Hong Kong hakkında genel bilgiler verip, para birimi (Hong Kong doları), muson yağmurları, ulaşım ve Hong Kong metrosu, alışveriş, yemekler, eğlence gibi konularda bildiklerimi paylaşacağım Hong Kong gezi rehberi yazımda Hong Kong’u tanımanıza yardımcı olmaya çalışacağım.
Hong Kong Nerede? Hong Kong Hakkında Bilgi
Hong Kong; Hong Kong adası, Kowloon Yarımadası, New Territories ve Lantau adası isimli dört temel bölgeden oluşan, Çin Halk Cumhuriyeti’ne bağlı bir özel yönetim bölgesi (Hem bölgenin genel isminin, hem de barındırdığı adalardan birinin isminin Hong Kong olması biraz kafa karıştırıcı). Asya’nın en işlek sanayi ve turizm bölgelerinden biri durumunda.
Ana dili Çince, fakat İngilizce de yaygın olarak kullanılıyor.
Nüfusun büyük çoğunluğu Budist.
İstanbul’dan Hong Kong’a direkt uçuş 9 saat sürüyor.
Hong Kong saati Türkiye’den 5 saat ileride, yaz ve kış saati uygulaması yok. Türkiye’de de olmadıkça (yaz saatinde kalmaya devam ettikçe) Hong Kong’ta saat kaç öğrenmek için Türkiye saatine 5 ekleyebilirsiniz.
Hong Kong vizesi konusu en güzeli, çünkü yok 🙂 Türk vatandaşlarına vize istemeyen ülkeler arasında Çin bulunmadığı halde (hatta Türk vatandaşlarına neredeyse hiç vize vermediği halde), özerk bir bölge olarak Hong Kong vize olaylarına takılmamış ve bizlere serbest.
Para birimi olarak Hong Kong doları kullanılıyor. 2018 Kasım ayı itibarıyla 1 TL yaklaşık 1.5 Hong Kong dolarına karşılık geliyor. Ama Türk lirası ile gitmenizi tavsiye etmem, bazı döviz büroları kabul etmeyebilir. Euro veya Amerikan doları ile gitmek daha mantıklı. Güncel oranlar için şu tabloyu buldum.
Hong Kong’ta Nerede Kalınır – Hong Kong Otelleri
Kowloon veya New Territories bölgesindeki oteller ulaşım açısından daha rahat olacaktır. Özel araç imkanınız yoksa kalacağınız yerin metroya yakınlığına dikkat etmelisiniz.
Benim gibi Kowloon’da kalacaksanız, Nathan Road adında büyük ve meşhur caddesi var. Nişantaşı havasında lüks mağazalarla dolu, gökdelenlerle çevrili bir cadde. Kalacağınız yerin bu caddeye yakın olması, şehri gezmenizi kolaylaştırabilir. O yüzden benim öncelikli önerim Kowloon bölgesi. Rezervasyonu herhangi bir ücret ödemeden ve ücretsiz iptal gibi ekstra seçeneklerle booking.com üzerinden yapabilirsiniz, Kowloon bölgesinde yer alan otelleri incelemek için buraya, Hong Kong otellerinin tamamı arasından kendiniz seçim yapmak içinse buraya tıklayın.
Örneğin aşağıdaki Hong Kong otel tavsiyeleri işinize yarayabilir, otelleri incelemek için üzerlerine tıklayın:
Kowloon Shangri-La (5 yıldız), The Ritz Carlton (5 yıldız)
Hotel Stage (4 yıldız), The BEACON (3 yıldız), Good Fortune Inn (1 yıldız)
Hong Kong’a Ne Zaman Gidilir? Muson Yağmurları Ne Zaman?
Hong Kong’da tropikal muson iklimi hakim durumda. O yüzden Eylül’den Nisan’a kadar olan dönemde gitmenizi tavsiye ederim, çünkü yaz aylarında muson yağmurları görülüyor. Ben Ocak ayı sonunda gittim ve en güzel zamanı olduğunu söylediler. Çok bunaltıcı sıcak değildi, akşamları serin olduğu için uzun kollu giysiler ve mont götürmekte fayda var. Sıcaklık ortalamaları yıl boyu 16 – 32 derece arasında değişiyor, Kuzey Yarım Küre’de olduğu için Türkiye’deki gibi yazın hava sıcaklıkları yükseliyor. Fakat muson yağmurları da yazın gerçekleştiği için bu dönemde gidilmesi tavsiye edilmiyor.
Eğer benim gibi Çin Yılbaşı‘na denk gelirseniz her yer daha canlı ve süslü durumda olacaktır. Çin takvimine göre kutlanan geleneksel Çin Yılbaşı, Chinese New Year veya Lunar New Year olarak geçiyor ve her yıl bir hayvanın yılı olarak seçiliyor. Çin Yılbaşı 2019 tarihi 5 Şubat imiş ve 2019 domuz (pig) yılı imiş. 25 Ocak 2020’de domuz yılı bitip sıçan (rat) yılı başlayacakmış. 12 Şubat 2021’deki Çin Yılbaşı ise öküz (ox) yılını başlatacak. ‘Biraz’ garip olduğu doğru, ben oradayken Çin Yılbaşı’nın hemen öncesiydi ve at yılı başlayacak olduğundan her yer at figürleriyle doluydu.
Hong Kong Havaalanından Ulaşım & Şehir İçi Ulaşım – Hong Kong Metrosu
Havaalanından otelinize ulaşım için taksi, otobüs veya shuttle seçeneklerini kullanabilirsiniz. Havaalanından otobüs seçenekleri hakkında detaylı bilgi için tıklayın. Yazının başında bahsettiğim Hong Kong adası ve Kowloon bölgesindeki otellerin çoğuna giden otobüsler bulunuyor.
Havaalanından shuttle servisi kişi başı 24 USD ücretliymiş (internetten alınca biraz daha uygun). Bana pahalı gelmişti ama çok eşyası olanlar belki tercih edebilir.
Metro ağına MTR (Mass Transit Railway) diyorlar. MTR ağı, şehri sarmalamış durumda, bu sayede rahatlıkla seyahat edebileceksiniz. Bilet alma konusu ise biraz daha sıkıntılı olabilir. Dokunmatik ekranlardan gideceğiniz durağı seçiyorsunuz ve ona göre ücreti ekranda yazıyor. Fakat makinelerin çoğu kağıt para kabul etmediği ve bazıları para üstü dahi vermediği için yanınızda bozuk para bulundurmalısınız. Bileti hem giriş hem de çıkış olmak üzere iki kez turnikede okutacaksınız, bu nedenle yolculuğun sonuna kadar saklayın.
Günlük kart seçeneği de var, ismi Adult Tourist Day Pass. Yetişkin için günlük fiyatı 65 ve 3 – 11 yaş arası çocuk için 30 Hong Kong dolarıymış. Toplu taşımayı günde 5 – 6 seferden fazla kullanacaksanız avantajlı bir seçenek olabilir. Günlük bilet takvim gününü değil ilk binilen vakitten itibaren 24 saati kapsıyor.
Metroya bindiğinizde hemen herkesin kulaklıklarını takmış durumda telefon veya tablet ekranında bir şeyler dinlediğini, okuduğunu veya izlediğini göreceksiniz. Kimse yüzünüze bile bakmayacak. Çoğu Samsung marka olan elektronik aletleriyle o kadar ilgililer ki, metrodan inildiğinde yürüyen merdivenler için ‘Lütfen el bandını tutunuz, sadece telefonunuza bakmayınız’ (Please hold the handrail, don’t keep your eyes only on your mobile phones) şeklinde anons yapılması bile çok yerinde olmuş.
Otobüslere genelde arka kapıdan biniliyor, tek taraflı turnike var. Benim bindiğim otobüsler paravan gibi camsızdı, hiçbir zaman çok soğuk olmayan tropik bir bölgede olunca cama da gerek olmuyor herhalde. Otobüse arkadan binip öne doğru yürünüyor ve inerken şoförün yanındaki kutuya para atarak bilet alınıyor. Bizdekinin tam tersi yönde işleyen bir akış var yani.
HONG KONG GEZİLECEK YERLER
Kowloon Bölgesi
Nathan Road üzerinden sahile doğru yürüyün. Avenue of Stars tabelalarını takip edin. Veya uzaktaki bir yerden geliyorsanız MTR ile East Tsim Sha Tsui durağında inip Avenue of Stars’a doğru gidin.
Clock Tower, Hong Kong Cultural Centre, Hong Kong Space Museum, Hong Kong Museum of Art, Hong Kong Science Museum ve Hong Kong Museum of History burada yer alıyor. İlgilendiklerinize uygun olarak gezmeye başlayabilirsiniz. Space Museum’daki yerçekimsiz ortamın ilginç olduğunu duymuştum, fakat benim gitmeye vaktim olmadı.
Özellikle akşam vakti geldiyseniz karşıdaki Hong Kong Adası’nın manzarası ve parıltılı gökdelenler sizi etkileyecek. Yerdeki yıldız sahiplerinin neredeyse hiçbirini tanımıyoruz fakat Jackie Chan, Jet Li ve Bruce Lee’nin yıldızlarını bulmak için hepsine bakmak durumundasınız 🙂 Avenue of Stars boyunca sahilde keyifli bir yürüyüş yapın. Bruce Lee heykelini de kaçırmayın.
Hong Kong’un en ünlü, renkli ve kalabalık budist tapınağı Wong Tai Sin Temple‘a gitmek için metroda yeşil hatta geçin ve Wong Tai Sin durağında inin. Tapınağı hemen indiğiniz yerde göreceksiniz. 07:00 – 17:30 saatleri arasında ziyaret edebilir ve her birinin elinde en az 5-10 tütsü olup tütsüleri hem yakıp hem de sallayarak ortalığı duman altı eden Çinlilerin arasına karışabilirsiniz. Özellikle benim gibi pazar günü gittiyseniz, üstünüzün ve saç başınızın komple is kokmasına hazır olun.
Hong Kong’ta görülmesi gereken yerler listesinin tamamı için HONG KONG GEZİLECEK YERLER yazıma buyrun.
HONG KONG’DA ALIŞVERİŞ
Hong Kong’da alkol ve tütün ürünleri haricindeki mallardan gümrük ücreti ve vergi alınmadığı için aradığınız eşyaları ucuza bulabilirsiniz. Pazar yerlerinde gezerken pazarlık yapmayı unutmayın. Yürürken yanınıza yaklaşan sokak satıcılarından uzak durmaya çalışın ve aldığınız kıymetli ürünler için sertifika belgelerini isteyin. Elektronik gibi ürünler için Hong Kong Tourism Board tarafından tescilli Q simgesinin olduğu mağazaları tercih etmeye çalışın (Görünce tanıdık gelmesi için simgenin resmini de koyuyorum). Unutmayın ki sahte ürünleri ile ünlü olan Çin’de alışveriş yapıyorsunuz, tedbiri elden bırakmayın.
Hong Kong’dan Ne Alınır?
İpek, kaşmir, elektronik eşya, kıyafet, halı ve kilim, antika, saat, yeşim taşı ve mücevher alabilirsiniz. Macau Adası‘nın da altın takıları ve antikaları ünlüymüş.
Hong Kong Alışveriş Merkezleri – Hong Kong’da Nereden Alışveriş Yapılır?
Kowloon: Tsim Sha Tsui durağı ve Nathan Road civarı, Jordan durağının yakınındaki Temple Street Night Market. Mong Kok durağındaki Ladies Market. AVM olarak ise yine Tsim Sha Tsui durağındaki Star Ferry terminalinin yanındaki Harbour City.
Bence saydıklarım arasında Mong Kok’a mutlaka uğramalısınız. Burası, dünya üzerindeki en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip yer olarak Guinness Rekorlar Kitabı’na girmiş. Çin’de çekilen resimlerde ve filmlerde gördüğümüz çok insan, çok renk, çok tabela atmosferini yaşamak için Mong Kok doğru adres olabilir.
Hong Kong Adası: Central ve Causeway Bay duraklarının civarı (Central civarı daha pahalı). AVM olarak Central durağında IFC Mall ve Causeway Bay durağındaki Times Square.
HONG KONG YEMEKLERİ
Çin yemeklerini seviyorsanız ve denemek istiyorsanız sizin için zaten her şey kolay olacak. Ama ‘Ben bilmem, sevmem, istemem’ diyorsanız merak etmeyin siz de aç kalmayacaksınız, McDonalds’ın menüleri ve tatları neyse ki Türkiye’dekinden farklı değil. Pizza Hut’a ise daha temkinli yaklaşmalısınız, mozarella pizza bile bulması güç. Her ihtimale karşın gitmeden yanınıza bisküvi tarzı bilumum ‘ne olur ne olmaz’ yiyeceklerini ve mide bağırsak ilaçlarını alın.
Çin mutfağının bizim mutfağımızdan oldukça farklı olduğu aşikar, bu nedenle bazı ilginç tatları denemek isteyebilirsiniz. Meşhur Pekin ördeği, Çin mantısı, taze balık ürünleri, Dim Sum mantısı, pilav ve erişte deneyip yanında San Miguel veya Tsingtao birası içebilirsiniz.
Açıkçası ben Asya yemeklerine pek bayılmıyorum. İlk gittiğimde bir Çin restoranında ‘plain chicken’ (sade tavuk) görünce “Aa süper, bana göre de bir şeyler varmış” diye düşünerek sipariş verdim ve derisi, kemiği ve komple organlarıyla pişirilmiş tavuk gelince midem kalktı. O yüzden yerel yemek için pek tavsiye veremeyeceğim, Tripadvisor’ın restoran önerilerini görmek için tıklayın.
Macau Adası’nda taze balık ürünleri yiyip yanında şarap içebilirsiniz.
HONG KONG EĞLENCE
Canlı müzik ile akşam yemekli tekne turlarını tercih edebilirsiniz. Avenue of Stars’a gittiğinizde oradaki firmalara danışıp programlarını öğrenin.
Daha çok bar, pub, club arıyorsanız aşağıdaki site hepsini listelemiş. Seyahat tarihinizdeki aktivitelerden dilediğinizi seçebileceğiniz gibi kalacağınız veya gitmek istediğiniz yere yakın mekan önerilerini de inceleyebilirsiniz.
http://www.hkclubbing.com/
HONG KONG GEZİ BÜTÇESİ
Çok alışveriş yapıp çok pahalı restoranlarda yemek yemezseniz, 3 gün için konaklama hariç 150 Euro bile yeterli olabilir, benim öyle oldu. Hatta Lantau ve Macau Adaları’na gitmezseniz daha ucuz olacaktır (ben gittim). Fakat, Oceanpark veya Disneyland Hong Kong gibi pahalı olan ekstra alternatifleri değerlendirmek isterseniz bütçenizi ona göre ayarlamanız gerekecek.
HONG KONG HAKKINDA EKSTRA BİLGİLER
Wifi bulmak biraz sıkıntılı olabiliyor; her yerde free wifi olayı pek yok.
Hong Kong doları dünyada en çok kullanılan 7. para birimiymiş.
Kişi başına düşen milli gelir, Türkiye’dekinin 3.5 katı civarında.
Prizleri değişken. Kimisi bizimkine uyuyor kimisi uymuyor. İngiliz converter’ından varsa yanınıza alabilirsiniz.
Sokaklar ışıl ışıl, üstelik de kalabalık ama kalabalık insanın üstüne üstüne gelip boğacak cinsten değil. Metrekareye düşen insan sayısı bakımından dünyanın en kalabalık yerlerinden biri olsa da, şehrin gelişmişliği ve etkili toplu taşıma ağları sayesinde kararında bir hareketlilik var. Fakat maalesef ‘her yer yağ ve yemek kokuyor’ lafı bir efsaneden ibaret değil, otel lobisi dahil koku olayı net hissediliyor.
Şehirde ortası oyulmuş gibi delik olan binalar görürseniz şaşırmayın. Evlerin konumu ve iç-dış tasarımlarında Feng Shui ilkelerine çok bağlı kalınmış, bu ortası boşluk binalar da birer Feng Shui eseri.
Batıl inançlarda rakamların önemi büyük. Bizde 13 rakamı ne kadar uğursuzsa onlarda da 4 aynı anlamı taşıyor. Hatta şehirdeki 4444 plakası cenaze işlerine aitmiş ve bu cenaze işleri bu plakayı 2.5 milyon dolar ödeyerek almış. 8 ve 9 rakamları da uğurlu rakamlarıymış. Şehrin en zenginleri 8888 ve 9999 plakalarını benzer şekilde çok büyük paralar ödeyerek almışlar.
Çok fazla Starbucks, McDonalds ve Watsons mağazası var. Watsons’ın İngiliz markası olduğunu sanıyorsanız yanılıyorsunuz, Hong Kong markası ve Asya’daki en büyük sağlık ve güzellik zinciri.
Hong Kong gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, diğer yazılarım ve seyahat ipuçlarından haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
Twitter: hayatveseyahat
salih yıldırım
11 Nisan 2015, 11:52hong konga gittiğinizde yemek çok sıkıntı restoranların önünden geçerken çok kötü kokuyor mutlaka yağ veya soslarından geliyor ve üç gün de alışabildim kokularına ama üzülmeyin türk restoran sahibi bizim yiyeceklerimizi oraya taşımışlar kebap dönerler ızgaralar pide var ve helal kesim tadları da çok güzel istanbul ekspres ve kebap haus denemenizi tavsiye ederim
Dinleme Cihazları
23 Temmuz 2015, 19:36Hongkong da türk ziyaretciler için güzel türk restoranlar var bunların başında I love istanbul ve turkey blue cofe longue var bu mekanlar tavsiye edilir diğer hongkong restoranları ve yemekleri malesef ağır bi koku hakim
Yunus
08 Kasım 2015, 13:13guzel bir yazi olmus cok basarili buldum, bolgelere gore ayirmaniz ziyaret etmek isteyenlerin(ben dahil) isini kolaylastiracaktir fiyatlandirmalari ogrenebilmemiz icin verdiginiz linkler icin ayrica tesekkurler
Fatma Olcucu
08 Kasım 2015, 17:27Rica ederim. Bolgeler halinde olunca daha kolay anlasilacagini dusunmustum dogru dusunmusum demek ki 🙂 iyi seyahatler dilerim.
Pingback:Filipinler Gezisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler - HAYAT ve SEYAHAT
20 Eylül 2018, 15:06[…] planlayanların birlikte gittikleri ülkeler genelde Endonezya (Bali), Tayvan, Vietnam ve Çin (Hong Kong) oluyor. Benim tavsiyem ise Filipinler tatilini 2 – 3 haftadan fazla vaktiniz olması gibi […]