
Yunan adaları arasında özellikle Ege kıyılarımıza bir feribot mesafesinde olanları çok sevdiğimiz aşikar. Her ne kadar ilk akla gelenler Sakız, Kos ve Rodos olsa da farklı Yunan adalarını keşfetme peşinde olan benim gibi gezginler yavaş yavaş Kalimnos adasına ayak basmaya başladı bile. O yüzden size Kalimnos’a nasıl gidilir, Kalimnos plajları ve Kalimnos vizesi gibi bilgiler içeren Kalimnos gezi rehberi hazırladım.
Kalymnos adasının Türkçe karşılığı çoğunlukla Kalimnos olarak geçiyor, fakat bazı yerlerde Kilimli veya Kelemez olarak görmeniz mümkün. Sessiz sakin bir tatil geçirip kafa dinlemek istiyorsanız Kalimnos’u seveceğinizi düşünüyorum.
Kalimnos’a Nasıl Gidilir?
Kalimnos nerede diye haritaya baktığımızda Bodrum’un hemen karşısında olduğunu görüyoruz, dolayısıyla Türkiye’den gitmek için önce Bodrum’a varmak gerekiyor. 2018 yılı itibarıyla yalnızca Salı ve Cumartesi günleri Bodrum merkez ve Turgutreis’ten feribot seferleri düzenleniyormuş, ancak önümüzdeki yıllarda bu durum değişebilir. ‘Bodrum Kalimnos feribot’ gibi anahtar kelimelerle aratıp güncel durumu kontrol etmek en iyisi. Yolculuk süresi 1 saat ve gidiş dönüş feribot bileti fiyatı 25 Euro civarında.
Benim yaptığım gibi Kos’tan Kalimnos’a gitmek istiyorsanız feribot seçenekleri daha fazla ve haftanın her günü bulunabilir. Feribot bileti Türkiye’den olan seferlerle aşağı yukarı aynı fiyatlarda, yolculuk süresi ise yarım saat. Feribot biletini yaz sezonu açılmadan almanızı tavsiye etmiyorum, çünkü yeni seferler eklenip fiyatları düşebiliyor veya daha uygun saatli olanlar çıkabiliyor. O yüzden bence internetten Haziran ayından itibaren alın, veya bilet kalmaması riskini göze alıyorsanız gittiğinizde gişeden de almayı deneyebilirsiniz.
Bir de, bileti internetten alırsanız bilet maili çıktınızla feribota girmeye kalkmayın. Aldığınız firmanın bilet gişesine bu çıktıyı gösterip oradan gerçek biletlerinizi almanız gerekiyor. Biz çıktıyla feribota kadar yürüdükten sonra bunu öğrenince eşim o sıcakta çantaları bana bırakıp bilet gişesine koşmak zorunda kalmıştı.
Sadece feribottan bahsettim diye havalimanı yok diye düşünmeyin, var. Ama Kalimnos Havaalanı (Kalymnos Island National Airport) yalnızca iç hatlara çalıştığından pek kullanan duymadım. Tabii bir şekilde Atina’dan Kalimnos’a gitmek gibi niyetiniz varsa işinize yarayabilir, uçuş bir saat sürüyormuş. Havaalanı kodu JKL.
Kalimnos Vizesi
Kalimnos’ta kapı vizesi geçerli mi sorusu mutlaka aklınızda, ama cevabımız ne yazık ki hayır 🙁 2018 yılı itibarıyla henüz Kos adası kadar yoğun talep olmadığından kapı vizesi uygulaması Kalimnos için geçerli değil, ama bu durum her an değişebilir. Değişmezse normal pasaport sahiplerinin Kalimnos’a giriş yapabilmeleri için Schengen vizesi almış olmaları gerekiyor, yeşil pasaport sahipleri ise vizesiz giriş yapabiliyor.
Yunanistan kapı vizesi şartlarına baktığımızda ‘başka Yunan adasına geçiş yapılamaz’ diyor, halbuki Kos adasından Kalimnos’a geçişte herhangi bir vize kontrolü yok, yani kapı vizesiyle Kos aktarmalı Kalimnos’a geçmek için pratikte bir engel görünmüyor. Çok asi olup yasak dinlemem diyen varsa onlar için bilgi olsun 🙂
Kalimnos Otelleri & Kalimnos’ta Nerede Kalınır?
Kalimnos’un merkezi Pothia isimli liman bölgesi oluyor, yani feribottan indiğiniz yere çok yakın konaklama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Merkezde kalmanın avantajı, başka yerlere gitmek için ödemeniz gereken tek yön 18 Euro taksi ücretini ödemeyeceksiniz ve özellikle hava karardığında adanın en hareketli yerinde olacaksınız. Kalimnos otellerini ve müşteri yorumlarını görüp booking.com üzerinden rezervasyon yapmak için tıklayın.
Feribota ve merkeze yakın olan otel tavsiyeleri (yazıda bahsettiğim her otel isminin üzerine tıklayıp doğrudan booking.com sayfasına yönlenebilirsiniz):
Evanik Hotel (2 yıldız, limana 150 metre)
Villa Melina (2 yıldız, limana 1 km, yüzme havuzu var)
Biz daha sakin bir yer aradığımızdan ‘turistik olmayan adanın en turistik yeri’ diyebileceğimiz Masouri’ye (Massuri) yöneldik, bölgenin ismi Mirties olarak da geçiyor. Tercih ettiğimiz Ariadne Studios isimli apart otelde 2018 Temmuz ayında iki kişi 4 gece 142 Euro’ya konakladık (Gecelik 35.50 Euro). Hem mutfağı olması sayesinde istediğimiz gibi yemeğimizi hazırladık hem de tam karşısındaki Telendos adasındaki dağla bütünleşen gün batımı manzarasını her akşam keyifle izledik. Ama yüksekte ve güzel manzaralı olan birçok yer gibi burası da meşhur Massouri Beach’ten ve diğer restoran, süpermarket gibi ihtiyacımız olan her yerden merdivenlerle ulaşılabiliyordu, o yüzden kısıtlı hareket imkanı olanlar için bu 6 – 8 dakikalık merdiven iniş çıkışları sıkıntı olabilir. Biz dert etmedik, zaten çoğunda kiraladığımız scooter bizimle olduğu için merdiven yerine çevreden kıvrılan dik yokuşu scooterla inip çıktık. Böyle bir konaklama istemezseniz hemen sahilde olan (az yokuşlu ve merdivenli) şu otelleri tercih etmeniz yerinde olacaktır:
Continental Hotel (2 yıldız, havuzu var)
Hyperion Hotel (Hemen sahilde, yeni otel)
Zephyros (3 yıldız, özellikle Türklerden çok iyi yorum almış)

Kalimnos’taki otelimizin terası güzel manzaralıydı, ancak otel deniz seviyesinden yukarıda olduğu için merdiven çıkarak ulaşılabiliyordu.
Kalimnos İçi Ulaşım & Kalimnos Nasıl Gezilir?
Kalimnos içinde toplu taşıma pratikte yok, komple unutabilirsiniz. Limandan bizim kaldığımız Masouri’ye ve adanın başka birçok noktasına sabit taksi tarifesi oluşturmuşlar ve fiyatı 18 Euro’ydu. Merkez liman bölgesinden uzaklaşabilmek için bence temel olarak iki seçenek var; birincisi varır varmaz limandan araba kiralamak ve böylece taksi parasından kurtulmak, ikincisi ise bizim yaptığımız gibi paşa paşa taksi ücretini ödeyip sonraki günler için scooter kiralamak. Valiziniz/çantanız yoksa merkezden de doğrudan scooter kiralanabilir elbette, bizim backpacklerle böyle bir şey mümkün olmadığı için biz anca otele yerleştikten sonra Masouri’den scooter kiraladık.
Scooter için rezervasyon gibi bir şey gerekmiyor ve gittiğiniz anda bulabilirsiniz, kiralama fiyatı günlük 10 – 15 Euro aralığında. Araba kiralamak içinse kendinizi garanti altına almak adına önceden rezervasyon yaptırmanızı tavsiye ederim, günlük fiyat 35 Euro’dan başlıyor. Hem scooter hem de araba kiralama için B tipi Türk ehliyeti yeterli oluyor.
Biz üç gün kiraladığımız scooter için 30 Euro ve üstüne 15 Euro benzin ücreti ödedik. Eşimle ikimiz toplam 125 kiloyuz ve 50 cc scooter bize yeterli oldu, ama kilonuz fazlaysa kiralarken daha yüksek motor gücü olan araca ihtiyacınız olup olmadığını danışmanızı tavsiye ederim, yoksa yokuşları çıkarken sıkıntı yaşayabilirsiniz.
Kalimnos Hakkında Bilgiler & Kalimnos’ta Ne Yapılır?
Kos ve Rodos adaları gibi 12 adalar grubunda olan Kalimnos adası ne Santorini kadar güzel, ne Mykonos kadar çılgın, öncelikle doğruları söyleyerek başlayalım. O yüzden giderken beklentinizi doğru ayarlayıp ‘huzur ve sakinlik’ arayışında olmalısınız. Ada belki size hayatınızda görmediğiniz kadar güzel manzaralar vaat etmiyor; ama buna karşılık turist kalabalığından uzaklaşmak, yüksek Euro kuruna rağmen ucuza konaklayıp lezzetli ve kocaman porsiyonlu Yunan yemeklerini ucuza yemek gibi farklı avantajları bulunuyor.
Biz Türkler arasında pek yaygın bir aktivite olmadığı için sebebini anlamakta güçlük çekebilirsiniz, ama Kalimnos tırmanış (climbing) sporu/aktivitesi ile ünlü ve bu sebeple Avrupa’nın diğer ülkelerinden tırmanış meraklısı genç nüfus Kalimnos’a akın ediyor. Yani adada gençler bulunduğu halde sakinliğini korumayı sürdürüyor ve genç ziyaretçiler sayesinde Kalimnos’un ‘huzurevi’ kıvamından biraz sıyrılması bence güzel. Adanın her yerinde climbing aktivitesi düzenleyen acentalar göreceksiniz, ilginizi çekiyorsa koşullarını öğrenebilirsiniz. Benim ilgimi çekmedi 🙂
Kalimnos adasının denizden çıkarılmış hakiki süngerleri ve kekik balı da meşhur. Sünger benim hiç alacağım bir şey değil, ama almak isteyenler için fiyatı genelde 5 Euro gibi. Kekik balını ise beğendim, normal baldan pek farklı değildi veya ben bu işten anlamıyorum 🙂 Küçük bir kavanoz fiyatı süpermarkette 4 Euro’ydu.
Kalymnos nasıl bir yer ve nesi meşhur konularına değindim. Kalimnos’ta ne yapılır ve ne kadar kalınır ise biraz size bağlı, sonuçta deniz güneş tatili ne kadar dinlenmek istediğinize göre günübirlik ile bir hafta arası yapılabilir.
Kalimnos’a günübirlik ve yalnızca denize girip yemek yemek için gelecekseniz limanın ilerisinde denize girebilir ve aynı zamanda merkez olan liman bölgesindeki pek çok cafe restoranda takılabilirsiniz.
Kalimnos’ta konaklayacaksanız bir günü Leros adasına ayırmak tavsiye ediliyor, adanın farklı noktalarından feribot biletlerini bulabilirsiniz. Hatta Bodrum’dan Leros’a git, arada Kalimnos’a geç, sonra Kalimnos’tan geri Bodrum’a dön gibi üç noktalı bir tatil de planlayabilirsiniz. Biz Kalimnos’ta 4 gece, yani aslında son derece uzun süre kaldığımız halde nedense Leros adasını plana almayıp Kalimnos’un kendisini gezmeyi tercih ettik. Siz bizim gibi yapmayın tabii, Leros’u da görün 🙂 Küçük tatlı bir yer olduğu söyleniyor.
Ayrıca adayı tepeden görmek için araba veya scooter kiralayıp, limana yakın olan Monastery of St. Sava’ya (Aziz Sava Manastırı) çıkmanızı tavsiye ederim. Her ne kadar sıcak havada kilise (veya manastır) gezmek çok parlak bir fikir gibi görünmese de buranın manzarasının bir şans vermeye değeceğini düşünüyorum. Limanda gezinirken yukarıya bakıp tepedeki kocaman haç işaretini bulun ve biraz sağındaki kayanın üzerine kurulmuş kubbeli binaya bakın, manastır işte orası. Oradan manzaranın nasıl güzel olacağını tahmin edebilirsiniz.

Yazıya eklediğim yukarıdan olan fotoğraflar Aziz Sava Manastırı’ndandı, burası da manastırın kendisi.
Kalimnos Plajları & Kalimnos’ta Ne Yenir?
Plaj ve yemek konuları ilgisiz gibi göründüğü halde hangi plaj çevresinde ne yiyebileceğiniz şeklinde birlikte anlatmanın uygun olacağını düşündüm. Kalimnos’ta yemek için pek çok adada olduğu gibi seviyorsanız öncelikle deniz mahsüllerine yönelmenizi tavsiye ediyorum, çünkü son derece lezzetli ve uygun fiyatlılar. Ama sevmiyorsanız da moussaka (beşamel soslu musakka/graten), souvlaki (şiş kebap), gyros (döner) gibi bildiğimiz Yunan yemeklerine ek olarak pizza ve hamburger gibi fast food alternatifleri her yerde bulunuyor.

Kalimnos’ta hem deniz mahsülleri hem de fast food türü yiyecekleri her yerde bulmak mümkün. Masouri Beach Island Restaurant’ta yediklerimiz.
Bir restoranın pahalı olup olmadığını aşağı yukarı anlamak için benim kullandığım ‘Yunan salatasını baz alma’ yöntemini kullanabilirsiniz 🙂 2018 yazı için ben restoranların girişindeki menülerde doğrudan Greek salad’ı buldum ve 5.5 Euro ise normal, 6 Euro ise kabul edilebilir, daha fazlaysa pahalı olarak restoranı değerlendirdim. Benzer şekilde soft drinks (meşrubat) fiyatları da 2 Euro gibi olmalı. Biralar nedense 4 Euro civarındaydı ve böyle ucuz bir ada için bence pek ucuz değildi.
Şimdiye kadar Yunanistan’da gezdiğim yerlerde oturur oturmaz masanıza şişe su ve ekmeğin ikram olarak konulduğunu görmüştüm, ama Kalimnos’ta su olayına hiç denk gelmedim. Ekmek içinse para aldıkları da oldu ikram olarak getirdikleri de. Para alıyorlarsa ‘ekmek ister misiniz’ diye soruyorlar, yoksa doğrudan geliyor 🙂 Restoranlar hakkındaki son genel bilgi; birçoğu öğle saatlerinde kapalı oluyor ve öğlen 1 – 2 gibi acıktığınızda yemek yiyecek yer bulmak zor olabiliyor.
Şimdi Kalimnos’un en güzel plajlarına bakalım.
Vathy: Kos adasından günübirlik tekne turlarının uğradığı koylardan biri. Plajı yok, taş bir iskelesi ve iskelenin arka tarafındaki ağaçların oluşturduğu küçük bir gölgelik alanı var.
Tekneler burada demirliyor ve insanlar atlayıp yüzüyor. Küçük tezgahlarda yiyecekler ve hediyelik eşyalar satılıyor. Denizi berrak ve güzel, sevenler için kayaların üstünden atlama imkanı var.
Arginonta: Şezlongların ücretsiz olduğu son derece sakin bir yer. Plaj çakıllı, denizin içinde de büyük taşlar var. Denizin rengi harika ancak biz gittiğimizde rüzgarlı ve dalgalıydı. Sakin bir şekilde gölgede/güneşte yatmak için çok ideal ama yüzmek için aynı şey söylenemez; çünkü taşlardan denizin içinde yürümek biraz zor. Market ve restoran var. Restoranda kalamar (9 Euro), souvlaki (7 Euro) ve iki kola (4 Euro) şeklindeki menümüze 20 Euro ödedik.
Palionnisou: Denizi sakin harika bir koy. Açıklarında demirleyen küçük tekneler bulunuyor. Hemen sahilde küçük bir bar/cafe ve tepede de taverna/restoran var. Tırmanış turizmi (climbing) için gelen turistlerin sıklıkla uğradığı bir yer sanırım, çünkü kitle genelde gençti. Buna rağmen sakinliğini koruyor ve bangır bangır müzik yok. Kano kiralamak da mümkün. Plaj yine çakıllı, ama bu sefer denizin içindeki taşlar küçük ve üzerinde yürünebilir.
Buraya giden yol oldukça kıvrımlı yokuş. Yolun bir yerinde asfalt yol bitiyor ve taşlı toprak yere giriliyor, plajı görene kadar devam edin. Yol saçma sapan görünse de arabalar dahil herkes kullanıyor. Şezlong var ancak ücretli mi bilmiyorum.
Massuri Beach: Kalimnos plajları arasında tesisleşme anlamında açık ara en gelişmis olan yer burası.
Kumsal kısmı kum, denize girerken biraz çakıllı, deniz içi tekrar kum. Oldukça güzel, orta halli kalabalık, hem gençlerin hem ailelerin olduğu, ister şezlong alıp yatmalı (2 şezlong bir şemsiye 8 Euro), ister ağaçların gölgesine ya da güneşte kumlara bedavadan yatmalı bir plaj. Biz en çok burayı beğendik. Island Restaurant isimli plaj restoranında yemek konusu da kolay hallediliyor hem karides gibi deniz mahsülleri hem pizza gibi herkese hitap edecek şeyler bulunabilir. Ben burada margarita pizza yedim (7 Euro) ve peyniri öyle boldu ki bayıldım. Izgara karides 9 Euro ve kola gibi içecekler 2 Euro’ydu.
Otelimizin Masouri’de olduğunu söylemiştim, en beğendiğimiz plaj da orada olunca haliyle en çok o civarda takıldık. Yemek için en meşhur yer Aegean Tavern isimli restoran, yorumları çok iyi olduğundan yemek için tercih edebilirsiniz. Biz çok kalabalık zamanına denk geldiğimizden yanındaki başka restoranlara yöneldik.
Aynı caddedeki Stelios and Maria restoranda sebze çorbası (vegetable soup) ve ızgara kabak (grilled zucchini) yedik toplam 9 Euro tuttu. Yanına ikram olarak getirdikleri ekmek, sarımsaklı tereyağı ve zeytin ezmesi o kadar güzeldi ki rica edip yanımıza aldık ve sonraki iki gün kahvaltıda afiyetle yedik 🙂
Hemen yanındaki Miltos Taverna’da karışık deniz mahsülü (mixed seafood) ve sebzeli musakka (vegetable moussaka) söyledik, deniz mahsülü tabağı yine kocaman ve lezzetliydi (12 Euro) ama güveç kabında getirdikleri moussakayı (6 Euro) beşamel sosu çok fazla olduğu için pek harika bulmadım. Ekmek ve tereyağı yine güzeldi ve ekmeği paket yaptırdık. Avrupa’da yemediğiniz ekmek, pizza gibi şeyleri paket yaptırmak normal kabul edildiğinden ‘sonra yerim’ diye düşündüğünüz şeyler için restorandan çekinmeden paket yapmalarını isteyebilirsiniz.
Akşam takılması içinse gençler genelde Nadir Rock Bar isimli yerdeydiler.

Kocaman ahtapot tabağından çok memnun kaldık, sanki büyük parça yetmeyecekmiş gibi yanına biraz daha eklemişler 🙂
Kantouni/Panormos: Şezlong yok, sahili kum, denizi hem kum hem çakıllı. Yerel halkın takıldığı, çocuklu ya da sahildeki otelin müşterilerinin olduğu doğal plaj. Oraya çok yakın Mamouzelos Seafood Restaurant’ta yemek yedik ve özellikle ahtapot ızgara (grilled octopus) harikaydı. Ancak 2018 sezonu bitince ada merkezine taşınacaklarmış artık orada restoranın ismini aratırsınız. Deniz mahsülü sevmeyenler için mantarlı tavuk (chicken with mushroom sauce) da gayet başarılıydı. Kocamaan ahtapot 12 Euro ve yine kocaman tavuk 9 Euro’ydu, ekmeğe ise 1.5 Euro aldılar.
Vlichadia: Şezlong yok, sahil komple çakıl. Denizi berrak temiz güzel, daha çok yerel aileler var. Sahildeki ağaç gölgelerinde takılıyor insanlar. Çok güzel olduğunu okumuştum ve gidince hayal kırıklığı oldu. Yolunuz düşerse uğrayın, belki siz daha çok seversiniz.
Özetle; Kalimnos’ta nerede denize girilir diye sorarsanız benim için Massouri, Palionnisou, Arginonta sırasında. Diğerlerine bence gidilmese de olur.
Kalimnos gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
0 Yorum