Güleryüzlü insanlarla yemyeşil doğayı buluşturan Bali adası için, giden birçok kişi gibi ben de şimdiye kadar yaptığım en güzel tatil diyebilirim, veya en kötü ihtimalle ilk üçtedir 🙂 Bali gezi rehberi yazımda Bali’nin haritadaki konumu ve Bali hakkında bilgiler verip Bali nasıl bir yer sorusunun kafanızda şekillenmesine yardımcı olmaya çalışacağım. Aradığınız romantik balayı, deniz güneş, tropik iklim, Asya kültürünü tanımak, yeni aktiviteler denemek kısacası her ne olursa olsun Bali’de kendinize uyup sizi mutlu edecek bir şeyler mutlaka bulacaksınız.
Bali Nerede?
Bali gezi rehberi yazıma sürekli karıştırılan bir konu ile başlayayım. Bali bir ülke değil. Endonezya’da bir ada ve ekvator çizgisinin hemen güneyinde yer alıyor, dolayısıyla Bali’ye gittikten sonra arkadaş ortamlarında “Ben güney yarım küreye ayak basmış adamım” diye havanızı atabilirsiniz 🙂
Bali’nin Türkiye’ye mesafesini gösterebilmek için aşağıdaki haritada işaretledim. Görüldüğü gibi biraz uzak, o yüzden oraya kadar gitmişken yakınlarındaki başka yerleri de görmekte fayda var. Bali’yle birlikte en çok gezilen ülke Singapur, çünkü uçak aktarmaları veya ucuz Bali uçak bileti genelde oradan oluyor. Singapur Bali gezisi diye her yerde birlikte görseniz de aslında acayip yakın değiller, 2.5 saatten biraz fazla uçuş mesafesi. Ama yine de Singapur çok güzel bir yer olduğu için henüz gitmediyseniz benim de tavsiyem Singapur ile Bali’yi aynı gezide görmeniz olacaktır, ben daha önce gittiğim halde Bali’ye geçmeden önce Singapur’a ikinci kez gitmiştim.
Bali tatili planlamakla ilgili aklınızda net olmayan konular varsa, Bali’ye ne zaman ve nasıl gidilir, yağmursuz sezonu ne zaman, hangi bölgesinde kaç gün kalınır gibi rota ve zamanlama konularında her şeyi detaylı anlattığım BALİ GEZİSİ NASIL PLANLANIR? yazımı okumanızı tavsiye ederim.
Bali Hakkında Bilgiler
Bali adasının nüfusu 5 milyon civarında. Endonezya’nın geneli Müslüman olduğu halde, toplam Endonezya nüfusunun sadece yüzde 2’si olan Hinduların neredeyse tamamı Bali’de yaşıyor. Yani Bali için, Hindu azınlığın toplandığı yer diyebiliriz ve adada Müslümanlıkla ilgili simgeleri pek görmeyeceksiniz.
Bali kültürünü anlamanın önemli bir yolu olan Hindu tapınaklarını gezerken lokal insanları ibadet ederken gözlemleyebilir, hatta ritüellere bile denk gelebilirsiniz. BALİ’NİN EN GÜZEL TAPINAKLARI yazım size Bali tatili sırasında hangi tapınakları gezebileceğiniz ile ilgili bilgiler verecek.
Bali’de her yerde denk geleceğiniz Bali dansları ise hem dini hem kültürel anlamda önem taşıyor. Örneğin Barong dansı izlerken göreceğiniz aslana benzeyen figür Bali mitolojisindeki Barong oluyor ve iyiliği temsilen kötü bir figürle savaşıyor. Kadın dansçıların yaptıkları mimikler ve el hareketleri bile Hindu ritüellerinden geliyor.
Bali Vizesi – Bali Vizeli Mi?
En güzel haber yazının bu kısmında, çünkü Endonezya Türklere vize uygulamayan ülkeler arasında yer alıyor, yani Bali için vizesiz tatil diyebiliriz. Girişte herhangi bir ücret bile ödenmiyor, Bali’yi sevmek için ilk sebebiniz şimdiden hazır 🙂
Bu arada Singapur da öyle, yani Singapur Bali tatili yaptığınız durumda pasaportuyla her yere vizesiz giren bir Avrupalı kadar rahat olabilirsiniz. Ben üstüne Malezya’yı da ekleyip bu keyfi sonuna kadar yaşamıştım, vizesiz ülkeler kalp ben 🙂
Bu arada söylediğim vizesiz olma durumları yalnızca Bali’yi ziyaret süreniz 30 günü geçmiyorsa geçerli, daha uzun plan yapıyorsanız vize konusunu konsolosluğa danışmanızı tavsiye ederim.
Türkiye Bali Saat Farkı – Bali’de Saat Kaç?
Bali’de yaz ve kış saati uygulaması bulunmuyor. Türkiye de yaz saatinde kalmaya devam ettiği sürece Bali, Türkiye’den yılın her zamanı 5 saat ileride.
Bali Para Birimi – Bali Ucuz Mu?
Bali’de Endonezya rupeesi (Indonesian rupiah – IDR) kullanılıyor. Bu para birimini TRY, USD, EUR gibi alışık olduğumuz para birimlerine çevirmeye kalktığınızda ‘3 çarpı 10 üzeri eksi 5’ gibi ortaokul matematik bilginizi zorlayan fantastik sonuçlarla karşılaşıyorsunuz, çünkü Endonezya rupisi çok bol sıfırlı (“TL’nin altı sıfır atılmadan önceki hali gibi” benzetmesini eksik kalmaması için yapayım 🙂 ).
O yüzden Türk parasının değerli olduğu bir döviz birimi bulmanın sevinciyle tersten sorgulayıp 1 TL kaç rupee diye bakmak gerekiyor. Veya bol sıfırların kafanızı karıştırmaması için hep 10bin rupee üzerinden gidin, 2020 Haziran itibarıyla 10bin rupee 5 TL’ye yakın yapıyor. Güncel kuru buradan kontrol edebilirsiniz.
Asya ülkelerinin genelinde olduğu gibi Bali’ye de dolarla gitmenizi tavsiye ediyorum, böylece para bozdurma konusunda sorun yaşamazsınız. Hesaplamalarınızı dolar üzerinden yapacaksanız bu sefer 100bin rupee üzerinden gidin, yazıyı yazdığım 2018 Mayıs ayında 100bin rupee 7 USD yapıyor. Dolar kurunun güncel rupee karşılığını ise buradan kontrol edebilirsiniz. Döviz büroları genelde komisyon almıyor ama küçük banknotlar daha değersiz kabul edilip düşük kurdan çevrilebiliyor.
Bali Tatil Fiyatları
Bali ucuz mu yoksa pahalı mı sorusunun cevabı da sizin nasıl bir tatil geçirmek istediğinize göre çok değişiyor; çünkü hem backpacker (sırt çantalı gezgin) hem de lüks tatilci / balayı suiti konseptleri yaygın olduğundan konaklamayı gecelik çift kişilik odada 15 dolara da halledebilirsiniz 1000 dolara da..
Konaklama dışında, kısa zamanda en efektif gezme şekli olan turist rehberi şoförle gezme de günlük her şey dahil 50 dolar civarı (bana yazarsanız size kendi kullandığım çok başarılı şoförü tavsiye edebilirim) ve hiç düşünmeden rahatlıkla ödemeniz gereken ücret bu olmalı. Çünkü hem yerel biri yanınızda oluyor hem de sizi en güzel yerlere hızlıca götürüyor. İnternette bilgi olmadığı için benim bilmediğim pek çok güzel yeri bizim gezi planına eklemişti, bu kısımda ‘ucuz etin yahnisi’ hesabı biraz kar etmek uğruna işinizi şansa bırakmayın derim.
Bir de gezmek için tapınak girişlerinde ücret ödüyorsunuz, tapınak başına 5 dolar gibi yuvarlayabiliriz.
Bali’de Yeme İçme Fiyatları
Bali’de yeme içme fiyatları ise restoranda iki kişi öğün başına 300bin rupee’den (20 dolar civarı) başlıyor bence, Asya yemeklerini seviyorum ve lokal insanların yediklerini yerim diyenler elbette çok daha ucuza yemek işini kapatabilirler, benim söylediğim böyle hamburger ve pizza gibi jenerik yemekler.
Fikir vermesi açısından; sokak tezgahından tavuklu bir şeyler ve tofu 30bin rupee (2 dolar) iken, restoranda çorba-deniz mahsüllü yemek-makarna-tatlı-kola menüsü 200bin rupee (14 dolar), pizza-kola 150bin rupee (11 dolar) civarı diyebiliriz. Sokak yemeğini pek lezzetli bulmadığım ve mideyi bozma riskini almak istemediğim için ben nispeten pahalı da olsa restoranlarla devam ettim.
Bali tatil fiyatları hakkında daha fazla detay için grafikle anlattığım Singapur-Bali-Malezya gezisi ne kadar tuttu? yazıma bakabilirsiniz.
Bali İnsanı Nasıl?
Bali’de halkın temel geçim kaynağı turizm. İnsanların turizmle çok fazla haşır neşir olup turist olan bizlerin de kendisinin ‘ekmek parası’ olduğumuzu bilmesi iki şekilde karşımıza çıkıyor. Birincisi; Asya’ya gidenlerin alışık olduğu üzere yüksek fiyat söyleyip kazıklamaya çalışmaları ve her an her yerde birilerinin size bir şeyler satmak için yanaşması. Özellikle tapınak girişlerinde bele bağlanan sarong kumaşını satmak isteyenler bence acayip bayıyor, resmen adım başılar ve insan hepsine “No, thank you” demekten yoruluyor. Veya yolda kendi başınıza yürüme sebebiniz öylece etrafa bakınmak olamazmış gibi her an tur için davet edenler, dans gösterisine bilet satmaya çalışanlar.. Ama en güzel yanı kesinlikle musallat olmamaları, kafanızı hayır anlamında hafifçe sallamanız bile yeterli oluyor ve gülümseyip uzaklaşıyorlar.
Hayır dediğinizde bile gülümseyerek uzaklaştıklarını söyledim; çünkü turizmin bu kadar önemli olmasının ikinci karşımıza çıkış şekli herkesin acayip güleryüzlü olması. Yolda karşılaştığınız insanlar size selam verip gülümsüyorlar, bir şey sorduğunuzda ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ayrıca hizmet sektörü son derece gelişmiş olduğu için başta konaklayacağınız oteller olmak üzere restoranda, alışverişte kısacası her yerde kendinizi prensler prensesler gibi hissetmeniz sağlanıyor.
Bali’de balayı yapanlara mutlaka denk gelmişsinizdir; hani o içi gül yaprakları dolu küvetler, çiçeklerle çevrilip ışıklandırılmış havuzbaşı romantik akşam yemekleri filan hepsi ultra gelişmiş hizmet anlayışının sonuçları. O yüzden Bali’de kendinizi bütçeniz dahilinde şımartmaya hazır olun, alem bu olduğuna göre kral sizsiniz!
Bali’deki her bütçeye hitap eden otel tavsiyeleri verdiğim ve otel seçiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattığım yazım çok beğenildi ve birçok kişinin otel seçimine yardımcı oldu. 4 farklı otelde kaldığım için farklı bakış açıları getirebildiğim yazımı mutlaka okuyun: BALİ’DE NEREDE KALINIR?
Bali’de Balayı Nasıl Olur?
Bali gezi rehberi yazımın en can alıcı kısmı burası sanırım 🙂 Bali on zamanlarda romantik balayı turu yapmak isteyenlerin çokça tercih ettiği bir destinasyon ve bunun en önemli sebeplerinden birinin ‘gelişmiş hizmet sektörü sayesinde kendinizi çok iyi hissetmenizin sağlanması’ olduğunu az önce söyledim. Diğer sebep ise çok basit; Bali’nin deniz, doğa ve kültür anlamında her şeyi kendinde toplayan son derece doğal güzellik zengini bir yer olması. Daha önceki yazılarımda söylemiştim ve tekrar ediyorum, Bali’ye lütfen yalnızca deniz güneş tatili yapmak için gitmeyin. Adanın size sunabileceği gerçekten bundan çok daha fazlası.
Bali’de balayı turu için karar verdiyseniz ve bütçeniz yüksekse kişiye özel tur satan firmalardan her şey dahil bir paket tur alıp geri kalan hiçbir konuya karışmadan keyfinize bakmak ilk seçenek. Ama burayı okuduğunuza göre daha uygun fiyatlı veya içeriğine kendiniz karar verebileceğiniz seçenekler arıyorsunuz, o zaman doğru yerdesiniz 🙂
Düğün dernek telaşından sonra ilk olarak Bali’nin deniz bölgelerinden birinde güzel bir otelde konaklayın, gününüz çoğunlukla otel çevresinde ve plajda geçeceği için bu kısımdaki oteli seçerken bütçenizi yüksek tutmaya çalışmanız güzel olur. Oteli tuttuktan sonra mail atın, bakalım size kendinizi şımartabileceğiniz neler önerecekler. Veya benzerini Ubud’daki görkemli otellerden birinde de yapabilirsiniz, ama Bali’nin kültür zengini Ubud bölgesi iç kısım olduğu için bu sefer deniz konsepti olmayacağını göz önünde bulundurun. Onun yerine sonsuzluk havuzlu oteller var ki bence şahaneler, ben de bir tanesinde kalmıştım (Artık oteller yazıma kesin bakmalısınız 🙂 )
Bali’deki Hastalık Riskleri
Bali riskli bir yer mi, hastalık kapar mıyım veya aşı olmalı mıyım diye düşünüyorsanız rahat olabilirsiniz, adaya girerken zorunlu olan bir aşı/ilaç bulunmuyor. O yüzden ben hiçbir aşı yaptırmadım veya ilaç kullanmadım. “Yine de tedbiri elden bırakmayayım” diyenler Seyahat Sağlığı Merkezi’nin www.seyahatsagligi.gov.tr sitesini ziyaret edebilir.
Bence sokak yemeği satan yerlere dikkatli yaklaşmak ve yalnızca kapalı şişedeki suları tüketmek sağlık anlamında en çok dikkat etmeniz gerekenler. Örneğin içeceklerinizin içine buz koydurmayın, çünkü o buzun kaynağı musluk suyu. Ama dişinizi musluk suyuyla fırçalayabileceğinizi düşünüyorum, ben ilk gün denedim ve herhangi bir mide bozulması yaratmadı. Siz de kendiniz için deneyip sonucuna göre devam edersiniz.
Bali’ye Giderken Yanınıza Almanız Gerekenler
Kötü haberle başlayayım, sinek böcekler çok fena. Off tarzı spreyler en büyük dostunuz olacak ama yine de bir şekilde ısırıyorlar ve kocaman kabarıp kaşınabiliyor yani, fazla takılmamaya çalışın. Sinek kovucu spreyleri yanınızda götürebilir veya oradan alabilirsiniz, her yerde satılıyorlar. Ayrıca yanınıza yazlık ama uzun kollu bluz/gömlek ve pantolon alın derim, ben örneğin akşam gezinmeye veya yemek yemeye dışarı çıktığımda pantolon paçalarımı çorabımın içine sokarak geziyordum, sanırım ayak bileği çevremi sinek kardeşler çok lezzetli buldular.
Hem yukarıda anlattığım sinek durumları hem de yağmur çamur riskine karşı kapalı ayakkabı ve çorap yanınızda bulunması gerekenlerden.
Kintamani bölgesi gibi dağlık alanlar serin olabileceği için yanınıza genellikle yazlık giysiler ile hava serinlediği veya yağmur yağdığı anda üzerinize giyebileceğiniz hırka ve mevsimlik montlar almanız uygun olacaktır. Güneşten korunmak için güneş kremi, şapka ve yağmur riskine karşı şemsiye almayı da unutmayın.
Bana olmadı ama yediğiniz şeyler belki midenizi bozar. İshal, kusma vs gibi sorunlar için yanınıza ilaç alabilirsiniz.
Bali elektrik prizleri Türkiye’yle aynı olduğundan yanınıza priz dönüştürücü (converter) almanız gerekmiyor.
Bali Gezisi Güvenli Mi?
Bali son derece güvenli bir yer ve turizm başlıca geçim kaynağı olduğu için turistlere karşı herhangi bir kötü davranıştan kaçınılıyor. O yüzden Bali’nin güvenli bir yer olduğunu ve her zamanki basit güvenlik önemlerinizin yeterli olacağını -çok şanssız değilseniz- söyleyebiliriz.
“Peki Bali’deki yanardağlar güvenli mi” derseniz ona kesin bir şey söyleyemem. Kintamani bölgesi civarındaki Batur ve Agung Dağları aktif volkanlar olduğundan zaman zaman volkanik hareketler görülebiliyor. Ama halk ve yerel yönetimler bu konuda deneyimli olduğu için volkanik bir tehdidin ortaya çıkması durumunda gerekeni yapacaklardır diye düşünüyorum. Yani sırf “orada yanardağ var” diye Bali’ye gitmekten korkmak, “büyük İstanbul depremi” olacak diye İstanbul’u ziyaret etmemek gibi bir şey bence. Yine de siz bilirsiniz tabii.
Son olarak; yılan var mı, akrep sokar mı gibi sorular soran hanım okuyucularım olmuştu, ikisini de hiç görmedim.
Bu yazıyı daha fazla uzatmamak için burada son veriyorum, aradığınız tüm bilgileri bulacağınız Bali kategorisindeki diğer yazılarımla devam etmenizi tavsiye ederim.
Bali gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Deniz
29 Temmuz 2018, 10:01Merhaba, cok güzel bir yazi 🙂 vize ile ilgili kisimda bir sorum olacakti, ki sirt cantamla spontane gezmeyi düsündügümden, ne kadar da kalacagimi bilmedigimden, dönüs bileti görmek istiyorlar mi?
Tesekkürler 🌷
Fatma Olcucu
29 Temmuz 2018, 19:38Merhaba, o anki duruma ve size denk gelen görevliye bağlı her şey olabilir, her ihtimale karşı öylesine bir rezervasyon yaptırıp onun çıktısını almanızı tavsiye ederim.
merve
24 Mayıs 2019, 00:17merhaba 10 gun sonra balıye gıdıcez de önerdiğiniz şöför ile nasıl iletişime geçebiliriz acaba tesekkürler
Fatma Olcucu
24 Mayıs 2019, 09:54Yazida soyledigim gibi bana mail atarak veya sosyal medya hesaplarimdan ulasarak.
Kemal Coşkun
06 Ağustos 2020, 19:20Emekliliğimde gidecek yeri arıyordum çok faydalı bilgiler oldu çok teşekkür ediyorum
Fatma Ölçücü
07 Ağustos 2020, 13:15Rica ederim, keyifli seyahatler.