İngiltere’nin başkenti ve Avrupa’nın en popüler şehirlerinden olan Londra her daim turistlerle dolup taşıyor. Kısa bir süre yaşadığım ve daha sonra defalarca gittiğim Londra hakkında faydalı olduğu düşündüğüm bilgileri bir araya getirerek Londra gezisi planlayanlara yardımcı olmasını umduğum bu yazıda Birleşik Krallık, İngiltere ve Londra hakkında bilgiler, Londra’da yaşam, Londra hava durumu ve İngiltere vizesi gibi detaylardan oluşan Londra gezi rehberi hazırladım.
Görülecek yerlerin rotalı listesi için LONDRA GEZİLECEK YERLER yazımı ve otel seçiminde dikkat edilmesi gerekenlerle otel tavsiyelerim için LONDRA’DA NEREDE KALINIR? yazımı okuyabilirsiniz.
Londra, tahmin ettiğiniz üzere İngiltere’nin başkenti. İngiltere ise, Birleşik Krallık (United Kingdom) denilen birliği meydana getiren dört ülkeden en büyük olanı (Diğer üçü: İskoçya, Galler, Kuzey İrlanda). Bu nedenle Londra aynı zamanda Birleşik Krallık’ın da başkenti kabul ediliyor.
Birleşik Krallık nüfusunun %80’inden fazlası İngiltere’de yaşıyor. İngiltere’nin nüfusu 55 milyon ve başkent Londra’nın nüfusu 8 milyon civarında.
İngiltere’nin yönetim şekli parlamenter demokrasi. O nedir derseniz, başbakan önderliğindeki hükümet tarafından kararlar alındığı halde, sembolik şekilde devlet başkanı olarak varlığını sürdüren kraliçe ve kraliyet ailesi (royal family) bulunuyor.
İngilizceniz çok iyi olsa bile, kuvvetli İngiliz aksanına sahip kişileri anlamakta zorlanabilirsiniz, moralinizi bozmayın. Temel kural; a harfi a olarak kalır, alışık olduğumuz gibi e diye okunmaz. Mesela; “yapabilmek” anlamında kullanılan “can” kelimesi “ken” olarak değil “kan” olarak telaffuz edilir. İngiliz aksanına hayran insanlar çokça bulunuyor, zevk meselesi.
İngiltere saati Türkiye’den 2 saat geride (kış saati uygulamasina göre). Şehrin birçok yerinden görülebilen nehrin ismi Thames Nehri. İngiltere uluslararası telefon kodu 0044.
İngiltere Vizesi
İngiltere, Avrupa Birliği’nde olduğu halde Schengen Anlaşması’na dahil değil. Bu nedenle İngiltere’ye giriş yapmak için Birleşik Krallık (United Kingdom) vizesi almalısınız, Schengen vizesiyle giriş yapılmıyor. İngiltere vizesinin güzel yanı, Schengen vizesi gibi “acaba ne kadarlık çıkacak” sürprizleri yok, ne kadarlık istediğinize kendiniz karar verip ona göre vize ücreti ödeyerek başvuru yapıyorsunuz. 6 ay, 2 yıl, 5 yıl ve 10 yıllık çeşitleri var. İlk defa başvuruyorsanız 6 aylık başvurmanız daha garantili olur, sonrasında isterseniz 2 yıl veya 5 yıla geçersiniz.
Vize formu web sitesinden online doldurulup başvuru yapılıyor ve randevu alınıyor. Sonra randevu saatinde gidip evrakları elden teslim etmek gerekiyor. Vize ücretleri ‘biraz’ pahalı, standart olan 6 aylık vizenin ücreti 89 Pound.
Şuradan adım adım seçim yaparak ilerleyebiliyorsunuz ve ona göre vizeye ihtiyacınız var mı ve varsa hangi tür vize olmalı konusunda yönlendiriyor. Önce bunu öğrenin.
Ne vizesine ihtiyaç olduğunu öğrendikten sonra başvuruya geçilebilir. Başvurular Teleperformance firmasına yapılıyor. Sitesine kayıt olarak ve başvuru yapacağınız şehri seçerek başlayabilirsiniz. Burada. İstanbul için Mecidiyeköy Profilo AVM’nin içinde ofisleri var.
Ben iki başvurumda da daha bir hafta dolmadan “İşleminiz tamam, pasaportunuz kargoya verildi” SMS’ini aldım ve hiçbir sıkıntı yaşamadım. (Siz yine ne olur ne olmaz diye 2 – 3 hafta önceden başvurunuzu yapın ama elinizde olmayan sebeplerden dolayı başvuruda çok geç kaldıysanız bile hala bir umudunuz olabilir.)
Birleşik Krallık vizesini, diğer Birleşik Krallık ülkelerinde ve hatta bazı şartlar altında İrlanda’ya girerken bile kullanabilirsiniz. Dublin yazımda bahsetmiştim, bakınız: DUBLİN GEZİ REHBERİ
Londra’ya Ne Zaman Gidilir – Londra’da Ne Kadar Kalınır – Londra Hava Durumu
Paris‘ten sonra Avrupa’nın en çok ziyaret edilen ikinci başkenti olduğunu düşününce, Londra’nın her zaman çok turistik bir şehir olduğunu söyleyebiliriz. Fakat tercih şansımız varsa, hava şartlarını göz önünde bulundurarak plan yapmak mantıklı olacaktır.
İngiltere’nin hava durumu hakkında az çok bir şeyler duymuşsunuzdur ve duyduklarınızın çoğu doğru 🙂 Havası genelde kapalı ve yağışlı, bu nedenle sıcaklık ortalamalarının 22 derece civarında olduğu yaz aylarında gitmek iyi bir tercih olabilir. Zaten güneş çıktığında bile biz üşümeye devam ediyoruz ama İngilizler hemen şortlara ve parmak arası terliklere geçiyorlar. Onlar öyle yapsın siz bildiğinizden şaşmayın; yazın bile gitseniz hırkanız ve şemsiyenizi eksik etmeyin.
Londra’ya eğer kışın gidecekseniz, Kasım ortasından yılbaşına kadar olan dönemde gitmenizi tavsiye ederim, böylece yılbaşı pazarlarını ve eğlence alanlarını (Christmas Market) gezerek çok güzel vakit geçirebilir, yılbaşına hazırlanan süslü ve parıltılı Londra’yı çok sevebilirsiniz. Sıcaklık büyük ihtimalle 2 – 5 derece arasında olacak ama içki ve dansla ısınırsınız, Londralılar öyle yapıyorlar 🙂
İstanbul’dan Londra’ya direkt uçuş 4 saat civarı sürüyor. Gitmişken en az 4 -5 gün, ideal durumda ise bir hafta kalın bence. Gezilip görülecek, yapılacak çok şey var. Ben iki ay Londra’da yaşadım ve sonra defalarca gittim, yine de her gittiğimde yapacak yeni şeyler oluyor.
İngiltere Hakkında Garip Şeyler
İngiltere, çok güçlü ve gelişmiş bir uygarlık olduğundan, her türlü sistemi kurarken dünyanın geri kalanından farklı olmaya ayrı bir çaba sarfetmiş gibi görünüyor. Londra’ya gittiğinizde maalesef bu duruma alışmakta zorluk çekebilirsiniz.
En önemlisi trafik. İngiltere’de trafik soldan akıyor. Önce sağa, sonra sola, sonra tekrar sağa bakıp karşıya geçmek burada artık geçerli değil, tam tersini yapmalısınız. Kafanız karışırsa karşıya geçmeden önce yere bakın, genelde yaya geçitlerinde Left (Sol) veya Right (Sağ) olarak trafiğin ne taraftan geldiğini belirtmeye çalışmışlar.
İkinci önemli konu, prizler. İngiltere’de prizler bizim bildiğimiz gibi iki girişli değil. Onların prizlerine uyması için converter (çevirici veya dönüştürücü diyebiliriz) diye bir alet kullanmak gerekiyor. Öncelikle otelinize sorup ödünç istemeyi deneyebilir veya herhangi bir yerden satın alabilirsiniz (Resmen gelir kapısı yaratmışlar). İmkanınız olursa Türkiye’den alın, malum orada her şey daha pahalı olacak.
Londra gezisi ile ilgili başka bir konu da İngiltere para birimi. İngiltere bu, elbette(!) diğer Avrupa ülkelerinin çoğunun kullandığı para olan Euro’yu kullanamaz. Para birimi Pound (Sterlin de deniyor ama pound daha yaygın kullanılıyor) ve bizdeki kuruşların oradaki adı Penny (100 Penny = 1 Pound). Pound ne yazık ki TL’ye göre baya güçlü bir para birimi ve Londra’daki harcamalarınızı TL’ye çevirerek hesaplarsanız moraliniz bozulabilir. Türkiye’den pound alarak gitseniz iyi olur, vardığınızda TL kabul eden döviz bürosu bulmak zor olabilir. Güncel kuru öğrenmek için şuraya bakabilirsiniz.
Ölçü birimleri de tuhaf. Litre yerine ons veya pint, kilogram yerine pound (para birimi aynı zamanda ağırlık biriminin adı, kafalar karışmış olabilir 🙂 ) kilometre yerine mil, metre yerine inç filan duyabilirsiniz. Hatta sıcaklık bile bazen Celsius (C) değil Fahrenheit (F) orada. Yani bir İngiliz gelip “Bugün hava 68 derece” derse şaşırmayın, Fahrenheit biriminden bahsediyor ve bizim bildiğimiz 20 derece oluyor aslında 🙂
Merak edenler için birkaç oran şöyle; 1 inç =2,54 cm | 1 mil = 1,609 km | 1 pound = 454 gr
KONAKLAMA – Londra’da Nerede Kalınır – Londra Otelleri
Zone 1 şehrin en merkezi bölgesi olduğundan, tahmin edersiniz ki burada 5 yıldızlı ve süper lüks otellerden bolca bulunuyor. Nispeten daha uygun fiyatlı konaklama imkanlarını birinci bölgenin hem dışa (ikinci zone’a) yakın hem de ulaşım ağı sayesinde çok merkezi olan yerlerinde ve ikinci zone’un kendisinde bulabilirsiniz.
Bu zone olayı biraz karışık, ama ulaşıma vereceğiniz parayı ve şehirdeki vaktinizi ne kadar verimli kullanacağınızı etkilediği için ben şehri bilen biri olarak sizin yerinize gerekli araştırmayı yaptım 🙂 LONDRA’DA NEREDE KALINIR yazımda genel hatlarıyla metro haritasında ne nerede ve kimler nerelerde kalmalı gibi otel tavsiyelerim tüm sorularınıza cevap olacak.
Çok çok kısıtlı bir bütçeniz olması gibi bir durum hariç, ikinci zone’dan daha ileride kalmanızı önermiyorum. Hem yolda vakit kaybedeceksiniz, hem ulaşım için daha çok para ödeyeceksiniz, hem de Londra’nın güzel ve parıltılı hayatı yerine göçmenlerin yoksul hayatını görme ihtimaliniz artmış olacak. Benim iki ay boyunca kaldığım Zone 3’teki evimde (şehrin doğusundaydı – East London olarak geçiyor) yaşadığım tecrübe bu şekildeydi ve biraz daha bütçe ayırabilip Zone 2’de kalmayı isterdim.
Londra’daki otellerin tamamını ve yorumlarını inceleyerek indirimli fiyatlarıyla rezervasyon yapmak için tıklayın.
Öğrenci olarak gidecekseniz aile yanında konaklamayı tercih edebilirsiniz. Fakat; “İngiliz bir ailenin yanında kalırım ve İngiliz aksanıyla dilimi geliştiririm” gibi bir hayale kapılmayın, yanında kaldığınız aile çok büyük ihtimalle Hindistan – Pakistanlı veya Afrika kökenli olacak.
Eğer otelde veya hostelde kalacaksanız, isterseniz 3 – 4 yıldızlı bir otel tutun ve kendinizce hatırı sayılır bir parayı gözden çıkarmış olun, kaldığınız odanın küçüklüğüne inanamayacaksınız. Odalar gerçekten inanılmaz küçük, ben her seferinde şaşırıp sinirlenmiştim. Yatağın yanına valizinizi koyup açınca kapağını yere kadar indiremiyorsunuz ve duvara çarpıyor, öyle düşünün 🙂 Ama takılmayın işte, sonuçta yatmadan yatmaya odaya geleceksiniz.
EKSTRA BİLGİLER
İngiltere’den konuşulurken bazen İngiltere, bazen Britanya, bazen Büyük Britanya, bazen de Birleşik Krallık dendiğini duymuşsunuzdur ve hatta siz de aynı şey olduklarını düşünüp değiştirerek kullanıyor olabilirsiniz. Arada farklar var, bahsedelim.
İngiltere, Londra’nın başkent olduğu tek başına bir ülke. Britanya, İngiltere ve Galler’in toplamı. Büyük Britanya diyince onlara bir de İskoçya katılıyor. Birleşik Krallık diyince birisi daha geliyor, Kuzey İrlanda. (İrlanda’nın kuzeyde olmayanı ayrı bir ülke, o hiçbir yerde bu birliklere dahil değil. Detaylarını yazmıştım, bakınız: DUBLİN GEZİ REHBERİ)
Yani; Birleşik Krallık > Büyük Britanya > Britanya > İngiltere şeklinde bahsettiğimiz alanı daraltabiliriz.
Peki, İngiltere bayrağı nasıl? İngiltere’nin kendi bayrağı beyaz zemin üzerine kırmızı artı şeklinde. Londra’da her yerde göreceğiniz ve İngiliz bayrağı olduğunu düşündürten mavi-kırmızı-beyaz bayrak, aslında Birleşik Krallık bayrağı ve ismi Union Jack. Ortasındaki kalın artı, İngiltere’yi temsil ediyor (Kendi bayrağında olduğu gibi). Çapraz geçen iki çizgi ise İskoçya ve Kuzey İrlanda’yı anlatıyor. Birleşik Krallık’ın diğer üyesi olan Galler, prenslikle yönetildiği için bu bayrakta yer almamış.
Bir de bu ülkelerin vatandaşı olan insanları nasıl adlandıracağımız konusu var, İngiliz diyip geçerseniz bozulabilirler 🙂 Kuzey İrlandalılar her türlü Irish (İrlandalı), onları bir kenara koyalım. Diğer üçüne toplamda British (Britanyalı) diyebiliriz. Daha küçük gruplara ayırmak istersek de; English (İngiliz), Scottish (İskoçyalı) ve Welsh (Gallerli) şeklinde sınıflandırmak doğru olacaktır.
Londra gezi rehberi yazımı beğendiyseniz sosyal medyada paylaşabilir, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip edebilirsiniz.
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
Münevver
02 Mart 2015, 12:26Gerçekten ülkeyi özetleyen ve seyahat etmek isteyene çıkış noktası sağlayan güzel bir yazı olmuş! Eline sağlık! Özellikle ülkenin ismi ve bayrağıyla ilgili detaylardan etkilendim şimdiye kadar nasıl farkına varmamışım?!
sevgiler,
münevver
Fatma Olcucu
02 Mart 2015, 13:56Selam Münevver, beğendiğine ve faydalı olduğunu düşünmene çok sevindim. Londra gece hayatı ve yeme-içme konularını anlatan yazılar üstünde çalışıyorum, yakında onları da ekleyeceğim takipte kal 🙂
Sevgiler..
Pervin Yeşiloğlu
16 Eylül 2016, 20:14Uzun zamandır bakındığım Londrayla ve seyehatle ilgili her şey bir arada vaktiniz ve emeğiniz için ne kadar teşekkür etsem azdır. Takipteyim:). Sevgilerle.
Fatma Olcucu
19 Eylül 2016, 09:55Rica ederim, begendiginize ve faydali buldugunuza cok sevindim. Sevgiler.
Ahmet Kapçı
26 Eylül 2016, 13:05Merhaba ‘lar
Engin bilgi ve muhteşem özellikleri içinde barındıran Londra’da ingilizce eğitimi’ mi geliştirmek için web sitelerini kurcalıyordum bu siteye rastladığım için şanslıyım galiba emeğinize teşekkür ediyorum yüreğinize sağlık
Fatma Olcucu
27 Eylül 2016, 10:18Cok tesekkür ederim, dil okulu arayisinizda bol sans.
Tülin Hacıkara
19 Mart 2017, 08:49Merhabalar,
Benim de bir sorum var. Eğer bilginiz varsa ve yanıtlayabilirseniz çok sevinirim.
Londra’da ulaşımı sağlamanın en iyi yolu hep metro olarak anlatılıyor fakat tercih ettiğim otel metronun değil, trenin yakınında bulunuyor.
Sizce NR isimli trenler de merkeze doğrudan ulaşım sağlar mı? Metroyla karşılaştırınca dezavantajı var mıdır? Oyster veya travel cardlar da bu trenlerde geçerli diye okudum, fakat ulaşımım rahat olacak mı bu konuda şüphelerim var.
Fatma Olcucu
19 Mart 2017, 17:32Merhaba, hiç kullanmadım National Rail trenleri genelde şehir içi ulaşımdan ziyade çevre yerleri Londra’ya bağlıyordur bence. Oteliniz Londra’nın dışında olabilir en yakın tren istasyonunun merkezdeki nerelere bağladığını ve ne kadar sürdüğünü kontrol etmeniz lazım.
PINAR
04 Nisan 2018, 08:49Merhaba ;
Öncelikle bilgilendirme çok faydalı olmuş elinize sağlık 🙂
Açıkcası evrak listesinde ben takıldım ingilizce evrakta isteniyor mu ?
Çalışırken mi başvurunuzu yapmıştınız?
Fatma Olcucu
04 Nisan 2018, 11:07Merhaba, elbette İngilizce evrak isteniyor başvuru yaparken vize evrakları size iletilir. Evet çalışırken başvuru yaptım.