Uzakdoğu‘nun küçük ama havalı ülkesi Singapur, yüksek yaşam standartları ve ilginç yasaklarının getirdiği normalin üstü düzen ile şaşırtıyor. Ekvatora olan yakınlığı sayesinde her mevsim sıcak olması ise, Singapur’u özellikle kış aylarında cazip bir gezi rotası haline getirebilir. Singapur gezi rehberi yazısında Singapur’a ne zaman ve nasıl gidilir, Singapur’da ulaşım, eğlence, alışveriş gibi detayları anlatmaya çalışacağım. Bilgilerin Singapur gezisi planlarken işinize yarayacağını düşünüyorum.
Singapur’da ne yapılır, nerelere gidilir, gezilip görülecek yerler için SİNGAPUR GEZİLECEK YERLER yazımı inceleyebilirsiniz.
Singapur Hakkında Bilgiler
Singapur, Kuzey Yarımküre’de yer alıyor ve ekvatora 135 km uzaklıkta. Ekvatora yakın olduğu için oldukça sıcak ve bunaltıcı bir havası var. Sıcaklıklar yıl boyunca 24 – 35 derece arası, ortalaması da 30. Singapur’da diğer Uzakdoğu ülkelerinin aksine çok belirgin bir yağmurlu dönem veya sezon yok, ama Kasım-Aralık-Ocak ayları biraz daha fazla muson yağmurlarının etkisi görülüyormuş.
Ben her iki gidişimi de Şubat ayı başına ayarlayabildim. İlk gittiğimde hep çok güneşliydi ve yağmura denk gelmedim, ikincisinde ise kapalı hava ve sağanak yağmura yakalandım. Kısacası biraz şans meselesi diyebiliriz 🙂 Sıcaklık ise hep 30 – 33 dereceydi, Şubat ayındayken orada sıcaktan kızarıp üç gün sonra buz gibi Türkiye’ye dönmek sert bir geçiş oldu.
Singapur oldukça küçük bir ülke, 621 km2 yüz ölçümüne sahip. Malezya ve Endonezya‘nın arasında küçücük bir yere sıkışmış ve dünya haritasında görebilmek dahi zor olmasına rağmen şehir-devlet denilen karizma sahibi yerlerden biri; yani başkenti ve tek şehrinin adı da Singapur. Ortalama istatistiklerine göre, yüz ölçümü İstanbul’un dokuzda biri ve nüfusu da İstanbul’un dörtte biri. Yani nüfus yoğunluğu İstanbul’un iki katı olduğu halde her sistemi tıkır tıkır işleyen düzenli, temiz ve gelişmiş bir ülke düşünün. İşte orası Singapur.
Singapur vizesi konusuna gelirsek güzel haber: Singapur Türk vatandaşlarına vize uygulamıyor.
Hint Okyanusu ve Güney Çin Denizi’nin kesiştiği stratejik bir konumda yer aldığı için dünyanın en işlek limanlarından biri durumunda. Uçakta iniş vakti yaklaştığında aşağıya bakarsanız bir sürü gemi göreceksiniz.
Resmi dili Çince ve Malayca (veya Malezce) olsa da pratikte İngilizce de ana dili sayılabilir. Herkes İngilizceyi sular seller gibi konuşuyor ve her şeyin İngilizcesi mutlaka yazılmış oluyor. Dil konusunda problem yok yani.
Saati Türkiye’den 5 saat ileride. Para birimi olarak Singapur doları kullanılıyor (Yazının geri kalanında dolar derken Singapur dolarından bahsedeceğim).
Singapur doları kaç TL yapıyor konusunda 2017 yılı sonları itibariyle 3 TL’ye yakın diyebiliriz. Güncel oranlar için şu tabloya bakabilirsiniz.
Singapur’a Nasıl Gidilir
İstanbul’dan Singapur’a direkt uçuş 11 saat civarında sürüyor. Direkt uçuşlar için Türk Havayolları veya Singapore Airlines‘ın sitelerine bakabilirsiniz. İsterseniz skyscanner’dan aktarmalı uçuşları da sorgulatın ama uçuş süresine dikkat edin, yoksa zaten yorucu olan yol, aktarmalar da eklenince oldukça yıpratıcı bir hal alabilir.
Ben ilk gittiğimde Thai Airways ile Bangkok’dan Singapur’a 2.5 saat gibi bir sürede gittim. Eğer benim yaptığım gibi Singapur’a Bangkok’tan geçmeyi düşünüyorsanız Thai Airways’i tavsiye edebilirim. Uçakları, host-hostesleri ve yemek servisleri gayet başarılıydı (Yani en azından yemek seçen birisi olmama rağmen ben bile uçakta aç kalmadım). İkinci gidişimde ise İstanbul’dan Qatar Airways ile Doha aktarmalı gittim, o da oldukça başarılıydı.
Diğer uzakdoğu ülkelerinden en çok uçuşu olan havayolu doğal olarak Singapore Airlines. Kuala Lumpur için Malaysia Airlines, Oman Air veya Uzbekistan Airways; Maldivler için SilkAir ve TigerAir; Phuket için SilkAir ve Thai Airasia; Hong Kong ve Macau için TigerAir ise Singapur ile birlikte planlanmış geziler için ihtiyaç duyulabilecek yerel havayolu firmalarından birkaçı.
Singapur Havaalanı Ulaşım
Singapur Havaalanı Changi Airport (SIN), böylesine küçük bir ülkeden beklenmeyecek derecede büyük. Gösterişli ve düzenli haliyle adeta ülkenin geri kalanı hakkında ilk ipuçlarını veriyor. Zaten 2015 yılında dünyanın en iyi havalimanı seçilmiş.
Singapur havaalanından şehir merkezine nasıl gidilir? Gayet basit. Changi Havaalanı’nın MRT (Mass Rapid Transit) dedikleri metro ağıyla doğrudan bağlantısı var ve şehir merkezine gitmek için en uygun yöntem metroyu kullanmak. East West Line metro hattının Changi Airport durağından şehir merkezindeki bir durağa gitmek yarım saat civarı sürüyor. Metro çalışma saatleri 05:30 – 23:18. Şehir merkezine tek yön bilet ücreti gideceğiniz durağa bağlı olarak 3 dolar civarında diyebiliriz. Şu adresteki metro haritasından durakları inceleyebilirsiniz.
Metronun çalışma saatleri dışında seyahat etmek isteyenler, Airport Shuttle Service isimli belirli otellere yolcu taşıyan araçları kullanabilirler. Doldukça kalkan bu araçlar için yönlendirmeleri göreceksiniz (veya info ofislerine sorun). Ücreti 9 dolar civarıymış, 30 dolar kadar tutacak olan taksiye göre daha avantajlı bir seçenek olacaktır.
Singapur İçi Ulaşım – Singapur Metrosu
Metropollerden alışkın olduğumuz üzere, Singapur’da metro ağı şehri sarmalamış durumda ve bu durum her yere hızlıca gitmemizi sağlayarak işimizi kolaylaştırıyor. Bazı durumlarda metroya inip çıkmak yerine otobüs kullanmak daha pratik olabilir.
Metroya binmek için makineden bilet alınıyor, neyse ki bu makineler kağıt para da kabul ediyorlar (Hong Kong‘da yalnızca bozuk para kabul eden bilet makineleri yüzünden sıkıntı yaşamıştım). Yine de 5 cent gibi ekstra küçük veya 10 dolar gibi nispeten büyük paraları kabul etmeyen makinelerle karşılaşmak can sıkıcı olabiliyor. Bari bilet makinesinin kendine özgü enteresan kuralları olmasaydı iyiydi.
Otobüslerde ise ücret, şoförün yanındaki kutuya atılıyor ve bilet otomatik kesiliyor. Tüm bu sürece şoför kendini dahil etmediği için para üstü almak diye bir şey genelde yok. Bu nedenle otobüse binecekseniz küçük para da taşıdığınızdan emin olun veya binmeden önce yakındaki dükkanlardan paranızı bozmalarını rica edin. Benim sorduğum dükkanlar şaşırtıcı bir şekilde paramı bozmayı hemen kabul ettiler, herhalde alışkın olunan bir durum ki kimse ‘Kusura bakma hiç yok’ veya ‘Bozuk para bana lazım’ muhabbeti yapmıyor.
Mesafeye bağlı olarak otobüs ve metro ücretleri değişiyor. Ama her ikisi için de tek yön ücretleri genelde 2 – 5 Singapur doları arasında diyebiliriz. Metro için makinenin size verdiği bilet tek geçiş için yüklenmiş olsa da, benim yaptığım gibi enayilik edip her seferinde eskisini atıp yeni kart almayın; çünkü daha sonra aynı kartı makineye okutup yeniden yükleyebiliyor ve böylece her seferinde kartın kendi depozitosunu vermekten kurtulmuş oluyorsunuz. Kartın kendi üzerinde de yazan bu bilgiyi ben oldukça geç fark ettim nedense.
Metrodan inene kadar biletinizi saklamayı unutmayın, bilet alırken söylediğiniz mesafeye gittiğinizi kanıtlamak için çıkışta kartı yeniden okutacaksınız.
ALIŞVERİŞ
Singapur, vergiden muaf bir liman olduğu için aradığınız eşyaları ucuza bulabilirsiniz. Ama bir yandan da zengin ve pahalı bir ülkede olduğunuzu akılda tutmakta fayda var, yani fiyatları iyice kontrol edin. Eğer Singapur’u da kapsayan bir uzakdoğu turu yapıyorsanız, alışveriş için gideceğiniz diğer ülkeleri öncelikli tercih olarak düşünmelisiniz.
Singapur’da bolca AVM bulacaksınız. Hatta metrolar AVM’nin içinde bitebiliyor, hiç niyetiniz yokken bir de bakmışsınız el kol alışveriş poşetleriyle dolmuş bile 🙂 Büyük mağazalar ve alışveriş merkezlerinde değil ama semt pazarları veya Çin mahallesi’nden alışveriş yaparken pazarlık etmeyi unutmayın.
Singapur’dan Ne alınır?
Elektronik, el işleri ve seramikler, gerçek deriden yapılmış ürünler, uzak doğu kültürünü yansıtan hediyelik eşyalar ve kıyafetler alınabilir.
Nereden alınır?
Şehir merkezinde Orchard Road civarındaki mağaza ve AVM’ler (bu bölgenin pahalı olduğunu hatırlatayım), güneyde Harbour Front metro durağında inince içine girmiş bulunacağınız Vivio City (Sentosa Adası’na gitmek için buradan geçeceksiniz), Çin Mahallesi (Chinatown), Little India bölgesi ve Clarke Quay bölgesi. Ayrıca havaalanındaki mağazaları da incelemeyi unutmayın.
Singapur’da Yeme – İçme
Yengeç, Çin sosisi, sebze yemekleri meşhurmuş. Yanlarında genelde pilav var ama tatsız tuzsuz olan bu pilavı ben sevemedim. Yengeç yemeğinin ismi Chili crab olarak geçiyor, Clarke Quay bölgesi başta olmak üzere birçok yerde deneyebilirsiniz.
Tropik meyvelerin her türlüsünü yemelisiniz, oldukça lezzetliler. Kötü kokulu istenmeyen meyve durian‘ı da denemeyi unutmayın.
Bira olarak ise Tiger markasını her yerde göreceksiniz, tadı güzeldi bence.
Singapur Gece Hayatı – Singapur Eğlence
Singapur’da gece hayatı oldukça pahalı. Clarke Quay bölgesindeki beğendiğiniz bir mekana oturup akşam serinliğinde nehir manzarasına karşı müzik dinleyebilirsiniz. Bütçeniz yüksek değilse disco/club olayına hiç girmemek daha iyi olabilir. Seyahatinizin Çin Yılbaşı veya ülkedeki festivallerden birine denk gelmesi halinde kutlamalara katılıp daha renkli zaman geçirebilirsiniz.
Aile eğlencesi olarak düşünürsek Singapur Universal Studios‘u da ekleyebiliriz, ayrı bir yazıda anlatacağım 😉
Singapur gezi rehberi yazımı beğendiyseniz, yeni yazılardan ve seyahat ipuçlarından haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’i sosyal medya takip etmeyi unutmayın! 😉
Instagram: hayatveseyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Twitter: hayatveseyahat
0 Yorum