Fransa‘nın Akdeniz kıyısındaki en popüler şehirlerinden biri olan Nice, Fransızca’da Cote d’Azur olarak geçen Fransız riviera (French riviera) gezisinde kesinlikle uğranması gereken bir nokta. Fransa turları arasında gittikçe popülerliği artan Güney Fransa turu gezisinin vazgeçilmezi olan Nice, hem deniz-güneş hem de kültür anlamında sunduklarıyla ziyaretçilerini memnun ediyor. Nice gezi rehberi yazısında Nice hakkında genel bilgiler ile başlayıp Fransa vizesi nasıl alınır, Nice’e nasıl gidilir, ne kadar kalınır, ne yenir gibi konuları detaylandıracağım.
NİCE GENEL BİLGİLER
Paris‘teki iki havaalanından sonra Fransa’nın en yoğun havaalanına, ve yine Paris’ten sonra ülkenin ikinci en çok otel kapasitesine sahip olan Nice, ılıman Akdeniz iklimi ve doğal güzellikleri ile her yıl 4 milyon civarında turisti ağırlıyormuş. Şehirdeki görülecek yerler için NİCE GEZİLECEK YERLER yazımı inceleyebilirsiniz.
Para birimi olarak Euro kullanılıyor. Saati Türkiye’den 1 saat geride, Türkiye yıl boyu yaz saati uygulamasında kalmaya devam ettiği sürece saat farkı kışın 2 saate çıkıyor. Fransa’nın uluslararası telefon kodu 0033.
İngilizce’de “hoş, güzel” anlamına gelen ve “nays” olarak okunan kelime ile aynı şekilde yazılsa da, şehrin ismi “nis” olarak okunuyor 🙂
Fransa Vizesi
Türk vatandaşları Fransa’ya Schengen vizesi ile giriş yapabiliyorlar (normal pasaport sahipleri için). Yeşil pasaporta ise vize gerekmiyor.
Fransa son zamanlarda ‘uzun vize veren’ Schengen ülkelerinden biri olmaya başladı, özellikle üst üste yapılan başvurularda bir ve iki yıllık vizeyi gören arkadaşlarım oldu. Vize başvuruları VFS Global isimli firma aracılığıyla yapılıyor, web sitesinden başvuru sürecini öğrenmek için tıklayın.
Nice’e Ne Zaman Gidilir
Birçok insan (ben dahil), Nice’i de kapsayan İtalya – Fransa turu kıyı bölgesini bir yaz tatili rotası olarak toplu halde görmeyi tercih ediyor. Yani artık Çeşme, Bodrum, Antalya gibi Türkiye’deki popüler tatil yerlerinden sıkıldıysanız, veya Avrupa olsun yeni yerler de göreyim diyorsanız deniz-güneş tatili rotanız Nice ve çevresi olabilir. Temmuz – Ağustos aylarında ortalama sıcaklık 25 – 27 dereceler civarındaymış, ben Temmuz ayında gittiğimde 30’ları bulmuştu. Bu şekilde bir rota yapmak isteyenlere Cote d’Azur Gezi Planı Nasıl Yapılır yazım faydalı olacaktır.
Daha geniş tarih seçme imkanı olanlar, Nice tatili için Fransa Kurtuluş Bayramı olan 14 Temmuz’u kapsayacak şekilde plan yapabilirler, ben öyle yapmıştım. En görkemli kutlamalar başkent Paris’te yapılsa da Nice sahilinde de uzun süren güzel bir havai fişek gösterisi olmuştu.
Doğal güzellikleri ve kültür anlamında zengin bir şehir olduğu için elbette yaz tatili dışında da gidilebilir. En soğuk zamanları olan Aralık – Ocak aylarında bile ortalama sıcaklıklar 6 – 10 derece arasındaymış. Kışın gitmeyi düşünenler için zamanlama konusunda önemli bir ayrıntı; Venedik Karnavalı ile aynı dönemde karnaval var. 2019 yılındaki karnaval 16 Şubat – 2 Mart tarihleri arasında olacakmış, detaylı bilgiler web sitesinde. Oldukça eğlenceli görünüyor 🙂
Nice’te Ne Kadar Kalınır
Nice’te ne kadar kalacağınız, nasıl bir tatil planladığınıza çok bağlı. Sadece şehri göreyim diyenler için 2 gün yeterli; ama az önce de söylediğim gibi tek başına görmek yerine gitmişken Fransız sahil şeridindeki yakın yerleri de görmelisiniz. Hatta görülecek diğer yerler arasında en büyüğü olduğu için, ben Cannes ve Monako ile çevredeki güzel kasabalara günübirlik gidip gelerek hep Nice’te konaklamıştım (sürekli otel değiştirip taşınmaktan daha kolay gelmişti). Böyle olunca kalma süresi 4 – 5 güne çıkarılabilir.
NİCE KONAKLAMA – Nice Otel Tavsiyesi
Öncelikli amaç denize girmekse elbette sahil kesimi olan Promenade des Anglais yoluna yakın olmalıyız.
Otel tavsiyesi: Radisson Blu Hotel Nice (4 yıldız)
Bu yol boyunca sıralanmış oteller genelde bayağı lüks oldukları için, bütçe kısıldıkça sahilden anakaraya doğru gitmek kaçınılmaz oluyor 🙂 Ben Place Massena’ya çıkan bir ara sokaktaki hostelde kalmıştım. Gezilecek Yerler yazımda bahsettiğim gibi, bu meydandan hem tramvay geçiyor, hem de kısa bir yürüyüşle sahile varılabiliyor. Ayrıca akşamları çok güzel olan sokak sanatçılı gece kulüplü bir bölge.
Otel tavsiyeleri: Hotel La Villa Nice Promenade (3 yıldız), Arome Hotel
Denize girmekten ziyade şehri görmek, yani kültür turizmi için geldiyseniz eski şehir (old town) bölgesi civarında konaklamak daha mantıklı olacaktır. Place Garibaldi ve Place Rossetti isimli meydanların çevresini araştırabilirsiniz. Old town bölgesinde olup denize de yakın olan önerilerimi ekledim.
Otel tavsiyeleri: Nice Garibaldi (4 yıldız), Hôtel Le Genève (3 yıldız)
Tavsiyelerimden hiç biri size uymadıysa, en azından tramvay durağına yakın olmaya dikkat edin, çünkü tramvay ile şehrin tüm önemli yerlerine gidilebiliyor. Yüksek sezonlar olan karnaval dönemi veya yaz aylarında gidecekseniz yerinizi erkenden ayırmayı unutmayın. Nice otellerinin tamamını incelemek ve booking.com üzerinden rezervasyon yapmak için tıklayın.
NİCE’TE NE YENİR? – Nice Yemek Tavsiyesi
Fransız ve Akdeniz mutfağının güzel bir birleşimi olan Nice’te zeytinyağı ve yeşillikler bolca kullanılıyor. Ünlü Fransız sebze yemeği Ratatouille denenebilir. Nohutlu krep veya leblebi unundan yapılan kızarmış ekmek olarak tarif edebileceğim Socca yine geleneksel tatlardan birisi.
Balık sevenler için balık çorbası/güveci olan ünlü Fransız yemeği Bouillabaisse değişik tercih olabilir. Fransız pizzası olarak bilinen soğanlı ve ançuezli Pissaladiere de yine balık içeren ünlü yerel yemekler arasında bulunuyor.
French toast diye geçen yumurtalı ekmek ise özellikle kahvaltı sofranızı şenlendirebilir. Ama ben kahvaltı seçimlerimi genelde kruvasandan yana yapmıştım. Zaten Fransızların pastane kültürünün çok gelişmiş olduğunu göz önünde bulundurarak, patisserie’lerdeki (pastanenin Fransızcası) lezzetli atıştırmalıkların ve özellikle makaronların tadına mutlaka bakmalısınız. Rengarenk ve çeşit çeşit oldukları için insan hepsini yemek istiyor 🙂
Özellikle akşam vakti için eski şehir (old town) bölgesindeki cafe-restoranlarda akşam serinliğinde oturup şarap & peynir keyfi yapmanın keyfi bence paha biçilemez. Place Rossetti ve Place Garibaldi civarında oturup yorgunluk atmak için bu türde bolca mekan bulunuyor.
NİCE GECE HAYATI – EĞLENCE
Nice, yaz sezonunda hareketlenen bir şehir olduğu için gündüz deniz + akşam disko kombosuna sahip elbette 🙂 Denizden döndük, duşumuzu aldık giyinip süslendik, sahil boyunda bir yürüyüş yaptık, yorulduk ve şehir merkezinde (eski şehir bölgesi, detayları için Nice Gezilecek Yerler yazımı inceleyin) dışarıya kurulan masalarda akşam yemeğimizi yedik. Öyleyse etraftaki disko ve barları keşfetme vakti geldi, birçok yerin birbirine yürüme mesafesinde olması işinizi kolaylaştıracak.
Gece 01:00 civarı ve öncesinde eve dönmek isterseniz otobüs veya tramvayla dönmek mümkün, hangi hatları kullanabileceğiniz hakkında bilgiler için Nice Ulaşım Rehberi yazım yardımcı olabilir. Gece saat 1’den sonrası içinse taksi veya genelde gençlerin kullandığı ‘pedicap’ denilen bisiklet benzeri araçlar ile ulaşım sağlamak mümkün.
Gece dışarı çıkmak için eski şehir bölgesi yerine Place Massena civarını da tercih edebilirsiniz.
NİCE ALIŞVERİŞ – NİCE’TEN NE ALINIR
Fiyatlar Euro üzerinden olduğu için maalesef alışveriş yapmak fiyat anlamında çok avantajlı olmuyor. Yine de Türkiye’de olmayan markalar veya ürünlerden satın almak isterseniz özellikle Promenade des Anglais sahil yolu civarına ve Rue Massena isimli caddenin çevresine bakabilirsiniz. Gezilecek yerler arasında ilk sıralarda olan Cours Saleya çiçek pazarı (ptesi günleri antika pazarı) ise diğer bir alternatif olabilir.
Moda ve kozmetik konularında Fransızlar daima iddialı oldukları için özellikle parfüm ve krem gibi ‘Made in France’ etiketine alışkın olduğumuz ürünler ucuza bulunabilir, kontrol etmekte fayda var.
Daha küçük bütçeler ve çam sakızı çoban armağanı fikirler için makaron gibi pastane ürünleri ile Fransız şarapları alınacak şeylerin başında geliyor diye düşünüyorum. Örneğin minik tatlı bir kutuda hediye edilen renkli ve leziz makaronları görünce sevinmeyecek bir insan bence yoktur 🙂
Nice gezi rehberi yazımı faydalı bulduysanız sosyal medyada paylaşmayı, yeni yazılarımdan haberdar olmak için Hayat ve Seyahat’in aşağıdaki hesaplarını takip etmeyi unutmayın 🙂
Facebook: Hayat ve Seyahat
Instagram: hayatveseyahat
Twitter: hayatveseyahat
0 Yorum