Almanya gelir dağılımının makul oranda dengeli olduğu, imkanları kısıtlı kişiler için de pek çok sosyal yardımın yapıldığı bir ülke. O yüzden Almanya’da sosyal yardım hakları ve işsizlik parası yazımıza Almanya’nın sosyal bir devlet olduğunu söyleyerek başlamak yanlış olmayacaktır. Maddi olanakları yeterli olmayan kişilerin ve ailelerin alabileceği pek çok sosyal yardım her vatandaşın refahını sağlamak için mevcut. Yani işsizlik parası, çocuk parası, annelik parası, okul yardımı, kira yardımı gibi çok sayıda sosyal yardımı ihtiyacınız olması halinde alabilirsiniz.
Almanya’da sosyal yardımların neler olduğuna geçmeden bu yardımları ve işsizlik parasını nereden alacağınıza bir bakalım. Almanya’da soyal yardımları veren kurum Arbeitsagentur olarak geçiyor. ARBEITSAGENTUR NEDİR VE NE İŞE YARAR yazımda Arbeitsagentur’dan nasıl randevu alınacağını aktarmış, ALMANYA’DA İŞ BAŞVURUSU YAPARKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER yazısında da Arbeitsagentur’dan faydalanmanın öneminden bahsetmiştik.
Öyleyse Almanya’da sosyal yardım hakları nelerdir başlıklar halinde bakalım.
1. Almanya’da İşsizlik Parası Ne Kadar?
Almanya’da işsizlik parası (Almancası Arbeitslosengeld) işsiz kaldığınız süre boyunca belirli koşullarda devletin sağlamış olduğu bir yardım. Almanya’da son iki sene içerisinde en az 12 ay sigortalı bir işte çalıştıysanız ve sonrasında işsiz kaldıysanız işsizlik parası alabilirsiniz. Kendiniz istifa ettiyseniz işsizlik parası alamazsınız. Alacağınız ücret en son net maaşınızın %60 ila %67’si arasında olacaktır. Yani Almanya’da işsizlik parası en son aldığınız maaşa göre değişiyor. En son net maaşınız 1000 Euro ise elinize geçecek işsizlik maaşı 600 ile 670 Euro arasında değişecektir. Bu şekilde hesap edebilirsiniz.
Almanya’da Ne kadar Süre İşsizlik Parası Alınabilir?
Almanya’da işsizlik parasını ne kadar süre alabileceğiniz yaşınıza ve ne kadar süredir bir işte çalıştığınıza bağlı olarak değişiyor.
- 12 ay çalışmış ve 50 yaşına kadar olanlar toplam 6 ay
- 16 ay çalışmış ve 50 yaşına kadar olanlar toplam 8 ay
- 20 ay çalışmış ve 50 yaşına kadar olanlar toplam 10 ay işsizlik parası alabiliyor. Hesaplamanın devamını aşağıdaki tabloda bulabilirsiniz. Almanya’da bu işsizlik parasına Arbeitslosengeld 1 deniyor.
Arbeitslosengeld 2 : Almanya’da İşsizlik Parası 2
Bu şartları yerine getiremeyenler (örneğin 12 aydan daha az çalışanlar fakat hala işsiz olanlar) de düşünülmüş ve ek yardım paketleri uygulamaya alınmış. Almanya’da yaşayanlar genelde “Hartz 4 Yardımı” olarak biliyor bu uygulamayı. 2002 yılında iş kanununda değişiklik yapılması için bir komisyon kurulmuş ve komisyonun başındaki kişinin adı da Peter Hartz’mış. Bu komisyon yeni yasa tasarısını 4 madde halinde hazırlamış ve bahsi geçen ek yardım paketi de 4. madde içinde verilmiş. Bu sebeple bu yardımın adı “Hartz 4 Yardımı” olarak kalmış. Arbeitslosengeld 2 olarak da geçiyor. Arbeitslosengeld 1 koşulunu yerine getirmiyorsanız veya hak ettiğiniz süre boyunca aldıysanız (yukarıdaki tabloda yazdığım ay sayıları) Arbeitslosengeld 2’ye geçiyorsunuz.
Bu yardım yaşa, medeni duruma, çocuk sahip olup olmamaya, engellilik durumuna ve kiminle yaşadığınıza bağlı olarak 345 ila 432 Euro arasında değişiyor. İşsizlik yardımını alabilmek için ailenizin tüm maddi durumunu detaylı şekilde yetkili birimlerle paylaşmanız gerekiyor tabii. Çünkü amaç gerçekten ihtiyacı olanlara yardım etmek.
ARBEITSAGENTUR NEDİR yazımda bu kurumun işsizlere nasıl yardımcı olduğunu, işsizlik parası alırken neler yapmanız gerektiğini ve maalesef biraz da nasıl suistimal edildiğini anlatmıştım. Dilerseniz göz atabilirsiniz.
Arbeitsagentur’dan her gün pek çok kişi/aile yardım alıyor.
2. Almanya’da Sosyal Yardım Hakları: Eğitim Bursu
Arbeitsagentur size iş bulma konusunda yardımcı olurken bir yandan da profilinizi inceleyip doğru alanda mı iş arıyorsunuz veya istediğiniz iş için yeterli özelliklere sahip misiniz diye analizler yapabiliyor. Bu doğrultuda ihtiyacınız olan eğitimleri almanız için yardımcı olabiliyorlar. Eşim Almanya’ya AİLE BİRLEŞİM VİZESİ ile eş durumundan, yani iş bulmadan gelince Arbeitsagentur ile kişisel tecrübe edinme şansı da yakaladı, XXX yazısında nasıl 7644 Euro’luk Eğitim Bursu aldığının detaylarını okuyabilirsiniz.
3. Almanya’da Sosyal Yardım Hakları: Çocuk Yardımı
Gurbetçi Şaban filminde Şaban’ın Almanya’dan para alabilmek için köydeki çocukları kendi nüfusuna geçirmesiyle aklınızda yer etmiş olabilecek çocuk parasını yine Arbeitsagentur’dan alıyorsunuz. Almanya’da çocuk parası veya çocuk yardımı Kindergeld ve Kinderzuschlag adında ikiye ayrılıyor. Kindergeld dediğimiz şey 18 yaşın altında olan çocuklar için devletin çocuk başı yaptığı bir yardım.
Almanya’da Çocuk Yardımı Ne Kadar?
- İlk iki çocuk için çocuk başı aylık 204 Euro,
- 3. çocuk için 210 Euro,
- 4. çocuktan itibaren çocuk başı 235 Euro devlet yardım yapıyor.
Bu yardımı maddi duruma bakılmaksızın herkes alabiliyor.
Kinderzuschlag Nedir? Ne Kadar?
Kinderzuschlag aile geliri 900 Euro civarında olan daha zor durumdaki aileler için verilen ikinci bir destektir. Burada hesaplamaya etki eden pek çok detay mevcut. Çocukların aile ile birlikte yaşaması, 25 yaş altı ve bekar olması gerekiyor. Ayrıca ailenin devletten ek yardım (kira yardımı, işsizlik maaşı vb) alıp almadıklarına göre de hesaplama değişiyor. Bu yardımın tutarı ise çocuk başı sabit ve 185 Euro.
4. Almanya’da Aile Yardımı
Almanya’da aile yardımı altında pek çok başlıkta verilen destekler mevcut. Fakat bu yardımların çoğu Kinderzuschlag’ta olduğu gibi maddi imkanları gerçekten kısıtlı aileler için veriliyor. Yani beyaz yakalı bir çiftin Kindergeld gibi herkese verilen yardımların dışındaki ek yardımları alması pek mümkün değil, zaten tüm sistem bu yardımları gerçekten imkanı olmayanlara vermek üzerine kurulmuş, yani olması gerektiği gibi.
Çok detaylı bilgiler olduğu için mümkün olduğu kadar özet geçeceğim.
Almanya’da Aile Yardımları Nelerdir?
- Çocuğunuzun katılmak istediği okul sonrası eğitimler, hobi kursları veya okul süresince öğlen yemekleri için yardımlar (durumu kısıtlı aileler için).
- Doğum izni döneminde ebeveynlere verilen ebeveyn parası, annelik parası veya babalık parası adı altında destekler herkes için geçerli. Almanya’da doğumdan sonra anne veya baba isterse 3 sene izin alabiliyor. Bunun 14 ayında net maaşınızın %65’ini (1800 Euro’yu geçmeyecek şekilde) alabiliyorsunuz. 3 sene sonunda işe geri dönmek isterseniz işveren sizi tekrar işe almak zorunda.
- Kita yardımı yani 3 yaşından itibaren çocukların gitmeye başladığı anaokullarından tamamen ücretsiz ya da indirimli faydalanabilirsiniz. Burada ne kadarlık indirim alabileceğiniz ailenizin gelir durumuna bağlı. Çocuğunuzun kreşte günde kaç saat kaldığına ve ailenizin gelir düzeyine göre kreşe ödeyeceğiniz aylık miktar değişiyor.
- Gelir düzeyi yıllık 50000 Euro altında olan bir aile anaokullarından ücretsiz faydalanabiliyor.
- Yıllık geliri 50 ile 60000 Euro arasın olan bir aile ise anaokuluna 30 ile 75 Euro arasında bir ücret ödüyor.
- Aşağıdaki tabloda gelir seviyelerine göre anaokullarına ödenen ücretleri detaylı bir şekilde görebilirsiniz.
- Kira yardımı yine maddi durumları çok kısıtlı aileler için verilen bir başka hizmet. Kiranın %50-60’ına kadar destek veriyorlar.
- Ev yardımı olarak da ev satın almak istediğinizde çocuk başı 12 bin Euro (100 Euro * 120 ay) destek alabiliyorsunuz. Bu desteği alabilmeniz için ailenizin toplam yıllık geliri tek çocuklu aileler için 90 bin Euro’dan az olması gerekiyor. Her bir ek çocuk için minimum gelir seviyesi 15 bin Euro artıyor.
- Ölüm aylığı, geride kalan eşin hayatını devam ettirip varsa çocuklarına bakabilmesi için verilen bir başka yardım.
5. Almanya’da Sosyal Yardım Hakları: Entegrasyon Yardımı
Arbeitsagentur’un sunmuş olduğu hizmetlerden birisi de Almanya’ya göçmen olarak gelmiş bireylerin topluma entegre edilmesini sağlamak. Dil, genel kültür ve iş hayatına hazırlık gibi konularda verilen eğitimler sayesinde ülkeye gelen göçmenlere yardımcı olunuyor. Bu yardımların ücretsiz olarak sağlanıyor.
Almanya’da Sosyal Yardım Hakları ve İşsizlik Parası yazım umarım faydalı olmuştur. Almanya’da iş görüşmeleri hakkında diğer yazılarımı da okuyabilir, faydalanabileceğini düşündüğünüz yakınlarınızla/arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Cihan
23 Temmuz 2020, 05:58Yazi diziniz icin cok tsk ederim. Cok aydinlatici , size bir soru yoneltmek istiyorum.Ben 2011 den beri esinden bosanmis bir beyim.Arbeitsamt esya yardimi yapiyormu?bu arada ben issizlik parasi aliyorum 2014 itibariyle ve hic bir zaman esya yardimi istemedim almadim, beni aydinlatirsaniz sevinirim cok tsk ler
Sultan
17 Şubat 2021, 11:48Merhaba,
esiniz dil kursunuda Agentur fur Arbeit in odedigi kurslardan birinde mi yapti, yoksa kendiniz ozel mi bir kursa gittiniz ?
Bu konudaki tecrubenizi merak ettim. Bildigim kadariyla yari ve tam zamanli tercihler oluyor hangi tarz kursa devam ettiniz tecrube ve onerilerinizi paylasirsaniz sevinirim.
Fatma Ölçücü
18 Şubat 2021, 15:25Merhaba, kendimizin odedigi kurslara gitti, yarim gunluk intentiv kurslar seklindeydi.