Almanya’ya okul, kurs veya iş için gidecek olmamızdan bağımsız her durumda ilk yapmamız gereken şey kendimize kalacak yer ayarlamak. En başta birçoğumuzun gönlünden geçen seçenek kendi başımıza ev kiralamak olsa da çoğunlukla maddi sebeplerden yurt odası veya ortak yaşanan bir evde oda kiralamak seçeneklerine yönelmemiz gerekebiliyor. Veya yapayalnız gideceğimiz yeni ülkede sosyal ortamı için de yalnız yaşamayı tercih etmeyenlerimiz olabiliyor. O yüzden bu yazıda Almanya öğrenci yurtları ve paylaşımlı evler hakkında bilgiler vereceğim. Almanya paylaşımlı ev (WG) nedir, nasıl bulunur, kiralar ne kadar, Almanya’da öğrenci yurdu bulmak için ne yapmak gerekir, Almanya öğrenci yurtları fiyatları ne civarda gibi birçok sorunuzun cevabını yazının devamında bulacaksınız.
Elbette benim Almanya’da böyle bir tecrübem olmadığı için bu sefer ben anlatmayacağım. Sözü konuk yazarımız Kadriye’ye bırakıyorum.
Kadriye’yle Youtube kanalımızda Almanya’da yüksek lisans ve Almanya’ya yüksek lisans için nasıl gelinir, Almanca bilmek şart mı, kaç para gerekir, Almanya’da öğrenciyken ne kadar para kazanılır gibi birçok konuyla ilgili keyifli ve bilgilendirici bir sohbet de yaptık. İzlemek için aşağıdaki videoya tıklayabilirsiniz.
…
Merhaba,
Ben Kadriye. 6 senedir Münih’te yaşıyorum. Bu sürenin çoğunu Almanya öğrenci yurtları ve paylaşımlı evlerde kalarak geçirdim. Hayat ve Seyahat blogu yoluyla, bu deneyimlerimi sizlerle paylaşmak istedim.
Almanya’ya eğitim için veya iş bularak gidecek iseniz, ilk aşamada tek başına eve çıkmanız biraz zor olabilir. Hele de Almanca bilmiyorsanız ve iyi bir firmadan iş kontratınız yoksa.. Öğrenciler için de genel olarak finansal durum belgesi isteniyor.
Almanya’da Paylaşımlı Ev (WG – Wohngemeinschaft) Nedir?
2014 yılında TU Münih’teki master eğitimi için gelmeden önce, ilk olarak bulduğum tüm yurtlara başvurdum. Sonrasında da paylaşımlı ev (Wohngemeinschaft, kısaca WG olarak geçiyor) baktım.
Münih’e gidiş tarihim yaklaşırken hala bir yerden olumlu cevap alamamıştım. Tüm yurtlar full kapasite dolu idi ve paylaşımlı evler de genelde adaylarla birebir görüşme yaparak sizi seçmek istedikleri için benim şansım yok denecek kadar az idi.
Sonrasında hiç olmayacak bir yoldan şansım yaver giderek bir oda buldum. (Linkedin üzerinden benimle aynı bölümü okumuş birisine program ile ilgili soru sormak icin ulaştım ve ev aradığımdan bahsettim, o da kendi kaldığı odadan çıkacağını söyledi, Bingo!)
WG denilen sistem Almanya’da çok yaygın. Ve de aslında 17’den 77’ye kadar herkesin tercih ettiği bir yöntem (farklı nedenlerden dolayı, onlara da değineceğim).
Almanya’da WG nedir derseniz, 2 veya daha çok odalı evde yaşayan insanların, kullanmadıkları odaları başkalarına kiraladıkları bir sistem. Yani WG’de oda kiralamak demek, tamamen size ait bir odanızın olması ve bunun yanında ortak kullanım alanlarını başkaları ile paylaşmanız anlamına geliyor. Ortak kullanım alanından kastım ise tuvalet, banyo, mutfak ve var ise salon ile balkon.
Yukarıda söylediğim gibi ilk yaşadığım WG’yi biraz şans ile kolay buldum. Ancak tek sorun, şehre bayağı uzak olması idi. (Okulum Münih merkezde olmasına rağmen, ev Freising’de Münih Havaalanı’nın oralarda idi.) İlk aşamada çok tercih şansım olmadığı için kabul etmeme rağmen, sonrasında her gün uzun saatler trenlerde geçirmek ve şehre uzak yaşamanın getirdiği “Sanırım bir şeyleri kaçırıyorum” hissi ile tekrardan WG bakmaya başladım.
Almanya’da Oda Kiraları Ne Kadar?
Elbette Almanya’nın hangi şehrinde WG aradığınıza ve WG’nin koşulları, şehre uzaklığı gibi birçok faktöre göre fiyatlar değişecektir. Münih Almanya’nın en pahalı şehri, benim kaldığım şehrin dışındaki WG odası fiyatı 2014 yılında faturalar dahil 500 Euro idi. Nasılsa talep çok diye fiyatlar yüksek oluyor ve Almanya’nın diğer şehirlerinde ev kiralayabileceğiniz fiyatlara Münih’te WG aramak durumunda kalabiliyorsunuz.
Almanya Öğrenci Yurtları: Nasıl Bulunur?
WG aramaya devam ederken, aslında öğrenci olduğum için yurtta kalırsam ne kadar güzel olur diye düşünüyordum. Hem de maddi olarak çok daha avantajlı olacaktı benim için. Ancak Münih’e gelmeden önce başvurduğum tüm yurtlarda hala bekleme sırasında idim. Bu da demek oluyor ki ancak bir kişi yurttan ayrılacak ki ben girebileceğim. Üstelik benim bekleme sıram 200lerde idi. Bu durumdan bir Alman arkadaşıma bahsettim. Ve kendisi dedi ki “Ağlamayana mama yok” (Tabii ki bunu demedi ancak dediği şey buna geliyordu). O anda ben de anladım ki hakikaten, pasif bir şekilde sıramı beklemek yerine gidip yurt merkezlerine durumumu biraz da açıkçası abartarak anlatmam ve yardım istemem gerekiyordu.
Sonuçta öğrenciyim, zamandan bol bir şeyim yok. Ve de eğer bana yurt çıkarsa verdiğim kira yarı yarıya inecek. Bu yüzden, birkaç hafta sürekli yurt merkezlerine gittim ve sırası ile açık bulduğum kapılardan içeri girip görevlilere “Bana ne zaman yurt çıkar, şu an kalacak yerim yok” (abartma kısmı başlıyor burada) vs diyerek bir süre kafalarını şişirdikten sonra yine Bingo!
Stratejim işe yaramıştı ve Münih’teki en güzel lokasyona sahip yurttan bir oda çıktığına dair mail gelmişti. Eğer şehri ve yurtları biliyorsanız, yurt Englischer Garten’ın dibinde olan Biedersteiner Wohnheim idi.
Almanya Öğrenci Yurtları: Fiyatları Ne Kadar?
Münih’te size yurt çıkması ile lotodan para çıkması hemen hemen aynı şey. Çünkü özellikle Münih genelinde öğrenciler, öğrencilik hayatını uzatabildiği kadar uzatıyor. Hem devlet destek veriyor size okuduğunuz süre boyunca, hem de haftada 20 saat çalışıp vergiden muaf şekilde iyi paralar kazanarak (hele de yurtta yaşıyorsanız) gayet güzel bir yaşam sürebiliyorsunuz. Bu yüzden, yurtta kalan bir Alman öğrenci, 6 sömestirde bitirebileceği okulu, 10 sömestire kadar uzatıp öğrencilik hayatının keyfini çıkarıyor.
Bana çıkan yurt odası, tek bir oda idi. Mutfak, banyo ve tuvaleti 8 kişi ile paylaşıyordum ve de yurt ücreti aylık 265 Euro idi. (Sene 2015, fakat Almanya’da enflasyon pek olmadığı için fiyatlar çok artmıyor)
Yurt odaları çok nadir olarak içinde mutfak ve tuvalet/banyo barındırıyor. Bu odalar da zaten hem fiyatı yüksek oluyor (320 – 370 Euro civarı) hem de öncelik sanırım PhD yapan öğrencilere veriliyor.
Almanya Öğrenci Yurtlarında Hayatı Nasıl?
Tabii her Türk gibi hijyen benim için de önemli idi ancak o dönemde önceliğim master’ı bitirmek, okurken yarı zamanlı iş bulmak vs olduğu için zamanımın çoğu yurt odası dışında geçiyordu. Yani odayı sadece uyumak için kullandığımdan dolayı bu durum benim için sorun olmadı. Elbette ortak alanları daha az kişi ile paylaşmak isterdim ama durum buydu ve kısa sürede alıştım.
Sonuçta öğrenci olduğunuz için herkesin rutini farklı. Ortak alanları paylaştığım diğer öğrenciler (çoğu Alman idi) farklı saatlerde kalkıp farklı zamanlarda banyo veya mutfağı kullandığı için, hiçbir zaman bu alanların kullanımına dair sorun yaşamadım. Tabii ki bazı durumlarda, diğer öğrenciler beraber yemek pişirmeye başladıkları zaman, veya arkadaşlarını davet edip mutfağı meşgul ettikleri zaman (ki bunu her zaman önceden not yazarak haber veriyorlardı) ya kısa sürede pişen bir yemek yapıyordum ya da dışarıdan alıyordum.
Yurtta yaşamak her ne kadar bütçe dostu olsa da, size çıkan odalar maalesef eğitim aldığınız süre boyunca kullanılabilir. Benim de iki sene sonunda, resmen mezun olduğum dönemde yurttan çıkma zamanım gelmişti ve de tekrar WG aramaya başladım.
Almanya Öğrenci Yurtları ve Paylaşımlı Evlerde Temizlik Konusu Nasıl Oluyor?
Temizlik konusu birçok kişi için hassas olabileceğinden bu konuya daha uzun değinmek istedim. Öğrencilik döneminde yurtta kalırken, kendi kişisel alanınızın temizliğinden siz sorumlusunuz. Bunun dışında, ortak alanların temizliği içinse sanırım haftada bir temizlik şirketi geliyor. Yani yurda ödediğiniz paranın hakkını fazlasıyla alıyorsunuz.
Genel temizliğin dışında, herkes ortak alanları temiz bırakmak şartıyla kullanıyor. Bir nevi sosyal baskı oluşuyor da diyebiliriz. En basit örneği, eğer duş alırken saçlarınız dökülüyorsa ve duşu o halde bırakıp çıkıyorsanız, sizden sonra kullanan kişileri hem rahatsız etmiş oluyorsunuz hem de bu konu sürekli devam ederse, yurt sorumlusu kişilerden uyarı geliyor. Mutfak için de aynı durum geçerli. Ben yurtta yaşadığım dönem, buzdolabındaki yiyeceklerini sürekli dağınık bırakan birine “Anneniz burada yaşamıyor” diye bir not yazmıştım.
Yurt sonrası paylaşımlı eve geçince, temizlik konusu aslında daha sıkıntı olabiliyor. Evde tamamen yabancı biri ile yaşıyorsunuz ve de herkesin rutini veya alışkanlıkları farklı olduğu için ilk başlarda alışana kadar ufak tartışmalar olması kaçınılmaz.
Benim yaşadığım WG’de, diğer odada kalan bayan (Alman, 42 yaşında) temizlik konusunda çok hassas idi. O yüzden detaylı bir temizlik planı çıkararak mutfağa asmıştı bu planı. Çöplerin ayrıştırılmasından, banyoyu kimin temizleyeceğine, yerleri kimin süpürüp, camları hangi sıklıkla kimin sileceğine kadar detaylı bir plan vardı haftalık uymam gereken.
Bu yüzden WG arayanlara en önemli tavsiyem, eve çıkmadan önce, kira ve lokasyona ek olarak evde kimlerin yaşadığına da bakmaları olacaktır.
Özel Hayat Nasıl Oluyor, Misafiriniz Gelip Sizde Kalabiliyor Mu?
Temizlik dışında özel hayat konusuna da değinmek isterim. Almanya öğrenci yurtlarında kalırken, eğer odanızda yeterli alan var ise misafir ağırlamanız mümkün. Görgü kuralları gereği, herkes birbirine eğer uzun dönem yatılı misafiri gelecekse haber veriyor idi. Sonuçta o kişi de ortak alanları kullanacağı için diğer insanların da bilgisi olması gerekiyor. Yatılı misafir dışında, hafta sonları veya akşamları arkadaşlarınızı çağırıp yemek yapmak gibi bir planınız olduğunda da her şey çok rahat. Sadece eğer kalabalık bir grup çağırıyorsanız, bir iki gün önceden not yazarak haber vermeniz bekleniyor.
Paylaşımlı evde özel hayat ve misafir ağırlama konusu da yurttakine benziyor aslında. Yatılı misafir davet edecekseniz ev arkadaşınıza haber veriyorsunuz. Aynı şekilde, hafta içi iş çıkışları arkadaşlarınızı eve davet edip yemek yapmak bir şeyler içmek istediğinizde de sadece ev arkadaşınıza haber vermeniz yeterli. Ancak örneğin bu durum sürekli ve fazla oluyorsa ve de sizin uykunuzu, evdeki rahatlığınızı etkiliyorsa, nazikçe bunu karşı tarafa aktarmak en mantıklısı.
Almanya’da WG Çeşitleri ve WG Yaşamı
WG ararken herkese verebileceğim en önemli tavsiye, nasıl bir WG yaşamı istediğinizi belirlemeniz. En genel manasıyla, iki çeşit WG var. “Zweck WG” ve “keine Zweck WG”. Sitelerde arama yaparken detaylar kısmında bunu yazarlar genelde.
“Zweck WG” dedikleri (Zweck – amaç, fonksiyon anlamlarına geliyor) odayı kiralamak ve ortak alanları beraber kullanmak dışında, aynı evde yaşadığınız kişilerle çok da ortak noktanız ve paylaşımınız olmaması durumu. Yani öğrenci veya çalışan iseniz, yaşadığınız yerde gün sonu kafanızı dinlemek ve odanıza çekilmek istiyorsanız bu tam size göre. Evdeki diğer kişilerin de kendi hayatı var ve “merhaba, merhaba” dışında bir şey paylaşmanız beklenmiyor.
Diğer çeşit olan “keine Zweck WG” dedikleri ise bunun tam tersi. Bu tür WG’de insanlar açıkçası kendine arkadaş arıyor. Zaten ilanlarda direkt olarak da yazıyorlar nasıl bir paylaşımlı ev istediklerini. Örneğin eğer öğrenci iseniz ve de yurt çıkmadıysa bu tür WG de yaşamak mantıklı olabilir bir süre. Beraber yemekler yaptığınız, ortak alanları beraber kullandığınız (varsa oturma odası vs gibi) ve de birlikte sosyalleştiğiniz arkadaşlar edinmiş olursunuz.
Bu arada WG çeşitlerinden bahsederken, fiyat konusunda da fark yaratan bir hususa dikkat çekmek isterim. Tüm evler ve WGler, warm ve kalt (sıcak ve soğuk) olarak iki şekilde fiyatlandırılır. Blogda inanıyorum ki birçok bilgilendirici yazı var bu konuda ancak özet olarak, warm kira her şey dahil olarak yazılan rakam (odanın kirası, elektrik, su vs gibi ücretler ve de internet). Kalt (soğuk) kira rakamı ise sadece odanın kirasını yazdıkları durum ki genelde WG odalarda warm kira yazılır.
Almanya’da Oda/Paylaşımlı Ev (WG) Nasıl Bulunur?
WG bulmak için genel olarak yararlandığım oda bulma siteleri:
https://www.ebay-kleinanzeigen.de/s-auf-zeit-wg/
https://www.immobilienscout24.de/
Bunların dışında birçok Facebook grubu da oluyor yaşadığınız şehir özelinde.
Ben en aktif olarak WG-gesucht sitesinden yararlandım. O sitenin kullanımı hem kolay hem de en çok ilan orada bulunuyor. Bütçenize uygun olan kriterleri seçip gerekli filtreleri uyguladıktan sonra site size göre olan odaları gösteriyor. Bu aşamadan sonra tek yapmanız gereken, kendinizi anlatan mesajlar yazarak, odayı istediğinize ve WG yaşamına uygun olduğunuza dair bilgiler de ekleyerek ilan veren kişilere ulaşmanız.
Bu süreç maalesef uzun sürüyor ve sabır gerektiriyor. Ben sanırım 100’den fazla kişiye mesaj atmışımdır, birçoğu maalesef geri dönmüyor bile. Sadece uygun gördükleri kişilere cevap yazıp onları görüşmeye davet ediyorlar. Bir nevi iş başvurusu süreci gibi aslında. Ayrıca ev veya oda aradığınız dönemde eğer çalışıyorsanız, görüşmelere gitmek için tarihleri ve zamanları ayarlamak da bir o kadar zor oluyor. Ben hatırlıyorum bir ay kadar sürekli her akşam iş çıkışı (o dönemde full time staj yapmaya başlamıştım) farklı evlere gidip kendimi tanıtıyordum ve evdeki diğer kişilerle tanışıyordum. Evet yorucu bir süreç ama herkes aynı şekilde ev veya oda buluyor. Tabii ki maddi durumunuz çok iyiyse direkt emlakçılara da gidebilirsiniz.
Almanya Öğrenci Yurtları veya WG için Eşya Almak Gerekiyor Mu?
Eğer öğrenci olarak gidip yurtta kalacaksanız, işiniz daha kolay. Çünkü yurt odaları genelde sizin ihtiyacınız olan tüm eşyalara sahip (dolap, yatak, masa, sandalye vs). Bunun dışında odanızı nasıl dekore etmek isterseniz, o şekilde ek eşyalar alarak yaşam alanınızı güzelleştirmek sizin elinizde tabii. Ben yurtta kaldığım dönemde, odada hali hazırda olan eşyalar dışında ek bir eşya almamıştım.
Yurt değil de paylaşımlı evde kalacak iseniz, eşya konusu biraz farklı olabilir. Genelde paylaşımlı evler/odalar, uzun dönemli ise eşyasız oluyor. Sadece kısa dönem kiralayan kişiler eşyalarını odada bırakıyor. Benim yurt sonrası taşındığım odada sadece yatak vardı. Diğer her şeyi ben yavaş yavaş ikinci el almıştım. Bütçeniz kısıtlı ise, özellikle Münih’te birçok Facebook grubu veya site aracılığı ile bedava eşya bulmanız da çok kolay aslında.
İkinci el eşya bakıyorsanız, Almanya’da ikinci el alışveriş için kullanılan en meşhur site Ebay Kleinanzeigen‘ı kullanabilirsiniz, uygun fiyatlı birçok alternatif bulunuyor. “Zu verschenken” kategorisinde bedava eşyalar bile var.
Umarım bu bilgiler, kalacak yer arayan kişilere faydalı olmuştur. Herkese bol şans!
…
Kadriye’yle iletişime geçmek isterseniz instagram hesabı: eyirdakzamzik
Almanya Öğrenci Yurtları ve Paylaşımlı Ev (WG): Nedir, Nasıl Bulunur, Kiralar Ne Kadar? yazısını faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, detaylı gezi rehberleri ve Almanya’da yaşam ile ilgili yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat‘in aşağıdaki sosyal medya hesaplarını takip etmeyi unutmayın! 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum