir yerden başka yere gitmek için taksi ise 1 Euro tutuyor.
Yani Podgorica’nın nispeten az turistik olmasının keyfini uygun fiyatlar ve gece hayatıyla çıkarabilirsiniz. Ücretli bir gezilecek yer yok. Yani kesin vardır da öyle mutlaka gidilmesi gereken yok.
KOTOR’DA FİYATLAR
Kotor’da görülmesi gereken yerler arasında ilk sırayı Kotor Kalesi (Kotor Castle) alıyor. Sabah çok erken gelirseniz henüz açılmadığı için görevli olmuyormuş ve ücretsiz girebiliyormuşsunuz diye birkaç farklı kişiden duydum, isterseniz sabah 8’den önce giderek deneyebilirsiniz. Benim yaptığım gibi normal insan bileti aldığınız durumda ise ücreti 8 Euro.
Kotor’dan günübirlik gidilmesi gereken Perast’ta Our Lady of the Rocks isimli adacığa tekneyle geçiliyor. Adaya getirip götüren tekneye 5 Euro verdim (ulaşım kısmında söylemiştim). Ben adada takılırken tekne bekledi ve işim bitince geri Perast’a götürdü. Ayrıca adadaki müzeye girme ücreti 1 Euro ama ben bir turist grubunun arasına karışarak bu ücreti ödemedim 🙂
Kotor Kalesi ve Perast’taki adacık dışında Kotor’da mutlaka gitmeniz gereken ücretli bir yer olduğunu düşünmüyorum. Gerisi Old Town denilen şehir merkezinde takılmaca 🙂
O zaman Kotor’da yeme içme fiyatları nasılmış ona bakalım. Şehir merkezinde dolaştıkça her adımda bir restoran veya cafe karşınıza çıkıyor. Ana yemekler 8 – 12, bira 3 – 4, meşrubatlar 2.5 – 3 Euro civarında. Merkezden biraz uzaklaşıp turistlerin uğramadığı lokal yerlere giderseniz fiyatlar düşecektir.
Kotor gece hayatı için adres Maximus Club imiş, ben gündüzleri çok yoğun gezi programıyla geçirdiğim için gece dışarı çıkmadım. Giriş ücreti 5 – 8 Euro aralığındaymış ve içkiler de öyleymiş. Yani özellikle ucuz bir yer değilmiş.
BUDVA’DA FİYATLAR
Budva’da açıkçası çok harika olmayan plajlar ve buna rağmen yüksek fiyatlar var. Örneğin sahilde biraz keyif yapayım dediğinizde Mogren Beach gibi popüler plajlarda iki şezlong bir şemsiye fiyatı 20 – 25 Euro. Bence öyle bir para ödedikten sonra Karadağ’da vizesiz ucuz Avrupa tatili yapmanın çok bir anlamı kalmıyor, çünkü Yunanistan’ın meşhur adası Mykonos’ta da şezlong-şemsiye fiyatları aynı. Mümkünse kendine özel plajı olan bir yerde kalın veya merkezin dışındaki plajları tercih edin ki şemsiye şezlonga servet ödemek durumunda kalmayın.
Budva’da fiyatlar son 1 – 2 yıl içinde katlanarak bu hale gelmiş, sanırım komşu Hırvatistan’ın AB üyeliğiyle birlikte vizeli hale gelmesiyle insanların yaz tatili için Karadağ’ı daha çok tercih etmesi bunun sebeplerinden biri. O yüzden Budva’nın merkezinde vakit geçirmeyi ve popüler yerlerde denize girmeyi düşünürseniz Kotor’dan daha maliyetli olabilir, ama zaten deniz tatilleri genelde pahalıya geliyor.
Budva’da gezilecek yerler derseniz ilk sırada Sveti Stefan adası var. Aslında adayı gezmiyorsun da işte onu gören manzara noktalarından birine gidiyorsun. Benim yaptığım gibi çok aceleye getirip taksiyle gitmek zorunda kalmazsanız Sveti Stefan manzarası için para ödemezsiniz, ben taksiyle git-gel 20 Euro vermiştim.
Bir de Budva Citadel isimli hisar var. Girişi 2.5 Euro’ymuş ama benim ilgimi çekmediği için girmedim.
Yemek fiyatları Kotor ile benzer, Budva’da gece hayatı içinse Top Hill Club meşhurmuş, Avrupa’daki en büyük açık hava diskolarından biri olduğu için ben Budva’da konaklasam gitmek isterdim. Giriş ücreti normal zamanlarda 5 Euro imiş, özel bir DJ veya show varsa 20 Euro’ya kadar çıkıyormuş. Kokteyl fiyatları 7 – 10 Euro aralığında, oraya gitmek için bineceğiniz taksiye ise (club merkezde değil) pazarlık yaparak 5 Euro verin diye tavsiye edilmiş.
BAR’DA FİYATLAR
Bar şehri genelde Karadağ’a gidenler tarafından atlanıyor ama ben çok tatlı buldum. Öncelikle upuzun bir kordon boyu var ve akşamüstü orada yürüyüp güneşi batırmak çok keyifli. Kordon boyunca pazar yeri gibi incik boncuk standları ve atıştırma alternatifleri de bulunuyor, örneğin ben bir tanesinde dart atışı yapıp Sponge Bob oyuncağı kazandım 🙂
Daha az turistik olduğu için fiyatları Podgorica ile paralel, yani Kotor ile Budva’nın bir tık altında. Özellikle deniz tatili istiyor ama Budva’nın kalabalığından ve ‘turist kazığından’ bir nebze uzak kalayım diyorsanız Bar’daki sahilde bulunan deniz manzaralı bir otelde konaklamayı da tercih edebilirsiniz, fiyatı yüksek sezonda 100 Euro civarı olacaktır. Mesela şu otel gibi: Apart Hotel Kuce Lekovica (4 yıldız)
Yemek için en çok tavsiye edilen yer Helena Cafe’ydi, ben de beğendim. Gayet büyük bir mantarlı tavuk porsiyonu 7 Euro ve kola 2 Euro tuttu.
Şehirdeki gezilecek yer olan Bar Castle (Bar Kalesi) içinse giriş ücreti 2 Euro.
Bir de unutmadan, Karadağ’da kahvaltı kültürü var yani kruvasana talim etmek zorunda kalmıyorsunuz. 3 Euro’ya gayet güzel omlet yiyerek yanında 1 – 1.5 Euro’ya çay içebilirsiniz.
Karadağ’da internet ise güzel olan bir diğer konu. Ben internet paketi veya sim kart almayarak free wifi ile idare ettim çünkü bana gerekli olan her yerde kolayca buldum, yolda giderken arattığınızda illa ki yakındaki bir cafenin şifresiz interneti oluyor 🙂 Ama ‘her an internetim olmalı’ diyorsanız 5 – 10 Euro aralığına da turist sim kartları bulunuyor.
Sonuçta Karadağ ucuz mu derseniz öyle aşırı ucuz olması durumu bence yok, sonuçta para birimi olarak Euro kullanılıyor. Ama diğer Euro kullanılan Avrupa ülkelerine göre daha ucuz olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz, vizesiz olması da bunun üstüne ayrıca eklenen çok büyük bir tercih sebebi.
Karadağ’da fiyatlar hakkında bilgiler içeren Karadağ tatil fiyatları ve yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Tolga
16 Nisan 2019, 18:11Eylül’de Kotor ve Budva’ya gideceğim, Budva’da havlunu atıp denize girebileceğin yerler yok mu illa beach gibi yerlere mi gitmemiz gerekiyor?
Fatma Olcucu
17 Nisan 2019, 08:58Havlunuzu atabilirsiniz zaten, sezlong ve semsiye ucretli oluyor.
FIRAT
01 Mayıs 2019, 18:12Ayrıntılı Paylasiminiz Icin Tesekkürler.
3 Gece Olan Bu Tatiliniz Icin Uçak Bileti Masrafınız Hariç Toplam Kaç Euro Veya TürkLirasi Harcadınız ?
Fatma Olcucu
01 Mayıs 2019, 22:34Rica ederim. Aslında fiyat yazılarında genelde kendi harcadığım üzerinden anlatıyorum (Tatil Fiyatları bölümüne bakabilirsiniz) ama Karadağ’da backpacker tarzında takıldığım için benim yaptığım az harcamanın yanıltıcı olabileceğini düşünerek kendimden örnek vermedim. 3 günde 220 Euro harcamışım, yani yazıdaki ulaşım için harcadığım 60 küsür Euro’yu çıkarırsam geri kalan her şey günlük 50 – 55 Euro kadar tutmuş. Ama dediğim gibi bu tek kişi ve herkesin tatil zevki için geçerli olamayacak bir tutar.
Elif
17 Temmuz 2019, 12:03Ellerinize sağlık🙏 Karadağ’ın her yeri ayrı bir güzellikte☺️
Asu
30 Temmuz 2019, 20:23Emeğine sağlık, sevgili Fatma. Çok güzel bir rehber olmuş. Ínsallah kısmet olurda gidebiliriz.
Fatma Olcucu
31 Temmuz 2019, 11:05Rica ederim, inşallah en yakın zamanda gidersiniz. Sevgiler
Tutku
01 Ağustos 2019, 11:33Çok yararlandım yazınızdan, elinize sağlık:) Sevgiler
Fatma Olcucu
01 Ağustos 2019, 12:07Rica ederim, yazı amacına ulaşmış o zaman 🙂 Sevgiler
berf ars
03 Ocak 2022, 15:552022ye girmişken soruyorum. Vizesiz tatil için sırbistanı mı önerirsiniz yoksa karadağı mı? 🙂
Fatma Ölçücü
17 Şubat 2022, 18:11Şehir hayatı ve eğlence için Belgrad daha iyi, deniz tatili ve turistik tatil için Karadağ. Yani ne aradığınıza bağlı.
Yolda Kal
18 Nisan 2024, 19:11Karadağ hakkında bu kadar detaylı ve derli toplu yazıya denk geldiğime çok sevindim. Karadağ doğası ile beni hep çeken bir ülke. Balkan ülkeleri arasında bir nebze daha pahalı gibi dursa da gayet uygun fiyatları.