Blogun Almanya vs Türkiye bölümünde daha önce Almanya’da Aylık Giderler ve Almanya’da Asgari Ücret gibi yazılar paylaşmış ve Türkiye ile karşılaştırmalarına yer vermiştim. Bu yazıda da Almanya ev kiraları hakkında bilgiler vermeye çalışacağım.
Almanya ev kiraları hangi şehirde ev aradığınıza bağlı olarak oldukça farklılık gösteriyor. Rakamlara geçmeden önce birkaç ön bilgi vermekte fayda var.
Almanya Soğuk Kira (Kaltmiete) ve Sıcak Kira (Warmmiete) Nedir?
Almanya ev kiraları sıcak kira (Warmmiete) ve soğuk kira (Kaltmiete) diye ikiye ayrılıyor. Soğuk kira sadece evin kendi değerini, sıcak kira ise soğuk kiraya ek olarak o eve ait elektrik, su, ısıtma, internet, otopark ve aidat gibi diğer yan giderleri de kapsıyor.
Bunun dışında bir de evleri tarif ederken oda sayılarının söylenme biçimi Türkiye’de alışkın olduğumuzdan farklı şekilde telaffuz ediliyor. Örneğin bizim 1+1 dediğimiz evlere Almanlar 2 odalı, 2+1 (veya 2 oda 1 salon) şeklinde tarif ettiğimiz evlere ise 3 odalı diyorlar. Özetle salonu da odadan sayıp toplam oda sayısı üzerinden konuşuyorlar.
Almanya Ev Kiraları
Bu iki ön bilgiden sonra Almanya’daki beş büyük şehirdeki ortalama kiralara geçebiliriz. Burada vereceğimiz rakamlar Almanya’da şehirlere göre ortalama soğuk kiraları gösteriyor. Almanya ev kiraları
- Bir odalı evler için ortalama 580 Euro
- İki odalı evler için 880 Euro
- Üç odalı evler için 1460 Euro
olarak hesaplanmış.
Almanya Münih Ev Kiraları:
- Bir odalı evler için ortalama 850 Euro
- İki odalı evler için 1250 Euro
- Üç odalı evler için 1800 Euro
Almanya Frankfurt Ev Kiraları:
- Bir odalı evler için ortalama 600 Euro
- İki odalı evler için 900 Euro
- Üç odalı evler için 1500 Euro
Almanya Berlin Ev Kiraları:
- Bir odalı evler için ortalama 500 Euro
- İki odalı evler için 800 Euro
- Üç odalı evler için 1400 Euro
Almanya Hamburg Ev Kiraları:
- Bir odalı evler için ortalama 450 Euro
- İki odalı evler için 750 Euro
- Üç odalı evler için 1400 Euro
Almanya Köln Ev Kiraları:
- Bir odalı evler için ortalama 500 Euro
- İki odalı evler için 700 Euro
- Üç odalı evler için de 1200 Euro
Almanya’da 5 büyük şehirde bir, iki ve üç odalı evlerin ortalama soğuk kiralarına baktığımızda Münih’in açık ara en pahalı şehir olduğunu söyleyebiliriz. Tabii ki burada verilen rakamlar ortalama olduğu için evin konumuna bağlı olarak kira değeri değişecektir. Eğer çok merkezi bir konumda ev arıyorsanız ödeyeceğiniz kira yükselecek ve merkezden uzaklaştıkça azalacaktır.
Bizim 3 odalı ve soğuk kirası 1200 Euro olan evimiz Münih merkeze arabayla 10 km mesafede ve toplu taşıma ile 20 dakika uzaklıkta.
Burada ev kiraları olarak verilen rakamlar soğuk kiralar olduğundan üzerine elektrik, su ve ısıtma gibi genel konut giderleri eklenmesi gerekiyor. O yüzden şimdi ikinci başlığımıza yani genel konut giderlerine bakalım.
Almanya Sıcak Kira Kalemleri
Almanya’da elektrik, su, ısıtma ve aidat gibi genel konut giderleri istisnalar olmakla birlikte genelde her ay eve gelen faturalar şeklinde değil aylık sabit miktarlar üzerinden kiraya eklenerek yapılan ödemeler oluyor. Yani her ay soğuk kiranızın üzerine sabit bir bedel dahilinde elektrik, su gibi harcamalarınız eklenir ve toplam sıcak kirayı ödersiniz. Sene sonunda da sayaçlarınız okunarak harcadığınız ile ödediğiniz miktarlar karşılaştırılarak alacaklı ya da borçlu çıkarsınız 🙂 Biz şu ana kadar hiç borçlu çıkmadık şükür.
Yine de Türkiye’de alışkın olduğumuz mantığa uygun olarak genel konut giderlerini tek tek ortalama değerler üzerinden inceleyelim.
- Aidat 65 Euro
- Otopark 50 Euro
- Isıtma 50 Euro
- Elektrik 40 Euro
- Su 30 Euro
- İnternet 30 Euro
- TV vergisi 17,5 Euro
Toplam 282,5 Euro
Almanya’da Sıcak Kira Kalemleri
Aidat
Almanya’da genel konut giderleri içinde en yüksek kalem ortalama aidat 65 Euro olarak hesaplanmış. Almanya’da aidat denildiğinde bina/ev genel bakım giderleri düşünülüyor sadece, çünkü kapıcı gibi bir uygulama bulunmuyor. Ekmek veya gazetenizi kendiniz alıp çöpünüzü kendiniz çıkarmalısınız yani.
Otopark
Otopark ücretleri ise detaylı açıklama gerektiren bir başka gider kalemi. Almanya’da sokaklar ve evler çok düzenli olduğu için her bir ev için bir otopark düşünülmüş. Genelde bir evi kiraladığınızda o eve ait bir de otopark oluyor ve bazen bu otoparkı da kiralamak zorunda oluyorsunuz. Arabanızın olup olmaması durumu değiştirmiyor, eğer arabanız yoksa otoparkı bir başkasına kiralayabiliyorsunuz.
Bazen de apartmanların otoparkında yeterli yer olmadığı için siz isteseniz de otopark kiralayamıyorsunuz ve sokağa park etmek durumunda kalıyorsunuz. Bu durumda da belediyeden park kartı alıp camınıza yapıştırmanız gerekiyor. Almanya’da aylık otopark kiraları 50 Euro civarındayken sokağa park ücreti aylık 2-3 Euro gibi çok cüzi bir bedel üzerinden ödeniyor. Fakat oturduğunuz binanın otoparkında boş yer varsa daha ucuza gelsin diyerek sokağa park etmenize izin verilmiyor. Sokak için park kartı almaya gittiğinizde apartman yönetiminden park yeri olmadığına dair yazı getirmenizi istiyorlar. Aman dikkat 🙂
Elektrik
Almanya’da aylık ortalama elektrik için ödenen miktar 40 Euro’ymuş. Fakat burada yine kullanım miktarınız ve elektriği hangi sağlayıcıdan aldığınıza göre rakam değişebilir, çünkü Almanya’da farklı firmalardan elektrik hizmeti alabiliyorsunuz. Aynı şekilde internet de farklı firmalar tarafından sağlanan bir hizmet.
TV vergisi ise ödemekten en çok rahatsız olduğumuz gider diyebiliriz. Evimizde televizyon yok fakat yine de iletişim vergisi mantığı ile bu vergiyi ödemek gerekiyor. Aslında aylık 17.5 Euro olan bu miktarı resimde küsüratlı görünmesin diye yazarken 15 Euro olarak belirttik.
Dip toplama baktığımızda Almanya’da genel konut giderleri ortalaması 282,5 Euro olarak karşımıza çıkıyor. Bu rakam oturduğunuz evin metrekaresine, kullandığınız sağlayıcılara veya otopark durumuna göre 200-300 Euro arasında farklılık gösterecektir. Bizim aylık konut giderlerimiz ise 305 Euro olarak ortalamanın biraz üstünde çıkmış. Bunun sebebi otopark ve internet giderlerimizin ortalamanın 10-15 Euro üzerinde olması.
Almanya’da giderler ve aylık masrafları tüm detayları ile anlattığımız aşağıdaki videomuzu izlemeyi ve YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
Almanya’da Kiralık Ev Arama Sitesi
Almanya’da sahibinden.com gibi kiralık veya satılık ev ilanlarına bakabileceğiniz ev arama siteleri aşağıdaki gibi:
- immobilienscout24.de (en popüler ve en çok kullanılan)
- immowelt.de
- mrlodge.de (genelde möbleli olan pahalı evler)
- immonet.de
Almanya ev kiraları yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, Almanya hakkında bilgiler ve Almanya’da yaşam ile ilgili yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum