Yunan adaları ülkemize yakınlığı, kültür benzerliğinin getirdiği kolay adaptasyon, doğal güzellikler gibi sebeplerle her zaman en iyi yurt dışı tatil tercihlerinden biri olarak öne çıkıyor. Renkli gece hayatı ve sabahlara kadar devam eden eğlenceleri ile hareketli tatil arayan gezginleri mutlu eden, aynı zamanda birbirinden güzel plajları ve Yunanistan’da gün batımı manzaralarının en güzel izlenebileceği yerlerden biri olmasıyla deniz güneş ve romantizm arayanlara da hitap eden Mykonos adası (Mikonos, Mykanos), Yunanistan tatili için ilk sıralarda yerini almalı. Mykonos gezi rehberi yazımda Mykonos vizesi hakkında bilgiler ve hangi vizeyle giriş yapabileceğiniz,
Mykonos otelleri ve otel tavsiyeleri, Mykonos’a nasıl gidip sonra ada içinde ulaşımı nasıl halledebileceğiniz, Mykonos limanından nerelere varabileceğiniz, alışveriş ve yeme içme gibi konulardan bahsedeceğim.
Mykonos plajları, eğlence hayatı, gece kulüpleri ve Mykonos’taki görülecek yerler için Mykonos Plajları & Eğlence Mekanları yazımı okuyabilirsiniz.
Mykonos Vizesi
Mykonos’a gitmek için vize gerekli mi, evet. Yunanistan’a giriş yapabilmek için normal (bordo) pasaport sahiplerinin geçerli Schengen vizesine sahip olmaları gerekiyor. Yeşil pasaport sahiplerinden vize istenmiyor.
Mykonos kapı vizesi uygulamasına dahil mi, hayır. Yunanistan kapı vizesi yalnızca bazı Yunan Adaları’nda geçerli ve Mykonos bu adalardan biri değil. O yüzden yukarıda bahsettiğim şekilde, bildiğimiz Schengen vizesine başvurmanız/sahip olmanız gerekiyor.
Mykonos’a Ne Zaman Gidilir – Mykonos’ta Ne Kadar Kalınır?
Mykonos’a ne zaman gidilir sorusunun cevabı açık; yaz tatili için düşündüğümüze göre ideali Temmuz-Ağustos aylarında gitmek. Eğer yüksek sezon olan bu tarihler bütçenizi aşıyorsa, hava konusunda biraz riski göze alıp Haziran ve Eylül aylarında gitmeyi de deneyebilirsiniz.
Mykonos’ta ne kadar kalmalı sorusu ise tatil planınıza bağlı; eğer yalnızca Mykonos’a gidecekseniz deniz, güneş ve gece hayatının tadını doyasıya çıkarmak için bir hafta veya daha uzun kalınabilir. Benim gibi birkaç Yunan Adası’nı birlikte görmeyi planladıysanız 3 veya 4 gün yeterli olacaktır.
Mykonos’ta Nerede Kalınır
Mykonos’un tamamını düşündüğümüzde büyük ihtimalle batı tarafında konaklayacaksınız, otellerin çoğu burada. Mykonos Adası’nın merkezini, adanın batısındaki Küçük Venedik (Little Venice) diye adlandırılan kısım ile yel değirmenlerinin olduğu (Mykonos Windmills) geniş bölge olarak düşünebiliriz. Buraya ne kadar yakın olursanız o kadar iyi, böylece gündüz denize girdikten sonra akşam da adayı gezmek, tavernalarda takılmak, kulüplere gitmek daha kolay olacaktır. Adanın hem havaalanı hem limanının bu civarda olması da batı tarafında konaklamak için tercih sebebi olabilir. Mykonos merkezi için otel tavsiyesi arıyorsanız aşağıdakilerin üzerini tıklayıp inceleyebilirsiniz, fiyatlar yüksekten düşüğe doğru olacak şekilde sıraladım.
Mykonos Otelleri
- Mykonos Bay Resort & Villas (4 yıldız), Poseidon Hotel Suites (3 yıldız)
- Villa Francesca, Eleanna’s
“Beach clublarda eğlenmek benim için daha önemli” diyorsanız adanın güneyini tercih etmeniz daha iyi olur, Paradise Beach ve Super Paradise Beach civarlarına yakın olmaya çalışın. Aşağıdaki otel tavsiyelerine göz atabilir ve tıkladığınızda açılan haritadan yakınlardaki diğer otellere de bakabilirsiniz.
- San Giorgio Mykonos – Design Hotels (5 yıldız)
- Lyo Boutique Hotel Mykonos (4 yıldız)
Ben Mykonos merkezden biraz daha yukarıda olan Tourlos bölgesindeki bir otelde kaldım, buranın avantajı Naxos, Paros, Santorini gibi diğer Yunan Adaları ile ulaşımı sağlayacağınız limana çok yakın olması.
Mykonos’ta konaklama konusunda bütçeniz kısıtlıysa otelin konumu ve imkanlarını incelerken dikkatli olmalısınız. Örneğin “Ben araç veya motor kiralayıp adanın her yerini gezerim” diyorsanız kalacağınız otelin denize sıfır veya havuzlu olmasına gerek olmayabilir. Mykonos plajları son derece güzel olduğu için havuzu olmayan uygun fiyatlı bir otel bulmayı deneyebilirsiniz. Sıcakta yol gidemem veya havuz seviyorum diyorsanız elbette denize yakın ve/veya havuzlu otelleri tercih etmelisiniz, plajları gezdiğim halde otelde havuz olmasının işe yarayacağını düşünüp ben de öyle yapmıştım.
Booking.com’daki Mykonos otellerinin tamamını ve yorumlarını inceleyip rezervasyon yapmak için tıklayın.
Mykonos’a Nasıl Gidilir?
Mykonos’a Uçakla ulaşım
Mykonos’ta tek bir havaalanı bulunuyor. Mykonos Island National Airport isimli Mykonos Havaalanı (JMK)’ya Atlas Global ve Borajet’in İstanbul’dan direkt uçuşları bulunuyor, planına ve bütçesine uydurabilenler için en hızlı ulaşım yöntemi elbette direkt uçuş olacaktır. Aktarmalı uçuşlar içinse başta Yunan Havayolu Aegean Airlines olmak üzere Sky Express (Yunan) ve Volotea (İspanyol) gibi havayollarının Atina Havaalanı’ndan Mykonos’a seferleri bulunuyor. Atina yerine Selanik de uygun uçuş bulunursa Mykonos için aktarma noktası olarak kullanılabilir.
Kabin Bagajına Dikkat
Aagean Airlines’ın kötü yanı, Yunanistan’ın en büyük havayolu şirketi olduğu halde ucuz uçak bileti satan havayolu firmaları gibi valiz eklemenin ayrıca ücretli olması (bilet sınıfına göre değiştiği için bilet alırken bagaj dahil mi diye dikkatli kontrol edin). Kabin bagajı kime yeter diyip valiz eklemek isterseniz Türkiye’den uçuşların da dahil olduğu kısa uçuş grubu için online valiz ekleme fiyatı 20 Euro ve havaalanında 35 Euro. Yani valizinizle havaalanına gidip acaba kabine alırlar mı diye şansınızı denemek isterseniz ve alınmazsa havaalanında valiz ekleyerek neredeyse iki katı ücret ödemiş oluyorsunuz, tercih size kalmış.
Kabin bagajını ‘buraya uyuyor mu’ diye o ölçme yerine oturttuklarını veya gerçekten 8 kilo mu diye tarttıklarını görmedim, sadece gözle kontrol ediyorlar (şansınıza ölçüp tartacakları tutarsa bilmem). Ama ‘tek parça’ olmasına dikkat ediyorlar, yani kabin bagajı artı el/sırt çantası gibi toplamda iki parça sayılan eşyanızı yanınıza almanıza büyük ihtimalle izin vermeyeceklerdir. İlle ayrı olmasını istiyorsanız kabin bagajının içinde diğer çantayı tepiştirecek kadar yer bırakın. Uçağa bindikten sonra geri çıkarırsınız.
Mykonos’a uçuş süresi beklemeler hariç İstanbul Atatürk (IST) – Atina Havaalanı (ATH) 80 dk ve Atina Havaalanı (ATH) – Mikonos Havaalanı (JMK) 35 dk. Toplamda yaklaşık 2 saat diyebiliriz yani.
Mykonos’a Feribotla Ulaşım
Mykonos Adası’nın kuzeybatısı sayılabilecek Tourlos bölgesinde Mykonos Marina veya New Port olarak bilinen Mykonos limanı bulunuyor ve adanın feribot bağlantıları buradan gerçekleşiyor. Mykonos’a feribotla gitmek veya vardıktan sonra feribotla başka adaya geçmek isteyenler için yakındaki en bilindik tercihler Naxos ve Paros adaları.
Şaşırdınız çünkü Santorini’yi yazmadım 🙂 Santorini o kadar yakında olmadığı için şöyle oluyor; siz normal Mykonos – Santorini feribot biletini alıyorsunuz ama feribot doğrudan Santorini’ye gitmiyor. İlk durak Naxos, oradan Ios ve Ios adasından Thira, yani Santorini. O yüzden vaktiniz varsa bu aradaki aktarma durakları olan adalarda da vakit geçirebilirsiniz. Bilet için arama yaptığınız web sitelerinde Santorini ismini bulamazsanız adanın resmi adı olan Thira‘yı denemeniz gerektiğini de hatırlatayım. Mykonos – Santorini feribot fiyatı kişi başı 30 Euro civarından başlayıp 70 Euro’ya kadar çıkabilir.
Mykonos Feribot Bileti
Mykonos feribot bileti için örneğin şu sayfayı kontrol edip biletinizi alabilirsiniz. Ödemeyi yaptıktan sonra sayfadaki açıklamaları dikkatli okuyun; genelde onay sayfasının çıktısı bilet yerine geçmiyor ve o çıktıyla limana yarım saat – bir saat arası erken gidip seçtiğiniz firmanın gişesinden gerçek biletinizi almanız gerekiyor. Eğer feribotunuz sabah çok erken veya gece geç vakitte gibi bu bilet gişesinin açık olmayacağı bir saate denk geliyorsa (hayır, feribot seferleri devam ettiği tüm süre boyunca açık değiller), biletinizi ofis saatleri içinde almayı unutmayın. Önemli olan, Mykonos çıkışlı bir bileti Mykonos gişesinden almanız, başka adadan alamazsınız. Ama aynı gün içinde almanız şart değil, adaya vardıktan sonra herhangi bir vakit olabilir.
Son bilgi, feribotlar Avrupa’nın genelinde tıkır tıkır işleyen ulaşım ağından ziyade ‘Akdeniz usulü’ çalışıyor. Yunan Adaları arası kullandığım üç feribotun hiçbiri vaktinde gelmedi, hep yarım saat – bir saat civarı gecikmeli kalktılar. Bu yüzden varış yerinizden dakik hareketli bir plan yapmamanız iyi olur; örneğin X saatinde Y adasında oluruz oradan hemen 15 dakika sonraki feribota bineriz veya taksiye atlayıp uçağa yetişiriz gibi bir plan riskli olabilir ve geç kalkan feribot yüzünden bir sonraki ulaşım aracını kaçırabilirsiniz. İmkanınız varsa ne olur ne olmaz diye arada biraz vakit bırakmaya çalışın.
Mykonos İçinde Ulaşım
Mykonos Adası’nda yalnızca çok kısıtlı sayıda taksi var, o yüzden özellikle yüksek sezonda gidiyorsanız taksi konusunu unutun derim.
Önce adaya vardığınız yerden otele transferinizi düşünelim, bu konuyu konaklayacağınız yerle konuşmanız en iyisi olacaktır. Booking.com üzerinden otel bakarken, özellikle havaalanı transferi veya limandan otele ulaşım hizmeti sağlayan otelleri tercih etmeniz avantajlı olabilir. Bu durumda, elinde isminizin veya otelin isminin yazdığı kağıtla birisi bekliyor ve sizi alıp otelinize götürüyor. Otele göre bu hizmet ücretsiz veya size önceden belirtilen bir ücret karşılığında yapılabilir.
Otobüs ve Feribot
Şimdi adanın etrafını gezmek istediğinizi varsayalım. Adanın merkezine otobüs ve feribot seferleri var, ancak ortalama yarım saatte bir gibi, yani çok sık sayılmaz. Eğer tüm gün aynı yerde kalırım, akşam da şöyle bir merkeze gider dönerim derseniz size en yakın durak ve sefer saatleri hakkında konakladığınız yerden yardım isteyin. Tek yön bilet 2 Euro ve aracın içinde alınıyor.
Araba, Motor veya Atv Kiralama
Benim yaptığım gibi sık sık yer değiştirip kısa süre içinde Mykonos’un farklı yerlerini görmek istiyorsanız toplu taşıma sizi kısıtlayacaktır, bu durumda araç kiralamanız daha mantıklı. Yalnızca iki kişiyseniz araba kiralamaya bence girmeyin, yolların dar ve araç sığdıracak kadar büyük park yeri bulmanın zor olduğunu düşününce scooter veya atv daha pratik olacaktır. Hem fiyat olarak da daha uygun. Ben scooter yerine atv’yi tercih ediyorum, fiyatlar günlük 25 Euro civarı. Scooter’ın fiyatı biraz daha uygun, 20 Euro civarı. Araba ise 40 Euro’dan başlıyor, özellikle iki kişiden daha kalabalık seyahat edenler için tercih olabilir.
Atv kiralarken seçim şansınız varsa motor gücü en düşük olanı almayın ve birkaç euro fazladan verip biraz daha iyi olanını tercih edin, 150 cc’den fazla olması iyi olur (toplam ağırlığınıza göre karar verirsiniz 🙂 ). Yollar çok eğimli olduğu için düşük gücü olan araç her yokuşta yavaşlayarak vakit kaybettiriyor. Hatta çok dik yokuşlarda ikinci kişinin inmesi bile gerekebiliyor, ben 150 cc araçta 50 kilo olduğum halde bir iki kez inmek zorunda kaldım 🙂
Benzini de günlük 5 – 10 Euro civarında hesaplayabilirsiniz. Mykonos’ta araç kiralamak için Türk ehliyetinizi yanınızda götürmeniz gerektiğini unutmayın, normal B sınıfı ehliyet yeterli olacaktır (A sınıfı ehliyet hiçbir araç için istenmiyor, denk gelmedim). Scooter ve atv için önceden işlem yapmanıza gerek yok, gittiğinizde bulabilirsiniz. Arabada ise istediğiniz arabayı kiralamak için önceden rezervasyon yapmanız gerekebilir.
Mykonos’tan Ne Alınır?
Mavi-beyaz Yunanistan renkleri hediyelik eşyalara bence çok yakışıyor, beğendiğinizi alabilirsiniz. Zeytinyağı gibi Akdeniz iklimine özgü yiyecekler ve kokulu sabun, mutfak önlüğü, duvar resmi gibi dekoratif şirin şeyler alınabilir. Yel değirmenlerinin yakınındaki herhangi bir sokaktan içeri girdiğinizde karşınıza bolca hediyelik eşya dükkanı çıkacak.
Mykonos’ta Ne Yenir?
Yemek konusunda seçici biri olarak, Yunanların Türk mutfağıyla benzer tatlara sahip olması Yunanistan tatilinin en güzel yanlarından biridir benim için. Greek salad için peynirli zeytinli domatesli yeşil salata, souvlaki için şiş kebap, gyros için pita ekmeğine sarılı döner ve uzo için rakının biraz değişiği diyebiliriz 🙂
Deniz ürünlerinin Yunanca adı yok, bildiğimiz gibiler. Ben moussaka yemeğini çok seviyorum; bizim musakka ile benzer şekilde et (vejeteryan versiyonları da var), patlıcan ve beşamel sosu. Yemeklerin yanına garnitür olarak tzatziki (cacık diyelim buna da) şart. Köfte, yaprak sarma, barbunya pilaki, kadayıf, baklava gibi bildiğimiz pek çok tatla da sıkça karşılaşmanız mümkün. Biralar da oldukça lezzetli.
Mykonos’un en iyi restoranları, merkez kabul edilen yel değirmenleri (Mykonos Windmills) ve Küçük Venedik (Little Venice) bölgesinde bulunuyor. M-eating, Funky Kitchen, Kalita, Pepper, D’angelo ve Captain’s bu restoranlardan bazıları, imkanınız varsa gitmeden önce rezervasyon yaptırmaya çalışın.
Mykonos’ta Ne Giyilir?
Havanın çok sıcak olduğunu görüp yalnızca yazlık kıyafetler alırsanız güneş battıktan sonra üşürsünüz, çünkü bizdeki ‘esmiyor’ durumunun tersine Mykonos’ta hiç durmadan deli gibi rüzgar esiyor. Akşamları serin olursa diye üstünüze hırka tarzı şeyler almayı unutmayın.
Mykonos gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Instagram: hayatveseyahat
YouTube: Hayat ve Seyahat
Facebook: Hayat ve Seyahat
0 Yorum